2021-02-26 111 瀏覽
爸爸說想吃有質素的中菜,我當然不會令他失望啦!還給我上網找到了這間特色中菜!餐廳都是每位計,菜單都包括了前菜,湯,主菜及甜品!前菜選了口水雞及脆皮麻辣燒賣,口水雞醬汁很香辣惹味,雞肉亦嫩滑!而脆皮麻辣燒賣就更特別,平日都是吃到炸魚肉燒賣,炸豬肉燒賣好像暫時坊間不太看到,還要是麻辣的,幾過癮!湯方面目測是粟米蘿蔔湯,味道濃而清,熱辣辣不錯!至於主菜方面,選了涼瓜豉椒炆頭腩及農家乳香黑豚肉,先說涼瓜,爽焾度剛好,調味亦濃郁惹味,伴飯吃一流!農家乳香黑豚肉,有蓮藕片,雲耳,秋葵及黑豚肉,南乳味香濃,黑豚肉嫩滑,幾好!最後是甜品南北杏雪耳燉萬壽果,是即燉的,很新鮮,甜度剛剛好,不算很甜,吃起來舒服滋潤,滿意的

前菜

湯方面目測是粟米蘿蔔湯,味道濃而清,熱辣辣不錯!

早前食過顏府御膳晚餐好好食, 所以番番尋味再次來食下點心呢!店裝潢走中國典雅風,環境又寬闊舒適。**首先送上琥珀合桃 作為小食,甜甜脆脆,食唔停口。**年年有餘【花膠鮑魚餃】這花膠鮑魚餃賣相不錯,金黃色外皮煙韌,有名貴花膠鮑魚餡,味道不錯,咸餡郁香。**心想事成【麻辣脆皮燒賣】這燒賣好特別,入口外脆又麻辣, 刺激味蕾,內豬肉餡料多汁,簡直多重口感味道層次,好開胃呢!**和氣生財【牛油果長腳蟹春卷 】這春卷十分酥脆,想不到內餡是鮮甜的長腳蟹,沾點牛油果醬更滋味超正,令人食不停口,是我愛食之一。**鴻運當頭【巴麻火腿獅子頭】這獅子頭入口感軟嫩軟Q, 入口有爽、滑口感, 非常新鮮,配上鹹香巴麻火腿同食,絕對令人回味。**高朋滿座 【XO 醬炒蘿蔔糕】每一口都可以吃到蘿蔔絲,入口即化,並有少少焦香不油膩,配上XO 醬,十分惹味。**路路亨通【酸菜魚湯鮮竹卷】這點心也是好特別,鮮竹卷醮上的酸菜魚湯,鮮酸辣的魚湯被鮮竹卷吸收,入口彈牙豐富多料口感,酸辣不會油膩,有多層次超正味道,味道無窮,是我至愛食之一。**榮華富貴【金華火腿酥】 這金華火腿酥,一口食到外層鬆脆的酥皮,內餡鹹香可口的金華火腿,十分
早前食過顏府御膳晚餐好好食,
所以番番尋味再次來食下點心呢!
店裝潢走中國典雅風,環境又寬闊舒適。
首先送上琥珀合桃
 作為小食,甜甜脆脆,食唔停口。
年年有餘
