是晚來到朗豪坊行前少少打邊爐,實在是無論任何天氣都愛打!穩打穩札,要了鴛鴦湯底,一邊是沙嗲一邊是蕃茄。上桌發現湯底好足料,沙嗲湯內超多冬菇,蕃茄湯底有好多蕃茄薯仔。先飲一啖湯,茄味極濃!沙嗲湯我則覺得有點過喊,沙嗲味亦未見突出。火鍋料我們點的都只是大路常見的食物。當中山根和響鈴新鮮脆口,吸收了湯底之後真的好好味。所以說,打邊爐湯底真是靈魂所在!手打墨魚滑煙煙韌韌,在湯底中淥了許久都沒變口感,值得一讚!黑牛栢業牛味出色!幾爽口的。四寶丸每款味兩粒,當中我覺得墨魚丸最好味~~而對我來說最深印象的倒是甜粟米,吸收了湯頭後真係好甜好爽!老公最愛是手切肥牛,看雪花紋路已覺得不錯!後來望望旁邊才知道這裡有不少特色湯底,有機會應該試試!這裡有Wifi,有電視,還有插蘇for手機叉電,感覺很年輕化!唯獨冷氣真是麻麻地,未能打得過癮。必須一提,這裡價錢不便宜,但用料尚佳,適合識飲識食的人士!
手打墨魚滑煙煙韌韌,在湯底中淥了許久都沒變口感,值得一讚!
黑牛栢業牛味出色!幾爽口的。
四寶丸每款味兩粒,當中我覺得墨魚丸最好味~~
而對我來說最深印象的倒是甜粟米,吸收了湯頭後真係好甜好爽!
老公最愛是手切肥牛,看雪花紋路已覺得不錯!

媽媽是一個絕頂麻煩的女人,先埋怨我平常放假都不陪她出街逛逛,今日終於湊到時間陪她,就埋怨我不帶她吃一餐好的。女人就是這樣,永遠不覺滿足,要得一想二。但作為孝子之心的我,今天就唯有滿足她的願望吧。和媽媽逛完旺角街市,兩手都湊著媽媽一袋兩袋的戰利品,經過店舖的門口,剛好被一份企立式的招牌所吸引著,擺滿一鍋鍋舖滿海鮮的邊爐鍋令人雙眼發光,媽媽懶理熱死辣辣的天氣還要要求打邊爐,不畢香港人就是喜歡「冬天吃雪糕、夏天打邊爐」的理論,唯有順應一下她的要求吧。餐廳以紅、黑色牆壁為主,鮮明強烈。坐枱均以四人枱為主,枱與枱之間間隔疏爽,令客人坐得較舒服。這晚就只有我和媽媽兩個人撐枱腳,兩個人能夠坐四個人的枱子,更加坐得夠舒服又自在。一坐低,便來兩客前菜,包括咸鹽花生和醃青瓜蘿蔔、脆卜卜而又酸酸甜甜的味道,是開胃的啟動。銅錢式的醬料架,有辣椒、蔥、花生碎、蒜頭,喜歡怎樣口味的就自由配搭吧。打邊爐的精髓就在於湯底,如果湯質差便會影響食物的質素,即使再有更好的龍肉都覺可惜。餐單上陳列了各式各樣的湯底,一共有十一種,由較經典而普通皮蛋芫茜、沙爹、四川麻辣等火鍋的$68起,至最昂貴特別的花膠海參靚雞、招牌靚煲皇的$

