2018-01-10 63 瀏覽
2018年開始後,說著說著已來到月中了,離新年的時間越來越近了雖然一定沒那麼快有新年氣氛,但一家人在家吃飯又不想煮飯的話,吃盤菜會是不錯的選擇其實坊間已有不小的盤菜選擇,今次試試靚煲皇這個新春至尊盤菜我們這個份量是$1888的十人份量,計回每人都只是$188.8,價錢合理不過要看看質素是否好,還是吃過後才知道弣送的湯汁不要倒太多,否則之後很易出水,會影響食物味道滚一會便可以開始吃內裡有超多食材,其中蠔豉,花膠,茄汁大蝦和鮑魚是最搶眼蠔豉味道濃郁,入口軟熟,花膠用料上乘,食過後相當滋補其他的食物味道也是不錯茄汁大蝦,蝦肉相當新鮮,而且相當大隻,相當爽口手打墨丸相當彈牙,口感一流.我平常不太愛吃丸,今天也忍不住吃了數個另外這個芋頭扣肉也是一大發現,這個盤菜用的芋頭比較清爽,沒有平常吃的那樣粉,和扣肉一起夾上後,當作是三交治一起吃會更滋味不過不要太早便吃這個芋頭,否則會更易飽的說是十人份量,但我們十人也吃不完,份量比想像中的多,相當抵吃

其實坊間已有不小的盤菜選擇,今次試試靚煲皇這個新春至尊盤菜

不過要看看質素是否好,還是吃過後才知道

弣送的湯汁不要倒太多,否則之後很易出水,會影響食物味道

滚一會便可以開始吃

內裡有超多食材,其中蠔豉,花膠,茄汁大蝦和鮑魚是最搶眼

蠔豉味道濃郁,入口軟熟,花膠用料上乘,食過後相當滋補

其他的食物味道也是不錯

茄汁大蝦,蝦肉相當新鮮,而且相當大隻,相當爽口

手打墨丸相當彈牙,口感一流.
我平常不太愛吃丸,今天也忍不住吃了數個

不過不要太早便吃這個芋頭,否則會更易飽的

外賣自取
$188.8
2018-01-04 93 瀏覽
最愛醉雞煲的味道,湯的味道不會太濃,但相當惹味 內裡的是清遠走地雞,肉身較滑,而且較耐熱,滾起來時不會令肉質變老,所以入口滑溜,充滿雞味接著當然要吃其他食物,牛味較香濃和沒有韁味,值得一讚 牛舌滾一會便熟了,大家也爭先恐後的搶著吃
2018-01-04 86 瀏覽
姑姐終於決定移民,我地一家人好唔捨得佢,所以提早同佢食團年飯,過到加拿人除左無咁多人慶祝,野食仲無咁好食姑姐係好傳統既人,所以團年飯依類傳統節日,一定要食D傳統野,所以爸爸特登去訂左個盤菜一齊食去左旺角靚煲皇,早一星期訂就有,望落好豐富,不過拎返屋企都幾重,好在搭的士姐到屋企打開,真係好大盤,好多料我地有8個人,叫左8人份量,飲埋啤酒助下興入面發財蠔豉好新鮮,好夠味鮑汁花膠依D滋保野緊係留比姑姐,食完肯定好有骨膠源,而且鮑汁好夠味,我都食左小小,味道唔錯茄汁大蝦大隻之餘,蝦肉好新鮮,我地屋企幾個人都鍾意食蝦,所以好快掃清祝姑姐提早新年快樂,一路順風

