2018-11-25
2018年11月23日。晴。尖沙咀。約咗朋友打邊爐,天氣轉涼剛剛好!一兩年前食過一次,無乜人,今次再食就全場滿座,好墟冚有facebook推廣活動,like facebook即送飲品唔好蝕底,即刻一人like一下先然後就揀湯底選擇唔算特別多,侍應提我哋可以雙拼,價錢就會收貴啲嗰款本住唔好蝕俾佢心態,緊係揀一樣價錢㗎啦~揀咗最實惠嘅麻辣鍋同酸菜白肉鍋然後就再嗌配料,選擇好多,有分類,都幾易搵到想食嘅嘢其他區有啲特別嘅配料,老油條、鴨血呢啲都係香港少見啲嘅推介老油條,可以就咁食,本來就有調味,鹹鹹哋,好香口如果要淥嘅,建議擺落淡味啲嘅湯底度,先食到佢本身嘅味好多拼盤都好值得試下,食咗丸拼盤、餃子拼盤、蔬菜籃、雜菇,全部都唔錯,唔會話有邊一款特別唔好味最值得讚賞嘅係個湯底兩邊都好正!麻辣湯底雖然浮住好多辣椒,我哋嗌咗小辣,接受到,鹹味比辣味更重湯底本身就有幾塊鴨血,同埋千層凍豆腐,凍豆腐吸咗辣湯之後,辣得好過癮~所以encore咗份鴨血唔會有腥味,煙韌好味!酸菜白肉湯底有大量酸菜,仲有豬肉同蕃茄相對麻辣湯底比較清淡啲,不過好開胃~~酸菜同豬肉極速清晒之後不斷飲個湯底~經過多番研究發現兩個湯撈
約咗朋友打邊爐,天氣轉涼剛剛好!
一兩年前食過一次,無乜人,今次再食就全場滿座,好墟冚
唔好蝕底,即刻一人like一下先
然後就揀湯底
選擇唔算特別多,侍應提我哋可以雙拼,價錢就會收貴啲嗰款
本住唔好蝕俾佢心態,緊係揀一樣價錢㗎啦~
揀咗最實惠嘅麻辣鍋同酸菜白肉鍋
然後就再嗌配料,選擇好多,有分類,都幾易搵到想食嘅嘢
其他區有啲特別嘅配料,老油條、鴨血呢啲都係香港少見啲嘅
推介老油條,可以就咁食,本來就有調味,鹹鹹哋,好香口
如果要淥嘅,建議擺落淡味啲嘅湯底度,先食到佢本身嘅味
最值得讚賞嘅係個湯底
兩邊都好正!
鴨血唔會有腥味,煙韌好味!
酸菜白肉湯底有大量酸菜,仲有豬肉同蕃茄
相對麻辣湯底比較清淡啲,不過好開胃~~
酸菜同豬肉極速清晒
之後不斷飲個湯底~經過多番研究發現兩個湯撈埋最正!
飲完侍應會加返湯,唔係水,所以可以繼續飲!呵呵!
大推呢兩個湯底做雙拼!包保一試難忘!