2018-05-31 1594 瀏覽
又到與朋友們聚會的日子, 雖然天時暑熱, 但是班朋友依然去食最愛的打邊爐, 一行人來到銅鑼灣一間樓上舖叫“養心殿”, 一入鋪頭就已聞到濃郁的藥材味及湯的香味, 坐低之後細看餐牌, 原來這間是一間台灣式的養生火鍋店, 湯底全部都是別樹一格而且具有滋潤及養生功效的.有好多款湯底都很是吸引, 最後我們都選了個湯底叫寧神養心鍋, 這鍋的材料包括有川芎, 白芷, 天麻, 淮山, 當歸, 鮮雞, 豬肉及鮮魚等等, 然後, 我們各人便自行去調制醬料, 等我們的火鍋上枱。好快, 寧神養心鍋湯底上枱了, 白白哋色的湯底裡面有好多材料, 待個湯滾起, 我們聞到淡淡的藥材香味, 見到的材料有包括整粒的龍眼干, 烏雞, 大魚頭, 淮山等等, 未落打邊爐的材料之前, 我們各自試了啖湯, D湯有甜甜的鮮魚湯香味仲夾住藥材香, 好好飲. 之後, 打邊爐的材料陸陸續續上枱了, 打邊爐絕對唔少得極上雪花肥牛, 仲有非常特別的牛胸爽, 這牛胸爽切到非常薄, 白色通透, 如果唔講它是牛胸爽, 大家真不知道它是什麼食材. 仲有餃子及雲吞的拼盤, 手打各類肉丸,厚切的午餐肉及響鈴卷都是新鮮炸起的, 上枱時仲熱辣辣, 將響鈴卷

好快, 寧神養心鍋湯底上枱了, 白白哋色的湯底裡面有好多材料, 待個湯滾起, 我們聞到淡淡的藥材香味, 見到的材料有包括整粒的龍眼干, 烏雞, 大魚頭, 淮山等等, 未落打邊爐的材料之前, 我們各自試了啖湯, D湯有甜甜的鮮魚湯香味仲夾住藥材香, 好好飲. 之後, 打邊爐的材料陸陸續續上枱了, 打邊爐絕對唔少得極上雪花肥牛, 仲有非常特別的牛胸爽, 這牛胸爽切到非常薄, 白色通透, 如果唔講它是牛胸爽, 大家真不知道它是什麼食材. 仲有餃子及雲吞的拼盤, 手打各類肉丸,厚切的午餐肉及響鈴卷都是新鮮炸起的, 上枱時仲熱辣辣, 將響鈴卷放入湯中浸幾秒拎起, 哇! D響鈴卷索咗湯底的鮮香, 外面浸林咗, 但裡面依然是脆卜卜的,好好味! 極上雪花肥牛好軟林, 吃完滿口都是牛肉香,牛胸爽在湯中淥幾淥就食得, 真的是爽口的, 仲有牛肉的鮮香味, 好食! 仲有一款麵, 叫關廟麵, 都很特別, 將麵放在湯中煮, D麵會索晒的湯中精華, 甜甜哋又唔會太林, 有咬口, 非常好食. 就連新鮮的腐皮和台灣A菜都一樣咁好味, 所有材料都被我們一掃而空, 個個都食得開心滿足, 最開心的是8:30前離座仲有7折, 我們食得飽飽之余, 荷包都慳咗唔少, 真的是勁開心! 滿意!抵讚!

2018-05-27 109 瀏覽
今日同幾個fd去呢間小店食✨✨一入到去裝修都幾靚地方都幾大,坐位幾寬闊幾舒服👍🏻👍🏻同朋友gathering 就perfect💋價錢好大眾化,每碟都係幾十蚊👏👏食物都幾多款式✨飲品幾好飲,好特別,唔會太甜👍🏻我嗌左個特大飲品,成隻手咁高!影相一流ah😆😆😆我嗌左🥩🥩🥩肥牛,豬腸同埋菜,鴨舌全部都好出色呀,肥牛好靚,湯底超正勁多選擇一定再黎第二次呀!員工非常好態度👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
今日同幾個fd去呢間小店食✨✨
一入到去裝修都幾靚
地方都幾大,坐位幾寬闊幾舒服👍🏻👍🏻
同朋友gathering 就perfect💋

價錢好大眾化,每碟都係幾十蚊👏👏
食物都幾多款式✨
飲品幾好飲,好特別,唔會太甜👍🏻
我嗌左個特大飲品,成隻手咁高!

