2020-02-26 774 瀏覽
成日行街都見過霸嗎拉麵,朋友話想試,就去左將軍澳個間食下濃厚豬骨豚肉拉麵我呢d重口味人士見到濃厚就點左,見到自己個個同朋友個個湯底就知我冇叫錯,湯底好濃郁,麵條幼身,掛湯力強豚肉可以見到色澤好令,好肥美,而且唔係切到好薄個隻,食落口感更佳醬燜雞叉燒味玉拉麵朋友揀呢個湯底比我個個清,加上係用左雞肉,比較健康🙈其實一開始望到雞叉燒我以為係有雞有叉燒,但原來係用雞肉做到好似叉燒咁😂所以大家唔好誤會羽根燒餃子上openrice見到呢道菜咁多人推介,個名又咁特別,中意食餃子既我當然要試下😋佢個底有一層由水,鹽,小麥粉整成既粉漿,日本就叫呢個羽根,我呢個香港人第一次食,佢咁整係會食到好脆既皮,如果就咁食個層粉就有食到小麥香,但要中意小麥個陣味既人先會中意食🙈柚子雪葩呢個係日本既包裝原個上,佢望落平平無奇,但食落柚子香好濃,做飯後甜品一流👍🏻埋單每人$117,日式拉麵店黎講都算抵食,下次食可以再試其他🙆‍♂️

成日行街都見過霸嗎拉麵,朋友話想試,就去左將軍澳個間食下

醬燜雞叉燒味玉拉麵

醬燜雞叉燒味玉拉麵

柚子雪葩

柚子雪葩

• 濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
2020-02-05 345 瀏覽
因疫情關係,我和同事都以當值形式上堂,而今日正是我倆的當值日。反正已出了街,又唔好浪費一個口罩,要用盡佢(哈!),所以決定放工後一起晚餐才回家。不敢四處遊,就在附近吃吧! 紅彤彤門面令人醒神,驅走內心的悶氣,就它吧! 因為方便,之前都來過幾次,門面日式布簾和兩盞日式紅燈籠都好吸晴,令人覺得好精神。內裏裝潢沒有任何改變,近門有吧枱座的 “小屋”,是看到師傅們製作的最佳位置。除 吧枱座,還有數張二至四人枱,座位不算多。牆身有色彩繽紛大圖畫和巨型的菜式海報,很搶眼啊!枱上的物品挺齊全,有餐具、紙巾、檸檬水、調味料、餐牌和點菜紙。調味料分別有餃子汁、七味料和炸蒜。餐店除供應拉麵外, 還有子供套餐、羽根餃子、唐揚炸雞、石燒飯、丼物、小食、追加配料、甜品和飲品,選擇都不少。拉麵有三大類,分別有濃厚豚骨湯拉麵、雞白湯拉麵和期間限定拉麵,每款拉麵均有幾種選擇。******************************其實這裏定期都會推出期間限定拉麵,而今期就是担担拉麵,中日結合,真有新意!但我倆還是喜歡已有的拉麵款式。我選了一碗雞叉燒味玉雞白湯拉麵 Tori-Ajitama ($88),有兩塊雞叉燒
雞叉燒味玉雞白湯拉麵
其實這裏定期都會推出期間限定拉麵,而今期就是担担拉麵,中日結合,真有新意!但我倆還是喜歡已有的拉麵款式。我選了一碗雞叉燒味玉雞白湯拉麵 Tori-Ajitama ($88),有兩塊雞叉燒、一隻味玉、一些青香的蔥花和爽脆的木耳,大大碗,好滿足!
