難得天氣凍就打邊爐, 搵左呢間野試下, 坐低叫左野食, D野黎得都算快, 由於張檯都細張,所以有D野食擺左個流動層架上面, 過左一陣, 我地係流動層架上面拎左兩大碟野諗住放少少落個煲到, 唔洗一秒個職員已經推走左比第2檯客. 我地瞬間係呆左!!!! 手拎住兩碟野完全冇地方擺, 第2個職員見到就叫我地倒哂D野落去而清空隻碟,o個一刻我完全係比唔到反應, 咁不如一早咩都倒哂入去,唔洗逐碟上啦!!! 結果我地將D野係咁GROUP 埋一碟碟. 之後食食下, 就開始出現烏繩,我地就係咁撥、係咁撥走佢地,仲有蚊滋飛左落D手打丸到痴住左, O 哂咀, 真係好滋擾囉!!!! 坐到咁上下, 茶壺D 茶都飲到得7788, 之後有個職員拎走左, ((仲以為佢咁有效率幫我地REFILL D茶), 點知原來係 ”沒收”, 可能見我地仲有D 少少菜未食,所以連茶都廢事比我地啦, 叫佢地加茶, 就黑面, 係咁收走我地檯既野 ((心諗:間野係散叫逐碟計既,臨入去之前都問左係 “冇限時”, 店入面仲有吉檯, 點解要趕我地走???)) 真係好唔明. 我好少會打咁長篇野, 但真係好嬲!! 唔會再有第二次!!!

坐到咁上下, 茶壺D 茶都飲到
2017-11-18
2017-11-17 172 瀏覽
近排天氣開始涼,行完街同幾個朋友宵夜去左食羊腩煲。羊肉同枝竹炆得好入味,夾完一舊又一舊,太好食啦!金沙秋葵平時好憎佢滑潺潺,但炸完之後無左果種質感又唔錯喎。黃金脆豆腐切到細細粒拎去炸,咬開入面好滑,鋪上椒鹽同蒜,我好鐘意!泰式蝦餅朋友話依個招牌菜,黎到一定要食。真係好正夠彈牙,好想霸哂成碟自己食。響鈴我最愛,一定要食,即叫即炸脆卜卜,唔食走寶!仲有嗌左其他鳳城水餃超級足料又大隻,一定食得你飽。新鮮淮山萵筍雞脾菇百福豆腐薯粉總之食到個個捧住個肚出門口!
近排天氣開始涼,行完街同幾個朋友宵夜去左食羊腩煲。
羊肉同枝竹炆得好入味,夾完一舊又一舊,太好食啦!
金沙秋葵
平時好憎佢滑潺潺,但炸完之後無左果種質感又唔錯喎。
黃金脆豆腐
切到細細粒拎去炸,咬開入面好滑,鋪上椒鹽同蒜,我好鐘意!
泰式蝦餅
響鈴
我最愛,一定要食,即叫即炸脆卜卜,唔食走寶!
仲有嗌左其他
鳳城水餃超級足料又大隻,一定食得你飽。
新鮮淮山
萵筍
雞脾菇
百福豆腐

薯粉
總之食到個個捧住個肚出門口!
2K
星期日趕住假期嘅尾巴😋約埋成班朋友聚一聚, update一下大家近況,順便來個美食聚會! 🍗小食相當有水準啊 😋 絕不兒戲👍🏻每一樣都很喜歡! 🌱金沙秋葵($78) 🍳用左咸蛋黃炸成嘅秋葵多左一份咸香味道😍秋葵炸完之後無左果種滑潺潺質感💜 反之更香和脆口👅 🥞黃金脆豆腐($68) 👉🏻用左百福豆腐 所以又香又滑👅切成小粒炸成 椒鹽和蒜香味道調得恰度好處😍 🦐泰式蝦餅($98) 👉🏻招牌蝦餅唔洗講都知好味啦😋是必點之選😍蝦肉新鮮 彈牙可口👍🏻 🍃秋風起 🍲🐑 當然要整番個 #雙東羊腩煲($338)啦👅 羊肉超腍滑 完全沒有蘇味👍🏻朋友食完都大讚好食,仲話從來都未食過咁滑咁腍嘅羊肉,我覺得真係無誇張,真係好好食👍🏻 👉🏻配料枝竹、馬蹄、竹筍🎋 😍個羊腩汁調得超入味 配埋腐乳食一流👍🏻 👉🏻配埋其他火鍋配料一流😝真係食唔停口! 食完羊腩煲🍲當然要食埋新鮮靚配料😍 😋樣樣都勁新鮮勁大份👏🏻 🐄降霜牛粒($128) 👉🏻油脂甘香 肉質鮮甜💜 🐮駝鳥肉($58) 好新鮮好滑👍🏻 🌯響鈴($48) 👉🏻即叫