打邊爐的精髓就在於湯底,如果湯質差便會影響食物的質素,即使再有更好的龍肉都覺可惜。餐單上陳列了各式各樣的湯底,一共有十一種,由較經典而普通皮蛋芫茜、沙爹、四川麻辣等火鍋的$68起,至最昂貴特別的花膠海參靚雞、招牌靚煲皇的$248,豐儉由人,店員一開始便推介馳名的招牌靚煲皇,原先以為一鍋則要$248,淨湯底的話兩個人分擔的確幾貴,但員工再指出可以點一客小的$168,只是餐牌上未有標示,計落價錢也合理些少,加上媽媽沒有炸型之下就交由員工發板了。
招牌靚煲皇($168)
火鍋一端上,我和媽媽不禁嘩了一聲,先有六隻圍邊份量極大的扇貝、中心舖滿香蔥和芫茜,再放上魷魚乾和蝦乾,擺設相當吸引鼎盛,就趁火鍋未煮沸之前來個「相機食先」。微溫煙霧彌漫,火鍋燒起了,拿拿臨把湯料配料撈匀,才發現火鍋底下還墊了很多配料,粟米、紅蘿蔔、豬骨、冬瓜以及青瓜。配料多得連再點蔬菜都慳番,平時最愛挑剔的媽媽多大讚配料多得誇張又有誠意。
喝一口湯底熱熱身,乳白色的豬骨湯,湯頭較清澈,淆滾著時未見泛起豬骨的乳脂。入口和暖且帶有很濃郁的海鮮鮮咸味,加入很多的豬軟骨,濃濃的膠原注入身心內,容光煥發,愈喝愈起勁。
湯底滾起後,立即品嘗新鮮的扇貝,清潔得十分乾淨,入口無沙且肉質潔白柔軟,鮮甜味美,與豬骨湯一同淆製,特別多出一份豬骨的甜味後在味蕾上絲絲停留,令人回味。至於同樣溶入鮮味的魷魚片和蝦乾,因淆滾得太耐,拿上來吃的時間變得很韌了,如果能一開始把魷魚片切絲的話,可以更易入口,而佐酒也一流。
珊瑚蚌($68)
一向很欣賞吃珊瑚蚌或桂花蚌之類,因為它們只是海參的腸臟,完全沒有膽固醇和脂肪,所以連怕膽固醇超標的媽媽也很愛吃,色澤橙紅而裙邊,質地紥實爽脆帶甜,吃多多都不怕肥。
芝士腸($20)+包心芝士丸($38)
這兩款都與平常在超市買到的一樣,所以不會有太大分別吧。
魚皮餃($28)
魚皮餃浸在濃湯中,發大多一倍,半澄澈的皮餃下,豬肉和魚肉都擠得非常飽滿,肉饀煙韌有度,鮮嫩咸香,吃起來很有口感,多吃幾粒已經半飽。
炸魚皮($28)
一羅的炸魚皮,有大有碎小的,齋吃著魚皮有點咸咸,但在濃湯中滾兩滾,不單能沖淡咸味,繼而吸收了豬骨湯中的香甜,乾硬的魚皮一下子變軟,但內裡仍帶點脆口,入口更香,很不錯呢。
蟹柳條($28)
賣相比平常看到的瘦削細小,色澤也偏淺淡,入口的蟹味不足,口感也不夠滿足。
本地肥牛($98)
此肥牛片很明顯是手切的關係,故較厚身,吃起來也較有口感。因為厚身的緣故,淥滾的時間也要有一點耐性,但同時吸收濃湯的時間加長了。肥牛的筋位很少,色澤較深沉,油花很明顯而細密,故牛味濃郁得來,也有很香甜的豬肉味,肉質比一般肥牛較實更彈性,層次感很豐富呢。
油麥菜($20)
雖然招版靚煲皇已經有很多蔬菜,但還是想多吃蔬菜,健康飲食嘛。最終點了一份油麥菜,新鮮翠綠爽口,一定很夠纖維了。
酸梅湯($15)
特意地點了一支酸梅湯來消一消滯,可惜只是牌子飲品,如果店舖能自家製涼茶的話,定當大受歡迎吧。