到屋企打開,真係好大盤,好多料

我地有8個人,叫左8人份量,飲埋啤酒助下興

入面發財蠔豉好新鮮,好夠味

祝姑姐提早新年快樂,一路順風
外賣自取
2017-12-28 129 瀏覽
已經講左幾日嫁啦都未去到以嫁終於都去到一落車就覺得成間隱世店鋪咁 格居都相當唔錯一入黎服務態度係幾好話哂都已經凌晨3點鐘都重咁好 都算罕有叫左手切肥牛 雞子湯底係特香胡椒豬骨煲侍應擺上枱已經勁大陣胡椒味打開蓋落既豬骨 絕不手軟個豬骨勁大舊 我一飲個湯 頂呱呱呢個煲唔似出面個啲所謂既濃湯寶咁呢個一流 岩哂我地男生食骨既口味 女士們 反而係掃啲湯 結果4舊大都比我地4個掃哂價錢屬於中等價 不過即使貴價我都覺得抵真係好想叫佢再比多啲豬骨我地食
已經講左幾日嫁啦都未去到

• 特香胡椒豬骨煲
  • 響鈴
  • 頂級手切肥牛
2017-12-25 105 瀏覽
今年聖誕好似不太冷,不過依然無阻大家去吃火鍋的決心我地同朋友去旺角吃火鍋,旺角有太多火鍋店了,不過朋友說有一家火鍋店性價比較高,所以今次便特意來到餐廳位於朗豪坊後,接近奧海城的地方我們吃了一個醉雞鍋,湯味的味道不錯,不過雞肉最吸引人,雞肉滑溜而不油膩份量也頗多,值得一試細心一看,雞肉肉的部份較骨的多,餐廳用料比較有良心煲內其他配料亦有藥膳功能,據說對身體不錯另外吃了不不小食物,墨魚丸口感不俗,滾在雞湯後會更惹味,入口口感和味道都是上乘一向不吃豬紅的我今天奉獻了第一次,這兒用了本地上等豬紅,浸在湯後入口,一點豬紅苦味也沒有,相反鮮味濃郁,大驚喜聖誕還有很多大餐,不可以每一餐也出盡全力吃呢,希望每一餐也是優質餐廳
今年聖誕好似不太冷,不過依然無阻大家去吃火鍋的決心
餐廳位於朗豪坊後,接近奧海城的地方

份量也頗多,值得一試

細心一看,雞肉肉的部份較骨的多,餐廳用料比較有良心

煲內其他配料亦有藥膳功能,據說對身體不錯

2017-12-23 84 瀏覽
我們家裡做冬一向都不會在家吃,因為媽媽想這天放一天假,不用當全職媽媽所以這天我們全家出外吃,天氣寒冷的日子當然要吃火鍋,幸好姐姐一早預訂了枱子,我們才有火鍋吃來到這家靚煲皇,好像很有名氣,不過我是第一次來的第一樣當然要調制醬汁,每一樣都要挑選一些,這樣做出來的醬汁才夠惹味沒多久這個醉雞煲便出來了,媽媽最愛醉雞煲的味道,湯的味道不會太濃,但相當惹味內裡的是清遠走地雞,肉身較滑,而且較耐熱,滾起來時不會令肉質變老,所以入口滑溜,充滿雞味接著當然要吃其他食物,牛舌的味道比想像中好,餐廳用的是牛舌較後的部位,牛味較香濃和沒有韁味,值得一讚牛舌滾一會便熟了,大家也爭先恐後的搶著吃牛小排又是另一大家相當喜歡的食物,牛味比剛剛的牛舌更香濃,入口時脂肪感也不錯,絕對不要點太多醬汁蓋過味道小食方面整體不錯,蝦餃最為突出,蝦餃皮薄之餘,內裡蝦的味道新鮮,不過滾的時間要耐一點才會熟透媽媽對今年的做冬飯相當滿意, 一家人和和氣氣吃飯最高興

