📌 阿荔車仔麵📍 荃灣 Tsuen Wan 今日黎到荃灣覓食🥰 經過一間有霓虹燈牌嘅新潮車仔麵檔❤️‍🔥 同平時食嘅嘅好唔同🤩 出面仲擺左Anson Lo嘅人形牌🤣 夠曬潮流!✨ 真係要讚呢間車仔麵檔無論湯底定係配餸都一流👍🏻 我都忍唔住想嗌多幾個野食試下💕「一生只想尋覓一個肯陪你食車仔麵的人!」所以大家快啲搵下然後一齊食啦~🤣-🥣 馬來喇沙湯底 👑👑👑🥣 惹味沙嗲汁 (揀清湯之後揀呢個)👑👑✨炸腐皮豬肉卷 👑👑👑✨雪花肥牛✨沙嗲辣魚蛋 ✨ 南乳豬手 👑👑👑✨手包鮮蝦雲吞 ✨滷水豬大腸 👑👑👑✨日本糖心蛋 🥤冷泡四季春茶 👑👑🥤冷泡白桃烏龍 👑👑👑🐽 生炸香口豬頸肉 - 上面咁多👑 就知真係樣樣野食都好好食😋 今次揀左幾個我同朋友覺得最好食嘅黎介紹💖 每個人$64-84到已經有四個餸!! 超級大碗☺️❥ ❥ 馬來喇沙湯底大推呢個!!! 超重椰香味✨ 飲落唔會太鹹!! 濃度啱啱好😋 同埋唔會係好假/粉嘅味道 配埋粗麵食好夾💖 我自己就係揀惹味沙嗲汁🤩 成個湯底都係!! 配埋讚歧烏冬好入味🥰❥ ❥ 炸腐皮豬肉卷我好少可以食到呢個餸, 通常都係就咁腐皮卷🤣 呢個炸乍得酥脆可口, 浸喺湯裏面連埋喇

📌 阿荔車仔麵

🥤冷泡白桃烏龍 👑👑👑
🐽 生炸香口豬頸肉

❥ ❥ 馬來喇沙湯底

❥ ❥ 炸腐皮豬肉卷
我好少可以食到呢個餸, 通常都係就咁腐皮卷🤣 呢個炸乍得酥脆可口, 浸喺湯裏面連埋喇沙嘅湯汁一齊咬真係一流😋💖

❥ ❥ 南乳豬手
豬手炆得好入味🥰 唔會好鹹😙 肉質好爽✨ 配埋沙嗲汁真心好食🤩 豬皮清理得好乾淨👍🏻

❥ ❥ 滷水豬大腸
滷水汁醃得好入味👍🏻 豬大腸嘅份量俾咗好多!!!!🤩 脂肪脂肪好多但係好好食😋 極為邪惡😈

❥ ❥ 冷泡四季春茶
四季春茶嘅茶味溫和🤩 清甜為主✨ 配埋濃味嘅車仔麵配搭一流😋 可以解渴🥰

❥ ❥ 冷泡白桃烏龍
白桃味道芬香優雅🌸 同烏龍茶嘅清香相輔相成✨ 甜都比四季春茶高🥀 個人會推介呢一個多啲😋

麵底我會推介讚岐烏冬, 我自己鍾意食彈牙煙韌嘅麵條🤩 個烏冬掛沙嗲汁真係一流😚

#新派車仔麵 #阿茘車仔麵 #荃灣 #荃灣美食 #喇沙湯底
之前同女朋友行完GreenPrice, 今日心思思又去多次,之後係附近醫下肚仔阿荔特色馬來喇沙油麵🍜加冷泡四季春茶🫙$68湯底叫左小辣但飲落口係微微地辣,可能加埋好濃郁嘅椰奶😋中和番,油麵唔會太淋仲有咬口👍🏻,墨魚丸入口彈牙仲食到有d墨魚肉🤩🤩重慶麻辣湯底車仔麵配秘制牛腩🥘 滷水雞翼加冷泡人參烏龍😍個秘製牛腩10分出色,夠晒入味同埋都算軟熟,問番員工先知係用40年傳統方法醃製🥸,滷水雞翼都唔錯帶小小甜味😋,個麻辣湯底好野味夠麻夠辣,個人覺得小辣啱啱好,因為我都食到出晒汗🤣🤣🤣🤣椒鹽炸燒賣 $16/5粒另外仲叫咗個小食試試😛終於食到個好味既炸燒賣,個皮堅脆(要小心唔好界到咀),入面仲係軟身好似蒸出黎既魚肉燒賣🤪🤪📍阿荔車仔麵 (荃灣)荃灣大壩街41號地下6號舖

