難得同媽咪撐檯腳🍽 一於同佢去食至愛既中菜😽帶佢去試一間早前bookmark左既高級中菜😻內裡格局優雅高貴,位置不多幾有空間感,啱哂同媽咪慢慢食慢慢傾💕·▪糯米釀雞翼  HKD$68雞翼去骨釀入糯米🍚 去骨留肉哩個動作對我嚟講一定係高難度😆🤩 絕對係手巧之作💖雞型漲卜卜好可愛,糯米口感好煙韌😚 啖啖都充滿糯米香氣。翼尖仲有錫紙包裹住方便食用,好貼心呢~·▪花膠瑤柱羹  HKD$148/位羹湯味道濃稠🥣 食落有微微花膠既膠質糊口😋花膠同瑤柱滋補又養顏,女士們一定要飲返碗啦😍·▪野菌燒汁牛柳粒  HKD$198哩度菜炒得夠鑊氣又惹味,牛柳粒🐂口感鬆軟,用嚟送飯真係一流👍·▪陳皮沙薑生煎斑球  HKD$268用陳皮搭配斑球🐟 配搭新穎特別。陳皮香氣煮後更突出🤩斑球魚質嫩滑紮實,用鐵板上keep住溫度🌡上碟既時候仲唧唧聲,好治癒😻😽·▪砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽  HKD$138蝦醬味道超級濃郁🤩😋 對於喜愛蝦醬既我哩個味道真係超香,用砂鍋上夠哂成意👍
難得同媽咪撐檯腳🍽 一於同佢去食至愛既中菜😽