影相一流ah😆😆😆

我嗌左🥩🥩🥩肥牛,豬腸同埋菜,鴨舌
全部都好出色呀,肥牛好靚,湯底超正勁多選擇
一定再黎第二次呀!

員工非常好態度👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • 極上雪花肥牛
  • 美人鍋
2018-05-27 92 瀏覽
朋友唔食辣,所以叫左藥膳湯底湯料好足,食到参同好多唔同藥材。覺得好補身🤣🤣唔係叫左好多野食,但埋數都要300幾per head牛,雞,羊各一,份量不多,但肉質ok.響鈴即炸,好脆,油脂味不重。好味🤤叫左手打丸同墨魚滑,彈牙好食
朋友唔食辣,所以叫左藥膳湯底
湯料好足,食到参同好多唔同藥材。
覺得好補身🤣🤣

唔係叫左好多野食,但埋數都要300幾per head

牛,雞,羊各一,份量不多,但肉質ok.

響鈴即炸,好脆,油脂味不重。好味🤤

叫左手打丸同墨魚滑,彈牙好食

2018-05-26 96 瀏覽
呢間火鍋店既湯底就已經要幾百蚊,因為佢真係好多好多料,我地就叫左個養顏鍋。裡面有烏雞、紅棗、南棗等等,仲有唔少桃膠。羊肉切得好薄,好快就熟,有少少羊騷味,幾好食。呢個好似係懷山面,紫色好靚,口感比較紮實,煮完之後幾軟,幾好食。牛柏葉係我打邊爐比較之一,幾爽口,幾新鮮。鮮腐竹,幾香豆味。蔬菜籃佢地既手工餃同埋丸真係好好味,餡料好彈牙,味道又好,只係好啲貴。Like佢地既facebook有一杯免費飲品贈送。

裡面有烏雞、紅棗、南棗等等,仲有唔少桃膠。

羊肉切得好薄,好快就熟,有少少羊騷味,幾好食。

牛柏葉係我打邊爐比較之一,幾爽口,幾新鮮。

鮮腐竹,幾香豆味。

蔬菜籃

Like佢地既facebook有一杯免費飲品贈送。
  • 手工餃
2018-05-24 91 瀏覽
今日同男朋友去食飯,去左養心殿打邊爐!我地都好鐘意打邊爐,當然要捉緊夏天的尾巴去打邊爐啦!簡單養生湯底一直都係養心殿主打推介!雲吞水餃一直係我必叫!皮薄餡靚,豬肉半肥瘦入口有肉香,皮薄唔會太厚粉,多吃唔覺飽濟!丸必點啦!粒粒手打好彈牙,最愛墨魚丸,中間食到黑魚粒!男朋友最愛豬肉丸!響鈴!輕輕一滾,響鈴半脆唔會太油膩,吸收哂湯底精華!雪花肥牛。牛肉香嫩牛味濃郁,油脂平均而且油香味濃,入口即溶口感極佳!
簡單養生湯底一直都係養心殿主打推介!
響鈴!輕輕一滾,響鈴半脆唔會太油膩,吸收哂湯底精華!
雪花肥牛。
牛肉香嫩牛味濃郁,油脂平均而且油香味濃,入口即溶口感極佳!
2018-05-18 121 瀏覽
今天跟舊同事聚會,他們推薦了這家台式火鍋,是他們平常的飯堂之一XD一進來看到這裡的裝橫就覺得蠻喜歡的,整個很中式的感覺,雖然不算是小包廂,但都有間隔隔開,很適合一班朋友來吃飯聊天。左:寧神養心鍋&右:秘制薑母鴨湯這兩個湯都很好喝耶!!!寧神養心鍋藥材味蠻重的,証明料很足喔!!薑母鴨是一看到我就說一定要點的XD因為個人真的超喜歡薑母鴨,這裡的薑母鴨湯果然也沒有讓我失望,而且還越煮越濃,喝完這兩個湯感覺身體都變好了,哈哈!!極上雪花肥牛光看這個雪花就知道沒得輸了吧?XD無論放哪個湯都很搭!炸響鈴超喜歡這個響鈴的!因為很大,可以吸很多湯汁!!!滷水拼盤很入味,我一個人吃了超多,哈哈!!手工丸類拼盤很彈牙,但美中不足是每款只有兩顆,我們三個人不能每種都試到,所以下次來有理由可以再點XD油豆腐我個人沒有很喜歡吃豆腐,但朋友說好吃~蔬菜拼盤玉米很甜!!!!讚!!!!總括來說,這裡也會變成我的飯堂名單之一嘍XD
今天跟舊同事聚會,他們推薦了這家台式火鍋
是他們平常的飯堂之一XD

