2018-09-11 100 瀏覽
上次食過馬鞍山店已覺不錯,今晚一於再試自己地頭的荃灣店,果然有驚喜!荃灣店地方非常寬敞, 以中式屏風隔開很多大小不同的區域,有些甚至只有一張枱,私隱度頗高,闊落舒適。加上景觀開揚,一邊品嚐美食,一邊欣賞無敵夜景,實在賞心樂事!火鍋配料品種包羅萬有,酒類價錢亦算相宜!首先揀選湯底, 共有6種鍋, 所有湯底均是精心淆製而成,湯頭濃厚 , 更可選鴛鴦湯底( 以價錢較高者為準)。一於來個鴛鴦湯底, 一次試兩款唔同口味 :美人鍋$188 ~ 湯料份量十足,有桃膠 , 杞子 , 原隻烏雞 , 南棗及金華火腿,滋陰補氣, 桃膠含豐富骨膠原,烏雞治療鐵血性貧血, 延緩衰老,女人養顏至愛 😍😍麻辣鍋$128 ~ 湯底以多種香料及藥材淆製而成,加上鴨血及凍豆腐,風味濃厚。極上雪花肥牛$188 ~ 肉質鮮味,牛味濃郁,油脂均勻,是牛肉控必點火鍋配料。炸午餐肉$58 ~ 炸得甘香鬆脆,零舍香口,即食或放湯都一樣咁美味!大腸頭$88 ~ 豬腸顏色光澤誘人,香稔軟嫩!魚皮餃$36(半份) ~ 晶瑩剔透,爽彈鮮味其他配料如蟹柳, 炸響鈴, 鴨血, 有機秋葵及日本山藥都用料新鮮上乘!吃飽飽預備埋單時,侍應居然免費每人

火鍋配料品種包羅萬有,酒類價錢亦算相宜!

一於來個鴛鴦湯底, 一次試兩款唔同口味 :

大腸頭$88 ~ 豬腸顏色光澤誘人,香稔軟嫩!

魚皮餃$36(半份) ~ 晶瑩剔透,爽彈鮮味

吃飽飽預備埋單時,侍應居然免費每人派發一杯小巧精緻的青檸或柚子沙冰,酸甜清膩,更令原本麻辣的味蕾帶來清新感覺, 非常體貼窩心呢

2018-08-31
大鴻輝入面相信對於火鍋控黎講呢座大廈一定唔會陌生啦如果想輕鬆上到間餐廳可能您要早D黎食啦否則等LIFT都等左您15分鐘加上夜晚7點半前食埋單有折早D食又平又沒咁多人食飽又可以早D消化先訓呢間養心殿高樓大廈入面坐窗口位好似係D好高級的餐廳景咁加上入面好靚的宮庭裝修仲有一樣我覺得係好好的係呢間的光線好夠所以呢食物望落去都好新鮮個雙種味覺刺激叫左酸菜白肉鍋同養心鍋啦養心鍋我見有魚有雞有藥材 好香的藥材味 不過如果唔喜歡藥材的就唔好叫啦酸菜白肉酸酸甜甜好岩女仔食不過我叫左碟細的手切牛同埋霜降牛如果落落個酸菜湯底到會有酸菜味所以我建議食酸菜湯底唔好叫牛應該落魚就會好好食牛的話落養心or養生湯底就會更加好食另外一讚就係個台灣A菜初頭話無哂但後尾又有返我覺得好有菜味 好香但如果朋友仔唔中意食濃味的就唔好食啦之後仲叫左D招牌好食的丸丸的種類有好多我個人最中意就係個黑松露丸啦仲有麻辣餃子都好好食之後仲叫左個聖子皇超級新鮮好食仲有如果有朋友仔覺得食食下想要醬油的話要自己出去加
大鴻輝入面