來到這家靚煲皇,好像很有名氣,不過我是第一次來的

牛舌滾一會便熟了,大家也爭先恐後的搶著吃

媽媽對今年的做冬飯相當滿意, 一家人和和氣氣吃飯最高興
2017-12-17 3402 瀏覽
上個星期我同幾個朋友睇完戲之後 大家都覺得肚餓 而且又想一齊圍著傾下計 於是就打算搵個地方食宵夜 😋😋 由於天氣偏凍既關係 我地經過旺角既靚煲王 見到唔少人喺度打邊爐 就決定入去食個暖笠笠既宵夜 😍😍我地入到去 咁岩坐喺正中央 點菜、各樣都非常方便 我地見到有各式各樣既小食 例如椒鹽雞軟骨、金沙秋葵、野山椒泡鳳爪、 黃金脆豆腐等等 我地每人都點左幾道小菜 仲有重頭戲羊腩煲 😋🐏🍲手拍青瓜 🥒首先上左一道味道清新 口感爽脆既手拍青瓜 相信呢道菜幾受大眾歡迎 可以先開一開胃口 不但口感十足 味道香甜 又唔會好濟 👍🏼懷舊南乳雞 🍖🐥呢道南乳雞望落好似平時食開既炸雞 外皮酥脆 表面烤至金黃色 上面仲灑上花生碎🥜 雞肉肉質鮮嫩 口感細滑 南乳風味十足 帶有少許咸香味 我地都食唔停口 😆泰式墨魚餅 🐙墨魚餅係我當晚最愛既小食!佢既外表睇落似一塊塊既炸雞排 又有啲似麥樂雞 😂 因為係煎炸類小食 我一開始唔打算食太多 但最後竟然食左三、四塊 😍 泰式墨魚餅當然唔少得泰式辣醬 😋 我個人都好中意食炸雞既時候 點大量辣醬~呢個墨魚餅外皮香脆 但入面既墨魚肉非常煙韌 咬落十分彈牙 我超級中意佢既口感 好似

手拍青瓜 🥒

懷舊南乳雞 🍖🐥

泰式墨魚餅 🐙

呢個墨魚餅外皮香脆 但入面既墨魚肉非常煙韌 咬落十分彈牙 我超級中意佢既口感 好似食緊好香口既

雙冬羊腩煲 🐏🍲

期待已久既羊腩煲終於登場!未打開蓋已經聞到陣陣幽香 令我地流曬口水🤤🤤羊腩既香味四溢 入面除左有份量十足既羊腩之外 仲有入味既腐竹、馬蒂、紅蘿蔔🥕等等既食材

事不宜遲 立即試下羊腩既味道 😍 羊腩肉質鮮嫩 羊皮爽口彈牙 咬起上黎韌韌地 口感十足~ 羊肉比我想像中好味 唔羶之餘反而帶點香味 怕羶既人應該都會覺得比較容易入口 甚至食過翻尋味 🤪 我為美味既羊肉黎一個close-up 😋😋

新鮮牛胸爽

第一次食牛胸爽 正確啲黎講 係第一次聽到呢個名 同埋見到呢樣野 一開始見到好多白色邊 以為係肥脂 所以唔諗住食 😂 但朋友食完後 不斷大讚好味 仲話唔係肥膏!😱 咁我就即刻一試真偽 果然唔係脂肪 而係類似筋肉 食落非常之爽口 我愛上左呢種口感 😍

再加上自己調配既醬油 味道一流!推薦大家一定要試下 👍🏼

黑牛柏葉

牛柏葉食得多喇 黑色既又真係第一次見~ 口感比食開既牛柏葉硬 我個人唔太好呢個過份彈牙既口感 但其他朋友反而覺得唔錯 佢地好中意呢種超彈牙既質感 果然各花入各眼 🤣

香芋素菜餃

呢個素菜餃不但照顧到素食者既口味 仲可以幫助大家清一清口腔中既油膩感~ 有啲人可能會怕素菜餃好寡 大廚有見及此 加入左香芋調味 令到素菜餃更香口 同時有多種層次既口感~ 香芋好粉好滑 素菜餃好爽脆 呢個配搭既新穎 味道亦都唔錯 ☺️