一進來看到這裡的裝橫就覺得蠻喜歡的,
整個很中式的感覺,
雖然不算是小包廂,但都有間隔隔開,
很適合一班朋友來吃飯聊天。

左:寧神養心鍋&右:秘制薑母鴨湯
這兩個湯都很好喝耶!!!
寧神養心鍋藥材味蠻重的,証明料很足喔!!
薑母鴨是一看到我就說一定要點的XD
因為個人真的超喜歡薑母鴨,
這裡的薑母鴨湯果然也沒有讓我失望,
而且還越煮越濃,
喝完這兩個湯感覺身體都變好了,哈哈!!

極上雪花肥牛
光看這個雪花就知道沒得輸了吧?XD
無論放哪個湯都很搭!

炸響鈴
超喜歡這個響鈴的!
因為很大,可以吸很多湯汁!!!

滷水拼盤
很入味,我一個人吃了超多,哈哈!!

手工丸類拼盤
很彈牙,但美中不足是每款只有兩顆,
我們三個人不能每種都試到,
所以下次來有理由可以再點XD

油豆腐
我個人沒有很喜歡吃豆腐,
但朋友說好吃~

蔬菜拼盤
玉米很甜!!!!讚!!!!

總括來說,
這裡也會變成我的飯堂名單之一嘍XD
2K
2018-05-16 123 瀏覽
這夜和好朋友聚會,當然要吃好一點!知道朋友很喜歡吃火鍋,所以特地挑選了一家比較人氣的火鍋店,也是我吃了幾次依舊質素很好的養生火鍋店。養心殿—相信大家也不會陌生,其自家熬製湯底而聞名。一如以往,今次也是選了麻辣鍋🌶拼美人鍋🍲($188)🌶👉🏻火鍋內配上幾十種香料及藥材,用心調製湯頭,再加入台灣鴨血及豆腐,口味地道而不膩。👉🏻麻辣鍋底中更可免費追加一次鴨血至於美人鍋內的🍲👉🏻桃膠;含豐富膠原蛋白,原隻烏雞;滋陰、補虛勞,配以杞子、南棗、金華火腿老火淆製湯式,乃是女仕養顏至寶👩🏼極上雪花肥牛($188)肥牛紅通通的,條紋清晰可見,肉質鮮嫩!🛎即炸脆響鈴($68)脆響鈴是即叫即炸的,放在任何一款湯底中也非常美味呢!餃類、丸類圴可點選半份—4隻,如果不是太多人,可點選半份之餘,更可多點幾款不同配料試試呢!🍄黑松露蝦丸($48/半份)🥟自家製極品水餃($42/半份)🥟自家製鮮蝦雲吞($42/半份)🐟魚皮餃($36/半份)🐙蟹籽墨魚滑($88)墨魚滑鮮味彈牙,美味可口!🍤鮮蝦滑($88)彈牙可口的蝦滑有粒粒蝦肉,爽口味佳!🍜寬粉條($38)寬粉條幼幼一條,帶煙韌口感,最欣賞的是有個小隔篩可以避免混入

👉🏻麻辣鍋底中更可免費追加一次鴨血

極上雪花肥牛($188)

肥牛紅通通的,條紋清晰可見,肉質鮮嫩!

