2022-12-20 1193 瀏覽
同媽咪買完餸返屋企見到熟食中心有間兩餸飯好多選揀,我突然又想食,媽咪就話索性唔煮係到食埋😝兩餸飯$38 (花菜炒牛肉&黑醋骨)椰花菜同牛肉份量都好多,椰花菜爽甜,牛肉口感煙韌。黑醋骨酸甜味好突出,超入味,啖啖肉都食到黑醋味!好正😆三餸飯$44(豉汁蒸排骨&冬瓜豆卜炆火腩 &娃娃菜)豉汁蒸排骨嘅豉汁好香,排骨肉入口鬆軟。冬瓜豆卜炆火腩嘅冬瓜豆卜都好索汁,火腩油質分佈平均,又有大大舊肉食。跟住叫多個清甜娃娃菜,有肉有菜又有飯🤤咁又一餐。估唔到仲有奉送例湯,係自己煲嘅,特別滋潤✨仲有得外賣,最後再加多個飯比爹哋收工返屋企食😆

兩餸飯$38

(花菜炒牛肉&黑醋骨)

三餸飯$44

(豉汁蒸排骨&冬瓜豆卜炆火腩 &娃娃菜)
2022-12-06 681 瀏覽
今日一個人食飯,諗住食hea啲,見到有兩餸飯,結果發現啲嘢食一啲都唔hea 🤣👍🏻 一個人食飯都可以好正嫁MA>.<~~~叫咗 西蘭花炒蝦仁,茶樹菇紅燒肉~~~西蘭花食落幾新鮮,炒到莖唔會好韌,蝦仁好有蝦味🤣又大粒,整體爽脆茶樹菇紅燒肉個味道掌握嘅唔錯,唔會好鹹,有茶樹菇味同肉香味,啲肉唔肥唔瘦啱啱好🤣仲有例湯送,碗飯都好滿,一個人食得好飽😝,會再來食😁唔只自己會再黎食,一定會介紹埋朋友阿家人阿果D黎食嫁MA>.<
~~~叫咗 西蘭花炒蝦仁,茶樹菇紅燒肉~~~

2022-12-06 450 瀏覽
今日放學同同學食呢間,簡直好適合我哋呢啲學生,間嘢平民又高質秘制豬腳飯個豬腳飯先48蚊,就已經有好多份量豬腳食,啲豬腳係冇毛嘅🤣 又多汁,仲有滷蛋同酸菜配,呢D配料送飯一定係絕配啦👍🏻👍🏻👍🏻呢度鹹蛋蒸肉餅,乾扁四季豆,豉汁蒸排骨都好高質。鹹蛋好香,肉餅唔會好dry,多汁嫩滑,四季豆炒得唔會好老,味道幾鮮,蒸排骨個味都好鮮甜,塊塊排骨都有肉質,唔鞋簡直係放lunch 食飯嘅好地方👍🏻

秘制豬腳飯

簡直係放lunch 食飯嘅好地方👍🏻
2022-12-02 388 瀏覽
今日同阿爸阿媽晏晝落街市食嘢,我哋三個人叫咗三餸飯同兩餸飯,一起share食,份量都多,好抵食。街市黎講環境算好乾淨三餸飯,我哋叫咗鹹蛋蒸肉餅,乾扁四季豆,豉汁蒸排骨個鹹蛋肉餅好送飯,鹹蛋好香,肉餅肉質厚食多汁炒嘅四季豆又清脆,好有青菜味蒸嘅排骨好滑,一啲都唔鞋,肥瘦適中然後兩餸飯食,西蘭花炒蝦仁,茶樹菇紅燒肉。蝦仁個個都好大粒,有肉底,啲西蘭花炒到又唔乾個茶樹菇紅燒肉好有肉汁,有茶樹菇味又有肉香
三餸飯,我哋叫咗鹹蛋蒸肉餅,乾扁四季豆,豉汁蒸排骨
個鹹蛋肉餅好送飯,鹹蛋好香,肉餅肉質厚食多汁
