2018-11-28 56 瀏覽
霸嗎拉麵濃濃嘅豬骨湯底係標準!拉麵掛湯力強,每一條都是濃厚滋味!豬腩肉看似好肥,但其實入口不膩,很不錯!溏心蛋溏心做得好靚!也夠入味!跟麵上,夠慷慨👍👍原來煎餃中,他們異常重視一對薄翼,所以這款羽根燒餃子又叫翅膀餃子太薄折翼,太厚不脆這家拉麵店的,脆皮輕脆,厚薄均勻,賣相特美!沾上醬汁,夠滋味!有時怕肥,無將湯一飲而盡😝但今次朋友將湯底清晒,發現原來內有乾坤!算是一點小驚喜吧!😊😊商場會員有優惠,每碗拉麵減$10,抵!

霸嗎拉麵濃濃嘅豬骨湯底係標準!
拉麵掛湯力強,每一條都是濃厚滋味!

豬腩肉看似好肥,但其實入口不膩,很不錯!

溏心蛋溏心做得好靚!也夠入味!
跟麵上,夠慷慨👍👍

太薄折翼,太厚不脆
這家拉麵店的,脆皮輕脆,厚薄均勻,賣相特美!
沾上醬汁,夠滋味!

有時怕肥,無將湯一飲而盡😝
但今次朋友將湯底清晒,發現原來內有乾坤!

算是一點小驚喜吧!😊😊

商場會員有優惠,每碗拉麵減$10,抵!
2018-11-18
午餐
2018-11-21 35 瀏覽
霸嗎拉面, 同D同事久唔久都有去食開, 因為地方就腳,係正將軍澳地鐵對上面新都城中心2期1樓;!👍🏻👍🏻👍🏻 九州既味道一直都係我日本拉面既心水選擇, 霸嗎拉面湯底做得好出色, 我通常會叫佢"炙燒豚肉味玉拉面" 佢個湯底好豐富既豬骨味, 好濃, 你係會FEEL到佢好多骨膠原, 因為個湯都好有膠質, 👍🏻👍🏻👍🏻😍另外佢入面塊日式叉燒煮得好林, 仲勁厚, 上枱前又會燒一燒等佢有多一層焦香既味道~ 溏心蛋每次都要加多一隻先夠喉, 個蛋黃好紅, 一睇就知係靚日本雞蛋做~ 好入味~ 正~ 值得一食再食既日本拉面~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🍜🍜🍜
2018-11-21
2018-11-20 35 瀏覽
又喺自己食好嘢系列啦 今次專登去到將軍澳食好嘢作為憧憬日本嘅小弟我 今次終於去左食拉麵啦今次仲放縱地叫左好多嘢霸嗎拉麵係尖沙咀係排晒長龍嘅,嚟到將軍澳都一樣。最強醬油絕無虛假,佢地嘅湯底真係好正呀!而坐係度望住師父煮麵真係好療癒。叫左一碗炙燒豚肉味玉拉面勁大塊豚肉,厚切,又肥又多肉,拉面份量都唔少,湯好濃郁,一口面一口湯,好正配埋一隻半熟玉子嘢飲果然喺最快上 果然喺日本直送嘅完全同我印象中喺日本飲嘅味道一模一樣
又喺自己食好嘢系列啦
今次專登去到將軍澳食好嘢作為憧憬日本嘅小弟我
今次終於去左食拉麵啦今次仲放縱地叫左好多嘢
叫左一碗炙燒豚肉味玉拉面
配埋一隻半熟玉子
嘢飲果然喺最快上 果然喺日本直送嘅
完全同我印象中喺日本飲嘅味道一模一樣
2018-11-18 41 瀏覽
今天和朋友在新都城看完電影,感覺肚子有點餓,路過這件拉麵店,被它的裝修吸引了眼球,於是我和朋友一於就去幫襯。店面提供了湯底不多,主要是豬骨湯和鷄湯,最吸引我們的當然是那塊肥瘦交替的五花叉燒和很少吃到的鷄肉叉燒我和朋友分別點了一款濃厚豬骨豚肉玉子拉麵($88),醬燜鷄叉燒拉麵($83),最後再多加一款抹茶雪糕($28)濃厚豬骨豚肉玉子拉麵湯底果如其名,十分濃稠,鮮香可口的湯汁挂到每一條麵條上,十分有滿足感。叉燒是五花腩肉做成的,表面炙燒過,帶有些焦香,叉燒約有1厘米厚,一口咬下去,你能感受到油脂佈滿整個口腔,隨之在口中融化。玉子也沒讓我們失望,流心程度是100%,蛋黃的順滑、蛋白的Q彈..兩者一起配合,叫人不得不愛上它!朋友的醬燜鷄叉燒拉麵也不負衆望。湯上浮現著金黃色的鷄油,伴有聰粒、木耳絲和兩塊巨大的鷄肉捲塊。先喝一口湯,哇!好濃的雞味,想必是這雞油的功勞!鷄肉叉燒我也是頭一次嘗試,原來是鷄腿肉卷起,嫩滑無比。讓我驚喜的是,鷄肉還連著薄薄的雞皮,讓鷄味有了更大的提升。抹茶雪糕大概是整頓飯的完美總結,雪糕屬於奶味較重的抹茶味,適合我這種喜歡抹茶但又吃不到苦澀抹茶的人,還有那粒粒飽滿的紅豆