🛎即炸脆響鈴($68)

脆響鈴是即叫即炸的,放在任何一款湯底中也非常美味呢!

🍄黑松露蝦丸($48/半份)
🥟自家製極品水餃($42/半份)
🥟自家製鮮蝦雲吞($42/半份)
🐟魚皮餃($36/半份)

🐙蟹籽墨魚滑($88)
墨魚滑鮮味彈牙,美味可口!

🍤鮮蝦滑($88)
彈牙可口的蝦滑有粒粒蝦肉,爽口味佳!

🍜寬粉條($38)

寬粉條幼幼一條,帶煙韌口感,最欣賞的是有個小隔篩可以避免混入其他香料和較容易撈到粉條,非常細心。

🥗雜錦蔬菜盤($68)

🌿黑雲耳($58)

🍀🌽🌱鮮甜三蔬($68)
(秋葵、玉米、山藥)

一如以往,地方古色古香,位置寬闊,坐位舒適,而且食物質素每次也沒有讓我失望外,服務也非常好,主動加湯、收拾碗碟都非常殷勤,下次一定會再來!
2018-05-15 2078 瀏覽
每次黎呢度都比佢多種特色養生湯底所迷住, 款款都吸引, 好彩依加設有雙拼湯底, 以較高價錢湯底收費, 同一時間可以試2款湯底, 有辣有唔辣, 各適其式!麻辣鍋以多種香料及藥材, 加入鴨血及凍豆腐, 辣度任你選 (小辣程度最岩我), 仲加送多一份鴨血比你, 正喎! 想講呢度嘅鴨血口感嫩滑, 真係好似食緊果凍咁, 但又唔會一夾就散開, 配麻辣湯底真係好鬼正架!另一款為寧神養心鍋 ($168), 以川芎, 白芷, 天麻, 當歸, 鮮鷄, 豬肉及鮮魚淆成, 滾起時已聞到好香藥材味!  咁香當然先飲碗湯, 飲落舒服又好味, 真係好似一碗補身湯咁!"湯渣"有竹絲鷄及魚頭, 鷄肉都仲算滑喎; 另外個魚頭煎香左一D都唔會腥, 兩樣都被我地食晒.........哈哈...LIKE佢Facebook及打卡仲有無酒精類飲品一杯請你飲, Cheers...............落好火鍋配料單就正式進入火鍋環節櫻桃鮮滑鴨片 ($88) - 肉色靚仔, 肥瘦亦適中, 切成薄薄一片, 縮短烚嘅時間, 食到有鴨肉香味!  餃類點了自家製極品水餃 ($42/半份), 隻隻飽滿, 有大半隻蝦及饀料食到好香麻油味, 果真

落好火鍋配料單就正式進入火鍋環節

櫻桃鮮滑鴨片

餃類點了自家製極品水餃 ($42/半份), 隻隻飽滿, 有大半隻蝦及饀料食到好香麻油味, 果真皮薄餡靚!
自家製極品水餃

蜂巢牛肚 ($88) - 已經係煮腍左, 烚一陣基本上已食得! 放入兩面湯底都能索到湯, 小心熱湯一咬時係口腔內爆發!
蜂巢牛肚

雜錦蔬菜盤 ($68) - 有幾款蔬菜, 份量都幾對眼, 又有雜菇及金菇菜, 樣樣有D唔駛煩惱!
雜錦蔬菜盤

寬粉條 ($38)係我每次黎呢度都唔可以錯過嘅, 烚至透明色就食得, 口感煙韌, 配咩湯底都做到好朋友!
寬粉條

次次黎呢度火鍋都食到好滿足, 腰圍寸數亦有上升趨勢, 真係人生膠拉鏈呀..............................

