2018-04-21 104 瀏覽
星期六諗住去the one 睇戲,睇戲前過左對面食呢間一直想試好耐嘅長龍拉麵店。拉麵店11點鐘開,入左一陣已經坐滿人,出面仲已經開始排隊,人氣旺盛。比起一般嘅拉麵店呢度嘅舖位算好大,採用左日本嘅拉麵店設計。呢度拉麵湯底主要分豚骨湯同埋雞白湯兩種,面嘅軟硬度同埋配料都可以自己揀。先來一碗灸燒豚肉海苔味肉拉麵,一黎到已經比個塊又厚又大,燒到焦焦地嘅叉燒吸引住。燒過嘅脂肪非常之香,完全冇油膩感,瘦肉部份煮到好淋,兩者加埋真係絕配!拉麵重要嘅係湯底,呢個湯底係比較偏濃,但唔會過鹹,雖然叫咗少油,但始終豚肉都比較多脂肪,點會有少少油,但個人認為絕對可以接受。如果想食清啲嘅可以建議食雞叉燒味玉雞白湯拉麵。呢個雞湯都好濃郁,而平時嘅叉燒亦都變咗做厚切雞卷,好嫩滑,加埋少少炸蒜頭更加香,而且雞叉燒都唔係咁常見,值得一試。最後不得不讚嘅係呢度嘅糖心蛋,做到流心效果係基本啦,除外啲蛋白係非常入味,好嫩滑。食完之後終於明白點解呢間拉麵店成日都排長龍,果然受歡迎係有一定嘅實力!

比起一般嘅拉麵店呢度嘅舖位算好大,採用左日本嘅拉麵店設計。

2018-04-21 70 瀏覽
經常逛街在尖沙咀都不知道吃什麼好經過商場對面見到一間日本拉麵好像好吸引 因為好多人排隊 哈哈於是被吸引 走了去吃進去之後 我點左個日式餃子 同埋一個豚肉辣味玉拉麵 好細心 還可以選擇買面度嘅粗硬以及你不能夠吃什麼都可以不選賣相不大只好吃影相一流飲一啖湯底 正濃縮有味再食一啖面 正再食一啖豚肉 厚切肥瘦適中均勻 好味呀而我家姐叫咗個新產品 仲要係期間限定特濃魚干豚骨拉麵 🍜湯底一定要先飲 爽 特濃然非同凡響已經濃縮到另一個境界好味好香之後啲魚干都好配合個䐁骨下次一定要再食
經常逛街在尖沙咀都不知道吃什麼好

已經濃縮到另一個境界好味好香

之後啲魚干都好配合個䐁骨
下次一定要再食
2018-04-19
5 分鐘 (堂食)
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
  • 照燒餃子
2018-04-19 61 瀏覽
說來話長,剛好哥哥同朋友在旁食完飯,十一點幾經過時見到店外大排長龍,自然眼珠會被吸引過來留下了不錯的印象😆到第二次正式進入店鋪,十一點幾,店內仍坐滿人,典型的坐位,一睇就知道是連鎖式食肆~坐低後,先叫了碗最經典的海苔豚肉味玉拉麵(名字大概係咁啦~基本上拉麵有的材料都顯示在名稱上了),哥哥點了一碗辛辣雞叉燒味玉拉麵。另外叫左個餃子餃子不過不失~$35/5個到上菜時,當然相機食先,因為本來就有打食評的想法~話說哥哥點的辛辣麵,店舖忘記將辣加進去,上麵吃了一口,有個侍應急急忙話漏了加辣😅問我地要加辣還是改單改成不辣🤗基本上改成不辣都冇可能啦,否則一開始就會揀不辣😂最後還是由侍應為我地拿來一碟辣醬(在後來辣醬的用處好大!)開始食了!先試一下雞湯~唔~雞湯的味道比較清淡~再試一下重頭戲豬骨湯,同樣清淡!😱認真意想不到,本來口味不重的我,選擇加了辣醬🤗其實論味道,不至於難食,然後如此價格和人氣,如此的味道真的落差太大😅實在未能令人開懷大吃~🤔服務的話,一般連鎖式服務。真的沒驚喜
留下了不錯的印象😆

