2018-06-09 46 瀏覽
雖然剛去完一轉京阪神,感覺仲攰過平日返工, 推著bb車, 間中多雲有雨,原定嘅美食行程或餐廳都不能到達, 甚至乎買咗乘車pass都用唔盡 。剛上班第一日例牌要ot, 做完嘢之後經過尖沙咀, 突然之間想食拉麵,計埋今次應該係我第四次用餐, 最鍾意糖心蛋同埋炙豚肉 叉燒。今次叫了唐羽炸雞,炙燒豚肉味玉拉麵。炸雞35蚊一碟有五塊, 薄粉,冇太大火炸燶, 有肉汁炙燒豚肉味玉拉麵, 濃郁湯底, 有少少咸, 但我鍾意。 叉燒半肥瘦,唔會硬柴。 最重要係其他配菜如荀同蛋都一貫徹的好味道。眼見店外仍然有排隊, 雖然店員冇特登趕人,但香港地始終租貴,用餐時間寶貴, 所以食完就走,唔想阻住人做生意。

今次叫了唐羽炸雞,炙燒豚肉味玉拉麵。

炸雞35蚊一碟有五塊, 薄粉,冇太大火炸燶, 有肉汁

唐羽炸雞

炙燒豚肉味玉子拉麵

宵夜
唐羽炸雞
炙燒豚肉味玉子拉麵
2018-06-08 50 瀏覽
去舊公司探同事後, 在樓下見到平日很多人排隊的霸嗎拉麵人龍不長, 就趁機來試一試走進店子像走入了日本魚市場, 裝修帶濃烈日本風味, 彷彿下一步就有販子走出來跟你介紹今天最新鮮的魚 點菜紙簡簡單單, 不過望望 menu, 還真花多眼亂, 不同麵款各有特式, 心大心細. 點了最多人叫的灸燒豚肉味玉拉麵 ($88) 追加味筍及粟米粒(各$10), 一上枱有點打個突, 怎麼味筍跟粟米粒這麼大碗的, 還以為十蚊就只有小小份量的, 今餐要加把勁了平時的拉麵店那些豚肉叉燒都是薄薄的, 肥肉只有少少, 但這裡的卻有點似香港的五花腩, 肥肉佔了叉燒的1/3 ;  雖然如此, 但因為油脂經過炙燒變得香口,  加上經過長時間低溫慢煮, 豚肉軟綿之餘, 其實最肥膩的已經被除走,  咬下去就真的吃到油脂香軟而不是肥膏糊口了. 豚肉之外, 湯底也是精髓, 味道頗濃郁, 喝下去惹味但不會令人感到口渴, 喜歡濃湯的人會很享受; 還有那顆流心蛋, 是原隻上枱不是平日切開兩邊的做法, 在客人手上才即時夾開, 令蛋汁更加保持 juicy , 還可以混和香濃的豬骨湯, 好味道
  • 灸燒豚肉味玉拉麵
網友話霸嗎拉麵好食,有原粒流心蛋,咁啱出巡尖沙咀,就黎食下。無叫豚肉,要左雞叉燒。新鮮炮製,所以都等左一陣。一上枱,第一時間飲左啖湯,零驚喜加少許失望,好咸似味精水,加少少麻油味。食啖麵又無特別軟熟或麵香... 🤷🏻‍♀️不過個精萃原來只在於隻流心蛋同雞叉燒果度。嘩,流心蛋由內至外都咁軟滑,咬開之後香濃既蛋黃一湧而出🤩 雞叉燒亦有新鮮雞味,香口得黎非常嫩滑 🤤 餸料咁好,但無靚湯底同靚麵配搭,真係好可惜,猶如最佳球員遇上豬隊友,踢唔到一場好波,令觀眾大失所望。搵一碗好既拉麵真係難,雖然唔算伏,但可以更好。紙巾用黎抹失望既眼淚😢