自家製極品水餃
蜂巢牛肚
2018-05-08 1643 瀏覽
今日和幾位女生打邊爐, 投她們所好, 專誠帶她們去銅鑼灣  養心殿, 享受美人鍋.   這餐廳是中/台式, 入門己見大紅燈籠高高掛 !裝修佈置十分有心思, 令人感覺像到了拍古裝片裡的大戶人家,  餐廳內, 座位數目很多, 用屏風間格.  我們被安排坐五人檯, 好舒適.先看介紹六個特式湯底, 好不同.  八點半前離座, 九點半後入座, 重有七折優惠.我們點了鴛鴦鍋:   美人鍋/養生鍋 做湯底.   電磁爐整潔乾淨, 熱騰騰的湯, 香氣十足.   養生鍋,  有人參多枝, 重有龍眼, 紅棗, 火腿, 養生湯肴制得好入味, 我先飲一口.美人鍋, 內有烏雞和桃膠,  桃膠含豐富膠原蛋白,  仲有好多件烏雞, 滋陰補虛, 女生最愛, 湯頭甜美.隨湯底付有鴨血, 吃得出不是香港豬紅雞紅的口感, 嚥韌咬口, 好滑!大家到自助醬油區, 自由選醬.  醬料介紹清晰.女生特愛蒜泥汁, 好特別.  再混合芫茜, 紅辣椒, 麻油,  香醋, 鼓油, 自選味道.飲品也有不少選擇.大家同意先點啤酒.   有冰藏著好夠凍.火鍋食物豐富, 由我來發辦.手切牛肉 (細)$238肉質超嫩, 牛味極濃, 人手切得厚薄得宜
裝修佈置十分有心思, 令人感覺像到了拍古裝片裡的大戶人家,
先看介紹六個特式湯底, 好不同
.  八點半前離座, 九點半後入座, 重有七折優惠
大家到自助醬油區, 自由選醬.  醬料介紹清晰.
飲品也有不少選擇.
大家同意先點啤酒.   有冰藏著好夠凍.
火鍋食物豐富, 由我來發辦.
手切牛肉 (細)$238
肉質超嫩, 牛味極濃, 人手切得厚薄得宜,  放入鍋拖10零秒就食得, 為上盛的火鍋牛肉片.
海鮮拼盤  $138 (位)
鮮蝦, 鮑魚, 帶子, 夠新鮮, 超甜美, 彈牙.   我們加了蟶子 ($48/只), 肉質厚, 好爽.
蟹子墨魚滑  $88
蟹子晶瑩閃亮, 墨魚滑彈牙爽口, 口感佳.   平日不入廚房的女生們, 也愛用茶匙, 一匙一匙的把墨魚滑放入湯內, 好像做手工.