阿荔特色馬來喇沙油麵🍜加冷泡四季春茶🫙$68

重慶麻辣湯底車仔麵配秘制牛腩🥘 滷水雞翼加冷泡人參烏龍😍

椒鹽炸燒賣 $16/5粒

📍阿荔車仔麵 (荃灣)荃灣大壩街41號地下6號舖
2022-03-29 61 瀏覽
大壩街可謂荃灣既食街,今次試左呢間新開既阿荔車仔麵,主打豬手同牛腩。餐廳入面座位唔多,但勝在環境乾淨,空間感夠!另外餐廳入面霓虹招牌同當舖招牌好似,帶出懷舊氣息。- 生炸豬頸肉馬來喇沙外賣既話餐廳會將麵同湯分開,做法非常貼心🥰。豬頸肉好大件,肉質煙韌。湯底香濃,米粉唔易斷開,而且吸引喇沙既精華,非常惹味。- 招牌南乳豬手撈粗麵粗麵份量適中,醬汁味道略嫌濃烈。豬手份量都唔少而且炆得幾稔,容易入口。- 椒鹽炸三寶三寶指魚蛋、墨魚丸同蝦棗丸。自己無食過蝦棗丸,入面蝦肉幾鮮甜。整體每一粒都炸得好均匀,金黃香脆。

- 生炸豬頸肉馬來喇沙
生炸豬頸肉馬來喇沙

- 招牌南乳豬手撈粗麵
招牌南乳豬手撈麵

- 椒鹽炸三寶
椒鹽炸三寶

2022-03-12
10 分鐘 (外賣自取)
生炸豬頸肉馬來喇沙
招牌南乳豬手撈麵
椒鹽炸三寶
2022-03-28 15 瀏覽
荃灣呢間車仔麵開業唔係好耐,餐廳好闊落,唔似出面d車仔麵舖咁坐到咁逼,呢到坐得舒適☺️落單更加採用app落單,可以慢慢諗!餐廳除左提供精選麵類同飯類,亦可自選多餸車仔麵,有46款餸菜可簡,超級吸引🤤🤤湯底竟然可以簡馬來喇沙湯底同重慶湯底😍🌟清湯河粉(牛腩汁)秘制牛腩、炸蝦棗、手包鮮蝦雲吞、清甜蘿蔔牛腩每件都好大件,炆到軟淋,口感似台灣牛肉麵既牛腩口感🥰超級推介!炸蝦棗都好正,出面好少有得食,食落爽口彈牙!雲吞係每日限定,人手包裝,新鮮好味!面頭仲有大量芫荽,芫荽控表示非常鍾意🤩🤩🌟重慶麻辣牛三寶有柱候牛筋腩、雪花肥牛、牛筋丸呢三寶🤤牛筋腩煮到軟淋入味,肥牛份量夠多,牛筋丸夠晒爽口彈牙,食落夠juicy!重慶湯底都唔錯,夠晒香辣惹味☺️🌟沙嗲三寶有豬皮、魚旦、魷魚,呢三樣同沙嗲汁簡直係絕配!魷魚夠爽口唔會韌,豬皮吸晒沙嗲汁晒味道,好出味!😋😋🌟OOHA 汽水連近期大熱既OOHA 汽水都有🥰白桃烏龍味&荔枝乳酸味