搵一碗好既拉麵真係難,雖然唔算伏,但可以更好。

紙巾用黎抹失望既眼淚😢
2018-06-04
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2018-06-04 75 瀏覽
在尖沙咀上班,每天午膳時間「霸嗎拉麵」門口準有條人龍,雖知道它的拉麵好食,但要進內必須付上排隊的代價。今天我和同事下定決心,無論人龍多長都要排!以破釜沉舟的決心去食這碗拉麵。甫去到,沒有人龍哦?!進內後,又突然出現條長人龍,幸運是我們。是各種的人氣獎項,這店是挺出名的,難怪不少人慕名而來。特地印了叉燒的烹煮方法在紙巾盒上,令人更期待它的慢煮炙燒叉燒。我點了「炙燒豚肉味玉拉麵」。超大塊的慢煮炙燒豚肉,半肥瘦叉燒軟稔且肉汁豐富。我選了軟身拉麵,每根拉麵都索晒湯汁。粒味玉好好味。同事點的「特濃魚介魚乾豚骨拉麵」,湯底是勁濃的魚鮮味,帶少少腥,海鮮愛好者不容錯過。追加了「辛辣羽根燒餃子」,熱辣辣超脆口,辣醬刺激惹味。皮薄多餡。凍檸檬水任飲。..很滿足的一餐拉麵,湯底味濃,非常合我心意。「魚乾拉麵」更是出色,其他拉麵店亦鮮有這款湯底,希望下次光顧還有這款其間限定。

是各種的人氣獎項,這店是挺出名的,難怪不少人慕名而來。

我點了「炙燒豚肉味玉拉麵」。

超大塊的慢煮炙燒豚肉,半肥瘦叉燒軟稔且肉汁豐富。

我選了軟身拉麵,每根拉麵都索晒湯汁。

粒味玉好好味。

追加了「辛辣羽根燒餃子」,熱辣辣超脆口,辣醬刺激惹味。

皮薄多餡。

凍檸檬水任飲。
2018-06-02 68 瀏覽
今晚點左個炙燒豚肉味玉拉麵,因為想食埋個溫泉蛋,蛋跟出面一樣好吃。但湯底濃,好咸,飲左幾啖湯,都係覺得味道太咸,蓋過其他味。豚肉厚身,油脂幾重,肉質係幾鮮嫩,唔差。但有d名過於實既感覺,比人吹大左。
2018-06-01
25 分鐘 (堂食)
2018-06-02 57 瀏覽
今日出尖沙咀睇驗身報告,發覺冇咩事情發生咁就梗係要食返餐慶祝下啦!行到去The One都好似冇咩好選擇,見到霸嗎拉麵門口有小人龍排隊,應該有好嘢。咪執輸一於排下先,可能已經係兩點鐘所以好快可以入到去!期間限定:特濃魚介魚乾豚骨拉麵最強濃厚,我估佢係指湯底我叫左碗豬骨豚肉紫菜玉子拉麵,好豐富喔湯頭果然濃厚,豚肉燒得剛剛好,入口即化,佢應該係用咗五層肉,鮮嫩肥美,齒頰留香!我仲加左$10味筍,分量十足,我冇諗過份量有咁多,抵讚午餐加$12有唐揚炸雞五件,雞肉唐揚後依然juicy蜜瓜cider ,靜岡蜜瓜?好香蜜瓜味喔
期間限定:特濃魚介魚乾豚骨拉麵
最強濃厚,我估佢係指湯底
我叫左碗豬骨豚肉紫菜玉子拉麵,好豐富喔

我仲加左$10味筍,分量十足,我冇諗過份量有咁多,抵讚
午餐加$12有唐揚炸雞五件,雞肉唐揚後依然juicy

蜜瓜cider ,靜岡蜜瓜?好香蜜瓜味喔
2018-06-01 91 瀏覽
相信去過日本既人,都會覺得番到香港唔想再食日本野 ,因為日本野係香港點整都唔夠好食咁。 但今日經過the one ,見到有間勁日本feel既野 ,勁多日本字,裝潢都好有日本居酒屋feel,見到有人排隊,忍唔住拖住阿媽走去排埋一份。估唔到過左lunch time 都有人排咁相信應該唔差。排隊有冷涼既茶飲,真係估佢唔到,好似番左大陸咁有咁體貼既服務。 同媽排隊果陣已收到點菜紙,又係自己寫,勁有日本feel. 搞到差點想叫番酒飲,但日光日白飲酒🍻唔多好,最後都係放棄左。 雖然唔知佢寫咩,但一入去聽到店員既「1、2、3、4」,同埋呢幅牆,即時日本通上身,同媽係咁介紹日本既旅行呀習慣呀文化咁。同媽一人點左一個麵加兩份小食,午餐時間加$12就有小食,都幾抵食。豚肉拉麵($88)媽媽麵叫左軟麵,湯底好濃,麵可能煮既時間較長,好入味,濃得黎唔會湯到好多味精,豚肉應是醬燒又厚又多汁,肥瘦比例剛好,一讚玉子,入味之外,內面軟身,令人勁回味果種咬口。 我就點左清小小既雞湯拉麵,($88)適中既拉麵,我比較偏好呢個湯底,個人認為較清甜,食到多點鮮味。 雞勁有心思係雞肉捲唔係隨意整一塊雞肉俾你,蒜片我首次食到咁