手工丸拼盤 $108,   (六款, 各款兩粒)
不同顏色手打丸, 料足, 十分彈牙, 好咬口
有黑松露蝦丸/ 鵝肝墨魚丸/ 芝士牛肉丸/墨魚丸/蝦丸/梅菜豬肉丸.
女生愛黑松露蝦丸及 芝士牛肉丸, 好味 !!
又有肉類送來了.   賣相不俗.
櫻桃鮮滑鴨片 $88
鴨肉紅透, 肉質滑, 放入湯鍋, 滾滾便可入口, 好好食.
御選梅花豬  $118-
份量不少, 肥瘦均勻, 色澤好靚, 肉質嫩滑, 肉脂相間的口感相當不俗。
餃子拼盤 $118, (六款, 每款兩粒)
餃類也相當不錯, 有極品水餃, 鮮蝦雲吞,  九菜餃, 魚皮餃, 水蓮餃, 麻辣牛肉餃.
皮薄餡鮮.   自家製的餃類肉質鮮.
蔬菜拼盤 $68:   色彩翠綠的蔬菜, 金黃粟米, 娃娃菜, 雜菇, 金菇, 夠多夠靚, 好健康.
千層凍豆腐 $48
女生話好食, 但份量少D
整体看, 此養心殿出品的湯底, 養生鍋及美人鍋, 實在足料美味, 補氣血強身体, 桃膠令女生健康美麗.  真可替代其他食店的燉湯.
價錢合理, 食物新鮮, 我們會再來.
  • 養生鍋及美人鍋
2018-05-07 163 瀏覽
四月貶眼間又過去了,每年四月都帶點沉重的心情,真的搞不懂是四月的問題還是我的問題。真的很想說:五月你終於來了,我等了很久。五月我終於把我混沌的頭腦搞清楚,終於把我的人生放回正常的軌道,把自己拉回我的安全地帶。你啊,真的不可以把心情感情全部都放在同一個身上,最後失去了,你可能把自己也迷失掉。每次都是靠朋友那番話把我帶回我要的正常人生,這夜約了C先生,我倆雖然相識近20年,去過旅行,有很多經歷,但原來我倆出社會後也很少兩人靜靜吃一餐飯。我想吃火鍋,他也是很遷就我,在大熱天也跟我吃麻辣火鍋,他是位很貼心的男生啦。點了個養生鍋跟麻辣湯底,上次吃過酸菜鍋,所以試點新東西吧!養生鍋中有魚、烏雞、各種中藥材,味道濃郁,功效更好。豆皮很特別,應該是類似腐皮,浸在湯底吸附麻辣湯的嗆辣,入口帶辣也透出豆香,口感有些微脆感。麻辣牛肉餃子把牛肉饟入餃子,牛肉肉質軟嫩帶肉汁,皮不算太厚,入口啖啖肉,真的愈吃愈滋味,那微微嗆喉的味道。手打牛丸每粒都算圓潤飽滿,滾過一下下就可以食用,牛肉肉質彈牙帶點嚼勁,肉汁豐盛,在麻辣湯中更惹味。極上雪花肥牛$188每片都均勻帶脂肪,入口鮮嫩。蔬菜拼盤每種蔬菜都是翠綠,入口鮮甜,

麻辣牛肉餃子

手打牛丸

極上雪花肥牛$188
每片都均勻帶脂肪,入口鮮嫩。
蔬菜拼盤
每種蔬菜都是翠綠,入口鮮甜,粟米在養生鍋中更出色。
2018-05-07 297 瀏覽
近來朋友不停吹奏呢間養心殿,見今晚早收工就和男朋友到灣仔分店,裝飾幾古色古香,坐位都闊落,真係要早入場或訂枱,8:00已經坐滿人。價錢就偏貴,普通食材都$48起跳,勝在8:30前埋單有7折。鍋底揀了最出名嘅養生鍋和美人鍋鴛鴦鍋,先講美人鍋,材料味道最出係烏雞同金華火腿!火腿咸香味四溢,另外啖啖桃膠,每啖湯都好補😝而養生鍋一飲就有濃濃人參精華,加上豬肉鴨血啲肉類一齊煲真係💯!男朋友表示養生鍋係男人首選。店員話湯底一滾,就可以先飲一碗湯先再放入鍋料。因為男朋友對牛肉敏感,所以肉類只點了嘉美農場雞肉,一句,鮮嫩入味!手工丸類拼盤是二人必點,每款手工丸各兩粒,最好味是梅菜豬肉丸,味道似梅菜蒸肉餅,但口感彈牙、芝士牛肉丸就中間有車打芝心,味道濃郁、黑松露蝦丸的黑松露味道十足,蝦丸起膠夠彈牙!萵筍是個人心水,不過要湯底真係好好好好好味時我先會點,因為萵筍非常易入味。自家製杞子菊花圓肉露係下火之寶,淡淡菊花甘香!果然一分價錢一分貨,服務同湯底都一級!