皇帝菜 & 茼蒿

最後打邊爐一定唔少得蔬菜 清下腸胃之餘 亦都令火鍋湯汁更清新 而且食完蔬菜幫助消化之後 又有胃口鯨吞鍋物 😈😈 食完茼蒿仲可以暖胃 冬天食就至岩 😋

我同朋友都渡過左愉快既晚上~餐廳除左美食之外 服務態度亦都好親切~店員好有耐性地為我地服務 我同朋友都覺得好滿意~☺️

2017-12-04
$400 (宵夜)
2017-12-13 184 瀏覽
趁着天氣轉冷,又是去打邊爐的好時機。今晚相約好久不見的同學,就去試試位於旺角街市附近的火鍋店。我們安排坐在外面露天座位,吃完就不怕衣服遙充斥難聞味道,在等胡椒豬肚雞煲時點了些小食。泰式蝦餅外表鬆脆,內裡保留了蝦的軟滑。鵝腸沒有腥臭味保留住小小脂肪,但略為味道不太夠。雞煲內的雞件又滑又鮮味,極上黑豚肉不能不吃,豚肉質感似和牛般入口即溶,有一股獨特的香氣非筆墨可形容。手切肥牛很有牛肉味但略瘦,煮熟後不夠嫩滑。芝士迷不能錯過手打芝士墨丸,墨丸是自家制作口感彈牙,咬開後濃濃的芝士流出。炸響鈴是新鮮出品非常燙口,水餃也大大粒好味道。
趁着天氣轉冷,
又是去打邊爐的好時機。
今晚相約好久不見的同學,
就去試試位於旺角街市附近的火鍋店。
我們安排坐在外面露天座位,
吃完就不怕衣服遙充斥難聞味道,
在等胡椒豬肚雞煲時點了些小食。
泰式蝦餅外表鬆脆,
內裡保留了蝦的軟滑。
鵝腸沒有腥臭味保留住小小脂肪,
但略為味道不太夠。
雞煲內的雞件又滑又鮮味,
極上黑豚肉不能不吃,
豚肉質感似和牛般入口即溶,
有一股獨特的香氣非筆墨可形容。
手切肥牛很有牛肉味但略瘦,
煮熟後不夠嫩滑。
芝士迷不能錯過手打芝士墨丸,
墨丸是自家制作口感彈牙,
咬開後濃濃的芝士流出。
炸響鈴是新鮮出品非常燙口,
水餃也大大粒好味道。
2017-12-07 2871 瀏覽
正值二十四節氣之大雪我們又一起出動吃火鍋被安排在露天位置北風送爽更有風味先點兩款頭盤作開場禮泰式蝦餅香口惹味豉油皇鵝腸煙韌肥瘦適中胡椒豬肚湯是暖胃之選材料超多還有鮮嫩滑雞湯底濃厚不沾豉油也ok二人點小份手切肥牛已足夠牛肉比較瘦削但肉味濃厚極上黑豚肉豬味超濃半肥瘦雖邪惡但非常美味鮮蝦雲吞大大粒扇貝一客共有四顆鮮甜好味肉質爽口手打芝心墨丸是心思之作一口咬下去芝士湧出又是另一邪惡之作白鱔片油脂豐腴又嫩滑獨有的味道令人吃上癮響鈴新鮮炸起燙口泡在湯頭裡五秒就可以食用二人滔滔不絕的重溫中學舊事邊吃香邊喝辣樂趣無窮
正值二十四節氣之大雪
2017-12-07
響鈴
白鱔片
2017-12-05 1954 瀏覽
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃火鍋。「靚煲皇」位於旺角街市附近,從旺角地鐵站出來只需走十分鐘左右,算是易找。裡面不算很大,但裝飾很到位:飲品櫃和電視一應俱全:牆上有餐單,精而簡:我們決定選一些小食和羊腩煲。黃金脆豆腐 $68每一粒都炸得外脆內軟,上面還有芝麻去增加香味。豆腐甜得來有豆的清香,美味又健康。吃後齒頰留香。野山椒泡鳳爪 $78這是冷盤,辣度適中,相信大部分人都能接受。邊吃邊吐骨,絕對是吃鳳爪才能得到的享受。喜歡鳳爪的人一定要點這個!吃完小食後,店員收拾好碗盤,放上電磁爐,再放上這個煲:光是聞那羊肉的味道已令人垂涎三尺。等了一會兒,終於煮好,可以開始吃。雙冬羊腩煲 $338湯底有濃濃的羊肉味,羊肉肉質鮮嫩,炆得夠淋,又夠入味。油脂比例均勻,不會太膩。冬天食最好不過!還有其他配料如冬菇﹑腐竹﹑馬蹄,超級豐富。難怪座無虛席。吃完羊肉,我們加了些火鍋配料去煮:萵荀 $28口感清爽,水分含量大。據說萵荀有清熱利尿,消積下氣和增進食慾等功效。香芋素菜餃 $58皮應該是雲吞皮,裡面的蔬菜清新,而且爽脆鮮甜。最適合想過口癮,但又不想增磅的人。黑牛柏葉 $98平時很少機會吃,通常都是
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃火鍋

