餐廳: 香香宮煮 (金輝大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
《在皇宮吃美味火鍋的cosplay之夜》~~~餐廳名稱:香香宮煮 (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓~~~週末跟大舊去尖沙咀逛街 逛得腿好酸 想找個好地方 坐一下 爽爽快快地吃一下豐富的晚餐 最後上網找了一輪之後 我們最後選定了在地鐵站附近的這家宮廷風格打邊爐店~~~一進去店裡面 就覺得整個裝修好宮廷的感覺 覺得自己就在紫禁城吃火鍋😍~~~然後我們就開始受環境影響 開始cosplay😆女主角:婢女Q,男主角:皇帝舊~~~婢女Q:😊皇上,請點餐皇帝舊:🤓皇上政事繁忙,你負責點餐(其實是在打機......)婢女Q:☺奴婢遵命(心諗:🙄條友又掛住打機)~~~看到店裡好多桌都是叫花膠雞湯鍋 看著好像很不錯 我就跟著點了一個 然後食物方面 我們則點了 即炸響鈴 生根 沙白蜆 脆皖魚腩片(一共叫了兩碟 因為皇帝舊是脆皖魚的超級fans)還有新鮮鵝腸 韭菜豬肉餃 手打蟹子墨魚丸(四粒)等等~~~本來我們想說吃完這一輪之後再叫 結果湯底來了真的嚇我們一跳呢 湯底雖然我們只叫了半隻雞 但都已經好多肉 花膠也好大碟 只是一個湯底 已經等於送兩款火鍋料 超級划算的😍吃完湯底的配料之後 其他
《在皇宮吃美味火鍋的cosplay之夜》
~~~
餐廳名稱:香香宮煮 (尖沙咀)
餐廳地址:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
然後我們就開始受環境影響 開始cosplay😆
女主角:婢女Q,男主角:皇帝舊
~~~
婢女Q:😊皇上,請點餐
婢女Q:☺奴婢遵命(心諗:🙄條友又掛住打機)
~~~
本來我們想說吃完這一輪之後再叫 結果湯底來了真的嚇我們一跳呢 湯底雖然我們只叫了半隻雞 但都已經好多肉 花膠也好大碟 只是一個湯底 已經等於送兩款火鍋料 超級划算的😍吃完湯底的配料之後 其他的配料也陸續送到我們的桌上了😊
皇帝舊:烚完話我知 我打埋鋪機先 就黎贏
婢女Q:還真把自己當皇帝了啊🙄
皇帝舊:以下犯上 罰你無得食響鈴😡
婢女Q:唔好啊皇上😭😭,奴婢知錯啦
皇帝舊:好啦,咁扣你俸祿一日啦
婢女Q:感謝皇上格外開恩😭
~~~
Cosplay得好入神的我就開始幫皇帝舊烚食物 等他把那場機打完 我就準備要換角色做武則天了😤看他還敢不敢欺負我
~~~
食物方面呢 基本上全部非常好吃 主要是湯底太出色了 根本煮什麼都不會輸呢 響鈴是新鮮炸好的 上桌時候還熱熱的 皇帝舊表示很愛吃 而皖魚腩也非常的厚實又脆身 沙白鮮甜 韭菜豬肉餃非常多韭菜 好香 鵝腸也是爽爽的 很美味 生根給好多 個個都大大粒 近看像個小月亮 金黃金黃的 超好吃 而最後手打墨魚丸也是超正的 每一粒比一粒乒乓球還大😊
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥為最高)
📍香香宮煮 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓-----媽咪成日要煮飯好辛苦 為左慰勞下佢 之前應承咗帶佢去食火鍋所以最近B仔雖然病得好勁 但前兩日都帶咗媽咪 家姐同埋姨姨一齊去咗尖沙咀呢間以宮廷特色為賣點嘅火鍋店食打邊爐 一入到餐廳 成日睇宮廷劇嘅媽咪同姨姨就好興奮 門口隔離有宮廷服可以試著 仲有龍椅可以俾客人坐低影相 店內仲有好多個「宮殿」例如慈寧宮 延禧宮 太和殿和坤寧宮等等 