2022-10-21 57 瀏覽
呢間飯舍係街市入面既熟食中心,位置好方便,而且可簡堂食外賣,適合唔同人士需要!太肚餓既我就坐低佐食,叫佐一個3餸飯:干扁四季豆,鹹蛋蒸肉餅同埋豉汁蒸排骨,質素估唔到咁高呀!四季豆惹味爽脆,蒜香味又重,肉餅就好多肉汁,腍腍既肉餅口感好好,醃埋咸蛋既咸香一齊食好正呀!🧡而排骨都蒸到好腍,唔會好韌,豉汁又好香,超正!我再飲埋呢度既例湯,啲湯清甜足料,絕對飲得出係自家製既,好好飲呀!呢度雖然係街市既熟食中心入面,但環境都唔差,好乾淨,都唔會坐得好逼好唔舒服,大家環堂食都絕對唔駛怕呀!

2022-10-21 43 瀏覽
同屋企人係上水食個快飯,估唔到雖然位置係街市熟食中心,但環境都唔係太差,而且食物質素都咁好👍🏻干扁四季豆作為其中一個餸,質素絕對唔錯,蒜蓉炒香既四季豆仍然脆口,炒香既肉碎配搭四季豆一齊好香,有啲微辣,好惹味!👍🏻鹹蛋蒸肉餅肉餅蒸完仍然有肉汁,軟腍既肉餅同咸蛋好相配,咸蛋蒸完陷入佐肉餅入面,咸香充滿肉餅,每一啖都好香,好入味🐷茶樹菇紅燒肉紅燒肉肥瘦適中,軟腍既豬肉吸晒燒汁味,茶樹菇亦都係吸味之作,有啲茶樹菇夾住紅燒肉黎食又唔會太膩,真係好出色,送飯絕配!花菜炒牛肉椰菜花炒完都仲好爽脆,又好香蒜蓉味,而牛肉肉質好好,唔會好乾好鞋口,醃過既牛肉又好香,同椰菜花一齊食口感好豐富,好好食!👍🏻黑醋骨首先排骨炸到好酥脆,每舊排骨本身都有醃過,已經好有味,再加上酸酸既黑醋去炒既排骨,好開胃好好味,仲有薯仔做配料,同樣吸晒黑醋味,真係好正呀!😋呢度仲有自家製靚湯,大大舊紅蘿蔔,擺明足料煲既老火湯,好好飲!
干扁四季豆

