2018-08-12 125 瀏覽
今次打邊爐揀左美人鍋,有成隻烏雞,個湯仲好潤,一黎就飲左湯先一黎到就like 佢Facebook 就有杯咸檸7。係一間唔係任食放題既地方有免費飲品算唔錯!麻辣水餃+芝士牛丸芝士牛肉丸🍡好流心好juicy手切肥牛入口即溶,好重牛肉味,值得推介羊肉都ok老油條吸左湯汁後感覺同平時食既唔同,香脆可口想食菜,所以叫左個雜菜盆最後,有雪糕送,有幾隻味揀士多啤梨、雲呢嗱、朱古力同榴槤。呢度環境好舒服,好有私人空間,又唔會限你坐幾耐,幾好

麻辣水餃+芝士牛丸

芝士牛肉丸🍡好流心好juicy

手切肥牛

入口即溶,好重牛肉味,值得推介

羊肉
都ok

老油條吸左湯汁後感覺同平時食既唔同,香脆可口

想食菜,所以叫左個雜菜盆

最後,有雪糕送,有幾隻味揀士多啤梨、雲呢嗱、朱古力同榴槤。

呢度環境好舒服,好有私人空間,又唔會限你坐幾耐,幾好

老公之前同同事嚟過呢間分店食過話好食, 所以今日專程請我品賞吓因為我哋都係台灣迷, 一年總要去三四次,而每次都會食台式麻辣火鍋… 裝飾擺設都好有台灣感覺,都係古典既味道,而一入到去聞到麻辣火鍋果陣味道,感覺真的很像身處台灣一樣 我哋揀咗個鴛鴦鍋, 一邊係麻辣鍋一邊係美人鍋$188, 美人鍋有原隻烏雞, 杞子南棗,桃膠,金華火腿等,好足料而麻辣鍋嗰邊有好香既藥材味同我哋最期待嘅鴨血, 仲可以免費追加鴨血一份 湯底濃郁雞味,同埋好多桃膠呀! 桃膠吸收左啲雞湯嘅鮮味,夠淋身又夠滋補 炸午餐肉$58好邪惡呀!但外脆內軟,熱辣辣好香口 手切牛肉(細)$238牛肉既雪花比例很平均, 所以口感非常嫩滑,鮮味! 鵝肝墨魚丸 (半份)$48, 墨魚丸新鮮彈牙,內面既鵝肝很香滑呀 大腸頭$88, 質地比較肥,不過冇嗰種難聞嘅壓味 呢度竟然有泰國Chang Beer, 入口清純 最欣賞呢度嘅鴨血,同台灣嘅鴨血好似, 一樣入口嫩滑多汁,夠入味! 萵筍$48夠新鮮, 切得厚薄適中,中意佢切得夠大塊,好有口感 最後每人有一個獨立包裝嘅雪糕球送,芒果味十分清新,又唔會太甜

炸午餐肉$58
好邪惡呀!但外脆內軟,熱辣辣好香口

手切牛肉(細)$238
牛肉既雪花比例很平均, 所以口感非常嫩滑,鮮味!