),哥哥點了一碗辛辣雞叉燒味玉拉麵。另外叫左個餃子

餃子不過不失~$35/5個

到上菜時,當然相機食先,因為本來就有打食評的想法~

真的沒驚喜

2018-04-18
$120 (其他)
2018-04-18 197 瀏覽
拉麵一向都係我既comfort food,但都要夠好味先有呢個功效,每次黎霸嗎comfort自己都好成功😌以往一向食開佢啲炙燒叉燒,今次一於試吓佢嘅雞湯!雞叉燒辛辣雞白湯拉麵👍🏿 個麻油味好香!有啲似出前一丁個麻油味。雞叉燒都係第一次試,咬落去啲肉係甜,淡淡都有食到肥膏,另外雞皮照上無拆走,黎霸嗎就係要食啲有脂肪嘅肉👅 個辣味遮咗個湯嘅味炙燒豚肉味玉拉麵就係朋友食嘅,亦都係我以往識開嗰個,所以唔再作介紹啦羽根燒餃子上次都有食到,入面好少餸,同埋啲餸都唔夠味,一定要點餃子汁先好味!午市一點半左右排幾個位就入到啦~ 職員嘅服務都好好,個個都勁Nice

以往一向食開佢啲炙燒叉燒,今次一於試吓佢嘅雞湯!

雞叉燒辛辣雞白湯拉麵

雞叉燒

炙燒豚肉味玉拉麵

2018-04-18
5 分鐘 (堂食)
雞叉燒辛辣雞白湯拉麵
炙燒豚肉味玉拉麵
2018-04-15 54 瀏覽
鍾意食拉麵嘅吃貨一定要試下呢間拉麵啦 叫左一個正常嘅拉麵配叉燒 另外加左一碟小食 就係炸雞啦🐥 一送到黎個湯好香 令到我食欲大增 流哂口水啦 相機食先 影左兩張就即刻開動啦 湯底夠濃郁 好有味 岩哂我呢啲鍾意重口味嘅人啦 麵身粗幼適中 有咬口 唔會好淋 份量都夠足 唔會話好細份 重點係有我最愛嘅糖心蛋🥚😍真係岩岩好做到有流心 唔係間間都整到流心架 仲有呢 睇下塊叉燒幾肥大肉厚 好有味 食得呢啲預左肥嘅 唔肥就唔夠正啦 塊叉燒好味 怪得咁多人排隊啦 特別係尖咀呢間 零舍多人
2018-04-14 37 瀏覽
無論咩時候,每次經過都有好多人排隊,今次難得見無人排即刻入試。店舖內的環境是非常寬敞,裝潢跟一般日式拉麵店一樣,有一個開放式廚房價錢同幾間連鎖日本過江龍差不多灸燒豚肉味玉拉麵有很大塊炙燒過的叉燒,表面帶微微焦香,脂肪比例平均,口感偏軟稔。湯底味道濃郁,質感濃稠,麵質略為軟身。值得一讚霸嗎的溏心蛋,層次分明味道足夠,非常出色的溏心蛋雞叉燒味玉雞拉麵一舨拉麵都只有豚肉叉燒,甚少有雞肉叉燒,是個意想不到的配搭,某程度上我覺得比豚肉叉燒更好味,肉質很嫰滑,調味非常。

價錢同幾間連鎖日本過江龍差不多

灸燒豚肉味玉拉麵

值得一讚霸嗎的溏心蛋,層次分明味道足夠,非常出色的溏心蛋

雞叉燒味玉雞拉麵

2018-04-14 98 瀏覽
由於今晚同男朋友睇戲,晏晝就決定去呢間to do list嘅拉麵店試吓之前成日夜晚經過呢度都見排長龍就一直無試。可能晏晝嘅關係,而且咁啱又有幾枱埋單,所以今日排咗一陣就可以入座了。男朋友揀咗辛辣灸燒豚肉味玉拉麵(中辣)今次我無試到呢碗,男朋友話有辣味,但辣味就蓋過咗豬骨湯嘅味,至於溏心蛋就一般,蛋味唔太出。而我就揀咗灸燒豚肉海苔味玉拉麵因為我係蔥怪,所以我就加咗十蚊蔥,其實碗蔥都幾大碗,不過我影得太求其所以睇落好似好少份量咁。至於我就覺得湯底唔錯嘅,麵質都算煙韌,但可惜掛湯力不足。海苔就係圖中所見嘅三大塊,浸晒喺湯入面吸收晒係最好食,但啲蔥就失望咗啲喇,倒晒成大碗落去都唔覺有蔥嘅香味溏心蛋都係同男朋友講嘅一樣,無乜蛋香味囉。我哋仲叫咗辣汁唐揚炸雞,不過影漏咗其實都無乜特別,唔juicy,雞肉唔滑,唔覺好食。整體嚟講都係一般,如果要排長龍先食到嘅話我就寧願唔食喇😂