同媽排隊果陣已收到點菜紙,又係自己寫,勁有日本feel.

豚肉拉麵($88)

我就點左清小小既雞湯拉麵,($88)適中既拉麵,我比較偏好呢個湯底,個人認為較清甜,食到多點鮮味。 雞勁有心思係雞肉捲唔係隨意整一塊雞肉俾你,蒜片我首次食到咁脆卜卜,完全展現果種日本人既細緻,每件事每微細位都做好。

唐揚炸雞 ,同平時的外形不太一樣,但食入口,勁有肉汁,唔會炸到好乾身。加埋檸檬可以解一解炸感。

餃子咁整好有上海窩貼feel,不過脆好多,一咬落去,菜肉汁都湧出黎,皮薄餡靚,如可以再大隻點,滿足下我食肉獸既願望就好。

望住飲品櫃咁多日本野飲,真係好想叫番支,只好忍一忍下次同朋友黎先飲啦。

最後埋單,一人一百蚊,當然係我請媽媽食啦 不過一百蚊平過我買張機票去日本架啦,為忙碌生活偷小小時間回味日本感覺,都已經好不錯了。 欣賞呢間店咁多細節都重現日本味。
2018-06-01
15 分鐘 (堂食)
2018-05-23 73 瀏覽
環境燈光昏暗,梳化位舒適。點了兩份炙燒豚肉拉麵,湯底夠濃,充滿豬骨湯口味,炙燒豚肉入口即溶味道極佳,可惜係脂肪占嘅比例較多,充滿罪惡咁,但份量足料,豚肉算是厚切的。
2018-05-23 60 瀏覽
霸嗎拉麵在尖沙咀的分店,每次經過都見到門口大排長龍,今日亦不例外,但為食男友話要食,就唯有排隊食啦,結果在門口等了20分鐘左右入座。我們點了炙燒豚肉味玉拉麵和辛辣炙燒豚肉味玉拉麵,好似其他拉麵店咁,拉麵麵身可選軟硬程度,我地穩陣選適中,ok,有彈牙感覺。湯底方面,我地都覺得辛辣味太辣,已經選了小辛都係咁辣。所以我地比較buy豚肉拉麵湯,不辣,湯底夠濃,拉麵索左湯汁後更好味。豚肉是厚切的,其實我同男友覺得最好食係:溏心蛋!真係流心蛋,又好味!

2018-05-22 79 瀏覽
每次經過尖沙咀總見到這條長長的龍 今日星期六下午三點鐘見到條龍短啲啲,所以即刻等等試一試空間大,座位寬闊裝修帶一點日本風落單紙清晰, 拉麵還可以選擇軟硬度調味料座乾淨,整潔濃厚豬骨豚肉玉子拉麵$88豬骨湯底濃郁,但食完後沒有頸渴感,味精應該不多,豚肉算厚身,入味。 醬炆雞叉燒味玉拉麵$88雞肉的份量比我想像中多還很厚身呢!這個拉麵我選擇最軟的,但對我來說仍是硬了一點,可能本人要求高吧! 羽根燒餃子五件 $35餃子多肉, 外層有少少脆,煎得剛剛好玉子有別於其他拉麵店,是全隻上的但一隔開即有驚喜, 超流心啊!綠茶可樂$25 ,夠凍, 透心涼
每次經過尖沙咀總見到這條長長的龍

今日星期六下午三點鐘見到條龍短啲啲,所以即刻等等試一試

空間大,座位寬闊

裝修帶一點日本風

落單紙清晰, 拉麵還可以選擇軟硬度

調味料座乾淨,整潔

濃厚豬骨豚肉玉子拉麵$88

醬炆雞叉燒味玉拉麵$88
雞肉的份量比我想像中多還很厚身呢!