雞叉燒味玉雞白湯拉麵
因為第一次嚐雞湯拉麵,所以很期待它的味道。湯面泛有油光,趁熱馬上呷一口,需感覺有點油,但啖啖雞香,很美味! 麵條幼身,口感適中,不會太硬又不會過腍,舀一羮和雞湯同吃,配搭更美味。
雞叉燒味玉雞白湯拉麵
連皮的雞叉燒厚度適中,腍嫩的雞肉夾雜着肥膏,甘香油潤,且製作入味,比起叉燒,我更喜歡雞叉燒,好吃!
雞叉燒味玉雞白湯拉麵
味玉是我的最愛,吃拉麵不能沒有的! 咬一口,嘩嘩嘩! 真係三個「嘩」。流心狀極佳,鮮黃的蛋黃汁緩緩滴進拉麵中,好吸引! 全隻蛋都相當黏滑,亦富蛋香,連蛋白亦保持滑溜,且烹調入味,真係想吃埋朋友嗰隻,哈!
炙燒豚肉味玉拉麵
友人就點了一碗炙燒豚肉味玉拉麵Ajitama-UMA ($88),但就走蔥和走筍……那麼好味的配料也不要,真係唔識食,哈! 她話湯底濃厚兼富膠質,啖啖香濃的豚肉味,很討她喜歡。而大大塊的豚肉相當厚身,肥膏瘦肉雙間,經過火炙而迫出油份,吃起來帶些焦香,亦更甘香油潤,正!
野菜
另外追加一份野菜Mixed Vegetables ($20),份量都幾足,數數看,有芽菜、木耳絲、甘荀絲和蔥花,全部都清爽,帶有蔥香,少油少鹽,健康之選,岩晒我口味。
---------------------
相信因疫情關係,不止街上的途人少了,連食肆的人客都寥寥可數,即使食物有多好吃,也不多人一起來品嚐,真的很可惜,心有點不快,很希望早日抗疫成功。
2020-02-04
野菜
日本拉麵是不少人心中的comfort food,熱騰騰香氣誘人,在吸食拉麵時有種幸福知足感,再嚐一口熱湯,特別是濃厚的味噌湯,鹹香和油脂完美融合,一呼一吸間便是享受美味拉麵的樂趣。日本飲食文化源遠流長,吃拉麵的文化在時代不斷演變的步伐下也漸漸新舊亙融或更替。今日去到呢區唔洗大排長龍都可以食到【霸嗎拉麵】。寶林區,可以不用排隊便可以入座,太開心了。店內環境跟尖沙咀一樣,很有東洋味,這裡地方不算很大,但就分為兩個小區似的,一面是吧枱一面是卡位橫枱,兩者環境都是不錯的。看看餐牌,餐牌上的拉麵都是圖文並貎的,非常清楚。好像現在很多拉麵店麵是這個模樣了。圖文並貎我們都很容易點選自己想要的拉麵。除了拉麵,這裡還有一些飲料及小食。..👋灸燒豚肉味玉拉麵🍜 $88拉麵上除了有蛋、炙燒豚肉還有一些木耳和蔥花,朋友點選了普通硬度的拉麵。吃得很滋味,朋友一邊吃,一邊說很好吃。用豬脛骨、豬背骨熬煮超過10小時,湯底極為濃稠!醬油濃厚豚骨湯非常鮮,飲落豐富但不死鹹!炙燒豚肉雖然只有一塊,但它不是薄薄的一塊,是厚厚的,份量十足!豚肉的size 亦都非常之有誠意!食落軟腍,瘦肉中帶有漂亮的油花 吃起來不像五花這麼肥