🌟清湯河粉(牛腩汁)
秘制牛腩、炸蝦棗、手包鮮蝦雲吞、清甜蘿蔔

🌟重慶麻辣牛三寶

🌟沙嗲三寶

🌟OOHA 汽水
連近期大熱既OOHA 汽水都有🥰
白桃烏龍味&荔枝乳酸味
1K
2022-03-27 21 瀏覽
“生炸豬頸肉馬來喇沙”($55)“秘制蘿蔔牛筋腩飯”($58)“淨沙嗲三寶(全份)”($34)“冷泡白桃烏龍/四季春茶”(+$15)荃灣廣場對面街開咗間阿荔車仔麵裝修十分新派,但原來餐廳大有來頭😙阿荔始創於1984年,到宜家已經成40年😳除咗傳統車仔麵,餐廳都有唔少創新嘢食好似有喇沙/麻辣湯底,仲有唔少飯類每次食車仔麵都好頭痕食咩餸好彩呢道就有啲已經預先配搭好嘅選擇😛今次就揀咗個生炸豬頸肉馬來喇沙配油麵🐷豬頸肉即叫即炸,所以要等耐少少😉不過一食落口就覺得等耐啲都係值嘅🤤因為真係好好味🤤外層酥脆,入面啲肉仲好腍滑🤤就算食到中除浸淋咗啲炸皮仲好好食🤤喇沙湯底椰奶味香濃,加上豆卜索湯超正😍另一個主食就揀咗個秘制蘿蔔牛筋腩飯🐮啲牛筋腩不得了,超腍超入味🥰食到滿滿嘅骨膠原😍蘿蔔食落都好清甜,仲要大大舊😙我地仲加咗份小食淨沙嗲三寶三寶即係魚蛋,豬皮,魷魚🦑自家製沙嗲味香濃,帶點微辣好惹味😛全份份量算幾多,2個人share就岩哂😝飲品方面就每個主食+$15要冷泡茶分別係白桃烏龍🍑,四季春🌱2樽茶味都好清香☺️食完濃味嘢解解膩一流☺️
“生炸豬頸肉馬來喇沙”($55)
“秘制蘿蔔牛筋腩飯”($58)
“淨沙嗲三寶(全份)”($34)
“冷泡白桃烏龍/四季春茶”(+$15)

荃灣廣場對面街開咗間阿荔車仔麵
裝修十分新派,但原來餐廳大有來頭😙
阿荔始創於1984年,到宜家已經成40年😳
除咗傳統車仔麵,餐廳都有唔少創新嘢食
好似有喇沙/麻辣湯底,仲有唔少飯類

每次食車仔麵都好頭痕食咩餸
好彩呢道就有啲已經預先配搭好嘅選擇😛
今次就揀咗個生炸豬頸肉馬來喇沙配油麵🐷
豬頸肉即叫即炸,所以要等耐少少😉
不過一食落口就覺得等耐啲都係值嘅🤤
因為真係好好味🤤外層酥脆,入面啲肉仲好腍滑🤤
就算食到中除浸淋咗啲炸皮仲好好食🤤
喇沙湯底椰奶味香濃,加上豆卜索湯超正😍