【花膠鮑魚餃】
這花膠鮑魚餃賣相不錯,金黃色外皮煙韌,
有名貴花膠鮑魚餡,味道不錯,咸餡郁香。
心想事成
【麻辣脆皮燒賣】
這燒賣好特別,入口外脆又麻辣,
刺激味蕾,內豬肉餡料多汁,
簡直多重口感味道層次,好開胃呢!
和氣生財
牛油果長腳蟹春卷
這春卷十分酥脆,想不到內餡是鮮甜的長腳蟹,
沾點牛油果醬更滋味超正,令人食不停口,是我愛食之一。
鴻運當頭
【巴麻火腿獅子頭】
這獅子頭入口感軟嫩軟Q, 入口有爽、滑口感, 非常新鮮,
配上鹹香巴麻火腿同食,絕對令人回味。
高朋滿座
 【XO 醬炒蘿蔔糕】
每一口都可以吃到蘿蔔絲,入口即化,
並有少少焦香不油膩,配上XO 醬,十分惹味。
路路亨通
【酸菜魚湯鮮竹卷】
這點心也是好特別,鮮竹卷醮上的酸菜魚湯,
鮮酸辣的魚湯被鮮竹卷吸收,入口彈牙豐富多料口感,
酸辣不會油膩,有多層次超正味道,味道無窮,是我至愛食之一。
榮華富貴
【金華火腿酥】
這金華火腿酥,一口食到外層鬆脆的酥皮,
內餡鹹香可口的金華火腿,十分有層次口感,味道不錯。
午餐
2021-02-26 787 瀏覽
餐廳名字十分優雅,佈置華麗,樓底極高, 天花上的紅色水晶吊燈 , 令人眼前一亮, 環境寧靜舒適。今日點了顏府嚐味午餐每位$180, 由頭盤到甜品,每款擺碟別緻優雅, 花心思,做到色香味俱全 ,令人食指大動。原盅老火粉葛瘦肉湯, 真材實料 ,經長時間熬製, 好有火喉, 飲後令人口舌生香, 粉葛有清熱解毒的功效,十分健康養生。 紅椒汁蘆筍蝦餃(兩粒)、脆皮麻辣燒賣(兩粒)紅椒汁蘆筍蝦餃,外型飽滿 , 配上金黃色的蝦餃皮,口感煙韌, 包著爽脆的蘆筍及彈牙的蝦餃粒, 好滋味。 脆皮麻辣燒賣, 外皮十分酥脆,咀嚼後, 慢慢沁出微辣,越食越過癮。 涼瓜豉蒜炆頭腩配白飯涼瓜豉蒜炆頭腩, 好有鑊氣,涼瓜清爽, 沒有苦瓜的苦澀味,頭腩肉質鮮美滑溜, 配上誘人豉蒜香味, 增添惹味 ,拌飯一流。野菌燒汁和牛配白飯野菌燒汁和牛, 上枱時,香氣十足 ,和牛入口軟嫩,充滿肉汁, 野菌燒汁令和牛的鮮味提升,大大增添味覺享受,惹人垂涎。 南北杏雪耳燉萬壽果 雪耳燉萬壽果, 細味到淡淡南北杏清香, 配合了雪耳及萬壽果甘甜, 好滋潤養顏的甜品, 正合冬天乾澀的喉嚨。