[最強醬油濃厚豚骨湯]
👋灸燒豚肉味玉拉麵🍜 $88

灸燒豚肉味玉拉麵🍜 $88

炙燒豚肉雖然只有一塊,但它不是薄薄的一塊,是厚厚的,份量十足!豚肉的size 亦都非常之有誠意!食落軟腍,瘦肉中帶有漂亮的油花 吃起來不像五花這麼肥,總括不會太肥膩。
灸燒豚肉味玉拉麵🍜

霸嗎的味玉生熟程度做得好好,拿捏恰到好處,咬開還是溏心的,有溏心蛋黃未食淨係見到都開心點,配上滑溜的蛋白,令人齒頰留香!

[店內自家製面]
👋特盛灸燒豚肉拉麵🍜 $118
太肚餓了又可以分點比對方食既關係,就點了一碗特盛炙燒豚肉拉麵,特大份量的豚肉好爽呀。
灸燒豚肉味玉拉麵🍜 $88

依舊如上都係大大片又係厚切,豚肉經過炙燒,油脂特別香,肉質非常嫩滑,

特盛灸燒豚肉拉麵🍜

點選了較硬的拉麵,喜歡這種硬度,好有口感,拉麵更是店鋪自己做的,口感特別煙韌。
特盛灸燒豚肉拉麵🍜

而湯底濃郁,足夠能把湯底適量掛上麵條,拉麵掛湯後食落鮮味十足跟配料味筍、木耳絲一齊食,爽口又美味!
特盛灸燒豚肉拉麵🍜

其實仲有雞叉燒湯底嘅雞肉白湯拉麵都好吸引,但今日唔太肚餓嘅關係冇點到入面一啲嘅小食例如羽根燒餃子🥟、唐揚炸雞等等
從霸嗎大概兩年多前在香港開了第一間店到至今,依然還會有人對我說介紹它是覺得最好吃的拉麵。今次再次品嚐,【霸嗎拉麵】那塊豚肉叉燒,炙燒過後未食的那種煙燻香味,真的是非常吸引,夠厚身又肥瘦適中,【霸嗎豚肉叉燒】有第二度正過佢嗎?
集酸、甜、苦、辣及香氣於一身。💕
  • 特盛灸燒豚肉拉麵
2020-01-11 313 瀏覽
想食正宗日本拉麵,都唔一定要出去旺區。 區內將軍澳越開越多日本過江龍嘅餐廳😋🥗不愁沒有選擇。今日考完試, 小朋友話要去《霸嗎拉麵》~ 咁細個就要食日本拉麵🙄 ~~ 根據心頭好喺紙仔上面選擇, 葸,配菜,麵嘅硬度都有得選擇。Order 紙也有英文版本雞叉燒味玉雞白湯拉麵雞白湯湯底味道濃郁,冇豬骨湯底咁黏口, 配襯雞肉捲成嘅雞叉燒, 雞肉紮實得嚟並唔嚡, 好入味。 味付溏心蛋, 蓉蓉的蛋漿又滑又入味! 麵條硬度適中, 食到最後都唔會腍~子供炙燒豚肉拉麵 $55還可以選擇男或女的兒童, 湯底也是豚骨味,但感覺冇咁濃味, 曲嘅麵質唔會好快索乾啲湯!👍添加了的粟米畀兒童餐個麵更要大碗~信州蘋果梳打拉麵配梳打特別夾, 夠汽又有清新的蘋果味。結帳後店員會有一籃兒童餐 附送玩具給小朋友揀, 都時陀螺,萬花筒等小玩意, 非常有趣!

想食正宗日本拉麵,都唔一定要出去旺區。
區內將軍澳越開越多日本過江龍嘅餐廳😋🥗
不愁沒有選擇。

根據心頭好喺紙仔上面選擇, 葸,配菜,麵嘅硬度都有得選擇。

Order 紙也有英文版本

雞叉燒味玉雞白湯拉麵
蓉蓉的蛋漿又滑又入味! 麵條硬度適中, 食到最後都唔會腍~

子供炙燒豚肉拉麵 $55

添加了的粟米畀兒童餐個麵更要大碗~

信州蘋果梳打
拉麵配梳打特別夾, 夠汽又有清新的蘋果味。

2020-01-10 138 瀏覽
香港不愧為國際美食天堂, 今日喺將軍澳搵到呢間霸嗎拉麵, 裝修好日式, 圖案七彩繽紛十分搶眼,想是跟足日本廣島店,店內只有幾張枱。 即管來試一試,當然要點個招牌美食拉麵。 炙燒豚肉味玉拉麵 (HKD88) 拉麵可以自己挑選軟硬度, 我喜歡食硬唔食軟, 食落好有咬口, 湯底好夠味,燒肉肥瘦相宜, 食落好滋味, 溏心蛋破開蛋黃金黃柔軟好味。 羽根燒餃子 (HKD35) 燒餃子, 皮薄又脆煎得唔錯。食咗兩樣嘢,今天午餐好有滿足感,整體合格,可以一試,不用老遠跑到日本廣島。

炙燒豚肉味玉拉麵 (HKD88)

羽根燒餃子 (HKD35)
燒餃子, 皮薄又脆煎得唔錯。

2020-01-09 51 瀏覽
一向都喜歡食霸嗎拉麵,食過好多次。辛辣炙燒豚肉味玉拉麵——叫了小辣,不過個人仍是覺得有點辣,但係辣得來又挺好味。湯底十分濃厚,配上厚燒豚肉。食拉麵點可以唔食蛋?流心嘅糖心蛋蛋香很濃,吃下去就知道是日本蛋。炙燒豚肉拉麵🍜不嗜辣的人,推薦吃這款。也有少量辣醬在豚肉上面,隨你調教辣度。要是覺得豚肉份量不夠,可以點個小吃。我這次點了沙拉唐揚炸雞,炸雞鎖住了雞肉的肉汁,還很嫩滑,點些沙拉醬和蔥花很美味~每一款拉麵都可以選擇面的硬度和配料的多少,配上冰水,就是正宗的拉麵呢。