另一個主食就揀咗個秘制蘿蔔牛筋腩飯🐮
啲牛筋腩不得了,超腍超入味🥰
食到滿滿嘅骨膠原😍
蘿蔔食落都好清甜,仲要大大舊😙

我地仲加咗份小食淨沙嗲三寶
三寶即係魚蛋,豬皮,魷魚🦑
自家製沙嗲味香濃,帶點微辣好惹味😛
全份份量算幾多,2個人share就岩哂😝

飲品方面就每個主食+$15要冷泡茶
分別係白桃烏龍🍑,四季春🌱
2樽茶味都好清香☺️食完濃味嘢解解膩一流☺️
2022-03-18 39 瀏覽
街坊系列 – 阿荔車仔麵 💚疫情反覆不定🥲加上大部分餐廳都選擇唔開小編都由一星期3 Post改成左不停期出Post☹️因為留家多了😩都真係少左好多出外搵食係到都同大家講聲唔好意思🥺祝大家都身體健康------------------------------環境: 荃灣新開張既車仔麵小店🤗格局四四正正🛠️裝潢新穎帶點復古原素座位夠多夠闊落🪑叫麵叫小食都唔會逼社交距離同消毒都仲得好好❤️食得放心------------------------------食物: 沙嗲三寶 ($34) 🦑魚蛋味道正常😋爽口彈牙🤪配埋沙嗲醬好惹味豬皮本身帶點微辣🌶️乾淨無異味👏🏻味道唔錯魷魚味道香辣🌶️🌶️食辣既朋友一定唔可以錯過生炸香口豬頸肉 ($38) 🐷非常邪惡小食😈即叫即炸🔥炸得非常香口肉質軟嫰☺️油脂感岩岩好👍🏻唔油唔乾醃料味道岩岩好😝食落輕盈唔會太重口味喇沙豬手豬肉卷蘿蔔河粉 ($60) 🍜喇沙湯底真係好出色😍入口厚身,香濃帶微辣椰香味滿滿,最重要係飲埋啲湯都唔覺得口乾👍🏻豬手炆到好淋身同入味😋啖啖都係南乳香味輕輕一咬都化開哂🥰亦且膠質非常豐富脆皮豬肉卷好有特色😮坊間非常小見👻味道唔錯最正既位係非常吸湯🙊食落仲
街坊系列 – 阿荔車仔麵 💚

非常邪惡小食😈即叫即炸🔥炸得非常香口
肉質軟嫰☺️油脂感岩岩好👍🏻唔油唔乾
醃料味道岩岩好😝食落輕盈唔會太重口味

喇沙豬手豬肉卷蘿蔔河粉 ($60) 🍜

喇沙湯底真係好出色😍入口厚身,香濃帶微辣
椰香味滿滿,最重要係飲埋啲湯都唔覺得口乾👍🏻
豬手炆到好淋身同入味😋啖啖都係南乳香味
輕輕一咬都化開哂🥰亦且膠質非常豐富
脆皮豬肉卷好有特色😮坊間非常小見👻味道唔錯
最正既位係非常吸湯🙊食落仲會爆埋喇沙湯出黎

紫菜清湯牛腩溏心蛋幼麵 ($50) 🍜

清湯味道清而不淡😋啖啖都有點豬骨既香味
清湯仲可以配唔上唔同既醬汁👍🏻有辣有唔辣
牛腩好唔錯🐮爽口軟嫰,仲會帶微微肥🥰好有層次
紫菜份量多到嚇親😜吸埋啲湯,配埋麵一齊食好正

人參烏龍 (+$13) 🥤

食物: 8.5 /10
服務: 7.5 /10

地址: 荃灣大壩街41號地下6號舖
人均消費: $ 50 - $ 100
車仔麵都很久沒吃到了,但想不到現在的車仔麵愈來愈有特色,果然是你不變就會落後果了!自選車仔麵1(南乳豬手:15元,秘製牛腩:15元,手包鮮蝦雲吞:13元,炸腐皮豬肉卷:13元,薯粉:13元,重慶麻辣湯底:6元)這個選了這裡的特色—南乳豬手,豬手燉煮得非常入味,南乳味非常香,吃起來軟糯中帶點爽,口感很好!秘製牛腩的五香味濃郁,燉煮得十分鬆化,帶點肥的吃起來入口即化的感覺!手包鮮蝦雲吞一共有兩粒,吃起來蝦味非常突出且鮮甜彈牙!炸腐皮豬肉卷是潮汕特色,想不到這裡竟然也有,而且給得挺多的,這個是有炸過的,所以吃起來外脆外爽滑,帶有濃濃的豬肉香!湯底方面,我就選了車仔麵店很少見的重慶麻辣湯底,但想不到的是這個竟然真的很不錯,他是給你的清湯,然後讓你加到麵內,麵內已經加了重慶麻辣醬了,我叫的是中辣,吃起來味道濃香,麻麻辣辣的,味道非常好,而且他本來的清湯湯底就已經非常好喝了,單喝就喝出濃濃的豬骨和雞肉的香味了,配上重口味的麻辣醬後,味道層次更豐富!都叫了重慶麻辣湯底,那就少不了薯粉了,這裡的是幼身的薯粉,吃起來滑滑嫩嫩的,又很吸湯,而且量也不錯!自選車仔麵2(沙嗲辣魷魚:13元,滷水豬大腸:11元

自選車仔麵2(沙嗲辣魷魚:13元,滷水豬大腸:11元,沙嗲辣魚蛋:10元,麻辣豬耳:10元,油麵:13元,馬來喇沙湯底:8元)
沙嗲辣魷魚是很多車仔麵店必選的一款菜式,這裡也不例外,吃起來沙嗲味濃香帶辣,配上爽脆的魷魚,味道真的很好!滷水豬大腸又是香港人少不了的,滷得非常入味,豬大腸是爽中帶嫩的口感,沒有異味!沙嗲辣魚蛋爽滑彈牙,有魚香!麻辣豬耳很意外的是這燉煮得非常軟嫩的口感,但中間的軟骨是爽脆的,麻麻辣辣的!

