2022-11-07
聽好多上水朋友都介紹呢間飯舍,小朱決定今次來實測一下!一入到去都見到有好多餸揀,當中方形嘅鹹蛋蒸肉餅係幾吸精。而佢有個poster係大大隻字寫住主打招牌係豬腳飯。🌟重點推介:秘製豬腳飯🌟既然係招牌菜,當然不得不試。一大碗飯上面拼上都有十舊左右嘅豬腳,旁邊仲有酸菜。豬腳咬落口充滿膠原質感,容易咬唔會好黐實的骨。味道方面滷得唔錯,剛剛好嘅咸度而且好惹味。酸菜都算鮮味,微酸充滿醒胃感覺。豬腳同酸菜撈飯食非常唔錯。👍🌟值得一試:干扁四季豆 茶樹菇紅燒肉 鹹蛋蒸肉餅🌟四季豆連埋肉粒,甘甘咸咸,送飯可口。茶樹菇爽中帶韌,有獨特乳香,吸收埋紅燒肉肉汁,剛剛好。紅燒肉肥瘦適中,實肉中又有脂香。鹹蛋肉餅外觀加分,肉餅呈方形,上面有一片鹹蛋黃。一口咬落,不會過咸,肉餅又夠實。☺️推介程度:8/10
🌟重點推介:秘製豬腳飯🌟
🌟值得一試:干扁四季豆 茶樹菇紅燒肉 鹹蛋蒸肉餅🌟