抹茶雪糕大概是整頓飯的完美總結,雪糕屬於奶味較重的抹茶味,適合我這種喜歡抹茶但又吃不到苦澀抹茶的人,還有那粒粒飽滿的紅豆,簡直和抹茶雪糕是絕配,而且甜度剛剛好,真是太喜歡這雪糕了

這次的嘗試感覺不錯,下次有機會會再吃的,看到有新出的龍蝦拉麵,甚是吸引呢!
2018-11-12 108 瀏覽
今日經過新都城,無意中發現霸嗎推出左午市lunch set😳 價錢仲要好經濟實惠~ 平時食碗拉麵都要差唔多$100,依家lunch set $48起,有7款選擇,每個set都包埋飲品,部分會跟埋小食,仲要免加一,呢個價錢好難唔心動💓Set D $68灸燒豚肉味玉拉麵平時可以根據自己個人口味選擇軟麵/硬麵等,lunch set就無得簡了😖。拉麵份量正常,同平時食既一樣。豚骨湯底味道有點淡,拉麵碌得岩岩好,軟硬適中。豚肉好大塊,係五花腩黎,屬半肥瘦,外皮經灸燒過,肉質嫩滑,但有少少油膩。最有驚喜反而係溏心蛋!!所謂溏心蛋,就係要將蛋白煮到凝固,而蛋黃則是呈液態狀或者是膏狀。溏心蛋半熟,煮得剛好,蛋汁同蛋黃香味都溢出!!羽根餃子 (3件)平時正價食應該有5件餃子,依家lunch set附送都有3件,一個人都好夠食😗~ 最中意係有層好薄既蛋包著餃子,令外皮好香脆,點埋餃子汁,wonderful~~

Set D $68

灸燒豚肉味玉拉麵

羽根餃子 (3件)
~~
羽根餃子
羽根餃子
2018-11-04 97 瀏覽
常常去尖沙咀又見排長龍,今日在將軍澳看見,又有set lunch 一於入去試試.set lunch 48 元起,有麵有飯叫今時今日經濟之選了,重要免加一.平時冇set lunch 就88 一碗了.有各種的日式飲品.裝修也十分有日式料理的感覺.可樂一下先.跟一個炒芽菜十分爽口清新.熱熱的鰻魚石鍋飯,有少少焦香.,鰻魚又香又好味.到主打的拉麵了,湯底十分濃,豚肉份量十足,並不是很肥.餃子的背面.比較有特色.材料十足的,是tko 經濟之選.
平時冇set lunch 就88 一碗了.
有各種的日式飲品.
裝修也十分有日式料理的感覺.
可樂一下先.
跟一個炒芽菜十分爽口清新.
熱熱的鰻魚石鍋飯,有少少焦香.,鰻魚又香又好味.
到主打的拉麵了,湯底十分濃,豚肉份量十足,並不是很肥.
餃子的背面.比較有特色.
材料十足的,是tko 經濟之選.
2018-10-23 119 瀏覽
霸嗎拉麵非常出面,於是今日同友人去朝朝聖。店鋪鮮紅色的廣告牌非常易認,出地鐵站幾步路就能夠找到餐廳位置。友人實在太愛拉麵,於是點了一份濃厚豬骨豚肉玉子拉麵,湯底濃郁,味道鮮甜,再配上厚厚的豚肉,肥瘦均勻。而我就揀選了石鍋燒豚海老飯,石鍋飯最精萃的地方是有飯焦,而且肉+海鮮的份量超乎我想像的多! 非常抵食。小食方面,沙拉唐揚炸雞,沙拉配炸雞去了炸物的油膩感,咬落肉汁鮮嫩,5件大大件的炸雞簡直滿足到2-3人的份量。食日本餐廳怎麼可以少了餃子! 羽根燒餃子煎出來上碟,長方型的擺盤簡直是打卡的好菜式!最令我驚喜的是甜品! 通常好多人都會忽視了甜品,今次我和友人特別點了兩款味道的雪糕,(黑芝麻和抹茶)。雪糕本身有這兩種濃郁的味道之外,軟綿綿,入口即溶, 再配以大量紅豆蓉,簡直是絕配!飲品方面, 最令我喜出望外的是有蜜瓜酒! 除了有蜜瓜的香甜,仲有少量酒精味道,兩種的配搭調配得很好。
霸嗎拉麵非常出面,於是今日同友人去朝朝聖。