超級新鮮好食

仲有如果有朋友仔覺得食食下想要醬油的話
要自己出去加
2018-08-23
5 分鐘 (堂食)
2018-09-11 98 瀏覽
與舊同學在荃灣養心殿聚會,知道大鴻輝食肆多,在繁忙時段食客需分流排隊乘搭電梯,不想遲到所以便預早一點到達,避過了高鋒。這裡裝修以木為主,間出一個個空間,具的古代風格,而侍應生們都是有禮和細心的。我們選了美人鍋+酸菜白肉鴛鴦鍋$188美人鍋藥材性質混和美顏,味不重,這天時也可食用。酸菜白肉鍋的酸菜新鮮又帶點酸酸爽爽的。但肉是爽薄有豬味的極品豬王,鍋內還有Q彈的寬粉條,與湯底味道很配合。隨鍋更奉上一份免費追加的酸菜及極品豬王花腩。鴨舌 $98 鴨舌帶濃濃的酒香。手切牛肉(細) $238牛肉油脂分佈勻,肉質非常稔滑,牛肉味很重,入口溶化。涮鍋小羔羊肉片 $108 雖羊片有一點羊羶味,但也有羊味。新鮮嫩綠的水耕菜 $58芋絲$38酸菜鍋令芋絲變得軟稔,吸收了湯汁後頗美味。沖繩黑糖烏梅汁$68/勺

我們選了美人鍋+酸菜白肉鴛鴦鍋$188

隨鍋更奉上一份免費追加的酸菜及極品豬王花腩。

鴨舌 $98 鴨舌帶濃濃的酒香。

手切牛肉(細) $238

牛肉油脂分佈勻,肉質非常稔滑,牛肉味很重,入口溶化。

涮鍋小羔羊肉片 $108
雖羊片有一點羊羶味,但也有羊味。

新鮮嫩綠的水耕菜 $58

芋絲$38

酸菜鍋令芋絲變得軟稔,吸收了湯汁後頗美味。

沖繩黑糖烏梅汁$68/勺

• 酸菜白肉鍋
  • 美人鍋
2018-09-10 122 瀏覽
今年第二次來這家火鍋店了,全因為好朋友很喜歡他們家的麻辣鍋,而我挺喜歡這裡的加了白胡椒粒的酸菜白肉鍋,夠香也夠酸,所以今天又點了一個麻辣酸菜鴛鴦鍋。雖然是麻辣鍋,可是跟四川的不一樣,麻味較輕,舌頭不會沒了感覺;辣味較香、也用了很多香料,所以燙過的食物,基本上不用沾調味已經很好吃!! 裡面有幾塊鴨血和蜂巢豆腐,前者脆後者軟,兩款都吸滿了湯汁,味道不俗😋。不過麻辣鍋吃多了,難免會覺得油膩,這個時候酸菜鍋更顯重要!! 膩的時候喝下它的湯,油膩感減不少。兩款湯底交替地吃,不知不覺讓人吃多了😅。這裡的食材很新鮮,吃過兩次後,覺得有幾款一定要點。必點一:響鈴一份有7條,每一條都是新鮮炸出來,熱騰騰的😯。喜歡它的原因除了因為其外酥內脆外,還有它的豆香味。儘管它吸了濃濃的湯汁,也不會抺掉它的豆香味,很讚!😋😍必點二:炸芋頭我和朋友很愛吃芋頭,所以火鍋配料一定點它,可惜上一次店家沒貨,沒能吃到,今次終於有緣嘗了。令我訝異的是這裡的芋頭居然是即炸的😮? 摸起來還是熱呼呼的!! 煮後的芋頭裡頭粉粉的,外面只吸了一層薄薄的湯汁,為芋頭作輕微的調味,喜愛芋頭的我們吃得不亦樂乎🤤必點三:手切牛肉手切的牛肉比機械切

這裡的食材很新鮮,吃過兩次後,覺得有幾款一定要點。
必點一:響鈴

必點二:炸芋頭

必點三:手切牛肉

手切的牛肉比機械切的要厚一些,吃起來更有肉的感覺;