🍗小食相當有水準啊 😋 絕不兒戲👍🏻每一樣都很喜歡!

🌱金沙秋葵($78)

🥞黃金脆豆腐($68)

🦐泰式蝦餅($98)

🍃秋風起 🍲🐑 當然要整番個 #雙東羊腩煲($338)啦👅

👉🏻配料枝竹、馬蹄、竹筍🎋

😍個羊腩汁調得超入味 配埋腐乳食一流👍🏻

👉🏻配埋其他火鍋配料一流😝真係食唔停口!

食完羊腩煲🍲當然要食埋新鮮靚配料😍

😋樣樣都勁新鮮勁大份👏🏻

🐄降霜牛粒($128)

👉🏻油脂甘香 肉質鮮甜💜

🐮駝鳥肉($58)

好新鮮好滑👍🏻

🌯響鈴($48)

👉🏻即叫即炸脆卜卜 識食煮兩秒好拎番上泥啦!

🦐鳳城水餃($58)

👉🏻足料又大隻😋入面包滿左豬肉、鮮蝦、筍、木耳等等,非常大隻,而且有8隻咁多,抵食!

🐽黃沙豬潤($38)

👉🏻厚切🔪嫩滑、無渣,非常出色👍🏻味道能媲美深水埗好出名果間豬潤麵😜

🌱新鮮淮山($28)

👉🏻口感夠粉👍🏻正!

🍃萵筍($28)

鮮甜又美味

🍄雞脾菇($28)

菇味香濃,夠曬新鮮!

🍥百福豆腐($28)

👉🏻嫩滑美味

🥗野菜菜籃($48)

有幾款蔬菜包括白菜、菜心、生菜、油麥菜,嫩綠又新鮮!

薯粉

店內仲有多款飲品選擇,食打邊爐同小菜都最岩!

荔枝玉露($16)

柑桔檸檬($16)

當日未到7點已經差唔多滿座啦,再遲少少泥已經要等位啦!不過醒目嘅我梗係一早卜定位先啦!唔想等位等咁耐,9:30之後入座就更prefect啦!

2017-11-05
2017-11-11 170 瀏覽
朋友一出聲話要打邊爐,第一時間諗起靚煲皇,因為真係食過返尋味的。一入嚟第一時間叫小食先,泰式炸蝦丸,上碟時仲熱辣辣,炸至金黃色,入口外脆裏面彈牙,真係冇得頂。叫咗個麻辣(小辣)雞煲,免頭鋪了很多芫荽,我是喜歡吃的,很香芫荽味,雞肉很入味,不(un)吃落口有少少麻的感覺,很野味。食完個雞煲,加湯後就可以用嚟打邊爐,叫咗美國生𧐢,有手掌心咁大,食落口啖啖肉,味道很鮮美。響鈴,上碟時仲有煙,肯定是剛剛炸起,放在鍋內涼浸一下,就入口了,非常鬆化,脆口,一定要食。手切肥牛,花紋分布很平均,肉色很鮮紅,放在煲內略烚就可以食了,肉質鮮甜,很好味。

