2010-04-14
豉汁炒聖子(今晚聖子好甜好吃呀)
蝦醬通菜炒鮮魷(依個不嬲都好食鮮魷正通菜嫩 )
椒鹽豆腐(openrice睇好令仔所以試下 估佢唔到又好好味 脆卜卜)
冬陰公沙蜆(依個都好正呀 老公話就好似發現新大陸 個湯好正 個底仲有粉絲 精華所在)
4送-2碗白飯 -3罐野飲 埋單都係203蚊 好滿足呀 :mad:
  • 椒鹽豆腐
  • 冬陰公沙蜆
  • 豉汁炒聖子
  • 蝦醬通菜炒鮮魷
luch時段成日去..干炒雞排公仔麵好食~!!!雞排抄得唔老唔生.. 好滑但干炒''豬''排公仔麵就可以更好..''豬''排有骨...抄得老左d..學生標21...最重要有野飲送XD
luch時段成日去..
干炒雞排公仔麵好食~!!!
雞排抄得唔老唔生.. 好滑

但干炒''豬''排公仔麵就可以更好..
''豬''排有骨...抄得老左d..

學生標21...最重要有野飲送XD
2010-02-19 196 瀏覽
來了好幾次,不過次次都是跟朋友來,這次是我發起一家人到禾輋大牌檔食晚飯,感覺不錯吧!雖然沒有名貴的飽參翅肚~但開開心心食餐飯都是無價的!五人行點了七個餸,分別是:椒鹽瀨尿蝦 - 食瀨尿蝦不嬲都知係沒什麼肉食,只是嘗它的配料味道和新鮮與否!所以不是我的主打~,不過爸爸就很喜歡食!椒鹽豆腐 - 是媽媽提意點這個的,有驚喜WO味道剛剛好~金黃色的豆腐炸得鬆脆之餘很香,而且份量都算多!金銀蛋波菜 - 食得太多油膩的東西,一定要食返D蔬菜,金銀蛋XX,通常都會叫的!因為自己在家難搞一點,所以會選擇這個做底!味道都是保守一點的~辣酒煮花螺 - 放到最尾先食,個個怕辣唔食其實都唔係好辣吧...一點點而已!所以我食了很多~螺非常之入味~正!!!乳鴿 - 次次來都會叫一隻,都唔錯,新鮮~又大隻!大家可以試下~乾炒牛河 - 炒得夠火氣,香噴噴!!!!!!!!!!!好快就俾人食晒~蒜蓉蒸扇貝- 扇貝味道鮮甜,不過淡左小小~唔係好夠咸!整體上都OK~下次會繼續約朋友到這大吃一餐

五人行點了七個餸,分別是:

椒鹽豆腐 - 是媽媽提意點這個的,有驚喜WO
味道剛剛好~金黃色的豆腐炸得鬆脆之餘很香,而且份量都算多!
辣酒煮花螺 - 放到最尾先食,個個怕辣唔食

下次會繼續約朋友到這大吃一餐
2010-01-20
椒鹽豆腐
辣酒煮花螺
2010-01-19 51 瀏覽
1月8日(星期五)晚,是晚陳真兄婚宴散席後,幾位食友意猶未盡去溝貨,我和女友也跟著去。其中某位食友想去打邊爐,我、女友和茶兄聽到之後幾乎掉頭走,雖然最後我們幾人去了「陳根記」,但該食友一直都嚷著要吃火鍋,就算直到落單時仍呆望著點火鍋的餐牌。此外眾人興致還未減退,紛紛以手機上網,繼續這夜的熱話。因為祇有六個人,所以祇點了凍烏頭、孜然羊肉骨、椒鹽雞軟骨和豉油皇炒麵四款食物。凍烏頭肉質結實,卻鮮味欠奉;孜然羊肉骨不夠羶味,炸得亦過了火,肉質頗韌;椒鹽雞軟骨炸得金黃又香口,眾人都極讚,佐酒一流,就連女友說送汽水也不錯;豉油皇炒麵略欠鑊氣,不過也是最受歡迎的食物,全碟炒麵吃掉。我和女友都是第一次去完婚宴酒席後,竟然還可以去溝貨,不過溝完貨已是零晨時份,還是趕快送女友回家休息。