紅椒汁蘆筍蝦餃(兩粒)、脆皮麻辣燒賣(兩粒)
涼瓜豉蒜炆頭腩配白飯

野菌燒汁和牛配白飯

南北杏雪耳燉萬壽果

表姐約咗我在銅鑼灣食午餐,她推介 Cubus 有間高質素嘅中式菜館,有多款精緻、好味道的午市套餐,上到 5/F 已經被顏府御膳的裝潢設計吸引住,既典雅又具有氣派,坐得十分舒適套餐包括頭盤、湯、主菜、白飯及甜品,首先上枱係前菜,大大隻既蝦乾配四季豆,好開胃顏府精選老火湯,好足料,很清甜,飲完也不覺得口渴紅椒汁蘆筍蝦餃,賣相非常精緻,皮薄多餡料,蝦肉爽口彈牙口水雞辣得黎好惹味涼瓜鼓蒜炇頭腩,魚腩無骨啖啖肉、鮮味十足,涼瓜炇得好入味野菌燒汁和牛,和牛炒得夠鑊氣,入口甘香,肉汁豐富,野菌同青豆角索晒和牛既肉汁,好好味南北杏雪耳燉萬壽果味道清甜,用料十足
顏府精選老火湯,好足料,很清甜,飲完也不覺得口渴
紅椒汁蘆筍蝦餃,賣相非常精緻,皮薄多餡料,蝦肉爽口彈牙
口水雞辣得黎好惹味
涼瓜鼓蒜炇頭腩,魚腩無骨啖啖肉、鮮味十足,涼瓜炇得好入味
南北杏雪耳燉萬壽果味道清甜,用料十足
2021-02-25 478 瀏覽
位於銅鑼灣的顏府御膳,是一間高級精緻的中菜館。品牌希望在傳統的菜式上增加創新主意,為食客帶來非凡的餐飲體驗。 餐廳裝潢走中國風,大大塊横額寫著餐廳名字,甚有氣派。中式屏風、大紅吊燈 和 落地玻璃窗,形造出高雅貴麗的感覺,同時增加了空間感,令用餐過程非常舒適。 當日中午光顧,兩人選擇8款賀年點心,全部都有意思、全部都好好意頭,甚有新年氣氛呀。點心均為師傳的拿手好菜,味道和質素堪稱一絕呀~ 花膠鮑魚餃 $48/2隻 年年有餘 - 花膠鮑魚餃,採用名貴的食材製造而成,軟糯餃皮包裹著彈牙餡料,鮮味不已。 金華火腿酥 $30/3件 榮華富貴 - 金華火腿酥,造型可愛趣致,酥餅口感香軟,用上矜貴的金華火腿,鹹香得宜。 脆皮椰汁年糕 $68/3件 步步高陞 - 脆皮椰汁年糕,脆與軟的新奇組合,配上大量芝麻、椰絲和砂糖,有意想不到的美味。 XO醬炒蘿蔔糕 $68 鴻運當頭 - XO醬炒蘿蔔糕,味道非常不錯呢! 香辣惹味的醬汁,充滿滲入每一塊蘿蔔糕之中,香軟糯口,很好吃呀。 巴馬火腿獅子頭 $68/3件 鴻運當頭 - 巴馬火腿獅子頭,質感鬆軟可口,師傳製作時力道適中,不會過硬過散。 牛油果長腳蟹春卷 $
位於銅鑼灣的顏府御膳
,是一間高級精緻的中菜館。

。

花膠鮑魚餃 $48/2隻

金華火腿酥 $30/3件

脆皮椰汁年糕 $68/3件

XO醬炒蘿蔔糕 $68

巴馬火腿獅子頭 $68/3件

牛油果長腳蟹春卷 $66/2條

和氣生財 - 牛油果長腳蟹春卷,香脆的春卷包著鮮甜蟹肉,抹上牛油果醬,有趣又特別。

酸菜魚湯鮮竹卷 $58/3件

路路亨通 - 酸菜魚湯鮮竹卷,新穎的點心搭配! 鮮竹卷充分吸收鹹鮮的酸菜魚湯,別有中國菜風味。

豬仔茶棵 $68/3件

家肥屋潤 - 豬仔茶棵。用荷葉包著的茶棵,打開後驚見豬仔圖案,很可愛呢。茶棵味道略淡,調味濃一點會更好吃。 整體而言,點心質素很高,可見師傅功架,值得再次光顧唷。
2021-02-18
2021-02-25 74 瀏覽
呢間黎到銅鑼灣呢間中菜嘆下! 入面環境都真係好唔錯, 夠哂闊落又坐得舒服, 店員全部都好有禮貌! 簡直係享受!我地叫左蒜片牛柳粒, 姬松茸螺頭湯, 生煎雞, 酸菜桂花魚同埋大澳唐生菜! 蒜片牛柳粒勁香蒜味, 而D 牛肉味都重好想好濃! 食完一粒接一粒, 完全停唔到, D 蒜片仲要勁脆! 我地成碟連埋D 蒜片都食埋! 姬松茸螺頭湯完全飲得出佢係煲左好耐, 勁多材料超入味!!!! 好想飲多一碗, 超好飲, 飲完個人好似勁潤咁!!!! 酸菜桂花魚, 店員幫我地分好哂落碗度! 超正! 魚食落超滑又唔算好多骨! 個味道好惹味, 岩岩好唔會太辣!!!! 入面D 芽菜就辣, 食到好過癮! 好正! 最後個大澳唐生菜真係超好食! 佢係用煲上, D 生菜上枱個陣仲炸炸聲!同埋勁香蝦醬味, 重點係唔會咸! 生菜食得出好新鮮! 好爽脆,唔會話炒得太老! 呢間中菜真係好正, 一定要再黎!

