2017-06-26 234 瀏覽
有一段日子沒來吃骨煲皇,人一樣多,星期六7點半左右黎到,要等一段時間,因為好多都系book左台,今次蠢左無book台,搞到等到8點先開餐。黎到點左個花膠雞鍋,花膠海參一樣多,半隻雞拎上台,湯底一滾可以飲,好甜下,原本煲野都好大鍋,食都要清左一d先可以落其他餸。雞肉唔(鞋)口,好滑,咬落連皮食成口都有雞油香,但雞不太肥的,沒見到什麼脂肪。食火鍋最緊要湯底好和配料新鮮,食左幾次,佢既配料都無變,一樣新鮮,乾淨整潔。叫左個無敵手切本地靚肥牛牛肉不肥不瘦,食落好香牛味,唔靭唔痴牙,好軟屬
叫左個無敵手切本地靚肥牛
牛肉不肥不瘦,食落好香牛味,唔靭唔痴牙,好軟屬

2017-06-23 123 瀏覽
都有一段時間冇黎呢間骨煲皇黎食嘢,咁啱火鍋癮起喺旺角附近就諗起呢一間骨煲皇,今次冇book位食飯時間嚟到7:30到,都要等下位,等左都20分鐘左右先有位坐,下次一定要記得book位。咁耐冇食仍然都係咁多人食。佢嘅火鍋料到現在都仍然保持新鮮,無失水準。湯地我地叫左個招牌骨煲,湯底濃郁,基本上唔使用醬料,食其他嘢食都夠味。湯底裏邊有好多豬軟骨,豬軟骨厚肉,但食落唔痴牙好林。火鍋最緊要叫牛肉,我哋叫咗個無敵手切本地靚肥牛,一片片好新鮮,食落口唔韌,重牛味。蝦識肉甘,似岩岩系水拎出黎,不是冰鮮的,所以食落口好彈牙,肉質一d都唔會霉
佢嘅火鍋料到現在都仍然保持新鮮,無失水準。
好林。

2017-06-19 113 瀏覽
This place is wonderful! The food was great! and the service was excellent! My group only speaks english and the owner went out of her way to help with translating for us. I highly recommend this place, particularly if you want to experience a local type restaurant that has hot pot! Enjoy.
2017-05-02
5 分鐘 (堂食)
2017-06-02 155 瀏覽
食材新鮮 環境一流 雲吞水餃可雙拼 即炸響零簡直無得頂 仲要有埋龍躉片 極上牛仔粒 連個烏冬配我個番茄湯底 嘩 簡直正爆 雖然今晚甘熱 但勝在冷仔夠強 再加埋凍凍的啤酒 一個字正 加埋多款調味料 i like it
2017-06-02
慶祝紀念
生日
  • 響鈴
  • 頂級手切肥牛
2017-05-31 106 瀏覽
靚煲皇黎過幾次, 多數冬天黎打邊爐, 今晚約左朋友, 諗住都係邊爐, 黎到先知原來夏天有小菜, 天氣咁熱就轉轉口味吧!小菜除左有家常既咕嚕肉呀, 小炒皇呀, 栗米魚肚羹之類既廣東野, 仲有泰國風味既胡椒蝦呀, 生菜包, 幾多唔同款式.大家想開胃D, 所以要左泰式椰香雞, 好多香料, 椰味清香, 配上雞肉更覺滑溜, 雞肉新鮮又入味, 食完唔覺漏.泰式生菜包, 份量十足, 肉粒入味唔乾, 配埋羅勒葉, 薄荷葉包埋一齊食, 口感更覺清新. 侍應姐姐傾下偈話原來呢兩種葉係餐廳自己種, 新鮮有機夠健康. 而生菜食完第一轉唔夠, 可以問侍應再添, 呢樣非常讚.鍾意呢度夠地度, D侍應得閒會同D食客傾下偈聽下意見, 而且呢度開得較夜, 就算D朋友夜左黎都唔驚阻人收工.