• 響鈴
2017-11-09 154 瀏覽
天氣開始轉冷了,又系食火鍋既時候啦,甘更系約返幾朋友去十下十下啦,見到度推介就行到黎呢間靚煲皇試下,系朗豪坊後面兩條街,橋底下面。食火鍋最緊要湯底加新鮮配料, 我地叫左個招牌湯底靚煲皇.湯料好足,面頭己經有5隻扇貝,吃落很鮮甜,系湯底有豬軟骨和豬腳煲成的豬骨湯底,湯底有胡椒味,不油膩,很清甜,豬腳食落很黏口,肉質很軟屬。泰式炸蝦餅每次等火鍋滾都要有一段時間,呢度可以叫下餐前小食。即炸蝦餅,咬落外脆內十分彈牙,系用新鮮蝦肉打成的,所以食落有蝦甜味。炸響鈴上台即炸起,服務員叫我地要即刻食左佢,我地每人一個食落口,個個都讚口不絕,好鬆化,再浸落湯底食更加嘢未.
火鍋最緊要湯底加新鮮配料, 我地叫左個招牌湯底靚煲皇.

泰式炸蝦餅

炸響鈴

2017-11-09 124 瀏覽
打邊爐就打得多,但好多時都食到D唔好食或者唔乾淨食物不過今次黎到靚煲皇,D食物真係有水準同保証首先食左個象拔蚌刺身,刺身好新鮮,咬落口感好豐富,值得試下招牌靚煲皇,個個都叫依個靚煲皇,但真係幾好食,扇貝好夠味,加埋個湯底真係無得輸而且份量都幾多下,幾好食鮮准山清甜爽口,份量都幾大,可以一試鮮魚滑同水餃都係打邊爐必備既食物,鮮魚滑彈形爽口水餃口感都好煙韌,我同朋友都好鍾意食     靚煲皇                                  旺角塘尾道18號嘉禮大廈地下
打邊爐就打得多,但好多時都食到D唔好食或者唔乾淨食物

不過今次黎到靚煲皇,D食物真係有水準同保証

首先食左個象拔蚌刺身,刺身好新鮮,咬落口感好豐富,值得試下

而且份量都幾多下,幾好食

鮮准山清甜爽口,份量都幾大,可以一試

鮮魚滑同水餃都係打邊爐必備既食物,鮮魚滑彈形爽口

水餃口感都好煙韌,我同朋友都好鍾意食

靚煲皇

旺角塘尾道18號嘉禮大廈地下

2017-11-07 154 瀏覽
同朋友去左旺角食飯,依個朋友約左半年都約唔到,超級大忙人今日特別為佢安排打邊爐,知佢最鍾意食依D地道美食去左靚煲皇,聽朋友食過都唔錯雙東羊腩煲,未落前睇曬D材料,望一望係咪靚野羊腩熟曬之後開始食,食落一D都唔蘇,用料上乘肉質滑溜,第一次食咁多羊響鈴亦都值得推介,放落湯度仲係咋咋聲,淥一淥要即刻食,入口好脆依度既前菜小食都唔錯,三文魚刺身好肥美,點小小WASABI味道唔錯,唔差過壽司店美國翡翠螺刺身,入口好有口感,凍凍地即刻食入口唔錯雞腳作為餐前小食都幾好,辣辣地好惹味,鍾意咬野既人必試
同朋友去左旺角食飯,依個朋友約左半年都約唔到,超級大忙人
今日特別為佢安排打邊爐,知佢最鍾意食依D地道美食
去左靚煲皇,聽朋友食過都唔錯