湯底方面,我就也選了車仔麵店很少見的馬來喇沙湯底,湯底的質素也是非常高的,喝起來濃香幼滑,帶點辣,配上滑嫩的油麵,吃起來剛剛好,非常有東南亞風味!

2022-03-17
外賣自取
2022-03-15 166 瀏覽
⭐【荃灣】抵食美味車仔麵⭐香港地道小食真的很多選擇,其中一種深得我心既食品…車仔麵,一定在我美食名單中佔一席位,平民價錢,食客就可以自行選擇麵條、配料及湯底,配搭變化多,是不少港人喜愛車仔麵的理由😍。今次來到鄰近荃灣廣場,處於大壩街這間具有四十年傳統味道小店【阿荔車仔麵】,曾在荔枝角街角一帶擺車仔麵檔,除了主打滷水牛腩、豬手、沙嗲配料等簡單菜式,坊間少見的蝦棗、豬肉腐皮卷、甜酸齋等等比較新派配料,可以說是傳統中帶點驚喜,非常多元化😋。👉自選車仔麵: ⭐️馬來喇沙湯底: 湯底味香且濃郁,給新派車仔麵味覺帶來嶄新惹味新味道。⭐️油麵 HK$13: 份量很多,麵彈牙。⭐️南乳豬手HK$15: 豬手肉帶有豬皮,啖啖充滿骨髎原口感,陣陣南乳味道,炆得軟腍入味。⭐️秘製牛筋HK$15: 牛筋彈牙,滷水煮得腍滑,軟腍而富有彈性,充滿骨膠原彈性口感。⭐️蝦棗HK$11: 潮州食品,外層有腐皮包著蝦膠,而且加入馬蹄爽令口感爽脆,很有咬口。⭐️滷水雞翼HK$11: 雞翼肉質滑溜,滷水味道較濃郁。清湯湯底: 用豬骨及雞肉煮成的清湯湯底。⭐️油麵$13: 份量很多,麵彈牙。⭐️沙嗲辣魷魚$13: 平時都很喜歡水魷魚的口感爽
⭐【荃灣】抵食美味車仔麵⭐

👉自選車仔麵:

⭐️油麵 HK$13: 份量很多,麵彈牙。
⭐️滷水雞翼HK$11: 雞翼肉質滑溜,滷水味道較濃郁。

清湯湯底: 用豬骨及雞肉煮成的清湯湯底。

⭐️油麵$13: 份量很多,麵彈牙。
⭐️沙嗲辣魷魚$13: 平時都很喜歡水魷魚的口感爽脆,沙嗲味道不會太辣,味道剛剛好。
⭐️豬肉腐皮卷HK$13: 有三件而且很大塊,口感比較厚實。
⭐️滷水豬大腸HK$11: 豬大腸很厚身肥美,滷水入味,無腥臭味,很乾淨。
⭐️糖心蛋HK$11: 一口咬下半熟透,有流心效果的蛋黃,很美味。

📍〔阿荔車仔麵〕A Lai noodle @alai_noodle
香港新界荃灣大壩街41號地下6號舖
Shop 6, G/F, 41 Tai Pa Street, Tsuen Wan, N.T., Hong Kong
2022-03-12
15 分鐘 (外賣自取)
  • 馬來喇沙湯底
  • 南乳豬手
哩間車仔面款式夠晒多秘制牛腩豬手豬腸好好味分量仲絕不欺場重慶麻辣湯底都好正人蔘烏龍茶冇得頂餐廳環境都好企利乾淨整齊,不逼夾職員好有禮貌我真心覺得值得推薦俾各方老友
哩間車仔面款式夠晒多