一向都喜歡食霸嗎拉麵,食過好多次。

要是覺得豚肉份量不夠,可以點個小吃。我這次點了沙拉唐揚炸雞炸雞鎖住了雞肉的肉汁,還很嫩滑,點些沙拉醬和蔥花很美味~

2019-12-31 95 瀏覽
🏙Lunch set: 醬油豚油拉麵套餐🍜(包餃子+汽水)💰$68 (免加一)📝湯底濃,夠味,肉又多,一碗大概有七八舊,唔怕唔夠飽。餃子🥟也不錯,皮不會太厚,菜肉比例也均勻。
🏙Lunch set: 醬油豚油拉麵套餐🍜(包餃子+汽水)

💰$68 (免加一)

醬油拉麵
2019-12-30
醬油拉麵
2019-12-22 56 瀏覽
今日同女朋友去左食飯,佢最鐘意就係食拉麵。今日特登揸車去接佢收工,去左食佢最愛既霸嗎拉麵。佢最愛就係食雞白湯拉麵,霸嗎人氣雞白湯雞肉叉燒拉麵更加係佢最愛。拉麵湯頭好濃郁,入口濃濃雞白湯清甜味道,唔會泛油。拉麵掛湯力極高,入口彈牙,充滿麵粉香味。雞肉叉燒更加是重點,雞肉肉質好爽嫩好彈牙,入口清甜,雞皮唔會好油膩。溏心蛋流心度極高,滷得入味帶點咸香。佢再加點一客餃子。先炸再加上沙律醬汁,好香口,餡料好豐富。
2019-12-13 63 瀏覽
番左咁耐工終於抽到時間見見anny b❤️又黎食下好出名的霸嗎拉麵🍜比起濃厚豬骨湯底我更中意雞白湯湯底味道淡得黎又有陣陣雞骨味偏向輕盈版的拉麵佢所以配的係雞卷黎架~啖啖嫩肉好滋味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 炙燒豚肉真係好入味肥瘦適中 啖啖肉汁近近地新都城就有得食啦~餃子係韭菜餃,趁熱食真係冇咩青味上菜時連住一大塊薄脆 好正呀但一凍左d韭菜青味又會出番黎~如果怕菜青味記住要趁熱食啦~~~~以下menu~~~~
番左咁耐工終於抽到時間見見anny b❤️
又黎食下好出名的霸嗎拉麵🍜
比起濃厚豬骨湯底

我更中意雞白湯湯底
味道淡得黎又有陣陣雞骨味
偏向輕盈版的拉麵
佢所以配的係雞卷黎架~
啖啖嫩肉好滋味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 炙燒豚肉真係好入味
肥瘦適中 啖啖肉汁

近近地新都城就有得食啦~

餃子係韭菜餃,趁熱食真係冇咩青味
上菜時連住一大塊薄脆 好正呀

但一凍左d韭菜青味又會出番黎~
如果怕菜青味記住要趁熱食啦~~~~

以下menu~~~~
2019-12-07 53 瀏覽
霸嗎拉麵是得獎店舖, 呢度嘅拉麵出名做得正宗出色! 今日專程同朋友一齊過嚟食!食拉麵最緊要個湯底! 豬骨湯底是奶白色的, 味道濃而香 , 令人不禁一口一口喝下去。。拉麵軟硬度適中, 彈牙有咬感。 炙燒豚肉非常厚身 ,經過炙燒後,表面很香, 肥瘦分明 ,咬落去入口即溶,一試難忘。溏心蛋是全隻上的! 做得十分出色 ,一咬落去, 蛋黃如熔岩般湧出來!! 另外我哋點咗羽根燒餃子, 餃子煎得很香口 ,豬肉跟韭菜配搭十分惹味。霸嗎拉麵是十分正宗的日本拉麵 ,令人萬分回味 !

霸嗎拉麵是十分正宗的日本拉麵 ,令人萬分回味 !
2019-12-04
  • 羽根燒餃子
2019-12-06 50 瀏覽
五月時喺屯門分店食過,豚肉嘅霸氣令我一試難。今日行過見到原來出咗午巿套餐,價錢平好多,就決定呢度午餐啦。我哋叫咗三份午巿套餐,一份正價拉麵,套餐係好普通嘅午餐,味道可以,不過正價拉麵同我之前食嘅都有差別,係工場提供嘅質素定個別分店問題?坐就唔係咁舒適,四人枱都比較細。濃厚豬骨豚味肉拉麵,相比之前食過,豚肉無咁油潤豐富,麵亦無咁彈牙,不都都係幾好味嘅。醬炆雞叉燒味玉丼配羽根餃子(3件),雞肉入味唔會太鹹,餃子嘅肉唔多,煎得幾乾幻好味,身飯剩係得蛋無汁撈勻好淡,唔知係唔係可以拎豉油撈。豚角蔥油撈麵配唐揚炸雞(3件),朋友話炸雞可以,但整體麻麻,我諗一樣係因為蛋撈麵無汁好淡,可能比飯更奇怪。雞叉燒雞白湯拉麵,唔鐘意食太肥膩嘅豚肉可以選擇呢個,湯又唔濃味。綠茶可樂,貪得意試,無綠茶味。套餐送汽水。
五月時喺屯門分店食過,豚肉嘅霸氣令我一試難