凍烏頭
孜然羊肉骨
豉油皇炒麵
椒鹽雞軟骨
2010-01-08
$25 (宵夜)
椒鹽雞軟骨
2010-01-13 32 瀏覽
住了沙田多年,係對禾峰村這間「名牌」大排檔好感不大,雖然已標明由八一年開到如今,試過的次數著實不多,究其原因,是「捨遠不捨近」的個性,還是其食物水準未如人意 ?經過一場飲宴之後,其實已飽了近八成,奈何識得人間黑洞,對食物的容納性永遠叫自己吃驚,竟然提議下場宵夜,最後見多識廣的食友建議到此,既然住在這區,那就陪他們一場好了,近十一時半之後,這裡的人流還是很旺場的。宵夜時段,好多菜式都以特惠價發售,點了幾款菜式,如醉翁烏頭、孜然羊肉件、豉油王炒麵和椒鹽雞軟骨等,鳥頭用紹酒浸過,滲出陣陣酒香,今次的肉質還算爽口,黃油就沒有同區的「生昌」那麼多,雞軟骨則爽脆香口,羊肉件孜然味重,外層脆但羊味不重,最後的豉油王炒麵沒有吃到,聽其他食友說,鑊氣是不錯的。加上各類飲品,每人廿五元,味道平心而論,是比上次來得好,但這個水準坊間也不難找,始終不是我那杯茶..............

2010-01-08
$25 (宵夜)
2010-01-05 246 瀏覽
北上返黎~ 再出沙田食飯~要找大排檔風味一定會黎禾輋樂園同陳根記都勁多人..今次揀左比較多枱的陳根記叫左滷水拼盆: 樂園好食D~椒鹽九肚魚: 正, 必叫椒鹽瀨尿蝦: 味道唔錯, 不過食得有D麻煩, 朋友想食, 冇計$28 蔥油雞: 好好味, $28有半隻~ 原本想追加多半隻, 不過太飽蠔餅: 正, 不過朋友話咸左D, 我又覺得岩岩好~冬陰公沙蜆: 唔錯... D粉絲索左D湯食..正蒜容炒白菜: 夠獲氣連埋D白飯, 汽水$380埋單
北上返黎~ 再出沙田食飯~
要找大排檔風味一定會黎禾輋

樂園同陳根記都勁多人..
今次揀左比較多枱的陳根記

叫左
滷水拼盆: 樂園好食D~
椒鹽九肚魚: 正, 必叫

$28 蔥油雞:
好好味, $28有半隻~ 原本想追加多半隻, 不過太飽
蠔餅: 正, 不過朋友話咸左D, 我又覺得岩岩好~
冬陰公沙蜆: 唔錯... D粉絲索左D湯食..正

$28 蔥油雞
蠔餅
冬陰公沙蜆
2009-12-31 17 瀏覽
臨大節前夕,天氣又陰陰涼涼,到大排檔用餐,確實有另一番風味,這裏,"陳根記"一定唔會令你失望...今晚由晚上七時到八點半都是座無虛席,因多人,餸菜揣上棹的時間都慢,但每個人,每棹都好有耐性在等候着.今晚點來:快點可以做頭盤的例牌燒鵝 - 勁好鑊氣的 - 豉油皇炒麵,同蒜蓉炒韮菜花等得最耐嘅砵酒魚雲,有趣的是配料是用生子薑. (下次我話你知係邊道搵到更好味道的砵酒魚雲)就算見到隔離枱的蠔洛和椒鹽九肚魚都非常吸引.每次食完,都想知下次到訪是幾時???p.s.雖然今次並冇圖文並茂形容食物入口後的感覺,你可見到客人的數目已盡在不言中
這裏,"陳根記"一定唔會令你失望...

但每個人,每棹都好有耐性在等候着.

今晚點來:
快點可以做頭盤的例牌燒鵝 -

勁好鑊氣的 -
豉油皇炒麵,同蒜蓉炒韮菜花

等得最耐嘅
砵酒魚雲,有趣的是配料是用生子薑. (下次我話你知係邊
道搵到更好味道的砵酒魚雲

就算見到隔離枱的蠔洛和椒鹽九肚魚都非常吸引.

每次食完,都想知下次到訪是幾時???

座無虛席
  • 蠔洛
  • 椒鹽九肚魚
  • 豉油皇炒麵
(非會員)
今晚係諗住食沙田雞粥...想完又想..俾我諗到呢間由細食到大既陳根記^^1)一窩雞粥$38d粥好綿好好味...加埋d蔥味!正!又大窩又抵食...食到好飽=)男友都話正!!2)菜心炒鮮尤$32味道唔錯呀!d鮮尤好靚..菜亦很多=)3)蒜蓉蒸吊筒$32好耐無食啦>3<蒜蓉超香,,d汁係個吊筒入面..一咬!正呀!!!埋單102!抵!!!
今晚係諗住食沙田雞粥...
想完又想..俾我諗到呢間由細食到大既陳根記^^

1)一窩雞粥$38

d粥好綿好好味...加埋d蔥味!正!
又大窩又抵食...食到好飽=)
男友都話正!!