羽根燒餃子五件 $35
餃子多肉, 外層有少少脆,煎得剛剛好

綠茶可樂$25 ,夠凍, 透心涼

2018-05-19
10 分鐘 (堂食)
2018-05-22 96 瀏覽
趁人少少緊係要黎試下😎呢個係佢哋嘅基本menu都有嘅辛辣湯底拉麵呢個係佢地既期間限定魚乾豬骨湯底拉麵首先講下佢哋嘅拉麵軟硬度 係好啱我同同行友人嘅口味 係將落單紙度你可以選擇軟硬度而且魚湯亦都唔會有腥味或太咸食落仲覺得幾鮮甜😁😁辛辣湯底唔洗講 都係咁辣🤣燒汁雞粒 首先好大粒 外脆內軟 肉質好嫩滑 個燒汁甜甜哋 唔會覺得好溜 非常之惹味嘅開胃小食!😃😃煎餃 我哋嗌咗最基本嗰隻味 外皮非常之脆 而且佢入面嘅材料都好豐富 大大隻煎到金黃色 非常之好味🤩🤩
趁人少少緊係要黎試下😎

煎餃 我哋嗌咗最基本嗰隻味 外皮非常之脆
而且佢入面嘅材料都好豐富 大大隻
煎到金黃色 非常之好味🤩🤩
2018-05-19 183 瀏覽
落雨都無減我地去食霸嗎拉麵嘅興致,除左我地,仲有好多人同我地一齊排排企等位。我地今晚9點幾先食野,雖然過左晚餐時間,但人潮好似都無遞減,不過好快就可以入座!(可能真係太好食太受歡迎)辛辣拉麵湯底好過癮,好惹味,雞湯湯底相對較清淡,兩者加埋又係另一番風味。拉麵好入味,麵身硬度適中,好喜歡這拉麵。炙燒豚肉極級肥美,盡顯霸氣!4大塊豚肉,鋪滿成碗拉麵,肥肉同瘦肉的比例剛好,肥瘦參半,肥而不膩,口感一流!

2018-05-03
2018-05-16 52 瀏覽
之前身體不好,公主一直要戒口食得超清淡最後終於稍為可以食濃味少少因為約咗車車去尖沙咀聽音樂會,所以就揀呢間看似不錯的拉麵店食一入到去,裝修好似日本,亦都好似日本餐廳咁,有冰水俾你斟圈圈圈,然後就揀咗個炙燒豚肉拉麵但因為仲未好返晒,所以被迫走筍,慘爺😫😫等左一陣拉麵就嚟啦公主習慣食個麵之前,呷一口濃湯嗯~豬骨味香濃,唔係嗰啲搵味精湯開水嘅味X拉麵😂😂得個咸字,完全冇黎特色😒😒不過如果佢可以比客人揀濃淡度就更好,因為公主覺得個味可以再濃啲,而車車就想再淡口啲果然各人有各人嘅口味要求不過公主喜歡佢係較幼身嘅拉麵,食落比較爽口,同時又可以黐住更多湯,正正子🤤🤤好喇係時候試吓佢嘅慢煮炙燒豚肉公主食到嗰舊比較多肥膏,係接受到嘅但公主相信唔係個個得🤣🤣🤣🤣慢煮的確令到豚肉好冧好滑,連肥膏都入口即溶之但係,炙燒嘅感覺又唔係好強烈🤔🤔係浸得響湯太耐?定係燒得唔夠呢?呢樣就真係不得而知,總之就係唔夠香口🙊🙊寶物沉歸底,味玉梗係留返最後食啦但好可惜,好似煮得唔夠身個蛋黃仲係有流質味道不錯的,如果再煮得熟返少少就最好總括而言:環境係有日本風情,湯底也不錯(當然濃少少會再好啲啦😅😅)。面嘅軟硬度適中,爽口彈牙。
之前身體不好,公主一直要戒口食得超清淡
最後終於稍為可以食濃味少少