大腸頭$88, 質地比較肥,不過冇嗰種難聞嘅壓味
呢度竟然有泰國Chang Beer, 入口清純
2018-08-09 101 瀏覽
知道荃灣開左養心殿,仲見到佢星期一至日7點前埋單有5折就即刻帶屋企人黎試下啦!入面間隔係有木雕花屏風隔開一張張枱,本身都幾欣賞呢個設計,但!係!所有服務員會無視你!你點揮手都冇人見到你!點解佢唔整個按鈴/ 鐘/ 叮叮之類方便叫服務員呢?!每次想叫服務員都要行出去搵叫左鴛鴦鍋係 美人鍋+ 養生鍋  一開始落單落左8樣食物,有手切肥牛(大)、小羔羊、手工丸拼盤、水餃拼盤、墨魚滑、蝦滑同蔬菜拼盤。落完單5分鐘後個鴛鴦鍋就到,一上黎就試下湯底先美人鍋飲落去好甜,爸爸一試完就話加左味精我都覺得甜得好人工。養生鍋就唔錯,人參味都幾濃但!係!明明個鍋同d食品係同一張單!個鍋好早就到,但等左45分鐘依然冇一樣食品送到!依舊係頭先個問題,d屏風隔住d枱,揮極手都冇店員見到唯有行出去問店員d野食點解9個字都仲未黎但店員應左一下之後就冇任何follow up!再等左5分鐘又要再行出去搵第二個店員已經唔知講咩好,同一張單又會上到個鍋但搵唔到張單!唯有即刻再落過啦好彩個店員都有行過黎話會盡快上d野食,態度都唔錯5分鐘左右d野食就上喇!全家人都餓到咩咁,就即刻放哂d野食落個鍋度平心而論,食物水準係唔錯啲丸幾特別、
知道荃灣開左養心殿,仲見到佢星期一至日7點前埋單有5折
就即刻帶屋企人黎試下啦!

叫左鴛鴦鍋係 美人鍋+ 養生鍋

落完單5分鐘後個鴛鴦鍋就到,一上黎就試下湯底先
美人鍋飲落去好甜,爸爸一試完就話加左味精
我都覺得甜得好人工。養生鍋就唔錯,人參味都幾濃

但!係!
依舊係頭先個問題,d屏風隔住d枱,揮極手都冇店員見到
唯有行出去問店員d野食點解9個字都仲未黎
但店員應左一下之後就冇任何follow up!
再等左5分鐘又要再行出去搵第二個店員

已經唔知講咩好,同一張單又會上到個鍋但搵唔到張單!

唯有即刻再落過啦
好彩個店員都有行過黎話會盡快上d野食,態度都唔錯
5分鐘左右d野食就上喇!
全家人都餓到咩咁,就即刻放哂d野食落個鍋度

平心而論,食物水準係唔錯
啲丸幾特別、手工餃子食落都幾好味,同埋手切牛肉係真心靚
食落入口即化、好香牛油味

不過經過今次漏單事件
以後都唔會再去lu
2018-08-09 63 瀏覽
養心殿在佐敦的時候已經出了名。在現今火鍋放題成行成市之時,仍能站穩住腳,可見有一定的質素。趕在六時前上來,避開排隊的人龍,到達店子,有別於一般的火鍋店,店面中國風的設計,有私隱度的間隔,別有一番風味。現在奉茶的火鍋店買少見少,通常都是自己任拿罐裝飲品。湯底有很多不同的選擇,不只有名字,還有清楚寫下有什麼材料,客人就可按自己喜好及需要選擇,鴛鴦鍋更不用加錢呢!先嚐湯底是常識吧!真的足料鮮甜。肥牛油花均勻,醉腩片酒香清雅,加上台灣風味的各項配料,實在十分吸引。價錢當然比任食的貴,但也算物有所值。

