( ͡° ͜ʖ ͡°) 阿荔車仔麵 - 港式❝ 荃灣新式自助下單車仔麵🍜空間感大坐位夠闊落 ❞✿ 兩餸車仔麵 揀咗油麵$13 滷水豬大腸 $11 秘製牛腩$15 豬腸夠稔夠入味 大大舊份量都足牛腩都稔唔會硬好易咬 味道不錯配埋秘製辣汁好惹味 下次要挑戰中辣~湯底唔會味精死咸 夠清食完唔會口渴✿ 秘製牛筋腩撈粗 $48友人點咗哩個但好似叫車仔麵抵食d喎✿ 麻辣豬耳 $20欣賞佢個麻辣醬汁好夠辣豬耳做得夠味夠爽彈牙份量亦足 兩個人食都抵食~✿ 脆炸蒜香雞翼 $36/5隻即叫即炸上枱熱辣辣蒜香脆口惹味 好味😋推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5#荃灣美食 #荃灣車仔麵
( ͡° ͜ʖ ͡°) 阿荔車仔麵 - 港式

滷水豬大腸 $11
秘製牛腩$15
豬腸夠稔夠入味 大大舊份量都足
牛腩都稔唔會硬好易咬 味道不錯
配埋秘製辣汁好惹味 下次要挑戰中辣~
湯底唔會味精死咸 夠清食完唔會口渴

✿ 秘製牛筋腩撈粗 $48
友人點咗哩個
但好似叫車仔麵抵食d喎

✿ 麻辣豬耳 $20
欣賞佢個麻辣醬汁好夠辣
豬耳做得夠味夠爽彈牙
份量亦足 兩個人食都抵食~

✿ 脆炸蒜香雞翼 $36/5隻
即叫即炸上枱熱辣辣
蒜香脆口惹味 好味😋

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

#荃灣美食 #荃灣車仔麵
2022-01-25 27 瀏覽
荃灣新開車仔麵💕推薦牛腩、豬手,有四十年傳統的味道!✨車仔麵$13起計,餸菜由$9-$15都有,南乳豬手入味,爽口,份量足料,大大舊,膠質豐富。此外更點了日本溏心蛋,是每日限定,好吃!魚腐也相當好味!🌟連麵底(米線)的份量也十足,很大碗!抵吃!點選清湯,配上沙嗲汁,好惹味呀!🌈《第一碗清湯米線配沙嗲汁》$60至於秘製牛腩亦很出色,軟滑好味💫滷水豬大腸、魚蛋、豬紅,亦很足料!加可樂🥤另外更可自選多多蔥、多多芫荽,很滿足呀!🌟《第二碗清湯油麵配牛腩汁》$54此外,更選了自製火辣辣菜脯,真的很辣!但送麵一流!很開胃!店舖人氣推薦!必點!小吃方面,《椒鹽炸燒賣》$16/5粒很新奇,外層椒鹽味重,很香口,燒賣很彈牙!好吃!✨總結:新開車仔麵,抵吃高品質!👍🏻
荃灣新開車仔麵💕

推薦牛腩、豬手,有四十年傳統的味道!✨

車仔麵$13起計,餸菜由$9-$15都有,
連麵底(米線)的份量也十足,很大碗!抵吃!
點選清湯,配上沙嗲汁,好惹味呀!🌈
《第一碗清湯米線配沙嗲汁》$60

至於秘製牛腩亦很出色,軟滑好味💫
滷水豬大腸、魚蛋、豬紅,亦很足料!加可樂🥤
另外更可自選多多蔥、多多芫荽,很滿足呀!🌟
《第二碗清湯油麵配牛腩汁》$54

小吃方面,《椒鹽炸燒賣》$16/5粒
很新奇,外層椒鹽味重,很香口,燒賣很彈牙!好吃!✨

總結:新開車仔麵,抵吃高品質!👍🏻
  • 火辣辣菜脯
  • 南乳豬手
  • 秘製牛腩
2022-01-24 44 瀏覽
荃灣廣場後面大壩街,成條都係食街,近排開咗唔少新餐廳,今次特登去試吓一間車仔麵。傳統車仔麵,清湯、蠔油、腩汁、咖喱、沙嗲,佢哋仲有四川酸辣同馬來叻沙湯底,除咗一般粉麵,仲有薯粉、讚岐烏冬。佢哋D牛腩好淋,質地好好,豬手入味、唔硬,仲切到好細粒,方便D食。飲品有泰國梳打,又有冷泡茶。舖頭入邊都好光猛同幾好坐,仲有好多唔同嘅打卡位,成間車仔麵後生晒平時我自己唔係咁鍾意食車仔麵,佢哋D組合又幾新穎,令我會再試下其他組合