2018-09-22 140 瀏覽
上星期六和朋友去了寶琳逛街睇戲,睇完戲感覺有點兒餓,在附近找好吃。結果,我們二人到了霸嗎拉麵店。場內環店不算太大,所以要等位。餐廳佈置充滿了日式風味的特色,正正配合拉麵店。炙燒豚肉味玉拉麵:拉麵份量剛好,適合一人食用,麵質軟硬度適中,帶點爽滑口感,配合濃郁既湯底,的確一流。炙燒後既豚肉帶點肥瘦,所以食落不覺硬。味玉是流心蛋來的,一咬落蛋黃慢慢流出,非常香口啊。另加味玉和粟米粒:由於味玉太過好吃,所以特意和朋友叫多隻。另外,粟米粒好多份量,而且還是甜甜的。羽根餃子:餃子底部香脆,餃子外皮不會過厚,咬落餃子當中既肉汁滲透出來。餃子配合餃子汁更加好吃啊。元祖彈珠汽水:相信年輕人和小朋友一定喜歡,因為味道甜甜的,又可以為夏天解解渴。日本芝麻雪糕:芝麻雪糕非常滑身,味道充滿濃郁芝麻香口味。而當中配有紅豆,紅豆為整個雪糕添加更甜的味道,令整個雪糕變得又甜又香。

2018-09-16 109 瀏覽
朋友要入來將軍澳整d野剛好在家附近加上大家夾到時間食晚飯佢話好想食呢間拉麵店見近近地就來左呢間食豬骨豚肉紫菜玉子拉麵 $98豬骨湯底超濃郁豚肉好厚肉麵質有得揀唔同硬度辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 $93朋友話鐘意食辣佢叫左呢個湯底唔太辣但好夠味我地每人都有隻流心溫泉蛋隻溫泉蛋唔錯好滑羽根燒餃子 (5件) $35煎得勁香勁靚唐揚炸雞 (5件)$35雞肉食落好彈牙個皮炸得好脆新口味拉麵店相當細心啊第一隻醬油碟用保鮮紙包住左叫人用下面果d碟乾淨d食拉麵好易會彈左d汁出來呢個動作好為客人設想抵讚
朋友要入來將軍澳整d野

食拉麵好易會彈左d汁出來

呢個動作好為客人設想
抵讚

2018-09-13 1798 瀏覽
每次係尖沙咀食霸嗎拉麵都要排長龍等位入座, 宜家係寶林都開左分店, 人流雖然未有尖沙咀店咁旺, 但假日lunch-hour都要拎籌等位。呢間霸嗎拉麵分店面積不大, 內裡裝修跟其他分店一樣, 富有日本拉麵店風格。自行click想吃的落單, 可自選拉麵既軟硬度, 同埋走額外配料, 盡量滿足每位食客既口味。order左一支【靜崗蜜瓜梳打】HK$28其他地方較少機會可買到, 有汽的蜜瓜梳打, 蜜瓜味很突出, 每次幫襯我定必order!【沙拉唐揚炸雞】HK$38無骨炸雞, 炸後表面不油膩, 香脆, 雞肉keep到juicy肉汁, 肉質略為嫩滑, 炸物配上沙律醬, perfect!【灸燒豚肉味玉拉麵】HK$88今次order了少油, 的確送上檯時, 湯底沒有明顯過多既油層,  湯底反而不會過份濃郁, 唔會邊食邊狂飲水果種, 稍嫌湯底溫度不算太熱。拉麵呈幼身, 帶點點彈牙。 另外有幾片索左湯底還帶些少爽既筍片, 當然不少得厚切灸燒豚肉!豚肉表面輕輕燒過, 無損豚肉既本身肉汁, 豚肉有1/4都是肥油層, 入口林而帶豬油香~ 而最令我欣賞反而係隻流心蛋, 質感滑而林身, 咬開後,  蛋黃慢慢湧出, 充滿