炒嘅四季豆又清脆,好有青菜味
蒸嘅排骨好滑,一啲都唔鞋,肥瘦適中

然後兩餸飯食,西蘭花炒蝦仁,茶樹菇紅燒肉。
蝦仁個個都好大粒,有肉底,啲西蘭花炒到又唔乾
個茶樹菇紅燒肉好有肉汁,有茶樹菇味又有肉香
2022-12-01 314 瀏覽
呢排天氣熱,胃口不佳,諗住同男朋友落街是但食啲嘢,結果發現呢間兩餸飯真係唔錯,經濟又實惠。同埋最最最重要一點可以話係佢地呢間兩餸飯係真係做到住家菜咁,竟然連蒸魚都有得食,實在係太正啦!我哋叫咗蒸魚🐟,娃娃菜兩餸飯條魚食落肉質嫩滑,清蒸嘅魚好鮮美,一啲都唔腥。娃娃菜食落都好新鮮,好甜。另外都叫咗花菜炒牛肉,黑醋骨。花菜好新鮮,炒嘅牛肉唔會好韌,好有肉味。個黑醋骨,好開胃,排骨炸得好香,黑醋香味四溢。

我哋叫咗蒸魚🐟,娃娃菜兩餸飯

2022-12-01 104 瀏覽
今日好肚餓,同男朋友落街市食飯,呢間兩三餸飯好好味。我哋叫咗三餸飯,鹹蛋蒸肉餅,乾扁四季豆,豉汁蒸排骨,呢啲餸簡直有家的味道,感覺到係原汁原味。個肉餅好送飯,肉質幾滑,鹹蛋好香,乾扁四季豆炒肉末可以食得出四季豆好鮮甜,蒸嘅排骨有肉汁,啲肉肥瘦適中。呢啲餸,令我食咗兩大碗飯🤣兩餸飯就叫咗,西蘭花炒蝦仁,茶樹菇紅燒肉。蝦仁🍤個個都好飽滿大粒,炒出來嘅西蘭花🥦又唔會好幹同老,口感好清新;茶樹菇紅燒肉呢道餸多汁,有茶樹菇味同肉香味,啲肉肥瘦均勻,好好味。😋
2022-11-29 89 瀏覽
今日同男朋友落街市搵嘢食,上網見到呢間賣兩餸飯好hit,食過的確唔錯。鹹蛋蒸肉餅🫓🥚個肉餅入口有咬口得來又唔會鞋,同埋食落幾滑,鹹蛋好香,男朋友就憑呢個餸就已經食咗半碗飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)乾扁四季豆四季豆炒肉末,炒到四季豆好清脆,食落都覺得四季豆好新鮮,有草青味豉汁蒸排骨個排骨有肉汁兼又滑,肥瘦適中有咬口,好配飯食,個豉汁都好鮮美。西蘭花炒蝦仁🍤🥦西蘭花菜莖食落唔會好硬身,蝦仁好有肉質,成到菜口感爽脆,仲有蒜香 茶樹菇紅燒肉🍄我好鍾意食菇類嘅菜品,呢道餸真心唔錯,有肉嘅香氣仲有茶樹菇嚼勁嘅口感,特別紅燒肉肥滑而不膩,入口全是肉香
鹹蛋蒸肉餅🫓🥚
乾扁四季豆

豉汁蒸排骨

西蘭花炒蝦仁🍤🥦
茶樹菇紅燒肉🍄

2022-11-28 108 瀏覽