2021-02-24 69 瀏覽
樓底高既餐廳真係好有氣派😎食都食得舒服d😌唔好以為冇人~係我特登等到大家走晒先影~$180有點心、主菜、湯、甜品每樣都做得好出色紅椒汁露筍蝦餃~好飽滿勁好蝦~~而且好juicy😆😆口水雞~其實係雞絲底下有d青瓜鍾意重口味既一定愛上老火湯~其實我飲唔出係咩屋企人話係魚腥草好濃味~勁足料涼瓜炆班頭腩,一食就食到有濃郁既魚味果然係一分錢一分貨仲好有鑊氣沙薑陳皮荷葉蒸雞飯~~D雞好滑溜仲有淡淡既沙薑味,蛋白炒飯底滲出荷葉香最後就係雪耳燉萬壽果糖水原盅熱辣辣奉上~飲落好清新😎讚一讚店員又好有禮貌😆
樓底高既餐廳真係好有氣派😎

食都食得舒服d😌

唔好以為冇人~係我特登等到大家走晒先影~

$180有點心、主菜、湯、甜品
每樣都做得好出色

紅椒汁露筍蝦餃~

好飽滿勁好蝦~~

而且好juicy😆😆

口水雞~其實係雞絲底下有d青瓜

鍾意重口味既一定愛上

老火湯~其實我飲唔出係咩

屋企人話係魚腥草

好濃味~勁足料

涼瓜炆班頭腩,一食就食到有濃郁既魚味

果然係一分錢一分貨

仲好有鑊氣

沙薑陳皮荷葉蒸雞飯~~

D雞好滑溜仲有淡淡既沙薑味,蛋白炒飯底滲出荷葉香

最後就係雪耳燉萬壽果糖水

原盅熱辣辣奉上~

飲落好清新😎

讚一讚店員又好有禮貌😆
2021-02-24 54 瀏覽
< 🥢顏府御膳 >📍銅鑼灣琴日同屋企人去咗銅鑼灣試呢間新開嘅中菜🥢 環境舒適 行中高檔路線 屋企人都話下次要再嚟食😋顏府嚐味午餐菜譜 $180 / 位頭盤 (七選一)我地都揀咗紅椒汁露筍蝦餃🦐 蝦餃皮薄饀靚 因為加咗紅椒汁令到外皮係紅色 食落唔係好辣👍🏻 蝦肉夠多 而且好爽口彈牙 加埋露筍粒令到口感更加豐富😆顏府精選老火湯今日嘅老火湯係燉雪梨蘋果 好滋潤🥰 老火湯熱辣辣 店員提我地要趁熱飲 味道清甜 湯料仲有紅蘿蔔同蘋果😛主菜 (六選一)農家乳香黑豚肉黑豚肉厚度適中 加咗南乳炒香好惹味 另外配菜有雲耳、秋葵、蓮藕片、西芹等等😛 菜同肉嘅份量平衡得好好😋野菌燒汁和牛擺碟好靚😍 和牛有五六塊 一啲都唔薄 和牛入口嫩滑 野菌同燒汁好夾 唔會太鹹👍🏻 份量啱啱好 甜品 甜品係南北杏雪耳燉萬壽果 木瓜好甜 成個甜品都好足料 唔會太甜😋
< 🥢顏府御膳 >📍銅鑼灣

顏府嚐味午餐菜譜 $180 / 位

頭盤 (七選一)

顏府精選老火湯

主菜 (六選一)

甜品
2021-02-21 101 瀏覽
初九一行三人慶生午餐,訂了12:30準時入座。當時餐廳只有幾枱客,被安排入坐鄰枱有客人的枱,兩枱距離要惻身入,今天社交距離應該仍需要1.5米吧!其實重點是鄰座客人將袋和衣服放到我的梳化旁,坐時要避開他們的物品,如果服務員可以用心一點,安排另一張枱就好了!食物方面:餐前小食-四季豆蝦乾偏咸,但我個十幾歲仔喜歡吃紅椒汁露筍蝦餃賣相漂亮,爽口彈牙長腳蟹牛油果春卷皮脆,配凍的牛油果醬,長腳蟹味道偏淡,當配上牛油果醬時,牛油果醬味道蓋過長腳蟹松露醬帶子餃我們一行三人都認為這是今餐最好味的食物,加上我們都不是特別喜歡松露,所以這個點心非常出色 炸雲吞拼咕嚕肉當一片片平平無奇的雲吞皮再配上淋+厚粉+無肉味的咕嚕肉時,才能感覺到最好味的食物是中間最天然的新鮮菠蘿。我們認為大x樂的咕嚕肉比較好味農家乳香黑豚肉這味菜式有驚喜,雖然用只得幾片肉,但是配菜爽口,乳香濃郁砂窩"和味''海中蝦當看見海中蝦這個名字的時候,我會聯想到在游水的蝦,但是為什麼會完全沒有蝦味呢?連普通平民酒樓的質素也比不上呢!再加上平平無奇的粉絲,$298真是和菜名一樣"和味"室內裝修唔錯,洗手間也整潔。服務方面大致正常,只有一些可以改善