2017-05-28 178 瀏覽
一步入夏天不停地落雨, 搞到個人無晒心機, 趁happy friday同同事飯聚, 就響公司附近既靚煲皇, 抵食又多選擇. 雖然落雨但有帳篷, 不減風味. 夏天唔打邊爐, 揀左食酸菜烤魚, 一大鍋夠晒幾個人食. 成盤烤魚材料充足, 除左酸菜, 仲有豆卜芽菜等, 滾起黎特別香, 特別惹味. 魚表面煎香, 所以一路滾都無散開晒. 魚肉嫩滑又入味, 肉多唔算多骨, 新鮮無腥味, 好易入口, 配埋酸菜好開胃. 滾到出晒味再飲下D魚湯, 好鮮甜, 感覺皮膚都即刻滑左.剩食魚唔夠飽, 要多碟菠蘿咕嚕肉, 外表炸過好脆口, 粉唔厚, 外脆內嫩. 個汁唔會太酸, 食落開胃惹味, 令人回味.

滾到出晒味再飲下D魚湯, 好鮮甜, 感覺皮膚都即刻滑左.

個汁唔會太酸, 食落開胃惹味, 令人回味.
2017-05-20 133 瀏覽
我家各人都極喜歡打邊爐,前兩天約咗家姐們去靚煲皇。我哋叫咗酸菜魚,好大煱,個湯酸酸地,好開胃,條魚煎香左,D 肉好滑,另外有好多其他配菜,如酸菜、番茄、雜菌⋯淨係食呢個喎都飽左大半!另外,我哋叫咗佢哋嘅新小菜- 百花鍋貼,面頭脆脆地、𥚃面好彈牙,原來係自家製嘅墨魚滑,點小小酸甜汁,好好味 !我哋又叫咗鐵板牛仔粒,牛仔粒整得啱啱好好,配襯左軽軽炸過嘅薯仔粒、洋蔥粒、青紅椒粒,好惹味! 所以夏天邊個話唔可以去打邊爐架 ! 三個人食咗四佰幾蚊,好抵食,好好食,食得好飽,又傾得好開心, 我哋會再去幫襯 👍👍👍😄😄😄😋😋😋

所以夏天邊個話唔可以去打邊爐架 !

酸菜魚
酸菜魚
2017-05-10 190 瀏覽
是咁的,港式火鍋是會上癮的,特別是呢間靚煲皇嘅【靚煲皇】火鍋。靚煲皇火鍋未食前,鍋底已經是超足靚料,平時係打完邊爐先飲湯,呢個必然要打之前飲,湯底依然超鮮甜嘅豬骨湯底,夠哂火候!海鮮扇貝嘅鮮甜,菜料嘅新鮮,夠哂清甜!入面小菜嘅香葉,原來仲係自家種值!呢種餐廳係香港真係已經買少見少了!墨魚滑大碟,上面仲有啲蟹籽平均分布,口感彈牙,一粒粒嘅蟹籽更令口感卟卟聲,爽!湯底料足就係特別正,原來入面仲有好多蝦乾吊味!唔怪得知咁鮮咁甜啦!最後想講下佢嘅醬汁,係我最愛嘅指天辣椒,辣得特別過癮!!!!

2017-04-29
  • 靚煲皇
2017-05-07 117 瀏覽
約左幾個舊同學食飯, 好想暢飲一番, 所以黎左靚煲皇, 天氣好好坐戶外, 感覺開揚.食過好幾次, 今次有人驚熱所以唔打邊爐, 叫左幾款特式小菜.咕嚕肉好多地方都有, 但唔係度度整得好食. 呢度既排骨炸得夠香口, 但入面既肉仍保持嫩滑, 每舊都沾滿甜酸汁, 開胃又惹味.炆豬手一開蓋香味溢出, 豬手炆得夠腍, 口感夠黏, 充滿豐富既骨膠原, 肉味又濃, 好入味. 幾個人幾個餸, 飲下啤酒又傾左成晚, 下次再黎食下魚煱先.