油脂分佈算平均,只燙大概十秒到牛肉剛好轉色,吃起來牛肉特別嫩、滑、香。

燙過的牛肉,在光照射下,油脂變得晶瑩剔透,很美

必點四:寛粉條

寛粉條像粉絲、木薯粉等吸水力強的粉,所以當平平無奇的寬粉遇到香氣十足的湯底時,寬粉會吸盡湯底的香料味和精華而變得不簡單。寬粉Q彈,非常好吃👍

另外還加了選擇困難的人必點的手工丸類拼盤、滑溜的紫淮山麵和生菜

個人覺得手工丸類拼盤中比較好吃的是蝦丸和墨魚丸,其他雖然特別,可是沒有很喜歡。

紫淮山麵吃起來跟普通麵條沒兩樣,只有顏色的分別。

生菜乾淨新鮮

今次點的份量太多,最後吃不完,下次只點必點四寶再加個菜,應該足夠
2018-09-01
  • 寬粉條
  • 即炸脆響鈴
2018-09-08 280 瀏覽
養心殿向來有質素保證,今晚就約左朋友食番餐,地方闊絡,滿有中國特色。首先係自製醬汁我地二人點左一個鴛鴦鍋,美人鍋同麻辣鍋(麻辣鍋可以追加多一份鴨血)美人鍋有桃膠、烏雞、紅棗、准山、龍眼等藥材,我地叫半鍋,所以烏雞有半隻,其他材料都好足料,飲落仲好鮮甜。麻辣鍋有辣椒、鴨血、蜂巢豆腐等,小辣已經算辣,再煲會更辣,小辣已經夠啦,湯料好正,專登叫個寬條面食一流呀!桃膠好多,好足料其他火鍋食材都好高質素,特別係丸類,每粒都好彈牙,個人最鍾意梅菜豬肉同黑松露丸,夠濃味同香口~炸響鈴大大件好香脆水蓮菜,第一次食呢種菜,好長身,有少少似蔥,但爽脆過蔥,都好新鮮,洗得乾淨。黑柏葉都爽口,食落無渣,Facebook 簽到仲有每人一杯咸檸七~
養心殿向來有質素保證,
今晚就約左朋友食番餐,
地方闊絡,滿有中國特色。

首先係自製醬汁

我地二人點左一個鴛鴦鍋,
美人鍋同麻辣鍋(麻辣鍋可以追加多一份鴨血)
美人鍋有桃膠、烏雞、紅棗、准山、龍眼等藥材,
我地叫半鍋,所以烏雞有半隻,
其他材料都好足料,飲落仲好鮮甜。
麻辣鍋有辣椒、鴨血、蜂巢豆腐等,
小辣已經算辣,再煲會更辣,小辣已經夠啦,
湯料好正,專登叫個寬條面食一流呀!

桃膠好多,好足料

鴨血

寬條面

其他火鍋食材都好高質素,
特別係丸類,每粒都好彈牙,
個人最鍾意梅菜豬肉同黑松露丸,
夠濃味同香口~

炸響鈴大大件好香脆
炸響鈴

水蓮菜,第一次食呢種菜,
好長身,有少少似蔥,但爽脆過蔥,
都好新鮮,洗得乾淨。
水蓮菜

黑柏葉都爽口,食落無渣,
黑柏葉

Facebook 簽到仲有每人一杯咸檸七~

2018-09-04
鴨血
寬條面
炸響鈴
水蓮菜
2018-09-08 83 瀏覽
近排成日聽到朋友講起養心殿,下午即興約咗朋友晚上食飯,朋友話九點半後入座有七折,我哋就打電話book位!不過要搭lift先上到去,裏面環境都幾好!不過淨係攞咗豉油同辣椒,其他配料就少咗啲, 如果有生蒜就好,平時我打邊爐鍾意落三個人去叫左個鴛鴦鍋佢個湯睇幾好味,尤其是烏雞湯,我飲咗一半先開始落配料打邊爐點少得牛肉, 牛肉就一般冇乜牛味。叫咗個炸午餐肉,可能湯底好味,所以連個午餐肉都變得幾好味炸芋頭唔係好靚🤐水餃,肉丸都一般般全晚最好食竟然係哩個粉好彈牙,質地好好!因為吸晒湯底嘅味,所以特別好食!