連餐牌都整到成個聖旨咁簡直滿足晒中年婦女嘅宮廷劇女主角夢🤣搞到佢地未開始食已經興奮到不得了😂-雍穆公主花膠雞湯鍋(半隻雞-$298 )佢哋嘅湯底全部都係以公主名稱命名 分別以11位公主黎代表11款湯底 非常有趣 點選呢款湯底係因為餐單上有個推薦嘅符號 而黎到之後 確實令我地覺得餐廳無推薦錯 奶黃色嘅湯底 雞味濃郁 膠原滿滿 半隻雞份量非常多 完全夠我地四個人食 雞肉本身已經呈9成熟 只要輕輕一淥就食得 而花膠份量亦不少 烚完之後口感絲滑 滋補感滿分(建議大家係未烚火鍋料之前 先裝一碗花膠雞湯試下先)😊-桂花蚌($128)餐牌火鍋料選擇多不勝數 而B仔就精選左幾樣覺得特別正嘅食物比大家參考下 桂花蚌非
📍香香宮煮 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈1樓
-----

桂花蚌($128)餐牌火鍋料選擇多不勝數 而B仔就精選左幾樣覺得特別正嘅食物比大家參考下 桂花蚌非常新鮮 相機先食嘅我地 影完一輪相再烚 都無損佢嘅鮮味 食落爽口彈牙 令人食到停唔到口😍

白鱔片($88)肉質肥厚 魚脂味夠重 厚度切得啱啱好 無太薄亦無太厚 咬落鱔汁豐腴 🥰

西班牙黑毛豬($98)擺盤精緻 98蚊好似唔平 但其實份量好多 豬肉偏瘦 較健康 但健康得黎豬肉味亦夠濃 脂位分佈平均 入口唔會太乾 😊

手打蟹子鮮蝦丸(4粒-$68 )四個人一人一粒啱啱好 粒粒都好大粒 差唔多等於平時出面D蝦丸嘅兩倍size 入口爽滑得黎亦好彈 咬完之後 蟹子同蝦味令人齒頰留鮮😁
最後仲有送牛奶布丁做甜品 唔太甜 清清地 食完好舒服🥰

👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻

☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤

2019-10-17 263 瀏覽
這間宮廷主題火鍋店充滿古代風味,甫進餐廳,大門放置一大張龍椅做擺設,提供6至8套宮廷服裝,客人可以穿著來打卡。內部裝潢帶有中國古代建築風格,卡座以宮殿牌匾命名,甚有特色。連餐前小食都奢華過人,有鮑魚吃,味道更很不錯!平陽公主消暑冬瓜瑤柱鍋非常足料,大大件冬瓜加上大量素魚翅、雞肉、鮮蝦、瑤柱等材料,味道有如雞湯般濃郁,非常美味。手切本地牛肉賣相超級精緻,像藝術品一樣,每片牛都好厚身好大片,雪花分佈平均,牛味極之香濃,肉質鮮嫩無比,很高質!公主油炸鬼上有一層蝦膠並以大量蟹子點綴,口感爽彈,想不到放入湯內淥過,油炸鬼仍然十分香脆可口。棉花魚肚如花膠般大件,淥至軟腍後吸滿湯底精華,非常美味。香香宮煮餃子拼盤包括鳳尾鮮蝦雲吞、蟹黃餃、黑松露蟹肉餃、韭菜豬肉餃,每隻都包得飽滿,皮薄餡靚。萵筍賣相一流,切成薄薄一片,晶瑩通透的,口感比一般的更爽脆。

連餐前小食都奢華過人,有鮑魚吃,味道更很不錯!

棉花魚肚如花膠般大件,淥至軟腍後吸滿湯底精華,非常美味。

2019-10-17 1587 瀏覽
打邊爐已列入為港人飲食文化之一,除了各式各樣的湯底外,近年火鍋餐廳更大玩特式主題,有港式大排檔、少女全粉紅及艶麗怡紅院等,而今次男朋友帶我體驗的特式主題火鍋店是衝著中國宮廷風走甫進內便感受到那股濃厚的中國風,卡位以瓷磚及黑木搭建成彷宮廷,而每一個「小宮殿」都配有著名宮名,踏進坐位內彷如步進寢宮中坐下後服務員隨即呈上前菜與點菜㦤旨,前菜有薑、鮑魚粒、花生及麻辣木耳,把點菜紙交給服務員時頓時有傳聖旨之感,感覺既奇妙又怪怪的😂調味架放得井井有條,而且乾淨整潔,沒有污跡或油膩現象,內裡配料共9款有豉油、芫荽、辣椒、蒜油、炸蒜、生蒜、醋、芝麻及蔥花,算是既簡單又齊全的配搭但其實更讓我覺得置身宮中的,莫過於搖身一變身成為娘娘。