幾個人幾個餸, 飲下啤酒又傾左成晚, 下次再黎食下魚煱先.
收工之後約左班婊子去食飯!叫婊子係因為佢地真係好難約!!!!因為旺角係中間點最就腳,而且等曬咁多人收工已經好晏!所以今次就試下呢間開到通宵既火鍋小菜店一行五人總共叫左3個小菜1個火鍋4個配料!👉🏻小炒皇      (小菜)所謂小炒皇可睇出大廚功力係真既,鹹淡適中,但又唔會覺得好油膩,碟上唔會見到一堆油👉🏻馬來胡椒蝦  (小菜)因為師傅已經去了小小蝦頭,一折就離殻,所以方便食用但都OK辣,嗜辣人士之選👉🏻博多蝦      (小菜)鬆脆蝦膠配上自家制青檸酸醬的確幾開胃,但小食就夠,食得多就覺得好飽滯,而且要趁熱食,一放涼就變得好‘淋’身👉🏻高湯雲吞雞煲(火鍋)個湯頭好甜,好濃雞味,飲完都唔會口渴,所以一飲就知唔係味精湯,D雞都好嫩滑,輕易就撕開到,無個種冰鮮雪味,加上D菜吸收曬湯既精華,好正!足料既新鮮蝦肉,而且雲吞皮好薄好滑👉🏻極上肥牛    (火鍋配料)雪花分佈均勻,而且入口即溶!但價錢有D心痛。。。👉🏻響玲鳥冬    (火鍋配料)響玲係店舖自家製架!同比出面既響玲鬆脆得多,鳥冬係手打既,所以好彈牙,而且當兩者都滲滿雞湯精華既時候真係勁好食!👉🏻野菜菜籃    (火鍋配料)不過不失啦,

因為旺角係中間點最就腳,而且等曬咁多人收工已經好晏!
所以今次就試下呢間開到通宵既火鍋小菜店

一行五人總共叫左3個小菜1個火鍋4個配料!
👉🏻小炒皇      (小菜)

小炒皇

👉🏻馬來胡椒蝦  (小菜)
因為師傅已經去了小小蝦頭,一折就離殻,所以方便食用
但都OK辣,嗜辣人士之選
馬來胡椒蝦

👉🏻博多蝦      (小菜)

博多蝦

👉🏻高湯雲吞雞煲火鍋
高湯雲吞雞煲

👉🏻極上肥牛    (火鍋配料)
雪花分佈均勻,而且入口即溶!但價錢有D心痛。。。

極上肥牛(小)

👉🏻響玲鳥冬    (火鍋配料)
自家製響玲

👉🏻野菜菜籃    (火鍋配料)
不過不失啦,新鮮既蔬菜,但份量過小
野菜菜籃

總數$941!其實質素絕對配得上價錢!係幾抵食!值得同大家推薦!I will be back
!

BTW, 仲有免費USB充電同埋Wi-Fi ,成班婊子傾到夜一夜都唔怕!而且有埋足球直播,男士們福利喔!
2017-04-12
10 分鐘 (堂食)
小炒皇
馬來胡椒蝦
極上肥牛(小)
自家製響玲
  • 極上肥牛
  • 響玲
2017-04-20 230 瀏覽
同FD行完街一齊食飯, 靚煲皇食過幾次.FD想食雞煲再打邊爐, 要左半隻麻辣雞煲, 配菜香料夠晒多, 炒起黎特別香, 特別惹味.雞肉嫩滑唔肥, 味道入晒麻辣既麻味, 夠刺激, 但唔係死辣.食完雞煲打邊爐, 加湯後唔覺肥膩, 邊爐配料要豬頸肉, 脂肪好平均, 咬落特別彈牙且軟嫩, 唔韌, 啖啖肉.仲有手打蟹子蝦丸, 手打特別彈牙, 蝦丸好爽口, 富蝦既鮮味.除左邊爐好味, 呢度仲有好多款煲, 下次會再食其他.
同FD行完街一齊食飯, 靚煲皇食過幾次.