不過要搭lift先上到去,裏面環境都幾好!

三個人去叫左個鴛鴦鍋

佢個湯睇幾好味,尤其是烏雞湯,我飲咗一半先開始落配料

打邊爐點少得牛肉, 牛肉就一般冇乜牛味。

叫咗個炸午餐肉,可能湯底好味,所以連個午餐肉都變得幾好味

炸芋頭唔係好靚🤐水餃,肉丸都一般般

全晚最好食竟然係哩個粉
好彈牙,質地好好!

因為吸晒湯底嘅味,所以特別好食!
午市應該唔多客人,見到佢哋網上做優惠,但最估唔到,人手完全唔安排,你要搵侍應,你自己行出去門口搵,同事全部坐低晒。至於食物方面,都唔係比我想像中一樣,我覺得冇特別,牛肉亦都不及好多餐廳,最驚喜可能算係響鈴及鴨舌,飲品方面烏梅汁是好飲的。到火鍋最重要一環,當然就係湯底,為咗試食,專登揀最貴的兩個湯底雙併,覺得冇特別,寧願選擇沙嗲湯底。
第一次吃「養心殿台式養生鍋」的晚餐一走到門前,就見到張貼着「七點半前離座,一律半價」(馬鞍山,荃灣分店),又有不同的養身鍋,例如「麻辣鍋」,「酸菜白肉鍋」,「養生鍋」,「美人鍋」,「秘製薑母鴨鍋」,「寧神養心鍋」。當我和朋友走進這間「養心殿台式養生鍋」,看見店的裝修有一種復古的感覺,枱櫈擺設有古色古香的味道。還有一串串的燈籠,寫着店的名字。我們打開點餐紙,看到點餐紙有列明每款不同養身鍋的用料。而我就選擇了「寧神養心鍋」,168元,看到點餐紙寫了鍋中有「川芎,白芷,天麻,當歸,鮮雞,豬肉,20斤鮮魚(4小時精餚而成)」。而點餐紙中,也看到寫了不同的食品,例如「手工丸類」,「餃類」,「滑類」,「新鮮蔬菜類」,「巧手小食」,「精選肉類」,「生猛海鮮」,「豆品類」等等。亦見到點餐紙寫了其他酒類選擇,譬如說「紅酒」,「白酒」,「清酒」,「汽水」,「生啤」,「支裝啤酒」等等。至於配料方面,店有配料區,所以我們自己走出去調配自己喜歡的配料份量。配料見到有「芫茜」,「紅辣椒」,「香蔥」,「香醋」,「蒜泥汁」,「豉油」。「寧神養心鍋」,我一打開鍋蓋,聞到傳出陣陣藥材的味道。飲下去,微辣的,藥材味很濃郁。
第一次吃「養心殿台式養生鍋」的晚餐

看到鍋中材料充足,鍋中有兩個切半的魚頭,魚頭size頗大的,還有半隻雞。魚頭,吃起來不腥,吃得出有先煎香。而且吃到魚頭有濃烈的藥材味道。

至於,雞,吃到藥材味更強烈,肉質,嫩滑。

我們叫了「紫准山麵」,38元。看到麵條形狀扁扁的,顏色微紫的。口感彈而有藥材味,自我感覺:「很養身,哈哈。」(o^^o)

又叫了「野生竹笙」,88元。看見每條野生竹笙的外形都是肥大的,咬下去,吃到有中藥味,心想:「應該是吸收了鍋的湯底吧」。(≧▽≦)