現在奉茶的火鍋店買少見少,通常都是自己任拿罐裝飲品。

先嚐湯底是常識吧!真的足料鮮甜。

價錢當然比任食的貴,但也算物有所值。
2018-08-06 68 瀏覽
近日和家人出荃灣行街shopping。 到了晚飯時間 順便 在荃灣食飯 , 家人提議 想食火鍋, 我們選擇了 荃灣 眾安街鴻輝大廈 的養心殿台式火鍋。可能時間尚早人客不多 ,我們很快便安排到入座。 餐廳內環境 整齊清潔, 光線充足。由於家人喜歡食烏雞, 所以我們選擇了 寧神養生鍋$168。 湯底材料豐富 ,有當歸 ,天麻, 龍眼肉杞子 ,鮮魚頭, 胡椒 ,等等 。湯底味道濃郁, 滋補有益。 我和家人即是每人喝了一碗湯。之後再加入清湯作火鍋享用。我們柯打了 ,自家製鮮蝦雲吞半份$42, 鮮蝦雲吞粒粒餡料爆滿 ,味道鮮味。 炸午餐肉$58, 涮鍋小羔羊肉片$1O8,羊肉 片肉質嫩滑新鮮 ,只需放落湯底 滾兩三分鐘, 便可食得, 入口溶化, 絕無聲騷味。 配合火鍋 認真一流,我們大家都食得很 開心 飽足。
2018-07-30
2018-08-05 107 瀏覽
朋友轉左喺荃灣返工,今天相約一起晚餐她book 左台式火鍋-養心殿店內分別用木製屏風分隔成小房間,每間房間可以擺放幾張枱,相較下唔會太嘈寧神養心鍋材料包括有多種藥材、烏雞及大魚頭,十分滋保急不及待先呷湯,湯鮮甜美味,慢慢滲出藥材味道烏雞雞肉唔駭,多汁,魚頭十分鮮味鹵味拼盤喜歡食拼盤,可以試多幾款分别有牛𦟌、牛肚及大腸鹵水汁味道啱啱好,又唔太鹹牛𦟌切成薄片,既幼嫩又入味,好好食牛肚爽口彈牙台灣鴨血,用來做火鍋十分恰當,灼熟後鴨血鮮好滑,吸左藥材湯味道,更為提鮮花蓮為台灣特產,青青綠綠,十分新鮮花蓮菜味濃郁,淸甜多汁,食到停唔到口
朋友轉左喺荃灣返工,今天相約一起晚餐
她book 左台式火鍋-養心殿

寧神養心窩

寧神養心鍋
材料包括有多種藥材、烏雞及大魚頭,十分滋保

急不及待先呷湯,湯鮮甜美味,慢慢滲出藥材味道

烏雞雞肉唔駭,多汁,魚頭十分鮮味
招牌鹵味拼盤
鹵味拼盤
喜歡食拼盤,可以試多幾款
分别有牛𦟌、牛肚及大腸
鹵水汁味道啱啱好,又唔太鹹
牛𦟌切成薄片,既幼嫩又入味,好好食
牛肚爽口彈牙
鴨血

水蓮
花蓮為台灣特產,青青綠綠,十分新鮮

花蓮菜味濃郁,淸甜多汁,食到停唔到口

寧神養心窩
招牌鹵味拼盤
鴨血
水蓮
  • 花蓮
  • 鹵水拼盤
2018-08-05 97 瀏覽
朋友最近 轉咗公司,在荃灣區工作, 所以約他放工後在荃灣食晚飯,朋友介紹 大鴻輝 中心17樓, 養心殿 食台式火鍋。我們到火鍋店後,看見已經有多位客人正在用餐。現在雖然是夏天,天氣非常酷熱, 但仍有很多人喜歡吃 火鍋, 尤其是這間台式火鍋店,特色地方是養生滋潤的火鍋湯底。最唯吸引食客光顧。餐廳内的裝修優雅,光線充足,柔和,坐位舒適。侍應先送上中國茶先解喝一番。再選擇吓養生火鍋湯底。我們選擇了寧神養生火鍋湯底,湯底內有烏雞肉半只,大魚頭兩邊,還有 杞子,龍眼肉 ,天麻,胡椒粒,湯底香濃,充滿藥材味,侍應提議我們先飲下藥材湯,然後才放火鍋食物,讓湯底更加濃郁好飲。烏雞须然煲了湯但肉質不 嚡口,大魚頭也沒有 湦味。另外我們柯打了。口感彈牙的黑松露蝦丸半份$48。粒粒新鮮的自製極品水餃半份$42。火鍋必食個人最爱的千層凍豆腐$48。我們邊食邊聊天,十分捨意。
餐廳内的裝修優雅,光線充足,柔和,坐位舒適。
侍應先送上中國茶先解喝一番。
烏雞须然煲了湯但肉質不 嚡口,大魚頭也沒有 湦味。
另外我們柯打了。口感彈牙的黑松露蝦丸半份$48。
粒粒新鮮的自製極品水餃半份$42。
火鍋必食個人最爱的千層凍豆腐$48。
我們邊食邊聊天,十分捨意。
2018-07-30
2018-08-05 255 瀏覽
今次是第三次光顧了。三次也是和幾個朋友一起來。笫一次正價時段來,覺得食物水準很高,尤其是美人鍋湯,湯料有烏雞丶桃膠丶紅棗丶乾淮山等,香甜滋補,火鍋食材用美人湯烚熟後,不需醬油調味,也很入味,首次在這𥚃吃過火鍋後,就很回味,然而埋單每人差不多四百元,價錢亦很回味。後來知道晚上7:30前有五折,就先後來了兩次,每次都點美人鍋。火鍋料方面,手切牛肉新鮮,經美人湯燙過後,既吸收了湯汁的甜味,又有牛肉的鮮味,略帶油脂,口感軟腍,是打邊爐上品。我比較喜歡吃豆類製品,冰豆腐,鮮腐皮是必吃的,這些食材吸收了美人湯的味道,特別好吃。也推薦水蓮餃,水蓮爽口,令餃子吃起來比較有層次感。