鹹蛋蒸肉餅

茶樹菇紅燒肉
花菜炒牛肉
黑醋骨
2022-10-20 28 瀏覽
竟然係上水發掘到一間兩餸飯餐廳,位置係石湖墟街市熟食中心,非常便利!🐷🐮🥦茶樹菇紅燒肉拼花菜炒牛肉紅燒肉既肥膏唔會太油膩,反而油香令到豬肉更甘香,紅燒肉口感好好,入口即化,燒汁又香,同茶樹茄一齊食超好食呀!而另一個既牛肉薄薄一片好滑嫩,椰茶花又炒得爽口又香,好味!🐖冬瓜豆卜炆火腩拼京都豬扒同樣係豬肉,但火腩口感無紅燒肉咁綿,有啲咬口,不過都好好食,用冬瓜豆卜黎炆好入味😋而京都豬扒酸酸甜甜,醃過既豬扒本身好香,同啲酸甜汁一齊食好開胃,完全唔膩!我地仲飲埋呢度既例湯添,老火湯飲得出係新鮮自家煲,好健康好足料!
🐷🐮🥦茶樹菇紅燒肉拼花菜炒牛肉
🐖冬瓜豆卜炆火腩拼京都豬扒
2022-10-20 28 瀏覽
飯舍係石湖墟街市熟食中心,有堂食有外賣,岩晒一班打工仔👍🏻呢度主打兩餸飯,絕對係依家既trend呀!我今次有時間就坐低堂食,先食左秘製豬腳飯🐷豬腳切開一舊舊,軟腍既豬腳加上燒汁好好食,仲有一堆咸酸菜伴碟,就咁送飯都已經好好食啦,超正呀!另外朋友就試佐呢度既兩餸飯,但佢就叫佐三餸😆 干扁四季豆,鹹蛋蒸肉餅同埋豉汁蒸排骨,四季豆入味爽脆,咸蛋肉餅就當然都係送飯好餸啦,咸蛋唔會太咸,醃過既肉餅又好有味,而豉汁蒸排骨都好出色,排骨蒸到岩岩好,唔會好韌,全部用黎食飯一流呀!我地再一人叫佐一罐汽水黎飲 好正呀!
我地再一人叫佐一罐汽水黎飲 好正呀!
2022-10-18 40 瀏覽
返工忙忙碌碌,最緊要lunch來個快靚正,唔洗等得咁耐,食完就渣渣淋休息下,放空下。我最鍾意呢間飯舍2送飯。除2鎹飯總有秘製豬腳飯。豬腳飯真係首推。每次來我都必點豬腳飯。首先豬腳飯燜得非常霖,入口即溶,啖啖都係豐富膠質。啱曬我地呢D貪靚女士,美顏滋補。而且入口軟淋總唔會油膩。充滿鹵水味道。好香。其次係- 鹹蛋蒸肉餅。豬肉滑溜,肉質唔煙韌。加上鹹蛋黃非常惹味。鹹鹹蛋香味之餘總有豬肉鮮味。總有干扁四季豆,蒜頭薑蔥爆香加上老闆秘製醬料,令到四季豆非常香口。而且四季豆非常爽口。總有豉汁蒸排骨,呢個真係好好食,啖啖肉之餘,豉汁非常香口。老細豆豉切得非常細,而且再加上少少辣椒絲,令到個醬汁非常之濃味香口。

2022-10-18 22 瀏覽
我日日lunch time都會過來飯舍打卡買飯。因為真係好便宜。完全便宜過自己煮。加上份量多,選擇多。適合我呢D懶人。食飽就掉個飯盒非常開心舒服,唔洗洗碗。首選豉汁蒸排骨,豉香濃郁,帶有鹹味,與蒜蓉混合剁碎後,香味更出。再加少許指天椒碎,豉汁微辣惹味,配合埋排骨,用來撈飯,「無得彈」!其次花菜炒牛肉,牛肉非常嫩滑,而且好有牛味道,西蘭花好好食,爽口,又甜。好味干扁四季豆,蒜頭薑蔥爆香加上老闆秘製醬料,令到四季豆非常香口。而且四季豆非常爽口。總有豬腳飯燜得非常霖,入口即溶,啖啖都係豐富膠質。啱曬我地呢D貪靚女士,美顏滋補。而且入口軟淋總唔會油膩。充滿鹵水味道。好香。
2022-10-17 28 瀏覽
上水熟食街市2鎹飯,好貼地,價錢又抵,份量又多,選擇又多。真係好掂2鎹飯選擇。說到簡易家常菜,莫過於連炒都不用動手,只需要將食材蒸熟便可的菜式,就係鹹蛋蒸肉餅。整得好食好難。因為越簡單菜挑戰越大。個肉餅非常難。豬肉滑溜令肉質「滑不嚡口」。加上鹹蛋黃非常惹味。鹹鹹蛋香味之餘總有豬肉鮮味。總有四季豆,蒜頭薑蔥爆香加上老闆秘製醬料,令到四季豆非常香口。而且四季豆唔會太老,反而爽口。最後加多2蚊有凍飲,檸檬茶非常好飲。茶地濃郁又唔會澀。真係好jeng。
2022-10-17 22 瀏覽
上水熟食街市有檔2鎹飯完全係我自己第二個飯堂。主打無味精,家庭飯鎹。而且花款非常多,令到人心思思唔知點選擇好。首選係夏天必是-冬瓜豆卜炆火腩。我真係好好鍾意食。冬瓜燜非常淋,豆卜亦非常多汁。吸滿了高湯和肉香,食落非常送飯。加上冬瓜消暑,啱曬呢個時候食。總有個娃娃菜,真係好好食,口感鮮嫩清甜。加上大量蒜肉爆香,真係好好食。其次係蛋蒸肉餅,個肉餅非常好味,肉質煙韌,彈牙,非常有肉味。加埋個鹹蛋黃,鹹香味十足。總有扁四季豆,蒜頭薑蔥爆香加上老闆秘製醬料,令到四季豆非常香口。自家味道之餘總有湯水附送。係老黃瓜湯水,啱曬夏天消暑飲。飯堂好細心貼心照顧我地三餐。
2022-10-14 63 瀏覽
呢間上水熟食街市2鎹飯,對於我係呢D窮人,完全係恩物。中午好多人排隊,但係老闆都好有耐心招呼我地。選擇多之餘味道非常好食,完全無味精。首推薦:京都豬扒,豬扒份量巨多,菠蘿都好多,成座山咁。菠蘿唔酸,反而帶有一絲絲甜味。豬排炸得好脆,完全係外脆內軟,肉汁完全保留左,多汁。加上豬扒非常鬆軟。好好味其次冬瓜豆卜炆火腩。冬瓜火腩係男人浪漫,其實女仔也好鍾意食。冬瓜燜非常淋,豆卜亦非常多汁。吸滿了高湯和肉香,食落非常送飯。加上冬瓜消暑,啱曬呢個時候食。總有鎮店之寶-豬腳飯。豬腳燜得非常軟滑。入口即溶。完全唔肥膩。鹵汁滲曬入豬腳,加上肥肉瘦肉卤到透彻,非常惹味。配埋酸菜。好味。