除此之外,我們還叫了「自家製鮮蝦雲吞」,半份,42元。一口咬下去,就見到雲吞內的蝦,口感爽彈。

至於丸類,就叫了墨魚丸(半份,)40元。和黑松露蝦丸(半份)48元。

墨魚丸雪白的,吃起來,口感彈彈的。黑松露蝦丸,吃到蝦和黑松露的味道,黑松露和蝦的配搭很夾,吃得出兩者的層次味道。

最後,蔬菜類,就叫了「雜錦蔬菜盤」,68元。看到裡面有粟米,冬菇,金菇,生菜等。吃起來,蔬菜新鮮的,菇身,飽滿的,粟米,甜,生菜,爽口。

當我們吃到十分飽時候,枱旁邊有一個木盒,裝着紙巾,我們便拿來抹嘴巴,心想:「真貼心」(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

最後賣單,兩人,585元。吃到我們都很飽。(*☻-☻*)
2018-08-29
2 分鐘 (堂食)
$292.5 (晚餐)
2018-09-07 120 瀏覽
店內的裝修是中國的古典風格,走進去就好像迅間穿越了時空,回到了古代的客棧我們選的湯底是酸菜白肉&麻辣(中辣),酸菜白肉中的酸味很醒胃,湯底內還有很多食材,包括豬腩肉、蕃茄、大白菜和QQ寬條粉,很豐富呢!麻辣那邊我們選了中辣,食材有千層冷豆腐和鴨血。我們選了不少食材,我就挑了幾樣特別的食材來分享:這個炸午餐肉挺驚喜的,因為它本身已經炸了,所以放在鍋中煮了一下就可以吃,午餐肉外層脆脆的,既香口,又沾了一點點湯底的味道,不錯另外是這個鮮炸響鈴,即叫即炸,放在湯中煮幾秒拿上來,放進口中還有香脆的口感,很出色呢第一次吃火鍋點新竹米粉,每一根都很幼細,很滑,煮熟後吸收了湯底的精華和味道,很正!吃火鍋當然要來喝一下啤酒,我們選了籃妹,很欣賞餐廳有用冰桶冰著啤酒,因為吃火鍋的環境會比較暖一點,有冰桶裝著啤酒能維持冰凍的溫度另外值得一提的是黑栢葉,這道食材在其他火鍋店比較少見,黑栢葉的口感跟一般的牛栢葉很不同,比較爽口和硬身一點,是不錯的第一次嘗試。吃過火鍋後還有雪糕作為甜品,有朱古力、益力多、榴槤味,每種味道都很濃味,不會覺得很甜。現在市面上有不少火鍋店,這家火鍋店的老闆在餐廳的環境上花了不少心思,食

湯底

我們選了不少食材,我就挑了幾樣特別的食材來分享:
炸午餐肉

鮮炸響鈴

新竹米粉

藍妹

甜品

現在市面上有不少火鍋店,這家火鍋店的老闆在餐廳的環境上花了不少心思,食材方面都採用新鮮的食材,有些更是即叫即炸,所以,這家店值得一試!
雜錦蔬菜盤
蟹籽墨魚滑
自家製韭菜餃(半份)
日本金菇
藍妹
甜品
雜錦蔬菜盤
蟹籽墨魚滑
自家製韭菜餃(半份)
日本金菇
2018-09-07 158 瀏覽
打邊爐一向都係gathering嘅首選,今次嚟到大雄輝呢間養心殿打邊爐,有驚喜喎個湯底可以飲咗先,飲夠先慢慢烚吓烚吓。呢度嘅裝修格局古典風格,私隱度極高,好似一間間廂房鍋底有幾個選擇,好辣的話可以㨂麻辣湯底,餐廳主打養生,當然揀個滋潤湯底啦!最尾揀咗美人鍋,因為其他都有些少藥材,朋友怕藥材味濃我哋每人喝了兩大碗才開始打邊爐,估唔到店員係加湯,值回票價個湯好清甜好足料,有桃膠,紅棗,淮山,黨參各樣藥材,份外足料,烏雞一大隻👍👍👍另一驚喜,非手切牛莫熟,牛味重,軟滑,灼10秒,啱啱好雜錦餃子拼盤有成12粒,六個口味滿足晒大家嘅口味,用料都好新鮮,大大粒,食2粒都飽飽地始終係台灣style ,竟然有滷水拼盤,份量足,不比滷水店差,而且價錢幾抵$118!午餐肉係我打邊爐食過最好味嘅,非常厚,煎過冇咁油膩,8大塊最後加埋稻庭烏冬就飽飽拉,好細心,己用熱水拖一拖,滑溜彈牙!好滿足呢!