帶佢去試一間早前bookmark左既高級中菜😻

▪糯米釀雞翼  HKD$68

▪花膠瑤柱羹  HKD$148/位

羹湯味道濃稠🥣 食落有微微花膠既膠質糊口😋

花膠同瑤柱滋補又養顏,女士們一定要飲返碗啦😍
▪野菌燒汁牛柳粒  HKD$198

▪陳皮沙薑生煎斑球  HKD$268

用陳皮搭配斑球🐟 配搭新穎特別。陳皮香氣煮後更突出🤩

▪砂鍋大澳蝦醬唐生菜膽  HKD$138

2020-12-06
  • 糯米釀雞翼
2021-02-03 171 瀏覽
對精緻中菜一向非常支持,而專程來到Cubus我想和很多食家一樣都係因為最近那個半價推廣活動促成。必須提一提,以及各位好多時忽視嘅係:呢家顏府御膳星期六、日係無午市套餐Set,有興趣一嚐午市套餐嘅朋友要選平日來了😄。入正題,一進入顏府御膳,格局明顯係走中高檔路線嘅。裝修、布置、餐具都別出心裁。但硬傷一如其他食家所言,服務上明顯要改善一下,呢點之後再提。一場黎到,當然要一嚐招牌名菜。但礙於限聚人數,所以決定集中試點心、飯麵同埋甜品。餐前小食:應該係豆角炒蝦乾,配上特製醬汁。味道幾好,但賣相認真麻麻,無咗其他食家所講嘅琥珀合桃,感覺有啲將貨就價,開局感覺麻麻。本身以為點心會先上,但先黎嘅係鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞。未上到菜離遠都聞到好香,配上淡淡陳皮味,登時改觀。雞油嘅香味喺鐵板上嘶嘶作響,雞件全部都已經去骨,火喉恰到好處,非常嫩滑,令人食指大動。唯一一件未去骨嘅雞件只係比較難處理嘅關節位,可見餐廳對菜餚非常用心。緊接而來嘅係蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯。份量上顏府御膳緊貼高級中菜館嘅標準,大多以嚐味為主,糯米飯份量唔多,但非常入味。明顯廚師係精心研究配搭過呢道招牌菜,即使無傳統嘅荷葉香但櫻花蝦出奇地
餐前小食
鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞 (半隻)
緊接而來嘅係蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯。份量上顏府御膳緊貼高級中菜館嘅標準,大多以嚐味為主,糯米飯份量唔多,但非常入味。明顯廚師係精心研究配搭過呢道招牌菜,即使無傳統嘅荷葉香但櫻花蝦出奇地同糯米飯匹配,蟶子皇亦好新鮮同足料,係一道令人驚豔嘅特色菜餚,個人大力推薦。
蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯 (每位)
點心方面顏府提供咗十個選擇,今次試咗其中六款,整體水準都幾高。
必試脆皮麻辣燒賣 $66。炸粉本身唔厚,無掩蓋到本身燒賣嘅肉味,食落有少少辣,比起普通椒鹽燒賣優勝嘅地方在於食材本身。花椒既係點綴亦係伴食,咬一啖燒賣再咬一口花椒,麻辣度自行選擇,過癮得黎亦非常惹味。
脆皮麻辣燒賣
長腳蟹牛油果春卷 $60。另一款香口嘅點心,同樣非常值得一試。春卷賣相同長腳蟹已經有啲似,食落中間嘅牛油果、蟹肉同香脆嘅春卷皮配搭適宜,海鮮味十足之餘,不失脆口同creamy。
長腳蟹牛油果春卷
紅椒汁露筍蝦餃 $68。蝦餃正常發揮,食落會有少量露筍口感,但紅椒汁味道唔明顯。
紅椒汁露筍蝦餃
藥膳小籠包 $48。小籠包係另一個驚喜,獨特嘅地方係喺湯汁,藥材味無蓋過本身肉汁嘅味道,非常有功架。
藥膳小籠包
遠年陳皮上湯牛肉球 $52。口感比一般茶樓好,配合每顆牛肉球底下嘅蘿蔔同上湯一齊食,感覺幾清新。
遠年陳皮上湯牛肉球
黑松露醬帶子餃 $66。非常別緻嘅一款點心,原先以為內餡都係菇菌類,但一口食落原來內裡係夾雜碎海鮮,口感非常獨特。美中不足嘅係帶子偏簿,食唔出帶子味。
黑松露醬帶子餃
甜品點咗蛋白杏仁茶 $58同埋南北杏桃膠雪耳燉萬壽果 $68。以中式糖水而言水準都係平均值以上。朋友反映蛋白杏仁茶口感比較黏厚,杏仁味比較重;桃膠雪耳比較清甜,材料都好足,食完消減到唔少飽滯嘅感覺。
蛋白杏仁茶
南北杏桃膠雪耳燉萬壽果
作為精緻中菜,顏府食物嘅質素真係幾高,就算對照番米芝蓮推介嘅精緻中菜餐廳都毫不遜色。服務上其實都係不過不失,只係部份侍應態度比較冷淡,但上菜、換碟、添茶等服務都有做足,如果改善埋呢一點,相信即使做正價亦都會吸引到一班高要求嘅食客。而半價食到呢餐,非常滿足!
2021-01-30
用餐優惠
優惠券
鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞 (半隻)
蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯 (每位)
紅椒汁露筍蝦餃
蛋白杏仁茶
南北杏桃膠雪耳燉萬壽果
2021-02-02 805 瀏覽
之前來過顏府吃晚飯已經很喜歡,知道 Cubus 食廈與開飯喇合作推出半價優惠,自然把握機會,來吃點心,水準沒有令我失望,而且高高瘦瘦戴眼鏡的男服務員態度殷勤,努力介紹菜式,請到這個員工,老闆有福!脆皮麻辣燒賣好吃,恰到好處的麻辣刺激;藥膳小籠包勝在特別,內藏當歸的味道;酸菜魚鮮竹卷新組合沒有失敗;XO醬炒腸粉有水準,亦吃過遠年陳皮上湯牛肉球、紅椒汁蘆筍蝦餃,一試無妨。釀蟹蓋我覺得中規中矩,花雕雞油蒸六頭蝦幾好,再回味的黑胡椒膏蟹不失水準,$788/只物有所值,濃郁的黑胡椒香是我在香港吃過中最強,驚喜在焗雞飯,油香惹味。綜合兩次午餐的體驗如下:脆皮麻辣燒賣 $66輕輕的麻辣刺激,恰到好處,為燒賣成功提味,值得重溫。藥膳小籠包 $48勝在特別,內藏當歸的味道,本身小籠包做得亦好,皮薄不穿,食落有汁。酸菜魚鮮竹卷 $58都幾有創意,效果都唔錯,成功的新口味。鮮竹卷餡料充實入味。遠年陳皮上湯牛肉球 $58講真,陳皮味又唔算極出衆,但依然是好吃的牛肉球,軟滑味道豐富。紅椒汁蘆筍蝦餃 $68以為會辣辣地,其實未夠火喉,不過加了蘆筍增爽幾好食。XO醬炒腸粉 $52足夠的XO醬,有鑊氣,炒得香。黃金焗

綜合兩次午餐的體驗如下:

脆皮麻辣燒賣 $66

脆皮麻辣燒賣

輕輕的麻辣刺激,恰到好處,為燒賣成功提味,值得重溫。

藥膳小籠包 $48

酸菜魚鮮竹卷 $58

酸菜魚鮮竹卷

都幾有創意,效果都唔錯,成功的新口味。鮮竹卷餡料充實入味。

遠年陳皮上湯牛肉球 $58

紅椒汁蘆筍蝦餃 $68

紅椒汁蘆筍蝦餃

以為會辣辣地,其實未夠火喉,不過加了蘆筍增爽幾好食。

XO醬炒腸粉 $52

XO醬炒腸粉

足夠的XO醬,有鑊氣,炒得香。

黃金焗釀蟹蓋 $168

黃金焗釀蟹蓋

中規中矩,並非期望中啖啖鮮蟹肉的感覺,混入了不少洋蔥,灑上了少少芝士。

雞油花雕蒸六頭大虎蝦 $228

雞油花雕蒸六頭大虎蝦

花雕雞油調味唔錯,大蝦新鮮肉彈。

原籠荷香新鮮沙薑陳皮生煎雞 $268

原籠荷香新鮮沙薑陳皮生煎雞

香口惹味,雞件煎至金黃焦香,豉油味出,雞油被米飯吸收,籠仔焗得滋味。剩下打包回家,晚上煎香雞肉翻熱焗飯後依然出色。

家鄉甜茶粿 $42

家鄉甜茶粿

香軟好吃,完美的終結。
題外話/補充資料: Cubus 食廈與開飯喇合作推出半價優惠
2021-01-23
2021-01-25 104 瀏覽
食飯即慶,今次在後宮點了此處,有$150午市套餐,openrice食物相片幾吸引,經openrice訂枱(忘記優惠碼)。 侍應答該套餐只在星期一至五供應,所以單叫。 長腳蟹牛油果春卷,名字吸引,餡雖不熱,春卷皮仍保持香脆,蟹肉雖甜,欠蟹味,牛油果味淡,佐以牛油果醬,滑,微酸甜-蛋黃醬與牛油果溝成,整體係好好配搭,如前2者質好少少,就perfect. 藥膳小籠包,皮滑,藥膳濃香,汁飽滿,肉嫩滑。 酸魚馮鲜竹卷,湯麻辣酸正,各樣味道微微有,對於我喜歡酸辣的我,但又食唔到辣,簡直恩物,我老板完全不喜歡,所以我一個人享用,鮮竹卷內全是蝦,夠豐滿大隻又鮮甜,缺陷無豬肉香芹紅蘿蔔絲! 鮑汁鵝掌撈麵,麵一般,味缺鮑汁味,鵝掌夠大夠厚又夠軟腍。 離開後,我老板話一企身侍應趕執枱,但無人等位,高級餐廳應等客人走咗先執,還有天氣冷,茶無火warm住,還有廁所装修認真麻麻,枱舉,間直無裝修。