入口處已放有男與女裝宮廷服數件,選了心水衣服後便到旁邊皇帝龍坐拍照留意,其後店員更表示可穿著那古裝用膳,從未有如此體驗的我不禁雙眼發亮地點頭,就讓我當一晚娘娘吧!一輪拍照後時間剛好湯底送上,內裡材料也頗豐富包括龍躉片、豬大腸、酸菜、枝竹、紅椒及少許香料配菜,湯底味道為淡淡酸菜味中帶點甜,是屬於較清新的酸菜魚湯底,個人覺得酸菜味濃郁度可進一步提升當服務員倒了三分之一湯進鍋後,迷

胡椒酸菜魚湯

服務員倒了三分之一湯進鍋後,迷幻煙隨即冒出,原來早已加了乾冰在內,成就了仙氣感覺,為晚餐揭開了貴氣的開始~

在昏暗的燈光及煙霧任意飄散下,穿上紅色中國傳統服的我頓時增添了一份萬聖節氣氛,不禁帶笑向男朋友道出一句:「難道今天是預祝萬聖節嗎?」
胡椒酸菜魚湯

湯底材料最愛龍躉,龍躉肉質嫩滑爽口彈牙而不腥,而且魚片數量起碼有十片!每片吸取了酸菜湯的酸度令魚片更野味同時沒有覆蓋魚鮮味,沾上豉油後魚鮮反而被蓋過

我倆共點選了七道菜式,包括薯粉、娃娃菜、蜂巢冰豆腐、鵝肝墨魚丸、蟶子、響鈴及花雕浸牛肉,
以上涵蓋各類食材,最後個人較喜歡其中四款:
酒香陳年花雕浸牛肉

牛肉呈上後服務員倒上花雕酒,乾冰煙霧進碗內冒出,稀疏的薄霧圍繞著疊成山的牛肉片,確實有山與霧的畫面。牛肉片肉質嫩滑不失嚼勁,雖然牛肉味不算濃郁,但更能突出淡淡花雕酒味,那酒香餘韻的確是與火鍋最合襯
即炸響鈴

大愛這家的響鈴!味道帶有濃郁豆乳味之餘炸得爽脆有層次而不空洞,只需下湯5秒便達到脆而不過淋的質感,再吸收了淡然酸菜味湯底,有略略減少了油膩感
蜂巢冰豆腐

冰豆腐一碟大約有十件,滾熟後質感鬆軟,內裡密集小孔構成了鬆軟之餘不失彈牙,咬下時熱騰騰的湯底精華湧出,按奈不著我喜愛吃爆醬爆汁的火鍋食材!只略嫌豆乳味不足
手打鵝肝墨魚丸

墨魚丸熟後大小如乒乓球,質感爽口彈牙,還夾雜著小顆墨魚粒,味道帶有香濃墨魚味,濃得把鵝肝味都覆蓋了,所以略嫌鵝肝較細少,未能品嚐到其質感與味道
我倆從未如此投入餐廳的主題當中,總覺得這裡與其他主題餐廳有所不同,我想應該是多添了一份互動,周遭也多因此多添了歡笑聲,我倆也更投入於晚餐中,服務員亦好客有禮地協助我地拍照與揀選衣服,是一個很好的晚餐體驗!
2019-10-10
酒香陳年花雕浸牛肉
即炸響鈴
蜂巢冰豆腐
2019-10-17 235 瀏覽
開左成日會,真係要食番餐好援和下心情!放工同老公去左同事介紹既火鍋店十下十下。一坐底見到份聖旨夠灑氣派!仲有d皇宮既衫比d食客坐係龍椅到著黎影相。坐底左無耐,店員端上了配料醬油盤及前菜,配料有四款生蒜、䓤、辣椒、芫茜! 前菜是鮑魚粒、花生及酸菜!要推介一下鮑魚粒好食又彈牙!我們二人清清地 order 左個蜆鍋! 火鍋湯底夠足料,大大粒蜆加左芫茜及蔬菜份外香,連個鍋都好有氣勢,蜆肉湯夠鮮味!🔸黃金響鈴香脆既黃金響鈴,咸蛋好香口又野味,夠酥脆放落湯到5秒即食😋火鍋料點少得海鮮,我們order了蠔、蠔夠灑大只,新鮮爽口好厚肉又鮮味,一流👍🏻火鍋配料還order了,蟹柳、新鮮蟹籽蟹肉及黑松露魚滑!賣相夠灑特別,乾冰效果夠氣派呢!個人很喜歡這兩款魚滑,黑松露味重又夠香而且口感爽滑,好味😋🔸手切頂級牛肉靚靚既宮廷盤,牛味香濃好出,肉同脂訪既比例很好,肉質腍身,仲切得好薄tim,淥30秒左右岩岩好👍🏻 同這個鮮味既蜆鍋味道好夾!兩個人食得好滿足,估唔到尖咀區都有驚喜既火鍋點,火鍋配料特別而且有質素呢,下次會再幫襯😋

我們二人清清地 order 左個蜆鍋!

