2021-08-05
我哋叫咗E02:四味五花肉加豬肉($598)同埋506:芝士部隊鍋跟麵(幾乎係全豬宴😅😅)咁首先講咗最重要嘅四味五花肉同埋豬肉先啦☺️☺️咁其實嗰四種味道分別就係辣椒醬、香草、咖喱同埋蒜蓉而其他四款豬肉就分別係護心肉、調味排骨、豬頰肉同埋豬頸肉好值得讚嘅係其實佢全部豬肉食落去都唔會太肥,完全做到嗰種油而不膩嘅效果🥰🥰香草/蒜蓉嘅五花肉食落去就會比較香啲因為佢哋食落去會比較香💕💕如果鍾意食辣嘅人,都應該會like辣椒醬味嘅五花肉(不過嗰個辣度就唔算太辣)而重口味嘅人就可能比較鍾意咖喱味之後其實我最期待嘅係豬頸肉同豬頰肉佢哋嗰個口感亦都係我想要嘅煙煙韌韌嘅感覺😝😝而調味排骨同埋護心肉食落去就會比較入味食得出係高質嘅😋😋(不過真係好多肉都要切細粒啲,因為好多太大嚿好難熟,要轉好多次嗰個網)最後就講埋嗰個芝士部隊鍋啦我想講呢個辣度有少少差唔多到我最能夠承受到嘅辣度🌶🌶(嗰個湯飲落去係幾惹味嘅,如果好食得辣嘅人都不妨飲下佢啲湯🔥🔥)同埋幾驚喜嘅係佢有落煙肉(好少見其他部隊鍋有煙肉)而且佢哋嘅年糕係切片嘅,所以食落去會相對地冇咁滯
咁首先講咗最重要嘅四味五花肉同埋豬肉先啦☺️☺️
咁其實嗰四種味道分別就係辣椒醬、香草、咖喱同埋蒜蓉
而其他四款豬肉就分別係護心肉、調味排骨、豬頰肉同埋豬頸肉
香草/蒜蓉嘅五花肉食落去就會比較香啲
而調味排骨同埋護心肉食落去就會比較入味
食得出係高質嘅😋😋
最後就講埋嗰個芝士部隊鍋啦
我想講呢個辣度有少少差唔多到我最能夠承受到嘅辣度🌶🌶
同埋幾驚喜嘅係佢有落煙肉(好少見其他部隊鍋有煙肉)
而且佢哋嘅年糕係切片嘅,所以食落去會相對地冇咁滯