美人鍋
手切牛肉
黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,水餃,水蓮餃
  • 自家製水蓮餃
2018-08-02 98 瀏覽
養心殿有好多分店!今次就黎左荃灣食😁荃灣分店好大間!!因為係平日夜晚食,所以無咩人~店內裝潢係中國風🤓乾淨又企理,坐得幾舒服每枱都有一壺茶🍵重點當然是火鍋湯底了🤤點左酸菜白肉鍋加麻辣鍋酸菜白肉果邊味道淡左少少,喜歡清清地嘅朋友應該會鍾意~個人比較喜歡麻辣鍋!鴨血同冰豆腐吸收左鍋底的精華🤤愈食愈辣,愈食愈好味!仲可以免運追加一份鴨血/白肉!😍要加多份冰豆腐!同麻辣火鍋真係prefect match !特別推介黑松露蝦丸!黑松露味道重兼彈牙!又香又好味!👍🏼😁蟹子墨魚滑:份量都唔少!爽口彈牙😁鹵大腸:浸得愈耐愈入味!好大碗呀!好似食唔完咁🙊日本金菇: 不過不失
養心殿有好多分店!今次就黎左荃灣食😁

每枱都有一壺茶🍵

重點當然是火鍋湯底了🤤
點左酸菜白肉鍋加麻辣鍋
酸菜白肉果邊味道淡左少少,喜歡清清地嘅朋友應該會鍾意~
仲可以免運追加一份鴨血/白肉!

特別推介黑松露蝦丸!黑松露味道重兼彈牙!又香又好味!👍🏼😁

蟹子墨魚滑:份量都唔少!爽口彈牙😁

鹵大腸:浸得愈耐愈入味!好大碗呀!好似食唔完咁🙊

日本金菇: 不過不失
2018-08-02 88 瀏覽
養心殿係近期常食既火鍋,因為坐得舒服、味道又岩心水,所以又黎幫襯啦。七點半前有折~中式裝修,氣氛不錯。火鍋湯底有六種,可以雙拼,每樣都有獨有配料。有五種常見配料,不過湯底都夠入味,醬料只係多個選擇。今次湯底揀左寧神養心鍋:有烏雞、大魚頭,配上多種中藥,喜歡當歸等藥材味既可以一試;仲有秘製薑母鴨鍋:裡面有凍豆腐、豆腐皮、冬筍、紅面番鴨,鴨肉份量好多,另外附上腐乳醬配鴨肉,湯底鮮甜,夠薑味。配料賣相精緻😍極上雪花肥牛,雪花平均,夠嫩,每次都叫。雜錦蔬菜盆,有蜀米、冬菇、金菇等、後面係沙律菜,沙律菜非常爽脆。鵝肝墨魚丸(半份)、韮菜餃(半份),墨魚丸夠彈牙,韮菜餃菜肉平均。酒香白肉,充滿燒酒味,令肉更香。自家製杞子貴圓玉露,清甜解渴。個人認為做到台灣質素,呢期大愛。