🔸黃金響鈴
香脆既黃金響鈴,咸蛋好香口又野味,夠酥脆放落湯到5秒即食😋

🔸手切頂級牛肉

2019-10-13
5 分鐘 (堂食)
  • 手切頂級牛肉
  • 黃金響鈴
2019-10-16 219 瀏覽
好耐冇同屋企人打邊爐嚕~果日佢哋話想去尖沙咀食,跟住search 到呢間新開嘅火鍋店,原來環境設計係以古代宮廷為主題!食物嘅圖片都好吸引!所以就訂座試下喇~.去到現場睇個環境真係好靚!感覺到店主好揼本呀!仲有好幾套古裝借比客人影相打卡📸另外,店員服務態度好好,值得讚賞👏🏻👏🏻.有好多款湯底選擇!我哋揀咗長平公主豬軟骨蕃茄湯鍋 $198個鍋幾靚🤣連醬料九宮格都好靚!番茄湯底味道幾好,蕃茄味幾濃郁!👍🏻有唔少配料,例如薯仔、紅蘿蔔同西芹等。. 肉類有好多選擇!我哋揀咗頂級雪花牛肉 $298~店員一上菜,我哋都忍唔住:哇!一聲,真係好靚好誇張!加上乾冰效果,令個賣相好有氣勢!👏🏻肥牛嘅色澤好靚!紅嫩~相信係新鮮靚料🤤好期待食落肚🤣哈哈!食完覺得都算高質,牛味濃,肥瘦分明👌🏻.鹿兒島和牛粒 $138原來又會用上乾冰效果👏🏻真心吸睛🤩(之前乾冰效果陸續有嚟)🤣再一次感覺店主好揼本😎和牛粒切割成粒粒立方體,好正咁🤤加上乾冰效果突然咗主角!我變咗bling bling 眼🤩就快流口水喇🤤😂不過可惜味道同口感不似預期🙈🥺肉質唔夠軟腍同juicy,質素算係一般,下次要試其他😬.陳年花雕醉雞 $78店員喺

有好多款湯底選擇!我哋揀咗長平公主豬軟骨蕃茄湯鍋 $198

個鍋幾靚🤣連醬料九宮格都好靚!

肉類有好多選擇!我哋揀咗頂級雪花牛肉 $298~

食完覺得都算高質,牛味濃,肥瘦分明👌🏻
鹿兒島和牛粒 $138

陳年花雕醉雞 $78

店員喺我哋面前撒上花雕酒,又令我好期待食呢😋果然高質!而且算抵食!!雞肉好嫩滑,花雕酒味濃郁!好入味呀😍
新鮮鵝腸 $78

鵝腸唔錯!爽口!價錢算抵食~
手打鵝肝墨魚丸 $98

好高質!墨魚丸口感非常彈牙!新鮮食材👍🏻入面加咗鵝肝夾心,比較特別!令味道增添一份層次感,又令粒丸「升呢」🤣👏🏻
油麥菜 $38

新鮮爽口,次次打邊爐都會點油麥菜~
自家製薏米水 $58

除咗個鍋、餐具等襯晒個主題,連飲品嘅瓶器都馬虎!好有趣呀!店員服務周到咁幫我哋倒飲料🧡
最近開左好多間宮廷主題為賣點既火鍋餐廳🍴我都食過幾間。呢間可以話我暫時食過,無論環境,食物質素 都係最好既一間。以呢個既價錢食到咁新鮮同多款新穎既火鍋配料,我覺得物有所值。👍所以介紹俾大家😉😉位置方便,就係地鐵站附近,容易搵到。上到去就見到成張皇椅同啲宮廷衫係度,供應俾大家著黎影相,好過癮😆坐座左會放盤四宮格前菜小食俾大家,無睇錯,竟然有鮑魚食😳😳又幾開胃喎!呢盤前菜唔洗錢,醬油價包左的👍叫左個好值得推薦既湯底:平陽公主👸🏿冬瓜瑤柱湯底🥘賣相好靚,巨形既冬瓜盅 放滿左好多既配料,成個湯底都好清甜好香,未開始打邊爐已經飲左兩碗湯😹冬瓜索哂個湯,好正🤤手切本地牛肉👍👍正。一上菜,嘩左聲,放到好精緻,出哂煙咁影相一流。牛肉切到每塊好均勻,牛肉新鮮色澤鮮艷,肉質嫩滑重牛肉味,真係好味👍推薦呀。響鈴拼盤 😋😋兩款味道:即叫即炸,金黃香脆!原味響鈴,適合浸一浸個湯食。蛋黃醬響鈴就建議就咁食,更好味。蛋黃味道濃郁,😋炸到好鬆脆可口。半熟五花腩🐖意想不到的驚喜平時好少叫豚肉打邊爐,估唔到呢款五花腩煙韌所黎又唔會話好鞋,幾好喎!脆鯇腩片🐟🐟睇個賣相都知佢好新鮮,魚肉食落好爽口鮮味。夠哂正呀。而且份量都多

手切本地牛肉👍👍正。
一上菜,嘩左聲,放到好精緻,出哂煙咁影相一流。

響鈴拼盤 😋😋兩款味道:即叫即炸,金黃香脆!