男朋友揀咗辛辣灸燒豚肉味玉拉麵(中辣)
辛辣灸燒豚肉味玉拉麵

而我就揀咗灸燒豚肉海苔味玉拉麵
灸燒豚肉海苔味玉拉麵

溏心蛋都係同男朋友講嘅一樣,無乜蛋香味囉。
我哋仲叫咗辣汁唐揚炸雞,不過影漏咗

其實都無乜特別,唔juicy,雞肉唔滑,唔覺好食。
整體嚟講都係一般,如果要排長龍先食到嘅話我就寧願唔食喇😂
2018-04-13 64 瀏覽
在尖沙咀拉麵店都幾多,呢間每次午市或晚市都要排隊,總是沒耐性去等,今日剛好中午前去開尖沙咀工作,11點見人流唔算多就馬上跟朋友去食了餐廳環境以木系爲主,好有日本拉麵店感覺,我同朋友都點了餐牌上第一頁最上這款灸燒豚肉味玉拉麵一上檯就聞到好香濃的豬骨湯底,叉燒厚身肥美,肉與肉之間有一層油脂好香口,經灸過更多一份香氣,湯底好香濃豬骨味,掛麵能力好高,麵質我選了軟麵剛好,食落有點煙韌,而隻溏心蛋非常流心好味,蛋香好重蛋白位置軟綿綿好好食喔!!

灸燒豚肉味玉拉麵

而隻溏心蛋非常流心好味,蛋香好重蛋白位置軟綿綿好好食喔!!
2018-04-11 64 瀏覽
當肚餓嘅時候,真係隨便去一間餐廳食飽個肚,就已經好滿足!做完運動一落樓,就見到霸嗎拉麵,冇人排隊,即刻衝過去!🤩🤩🤩入到去都幾多人!最後一張空枱周瑾俾我坐咗啦!😆😆😆本身想食限定特濃魚介魚乾豚骨拉麵!但係比辛辣灸燒豚肉味玉拉麵吸引左😂😂😂辛辣灸燒豚肉味玉拉麵 -大辛 ($93)拉麵到咗!就咁睇滿缸紅,以為好辣啦!其實都唔算好刺激既辣!可能我比較重口味😂😂😂辛辣果一會令到湯底更加惹味!不過如果唔食得辣嘅人就最好揀返”小辛”🤭🤭🤭一啖一啖咁食就真係停唔到口!湯底濃郁,拉面都沾滿左拉麵嘅湯底!豚肉肥瘦分明,有別其他拉麵店!呢度嘅豚肉係肥美好多,油脂分布得好平均!味玉即係半熟糖心蛋😝😝😝味玉落去係好軟滑,好香濃相你食個口唔會好制,但係好飽!😂😂😂不錯!可以再食!前提係冇咩人排隊嘅時候😂😂😂
當肚餓嘅時候,真係隨便去一間餐廳食飽個肚,就已經好滿足!

入到去都幾多人!最後一張空枱周瑾俾我坐咗啦!😆😆😆

本身想食限定特濃魚介魚乾豚骨拉麵!
但係比辛辣灸燒豚肉味玉拉麵吸引左😂😂😂

辛辣灸燒豚肉味玉拉麵 -大辛 ($93)