2022-10-14 26 瀏覽
上水熟食街市有檔2鎹飯完全係我呢個食肉獸首選,而且鎹款非常多,不重覆。主打無味精,家庭飯鎹。而且好多選擇3鎹飯先係44蚊 好抵食。首推鹹蛋蒸肉餅,個肉餅非常好味,肉質煙韌,彈牙,非常有肉味。配埋半個鹹蛋黃,而且鹹蛋黃好夠味,帶入肉餅鮮味。其次—茶樹菇紅燒肉,老闆選擇五花腩肉,d食落啖啖肉,而且非常唔油膩,而且好爽口,加上茶樹菇燜,竟然令到腩肉非常香口。總有干扁四季豆,蒜頭薑蔥爆香加上老闆秘製醬料,令到四季豆非常香口。總有黑醋骨,天氣悶熱,胃口難開。鎮江骨的酸香來自鎮江醋,且有種特殊香氣。老闆選擇腩肉。啖啖肉,充滿酸酸甜甜口感。勁開胃。花菜炒牛肉,牛肉非常嫩滑,而且好有牛味道,西蘭花好好食,爽口,又甜。好味

2022-10-14 23 瀏覽
今日係上水收工,聽聞上水熟食市場好多嘢食揀,然後見到2鎹飯,座位乾淨闊落,姐姐服務態度好好。見到好多選擇,樣樣都係屋企常食鎹。好有住家飯味道。今次選擇左京都豬排,豬排炸得好脆,完全係外脆內軟,肉汁完全保留左,多汁。加上調味調得非常好,酸酸甜甜。額外開胃。送飯一流。 其次冬瓜豆卜炆火腩,。冬瓜燜非常淋,豆卜亦非常多汁。吸滿了高湯和肉香,加上冬瓜配搭火腩滲出獨特肉味。食落非常送飯。加上冬瓜消暑,啱曬夏天食。總之呢2鎹飯好抵食,份量多之餘,總配送湯水或者加2蚊有凍汽水。對於夏天我地食完飯飲返杯汽水。真係精神爽利。