原味響鈴,適合浸一浸個湯食。

蛋黃醬響鈴就建議就咁食,更好味。
蛋黃味道濃郁,😋炸到好鬆脆可口。

半熟五花腩🐖意想不到的驚喜

脆鯇腩片🐟🐟
睇個賣相都知佢好新鮮,魚肉食落好爽口鮮味。
夠哂正呀。而且份量都多👍

肉丸拼盤(抵食)可是試哂咁多種手打丸!
肉丸口感都好彈牙爽口,有莧菜豬肉丸,手打牛丸,鵝肝墨魚丸,蟹子鮮蝦丸,蟹子墨魚丸。
五款都咁好味,又足料,所以口感相當之豐富。

見個湯底咁好味,仲叫左烏冬黎襯番個湯食,真係夠哂滋味呀!!😋😋
由頭食到落尾,好飽好滿足😍
2019-10-14 212 瀏覽
今日一行四人來個宮廷式火鍋 !花膠雞湯鍋$298 真材實料,真係撈得出滑一滑嘅花膠架。黃油雞同湯分開上,本身已經有8成熟,所以唔需要淥太耐,以免影響嫩滑肉質。頂級雪花牛肉$298油脂密佈,肉質紋理細緻, 牛味非常香濃,很有質素!花雕浸牛肉$118淥起牛肉仍然充滿花雕酒香,肉片帶點厚度,質感柔軟,口感極佳。脆腩片$88白裏透紅,新鮮程度無庸置疑,肉質爽脆彈牙,絕對不能錯過。雜菜拼盤$68蔬菜新鮮翠綠,味道甜美自然。丸類用料絕不馬虎,款式夠多,調味又唔會過重。響鈴拼盤$78 習慣最後先食響鈴,浸一浸今晚嘅精華, 入口酥脆加上鮮味,冇得輸。
今日一行四人來個宮廷式火鍋 !

雜菜拼盤$68蔬菜新鮮翠綠,味道甜美自然。

丸類用料絕不馬虎,款式夠多,調味又唔會過重。

話說朋友小聚會佢哋話想打邊爐~之後我哋揀咗呢間新開位於尖沙咀嘅火鍋店,其實比佢哋環境同埋餐具所吸引到‼️係以宮廷作設計主題!玩味濃!好得意咁😆店主有個必影位!係皇座呀!金碧輝煌,好有氣勢!😎.湯底、食物同飲品嘅選擇都多👏🏻好多湯底都有特色!最後我哋揀咗長平公主豬軟骨蕃茄湯鍋 $198會唔頹,仲幾足料👌🏻蕃茄味幾濃郁!豬軟骨都唔錯,伴有好多薯仔🤤同埋其他配料~.頂級雪花牛肉 $298太吸引喇!😍賣相誇張、有氣勢!😳加上乾冰效果令到更加吸睛!🤩肥牛好鮮嫩,感覺夠新鮮,肥瘦分明,牛味重👍🏻.鹿兒島和牛粒 $138除咗肥牛,我打邊爐好鍾意點和口粒!呢碟和牛粒望落都吸引🤤不過唔夠juicy呀🙈.澳洲帶子片$98唔錯~夠新鮮!打邊爐食帶子又幾好喎!😋.呢間店嘅丸類全部標明係手打架!搞到我每款丸都好想試下🤤之後揀咗手打鵝肝墨魚丸 $98墨魚丸超級彈牙!內餡有鵝肝夾心,令味道更豐富同埋更高級😆好高質👏🏻.陳年花雕醉雞 $78雞肉嫩滑、入到花雕酒嘅味!好食呀!好想再嚟多一碟🤣.爽脆豬潤 $58豬膶夠爽嫩,可以一試!竹笙 $68好大條!吸咗滿滿嘅番茄湯,真係好好食!😍薯粉 $22煙韌!去到今次打邊爐嘅尾聲食

湯底、食物同飲品嘅選擇都多👏🏻

頂級雪花牛肉 $298

鹿兒島和牛粒 $138

除咗肥牛,我打邊爐好鍾意點和口粒!