食物方面:

餐前小食-四季豆蝦乾
偏咸,但我個十幾歲仔喜歡吃

紅椒汁露筍蝦餃

賣相漂亮,爽口彈牙

長腳蟹牛油果春卷

炸雲吞拼咕嚕肉

農家乳香黑豚肉

這味菜式有驚喜,雖然用只得幾片肉,但是配菜爽口,乳香濃郁

砂窩"和味''海中蝦

室內裝修唔錯,洗手間也整潔。

服務方面大致正常,只有一些可以改善的空間:

服務員在上第一個菜式的時候,主動問我們要不要白飯
,不過後來等了約15分鐘,我們催上後再等了約10分鐘,白飯才到。

另外再我們差不多用膳完畢的時候,服務員幫我們換碗碟,當時老人家主動要求不要換了,因已吃飽,無謂浪費。但服務員依然換了,因為他講乾淨啲食得開心啲。我們一家人都比較環保覺得洗多一套又何必呢!但服務員也沒有做錯,他們只是想客人用餐愉快。不過其實可以有兩全其美嘅方法,既然客人要求,可以收起碗筷,不再換新的一套。

總括而言,因為看到好多好評才惠顧,所以有點失望。但是還可以再去,不過吃點心比較穩陣!

餐前小食-四季豆蝦乾
紅椒汁露筍蝦餃
長腳蟹牛油果春卷
炸雲吞拼咕嚕肉
砂窩和味粉絲海中蝦
2021-02-20
2021-02-19 370 瀏覽
初一至初七創記錄飲咗5餐茶,事關之前假期我和朋友都可能外遊不在港,而今年幾乎D朋友都喺晒香港,而且除咗初七開始4人聚之外,初一至初六都只係2人聚,所以其實都只係見咗幾位朋友啫。而朋友喜好各不相同,呢日就來到銅記嘅『顔府御膳』,一間開咗唔超過一年嘅餐廳,裝修高格調,行中式風格,食精緻美食,有粵菜,海鮮及點心的中餐館。佢位處銅記開市中的寧靜一角,地方不是太大,但好寧静清幽,喺度你會自自然热陰聲細氣咁傾偈,唔會有其他中式酒樓的喧嘩。呢日食咗人生頭一回的富貴『鮑魚花膠餃』,内裡餡料充足,當然唔好期望有成隻鮑魚啦,而係有切成一舊舊的鮑魚同埋有厚度的花膠,有新意亦好满足;『酸菜魚湯鮮竹卷』亦係創意菜,就咁閉眼飲啖湯,真係有食酸菜魚之感覺,而鮮竹卷内有大大舊蝦粒,真心唔錯。『獅子頭』由於係點心之故,就唔會有平時大大粒一件,而係3細粒,貌似鯪魚球,顔色亦似,(平時食嘅獅子頭會深色小小),但係味道係同正宗獅子頭一樣,好濃郁嘅豬肉味,真材實料吖;『牛油果長腳蟹春卷』好正吖,可見的牛油果粒及長腳蟹,好貴氣,仲有兜牛油果sauce來點著食,唔錯。『豬仔茶粿』裡邊有紅豆餡料,出邊係精靈嘅豬仔樣子,心諗如果係牛牛