坐就唔係咁舒適,四人枱都比較細。

綠茶可樂,貪得意試,無綠茶味。

套餐送汽水。

2019-12-04
2019-11-30 52 瀏覽
過江龍拉麵店霸嗎拉麵來自日本廣島,在香港也有不少分店,今次專程來到將軍澳店試試他們的招牌炙燒豚肉味玉拉麵🍜豚骨湯底濃厚,未食已傳來陣陣豬骨濃香,入口香醇,口感順滑黏稠,炙燒豚肉用上半肥瘦的五花腩肉,肉質鬆化香口,配搭軟硬適中的麵條,香滑彈牙。辛辣炙燒豚肉味玉拉麵亦是另一大熱之選,辛香開胃,為濃香的豬骨拉麵加添一點刺激感,辣香在口腔中瀰漫著。炸雞卜卜脆,雞肉嫩滑多汁,撒上檸檬汁🍋中和了炸雞的油膩,多食幾件都唔覺漏!

2019-11-27 25 瀏覽
Recently, this ramen 🍜 place has expended to tko and I finally got to try it for a second time. we ordered both popular ramens : bbq pork in rich broth and also chicken ramen. Broth was rich & egg 🥚 was cooked perfectly for both😋 chicken and meat portion was big too. the soup broth was super rich and delicious for their signature ramen! we also ordered the dumplings for sharing. More than enough for two people and the 🥟 was delicious. another snack we ordered was the fried chicken 🍗 came in six
we also ordered the dumplings for sharing. More than enough for two people and the 🥟 was delicious. another snack we ordered was the fried chicken 🍗 came in six big pieces of chicken!
Satisfying and not too oily.

interior was clean and spacious overall, and we had a good quick meal here.
  • 羽根燒餃子
  • 濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2019-11-27 33 瀏覽
成日經過呢間拉麵店,經過親都好多人幫襯,望下MENU有得揀麵既硬度~WOW!好日本呀!睇完MENU決定叫兩個拉麵同一份餃子。羽根燒餃子賣相好吸引,熱辣辣煎起好好味,餡料係菜肉,點餃子汁食肉汁豐富味道又有層次!幾唔錯!灸燒豚肉味玉拉麵湯底好濃郁,麵質揀左偏硬,出黎都做到我想要既質感,彈牙又掛湯! 灸燒豚肉得一件,但燒得好香而且肥瘦適中,湯底好飲到想清碗咁滯!隻蛋亦做得非常出色,原隻玉子上,做到溫泉蛋效果,蛋黃超流心~正!雞叉燒味玉雞白湯拉麵呢碗湯底較清,真係飲到雞湯味,而且仲有雞肉係入面,雞肉係似燒過既雞脾肉陣味,好香口,想重口味D可以落埋炸蒜,味道就可以更濃。雖然店內客人多,但店員都會主動加水,服務態度唔錯!呢個價錢食到咁既質素確係唔錯!

睇完MENU決定叫兩個拉麵同一份餃子。

灸燒豚肉味玉拉麵

2019-10-29 62 瀏覽
日式拉麵向來甚受港人歡迎,香港貴為美食之都,當然有很多選擇,今晚和太太到將軍澳新都城霸嗎拉麵分店大快朵頤。晚上八時許仍然食客衆多,麵屋佈置很有東瀛風味。雞义燒雞白湯拉麵熱辣辣雞白湯,清甜太濃味,拉麵爽滑彈牙,配合青綠香葱,很是美味。雞义燒肉質嫩滑,卷起來很有質感,却不覺肥膩,整碗拉麵配合得宜,十分滋味。野菜雞白湯拉麵野菜包括芽菜,木耳絲和紅蘿蔔絲,配搭色澤柔和,爽脆可口,清新健康。沙拉唐揚炸鷄炸鷄炸得香脆,肉質嫩滑多汁,塗上清淡沙拉醬,令炸鷄更加幼滑。
雞义燒雞白湯拉麵
野菜雞白湯拉麵