裡面不算很大,但裝飾很到位:

飲品櫃和電視一應俱全:

牆上有餐單,精而簡:

我們決定選一些小食和羊腩煲。

黃金脆豆腐 $68
每一粒都炸得外脆內軟,上面還有芝麻去增加香味。
豆腐甜得來有豆的清香,美味又健康。
吃後齒頰留香。

野山椒泡鳳爪 $78
這是冷盤,辣度適中,相信大部分人都能接受。
邊吃邊吐骨,絕對是吃鳳爪才能得到的享受。
喜歡鳳爪的人一定要點這個!

吃完小食後,店員收拾好碗盤,放上電磁爐,再放上這個煲:
光是聞那羊肉的味道已令人垂涎三尺。
等了一會兒,終於煮好,可以開始吃。

雙冬羊腩煲 $338
湯底有濃濃的羊肉味,羊肉肉質鮮嫩,炆得夠淋,又夠入味。
油脂比例均勻,不會太膩。
冬天食最好不過!
還有其他配料如冬菇﹑腐竹﹑馬蹄,超級豐富。
難怪座無虛席。

吃完羊肉,我們加了些火鍋配料去煮:

萵荀 $28

口感清爽,水分含量大。
據說萵荀有清熱利尿,消積下氣和增進食慾等功效。

香芋素菜餃 $58
皮應該是雲吞皮,裡面的蔬菜清新,而且爽脆鮮甜。
最適合想過口癮,但又不想增磅的人。

黑牛柏葉 $98
平時很少機會吃,通常都是吃白色的。
上網查了一下,原來新鮮牛柏葉是黑色的,但因為黑色不吸引,所以人們就把牛柏葉漂白。
不過除了顏色,口感也有不同。
這黑牛柏葉較韌和粗糙,有可能是因為未經過處理,所以不像白牛柏葉般爽脆可口。
黑牛柏葉有補虛弱、健脾胃、解毒的功效。