雙東羊腩煲,未落前睇曬D材料,望一望係咪靚野
羊腩熟曬之後開始食,食落一D都唔蘇,用料上乘
肉質滑溜,第一次食咁多羊

美國翡翠螺刺身,入口好有口感,凍凍地即刻食入口唔錯

雞腳作為餐前小食都幾好,辣辣地好惹味,鍾意咬野既人必試
2017-11-06 172 瀏覽
秋意漸濃,朋友忽然話想食羊腩煲,貓小咪同學做足功課,揾咗一堆冠軍羊腩煲俾朋友揀,但因為位置嘅關係,最終都系揀咗旺角meet up。隨便search咗一下,旺角附近食火鍋最多人推薦嘅就係靚煲皇——一間係天橋附近極其唔起眼的小店!(真系好難揾……(┳_┳)因為店鋪好細但客人又好多,好彩貓小君同學有訂位,九點后基本上walk in都無位~入正題,羊腩煲明顯比其他煲要貴好多……咯!!但系!(轉折好重要!)貴係值得噶!因為!!因為!!呢個羊腩煲真系色香味俱全!!唔係講笑!!還在加熱的時候,隔住煲蓋就已經聞到羊腩香,打開之後,哇塞,好驚喜好開心,羊腩零騷味(這點很難得,食完唔會全身一陣味),皮厚肉軟,冬菇、冬筍、枝竹、馬蹄全部好足料!一個羊腩煲兩個女仔完全夠食~最驚喜嘅係,一向唔食冬筍的貓小君同學竟然因為呢煲羊腩愛上冬筍!!原來冬筍可以咁甜!!後來問咗老闆,老闆話冬筍係台灣進口所以特別甜~哇咔咔~唯一美中不足的是,我哋快食完老闆先發現唔記得俾腐乳我哋……╮( ̄▽ ̄")╭天氣漸涼,露天食羊腩煲,吹著風暖粒粒,真是一個愜意的週末晚上~P.S.之前爬文見到大多數人都推薦雞煲、蟹煲、豬骨煲,羊腩煲表示很傷

P.S.之前爬文見到大多數人都推薦雞煲、蟹煲、豬骨煲,羊腩煲表示很傷心呢,所以特地發文為羊腩煲打call!!*★,°*:.☆( ̄▽ ̄)/$:*.°★* 。
雙冬東陽難保
雙冬羊腩煲
羊腩~!
2017-11-04
$200 (宵夜)
雙冬東陽難保
雙冬羊腩煲
羊腩~!
天氣開始冷了,又是時候約好朋友去打邊爐不過對食有要求的我們,絕對不會去那些任食火鍋放題,吃的都不是有質素食物素聞旺角靚煲皇食物不錯,今天便和朋友一起去試試來到當然要一試招牌靚煲皇,扇貝相當新鮮,不過滾的時間較耐一點,熟透一點才吃會安全份量也相當大,相當味美吃過扇貝後,終於到手切肥牛出場,牛肉用的是本地上等牛肉,紋路清晰滾一會便可入口,入口肉質滑溜而有口感,牛味亦相當香濃新鮮手打蝦滑,要淥得熟一點才入口,蝦滑蝦味不錯,口感煙韌,值得推介黑柏葉是一大驚喜,爽口之餘,味道亦比一般火鍋店吃到的比較不同食物質素確實出色,難怪晚市相當多人
天氣開始冷了,又是時候約好朋友去打邊爐
素聞旺角靚煲皇食物不錯,今天便和朋友一起去試試

份量也相當大,相當味美

滾一會便可入口,入口肉質滑溜而有口感,牛味亦相當香濃

食物質素確實出色,難怪晚市相當多人
2017-11-04 96 瀏覽
身為香港人嘅我,無論乜嘢季節最鍾意就係打邊爐,但係食材要講夠,要新鮮、好味,呢間就啱晒我哋喇生猛海鮮,一碟有半打,隻隻都係生生猛猛,大大隻隻,肉質又鮮甜又彈牙,色澤晶瑩通透,鍾意食蝦嘅人,必選之一手打芝心蝦丸,一碟有八粒,粒粒都係大大粒,蝦肉夠新鮮,裏面仲係芝心,食落仲好有層次感美國桶蠔,一碟有四隻,隻隻都係超巨大,肥美飽滿,肉質新鮮又鮮甜,一上枱就想生吞佢,當然唔可以就咁生食啦真係冇乜地方可以食到咁新鮮嘅食材,呢間真係做得到,下次再嚟食過

生猛海蝦

手打芝心蝦丸

美國桶蠔

生猛海蝦
手打芝心蝦丸
美國桶蠔
2017-11-03 101 瀏覽
呢一間係朋友食開介紹的,因為可以坐出邊食下煙,有下酒食下野,本身間鋪有內面同外面,咁食有食煙嘅朋友咁梗係坐出面啦,仲要而家夜晚涼浸浸打邊爐一流。打邊爐梗係食湯底,湯底唔濃味,其他食咩都無咩名,我地叫左個招牌靚煲皇,本身個湯底已經有好多餸食,有扇貝粟米豬軟骨豬腳拗成嘅湯底,所以好夠味唔使額外嘅豉油。除咗湯底之外火鍋料一定要新鮮,叫左甘多餸樣樣都新鮮乾淨排得整齊,尤其是蝦,佢仲好似識旭甘,所以食落好彈牙。麻辣雞煲