侍應答該套餐只在星期一至五供應,所以單叫。

藥膳小籠包
,皮滑,藥膳濃香,汁飽滿,肉嫩滑。

鮑汁鵝掌撈麵,麵一般,味缺鮑汁味,鵝掌夠大夠厚又夠軟腍。

酸菜魚湯鲜竹卷
2021-01-10
午餐
藥膳小籠包
好一段日子沒來銅鑼灣 Cubus這幢食廈吃過飯了,這一夜,兩夫妻來到這間位於 Cubus5樓的中菜館,吃了一頓相當滿意的晚餐。館子地方不算很大,不過都有一間獨立廂房。大廳陳設高雅大方,天花上瑰麗的紅色吊燈與窗邊的多瓶不同年代茅台酒的裝飾,就最吸引我的目光。免費奉客的「琥珀合桃」,甜滋滋,脆卜卜,為這頓晚餐揭開序幕。先來一道小食,是味道濃郁的「鮑汁鳳爪」($78),鮑汁濃甜,鳳爪份量多而大隻,厚身多肉,加上花生,開胃可口。更開胃的是酸度辣度兼備的「海皇酸辣湯」($128/位),材料豐富,酸辣醒胃,使人胃口大開。「脆皮黃油鹽香雞」($228/半隻)的雞皮雖沒有想像中的脆,味道卻好,而且雞肉十分嫩滑,即使雞不太多,仍能令人回味。已是十一月底,一早一晚天氣開始轉涼,來個熱燙的砂鍋「砂鍋和味粉絲海中蝦」($298)正合時宜。說是中蝦,其實五隻排列的整整齊齊的大蝦幾乎把下面的粉絲完全遮蓋。大隻多肉的海蝦,肉味鮮甜,蝦殼和份量十足的粉絲,惹味得很。這菜式的大蝦固然是賣點,但入味非常的爽口粉絲同樣精彩,讓我吃得甚為滿意。另一道砂鍋菜式「砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭」($138)由侍應打開鍋蓋,把裡面的芥蘭度
另一道砂鍋菜式「砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭」($138)由侍應打開鍋蓋,把裡面的芥蘭度、蝦乾和肉碎拌勻的一刻開始,陣陣的香氣便已撲鼻而來。這道菜式雖略嫌濃味了點,蝦乾有點鹹,但芥蘭度的味道卻正剛剛好,份量不少,嫩綠好味的芥蘭度,兩夫妻雖已吃得甚飽,仍幾乎把它們全部掃光。
這中菜館的中菜水準,真不錯!
  • 砂鍋和味粉絲海中蝦
  • 砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭
  • 脆皮黃油鹽香雞
  • 鮑汁鳳爪
2021-01-15 106 瀏覽
這是一餐好吃的午餐給一個侍應及暖氣毁掉的故事.....見OpenRice 有半價code ,而且呢間中菜很多好評,就訂位去試試。寒流襲港,天氣很冷,正午12時,室外大約9 度。由升降機踏出5樓的一刻,突然一股熱氣湧來,是熱氣,不是暖氣,就有如一個火爐一樣,進入店內,立即脫掉外套,還是熱得透不過氣來。店內有十張枱,三位男店員。當時除了我們還有二枱食客,大家都表示很熱,其中一位店員(這裡簡稱:中男)去關細暖氣。我們一行二人,見OpenRice 食評「顏府」的set lunch 幾多嘢食又抵,就想叫。一位全場年紀最大的男侍應(這裡簡稱:長男)放下餐牌,我禮貌地問一句lunch set 可否用半價優惠。我話未說完,佢晦氣彈我一句:已mark低你用半價。當時有幾位女仕進內,「長男」招呼她們入坐,女士們說「好凍!」(佢哋係講出面好凍,因為佢地一埋位不停脫下頸巾外套,甚至毛衣),但「長男」就即時大大聲話:你地話凍,佢地又話熱,我冇辦法遷就咁多人.....(當時店內仍是開大暖氣,而因為天氣寒冷,估計大家都穿了幾件打底衫不能街上脫,店員們自己一件薄恤衫背心,長男自己都除下身上的冷外套。我一直在流汗而且熱
這是一餐好吃的午餐給一個侍應及暖氣毁掉的故事.....
寒流襲港,天氣很冷,正午12時,室外大約9 度。
店內有十張枱,三位男店員。
(當時店內仍是開大暖氣,而因為天氣寒冷,估計大家都穿了幾件打底衫不能街上脫,店員們自己一件薄恤衫背心,長男自己都除下身上的冷外套。我一直在流汗而且熱氣吹正,透不過氣。)
另一枱客開聲說:真的好熱。
「長男」突然在店中間不停大聲轉向每枱說:「對唔住」「對唔住」「對唔住」.....
我唔知佢係咪工作壓力太大,我只知呢種行為唔係叫做有禮貌,只係發晦氣。
全餐飯,只要有佢參與嘅部份都係把這餐廳降格,收碟唔會問你啲嘢仲要唔要,亦都唔會出聲或者用手勢示意,直接喺你嘅身邊插隻手入嚟拎。完全係茶餐廳風格。
最終係一位負責上菜嘅「年輕男」,上菜嘅時候,我細細聲同佢講,好熱,佢去閂細咗少少暖氣,只係閂細少少,依然係好焗,起碼啲熱氣唔會响我個頭兜口兜面吹落嚟。
講返食物:
午餐餐牌已經改咗,少咗嘢,加咗價,以我嘅食量就唔會飽。兩個人,叫咗兩個午餐+三個點心。

食物:
全部都算好味,all above average
推介:蝦餃,小籠包,煎雞飯
和牛就唔似和牛,好瘦。
要講佢碟辣椒油,無諗過咁嘅價位餐廳,食點心問要辣椒油,會係呢種,就算唔係XO醬果種,起碼俾碟桂林辣椒油吖;仲有點小籠包碟醋,薑絲都冇一條。
一句講晒,食物好,細節差!