整體而言,店舖的服務尚算熱誠,不時主動過來加添豬骨湯和幫忙睇火,上菜和收碟的速度也很快手。但唯一不便的是,餐廳內並沒有廁所,要使用的話只有從旁邊大廈內入巷的。
2015-06-08
朋友最近快離開香港, 雖然天氣比較熱, 不過我們仍然選擇了一邊烚下烚下, 一邊談心.這間靚煲皇是新址, 而店舖也被飲食雜誌介紹過.個人覺得食物水準一直都維持在水平上, 所以選擇再幫襯.新店環境更適舒, 座位之間也不太迫.牆上張貼推介菜式同雜誌訪問內容.可能剛開張再加上落雨的關系, 當日只有3枱客人.今次主要是打邊爐, 所以主攻火鍋材料.這個招牌靚煲皇的湯底係我最愛. 因為內里是豬骨湯底, 配上粟米、白蘿蔔、新鮮元貝、乾蝦同魷魚乾. 湯底鮮味無比.湯底絕對可以當湯喝, 放火鍋材料之前可以先來一碗.一鍋湯底有8隻元貝, 而且食得出很新鮮. 鍋內材料充足, 淨吃湯料都已經佔了部分的胃.因為我們只有3個人, 所以單點的火鍋材料不多.個人比較不建議單點花膠筒, 因為滾完之後, 比較堅韌, 口感有點像橡膠. 而且沒有花膠味.手切肥牛是必點的火鍋材料, 雖然比肥牛貴, 但口感及質感真的是一分錢一分貨啦.侍應姐姐推介的廣島生蠔都很美味. 而且一點都不會腥.煮熟完體型好飽滿, 太吸引啦.另外必不可錯過的就係口水雞, 麻辣味很足夠.而伴碟的手拍青瓜沾以麻辣醬汁食, 爽脆而惹味. 令人食不停.雞肉好嫩滑,
可能剛開張再加上落雨的關系, 當日只有3枱客人.
今次主要是打邊爐, 所以主攻火鍋材料.
湯底絕對可以當湯喝, 放火鍋材料之前可以先來一碗.
因為我們只有3個人, 所以單點的火鍋材料不多.
侍應姐姐推介的廣島生蠔都很美味. 而且一點都不會腥.
煮熟完體型好飽滿, 太吸引啦.
另外必不可錯過的就係口水雞, 麻辣味很足夠.
雞肉好嫩滑, 雖然雞味不算太突出, 又有點被麻辣的辛辣味掩蓋.
但口水雞要有的精髓就是醬汁及嫩雞都做到了. 所以個人覺得這個小菜很不錯.
2015-05-30
  • 口水雞
2015-06-09 211 瀏覽
係旺角街市向大角嘴方向有個圓圓的天橋每次都係坐車經過,從來未試過係個度行過朋友搬左去大角咀,今次有機會去圓圓天橋底了~ 呢間係圓圓天橋底的靚煲皇,一聽個名就知係以打邊爐為主啦幾曾何時,乜煲皇,物煲皇開到成行成市,雖然熱潮過左,不過打邊爐依然是香港人的至愛呀~尤其呢間靚煲皇門前有一大塊空地可以坐係度打邊爐,冬天一邊吹風一邊對住個爐滾下滾下,勁有風味呀~呢間靚煲皇除左打邊爐外其實仲有唔少野熟食同海鮮,刺身不過今次主要係打邊爐就無叫到了。呢度仲有USB 可以俾人叉電添,好細心呀~HAHA估唔到一間小菜坊都有自己LOGO濕紙巾呀~今日咁熱,當然要坐室內啦,室內其實唔算好大,只有五圍度我一坐底見到呢盤野就即刻加分了~呢盤係大家打邊爐至愛,可以見到全部料都好FRESH,D芫茜蔥好翠綠,無黑無爛辣椒全部新鮮切,D辣椒籽都無甩,仲緊緊痴住D皮。仲有呢度既花生同甜酸青瓜蘿蔔都好好味呀,我食左2杯~HAHA 今次我地3個女仔叫左個鴛鴦窩,一邊係蕃茄湯底,一邊係麻辣湯底呢度既湯底只係78蚊咋 但湯底既料總對唔少野架,眼見佢已經放滿哂料麻辣個邊仲有豬紅,好正宗呀~而且越食越出味,食到中段D麻辣開始滲出黎~越食

