2017-06-21
家庭聚會,想搵間韓燒,見呢間除咗韓國燒肉以外仲有好多其他種類食物,所以試吓。首先講佢啲熟食、有八至十様左右,當中不乏有韓式燒雞、蝦、青口、豬軟骨、水煮魚、人蔘雞湯、蟹粥等等。熟食食品普普通通,沒什麼可以特別推介。生食有魚生、鯛魚、象拔蚌、蟹捧、北寄貝等等。燒肉種類繁多:咖喱雞、辣同唔辣雞翼、牛肉、牛仔骨、牛扒、豬扒、叉燒、豬頸肉、五花腩、多春魚、秋刀魚、鴨腎、魷魚、其他腸仔、粟米、蔬菜等等,燒烤種類都算多,肉類的醃料不太濃味道,好怕醃料太多完全食唔到肉味。還有其他特別小食、自製小丸子、夾餅、製成品爆谷、雪糕、少量甜品及兩款生果。其實平均每位$200左右、用金錢來衡量咁多種類食物,係抵食嘅,但未至於好味,兩個鐘頭一定食到你飽肚,對食物有要求嘅人就唔係太啱。我哋後加一隻龍蝦$58、安格斯牛小排$48,提供另外一個細爐燒,龍蝦大家可以考慮加因為都 OK size, 但安格斯就好一般,沒什麼特別。要彈嘅就係太大油煙、燒烤爐太細抽氣位抽不到油煙,我哋算好好彩坐大廳,油煙都好犀利,如果坐到再入面,簡直煙霧瀰漫,食完個身一定臭,由頭到腳到個袋內充滿油煙味,食完第一時間返屋企沖涼。但個袋冇得沖涼👉🏿👈
要彈嘅就係太大油煙、燒烤爐太細抽氣位抽不到油煙,我哋算好好彩坐大廳,油煙都好犀利,如果坐到再入面,簡直煙霧瀰漫,食完個身一定臭,由頭到腳到個袋內充滿油煙味,食完第一時間返屋企沖涼。但個袋冇得沖涼👉🏿👈🏿。溫馨提示:千祈唔好同老人家去、阿媽話投訴油煙味,好唔鍾意。
$58龍蝦
$48安格斯