飲品有泰國梳打,又有冷泡茶。

2022-01-23 158 瀏覽
香港經典地道美食不可不提車仔麵!每次一吃車仔麵,選擇困難症的我都因為menu上豐富的配料和多款特色湯底而久久未能下單。荃灣廣場對面新開的「阿荔車仔麵」走型格路線,牌匾用上全黑色設計,店內牆壁掛上霓虹燈logo和「一生尋覓一個肯陪你食車仔麵的人 」的搶眼字句,把我吸引了進去。餐廳座位闊落,比起一般車仔麵店整潔舒服得多,簡直把我印象中的車仔麵店環境提升了幾個level。不過環境只是其次,重點是——份量和味道都有誠意,值得推介給大家!☆ .﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆▻▻▻ 麵底  ◅◅◅ 🌟粗麵 $13🌟讚岐烏冬 $18▻▻▻ 湯底  ◅◅◅ 🌟清湯(牛骨、豬骨和雞肉每天新鮮而製)配上沙嗲汁🌟重慶酸辣湯底(小辣) +6▻▻▻ 配餸  ◅◅◅ 重點推介:🌟日本溏心蛋 $11雞蛋控的最愛之一——日本溏心蛋!半熟的流心蛋黃呈橙黃色,非常誘人!🌟南乳豬手 $15南乳豬手炆得香口,而且軟淋入味,口感極佳。🌟甜酸齋 $10雖然我並非茹素,但我也非常喜歡吃甜酸齋。可以說甜酸齋是我最愛的齋菜!!!麵筋煙韌有嚼勁,味道酸酸甜甜,十分醒胃,味道跟外面齋舖買到的一樣美味可口!🌟秘製

▻▻▻ 麵底  ◅◅◅
🌟粗麵 $13
🌟讚岐烏冬 $18

▻▻▻ 湯底  ◅◅◅
🌟清湯(牛骨、豬骨和雞肉每天新鮮而製)配上沙嗲汁
🌟重慶酸辣湯底(小辣) +6

▻▻▻ 配餸  ◅◅◅

重點推介:
日本溏心蛋

🌟日本溏心蛋 $11
南乳豬手

🌟南乳豬手 $15
南乳豬手炆得香口,而且軟淋入味,口感極佳。
甜酸齋

🌟甜酸齋 $10

🌟秘製牛腩 $15
靚牛腩厚實入味,口感細嫩,配上秘製醬汁,風味獨特。
柱侯牛筋

🌟柱侯牛筋 $13
靚牛筋腩濃而不咸,炆得又腍又有咬口,每一口都可以感受到濃濃的柱侯醬散發出來的香味。
手包鮮蝦雲吞

🌟手包鮮蝦雲吞 $13
鮮蝦雲吞皮薄餡足,鮮蝦肉餡爽脆嫩滑。

🌟沙嗲辣魷魚 $13
鮮魷魚口感彈牙,沙茶醬味道突出,帶點輕微的甜辣味,非常惹味。
炸蝦棗

🌟炸蝦棗 $11
雖然蝦棗是粵菜名菜,但我這次都是第一次吃。感覺味道和炸蝦丸非常相似,不過浸在湯裡太久會淋掉,大家記得盡快吃!
滷水豬大腸

🌟滷水豬大腸 $11
車仔麵必點!燈光之下映得滷水豬大腸的色澤鮮美通透,賣相超吸引。口感有嚼勁,且味道香濃咸香。不過豬大腸脂肪含量極高,極為邪惡,記得不可以常吃。
清甜蘿蔔

🌟清甜蘿蔔 $9
蘿蔔清甜無渣,腍身多汁,完美地把沙嗲清湯吸索入味。

我們還點了:

🌟麻辣雞腎
🌟麻辣豬耳
🌟麻辣雞翼尖
麻辣豬耳

我最喜歡麻辣豬耳,切成幼絲的涼拌豬耳口感爽脆,富含膠質,滷製後配上火辣的麻辣汁,令人垂涎三尺!雞腎和雞翼尖都滷得非常惹味入味。

▻▻▻ 飲品  ◅◅◅
冷泡白桃烏龍茶

🌟冷泡白桃烏龍茶 $15
白桃烏龍茶的白桃芬芳清香幽遠,與濃郁的茶底互相交融,令到茶味更有層次感,非常適合解渴和解辣。

🌟冷泡四季春茶 $15
四季春茶的茶味溫和,帶有烏龍茶的韻味和綠茶的香氣。但我自己會比較推介較甜一點的白桃烏龍茶。

阿荔車仔麵

冷泡白桃烏龍茶
  • 秘製牛腩
  • 沙嗲辣魷魚
2022-01-22 65 瀏覽
阿荔車仔麵|荃灣之前經過大壩街發現呢間新開的新派車仔麵,不但性價比高而且感覺店長對自家出品充滿熱誠💪自選車仔麵🍜重慶麻辣湯底+秘製辣汁南乳豬手加滷水豬大腸$45湯底非常濃郁,花椒味突出,唔會食到咀唇麻痺,比知名米線店更出色。米線有咬口,連麵條煮稔啲定硬啲都可以選擇,店家絕對誠意十足。豬手充滿膠質,咬落有彈性,鐘意食猪手既人一定唔可以放過!而豬腸size比一般車仔面大,皮薄,口感柔軟唔韌,腸內乾淨又留有足夠脂肪,好食!🍜秘製牛腩魚蛋蘿蔔幼麵 $47牛腩汁好濃,牛腩燜煮得好稔又入味,連筋都煮得軟糯易入口,魚旦彈牙,特別係蘿蔔超級清甜好好味😋👍*呢間車仔麵仲可以選多種醬汁混合,令味道更豐富!配料方面可以揀店鋪自制的火辣辣菜配,仲可以揀多多芫荽或者多多蔥, 不論賣相還是味道都好正。🥛豆漿 $10豆味好濃郁唔會太甜,滿意👍✨🍵冷泡白桃烏龍 $15少有的白桃味超香濃,茶味又香,值得推薦👍📍荃灣大壩街41號地下6號舖
阿荔車仔麵|荃灣

🍜重慶麻辣湯底+秘製辣汁南乳豬手加滷水豬大腸$45

🍜秘製牛腩魚蛋蘿蔔幼麵 $47

🥛豆漿 $10
豆味好濃郁唔會太甜,滿意👍✨

🍵冷泡白桃烏龍 $15
少有的白桃味超香濃,茶味又香,值得推薦👍

📍荃灣大壩街41號地下6號舖
平時都幾鐘意食車仔麵,今次同男友就去咗位於荃灣廣場對面嘅“阿荔車仔麵”店舖係新開冇耐,店內簡潔,牆上有霓虹燈牌同寫住「一生只想尋覓個肯陪你食車仔麵的人」嘅字句,幾搞笑又浪漫😂❤️,而配餸選擇都幾多同有特色,落單可掃QR code用電話落,簡單又方便🤗🧡秘制牛腩+日本溏心蛋+魚腐+薯粉+清+牛腩汁 $49秘制牛腩好軟淋又入味,好有傳統的味道,而溏心蛋整得好靚,半流心,蛋味好濃,魚腐亦好嫩滑,配上牛腩汁更惹味!💛柱候牛筋+司華力腸+清甜蘿葡+牛腩汁+咖喱汁+清湯+油麵 $45柱候牛筋好入味又有咬口,蘿葡清甜又夠淋,呢碗除左牛腩汁,仲加埋咖喱汁,多了咖喱辣味,味道更香濃!🍑冷泡白桃鳥龍茶$15好少車仔麵店有得飲冷泡茶,呢款有陣陣白桃甜甜香氣,飲落茶味清香😉
平時都幾鐘意食車仔麵,今次同男友就去咗
位於荃灣廣場對面嘅“阿荔車仔麵”

店舖係新開冇耐,店內簡潔,
牆上有霓虹燈牌

而配餸選擇都幾多同有特色,
落單可掃QR code用電話落,簡單又方便🤗

🧡秘制牛腩+日本溏心蛋+魚腐+薯粉+清+牛腩汁 $49

秘制牛腩好軟淋又入味,好有傳統的味道,
而溏心蛋整得好靚,半流心,
蛋味好濃,魚腐亦好嫩滑,配上牛腩汁更惹味!

💛柱候牛筋+司華力腸+清甜蘿葡+牛腩汁+
咖喱汁+清湯+油麵 $45
柱候牛筋好入味又有咬口,蘿葡清甜又夠淋,
呢碗除左牛腩汁,仲加埋咖喱汁,
多了咖喱辣味,味道更香濃!