呢碟和牛粒望落都吸引🤤不過唔夠juicy呀🙈
澳洲帶子片$98

唔錯~夠新鮮!打邊爐食帶子又幾好喎!😋
陳年花雕醉雞 $78

雞肉嫩滑、入到花雕酒嘅味!好食呀!好想再嚟多一碟🤣
爽脆豬潤 $58

豬膶夠爽嫩,可以一試!
竹笙 $68
好大條!吸咗滿滿嘅番茄湯,真係好好食!😍
薯粉 $22
煙韌!去到今次打邊爐嘅尾聲食就岩晒喇🤣我哋加埋蕃茄湯底一齊食,變咗蕃茄湯薯粉,更加正🤤
整體嚟講,呢間火鍋店嘅環境同餐具真係好正!食物嘅上菜速度快!而且高質、好味🤤店員嘅服務態好好👍🏻呢餐打邊爐,大家都食得好滿意❤️一定會再嚟~
2019-10-10 235 瀏覽
整間餐廳既設計都好有心思一進入餐廳已經有張妃嬪椅,認真架勢仲可以cosplay宮廷服影相由內到外都好有特色,Menu係以聖旨既方式提供前菜一啲都唔失禮有鮑魚粒、麻辣木耳、紫薑,仲要係好好食花膠雞湯鍋雞湯好鮮甜,而且一啲都唔油膩不過好奇點解會咁黃🧐原來係加入左南瓜,唔怪得咁好飲花膠係選用高質既花膠所以唔可以煮得太耐,否則就會溶哂雞件係好滑,本身上碟時都8成熟,所以唔駛淥得太耐紫菜腐皮卷新鮮炸的,特別香口又唔油膩一定要熱辣辣食先最好味脆鯇腩片份量一啲都唔少,而且係夠新鮮用鴨血打邊爐係最正架仲要係厚切,超有口感西班牙黑毛豬見到個脂肪分佈就知道不錯肉質好軟滑,一啲都唔韌手打鵝肝墨魚丸墨魚丸超彈牙,食得出係完全手打不過中間既鵝肝既份量有點多,所以我覺得有點兒膩食一粒就夠了桂花蚌新鮮既桂花蚌係最好食的
整間餐廳既設計都好有心思

一進入餐廳已經有張妃嬪椅,認真架勢
仲可以cosplay宮廷服影相
由內到外都好有特色,Menu係以聖旨既方式提供
前菜一啲都唔失禮
有鮑魚粒、麻辣木耳、紫薑,仲要係好好食

花膠雞湯鍋
雞湯好鮮甜,而且一啲都唔油膩
不過好奇點解會咁黃🧐原來係加入左南瓜,唔怪得咁好飲
花膠係選用高質既花膠
所以唔可以煮得太耐,否則就會溶哂
雞件係好滑,本身上碟時都8成熟,所以唔駛淥得太耐

紫菜腐皮卷
新鮮炸的,特別香口又唔油膩
一定要熱辣辣食先最好味

脆鯇腩片
份量一啲都唔少,而且係夠新鮮

用鴨血打邊爐係最正架
仲要係厚切,超有口感

西班牙黑毛豬
見到個脂肪分佈就知道不錯
肉質好軟滑,一啲都唔韌

手打鵝肝墨魚丸
墨魚丸超彈牙,食得出係完全手打
不過中間既鵝肝既份量有點多,所以我覺得有點兒膩
食一粒就夠了

• 紫菜腐皮卷
  • 脆鯇腩片
  • 桂花蚌
  • 鴨血
朋友聚會來到尖沙咀的“中間點”, 看報導知道最近開了間宮廷為主題的火鍋店。預訂左晚飯時段,入到去餐廳,即刻俾張龍椅吸引住!座位寬敞,每張枱用磚面鋪成, 店員細心介紹餐單, 再送上前菜和醬料架。幾位朋友商量左一陣,點好湯底和食物。今次點了花膠雞湯鍋, 上枱的時候係雞湯和雞分開上的, 要了半隻雞,半隻雞已夠四個人食,份量充足。手打蟹籽鮮蝦丸,新鮮到好似食緊新鮮蝦咁,蟹子加上的口感,好彈啊!響鈴拼盤, 係原味和蛋黃味的響鈴,第一次食蛋黃味的響鈴,好蛋黃味香濃,味道創新。脆腩片,厚身肉質鮮嫩幼滑,油份充足!西班牙黑毛豬, 豚肉味出眾,紋理細緻!香香公主肉丸拼盤, 有齊四款手打肉丸,個人推介松露鵝肝肉丸,松露香濃,鵝肝惹味。頂級雪花牛肉,厚度適中,脂肪分佈均勻,一定要試!花雕浸牛肉, 上菜時店員加入乾冰製造煙霧效果,別具風格!加上新鮮的雜菜拼盤, 為宮亭式的打邊爐,畫上句號。總結,香香宮煮環境有如置身皇宮之中,店員有禮,食物水準優質,想在尖沙咀搵地方打邊爐,一定要來!

