2021-07-22
要食韓國菜🇰🇷梗係去尖沙咀啦,今次我就去咗韓燒老字號嘅韓珍,係尖沙咀有2間分店。呢度嘅燒肉都有幾多款式,仲有唔少韓國菜好似煎餅、麵、豬手等,連好少可見到嘅醬油蟹都有😻難怪呢晚都幾旺場,有唔少人仲係度慶祝生日。我自己就幾鍾意呢度嘅燒爐,油煙抽得幾好唔會整到成身燒肉味,又唔會好彈油,爐溫剛好👍🏻醬油蟹+牛油飯印象中都係第一次食醬油蟹,一直想食但香港真係冇乜餐廳有供應,呢度嘅醬油蟹配埋大大碗牛油飯可以撈埋啲蟹膏同醬油一齊食。醬油蟹都算幾大隻,個身同蟹殼都有唔少橙紅色嘅蟹膏🥰有海鮮嘅鮮甜味但唔會腥。醬油汁調味都唔錯,唔會太鹹。牛油飯真係加咗唔少牛油勁邪惡😈面頭有唔少飯素同紫菜,連埋啲醬汁同蟹膏食好滿足。牛肉拼盤(調味烤排骨、調味烤里脊、調味特級牛肋骨)燒肉拼盤有3款每款都已經調味好,醬汁甜甜地,3款牛肉嘅肉質都幾好,夠腍,而且大大件啖啖肉。個爐好容易控制,容易燒到啱啱好嘅坑紋同生熟程度😎葛根拌冷麵(小)食得燒肉最後一定唔少得冷面,唔知點解韓國會有呢個傳統呢🤣呢個冷麵雖然係細份但份量都極多,兩個人都食唔晒。調味唔算好辣,食完燒肉用呢個清爽嘅冷面做ending就啱晒喇。Blue Lemon Ade
醬油蟹+牛油飯
牛肉拼盤(調味烤排骨、調味烤里脊、調味特級牛肋骨)
葛根拌冷麵(小)
Blue Lemon Ade、Grapefruit Ade
最後仲叫咗2杯啱晒夏天嘅梳打,除咗梳打仲有唔少啤酒/茶可以選擇。
人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):7.5分