2)菜心炒鮮尤$32
味道唔錯呀!d鮮尤好靚..
菜亦很多=)

3)蒜蓉蒸吊筒$32
好耐無食啦>3<
蒜蓉超香,,d汁係個吊筒入面..
一咬!正呀!!!

埋單102!抵!!!
2009-11-23
  • 雞粥
  • 蒜蓉蒸吊筒
放了好幾天假終於到了尾聲,第二日就要返工,夜晚徒步到禾輋吃陳根記。食家螺癮大發未到達已講一定要食辣酒螺,咁當然呢樣係其中一味啦,另加一個鹵水拼盤及一碗蠔仔粥。鹵水拼盤有鵝片、墨魚、紅腸、鹵肉、鹵蛋及鹵腸等,樣樣都做得夠味亦香濃,唔洗蘸任何醬汁都已經好食,係嫌佢0的鵝好鬼肥,無咩肉食﹗蠔粥以為是潮洲粥,點知原來佢地的是生滾粥,粥底綿蠔係亦新鮮不腥,$18碗抵食﹗最後當然係主角辣酒螺,上枱有爐滾住夠哂熱,花螺相當大隻,講真我地成日食辣酒螺呢間的都算是最大隻的一間,肉身爽而彈牙,汁亦重酒香夠辣,好味﹗大約加加埋埋有十四隻左右,$68不算太貴,滿足哂食家既慾望,抵食﹗啤酒獅威細支裝28蚊有半打,抵飲啦,埋單$168,好意頭﹗

啤酒獅威細支裝28蚊有半打,抵飲啦,埋單$168,好意頭﹗
鹵水拼盤夠味
蠔粥是生滾的
辣酒螺夠大隻
2009-10-25 17 瀏覽
7個人開飯, 叫左8個餸, 有個蜆等左好耐未黎就走人雞特價, 肉地幾好, 又有雞味, 不個個汁好咸呀~開邊蝦都好新鮮, 好似68蚊, 都ok蠔餅 (我一向麻麻) 其實都ok既芝士豬扒, 好正, 好掛住~時菜班片, 都good唔記得咩飯, 都唔錯香煎"負"皮卷.....好難食...唯一一個好難食...夏天去都幾hot, d餸好大碟, 多人去先好, 可以食多d款式個日無帶相機, 又手陣 =.=
7個人開飯, 叫左8個餸, 有個蜆等左好耐未黎就走人
雞特價, 肉地幾好, 又有雞味, 不個個汁好咸呀~
開邊蝦都好新鮮, 好似68蚊, 都ok
蠔餅 (我一向麻麻) 其實都ok既
芝士豬扒, 好正, 好掛住~
時菜班片, 都good
唔記得咩飯, 都唔錯
香煎"負"皮卷.....好難食...唯一一個好難食...
個日無帶相機, 又手陣 =.=