餐廳環境都好企利
乾淨整齊,不逼夾
職員好有禮貌
我真心覺得值得推薦俾各方老友

2022.03.11今日展開番OL既生活👩🏻‍💻下班後去左荃灣有美食街之稱既大壩街睇下有咩外賣好食🥡最後決定買呀荔車仔麵🍜新式既車仔麵店合併了創新與傳統既餸菜選擇💁🏻‍♀️南乳豬手+秘製牛腩+炸腐皮豬肉卷+炸蝦棗配清湯加香濃牛腩汁&香甜南乳汁薯粉$67平時我好怕薯粉好韌,所以叫左店主煮淋啲😆淋完之後就啱啱好,軟得嚟仲有啲煙韌。湯底就要左清湯加招牌嘅腩汁加南乳汁,又真係好夾,配埋最夾嘅招牌🐮秘製柱候牛腩同🐷南乳豬手,牛腩幾香口,豬手好出色,又軟又滑,有油脂香。另外仲有平時好少見嘅🐽炸腐皮豬肉卷及🦐炸蝦棗,前者炸得香脆之餘,亦好索湯汁,後者個樣好似炸大魚蛋,比較煙韌,有蝦膠嘅感覺。沙嗲辣魷魚+滷水豬大腸+滷水腩肉+蠔皇冬菇配馬來喇沙湯底油麵 $67呢個湯相對地會比較濃味,而魷魚爽口,兩款滷水食材都好入味又軟身!蠔皇冬菇好大隻!麵底份量亦好多!一定夠飽☺️
2022.03.11

今日展開番OL既生活👩🏻‍💻
下班後去左荃灣有美食街之稱既大壩街睇下有咩外賣好食🥡
最後決定買呀荔車仔麵🍜
新式既車仔麵店合併了創新與傳統既餸菜選擇💁🏻‍♀️

平時我好怕薯粉好韌,所以叫左店主煮淋啲😆
淋完之後就啱啱好,軟得嚟仲有啲煙韌。

外賣自取
2022-03-07 195 瀏覽
《出色外賣車仔麵🤤》———————————————-#阿荔車仔麵 🍜 -而家夜晚禁堂食,作為無飯主義嘅我哋唯有經常嗌外賣,有時都想專登幫襯下啲有心嘅小店,咁啱經過見到呢間新派車仔麵,都幾特別☺️-有得揀先係老闆,麵底、湯底、餸菜、醬汁全部都有得揀,種類非常多元,食材新鮮,而且有啲配料仲係坊間車仔麵唔常見嘅選擇😍-我哋呢個兩餸車仔麵,揀咗清湯油麵,配搭沙嗲汁,夠哂惹味,食得辣嘅一定要加埋呢個自製菜脯,夠晒火辣辣🔥 餸菜方面,沙嗲辣魷魚十分惹味,爽口彈牙🦑 另外呢款炸腐皮豬肉卷比較少見,外皮脆口,裏面釀咗豬肉,食落有啲似魚腐嘅口感🤤-🐷 招牌南乳豬手聽店員講,原來呢款豬手已經係40年嘅傳統味道,唔怪得知十分軟腍,充滿膠質😆我哋拎到返屋企仲專登叮熱佢,翻熱咗之後咬落仍然好夠彈性,個南乳汁夠晒入味,睇得出小店好用心製作~-⭐價錢參考:兩餸車仔麵:$39招牌南乳豬手淨食:$60🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$50
《出色外賣車仔麵🤤》
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$50
2022-03-06
2022-03-05 158 瀏覽
大壩街就在荃灣廣場對面,是荃灣有名的食街,食肆林立,我和先生幫襯了阿荔車仔麵,覺得既新穎又傳統,很滿意。車仔麵大家都食過,能有什麼新穎?它新穎在麵底、湯底、配餸、醬汁、配料全部都有得揀,用app落單,一步步來很清楚。當中湯底和配餸都有些是坊間車仔麵不常見的選擇,例如湯底就有馬來喇沙和重慶麻辣;46種配餸中有不常見的腐皮豬肉卷、漢堡扒等。此外,餐牌彩色印刷很精美,套裝即棄餐具夠衛生,加上環境企理,食材新鮮並能保持傳統口味,所以很滿意。我們叫了兩碗超多餸的車仔麵和一個小食,滿足。清湯河粉+秘製牛腩+炸蝦棗+清甜蘿蔔+白菜仔+生根+熱柚子茶($76)喇沙湯幼麵+炸腐皮豬肉卷+蠔皇冬菇+沙嗲辣魚蛋+豬皮+白菜仔+芽菜+罐裝zero($83)招牌南乳豬手淨食($60)特別推薦秘製牛腩、南乳豬手和河粉。牛腩和豬手都是傳統味道,吃得出新鮮有肉味。連河粉也讓我有懷舊的感覺。牛腩炆得腍是基本,但唔係夠腍就一定好食。阿荔的牛腩口感鬆軟不鬆散,牛肉味濃厚,好食。豬手一樣,它腍到軟組織也食得到,但又不會死腍,豬肉不嚡,豬皮不會糊口,仲要無豬毛!今天吃到的河粉較厚實、爽滑,有口感。比起其它餐廳太軟太嫩太薄完全沒