最尾揀咗美人鍋,因為其他都有些少藥材,朋友怕藥材味濃

美人鍋

我哋每人喝了兩大碗才開始打邊爐,估唔到店員係加湯,值回票價

另一驚喜,非手切牛莫熟,牛味重,軟滑,灼10秒,啱啱好

本地手切牛(小)

滷水拼盘

午餐肉係我打邊爐食過最好味嘅,非常厚,煎過冇咁油膩,8大塊

午餐肉

美人鍋
本地手切牛(小)
滷水拼盘
午餐肉
2018-09-07 48 瀏覽
知己聚餐我首選吃火鍋,朋友介紹了 ”養心殿台式養生鍋” ,這餐廳裝潢設計都有自己風格,以古式木屏風隔間,還有燈光氣氛調節下,效果高貴優雅。我們點下了一個鴛鴦鍋底美人鍋 配 麻辣湯底藥材味唔會太濃,烏雞湯底夠鮮味,更有桃膠、杞子、龍眼乾等藥材,真正養顏至補。鍋底的另一半是麻辣湯底,麻辣昧道大大挑戰我們的「辣」極限,哈哈,食到成面汗,但非常過癮!😘雪䧏肉眼肥牛富有牛味、雪花均勻分布在每一塊牛肉,在煱底的熱湯內浸泡五秒即可,入口即化。豬大腸頭爽口軟彈, 沒有油膩感覺。炸五餐肉自少已愛吃的厚切五餐肉,今晚也不例外,餐廳以炸五餐肉方式,上枱時可以即食或選擇放人焗底內浸泡。 😋😋各式火鍋配料打不少得 彈牙墨魚丸、香滑鴨血、 細緻蟹柳棒、鮮美魚皮餃、新鮮秋葵、爽口山藥、響鈴、有機玉米等,新鮮味美,而且火鍋伴侶當然唔少得冰凍啤酒,多款啤酒選擇。好味吃不停!最後餐廳送上美味台式青檸沙冰,柚子沙冰。帶出清新口感。

我們點下了一個鴛鴦鍋底
美人鍋 配 麻辣湯底

雪䧏肉眼肥牛

豬大腸頭
爽口軟彈, 沒有油膩感覺。

炸五餐肉

好味吃不停!

最後餐廳送上美味台式青檸沙冰,柚子沙冰。帶出清新口感。

2018-08-30
2018-09-07 63 瀏覽
雖然養心殿台式養生火鍋越來越多分店,不過如果唔預先book 定位,都好難walk in ! 今次終於有機會試到啦!火鍋湯底除左有麻辣仲有其他養生既湯底!🥘好欣賞佢每個湯底都寫清楚有咩配料,咁就可以睇番自己體質再決定揀邊款!如果三心兩意,可以揀鴛鴦鍋嫁😛最後我揀咗美人鍋$188!呢個係女仕養顏至寶😊呢個湯底同我平時食過既好唔同!真係成隻烏雞去煲,仲有入面有好多桃膠,完全係真材實料!因為落咗金華火腿,杞子,成個湯就咁飲,真係同飲老火湯差唔多!😂感覺好滋陰養顏,就咁飲湯都飲左好多碗!個湯底真係超乎預期!👍🏻叫左成枱野食!介紹完湯底輪到火鍋料啦!打邊爐一定要叫牛肉今次叫咗手切牛肉(大)$338份量都幾足,鐘意佢切得夠厚度,唔會薄到煮完唔見左😅牛肉味濃,唔會有雪味!雜錦蔬菜盤$68菜同野菌每樣有啲,如果你同我一樣選擇困難症,唔知揀咩菜,就叫雜錦蔬菜盤唔使諗啦😊即炸脆響鈴$68響鈴size 幾大,夠脆既!左: 酒香白肉$58呢個望落好平凡,不過有驚喜!!!聞落好香酒味!個人覺得就咁食唔點醬最好,可以食到佢既酒香味!👍🏻右: 自家製韮菜餃(半份)$42餃子🥟好多韮菜,正!不過如果份量多少少就更好啦上
雖然養心殿台式養生火鍋越來越多分店,
不過如果唔預先book 定位,都好難walk in !
今次終於有機會試到啦!