今日放假同家姐落樓下食嘢,我哋叫咗秘制豬腳飯$48蚊嘅豬腳飯真心覺得抵,豬腳係切好一塊塊咁,仲有酸菜配,個酸菜食落可以中和返食咁多豬腳肉🤣呢到既豬腳唔知係咪因為樓下就係街市既關係,特別新鮮嫁!咬落去個口感超級彃牙,肉質又細嫩,真心值得再黎食多次!仲叫咗兩餸飯,花菜炒牛肉,黑醋骨。花菜本身食材係新鮮,加上炒既火喉同時間岩岩好,唔會太淋,仲保持到爽脆既口感,炒嘅牛肉都唔會好韌,好嫩嫁!黑醋骨炸得好脆,加埋黑醋味,酸酸甜甜好開胃。
今日放假同家姐落樓下食嘢,我哋叫咗秘制豬腳飯
黑醋骨炸得好脆,加埋黑醋味,酸酸甜甜好開胃。
2022-11-21 152 瀏覽
想同大家介紹下呢間上水熟食中心新開嘅飯舍,我食過兩次都覺得幾好味,今次就帶埋朋友一齊嚟食飯。3️⃣餸🍚娃娃菜、豉汁蒸排骨、冬瓜豆卜炆火腩  娃娃菜煮到好淋,入口好清甜。豉汁蒸排骨超入味,排骨入口口感肉嫩又腍。冬瓜豆卜炆火腩唔洗加入太多額外調味料,冬瓜已經夠清甜,令到火腩味道香而不膩,兩者配搭好好👍🏻3️⃣餸🍚茶樹菇紅燒肉、鹹蛋蒸肉餅、干扁四季豆茶樹菇紅燒肉嘅茶樹菇有獨特嘅茶樹菇香味,紅燒肉有肥又有瘦,口感豐富。鹹蛋蒸肉餅嘅鹹蛋味令到蒸肉餅更加惹味,肉餅啖啖肉好滿足。干扁四季豆入口清脆的口感炒完更加惹味十足!三個餸都係$44,超大份勁飽送埋湯,係抵食嘅❤️
3️⃣餸🍚娃娃菜、豉汁蒸排骨、冬瓜豆卜炆火腩
3️⃣餸🍚茶樹菇紅燒肉、鹹蛋蒸肉餅、干扁四季豆

三個餸都係$44,超大份勁飽送埋湯,係抵食嘅❤️
2022-11-15 179 瀏覽
唔知有冇人同我一樣好鐘意食兩餸飯?因為可以一次食多幾個餸冇咁單調😝今次兩餸飯叫左西蘭花炒蝦仁同茶樹菇紅燒肉。西蘭花炒蝦仁嘅西蘭花🥦翠綠又爽脆,蝦仁🍤大大粒又鮮甜彈牙,夠哂新鮮。茶樹菇紅燒肉嘅茶樹菇🍄口感細嫩,清香美味。紅燒肉🥓肉質細膩,加入茶樹菇可以消膩。仲叫左秘製豬腳飯都好吸引🐷,豬腳上碟已經預先切好一塊塊,好方便唔洗成隻拎住黎食,豬腳外皮煙煙韌韌,而且仲好入味,果然係秘製配方,唔怪得知咁好味。自家製靚湯仲定期有唔同款,飲落清甜,店主話我知係一啲味精都冇嫁☺真材實料👍🏻

今次兩餸飯叫左西蘭花炒蝦仁同茶樹菇紅燒肉。
2022-11-14 132 瀏覽
去到糧尾嘅時間就要食啲平嘢,上水有間新開嘅兩餸飯好似幾經濟實惠,款式選擇都幾多,仲要有得堂食又可以外賣好方便。今次就叫咗兩個兩餸飯,其中一個係豉汁蒸排骨 拼冬瓜豆卜炆火腩。另一個就叫干扁四季豆拼豉汁蒸排骨。豉汁蒸排骨好有住家飯嘅味道,豉汁嘅味道又唔會太鹹,調味方面做得啱啱好,而且排骨到幾多肉,細細嚿咁一啖一口,撈埋啲豉汁食飯就一流。冬瓜豆卜炆火腩,冬瓜煮得都好淋,豆卜吸晒冬瓜汁嘅味道,好清甜,火腩皮脆肉鬆化,清清淡淡都唔錯。干扁四季豆炒得好惹味,又唔會太多油,食兩餸飯都要食下菜。天氣咁熱叫多罐可樂解解渴🤤,見到佢哋個Meau 有豬腳飯,下次再嚟試吓先。