七點半前有折~

中式裝修,氣氛不錯。

火鍋湯底有六種,可以雙拼,每樣都有獨有配料。

有五種常見配料,不過湯底都夠入味,醬料只係多個選擇。

配料賣相精緻😍

極上雪花肥牛,雪花平均,夠嫩,每次都叫。

酒香白肉,充滿燒酒味,令肉更香。

自家製杞子貴圓玉露,清甜解渴。

個人認為做到台灣質素,呢期大愛。

2018-07-30 106 瀏覽
最近好多朋友都同我推介養心殿 台式火鍋專門店 , 佢嘅分店愈開愈多 , 今晚就到佢荃灣分店試一試 。  湯底有多款選擇 , 火鍋湯底材料都好豐富 , 好在佢地設有雙拼湯底, 今次就揀咗麻辣湯拼酸菜白肉湯  ! 麻辣湯內有辣椒、蜂巢豆腐、紅棗。 以多種香料及藥材 , 另外仲會送多一份鴨血 。  呢度嘅鴨血口感嫩滑 , 唔會一夾就散 ,值得一試酸菜白菜鍋。湯底相當足料,有 酸菜白肉湯有酸菜、豬肉、寬粉條 。 不過味道有點怪 , 對我個人黎講就不太吸引脆響鈴 ,  新鮮即炸,即食脆卜卜  另外有霜降肉眼肥牛, 唔會好肥,好香牛味  , 配兩個湯底都好夾 最尾經理仲送多一杯沙冰比我地解辣 , 好貼心既舉動

脆響鈴 ,  新鮮即炸,即食脆卜卜

最尾經理仲送多一杯沙冰比我地解辣 , 好貼心既舉動

2018-05-26
15 分鐘 (堂食)
2018-07-30 72 瀏覽
我和友人都十分喜歡吃台式火鍋,在台灣吃過後就念念不忘,所以今次就在香港吃一下台式火鍋😝來到餐廳,見到裝修十分漂亮和有特色,完全不像普通的火鍋店😻連餐具和茶壺都很有格調~~坐下之後,我們已急不及待要點菜了!🤤除了火鍋外,餐廳亦有台式小食可選。☺️一定要吃鹽酥雞!新鮮炸好,十分香脆🤤輪到選火鍋了⋯湯底方面,我們貪心地選了兩個😛麻辣鍋和酸菜白肉鍋。麻辣湯底真係好正好香濃🌶🌶我們選了小辣,麻得好過癮又不會太辣!入面仲有峰巢豆腐和鴨血等配料😻酸菜白肉鍋的配料都十分豐富,除了花腩肉外,還有我最愛的QQ粉🤤吸哂湯底嘅味,質地煙煙靭靭,好惹味火鍋配料一定不能少的雜錦蔬菜盤🥗🥗有生菜,娃娃菜,各種菇類等等🍄最愛是烚到很焾的冬瓜😋好吃又感覺較健康~另外也叫了芋絲,是每次火鍋必選的😛很彈牙,又可以吸收哂湯底的味道火鍋必備的雪花肥牛!😍😍牛肉的脂肪分佈得均勻,不會很膩。跟麻辣湯底十分match😋😋我們還點了黑松露蝦丸和水餃🥟黑松露味超濃郁!我和友人都很愛吃!這個台式火鍋的精髓之一-鴨血🤩吃麻辣鍋還可以免費追加一次😍鴨血口感很好,吃完好滿足呢吃麻辣鍋當然要配啤酒🍻和友人發現啤酒十分抵飲!大枝裝百威$30咋!店員仲