車仔麵大家都食過,能有什麼新穎?

我們叫了兩碗超多餸的車仔麵和一個小食,滿足。

炸腐皮豬肉卷

招牌南乳豬手淨食($60
招牌豬手

特別推薦秘製牛腩南乳豬手河粉
秘製牛腩

招牌南乳豬手淨食

今天吃到的河粉較厚實、爽滑,有口感。比起其它餐廳太軟太嫩太薄完全沒有口感的河粉好吃得多。
我還有好多配餸和小食想試,下次再來。
2022-03-05
秘製牛腩
招牌南乳豬手淨食
2022-03-02 22 瀏覽
Small cart noodles restaurant that worths your support in this difficult time🥲🐷overall: 7.5/10🐖Cart noodle with Braised Pork Knuckles in Red Fermented soybean Sauce The pork knuckles come in quite large pieces, but not bony at all. The meat surrounding the bone is tender yet chewy, especially the properly bubbly pig skin. Well-seasoned in red fermented soybean sauce that tastes earthy and savory. The noodles come with beef broth which is clean in taste but not as rich in beef flavour as expected

🐷overall: 7.5/10

The pork knuckles come in quite large pieces, but not bony at all. The meat surrounding the bone is tender yet chewy, especially the properly bubbly pig skin. Well-seasoned in red fermented soybean sauce that tastes earthy and savory. The noodles come with beef broth which is clean in taste but not as rich in beef flavour as expected.

🐖Cart noodles with pork roll in bean curd sheet and fried shrimp balls
We ordered beef broth with mala sauce for this cart noodle. Beef broth is not as rich in beef flavour but it tastes better with the addictive hot mala sauce. Mala sauce is always the magic ingredient for any cooked noodles. But the toppings, pork rolls and fried shrimp balls, are bit disappointing as they are bit greasy.

#tsuenwan
#阿荔車仔麵
#cartnoodles
#hkcartnoodles
荃灣大壩街成條街依幾年都開左好多新餐廳,其中發現到依間新開既新派車仔麵店,裝修行簡約風,加埋霓虹燈,好吸睛😎,睇埋佢哋social media先發現原來已經40年歷史,第二代接手,保留招牌豬手、牛腩傳統味道但加入其他新派想法🤣,仲乜都有得簡,麵都可以簡淋/硬☺️,夠哂貼心。-車仔麵有清湯、喇沙、重慶酸辣湯底,另外仲有撈麵、便當、自家冷泡茶等,食完先見佢有個post係🌶重慶麻辣撈公仔麵😂好正咁😆下次再去試埋先🤣-✨QR code 落單(店長好細心,有老人家唔識用,會親自耐心教你)✨不設加一-🍜自選車仔麵💕馬來喇沙湯底+讚岐烏冬+秘制牛腩+日本溏心蛋+司華力腸+滷水汁+冷泡白桃烏龍$77👅好味指數:9.5/10強烈建議大家簡喇沙湯底❗️超級濃郁😍 咖哩味重椰奶味香🥥,加埋小小香辣味,極惹味😍淨係為個湯底已經會再番黎食🥰另外有店家必食推介👍🏻標誌既秘制牛腩真心係必食😂一定要試下‼️牛腩炆得勁入味😍肉質軟腍 筋位軟糯 充滿腩汁味😍除左牛腩,讚岐烏冬我覺得都係必食❤️我簡左硬啲啲🤣口感真係完全合我心意🥺烏冬煮得剛好,有煙韌感,滑溜彈牙☺️正👍🏻-💕重慶麻辣湯底+粗麵+炸腐皮豬肉卷+手包鮮蝦雲吞+滷水豬大腸
✨不設加一