火鍋湯底除左有麻辣仲有其他養生既湯底!🥘
如果三心兩意,可以揀鴛鴦鍋嫁😛

最後我揀咗美人鍋$188!呢個係女仕養顏至寶😊

呢個湯底同我平時食過既好唔同!
真係成隻烏雞去煲,仲有入面有好多桃膠,完全係真材實料!
因為落咗金華火腿,杞子,
成個湯就咁飲,真係同飲老火湯差唔多!😂
感覺好滋陰養顏,就咁飲湯都飲左好多碗!
個湯底真係超乎預期!👍🏻

叫左成枱野食!

介紹完湯底輪到火鍋料啦!

打邊爐一定要叫牛肉
今次叫咗手切牛肉(大)$338
份量都幾足,鐘意佢切得夠厚度,唔會薄到煮完唔見左😅
牛肉味濃,唔會有雪味!

雜錦蔬菜盤$68

即炸脆響鈴$68
響鈴size 幾大,夠脆既!

左: 酒香白肉$58
右: 自家製韮菜餃(半份)$42
餃子🥟好多韮菜,正!
不過如果份量多少少就更好啦

上: 鴨血$48
呢個份量幾足,切得夠厚,唔會一夾就散!
無腥味,台灣火鍋一定要叫鴨血!!!
下: 千層凍豆腐$48

叫左杞子菊花圓肉露$68/壺
味道唔會太甜,一眼望去都幾足料!
打邊爐要飲啲清熱野下火先得😊

自助醬料區,同一般台式火鍋店大同小異,一樣款式唔算多

雖然價錢唔算太吸引,不過一大堆人除開又唔太貴,可接受範圍內,最緊要佢個湯底真係幾好!
  • 雜錦蔬菜盤
  • 美人鍋
  • 鴨血
2018-09-07 56 瀏覽
一直聽過呢間賣點養生既台式火鍋, 之間住得遠一路都想試, 最近全家搬尼荃灣終於可以試荃灣店,我地平日去都多人,要等一陣位裝修好有復古味道,用中國風屏風做間隔,望落好有空間感之餘, 每張枱都保持私隱咁啱最近電視興延禧X略, 一入到去就好有親切感🎎先叫鍋底🍲識揀一定揀鴛鴦鍋 啱哂D中意試多款既人我地揀左麻辣+酸菜白肉鍋叫呢2兩個鍋仲可以免費追加鴨血或醱菜白肉酸菜白肉鍋個湯料有酸菜、白肉、番茄、胡椒等,溒起好香, 係台灣地道既一種鍋底除左火鍋, 佢亦都有提供好多台灣小吃, 例如鹽酥蚵仔、 卥水鴨舌、甜不辣等等呢個係我覺得呢餐既重中之重⭐️: 手切牛肉🥩油脂分佈好平均,咬落入口即溶,而且份量好多,性價比超高!!鮮蝦滑每口咬落仲有一粒粒既蝦🦐🦐口感豐富嘉美農場雞肉🐔千層凍豆腐每枱每位仲送芋圓湯丸做甜品,每碗好多QQ芋圓😍
我地平日去都多人,要等一陣位

咁啱最近電視興延禧X略, 一入到去就好有親切感🎎

先叫鍋底🍲識揀一定揀鴛鴦鍋 啱哂D中意試多款既人
我地揀左麻辣+酸菜白肉鍋
叫呢2兩個鍋仲可以免費追加鴨血或醱菜白肉

呢個係我覺得呢餐既重中之重⭐️: 手切牛肉🥩
油脂分佈好平均,咬落入口即溶,而且份量好多,性價比超高!!