係旺角街市向大角嘴方向有個圓圓的天橋

每次都係坐車經過,從來未試過係個度行過

朋友搬左去大角咀,今次有機會去圓圓天橋底了~

呢間係圓圓天橋底的靚煲皇,一聽個名就知係以打邊爐為主啦

呢間靚煲皇除左打邊爐外其實仲有唔少野熟食同海鮮,刺身
不過今次主要係打邊爐就無叫到了。
呢度仲有USB 可以俾人叉電添,好細心呀~HAHA
估唔到一間小菜坊都有自己LOGO濕紙巾呀~
今日咁熱,當然要坐室內啦,室內其實唔算好大,只有五圍度

我一坐底見到呢盤野就即刻加分了~
辣椒全部新鮮切,D辣椒籽都無甩,仲緊緊痴住D皮。
呢度既湯底只係78蚊咋
但湯底既料總對唔少野架,眼見佢已經放滿哂料
麻辣個邊仲有豬紅,好正宗呀~
而且越食越出味,食到中段D麻辣開始滲出黎~越食越有味
呢個窩,我地3個女仔食左一個鐘~XD
因為。。。。我地既枱漏左單~
其實呢度是家庭式經營,樓面係D嬸嬸婆婆為主
佢地好細心咁照顧你,就好似返左去婆婆屋企食飯咁~HAHA
婆婆們好堅持上哂一枱菜先上一枱
所以我地要等其他枱上哂菜先到我地~
咁樣既話就唔會上漏菜,不過一漏,就成張單會漏哂囉~HAHA

不過傾下食下,好快等到D餸黎啦~

呢度既本地手切牛肉係餐牌上有分幾種,問左後其實只係大中細既分別
我地得3個女仔,叫左個細~ 好似98蚊 (都幾大碟呀)
呢隻牛肉望落有根,但一D都唔韌
我用麻辣湯底個邊都食到牛味
女仔嘛,當然要多D膠質啦,所以我地叫左墨魚滑同花膠
墨魚滑好彈牙,好實淨,碌完都鬆散,亦無食到成舊粉~
至於個花膠呢,同我想像既有D出入,好薄,好易熟,但都好易唔見~HAHA
我都係鐘意食花膠桶多D~

唔知幾時開始香港人打邊爐多左樣,叫"響鈴",我自己就十分鐘意
尤其係佢吸左D麻辣湯底一齊食,超級好味呀~

所以食響鈴,記得要打到中段,等個湯底出哂味先好食,太早食個湯唔夠味架~
打邊爐,我一定要食餃同菜
呢度既餃幾好食,入面既肉唔會霉既,皮都唔會溶到一PAT PAT
話說家下好多鋪頭都用大陸來貨,想食到好味既新鮮好味既餃都唔係易事~
至於個雜菜籃呢~ 其實只有白菜同生菜2種菜,連個粟米都無,(最後我地叫多左個淨粟米~HAHA)
雖然菜係幾新鮮,不過種類實在太少了,唔可以叫雜菜囉,只可以叫雙併菜籃~