除左邊爐好味, 呢度仲有好多款煲, 下次會再食其他.
旺角最岩就打邊爐!試下旺中帶靜的。。靚煲皇!坐低就填表。。wa!好多野食呢!來碟雞,放入煲中滾呀滾~連埋湯底好香呀!先食最喜愛牛肉~切得很漂亮!滾完,食得!肉質鮮美,好有肉香!咬落唔韌!直情滑入口呢~之後又到喜愛的包心丸 and 雲吞了!雲吞係餐廳自己包ga~~食雲吞先!好有蝦味!肉質與蝦肉平衝~雲吞好滑好好入口!到食包心丸~一咬開肉汁就飛濺出來!又熱又辣好過引!到海鮮類~鮮蝦!食~肉質彈牙爽口,就算碌耐左都唔霉~好吃!墨魚滑~師父慢工出細貨~duek得細碎!一點一點放入去滾。。食食~好好味~咬落彈牙又有墨魚味~到重口味的。。鵝腸!露比少食,不過都試試~滾耐少少。。mmmm!好香的味道~少少肥但感覺不油膩!可以繼續試 到最後食d菜啦!菜都好新鮮呢~菇又好香口~完成今餐真開心!
旺角最岩就打邊爐!

試下旺中帶靜的。。
靚煲皇!

坐低就填表。。
wa!
好多野食呢!

來碟雞,
放入煲中滾呀滾~

連埋湯底好香呀!
先食最喜愛牛肉~

切得很漂亮!
滾完,食得!

肉質鮮美,
好有肉香!

咬落唔韌!
直情滑入口呢~

之後又到喜愛的包心丸 and 雲吞了!
雲吞係餐廳自己包ga~~

食雲吞先!

好有蝦味!
肉質與蝦肉平衝~
雲吞好滑好好入口!

到食包心丸~

一咬開肉汁就飛濺出來!
又熱又辣好過引!

到海鮮類~

鮮蝦!
食~

肉質彈牙爽口,
就算碌耐左都唔霉~
好吃!

墨魚滑~
師父慢工出細貨~
duek得細碎!

一點一點放入去滾。。

食食~
好好味~
咬落彈牙又有墨魚味~

到重口味的。。
鵝腸!

露比少食,
不過都試試~

滾耐少少。。
mmmm!
好香的味道~
少少肥但感覺不油膩!
可以繼續試

到最後食d菜啦!
菜都好新鮮呢~

菇又好香口~

完成今餐真開心!
2017-03-27 404 瀏覽
今晚收工見凍凍地,諗住同朋友出旺角食個邊爐暖下胃,出到去旺角誰不知又係什麼雞煲什麼肥牛邊爐,朋友已經炆炆地扭肚餓,我即想起之前同班同事去食過既辣味蟹煲,於是二話不說來到這裡.....坐底之後當然要叫返個辣味蟹煲暖下身先,當侍應捧住個煲上來個陣,隻蟹有成三分二個煲大,聞到蟹味就覺得鮮味十足,真係食得來又有口感,蟹羔夠多,蟹腳夠大隻,辣味同蟹味大家都無搶到對方既味,反而令到呢個煲味道平衡,以清甜同辣取得平衡來講,食完隻蟹之後再打邊爐,用蟹汁來煮佢地新鮮炸起既嚮鈴,又脆又鮮,就算淨食佢地既嚮鈴都好香口!我地叫個泰式水餃,話水餃入面有自家新鮮羅勒做餡可以解辣,仲可以令到成個蟹煲更鮮甜!
蟹煲
2017-03-24
5 分鐘 (堂食)
蟹煲
2017-03-25 201 瀏覽
平時我七點就會食晚飯,都比較早食。今日同朋友喺奧海城睇戲,睇完戲之後都已經九點幾,對我來講已經是宵放時間。 我哋一行幾人去了附近的靚煲皇其實我一心都想來食雞煲因為我每次經過靚煲皇都見到好多人好吸引,今次終於有機會食到。 我們點了花膠海參靚雞煲 中間有半隻冬瓜,當中放滿了海參及花膠將海參花膠放在冬瓜中, 比較容易夾到,又幾好辦法水滾之後再落雞件,隻雞望落都好新鮮而且夠多肉水滾後已經急不及待,大家都夾花膠同海參海參花膠都大大塊,而且都有好幾塊, 食得夠過癮雞件好滑又多肉,湯底有花膠海參同雞煮過後,變得好鮮甜又不會太油湯底好好味配菜點了極上肥牛 肥牛一啲筋都沒有,錄完一陣拎上嚟,好鮮嫩。 其實唔駛點醬汁都已經好美味另外叫了生猛海蝦同肥鵝腸海蝦超新鮮,淥熟之後好爽甜鵝腸洗得好乾淨,並冇太多油脂,錄完之後好爽脆扇貝一人一隻,大大隻,洗得乾淨冇沙,厚肉又鮮味每次打邊爐都唔少得響鈴 這裡的響鈴炸得好脆口,亦都好香,非常邪惡另外不能放過的是雲吞同水餃 是餐廳自家包製的,每隻都好飽滿非常足料,味道調得好好而山筋不是每個餐廳都食到,我很喜歡! 雖然第一次食靚煲皇,食完之後就明白為何成日都勁多人等位食材新鮮
平時我七點就會食晚飯,都比較早食。