來到餐廳,見到裝修十分漂亮和有特色,完全不像普通的火鍋店😻

連餐具和茶壺都很有格調~~

坐下之後,我們已急不及待要點菜了!🤤

除了火鍋外,餐廳亦有台式小食可選。
☺️一定要吃鹽酥雞!新鮮炸好,十分香脆🤤
輪到選火鍋了⋯
湯底方面,我們貪心地選了兩個😛
麻辣鍋和酸菜白肉鍋。

火鍋配料一定不能少的雜錦蔬菜盤🥗🥗
有生菜,娃娃菜,各種菇類等等🍄
最愛是烚到很焾的冬瓜😋好吃又感覺較健康~

另外也叫了芋絲,是每次火鍋必選的😛
很彈牙,又可以吸收哂湯底的味道

火鍋必備的雪花肥牛!😍😍
牛肉的脂肪分佈得均勻,不會很膩。
跟麻辣湯底十分match😋😋

我們還點了黑松露蝦丸和水餃🥟
黑松露味超濃郁!我和友人都很愛吃!

這個台式火鍋的精髓之一-鴨血🤩
吃麻辣鍋還可以免費追加一次😍鴨血口感很好,吃完好滿足呢

店員仲貼心地用冰桶chill住枝啤酒👍🏻👍🏻

這天晚餐超滿足的~下次想吃台式火鍋要再來

2018-07-24
2018-07-29 83 瀏覽
盛夏打邊邊🔥雖然係盛夏,但睇黎各位對打邊邊依然365日熱情不減。呢間火鍋店主打”養生火鍋”,岩哂又鐘意食,又貪靚既美女們。湯底有用桃膠,原隻烏雞淆製的"美人鍋",亦可以選擇由名貴藥材及人參淆製的"養生鍋"。今次我地選擇了鴛鴦鍋。同其他火鍋店相比,佢地湯底料足兼真材實料。因本人對味精極度敏感,但呢間的湯底食完唔會口乾,麻辣鍋亦唔會有太油的感覺。今次點配料:1. 鴨血(跟鍋免費配送):鮮嫩大塊,配麻辣鍋好好味2. 雪花肥牛:脂肪均勻,切得好薄,碌十秒入口即溶3. 鮮竹笙:真的非常新鮮,碌十幾秒爽口彈牙4. 蝦滑:新鮮,好有蝦既鮮味5. 牛柏葉:不過不失,記得唔好碌太耐6. 響鈴:新鮮炸起,脆卜卜7. 雜菜:種類豐富,算幾新解最開心係,食完野仲有甜品—台灣芋圓送。一人一碗,滿足哂有兩個胃既sis 服務:待應有禮貌,會主動幫你收碟,亦會主動幫你加荼 環境:乾淨,位置寬敞,仲附送開揚夜景價錢:人均$250-300TIPS: Like佢地page會送可樂/ 咸檸七

今次點配料:
1. 鴨血(跟鍋免費配送):鮮嫩大塊,配麻辣鍋好好味
2. 雪花肥牛:脂肪均勻,切得好薄,碌十秒入口即溶
3. 鮮竹笙:真的非常新鮮,碌十幾秒爽口彈牙
4. 蝦滑:新鮮,好有蝦既鮮味
5. 牛柏葉:不過不失,記得唔好碌太耐
6. 響鈴:新鮮炸起,脆卜卜
7. 雜菜:種類豐富,算幾新解