最搞笑係埋單個陣,阿嬸嬸話要請我地食茶粿
其實我地都好飽,同埋我又麻麻鐘意食,於是話唔使啦,但佢好熱情咁一定要送
點知上枱時係~........
呢個,就係嬸嬸口中的茶粿了~HAHA
其實佢係由日本運來的芒果味雪米滋,皮比平時的雪米滋硬D 。
不過係嬸嬸既世界,所以甜點都叫茶粿吧~HAHA
呢個靚煲皇唔係大集團式既出品,有一份街坊既風味,
食物都好新鮮,睇得出店鋪既誠意,起碼食物唔係倒模咁整出黎~
嬸嬸婆婆們都好細心,不時過黎執野,食哂D青瓜又肯俾我REFILL
最開心係全部既人一齊坐係度睇武則天,睇哂先至埋單走人
又唔會被人催你走
就好似舊時屋邨的街坊食堂
呢D感覺,係依家D大商場連鎖食肆係永遠搵唔到架啦~

2015-05-29
  • 手切牛肉,麻辣湯底
從朗豪坊行過奧海城時,總是經過一間叫做「靚煲皇小菜坊」的小店,好吧,就相約一起去試試這家小店吧~店子雖少但位置卻十分寬敞,更有兩部大電視供大家欣賞節目之用~先來一客酸菜,這碟小酸菜酸得過癮,蘿蔔又夠爽口,還愈食愈開胃~醬料錢 ($10/位)店員是很nice的姨姨們,她們為我倆呈上小店的醬料,醬料其實也真的蠻齊全的啦,事不宜遲,那就是開始混醬的時候了~ 先來讚讚店主吧,她是超細心的啦,明知道客人會帶著隨身包來用膳,便為大家準備了乾淨的小籃子供大家放置隨身物之用;更要讚的是她為大家準備了可供差電的USB插頭~!!!那時他的手機快要沒電啦,他立即拿出他的差電線差電啦,也禁不住讚了又讚呢~先讓大家看看我們點的食物啦~XD很豐富吧~!!!!好吧~讓我跟大家說說我們點了甚麼吧~XD招牌靚煲皇 (細-$168)這個靚煲皇真的不得了,加入不同的海鮮如帶子、青口,令渺底變得十分鮮甜可口的,再加入的配菜如芹菜、蝦乾等,令整個湯底更香,粟米就不用多說啦,湯底甜的其中一個原因啦。沒想過這些看似不相關的食物,一同加入煲以後,整煲湯都變得超清甜可口的。店員們更叫我們多喝幾口才開始打邊邊呢,我忍不住喝了三大碗丫~!
醬料錢 ($10/位)

先讓大家看看我們點的食物啦~XD

很豐富吧~!!!!好吧~讓我跟大家說說我們點了甚麼吧~XD
招牌靚煲皇 (細-$168)

這個靚煲皇真的不得了,加入不同的海鮮如帶子、青口,令渺底變得十分鮮甜可口的,再加入的配菜如芹菜、蝦乾等,令整個湯底更香,粟米就不用多說啦,湯底甜的其中一個原因啦。沒想過這些看似不相關的食物,一同加入煲以後,整煲湯都變得超清甜可口的。店員們更叫我們多喝幾口才開始打邊邊呢,我忍不住喝了三大碗丫~!!!
花膠筒 ($58)

花膠筒煮稔以後都未有縮水的,而且細細的一條把湯的精華全吸收了,很鮮甜味美的~湯底的確功不可沒丫~
包心芝心丸 ($38)

這個好像是普通的那款啦,但不知怎地,平日這個款的芝心丸的芝士好像沒那麼多的,而且香濃幼滑的=3=
魚皮餃 ($28)

魚皮餃沒特別的啦,就是加在湯底裡以後變得更好吃~
珊瑚蚌 ($68)

珊瑚蚌的顏色夠靚,放入湯內煮,在湯的鮮味都吸收掉,加上這個珊瑚蚌本身清甜爽口,令人食指大動呢~!!
日本瀨戶蠔 ($58)

小小的蠔,沒想過蠔味會比桶蠔還要重、還要鮮,鮮蠔味超級濃郁的,又夠肥美,叫人不禁吃完一隻又一隻~大愛呢~!!!