味玉即係半熟糖心蛋😝😝😝

不錯!可以再食!前提係冇咩人排隊嘅時候😂😂😂
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
2018-04-07 63 瀏覽
今天吃了brunch 後,逛了好長時間的街,感覺有點餓,所以去了吃個拉麵當下午茶。之前來過一次,印象很深刻。這個時間來真好,不用排隊。這裡雖然很細小,顏色很鮮艷,很有風格。這次坐在可以看到廚師煮麵的位置。拉麵主要分䐁肉及雞叉燒,各自要了一碗。炙燒䐁肉味肉拉麵,䐁肉厚切一大塊,半肥瘦䐁肉,入口即溶。湯底十分濃郁,如果怕油膩感重的,記得要少油。雞叉燒味玉雞白湯拉麵賣相很吸引,雞叉燒肉質夠實,配上半熟玉子,好滋味。來一罐青梅梳打酒,好爽。

這次坐在可以看到廚師煮麵的位置。

拉麵主要分䐁肉及雞叉燒,各自要了一碗。

炙燒䐁肉味肉拉麵,䐁肉厚切一大塊,半肥瘦䐁肉,入口即溶。
湯底十分濃郁,如果怕油膩感重的,記得要少油。

來一罐青梅梳打酒,好爽。
2018-04-07
2018-04-05 155 瀏覽
公眾假期黎食 排隊排左幾個字到有位 坐得都舒服唔迫 兩個人食叫左兩個小食同拉麵 都係例排叫佢招排野 炸雞幾好食 肉入口唔老 都唔會太多炸粉 個皮好薄 油唔算多 可接受餃子就正常啦 不過賣相幾ok豚肉味玉拉麵 叫左個小辣同唔辣既 豚肉易入口 夠林 落單個陣可以簡少油少蔥走蔥走荀 麵身有硬適中同軟簡 埋單2xx 本身見佢好多人排隊 都有dd期望 不過食落只係覺得一般 正正常常 所以一次俾我就夠喇
公眾假期黎食 排隊排左幾個字到有位

豚肉味玉拉麵 叫左個小辣同唔辣既 豚肉易入口 夠林
灸燒豚肉味拉麵

落單個陣可以簡少油少蔥走蔥走荀 麵身有硬適中同軟簡

2018-04-02 69 瀏覽
因為之前嗰晚去飲,所以平時周日會去飲茶,呢日都唔想去,反而想簡簡單單食個拉麵,於是老公又帶我來呢間拉麵店,順便食完行吓街拍吓拖。他真係好清楚我的心意,所以只是把餐牌看了兩下,便迅速的點了想食的拉麵。看看四周,有吧枱和方枱,差不多坐滿了人,我們找到座位坐好後,已經開始門外有人排隊了。濃厚豬骨豚肉拉麵把中間的辣醬撈落碗麵度,濃濃的豬骨湯味加上微辣的味道,十分開胃。另外,叉燒大大塊又厚肉,由外到內咬落去都係軟腍腍的。因為突然想解渴下,所以配咗罐 雀巢檸檬茶,涼涼地十分爽。豬骨豚肉紫菜玉子拉麵除咗湯底同豚肉同樣美味,連隻蛋中間也是超流心的,加埋大大塊脆脆的紫菜,更添惹味。

濃厚豬骨豚肉拉麵
另外,叉燒大大塊又厚肉,由外到內咬落去都係軟腍腍的。

因為突然想解渴下,所以配咗罐 雀巢檸檬茶,涼涼地十分爽。

豬骨豚肉紫菜玉子拉麵
2018-03-25
2018-03-27 63 瀏覽
平時成日食豚骨豚肉做嘅拉麵,用雞來做湯底嘅今次係第一次,之前喺open rice嘅焦點食評中,見一篇大讚雞肉拉麵嘅文章,印象深刻,由主食到湯頭都係用雞來做嘅拉麵,好似真係未試過,所以今次來到霸嗎,就試下雞肉拉麵喇:: ೖ(⑅σ̑ᴗσ̑)ೖ ::平時行過都見有不少人排隊,所以我一放lunch 就狗衝過去,都係要排隊😑,好彩1個人比較容易有位,等咗大約15分鐘就可以入去了,但喺出面無遮無掩,太陽直射15分鐘,都幾難受。傳統日式拉麵店裝修,牆上面掛咗好多食物畫,加上又大又粗線條嘅字樣,感覺豪邁,我諗就係那種要你大大聲「𠽌」啲麵入口嘅設定。因為喺排隊嘅時候,店員已經俾張order紙我落單,比較特別嘅係張order紙上可選少油,健康第一,揀少油先,埋位一陣,拉麵已經來了。碗麵嘅2片雞义燒令到我超興奮,超級厚✪ω✪,將雞脾肉好似普通豚肉义燒咁卷埋,定形後切開,就會圓形一片咁,雞义燒嫩滑入味,真係唔捨得食哂佢。湯頭清甜,比起豚骨嘅湯頭,雞湯係比較清淡,無豚湯嘅濃郁感,可能就係因為咁,比較少拉麵店用雞來做拉麵,但霸嗎嘅雞义燒拉麵並唔係淡而無味架,只係無咁濃郁,雞嘅精華依然係度,事實上,我地都無理由將雞拉麵同豚