食物俾好評,
細節同服務俾劣評,雖然中男同年輕男都好好,但給長男毁了我成餐飯嘅mood ,而且全餐飯都好熱。
出面咁凍,個個打晒底除唔到,開到室內成20幾30度咩玩法。
半價咗$360(加一冇折),原價就要$660
$360 二個人食物唔錯,俾個ok
2021-01-11
用餐優惠
優惠券
OPENRICE 搞左個 - 約你半價食飯既活動, 訂座指定餐廳輸入優惠碼就可享有半價。所以今日就黎到呢間有JOIN到呢個活動既餐廳。餐廳面積不大, 只有大概10張枱。裝修頗為高尚雅緻。可惜當日負責樓面的男侍應服務欠佳, 影響了我對這間餐廳的整體觀感。首先, 一坐底我就CONFIRM佢我地JOIN左個半價食飯, 男侍應呆左一呆, 然後我再重覆講多一次, 然後佢就同我講: 你開個📱電話SHOW比我睇。然後佢就望左我個電話好耐好仔細。唔....我之後有懐疑佢應該係新入職, 未係好清楚公司的運作。因為之後我地點餐, 其中一個 - 原籠荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯, 佢好疑惑, 問左我兩次, 然後再要睇MENU。我相信呢間餐廳既定位係走中高檔路線, 這樣不太專業的服務實在扣分, 尤其要睇我既OPENRICE訂座紀錄, 令客人感覺被質疑, 我認為OPENRICE一定有通知餐廳, 客人的訂座資訊, 因為我已經用過好多次OPENRICE既訂座優惠, 有時仲要唔記得, 係餐廳員工話返比我知。我地點左原籠荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯, 黑松露醬帶子餃同鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞。黑松露醬帶子餃 - 用料新鮮, 皮薄煙韌

黑松露醬帶子餃

我地點左原籠荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯, 黑松露醬帶子餃同鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞。黑松露醬帶子餃 - 用料新鮮, 皮薄煙韌。最好味呢個, 只係略嫌SIZE偏小。
鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞

鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞 - 咕嚕肉鬆化但偏肥。新鮮鳳梨大多偏酸, 呢個都唔例外。見網上個個都話炸雲吞好食, 可能當日廚師失手? 我覺得雲吞皮
好乾好硬, 尤其入面既肉餡, 口感鬆散無肉味, 怪。
原籠荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯

原籠荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯 - 沙薑味足, 煎雞肉質鮮嫩, 但可惜並沒有荷葉香。
到埋單, 同一位男侍應又再發作, 話: 比張信用卡我, 幫你做半價。點解唔係你比張單我先呢? 當然, 而亦都估到, 佢最後,就算拎將單比我地既時候都無同我地講一聲多謝, 連BYEBYE 都無。
2021-01-04 60 瀏覽
同朋友相約試下呢間新開中菜廳2個人點了三個餸 配白飯都非常足夠涼瓜炆頭腩吃起來不會太膩非常推薦朋友們都點一份。份量適合兩個人一起吃,超級開胃。涼瓜好生鮮又爽脆。魚肉質本身不會太老。蝦膏爆唐山菜,蝦膏爆炒後特別向後加埋唐山菜十分配搭,味道上是偏咸香。另外加點多一份蒜片牛柳粒, 味道上同前一份都有少少差異。蒜片是大大的加分,脆同香。推薦朋友們一定要同蒜片一起吃。牛柳軟淋又無根,對喜歡吃牛肉的朋友真是好爽。
同朋友相約試下呢間新開中菜廳
2個人點了三個餸 配白飯
都非常足夠