原來這個日本瀨戶蠔是店員大推的~日本瀨戶蠔被端上台時,店員也無不大讚我們有眼光呢~XD
即擋龍躉 ($88)

龍躉是不得不吃的,魚味濃郁,魚肉又夠滑夠鮮甜。另外一塊龍躉也蠻大片的,魚片又夠爽口,魚鱗又弄得乾乾淨淨的。這個龍躉的骨肉超易分離,很易入口,怕魚骨的朋友吃這個就可以放心食用了~聽說這個龍躉是店主每天新鮮買入的丫~!!
手打墨魚滑 ($68)

這個嘛,墨魚滑入面加入了蔥,口感無疑是增加了的,但墨魚味略淡....要是墨魚味濃一點的話,整個墨魚滑會更棒的丫~
最後是為慶祝一周年,老闆娘送這個大福給各位當甜點的丫~不論如何,這個小小的甜點已經滿足了我想要吃甜的衝動啦~

題外話/補充資料: 不論價錢、食物質素、服務都在高水平的,最緊要的是「人情味」,在很多大型的店鋪都已經找不到這三個字的蹤影,在這裡,我體驗到了。舉個例子吧,我們打邊邊的時候,有點點肥膩的泡泡浮面了,店員主動走過來為我們清理,感覺好像在家中,上一輩在煲湯的時候,見到油膩會「片油」一樣,感覺很有溫情的啦~ 像這樣子有人情味的小店在香港都買小見小了,與其光顧集團機械式的餐廳,倒不如來這邊感受一下真正應該有的「服務態度」吧~!!
  • 即擋龍躉
  • 日本瀨戶蠔
  • 珊瑚蚌
  • 包心芝心丸
  • 花膠筒
  • 招牌靚煲皇
2015-05-30 321 瀏覽
雖然天氣熱左,但我地對打邊爐既興趣都冇改變,冇一次約埋成班朋友去靚煲皇打邊爐食野..其實再一次黎靚煲皇既原,係因為海鮮鮮甜,湯底清澈清甜湯底入面我最中意佢既大蜆, 都好大隻下,而且最重要就係冇咩沙.. 好彈牙今次我地就叫左個海鮮湯煲, 再叫左個象拔蚌,試左之後感覺質感肥美爽口..仲叫左響鈴,響鈴都5錯,香口彈牙同埋講番,E道D火鍋混醬好足料下, 有蔥粒, 炸蒜, 沙茶醬, 麻醬和蒜蓉等等...仲有叫左一碟虴黎食.D味好出下..原來靚煲皇好多野食都好正下.. 未黎食過既人真係要黎食下試下..真係會番轉頭黎食.. 我就係一個例子因為我係一個追求新鮮有質數既人黎..所以我覺得靚煲皇真係0k既.. 價錢都好合理..再係網上搵番靚煲皇既資料..原來都有好多名人介紹過0.0所以我對靚煲皇印象中非常不錯..想打邊爐同食小菜既時候,就會第一時間唸起e間野品質高環境又好..係一個值得好好既選擇........比大家睇下象拔蚌先,好新鮮囉真係,而且都好多下 我地仲叫左2碟今次黎靚煲皇食野竟然都有食品送,就係甜品,  送左個日本甜品和菓子比我地;上次就送紅酒,, 今次就送甜品, 真係好正下仲有4隻味道比我地
雖然天氣熱左,但我地對打邊爐既興趣都冇改變,

冇一次約埋成班朋友去靚煲皇打邊爐食野..
其實再一次黎靚煲皇既原,係因為海鮮鮮甜,湯底清澈清甜

湯底入面我最中意佢既大蜆, 都好大隻下,
而且最重要就係冇咩沙..
好彈牙

今次我地就叫左個海鮮湯煲, 再叫左個象拔蚌,
試左之後感覺質感肥美爽口..

仲叫左響鈴,響鈴都5錯,香口彈牙

仲有叫左一碟虴黎食.D味好出下..
原來靚煲皇好多野食都好正下..
未黎食過既人真係要黎食下試下..