服務:待應有禮貌,會主動幫你收碟,亦會主動幫你加荼

環境:乾淨,位置寬敞,仲附送開揚夜景

價錢:人均$250-300

TIPS: Like佢地page會送可樂/ 咸檸七

2018-07-28
10 分鐘 (堂食)
2018-07-26 100 瀏覽
放工又去大鴻輝吃火鍋,試過16/F和18/F,今次終於到17/F吃台式火鍋。7點半去到,已經有不少枱食客,場面熱鬧,環境夠大,冷氣剛好,感覺良好。(火鍋店通風很重要)座位之間有中國風的典雅屏風隔開,有空間感!坐得好舒服,餐枱亦有足夠位置擺放食物。坐低之後,店員很快端上一壺茶*茶芥及醬料每位$20湯底款式有六款,心大心細,最終決定試朋友推介的酸菜白肉鍋和麻辣鍋鴛鴦鍋,還可以免費追加酸菜白肉一份或鴨血一份。我們選了白肉,滿心期待著。麻辣鍋$128(小辣)湯頭味道濃郁,鍋內不少鴨血和凍豆腐,好有台灣的味道!而且用料豐富,調味以花椒、辣椒、胡椒為主~麻香帶辣!還有淡淡藥材味。酸菜白肉鍋$128好足料,整鍋大白菜和豬王花腩肉,本來想額外點寬粉條,但見到湯底入面有好多寬粉條,所以沒有點,都夠食!仲有免費追加一份酸菜白肉,好滿足啊~!配料方面,點了:手切牛肉$228肉質嫩口,牛味都重,放在麻辣鍋吸了麻辣湯精華,不用蘸醬汁都夠入味手工丸類拼盤$108好新鮮,賣相亦十分精緻,有鵝肝墨魚丸、黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸和蝦丸,每款2粒共12粒。當中最喜歡鵝肝墨魚丸,彈牙爽口,很出色。兩個人食,點拼盤就最

坐低之後,店員很快端上一壺茶*茶芥及醬料每位$20
麻辣鍋$128(小辣)

酸菜白肉鍋$128
仲有免費追加一份酸菜白肉,好滿足啊~!
配料方面,點了:
手切牛肉$228

手工丸類拼盤$108
兩個人食,點拼盤就最好不過了,樣樣款式都可以試~所以,還點了
雜錦蔬菜盤$68,有多款蔬菜,好新鮮!
即炸脆響鈴$68

火鍋唔少得脆響鈴,滿滿豆香,蘸滿麻辣湯,好惹味。值得一讚~!
總括,兩人火鍋份量剛剛好,食物質素高,選擇多。
湯底亦夠足料,吃完都不會好口渴。下次想試美人鍋和養生鍋~

facebook打卡有咸檸七或無酒精飲品送。
📍養心殿台式養生火鍋(荃灣)
2018-07-19
  • 麻辣鍋
2018-07-26 116 瀏覽
放暑假,其中一個主打節目,就係同阿仔周圍搵好嘢食。想食呢間好耐,見佢越開越多分店, 應該唔少捧場客,就去試一試地方好大,木枱木凳木屏風,連個茶壺都用古銅色,襯曬有六種唔同鍋底選擇,我哋揀咗寧神養心鍋。分別有川芎,白芷,天麻,當歸,烏雞,豬肉,魚頭,淮山,杞子,圓肉等等淆成。 個湯好鮮,好有藥材味,感覺好補我哋一人先飲三碗湯,食埋烏雞同魚頭先打邊爐。不得不提隻烏雞煲到骨都淋曬,但啲肉仲好淋滑。好養心呀叫咗酒香白肉,份量也不少,好滑好味,尤其是加咗醋同蒜泥,更提鮮美味呢度調味料係自助形式,如果叫咗酒香白肉,記得要去攞醋同蒜泥,比點豉油更加好味。手工丸類拼盤,六款,每款兩粒。有鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,梅菜豬肉丸好鍾意食手工丸,夠彈牙,食芝士牛肉丸嘅時候,小心裏面嘅芝士燙咀。蜂巢牛肚,蜂巢索曬啲湯,藥材牛肚,有別於一般食牛腩麵嗰啲牛肚稻庭烏龍麵,點都要食番啲澱粉質,煙煙靭靭,最後來一碗養心烏龍麵,好滿足。仲有沙冰送呀!個湯底真係好正,食完夜晚好好瞓😉而家七點半前離坐有半價,我地八點半前離坐有七折,好抵喎

地方好大,木枱木凳木屏風,連個茶壺都用古銅色,襯曬

酒香白肉

手工丸類拼盤

蜂巢牛肚

仲有沙冰送呀!

個湯底真係好正,食完夜晚好好瞓😉

而家七點半前離坐有半價,我地八點半前離坐有七折,好抵喎

2018-07-23
酒香白肉