2020-12-27 66 瀏覽
聖誕假期🎄🎅🏼🎁冇旅行去,咁就去食下嘢啦,飮茶係我至愛,因為我最鍾意食點心,點心真係最偉大嘅發明啊(點心都算係發明😪真係宅家宅到痴左線)😝好,今日去試新嘢,銅鑼灣♦️顏府御膳♦️,點解揀呢間?因為係我公司對面,如果好味,又可以帶同事來試吓😋.店舖雖然不是太大,但環境高雅,氣氛寧靜,食客們都很斯文,感覺很好😙剛起床就出嚟,早餐都未食,即刻睇吓有咩食,點心選擇不多,見到有糯米雞翼好高興,不過話沽清😞有點兒可惜,唯有揀過第二樣,最後選擇咗:.焗义燒飽🥢size 比一般的小,但皮薄夠脆,內裏甜度適中.黑松露帶子餃🥢帶子鮮甜,餃皮煙韌,唔會爛pat pat.XO 炒腸粉🥢XO 醬剛好,帶少少辣,腸粉亦滑,好好味👍🏻.陳皮牛肉球🥢色澤偏淡,但味道可以,唔覺有陳皮味,如果為陳皮而揀的人會失望.鮑汁鳯爪🥢炆得好淋,夠味,好大碟,有好多隻,食得好滿足,推介👍🏻(我掛住食,忘記影相,不過真心正).整體來說是一間有水準嘅中菜館👏🏼👏🏼👏🏼食物和環境都很好,公司附近除咗我成日去嘅西宛,現在又多個選擇了♦️顏府御膳♦️下次見✌️
焗义燒飽🥢size 比一般的小,但皮薄夠脆,內裏甜度適中
黑松露帶子餃🥢帶子鮮甜,餃皮煙韌,唔會爛pat pat
XO 炒腸粉🥢XO 醬剛好,帶少少辣,腸粉亦滑,好好味👍🏻
  • 鮑汁鳯爪
2020-12-25 60 瀏覽
朋友介紹, 話之前食過一次set lunch好抵, 180蚊仲有8折, 同埋環境都吾錯 新開值得一試 所以黎試下可惜今日聖誕節無set, 所以我地散叫其實裝修我覺得就普通啦, 不過坐得都ok, 藥膳小籠包好多汁, 好香 本身對牛肉球無咩期待, 不過黎到發現又吾錯喎 佢個湯都好好味叉燒包個皮好脆, 皮薄餡靚菜膽竹笙燉湯, 清清地咁啦 無咩特別雞都算幾滑, 雞油撈飯 好香朋友話叫番同set差吾多既野, 4個人食都夠飽 下次平日有set既話都會再去食多次員工服務同禮貌都好好
可惜今日聖誕節無set, 所以我地散叫

其實裝修我覺得就普通啦, 不過坐得都ok,

藥膳小籠包好多汁, 好香

叉燒包個皮好脆, 皮薄餡靚

菜膽竹笙燉湯, 清清地咁啦 無咩特別

雞都算幾滑, 雞油撈飯 好香

朋友話叫番同set差吾多既野, 4個人食都夠飽
下次平日有set既話都會再去食多次
員工服務同禮貌都好好

2020-12-22 91 瀏覽
💁🏻‍♀️ 顏府御膳 (銅鑼灣) 🍴-疫情依然嚴峻,聖誕除夕夜都冇得出去食大餐lu~ 同大家介紹好耐之前食既中菜館等大家可以bookmark定, 餐廳環境雅緻, 菜式亦見有心思! 海底椰川貝燉鱷魚肉🐊滋補之選! 飲到啖啖海底椰嘅清甜,而且鱷魚肉本身好補,飲完個湯係會全身都暖曬雙色蝦球個人最中意呢碟菜!一邊係鑊炒一邊係鹹蛋黃蝦球!鹹蛋黃果隻係先炸後加蛋黃,超邪惡🤪青瓜海蜇頭🥒海蜇頭非常爽口,  腌得入味, 岩曬重口味既人士LOL 青瓜上面加左蒜蓉, 惹味得來又可以中和海蜇頭既濃味慢煮牛肋排牛肋排因為係慢煮所以食落超腍,一啲都唔會unXO醬肉碎炒芥蘭用鐵煲上,超級有鑊氣,芥蘭加xo醬加蝦米🦐係無敵 -📍 顏府御膳 (銅鑼灣)
💁🏻‍♀️ 顏府御膳 (銅鑼灣) 🍴