真係會番轉頭黎食.. 我就係一個例子
因為我係一個追求新鮮有質數既人黎..

所以我覺得靚煲皇真係0k既.. 價錢都好合理..
再係網上搵番靚煲皇既資料..
原來都有好多名人介紹過0.0

所以我對靚煲皇印象中非常不錯..

想打邊爐同食小菜既時候,就會第一時間唸起e間野

品質高環境又好..係一個值得好好既選擇........
比大家睇下象拔蚌先,好新鮮囉真係,
而且都好多下
 我地仲叫左2碟
今次黎靚煲皇食野竟然都有食品送,
就係甜品,  送左個日本甜品和菓子比我地;
上次就送紅酒,, 今次就送甜品, 真係好正下
仲有4隻味道比我地選擇..
有藍莓味; 搽茶味, 芒果味, 椰蓉味..

真係好好味. 真係完全估5到咁有驚喜..
睇黎我就黎做左靚煲皇既粉絲

一得閒既時候, 一定會約埋35知己一齊黎食^v^

下次再黎既時候我先再打食評啦..
今次打住咁多先

希望下次再黎既時候都有野送,
今次真係好滿意今次既甜品..依加唸起都好回味
2015-05-27 172 瀏覽
昨天選擇去大角咀靚煲皇打邊爐, 之前都見到係飲食男女介紹過..睇簡介介紹都好似幾好.所以就同一班朋友去試下,一去到我地就叫個招牌靚煲皇,都黎得好快,D料真係算多' 同埋最重要真係新鮮..一D味精都冇..果然係靚煲皇,真係冇改錯名我地之後再叫左個極上手切牛, 依個真係一定要試..D色水好靚..因為好有牛味5錯5錯^^其次係大蜆, 好有口感..鮮帶子都好0K,  E間仲有魚生食..有三文魚,三文魚係我既最愛. 真係似入口即溶咁.. VERY GOOD不過打打下邊爐,見到格黎台有叫小菜食,本身真係5知, 都係望都人地叫黎食我先知不過真心覺得都幾多元化,又有小菜又有魚生食..下次一定會試下個小菜..今次因為主要都係打邊爐,服務方面我都覺得係幾好; 上台上得好快;5會話好慢咁黎; 員工算快手,因為果時真係好肚餓,經過今次既嘗試,真係會番轉頭食食到一半,果到既員工話會送支紅酒比我地.好似話慶祝新店開張一週年,不過真係好驚喜下冇唸過會有紅酒送有得打住邊爐品嘗下紅酒都幾好FEEL整體上都5錯..價錢都0K.  5太貴又5係平果隻,但係值得既D野全部都係新鮮,鮮味十足...所以係0K...
所以就同一班朋友去試下,
一去到我地就叫個招牌靚煲皇,都黎得好快,

真係冇改錯名

因為好有牛味
5錯5錯^^
其次係大蜆, 好有口感..
鮮帶子都好0K,  E間仲有魚生食..
不過打打下邊爐,見到格黎台有叫小菜食,
本身真係5知, 都係望都人地叫黎食我先知

不過真心覺得都幾多元化,又有小菜又有魚生食..
下次一定會試下個小菜..
今次因為主要都係打邊爐,
服務方面我都覺得係幾好; 上台上得好快;
5會話好慢咁黎; 員工算快手,因為果時真係好肚餓,

