2018-05-04
yeah~今日又可以去打邊爐啦!今次去咗間最近喺銅鑼灣好爆場嘅'養心殿台式養生鍋'出位嘅地方主要係個鍋底用咗唔同嘅藥材制成!例如烏雞/人參/天麻/當歸等等...補住嚟食叫返個麻辣/寧神養生鴛鴦鍋!一滾起超強嘅藥材味已經奔騰咁散發出嚟入面仲有半隻烏雞同半個大魚頭材料十足而麻辣香嘅味道都唔講得笑而麻辣味道帶酸厚脂黑毛豬梅花肉,梅花肉食落會比較爽口雖然見到大大舊肥肉但係梅花肉嘅特性係肥膏都係爽口所以我打親邊爐都會叫如果兩個人食打邊爐都好擔心叫唔到好多嘢食,因為好多都係一份份咁order!但呢間就可以半份咁叫所以可以揀多幾款手打蝦丸,因為手打關係湯底同丸嘅接觸面多咗令到湯味可以完全痴晒喺粒丸度而豬肉水餃嘅餡加咗菜樣薄,呢個我會放喺麻辣嗰面煮因為會更加野味麻辣湯底加埋水晶粉嘅組合,你懂的~QQ口感加埋酸麻辣,食到我感都動埋!而什菜拼盤超新鮮-粟米勁甜(想知佢喺邊入貨)而每條菜都絕對冇話爛!成兜俾我k.o埋!原來養生可以養得咁爽!
鴛鴦鍋
厚脂黑毛豬梅花肉
原來養生可以養得咁爽!