湯頭清甜,比起豚骨嘅湯頭,雞湯係比較清淡,無豚湯嘅濃郁感,可能就係因為咁,比較少拉麵店用雞來做拉麵,但霸嗎嘅雞义燒拉麵並唔係淡而無味架,只係無咁濃郁,雞嘅精華依然係度,事實上,我地都無理由將雞拉麵同豚拉麵來作比較,就等於無理由攞雞翼同豬手來比較,係2樣唔同嘅野來架嘛。
至於麵同蛋呢,都好味嘅,但唔算好特別,所以就唔講喇。

店內有播放日本歌,有意營造氣氛,令客人有置身於日本食肆嘅感覺,當我聽到佢播「食戟之靈」主題曲嘅時候,發現原來個playlist有精心挑選過,搞到我食碗拉麵都勁熱血咁😂

醬燜雞义燒味味玉拉麵
2018-03-13
15 分鐘 (堂食)
醬燜雞义燒味味玉拉麵
2018-03-27 50 瀏覽
每次去尖沙咀地鐵站A出口the one 時不輪上或下班會見到一條很長人龍排在霸嗎。今天下午跟朋友一嚐滋味! 餐廳佈置跟日本傳統味道。 拉麵選有數種選擇: 豚肉/ 雞肉子供套餐、小食、雪糕、啤酒等。。。特濃魚介魚乾豚骨拉麵 (期間限定)HKD 93 逢期間限定東西感興趣,這個名副其實明顯用了很多豚骨㶭出來,非常濃烈、夠熱又不升太多油。拉麵做到軟硬度適中,木耳爽脆,肉有被輕輕燒過,香得來啖啖肉,有咬口。桌上還有辣粉 及胡椒提供。雞叉燒味玉雞白湯拉麵 HKD 88 雞肉比平常來的大塊又厚,肉質夠白夠鮮。內裡還有水汪汪溜心蛋,增添層次。最後我們把湯水喝得半光了。

餐廳佈置跟日本傳統味道。

特濃魚介魚乾豚骨拉麵 (期間限定)HKD 93

桌上還有辣粉 及胡椒提供。

雞叉燒味玉雞白湯拉麵 HKD 88
雞肉比平常來的大塊又厚,肉質夠白夠鮮。

內裡還有水汪汪溜心蛋,增添層次。

最後我們把湯水喝得半光了。
2018-03-25
2018-03-27 122 瀏覽
霸嗎拉面,出名好食,去到已經開始要排隊今期還有新口味: 特濃魚介魚乾豚骨拉面,湯底濃濃豬骨味,骨膠原多,配上介魚碎,介魚味更鲜更甜, 竹笋入味,葱花香,拉面軟硬度適中,最最重要的是那塊厚厚的豚肉,有兩對筷子的闊度呀!很正呀!!來到,一定點燒汁唐揚炸雞,炸雞炸得皮脆肉嫰,配上燒汁同芝麻,口感滿分最後,點了蜜瓜酒作飲品,用了靜岡縣蜜瓜汁,蜜瓜味濃,配上碳酸飲料,味道一流侍應生都細心又禮,上菜時都會叮囑客人小心湯麵太滾會燙傷
霸嗎拉面,出名好食,去到已經開始要排隊

特濃魚介魚乾豚骨拉麵

來到,一定點燒汁唐揚炸雞炸雞炸得皮脆肉嫰,配上燒汁同芝麻,口感滿分

燒汁唐揚炸雞

靜岡蜜瓜梳打

侍應生都細心又禮,上菜時都會叮囑客人小心湯麵太滾會燙傷

燒汁唐揚炸雞