海底椰川貝燉鱷魚肉🐊

雙色蝦球

青瓜海蜇頭🥒

慢煮牛肋排
牛肋排因為係慢煮所以食落超腍,一啲都唔會un

XO醬肉碎炒芥蘭
用鐵煲上,超級有鑊氣,芥蘭加xo醬加蝦米🦐係無敵

📍 顏府御膳 (銅鑼灣)
2020-12-21 1133 瀏覽
餐廳面積不大,小巧溫馨,棕色實木地板和棕色桌椅配搭紅色水晶燈,富有中國風的裝潢不失時尚。餐牌有前菜,特色湯羹、肉類、蔬菜等各式小菜。⭐️餐前小食$20芝麻核桃入口香脆另外有XO瑤柱醬也很棒⭐️中國茶/水 $20位⭐️香燒脆皮鴿$128鴿外脆內嫩,肉不多,主要享受脆皮的口感。入口香脆而不油膩,調味剛好,沒有死鹹。⭐️海皇酸辣羹$128/碗有木耳絲、筍絲、蝦仁等,入口酸酸辣辣,口感豐富,吃起來很暖和。⭐️農家乳香黑豚肉$148我挺喜歡這道菜,加入南乳的藕片爽脆之餘帶有南乳香氣,黑豚肉肉味突出富彈性,口感很棒!⭐️顏府雙式蝦球$298這道蝦球非常出色,有兩種口味,分別是清煮和鹹蛋黃口味。由於蝦球非常新鮮,煮完之後肉質爽脆帶清甜,很棒!另外鹹蛋黃蝦球也好不失色,外面裹了一層鹹蛋黃,口味比較重,但蝦肉的彈牙絕對不會令人失望。⭐️肉絲煎兩面黃$168第一次吃兩面黃,麵餅經過油炸,入口竟然毫不油膩,炸得十分乾淨。配上紅醋和肉絲羹,飽腹而美味。▫️當晚見到不少情侶在慶祝,環境幽靜不失氣氛,食西餐外的選擇。

餐牌有前菜,特色湯羹、肉類、蔬菜等各式小菜。

⭐️餐前小食$20

芝麻核桃入口香脆

另外有XO瑤柱醬也很棒

⭐️中國茶/水 $20位

⭐️香燒脆皮鴿$128
香燒脆皮鴿

鴿外脆內嫩,肉不多,主要享受脆皮的口感。

入口香脆而不油膩,調味剛好,沒有死鹹。

⭐️海皇酸辣羹$128/碗
海皇酸辣羹

⭐️農家乳香黑豚肉$148
農家乳香黑豚肉

⭐️顏府雙式蝦球$298
顏府雙式蝦球

這道蝦球非常出色,有兩種口味,分別是清煮和鹹蛋黃口味。
顏府雙式蝦球

由於蝦球非常新鮮,煮完之後肉質爽脆帶清甜,很棒!

⭐️肉絲煎兩面黃$168

肉絲煎兩面黃

配上紅醋和肉絲羹,飽腹而美味。

農家乳香黑豚肉
2020-12-20 855 瀏覽
銅鑼灣精緻中菜 有VIP房咁哂私隱lunch set $150/person都幾抵食有齊頭盤 點心 主菜 湯 甜品 ▫️胡麻茄子第一眼以為係豆腐😂 茄子好吸味 配上麻醬彩椒 好開胃 ▫️海蜇青瓜海蜇好爽口✨青瓜爽脆 ▫️脆皮麻辣燒賣超有驚喜😋 燒賣炸到外層脆卜卜 咬開好juicy充滿花椒嘅麻香味🤤超惹味✨ ▫️酸菜魚湯鮮竹卷鮮竹卷吸滿酸菜魚湯😻再加上少少花椒微辣 酸酸辣辣得黎又清甜 可以飲哂啲湯👍🏻 鮮竹卷內有豬肉 木耳 紅蘿蔔絲 蝦仁 ▫️尖椒豉蒜爆和牛好香不會太辣 有少少咸 要餸飯 ▫️南乳溫公齋有豆卜 冬菇 腐竹 西蘭花 粉絲 全部都勁吸味 味道唔會太濃味 但充滿南乳香味 ▫️南北杏雪耳燉萬壽菓有木瓜 南北杏 紅棗 雪耳 好滋潤岩哂女士🥰 ▫️古法馬拉糕用迷李點心籠好得意 ▫️二窩頭蛋散以為會係甜甜嘅蜜糖味 唔到咁濃酒味😳 蛋散好鬆軟
銅鑼灣精緻中菜 有VIP房咁哂私隱