左:養生鍋  右:美人鍋

嘉美農場雞肉

芝士牛肉丸
鵝肝墨魚丸

萵筍

自家製杞子菊花圓肉露係下火之寶,淡淡菊花甘香!
自家製杞子菊花圓肉露

果然一分價錢一分貨,服務同湯底都一級!
千層凍豆腐
千層凍豆腐
  • 美人鍋
  • 養生鍋
2018-05-04 136 瀏覽
yeah~今日又可以去打邊爐啦!今次去咗間最近喺銅鑼灣好爆場嘅'養心殿台式養生鍋'出位嘅地方主要係個鍋底用咗唔同嘅藥材制成!例如烏雞/人參/天麻/當歸等等...補住嚟食叫返個麻辣/寧神養生鴛鴦鍋!一滾起超強嘅藥材味已經奔騰咁散發出嚟入面仲有半隻烏雞同半個大魚頭材料十足而麻辣香嘅味道都唔講得笑而麻辣味道帶酸厚脂黑毛豬梅花肉,梅花肉食落會比較爽口雖然見到大大舊肥肉但係梅花肉嘅特性係肥膏都係爽口所以我打親邊爐都會叫如果兩個人食打邊爐都好擔心叫唔到好多嘢食,因為好多都係一份份咁order!但呢間就可以半份咁叫所以可以揀多幾款手打蝦丸,因為手打關係湯底同丸嘅接觸面多咗令到湯味可以完全痴晒喺粒丸度而豬肉水餃嘅餡加咗菜樣薄,呢個我會放喺麻辣嗰面煮因為會更加野味麻辣湯底加埋水晶粉嘅組合,你懂的~QQ口感加埋酸麻辣,食到我感都動埋!而什菜拼盤超新鮮-粟米勁甜(想知佢喺邊入貨)而每條菜都絕對冇話爛!成兜俾我k.o埋!原來養生可以養得咁爽!

鴛鴦鍋

厚脂黑毛豬梅花肉

原來養生可以養得咁爽!