飲品方面,餐廳提供荼,很能清熱消滯:
非常止渴,喝完可以再添。

埋單$1738,平均每人$435,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-12-05 160 瀏覽
冬天正式來臨,又到打邊爐既季節,我同朋友不約而同都想試下羊腩煲宵夜,於是選擇左非常近我地公司既靚煲王。我地係11點左右黎到,人客唔算好多,侍應好快就帶左我地埋位,坐低冇幾耐,店員就幫我同朋友介紹幾款煲,招呼十分良好。我地係等羊腩煲個陣叫左店員推介既豉油皇靚鵝腸,色澤好吸引!味道好岩我,唔會太濃。啲鵝腸肥瘦度亦都岩岩好,有適量既脂肪係底部,口感彈牙!另一款前菜小食係泰式墨魚餅,清新既墨魚比香脆既炸皮包裹住,金黃既外貌好有氣勢,食落入口香脆,咬落又彈牙,非常過癮,再配合泰式酸辣醬,可以話係有今生冇來世。主菜登場,羊腩煲一上枱,個煲就好似一個羊肉味既香薰一樣不停將羊肉既香味噴出黎,羊腩煲非常足料,除左滿滿既羊肉之外,當然唔少得既係枝竹,馬蹄同埋冬菇,幾種食材係羊肉既炆煮下,非常之咁入味,係主角羊腩既面前完全唔失色。再黎就係羊腩煲既主角—羊腩,羊肉愛好者既我一睇就知道呢啲係黑草羊腩肉,黑草羊肉一向都係冬季滋補佳品,好適合我呢啲怕凍既人食。食完直情覺得成身都比股暖氣包圍住。再加上炆煮過後羊肉變得入口即溶,食完一舊又夾一舊,可以話係難以置信既美食。除左羊腩煲打頭陣之外我地仲嗌打邊爐既配料。金黃既響

除左羊腩煲打頭陣之外我地仲嗌打邊爐既配料。

金黃既響鈴未落湯已經勁香,而經過羊腩煲既洗禮過後更加升華到極致,實在估唔到常見既響鈴同香濃既羊腩湯係咁配合。

新鮮牛胸爽十分有𡁻勁,係吸收左羊腩汁過後,咬既每一啖都好似飲緊羊腩既精華咁,牛同羊既香味一次過品嘗得到,真係好滿足!
2017-12-04
$435 (宵夜)
2017-12-04 171 瀏覽
難得老爸今晚提議出街食,我地當然要食番餐好架啦。之前行經嘉禮大廈,成日見到一間人聲鼎沸嘅火鍋店,不過我地因為之前一路都無時間,所以從來都無行過入去。直至今日,我地先知道,原來呢間野叫<<靚煲皇>>。一入舖頭,侍應就招呼我地去張大枱度坐,然後拎左壺茶上枱。中國茶岩哂畀岩岩放工,放學嘅我地提神。枱上有個調味架,方便我地各人根據自己口味,調製出獨一無二嘅火鍋醬料。我要瘋狂加辣...哈哈......黎到火鍋店,無理由唔叫番個靚煲架。老爸見呢幾日天氣有啲凍,就提出要食個「雙冬羊腩煲」。一打開煲蓋,我見到細佬妹對眼發哂光。羊腩件件都燜得夠哂火喉,彈牙嘅嚼勁令我地齒頰留香。不得不提的,加左腐竹,冬菇,馬蹄等配料之後,成個羊腩煲變得一啲都唔肥膩,連平日怕羊羶味嘅妹妹都食過不停呀!除之此外,我地重有好多火鍋佐料食架。我個人就最鍾意呢碟「香芋素菜餃」啦!食完主菜,我地就叫左2個小食 -- 「金沙秋葵」 同埋 「椒鹽雞軟骨」。「金沙秋葵」一件件經過油炸嘅秋葵,食落口非常香脆,有種爆香爽口嘅感覺 。秋葵裡面嘅蔥蒜香氣,更加叫人一啖接一啖。「椒鹽雞軟骨」雞軟骨就炸到金黃色,入口脆
難得老爸今晚提議出街食,我地當然要食番餐好架啦。

我要瘋狂加辣...哈哈......

一打開煲蓋,我見到細佬妹對眼發哂光。
羊腩件件都燜得夠哂火喉,彈牙嘅嚼勁令我地齒頰留香。

除之此外,我地重有好多火鍋佐料食架。

我個人就最鍾意呢碟「香芋素菜餃」啦!

「金沙秋葵」

「椒鹽雞軟骨」
雞軟骨就炸到金黃色,入口脆卜卜,惹味無比。椒鹽粉嘅份量亦落得岩岩好,唔會太鹹,岩哂做佐酒良物。

我地好開心遇到呢間咁正嘅火鍋店 ; 更加開心我地一家人可以一齊出去食飯啊!希望老爸可以快啲再帶我地出街食啦!