『獅子頭』由於係點心之故,就唔會有平時大大粒一件,而係3細粒,貌似鯪魚球,顔色亦似,(平時食嘅獅子頭會深色小小),但係味道係同正宗獅子頭一樣,好濃郁嘅豬肉味,真材實料吖;『牛油果長腳蟹春卷』好正吖,可見的牛油果粒及長腳蟹,好貴氣,仲有兜牛油果sauce來點著食,唔錯。『豬仔茶粿』裡邊有紅豆餡料,出邊係精靈嘅豬仔樣子,心諗如果係牛牛樣就更加應節。

2021-02-11 755 瀏覽
牛年就嚟到,心郁郁想食中菜,所以喺農曆新年假期嘅第一日就約埋好友黎食午餐。餐廳嘅環境佈置好優雅,天花板嘅紅色吊燈好搶眼,增添左唔少中式嘅氣氛。呢間顏府御膳專食精緻嘅高級中菜點心,但係午飯時間,佢都有一啲套餐,有共四道菜:前盤、湯、主菜同甜品,超值架!開胃小食:涼拌四季豆,鹹鹹香香,夾下夾下,好快就食晒。顏府精選老火湯粉葛煲赤小豆湯,一飲第一啖就知道佢夠晒火候,好甜,好足料,飲落去下曬火!紅椒汁蘆筍蝦餃睇吓佢個晶凝通透,而且好多接,粒粒飽滿,絕對係巧手嘅點心。入面有大大粒嘅蝦肉,蘆筍嘅爽脆增添左口感!遠年陳皮浸上湯牛肉球呢道菜嘅Star係陳皮,好芳香,牛肉球下邊有一粒迷你冬瓜環,賣相精緻。野菌燒汁和牛佢既和牛片好高質,煮熟咗都可以留意到佢嘅雪花紋,而且煮得剛剛好,入口唔膩,油脂香俾野菌吸曬,正,送返碗絲苗白飯實在好正!荷香鮮沙薑陳皮煎雞焗飯佢嘅雞皮嘅油份先煎,油粉迫左出嚟,再放入去荷葉度同飯一齊蒸。雞油嘅香被炒飯底吸曬,特別香口惹味!南北杏木瓜燉雪耳清甜,滋潤,滋補,作為中式午餐嘅完美句號!

開胃小食:涼拌四季豆,鹹鹹香香,夾下夾下,好快就食晒。

紅椒汁蘆筍蝦餃

睇吓佢個晶凝通透,而且好多接,粒粒飽滿,絕對係巧手嘅點心。

入面有大大粒嘅蝦肉,蘆筍嘅爽脆增添左口感!
遠年陳皮浸上湯牛肉球

荷香鮮沙薑陳皮煎雞焗飯
南北杏木瓜燉雪耳
清甜,滋潤,滋補,作為中式午餐嘅完美句號!

2021-02-10
2021-02-09 87 瀏覽
今日同朋友嚟飲茶,但朋友唔鍾意唔鍾意啲好嘈同埋服務態度好差嘅酒樓,於是我推介咗佢過嚟食間顏府御膳🤩發現依度裝修好靚,而且服務態度好好,服務員永遠都ready to serve,估唔到飲茶都可以咁好服務同享受,而且嘢食好好食😋頭盤要咗脆皮麻辣燒賣燒賣裡面既豬肉餡料好入味,而且超滑!食得出用新鮮豬肉做,身為燒賣群組成員既我,不嬲對燒賣有好高要求,但係依間餐廳嘅燒賣令我好滿意😆而且有少少辣辣地,可以將成個味道昇華!頭盤 紅椒汁蘆筍蝦餃同樣都係好滑,裏便嘅蝦大大隻,好新鮮🤩老火雞湯老火雞湯真係勁有火喉!飲得出唔係味精罐頭湯,而係真材實料,用老火熬製,絕對高質涼瓜朝蒜炆頭腩炆得好入味,而且肚腩好林野菌燒汁和牛超級推介大家嚟食,和牛肉質好鮮嫩,配住燒汁嚟食味道好夾南北杏雪耳燉萬壽果最後食返個糖水就啱啱好,完美嘅一餐,超級健康