鴛鴦鍋
厚脂黑毛豬梅花肉
2018-05-03 138 瀏覽
常經過銅鑼灣軒尼詩道, 都留意到鵝頸橋旁邊有間掛著紅燈籠的食店, 養心殿.   今晚剛好是星期日晚, 約了家人一起吃飯, 決定到此試試 "台式養生鍋"此店在三樓, 面積很大, 裝修古香古式, 佈置優雅.店員接待後, 安排了我們一家人在屏風間隔的卡座, 頗覺有私隱感, 真不錯.隨著送來餐單, 前頁 共有 六款鍋湯, 湯料列得很清楚, 有不同藥材及配料, 富養生/養心作用, 食物有分別註有 每日飛機直送及 每日限量.精選肉類, 生猛海鮮, 巧手小食, 豆品類....後頁有手工丸, 餃, 滑類 及 嚴選新鮮蔬菜, 款式多, 價錢中等.   我們大家合作點好了食物和飲品.食火鍋, 大家先點冰凍啤酒.各人再到自助醬油檯, 自由混醬.   細心留意到芫茜, 紅辣椒, 鼓油是一般火鍋店必備, 但醬油料有點特式:  麻油 + 香醋,  蒜泥汁, 這些並不常見. 鴛鴦鍋:  雙拚了美人鍋 及 養生鍋.  $188-  美人鍋, 桃膠含豐富膠原蛋白, 加上烏雞, 滋陰補虛, 女仕最愛.養生鍋, 人參大大枝, 絕不欺客, 養生首選.御選梅花豬 $118-肉質靚, 肥瘦均勻, 好肉味, 入口又嫩又滑.海鮮拼盤
此店在三樓, 面積很大, 裝修古香古式, 佈置優雅.
及 每日限量
精選肉類, 生猛海鮮, 巧手小食, 豆品類....
火鍋, 大家先點冰凍啤酒.
各人再到自助醬油檯, 自由混醬
鴛鴦鍋:  雙拚了美人鍋 及 養生鍋.  $188-
養生鍋, 人參大大枝, 絕不欺客, 養生首選.
御選梅花豬 $118-
肉質靚, 肥瘦均勻, 好肉味, 入口又嫩又滑.
海鮮拼盤 $138-    大家提議點多款食品試試, 所以只點一位海鮮大家分嚐.   (包含海蝦, 帶子, 活九孔)
海蝦有兩隻:肉質好爽彈, 蝦味好鮮甜.
帶子 兩隻: 好大隻, 每人分半, 味道鮮美.
活九孔 (鮑魚):只有一隻, 肉厚唔韌, 鮑魚味又濃,
蟶子皇 $48/只:   每人分半, 肉質爽甜, 好好食.
櫻桃鮮滑鴨片 $88
鴨片薄薄, 肉質嫩滑, 灼一灼便可入口, 好抵食.
蟹子墨魚滑 $88
魚滑鋪滿金黃色蟹子, 賣相不錯.  用匙各自分出喜愛的大小, 墨魚滑只須滾一滾, 入口非常彈牙.
手切牛肉  $238 (細)
油花分佈得好靚, 有好濃厚嘅牛肉味, 入口即溶, 超好吃!
手工丸拼盤 $108, 共六款, 每款兩粒.
黑松露蝦丸:   有特式, 混入了黑松露, 味很鮮香彈牙.
鵝肝墨魚丸:   加料墨魚丸帶鵝肝味,
芝士牛肉丸:  內藏芝士, 混合牛肉一起食, yummy!
墨魚丸:好彈牙, 內有墨魚粒, 好口感.
蝦丸:有蝦味, 鮮甜.
梅菜豬肉丸:加些梅菜更爽口.
白玉蘿蔔 $48
味道一般, 但價錢略貴.
餃子拼盤 $118, 共六款, 每款兩粒.
自家製的餃類各款也不錯, 皮薄餡多, 肉質鮮.
雜錦蔬菜盤 $68
有生菜, 唐蒿, 娃娃菜, 金菇, 鮮冬菇, 秀形菇, 粟米, 蔬菜籃好新鮮, 份量亦都多!
餐廳有部份食物可以點半份, 好方便客人, 點多少也可隨意.
吃了養生鍋及美人鍋, 大家自信心增強了,  因為補了氣血, 骨膠原令人皮膚更美.  整体價錢合理, 食物新鮮, 要再來.
第一次吃,好正,食物新鮮。不過係多人,要訂定,如果不是wall in 。但八點半前結帳,有七折,幾好!同湯底好正,食完不口渴,好養生,叫左美人鍋! 料好足! 叫左牛,豬,丸,響鈴即炸好吃! 叫左麻辣火鍋湯底,湯入面有豆腐,我覺得好好味!
第一次吃,好正,食物新鮮。
叫左麻辣火鍋湯底,湯入面有豆腐,我覺得好好味!
2018-04-30 94 瀏覽
好耐都冇去台灣呀竟然比我搵到一間打邊爐係同台灣一樣嘅好正啊又有服務嘢食又好味終於唔使飛去台灣食今日同男朋友行銅鑼灣見到一間有紅色燈籠好特色嘅樓上鋪好有古代風情入到去我點左一個鴛鴦煱一邊係麻辣鍋 另一邊係養心鍋麻辣鍋仲可以揀大中小辣 仲有最重要嘅係有鴨血架 好味店員仲話好細心咁講養心鍋係好啱女仔㗎 因為有當歸川芎白芷好啱女仔補身等左一陣好快就上咗個湯底好香呀 之後不左個養生鍋飲下先勁香 好多藥材味我飲咗幾碗真係真材實料嘅湯底記得要飲呀由於我男朋友超鍾意食牛就叫左一個一口雪花牛同埋霜降肉眼肥牛勁新鮮 鮮牛味出哂!而且份量都幾多仲有個芝士牛肉丸係手打嫁一邊啲芝士半溶入口好正響鈴好好食好脆 不過要等耐少少因為係即炸嘅餐廳仲有泡茶提供幾甜香兩個人食好夠飽可以再戰嘅打邊爐

好耐都冇去台灣呀

幾甜香

兩個人食好夠飽
可以再戰嘅打邊爐
2018-04-29
5 分鐘 (堂食)
  • 養心鍋