order左一支【靜崗蜜瓜梳打】HK$28
靜崗蜜瓜梳打

【沙拉唐揚炸雞HK$38

【灸燒豚肉味玉拉麵】HK$88
灸燒豚肉味玉拉麵

拉麵呈幼身, 帶點點彈牙。

豚肉表面輕輕燒過, 無損豚肉既本身肉汁, 豚肉有1/4都是肥油層, 入口林而帶豬油香~ 而最令我欣賞反而係隻流心蛋, 質感滑而林身, 咬開後,  蛋黃慢慢湧出, 充滿淡淡既蛋黃香, 正!

【味玉】+HK$10
另外追加了粟米粒, 清甜, 跟拉麵一定食, 可增加其口感~ 份量亦很多, 抵食!
栗米

最後到甜品【日本抺茶雪糕】HK$28
雪糕上檯時已是開始溶既狀態, 抺茶味不帶半點澀, 再加上甜甜既紅豆, 味道不錯!
日本抺茶雪糕
2018-09-09
10 分鐘 (堂食)
2018-09-09 84 瀏覽
新都城分店地方不太大,可以說一眼望哂全餐廳,座位約40個左右,但職員有五六位。而昨天進店時發現,其中兩張較特別。其中一張檯被1名職員躺在餐檯上睡著,而另一張檯有一男一女在進食麥當勞餐,又漢堡飽又麥樂雞又汽水,但職員只是在店內說說笑笑,並沒有阻止,可能是其餐廳特色吧🤔🤔。點餐完後才發覺檯面上推廣成為該餐廳會員可以有+$15一客餃子既優惠。因為職員只給餐牌,所以推廣特式拉麵等都不知道,才多口問職員是否可用此優惠。而職員回應"係呀,你可以依家登記,不過下次先可以用,因為你已經落咗單啦~"(因為我要咗2客拉麵+1客餃子)....😅😅可能公司推行任何優惠或者做任何政策都唔重要,所以職員才有此態度及回覆吧。食物開始上檯,餃子煎得香口,但拉麵就😪😪 湯底是溫的,一啲都唔熱,唔熱既湯底感覺有一層油在上面。溫泉蛋無論是外層或者內裡都是冷的,但又做到溫泉效果,真是佩服。但值得一讚的是豚肉,烤得香口,但又唔太油膩,而且是全碗麵最熱,及最有溫度既食材👍。真係難忘既體驗,可能係我多方面唔識欣賞其用處卦。不過下次都係光顧其他分店或者其他正宗日本拉麵店吧~
2018-09-08
5 分鐘 (堂食)
  • 羽根燒餃子
2018-09-04 83 瀏覽
和朋友找間餐廳吃個午飯,來到霸嗎拉麵!我點了一款期間限定的拉麵,辛辣檸檬豚肉拉麵。首先湯底方面,由於加了檸檬,令湯底非常清新 一點也不油膩,而且辛辣的程度適中,令湯底更加惹味,而豚肉size很大件,由於脂肪不多,豚肉的肉味更加香,而且肉質也很爽口。我選擇了軟硬度為適中的麵條,麵條非常彈牙,和麵條吸收了濃湯的豚骨味道,味道一流 另外這個拉麵還有木耳絲和櫻花蝦作為配料,夾起拉麵時會掛上小許櫻花蝦,味道更加有層次。我們再叫了一款小吃,辣汁唐揚炸雞。炸雞表皮上被厚厚的麻辣汁覆蓋住,再加上小許蔥花,只是看到也覺得很吸引,試了一口 肉汁便立即流出來,雞肉非常嫩滑,而且炸粉很薄,也很香脆。
和朋友找間餐廳吃個午飯,來到霸嗎拉麵!