頭盤要咗脆皮麻辣燒賣

頭盤 紅椒汁蘆筍蝦餃
同樣都係好滑,裏便嘅蝦大大隻,好新鮮🤩

老火雞湯

涼瓜朝蒜炆頭腩
炆得好入味,而且肚腩好林
野菌燒汁和牛
超級推介大家嚟食,和牛肉質好鮮嫩,配住燒汁嚟食味道好夾

南北杏雪耳燉萬壽果
最後食返個糖水就啱啱好,完美嘅一餐,超級健康
2021-02-09 74 瀏覽
顏府推出超值午市套餐啦~附近的朋友,絕對不容錯過。粵菜和川菜一樣出色,廚師的水平是絕對一流。今天特意約上朋友過來吃午餐,給自己加油打氣。新年氣氛下,要變著花樣對自己好一點。 午市套餐 180 脆皮麻辣燒賣2件很特別的燒賣,麻辣味夠勁道,夠入味。 顏府精選老火湯開胃養生,暖心又健康。 野菌燒汁和牛肉質鮮嫩,調味可口。 南北杏雪耳燉萬壽果最愛這個甜品,暖暖冬日美食🎁 如果可以午休一下,簡直就是養生時光。總覺得女生就應該多喝這樣的養顏甜品,滋潤皮膚才會青春永駐午市套餐 180 藤椒雲耳麻辣味十足,用料新鮮。 顏府精選老火湯XO 醬 蝦乾肉碎炒芥蘭芥蘭很鮮美,蝦乾很入味。 南北杏雪耳燉萬壽果 顏府御膳銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

午市套餐 180

脆皮麻辣燒賣2件
很特別的燒賣,麻辣味夠勁道,夠入味。

顏府精選老火湯
開胃養生,暖心又健康。

野菌燒汁和牛
肉質鮮嫩,調味可口。

午市套餐 180

藤椒雲耳
麻辣味十足,用料新鮮。

XO 醬 蝦乾肉碎炒芥蘭
芥蘭很鮮美,蝦乾很入味。

顏府御膳
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
2021-02-09 71 瀏覽
今次同朋友黎到呢間餐廳係食精緻中菜 環境好有氣派 坐得非常舒服 而且侍應態度好好 午市套餐份量足夠 選擇頗多 $180每位有咁既享受絕對值得👍🏻👍🏻老火湯非常好飲 唔覺有落味精 暖暖胃覺食野最好頭盤選了口水雞 - 小菜辣得黎非常惹味 而且係手撕口水雞 無骨!再加脆皮麻辣燒賣 - 好特別既小菜 表面炸得非常香脆 內裏用料豐富💯主菜分別選了野菌燒汁和牛 - 肉質鬆軟 超級好食👍🏻再加農家乳香黑豚肉 - 南乳味好開胃!甜品仲有南北杏雪耳燉萬壽果😝😝一個字 讚!

主菜分別選了野菌燒汁和牛 - 肉質鬆軟 超級好食👍🏻
再加農家乳香黑豚肉 - 南乳味好開胃!

甜品仲有南北杏雪耳燉萬壽果😝😝一個字 讚!
  • 脆皮麻辣燒賣
2021-02-08 81 瀏覽
想試下新開粵菜搵倒呢間銅鑼灣嘅顏府御膳,嘗試走略為精緻路線,環境係比較清靜少人,但地方唔大樓底唔高,唔算好闊落點心🥧脆皮叉燒包$52 6/10 餡料好少,皮ok脆但冇咩特別😪酸菜魚湯鮮竹卷$56 5/10 聽落好有創意,但鮮竹卷索曬啲湯食落太鹹太酸,三舊都食唔曬🙂XO醬炒腸粉$46 8/10 呢個好有鍋氣🔥,腸粉有先煎到表皮脆脆地,xo醬非常惹味👍🏻午市套餐$180pp 脆皮麻辣燒賣6/10 麻辣🌶️有入味,但呢隻麻辣好似同粒燒賣唔係太夾,亦有啲太炸🤧荷香鮮沙薑陳皮生煎雞焗飯 7/10 雞肉嫩滑,但可能因為xo醬炒腸粉太惹味導致覺得飯唔夠味,亦冇荷葉香總括黎講,真係未至於清一色好評。。。有啲誇張,食物質素未算精緻亦冇特別出色

點心🥧
脆皮叉燒包$52