尖椒豉蒜爆和牛
南乳溫公齋
二窩頭蛋散
2020-12-18 89 瀏覽
朋友發現Cubus最近新開咗間中菜,而且裝修雅致有特色,環境唔錯,位置又方便。趁限晚市堂食前,出嚟食返餐先,下次又唔知幾時先可以一齊晚飯。✨琥珀合桃合桃鬆化香脆,甜度啱啱好!✨瑤柱XO醬好足料,少少辣,味道惹味但唔鹹,我地當小食就咁食。✨青瓜海蜇頭好開胃嘅一個前菜,海蜇頭厚肉大塊,比一般海蜇更有質感,入口爽脆,食落索索聲,味道酸酸甜甜,雲耳柔軟配埋清甜嘅青瓜,非常清新。✨海底椰川貝燉鱷魚肉呢排天氣又乾又凍,飲返個鱷魚肉湯滋補一下。燉湯夠哂火喉,肉味香濃,同時又非常清甜,飲完成個人都暖笠笠。✨雙色蝦球蝦球大大隻,一碟兩款煮款,一次試哂兩種味道!先食彩椒炒蝦球,好有鑊氣,蝦球爽口彈牙,紅黃椒味道甜甜地,更有提鮮作用。黃金蝦球香濃惹味,外層包滿濃郁嘅鹹蛋黃,鹹香十足!蝦球啖啖肉,好正!✨慢煮牛肋排牛肋排,肉質軟腍鬆化,好入味。醬汁味道酸甜,完全化解肉膩感。✨XO醬肉碎炒芥蘭又一惹味之選,芥蘭翠綠,幼嫩冇渣,用砂鍋熱住上,蝦乾香氣十足。

✨琥珀合桃
合桃鬆化香脆,甜度啱啱好!
✨瑤柱XO醬
好足料,少少辣,味道惹味但唔鹹,我地當小食就咁食。

✨青瓜海蜇頭

✨海底椰川貝燉鱷魚肉
呢排天氣又乾又凍,飲返個鱷魚肉湯滋補一下。

✨雙色蝦球
蝦球大大隻,一碟兩款煮款,一次試哂兩種味道!

✨慢煮牛肋排
牛肋排,肉質軟腍鬆化,好入味。
醬汁味道酸甜,完全化解肉膩感。
✨XO醬肉碎炒芥蘭
本來12月是普天同慶的大日子,兩三位良朋歡聚,溫馨愉快的過節日,好彩今年早有準備,月頭已經開始我們的慶祝飯聚。難得鬼佬朋友喜歡吃中菜,我們就於銅鑼灣挑選了一間餐廳,吃精緻中菜的 顏府御膳。環境開洋寬敞,紅色水晶吊燈有氣派,佈局舒適有格調 ,跟友人閨蜜閒聊談心的確不錯。店長服務細心,為我們推介招牌菜式,貼心呵護。重點還是OpenRice的優惠碼訂座活動,半價食飯認真爽!蒜片牛柳粒我們港女派點的前菜也十分高貴,牛柳粒份量適中,肥瘦均勻,入口肥美柔潤,肉質鮮嫩多汁,牛味濃郁。脆口的蒜片一起吃,口感更加豐富,越食越開胃。姬松茸螺頭燉豬腱天氣乾燥,每人一盅燉湯就最啱時節,滋陰養顏,熱辣辣香噴噴暖在心頭。一打開盅蓋湯水的香氣四溢,急不及待飲一啖滋補湯水。姬松茸煲湯出名滋陰養顏同時有提升免疫力的作用,螺頭大大增加湯水的鮮味,入口香甜。中醫師跟我說姬松茸螺頭燉豬腱湯有健脾補腎的功效,而且生津潤燥,有助消化。鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞冬天就最喜歡吃鐵板菜式,熱氣騰騰令食物得以保溫,最近也愛上沙薑菜式,配合生煎雞更加惹味,陳皮香味回甘,雞肉嫩滑多汁,滋味無窮。酸菜桂花魚這又是另一盤開胃菜,酸菜桂花魚師傅已經將魚

重點還是OpenRice的優惠碼訂座活動,半價食飯認真爽!

蒜片牛柳粒
蒜片一起吃,口感更加豐富,越食越開胃。

姬松茸螺頭燉豬腱

鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞

酸菜桂花魚
這又是另一盤開胃菜,酸菜桂花魚師傅已經將魚身拆骨起肉,我這個懶人輕鬆吃到 肉質爽口彈牙的桂花魚。

加上酸菜烹調,魚沒有魚腥味,魚湯鮮甜,加上各式各樣的配料,大豆芽菜、豆腐卜、鹹酸菜、芫茜、蔥,吃到正宗口味。

大澳蝦醬唐山菜
大澳蝦醬頂呱呱,香味特別濃郁,味道方面更幼滑細緻, 蝦醬炒菜是絕配,用煲仔上枱也是香港飲食文化的經典。

總括而言,我個人很滿意這裏的精緻中菜,有創意又有特色,環境清潔乾淨,上菜速度快,食物有質素,部份細節位有驚喜,份量亦恰到好處,值得推介!

慶祝紀念
聖誕節