我們再叫了一款小吃,辣汁唐揚炸雞炸雞表皮上被厚厚的麻辣汁覆蓋住,再加上小許蔥花,只是看到也覺得很吸引,試了一口 肉汁便立即流出來,雞肉非常嫩滑,而且炸粉很薄,也很香脆。
2018-09-03 84 瀏覽
霸嗎拉麵在香港已經開設了數十間分店。自尖沙咀的開設後,實在有很有興趣去,但經常需要排隊, 實在令人卻步。今天和朋友在將軍澳見面,所以特此來品嚐一下。 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 93 拉麵給端上的時候,濃烈的豬骨及辛辣味撲鼻而來。 因為選擇了小辣,濃厚的豬骨湯底給點綴了。湯底黏度適中,也不會帶著過份的油膩感。 雖然麵底是幼身的蛋黃,但蠻富嚼勁的。 但令人意想不到的是味玉,即是流心蛋, 眼味濃厚, 流心效果令人喜出望外。唐揚炸雞 35炸雞外脆內嫩,可真是雙重口感。總體而言,是物超所值的。

今天和朋友在將軍澳見面,所以特此來品嚐一下。
 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵 93
 雖然麵底是幼身的蛋黃,但蠻富嚼勁的。
唐揚炸雞
唐揚炸雞 35
炸雞外脆內嫩,可真是雙重口感。

總體而言,是物超所值的。
唐揚炸雞
2018-09-03 61 瀏覽
這間拉麵店 每次經過都見到大排長龍 今次就來試試。濃厚豬骨豚肉玉子拉麵豚肉比其他拉麵店大,最特別的就是表面燒香過,所以食起來好惹味和有燒烤味,而且肥瘦適中,不太油膩亦不太粗糙,肉質十分彈牙。麵質可供選擇,較軟,適中及較硬,選擇了適中,十分彈牙,最重要是能夠掛湯。玉子是流心蛋,蛋黃味濃,蛋白亦吸收了濃湯的味道拉麵的靈魂當然是湯底,一試就知湯底是用了豬骨餚製,因為豬味濃郁,豬油量適中,最重要是吃完一點都不口渴。韭菜豬肉餃有別於一般餃子,所有餃子的底部是以煎脆了超薄餃子皮連著,加上特製醬汁及芝麻的香味,吃上去更加香脆,而醬汁亦不減餃子的香脆。餃子內的豬肉不會太油膩,豬肉亦吃得出是經過特別醃製, 餃子皮亦不會太厚,性價比高。信州蘋果梳打清甜的蘋果味,甜度剛剛好,不太甜又不太淡,配撘拉麵的確一流!
這間拉麵店 每次經過都見到大排長龍 今次就來試試。

濃厚豬骨豚肉玉子拉麵

韭菜豬肉餃

信州蘋果梳打

2018-09-02 103 瀏覽
一直想試這家在香港九龍新界都有分店的霸嗎拉麵,但礙於每次都大排長龍而未有機會,今天發現新都城分店無須排隊,終於可以得償所願。拉麵主打豚骨湯底,亦可選辛辣湯底,還有期間限定的檸檬豚骨湯底,另外小食有餃子及炸雞選擇。檸檬豚肉拉麵夏日期間限定的檸檬豚肉拉麵,是經典的豚骨湯底,有濃郁的豚骨香氣,一呷香濃順喉,但卻濃而不膩,輕輕擠壓檸檬,湯底馬上變得輕怡,檸檬酸爽清新的味道為豚骨湯底帶來新的滋味。炙燒豚肉必須有肥有瘦,同時比例適中,入口甘腴味美,更帶有淡淡焦香。辛辣炙燒豚肉味玉拉麵同樣是以豚骨湯底作為底蘊,不同的是辛口香辣的風味,刺激著舌頭但不過火,仍可品嚐到醇厚香濃的豚骨湯底。拉麵口感筋道醇厚,頗有嚼勁,半熟味玉生熟程度拿捏恰到好處,蛋黃部分相當濃郁。沙拉唐揚炸雞雞塊外層炸漿不厚,卻意外地香脆,雞肉鮮嫩多汁,特別是用上味道清新輕怡的沙律醬,比其他地方只用bb牌沙律醬更有誠意。

2018-09-01
午餐