經過今次既嘗試,真係會番轉頭食

食到一半,果到既員工話會送支紅酒比我地.
好似話慶祝新店開張一週年,不過真係好驚喜下
冇唸過會有紅酒送
有得打住邊爐品嘗下紅酒都幾好FEEL
D野全部都係新鮮,鮮味十足...所以係0K...
2015-05-26
2014-11-07 1343 瀏覽
o係facebook見到有網民話旺角班左膠要打邊爐緊係去靚煲皇打啦! 雖則我唔係左膠但咁多人轉貼我緊係叫埋d朋友去支持下啦!去到門口就有待應問打邊爐定食小菜, 我地就話坐低睇下先, 見到張餐紙之後就決定打邊爐, 但見到格離枱個口水雞搞到我地流哂口水, 於是我地又叫左個口水雞, 另外我地又嗌左招牌靚煲皇, d料好多, 基本上如果2個人食根本就唔洗嗌其他野食^^口水雞係半隻雞,個辣度媲美四川麻辣,辣得來剛剛好, 好刺激><有朋友食到個咀都痺埋仲繼續食, 則邊有d青瓜解辣, 食完好興奮!!!!! 至於邊爐我覺得個湯夠鮮甜,唔係味精湯, d伙記話係用湯骨淆出來, 真係好正,
極上肥牛, 夠厚身

2014-10-30
極上肥牛, 夠厚身
  • 極上肥牛 夠厚身
2014-11-06 1182 瀏覽
一行四人一早約好食晚飯,已選定曾吃過的靚煲皇打邊邊,該店已由從前的舊舖搬到斜對面。朋友已book19:30所以不須輪候(其實當時亦甚少容人)。入到舖內發現只有大概八張四人檯,佈置乾淨,但檯面闊大可放多碟鍋料,而且舖內有免費Wifi之餘每張檯也有USB插頭給客人電話充電,實在太貼心了。一坐下服務員即端上兩碟小吃,一碟酸菜有蘿蔔/青瓜/甘荀及一碟花生。開始點鍋料前先選鍋底,照舊選了招牌靚煲皇,內裡材料豐富,有扇貝、蝦乾、吊片、豬軟骨及大量香料,份量非常多。鍋料選了頂級手切肥牛、黃沙豬潤、黑椒牛筋丸、鮮雲吞、鮮支竹、花膠筒、虎蝦、白蘿蔔、肥鵝腸、手打蝦滑及午餐肉,整體水準不俗,有數款要特別推介,1. 當然是鍋底招牌靚煲皇,打邊邊前先喝湯,因有多種惹味配料,香濃甜美。2. 頂級手切肥牛雖不太肥但牛味十足,有咬口又不會太韌,好吃。3. 虎蝦,$58有四隻,邊算是大隻,蝦肉爽甜,又抵又好吃。4. 花膠筒,浸到白雪雪賣相十足,口感亦爽滑。5. 肥鵝腸,腸味重多膏又不會韌,好吃。
4. 花膠筒,浸到白雪雪賣相十足,口感亦爽滑。
5. 肥鵝腸,腸味重多膏又不會韌,好吃。
餐前小吃
手打蝦滑/鮮支竹
肥鵝腸/白蘿蔔
黑柏葉/午餐肉/黃沙豬潤
花膠筒
題外話/補充資料: 另外喝了多瓶啤酒,待應姐姐服務態度很好亦跟得很足,抵讚。唯一要彈的是舖內無廁所,要出舖經由商廈正門入去地下的廁所。
2014-11-05
肥鵝腸/白蘿蔔
黑柏葉/午餐肉/黃沙豬潤
花膠筒
2014-08-04 1022 瀏覽
是晚與朋友聚會,一行4人,選擇了到靚煲皇打邊爐,朋友說不錯,我抱著期待去嘗試。甫進鋪頭便有靚女姐姐招呼,鋪頭地方不大,一目了然,但依然清新,又有電視直播,很適合我這個電視迷。員工也非常nice,服務態度良好。當晚湯底選擇了最出色的靚煲皇,湯味很足,有大量蜆,每隻都很有鮮味,還有女士最喜愛的豬骨,羅白,粟米,豬脆骨等等。手切肥牛很美味,浸過邊爐湯低後更入味,價錢也不貴。

靚煲皇
美國蠔