麻辣雞煲

2017-11-02 122 瀏覽
天氣開始轉涼了,想食火鍋癮就開始大了,今日約埋成班friends黎食,佢有分坐入面定坐外面,我地一早黎到,大約晚上6點左右去到雖然無咩人,但好多台已經比人book晒,無book台再遲d黎真系唔知排到幾時啦。叫左個招牌靚煲皇一上台望到,一煲好豐富的火鍋湯底,跟圖一樣,元貝雖不是很大,但很新鮮識落很清甜,內裏有豬軟骨有豬腳湯料,第一次是豬腳係湯底度,但係出乎意料地好味一點都沒有豬蘇未,食落仲好重膠質好林身。麻辣雞煲我哋叫咗佢新出嘅麻辣雞煲食,叫咗半隻但係裏便都好多肉,一上枱已經聞到好香的麻味,叫左小辣食落不是很辣,雞很軟屬,一啲都唔靭,醬汁濃味,食落很香口極上牛肉望下去肥瘦均勻,擺上火鍋十兩十,放入口,牛味重,食落軟林林,近乎即溶的感覺。
叫左個招牌靚煲皇

麻辣雞煲

極上牛肉
2017-10-24 173 瀏覽
發現好東西! 靚煲皇嘅黑牛栢葉原來好正!應該是新鮮的關係, 牛滋味重! 推介黑牛栢葉因為不是所有店有賣!另外我推介他們的手功韭菜餃,原來呢到好多食材也是自家製,所以quality很好,不妨叫埋手打蝦滑和鮮炸響鈴!各位,我終於知道本地肥牛和美牛的分別,較注重口感的朋友要order本地的!這店的本地手切肥牛很好,油花均勻,咬落有彈力!LOL 重點推介!!因朋友遲到, 為咗贖罪,佢貢獻咗一客象拔蚌刺身! promotion價!$580!幾個friend聚會必叫之選!

秋風起就諗起打邊爐上次係靚煲皇食過番尋味因為材料真係好新鮮,而且都幾抵食老闆服務一流又好傾,佢會主動教我地點食先係最好食所以今次聚會地點又決定黎番呢到其實我係貪佢有usb插頭叉電同埋wifi多到比我開直播都得其實仲有響玲同烏冬!不過只可以擺12張相,見上次擺左就忍痛放棄啦🙈鮮炸自家製響玲極度推薦大家試!真係新鮮腐竹炸出黎🤤🤤所以可能比其他食物耐小小先到,但岩岩炸完個下真係香到癲,吸埋個湯勁好食,每次黎都必叫!烏冬又係勁彈牙,都係自家制架!無普通烏冬既酸味,建議大家淥一陣就好食,唔好浸到淋曬,曬左個靚烏冬呀!
秋風起就諗起打邊爐

上次係靚煲皇食過番尋味

因為材料真係好新鮮,而且都幾抵食

老闆服務一流又好傾,佢會主動教我地點食先係最好食

所以今次聚會地點又決定黎番呢到

黑牛柏葉
鵝腸
手打墨魚滑

2017-10-17
5 分鐘 (堂食)
三文魚刺身
黑牛柏葉
鵝腸
手打墨魚滑
2017-09-20 235 瀏覽
靚煲皇有多款特別而且又滋補既湯底 今次試既原味胡椒豬骨煲真係幾足料 入面係原隻新鮮豬軟骨同豬手 味道濃郁而且配合埋胡椒食落微辣好刺激😈打邊爐前一定要飲啖超鮮甜既頭啖湯 會一飲愛上😌依到仲有自家出品即叫即整既食材 手打墨魚滑實淨彈牙 極上肥牛脂肪分佈平均而且嫩滑無比😋整體黎講依到雖然店舖唔大比較自成一閣 但食物超出我預期 除左幾新鮮 最主要係煲豬骨湯真係真材實料 值得一試👍🏻正宗澳門原味胡椒豬骨煲 (特大) | $148

正宗澳門原味胡椒豬骨煲 (特大) | $148
2017-09-12