🍜自選車仔麵

👅好味指數:9.5/10

強烈建議大家簡喇沙湯底❗️
超級濃郁😍 咖哩味重椰奶味香🥥,
加埋小小香辣味,極惹味😍
淨係為個湯底已經會再番黎食🥰
另外有店家必食推介👍🏻標誌既秘制牛腩
真心係必食😂一定要試下‼️
牛腩炆得勁入味😍肉質軟腍 筋位軟糯 充滿腩汁味😍
除左牛腩,讚岐烏冬我覺得都係必食❤️
我簡左硬啲啲🤣口感真係完全合我心意🥺
烏冬煮得剛好,有煙韌感,滑溜彈牙☺️正👍🏻

💕重慶麻辣湯底+粗麵+炸腐皮豬肉卷+手包鮮蝦雲吞+滷水豬大腸+沙嗲汁+冷泡四季春茶 $71
👅好味指數:8/10

湯底香辣濃郁,重辣小麻🌶
平時食開中辣可以叫小辣
炸腐皮豬肉卷好重豬肉味,肉質柔軟
手包鮮蝦雲吞皮薄餡多,蝦仁爽口,調味夠惹味👍🏻
滷水豬大腸味道濃郁,保留左部分油筋,
口感有嚼勁且不硬☺️

回頭率:9/10
秘制牛腩
2022-02-28
2022-02-28 27 瀏覽
喺荃灣廣場買完糧草就決定買埋外賣返屋企食!大壩街一帶都有唔少美食,今次就揀咗阿荔車仔麵🍜🌟清湯 河粉+牛腩汁 南乳汁 自製火辣菜脯 +1️⃣炸腐皮豬肉卷 2️⃣彈牙蝦丸3️⃣豬紅4️⃣豬皮炸腐皮豬肉卷🫔同彈牙蝦丸🦐係店員推介,屬於潮汕特色食物,平時去開九龍城先搵到,估唔到車仔麵店都有得食!炸腐皮豬肉卷浸喺湯到食回軟彈牙嚼道又充滿肉香🐷。蝦丸=蝦棗,混入少量馬蹄肉,非常彈牙。至於豬皮、豬紅呢兩樣車仔麵經典小食表現不錯👍🏻清湯用上豬骨、牛骨、雞肉每日熬製,味道清甜飲完都唔覺得口乾。Mix埋牛腩汁、南乳汁就岩非清湯控🤪。食得辣嘅朋友仲可以加佢地自製菜脯,真係超火辣落少少都夠香辣🔥💥 🌟 馬來喇沙湯底 薯粉 +1️⃣南乳豬手2️⃣ 袐製牛腩 3️⃣手包鮮蝦雲吞4️⃣炸腐皮豬肉卷入店時店員就向👧🏻👦🏻介紹袐製牛腩同豬手,係跟住上一代傳落嚟嘅方法烹煮,所有醬料都有事先炒過,不過落咗咩醬就冇透露啦🤣 牛腩總數有5件牛腩1件牛筋🐮,基本上都係全瘦肉,不過放心燜得好軟腍👍🏻豬手都有4大隻,同樣燜得入味(重南乳味)又腍身,充滿Collagen🆙 手包鮮蝦雲吞🥟皮薄幼滑,内藏幾隻細蝦肉同豬肉。馬來喇沙湯底湯底非常濃烈,仲足料到發現有唔少洋

馬來喇沙湯底湯底非常濃烈,仲足料到發現有唔少洋蔥🧅!薯粉屬於爽口質感,唔洗驚唔消化🤭。