鮮蝦滑
每口咬落仲有一粒粒既蝦🦐🦐口感豐富

嘉美農場雞肉🐔

千層凍豆腐

每枱每位仲送芋圓湯丸做甜品,每碗好多QQ芋圓😍
2018-08-19
20 分鐘 (堂食)
2018-09-07 52 瀏覽
跟朋友聚舊,大家都想打邊爐,所以決定來這間餐廳試試這裡裝修很特別,十分古色古鄉我們點了一個寧神養心鍋。湯底十分吸引,有川芎、白芷、天麻、當歸、烏雞、豬肉、鮮魚經由4小時精餚而成一試下去果然沒有失望,湯底十分濃郁當中烏雞和魚頭十分足料,我和朋友單吃這些也夠飽我們點了極上雪花肥牛。雪花分佈十分平均,口感很好我們又點了自家製鮮蝦雲吞。鮮蝦十分足料彈牙我們又點了農場野菌、金菇、唐山菜及山水滑豆腐。十分新鮮及足料埋單時餐廳會送雪糕,我選了榴蓮雪糕。我未吃過這款雪糕,想不到榴蓮味道十分濃郁,而且軟硬度剛剛好為這餐寫上完美的句號
跟朋友聚舊,大家都想打邊爐,所以決定來這間餐廳試試

這裡裝修很特別,十分古色古鄉

一試下去果然沒有失望,湯底十分濃郁

當中烏雞和魚頭十分足料,我和朋友單吃這些也夠飽

我們點了極上雪花肥牛。雪花分佈十分平均,口感很好

我們又點了自家製鮮蝦雲吞。鮮蝦十分足料彈牙

為這餐寫上完美的句號

2018-09-07 72 瀏覽
細妹生日飯,見做緊優惠5:30前埋單半價,即刻約屋企人一齊嚟試吓,原來家姐已經食過,評語都唔錯。經Openrice訂位好方便,遲咗15分鐘到,都冇問題,因為都係早場。室內設計好古代,而且間隔開一間間半開放式房間,幾好。坐低點菜,菜式選擇都幾多,點咗麻辣中辣湯底同美人鍋湯底雙併,麻辣中辣湯底唔係幾辣,到食寬QQ粉嗰陣就覺得勁辣,美人鍋湯底,上枱水滾先試飲就覺得咸咗少少,所以都唔洗點豉油。叫咗啲熟食,鹵水拼盤幾好食,但正價貴,鹽酥蚵仔都OK,但上枱已涼又唔脆,好在蚵仔本質唔腥,阿囡都食咗幾粒。霜降牛,手切牛,黑毛豬,三種肉都好食。響鈴,老油條,黑栢葉,牛肚,貢丸,魚旦,水餃,雲吞,烏龍麵,墨魚滑,手打丸併盤呢啲就一般坊間水準,併盤裡黑松露鯪魚丸令人印象深刻。樽裝汽水係細支裝,菊花茶都好飲,烏梅汁即係酸梅湯咁,個人口味就麻麻,屋企人話好飲。服務正常OK, 上菜快又齊,係最後加單追過一次,都好快跟返。洗手間都OK, 係洗手枱好濕,仲有漱口水提供🤣。總括半價優惠食得過,正價既話同朋友gathering都係不錯的選擇。
霜降牛,手切牛,黑毛豬,三種肉都好食
令人印象深刻。
洗手間都OK, 係洗手枱好濕,仲有漱口水提供🤣。

手打丸拼盤

黑栢葉

鹵水拼盤

魚旦
2018-09-02
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日