一入到去,裝修好似日本,亦都好似日本餐廳咁,有冰水俾你斟
圈圈圈,然後就揀咗個炙燒豚肉拉麵
但因為仲未好返晒,所以被迫走筍,慘爺😫😫

等左一陣拉麵就嚟啦
公主習慣食個麵之前,呷一口濃湯
果然各人有各人嘅口味要求

好喇係時候試吓佢嘅慢煮炙燒豚肉
公主食到嗰舊比較多肥膏,係接受到嘅
但公主相信唔係個個得🤣🤣🤣🤣
慢煮的確令到豚肉好冧好滑,連肥膏都入口即溶
之但係,炙燒嘅感覺又唔係好強烈🤔🤔
係浸得響湯太耐?定係燒得唔夠呢?
呢樣就真係不得而知,總之就係唔夠香口🙊🙊

寶物沉歸底,味玉梗係留返最後食啦
但好可惜,好似煮得唔夠身個蛋黃仲係有流質
味道不錯的,如果再煮得熟返少少就最好

總括而言:環境係有日本風情,湯底也不錯(當然濃少少會再好啲啦😅😅)。面嘅軟硬度適中,爽口彈牙。如果味玉可以再住得好少少就perfect池😋😋

p.s.之後聽其他朋友講,原來佢個雞叉燒拉麵更加正,下次如果有時間一於再去試下💪🏻💪🏻
2018-05-16 145 瀏覽
今晚同朋友收工之後正諗緊食乜之濟,突然醒起呢間拉麵店早前好多人排隊,但見到當時已經9點幾,即管去碰運氣睇下洗唔洗排隊。去到嘅時候冇乜人直接入得,一坐低即刻睇下係乜先...拉麵種類唔多,不過好食嘅話賣一款就夠。最後同朋友叫咗一個招牌豚肉味玉拉麵同埋期間限定魚介豚肉拉麵。魚介豚肉拉麵一見到咁大塊紫菜見到好吸引呀!但點知原來係得一半,而且紫菜已經"un"咗... 湯頭偏咸而且飲落好似用粉開嘅感覺,豚肉好香,但有7成係肥脂肪。唯一拉麵麵質幾好,唔會太淋太硬。豚肉味玉拉麵呢個湯頭反而味道適中,但依然係粉開嘅感覺,而且唔特別,冇令人驚喜嘅感覺。豚肉冇魚介麵咁肥,大概3成脂肪,雖然偏瘦,但肉質幾淋。味玉都係普通流心蛋,冇乜特別。當落完order之後感覺到腳邊有野"了了"下但冇乜留意,但細看之下發現有隻蚊係鼓油碟上面!終於知道乜野係腳邊"了"我!到離開之後腳上已經多左幾點紅印。

魚介豚肉拉麵
期間限定  -  魚介豚肉拉麵

豚肉味玉拉麵
豚肉味玉拉麵

上面!終於知道乜野係腳邊"了"我
!到離開之後腳上已經多左幾點紅印
2018-05-15
2018-05-16 73 瀏覽
星期五晚放工,同朋友約埋喺尖沙咀食霸嗎。其實一直都想食,但每次經過都好多人排隊,所以次次都放棄。今次的起心肝一定要食佢。夜晚接近九點,排隊的人龍都有成10米長,我哋排咗接近半個鐘,先入到去。鋪頭比我想像中細,但樓底好高,同埋啲裝修都好有日本拉麵店特色。點左個炙燒豚肉同埋一個雞叉燒白湯拉麵。雖然人多,但啲面好快到,個湯熱辣辣好正。面系幼面,所以掛湯能力高。叉燒好厚,脂肉分明。蛋系橙紅的流心,整體十分不錯。 朋友的雞叉燒有2大塊,肥大肉厚,湯就較清,但雞味都濃,佢好鐘意!最後食埋個抹茶雪糕,小小的木桶,好可愛。抹茶味都濃,加上紅豆,雪糕唔會太甜,剛剛好。估唔到食拉麵仲有得食雪糕,感覺十分不錯。一定會回頭再黎食!

2018-05-11
30 分鐘 (堂食)
  • 炙燒豚肉拉麵,雞叉燒白湯拉麵
  • 抹茶雪糕