我哋一行幾人去了附近的靚煲皇
其實我一心都想來食雞煲
因為我每次經過靚煲皇都見到好多人
好吸引,今次終於有機會食到。
我們點了花膠海參靚雞煲

中間有半隻冬瓜,當中放滿了海參及花膠

將海參花膠放在冬瓜中, 比較容易夾到,又幾好辦法
水滾之後再落雞件,隻雞望落都好新鮮而且夠多肉
水滾後已經急不及待,大家都夾花膠同海參

海參花膠都大大塊,而且都有好幾塊, 食得夠過癮

湯底好好味
配菜點了極上肥牛

肥牛一啲筋都沒有,錄完一陣拎上嚟,好鮮嫩。

其實唔駛點醬汁都已經好美味

另外叫了生猛海蝦同肥鵝腸

海蝦超新鮮,淥熟之後好爽甜

鵝腸洗得好乾淨,並冇太多油脂,錄完之後好爽脆
扇貝一人一隻,大大隻,洗得乾淨冇沙,厚肉又鮮味
每次打邊爐都唔少得響鈴

這裡的響鈴炸得好脆口,亦都好香,非常邪惡
另外不能放過的是雲吞同水餃

是餐廳自家包製的,每隻都好飽滿非常足料,味道調得好好

而山筋不是每個餐廳都食到,我很喜歡!

雖然第一次食靚煲皇,食完之後就明白為何成日都勁多人等位

食材新鮮、足料抵食,待應都好有禮貌又勤快。

而9點幾仲可以慢慢打邊爐食雞煲,才是最RELEX,餐廳四圍都有電視,唔洗返歸都可以睇到想睇既節目! 正!

$200 (宵夜)
2017-03-21 157 瀏覽
HappyFriday同FD睇完戲都成10點幾, 諗住一齊宵完夜先返屋企, 醒起附近呢間靚煲皇收得好夜, 可以邊食邊傾. 睇下餐牌除左邊爐之外, 仲多左好多鍋, 太夜唔想食太濃味, 所以要左沙鍋雲吞雞鍋.雞件都幾多, 唔會太肥, 入口肉質唔鞋夠嫩滑, 夠入味.雲吞粒粒都好大, 皮夠薄, 咬落外面好滑, 餡料蝦好爽口彈牙.湯底啖啖濃郁雞既香味, 但一D都唔油膩, 飲完亦無口乾, 夠滑溜.另外仲有長腳蟹刺身, 刺身清清地宵夜食最好, 隻隻腳都有手指咁粗, 蟹肉可以原條挑出黎食.肉質爽口, 鮮甜無雪藏味. 感覺不錯, 唔似放題貨式.慢慢食都成點鐘, 但呢間鋪仍有半數客人, 所以唔驚比人趕.

雞件都幾多, 唔會太肥, 入口肉質唔鞋夠嫩滑, 夠入味.

肉質爽口, 鮮甜無雪藏味. 感覺不錯, 唔似放題貨式.
慢慢食都成點鐘, 但呢間鋪仍有半數客人, 所以唔驚比人趕.
宵夜