2009-10-01
2009-10-12 12 瀏覽
陳根記係我食過最好食既大牌檔.有鑊氣,有風味,選擇多.風沙雞,清湯腩,必食.風沙雞皮脆肉嫩,清湯腩又淋又入味.其他大路野辣酒煮螺,蠔餅,瀨尿蝦,椒鹽豬扒都好有水準.今次朋友叫左個柚皮,原本我唔係好食,但係食落又幾得意.但係人實在太多,六點幾已經差唔多坐滿.遲少少都幾難有位.
陳根記係我食過最好食既大牌檔.有鑊氣,有風味,選擇多.
風沙雞,清湯腩,必食.風沙雞皮脆肉嫩,清湯腩又淋又入味.
其他大路野辣酒煮螺,蠔餅,瀨尿蝦,椒鹽豬扒都好有水準.
今次朋友叫左個柚皮,原本我唔係好食,但係食落又幾得意.
但係人實在太多,六點幾已經差唔多坐滿.遲少少都幾難有位.
  • 風沙雞
  • 清湯腩
2009-09-07 43 瀏覽
夏天熱辣辣,黎無冷氣既大排檔食飯的人無甘多,所以我地來到就有位了!坐底已流晒汗,成餐飯飲左八枝大啤。唔知係咪太熱,覺得食物質素無上次甘好 …卥水拼盤:卥水味好正又入味,我最鍾意食鵝片。黑椒牛仔骨:肉嫩 juicy,夠火侯野味。蒸三色水蛋:好滑好滑!撈飯食一流!三味倉魚:味道太咸;倉魚細條無咩肉食。上次食家鄉的魚好好多。蒜蓉蒸開邊蝦:蝦唔夠彈牙新鮮。蒜蓉蒸扇貝:扇貝鮮味,好過蒸開邊蝦;蒜蓉份量好多,正!炒蟶子:一般,可能我一向唔鍾意食。椒絲腐乳通菜:椒絲腐乳味淡,只係有咸味。下次再來一定要天氣涼些 ….
卥水拼盤:卥水味好正又入味,我最鍾意食鵝片。
黑椒牛仔骨:肉嫩 juicy,夠火侯野味。
蒸三色水蛋:好滑好滑!撈飯食一流!
蒜蓉蒸開邊蝦:蝦唔夠彈牙新鮮。
蒜蓉蒸扇貝:扇貝鮮味,好過蒸開邊蝦;蒜蓉份量好多,正!
炒蟶子:一般,可能我一向唔鍾意食。
椒絲腐乳通菜:椒絲腐乳味淡,只係有咸味。
下次再來一定要天氣涼些 ….
黑椒牛仔骨
黑椒牛仔骨
蒸三色水蛋
卥水拼盤
2009-08-31 13 瀏覽
8月21日(星期五)晚,是晚女友來接我收工,然後一起去吃晚飯。由於女友想去吃大排檔,我們就坐巴士去禾輋村,落車後行了一會兒,離遠已經望到燈火光明的冬菇亭,較為知名的「陳根記」就人氣旺盛,隔離「樂園」就客人稀疏,女友說基於羊群心理,會選擇「陳根記」。我已經記不起有多久沒有來過,感覺上比以前地方大了和光猛,所以很容易就找到空檯坐。食物選擇依然很多,還有燒味供應,看過餐牌後,女友竟然想吃咕嚕雞球,而我就點雜菇炒鴕鳥肉。之後我們想吃點(殿)粉質,但一大碟的炒粉麵對於胃納小的我倆來說實在不勝負荷,突然看到有燒味湯粉,就來一碗叉燒湯米。這裡的廚房要應付那麼多檯人客,上菜速度卻沒有因此變慢,而且有條不紊!咕嚕雞球:甜酸汁的平衡度很高,醬汁份量亦控制得恰到好處;雞柳炸漿很薄且炸得香脆,雞肉依然嫩滑,份量亦不少;雜菇炒鴕鳥肉:雜菇頗新鮮,種類和份量亦較多,而且還加了黑椒去炒,幾惹味,不過鴕鳥肉就被化學品弄至肉味全無,咀嚼乏味,而且頗油膩;叉燒湯米:叉燒的份量比想像中多,米粉更盛滿整個碗,份量十足;叉燒偏瘦,但總算肉味尚濃且嫩滑不韌,米粉煮得較硬,湯底亦不像是味精湯,味道較清。雖然天氣有點悶熱,但我倆吃得
雖然天氣有點悶熱,但我倆吃得很飽、很滿足,不過如果可以和一大班朋友來吃,相信會更盡興!

記錄咭
咕嚕雞球
雜菇炒鴕鳥肉
叉燒米粉
2009-08-21
記錄咭
叉燒米粉
2009-08-17 22 瀏覽
番左黎3個月食左3次陳根記我地住係大埔都特登黎抵食同埋係呀媽既to go list我鐘意食呢度既豬大腸 不過今日冇叫3個人叫左炒聖子,鱔,手撕雞炒聖子好好味好鐘意食呢度既聖子 惹味!鱔第一次食送飯一流!同呀爸叫多左碗飯脆脆地又唔油 正!手撕雞一般 無咩特別同埋我地個碟好似少d咁 見到隔離個碟大d總括黎講食左咁多次都係提議大家食d"鑊氣"送 手撕雞同之前試過既棒棒骨都係一般都係小炒最好始終鑊氣係大排檔既一大買點
番左黎3個月
食左3次陳根記
我地住係大埔都特登黎
抵食同埋係呀媽既to go list
我鐘意食呢度既豬大腸 不過今日冇叫
3個人叫左炒聖子,鱔,手撕雞
炒聖子
好好味

好鐘意食呢度既聖子 惹味!

第一次食
送飯一流!同呀爸叫多左碗飯
脆脆地又唔油 正!
手撕雞

我鐘意食呢度既豬大腸 不過今日冇叫
3個人叫左炒聖子,鱔,手撕雞
炒聖子
好好味

好鐘意食呢度既聖子 惹味!

第一次食
送飯一流!同呀爸叫多左碗飯
脆脆地又唔油 正!
手撕雞
一般 無咩特別