脆腩片,厚身肉質鮮嫩幼滑,油份充足!

西班牙黑毛豬, 豚肉味出眾,紋理細緻!

頂級雪花牛肉,厚度適中,脂肪分佈均勻,一定要試!

花雕浸牛肉, 上菜時店員加入乾冰製造煙霧效果,別具風格!

加上新鮮的雜菜拼盤, 為宮亭式的打邊爐,畫上句號。

手打蟹籽鮮蝦丸
調味架
  • 西班牙黑毛豬
  • 酒香陳年花雕浸牛肉
2019-10-04 252 瀏覽
又一間古色古香的火鍋店。呢間火鍋店好大,而且座位坐得舒服,店員嘅服務真係好好。去到就立即有前菜,前菜有鮑魚、花生、酸薑等。鮑魚幾好食,作前菜真不錯。調味料都好豐富有九樣選擇。而且每樣野都好精緻。餐牌係聖旨咁,火鍋配料都有好多選擇。湯底叫咗卜卜蜆煲,蜆有兩款有大有細,蜆嘅份量非常之多,每人食左幾十隻。牛肉都有好多款,揀咗手切安格斯肥牛,有牛肉香,而且厚度適中,呢個牛我覺得好食。鵝肝墨魚丸,墨魚丸彈牙,入邊有鵝肝好香。日本蟹柳都唔錯,係預期嘅味道。叫咗肥仔午餐肉,午餐肉係炸過嘅,然後放落湯底滾一滾,真係好好食。再叫咗個雜菜籃,都有三款菜另,外仲有萵筍、淮山、番茄、雲耳、粟米,好豐富。食物好食;環境服務又好,又多一間邊爐選擇。

調味料都好豐富有九樣選擇。而且每樣野都好精緻。

餐牌係聖旨咁,火鍋配料都有好多選擇。

鵝肝墨魚丸,墨魚丸彈牙,入邊有鵝肝好香。

食物好食;環境服務又好,又多一間邊爐選擇。
2019-10-04 245 瀏覽
呢到裝修好有氣派好靚,一入門口就有個女侍應著住宮女服裝, 好有入左宮殿一樣,每個座位都有個牌係叫乜乜宮,可見裝修都別具特色。湯底清清地叫左個瑤柱粉絲冬瓜湯,湯底好鮮甜,可以當湯飲,仲有粉絲,小小蟹柳同蝦,食到後期都仲係好鮮甜,碌菜入晒味好好食。9/10大蜆真係好大隻,口感都新鮮彈牙,不過反而覺得太重海水味,蓋過左湯底既味。7/10水餃拼盤可以試晒四款餃岩晒我,共8粒。黑松露餃唔錯,但黑松露味唔算特別出。8/10韭菜餃好食,大大粒。8/10蟹皇餃都幾特別,味道就算唔錯。7/10 仲有個係原隻蝦既餃。6/10墨魚丸幾夠爽口彈牙。7/10

大蜆

水餃拼盤
可以試晒四款餃岩晒我,共8粒。
黑松露餃唔錯,但黑松露味唔算特別出。8/10

韭菜餃好食,大大粒。8/10
蟹皇餃都幾特別,味道就算唔錯。7/10
仲有個係原隻蝦既餃。6/10

墨魚丸
幾夠爽口彈牙。7/10
2019-10-04 248 瀏覽
有特色的火鍋店,食物高質,湯底煮得用心。而且走宮廷風,打卡一流!裝修靚固然重要,但對我而言,是更欣賞食物。平陽公主:消暑冬瓜瑤柱鍋($198)除了冬瓜及瑤柱,還有很多材料,包括蝦、雞肉、素翅等。淨是這個湯都可以當2-3個火鍋配料,有一大個冬瓜,邊邊切到好靚,有心思!湯是黃金色的,飲落有一陣陣的瑤柱香味,你就知瑤柱份量有幾多,鮮味十足呢!所以$198不算是貴。.鐵扇公主牛魔王拼盤($498)賣相已經好吸引,而且全部都好新鮮,鮮紅色的,有好靚的雪花紋,高質材料!共有6款左右的牛肉,包括牛舌、手切牛、肥牛、牛肉粒,我估其中一款是很矜貴的安格斯牛呢!而且片片厚切,有香濃的牛肉鮮味,肉質嫩滑。每款都有好幾塊,以這樣高質而言,其實都幾抵食。.新鮮鮑魚($88)新鮮海蝦($88)爽口!好新鮮!.鳳尾鮮蝦雲吞($78)4粒足料,好香鮮蝦味,餡料多,皮薄。陳年花雕醉雞($78)雞肉嫩滑,雞塊大大件,有陣陣花雕味。蔬菜拼盤叫一個蔬菜拼盤就不用想太多,入邊有好幾種蔬菜,亦有蓮藕粟米等。自家製竹蔗茅根($38)清新嘅選擇,而且器皿很有古典宮廷風。.食得出食材很特別,不是每個地方都有的,而且用料新鮮,是很特色嘅

裝修靚固然重要,但對我而言,是更欣賞食物。

平陽公主:消暑冬瓜瑤柱鍋($198)

鐵扇公主牛魔王拼盤($498)

新鮮鮑魚($88)新鮮海蝦($88)
爽口!好新鮮!