2017-12-04
2 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽雞軟骨
  • 雙冬牛腩煲
2017-11-30 136 瀏覽
The weather is getting cold, and it is time to make friends to go to the Chinese restaurant However, the requirements of food, we absolutely will not go to the restaurant whihc the food is not good. And friends to go try it out, of course, to try a sign boiled pot EmperorSheep burger quite provoking taste, mutton flavored but not frivolous, it is worth a trySalmon is very thick and fresh, a little bit wasabi will be more provoked tastescallops quite fresh, but the rolling time is more resistant

scallops quite fresh, but the rolling time is more resistant to a little
 bit cooked before eating will be quite safe, very delicious scallops,
and finally Hand cut fat beef appearance

The beef are the local finest beef, rolling lines will be able to clear the
entrance, the entrance smooth and taste meat, beef flavor is also very
fragrant fresh hands

Chicken feet are also quite taste, definitely worth a try

Fresh hand shrimp , to be cooked before getting a little entrance, shrimp shrimp
taste good, taste smoke and tough, it is worth promoting

Hei Bo Ye is a big surprise, refreshing apart, the taste than the average hot pot restaurant to eat more different
Food quality is really good, no wonder quite a lot of night market
2017-11-28 150 瀏覽
天氣涼陣陣緊係打邊爐!!上次係旁邊食桂林米粉都無留意有呢間靚煲皇係旁邊,唔通係新野黎既!?湯底選擇非常多,超過20款口味!總有一種岩你既而我同朋友選左暖身既胡椒豬骨,胡椒豬肚食得多,豬骨唔知會唔會有另一番風味呢。配料選擇包羅萬有豬骨煲一上驚覺十分足料有四大舊筒骨,加上紅白蘿蔔,粟米,大蔥,正最重要係香濃既胡椒味,湯底飲落夠哂暖胃。筒骨超大舊,肉味一般,可能熬哂落湯雪花肥牛雪花幾靚!食落夠嫩滑對丸類麻麻,主要點左韭菜餃,鵝腸同一個烏冬芝士丸爆芝韭菜餃夠新鮮,味道夠濃夠甜味茼蒿超正,夠哂足料,又嫩又鮮甜

湯底選擇非常多,超過20款口味!總有一種岩你既

配料選擇包羅萬有

豬骨煲一上驚覺十分足料
有四大舊筒骨,加上紅白蘿蔔,粟米,大蔥,正
最重要係香濃既胡椒味,湯底飲落夠哂暖胃。

筒骨超大舊,肉味一般,可能熬哂落湯

雪花肥牛雪花幾靚!食落夠嫩滑

對丸類麻麻,主要點左韭菜餃,鵝腸同一個烏冬

芝士丸爆芝

韭菜餃夠新鮮,味道夠濃夠甜味

茼蒿超正,夠哂足料,又嫩又鮮甜
2017-11-28 160 瀏覽
特香胡椒豬骨煲足料,豬骨份量夠大同多,重食到骨髓。胡椒味香濃,食指大動。如果加埋豬肚應該會更好味。極上肥牛初初以為係手切牛,原來係肥牛。比普通肥牛好食,肥瘦比例勻稱。肥鵝腸食鵝腸最怕係有腥味,呢度處理得幾好,冇味。鵝腸幾爽口同夠大條,滾一滾就要食,咁先會夠爽。非菜餃個皮好薄,好鮮甜同有肉汁,食落JUICY,比較其他地方優勝嘅一碟餸。包芝心丸有芝士嘅丸,食落同出面差唔多,比較普通。皇帝菜新鮮同份量大,夠2至3個人食。
特香胡椒豬骨煲

極上肥牛

肥鵝腸

非菜餃

包芝心丸
有芝士嘅丸,食落同出面差唔多,比較普通。

皇帝菜
新鮮同份量大,夠2至3個人食。