2022-10-14 25 瀏覽
近排興兩鎹飯,周圍都越開越多兩鎹飯。今日來左上水一間兩鎹飯,係朋友推薦。選擇都頗為豐富,有菜有魚有肉,任均選擇。而且兩鎹先38蚊,三鎹44蚊。總送埋例湯。好抵食。首先推薦冬瓜豆卜炆火腩,冬瓜燜淋左,豆卜吸滿了高湯和肉香,軟腍入味。冬瓜配搭火腩滲出陣陣清新,減去肉的油膩,像是在夏天大汗淋漓之際,清爽如一股涼風撲面而來。其次係娃娃菜,在眾多蔬菜當中,最鮮嫩又最百搭的就是娃娃菜,口感鮮嫩清甜。加上大量蒜肉爆香,配合埋娃娃菜,惹味又清甜。然後係京都豬扒,京都豬扒的「京都」當然不是指日本名城,而是六朝、明朝當年的京都--南京。京都骨屬江蘇無錫名菜,與糖醋排骨、無錫骨味道同樣酸酸甜甜,而且啖啖都係肉。鎹飯一流。最後蒸魚,最難煮鎹就係蒸魚。因為時間同火力控制得唔好就容易過火。魚就無鮮味而且肉質鬆散。但係呢間最出色係蒸魚,肉質鮮美多汁,而且簡單薑絲,就帶到魚鮮味。非常好食😋
近排興兩鎹飯,周圍都越開越多兩鎹飯。

2022-10-12 28 瀏覽
今日同男朋友去咗上水最愛嘅食堂食飯,我哋今次就食咗豬腳飯,我哋今次就係堂食嘅,佢嘅豬腳飯份量都好多,而且佢哋嘅豬腳非常之入味可以食到滿滿嘅骨膠原非常開心🥳❤️‍🔥秘製豬腳飯呢個豬腳飯我哋都唔係成日都食,今日突然間好想食,佢嘅份量非常多,而且除咗豬腳佢教其他配料就好似會有滷水蛋咁。而且佢哋嘅檸檬茶都好好味😋如果大家唔大興趣食豬腳飯,佢地仲有好多其他兩餸飯嘅選擇,佢哋嘅兩餸飯都非常之吸引!而且價錢便宜同埋份量都好多抵食㗎👍🏻👍🏻

❤️‍🔥秘製豬腳飯

2022-10-12 28 瀏覽
今日去咗上水我哋又去到我哋最鍾意嘅兩送飯食堂,佢係喺上水嘅熟食中心,佢因為翻新過所以環境都幾乾淨,呢間兩送飯可以糖食又可以外賣,佢堂食嘅話都會送湯!西蘭花炒蝦仁,茶樹菇紅燒肉,今次兩送飯就叫咗西蘭花炒蝦仁同埋茶樹菇紅燒肉,佢哋嘅紅燒肉非常吸引,因為燒肉肥瘦分明。而且調味亦都非常之夠,食得多都唔會覺得油膩🤤花菜炒牛肉,干扁四季豆,黑醋骨,另外我哋都叫咗一個三送飯分別就係黑醋骨同埋花菜炒牛肉。佢哋嘅黑醋骨亦都非常之惹味!

2022-10-11 23 瀏覽
今日同朋友落左上水之後去左間叫飯舍嘅餐廳食飯,佢哋環境都不錯,食物方面亦都好好食。首先講下佢地嘅秘製豬腳飯,味道方面好出色,肉質方面亦夠嫩滑,份量方面都好大份!豬腳係好多既骨膠元,女仔食多D皮膚都好D!整體來講,就係好出色💯又健康又好食💯💯仲有少少配菜係旁邊,撈飯食真係冇得輸!另外都叫左個三餸飯,我地就揀左花菜炒牛肉,干扁四季豆,黑醋骨,佢哋嘅三送飯菜式都非常多,我哋揀咗三個自己好想食嘅!佢哋嘅份量都好多而且仲會送湯添😆