鳳尾鮮蝦雲吞($78)4粒
足料,好香鮮蝦味,餡料多,皮薄。

陳年花雕醉雞($78)
雞肉嫩滑,雞塊大大件,有陣陣花雕味。

蔬菜拼盤

自家製竹蔗茅根($38)
清新嘅選擇,而且器皿很有古典宮廷風。

食得出食材很特別,不是每個地方都有的,而且用料新鮮,是很特色嘅火鍋店。
2K
入到店有啲似時光倒流嘅感覺⭐️有點像番左清朝一樣😍門口有龍椅比人打卡 #氣勢十足 🥳餐牌模仿聖旨🔖每個卡位都改左一個宮名⛩😝彷如回到古代一樣💕 ====—====—====—====—前菜四小碟 甫坐下,店員便送上前菜拼盤四小碟,包括鮑魚、花生、酸薑和黑木耳,賣相精緻又吸睛,盡顯奢華感。 其後,店員再送上一個醬油調味架,內有香蔥、生蒜蓉、炸蒜蓉、芫茜、、芝麻、辣椒、香醋和豉油等。 桌子非常寬敞,更放有一張「聖旨」,原來是一張菜單,各式各樣的食物都可以從菜單中找到。食物選擇種類非常多,花多眼亂,花了一陣子時間最後才能決定點什麼。 食物賣相都不失氣派,用來盛裝食物的餐具都是別具特色,賣相非常吸引。 🍲雍穋公主.花膠雞湯鍋($298/半隻) 花膠雞湯鍋包括了鮮雞半隻及花膠,待雞湯鍋滾後必先嚐嚐濃郁的金黃濃郁的鮮雞湯,然後再放入雞件和花膠,花膠配以雞湯充滿大量骨膠原,滋養又美顏。 配料方面也是非常精緻。 🐟脆鯇腩片($88) 🕊新鮮鵝腸($78)  鵝腸用上一個小瓦子盛裝,一條條的鵝腸打圈擺放,非常吸引。 🦀黑松露

====—====—====—====—

前菜四小碟

🍲雍穋公主.花膠雞湯鍋($298/半隻)

配料方面也是非常精緻。

🐟脆鯇腩片($88)

🕊新鮮鵝腸($78)
 鵝腸用上一個小瓦子盛裝,一條條的鵝腸打圈擺放,非常吸引。

🦀黑松露蟹肉餃🍄($78/4粒)

這是我最愛的,黑松露蟹肉餃豐富多料,黑松露味道尤為突出,卻沒有蓋過蟹肉本身的鮮味,而且餃子皮夠薄,啖啖滋味!

🐙手打鵝肝墨魚丸($68/4粒)

墨魚丸爽口彈牙,裡面更包住鵝肝,很特別的!

🥔薯粉($22)
薯粉是用了扁身的那一種,煙韌爽彈!

—————

🍬甜品

🍨天山雪蓮燉雪耳

吃完火鍋後,最好是潤一潤喉嚨,天山雪蓮燉雪耳甜度調較得剛剛好,天山雪蓮和雪耳夠曬滋潤。

值得一提,店內服務不錯,店員會主動幫忙,更會向我們推薦食物,非常好客!

====—====—====—====—
2019-09-16