干扁四季豆炒得好惹味,又唔會太多油,食兩餸飯都要食下菜。

上水返工真係都唔知食咩好,出面連鎖集團食飯又貴,同事講話上水街市上面有間兩餸飯幾抵食。去到見到$38蚊就有兩餸飯,好抵喎,而且仲會送埋無味精靚湯。呢排岩岩病完想食清啲,叫左蒸魚拼娃娃菜。蒸魚都算大條,魚肉幾滑,唔腥。娃娃菜唔會話淋哂又黃哂,仲係爽口鮮甜嘅。同事就叫左冬瓜豆卜炆火腩拼京都豬扒。冬瓜清甜,夠消暑,炆火腩都幾入味,外皮仲脆卜卜。而京都豬扒就更加正!豬扒肉質鬆軟,仲有啲酸酸甜甜,送飯一流。

2022-11-10 98 瀏覽
平時都好鐘意食兩餸飯,終於比我等到上水都有高質兩餸飯啦,以後媽咪唔煮飯都多一個選擇🥳今次叫左兩個飯,一個係京都豬扒拼冬瓜豆卜炆火腩。京都豬扒顏色鮮艷,好吸引。豬扒入口香脆,肉質鬆化,醬汁味道酸甜酸甜,超鐘意食。冬瓜好淋而且好甜,火腩炆煮後更腍更香。另一個係椰花菜炒牛肉拼黑醋骨,椰花菜炒完仲好爽脆鮮甜,唔會碎濕濕,牛肉煙韌牛味濃。黑醋骨仲正,黑醋酸酸甜甜咁,加埋肉質嫩又啖啖肉嘅排骨,越食越開胃。價錢方面,兩餸飯都係$38!超抵食👍🏻

價錢方面,兩餸飯都係$38!超抵食👍🏻
2022-11-09 89 瀏覽
今日黎到呢間上水“飯舍”食豬腳飯同三餸飯真係超正!😌招牌主打嘅“秘製豬腳飯”真係名副其實!分量夠多,色澤靚。滑滑嘅骨膠原,惹味嘅肉肉,不知不覺食下一舊食下一舊。加埋酸菜醒胃,飯夠綿綿,配搭佳。😌三餸嘗試“冬瓜豆卜炆火腩、豉汁蒸排骨、娃娃菜”。火腩皮都略脆,有啲係肥肉,有啲係瘦肉,味道食得出夠火喉,冬瓜豆卜索哂味好正。豉汁蒸排骨,豉汁浸入哂肉入面,排骨唔似出面嗰啲得骨或肥肉,呢度係舊舊有肉。娃娃菜本身諗住普普通通,但呢度都有浸過清甜湯嘅味道。而佢係包埋湯嘅,都幾好飲。以街市黎講,質素係唔錯,推介推介。
今日黎到呢間上水“飯舍”食豬腳飯同三餸飯真係超正!

而佢係包埋湯嘅,都幾好飲。

以街市黎講,質素係唔錯,推介推介。
隨意去左街市熟食中心,見呢間大大招牌主推🐖👣秘製豬腳飯,所以就試下。一大碗熱辣辣,分量夠多,擺盤亦吸引。豬腳色香味俱全,酸菜亦望落夠醒胃。先食一啖酸菜,味夠鮮,酸得黎剛剛好岩哂撈飯。豬腳就不得了,咬落去嘅骨膠原彈性爽彈之中淋滑,包住瘦肉一齊簡直又提升層次口感。味道當然都正,食得出滷得係夠時間嘅,入味非常。另外個湯都想讚下,好少話唔落味精。而冇味精之餘又唔會淡味,清清甜甜咁。最後加埋可樂一罐,完美。好食嘅豬腳飯好少有,呢間真心推介。

好食嘅豬腳飯好少有,呢間真心推介。