🍑冷泡白桃鳥龍茶$15
好少車仔麵店有得飲冷泡茶,
呢款有陣陣白桃甜甜香氣,飲落茶味清香😉
2022-01-17 102 瀏覽
晚上冇堂食嘅日子有時都會幫襯下外賣支持下艱難嘅餐飲業,特別係小店,今晚揀咗呢間新開嘅新派港式車仔麵,餐廳除咗車仔麵之外仲有便當、喇沙、撈麵等唔同嘅選擇,可以照顧到唔同客人嘅口味。🥘生炸豬頸肉馬來喇沙 ($52)揀呢個喇沙係因為見到生炸豬頸肉有👍🏻同埋係車仔麵冇得揀嘅菜式,外賣自動會幫你分湯非常好,唔會浸到啲豬頸肉淋曬,豬頸肉大大件外賣一樣咁酥脆,喇沙湯底惹味滲出陣陣椰香味,唔油膩易入口。🍲自選車仔麵 每次揀車仔麵都會好貪心想叫好多個餸,見到南乳豬手同秘製牛腩($15@)係呢間餐廳嘅招牌菜決定試曬,再叫埋有👍🏻嘅沙嗲辣魷魚($13)同喺車仔麵店好少會有嘅潮州名物:炸蝦棗($11),麵底揀咗米線($13),米線質地Q彈有水準,南乳豬手同牛腩都炆得好淋好惹味,果然係招牌菜,沙嗲魷魚彈牙入味,炸蝦棗真材實料,鍾意佢外脆內軟嘅獨特口感,(+$6)試埋🌶重慶酸辣湯底,酸酸辣辣好開胃,食得辣嘅一定要加埋火辣辣菜脯,自家製果然係正!鍾意呢間車仔麵嘅湯底同款式夠創新,可以有好多款唔同嘅配搭。💁🏻‍♀️餐廳仲喺呢段期間推出左3個抗疫套餐,送埋油菜同飲品,每款$5x,性價比高!大家買外賣時記得支持下小店!

🥘生炸豬頸肉馬來喇沙 ($52)
生炸豬頸肉馬來喇沙

🍲自選車仔麵

2022-01-14
5 分鐘 (堂食)
生炸豬頸肉馬來喇沙
  • 南乳豬手
  • 炸蝦棗
  • 生炸豬頸肉
2022-01-17 25 瀏覽
終於來到星期日,可以瞓到自然醒了,由於瞓得太晏謙謙好肚餓了,佢話出去食叫我唔好煮,既然咁耐冇出去食,出去行下都好嘅,近近地去左係荃灣廣場對面新開的 “阿荔車仔麵”。新開店舖光猛整潔, 牆壁上仲寫住(一生只想尋覓 一個肯陪你食車仔麵的人)好得。☺我就搵到謙謙陪😂😂 我地叫左以下美食:⚛ 阿荔特色馬來西亞喇沙配油麵 ~ 有墨魚丸、豆卜、辣魷魚、魚片頭和芽菜, 湯底濃郁有椰奶味,帶一點點香辣, 入口唔會辣喉,惹味得來會追住食的。⚛ 炸蝦棗、潮汕牛筋丸、肥牛、沙嗲辣魚蛋和豬皮配粗麵 ~ 每款都係謙謙自選,我食左夠炸蝦棗夠哂彈牙。⚛ 炸魚皮 ~ 點喇沙湯底來食超正,一定要試。⚛ 招牌南乳豬手 ~ 呢到最出名就係牛腩和豬手有40年傳統味道見到咁堅緊係叫返碟啦!豬手夠哂入味,南乳醬香濃,送飯一流😍, 自私食下次買一盒回家再另加支竹和生菜去炆就夠我和謙謙食。🧉 四季春茶🧉 白桃烏龍

⚛ 炸魚皮 ~ 點喇沙湯底來食超正,一定要試。

🧉 四季春茶

🧉 白桃烏龍
2022-01-16 32 瀏覽
晚市禁堂食後,餐廳都紛紛推出外賣優惠!剛好經過附近呢間新開嘅阿荔車仔麵,店外亦貼出同心抗疫套餐!店內裝潢簡潔明亮,牆上寫上 「一生尋覓一個肯陪你食車仔麵的人 」餐廳由兩位有heart嘅後生老闆主理,亦睇得出對食材製法嘅執着,主打牛腩、豬手。阿荔嘅車仔麵湯底比較特別嘅有 馬來喇沙湯底 自選四餸車仔麵健康人士更可選生菜底替代傳統麵底!必食牛腩軟稔入味唔痴牙沙嗲辣魷魚惹味爽彈豬腸 無異味,中意有留低應有嘅邪惡脂肪蝦棗 手工名物 首次出現係車仔麵!記得要加埋辣菜甫!泰式黃咖哩脆炸雞扒飯 $58雞扒炸漿唔厚,肉質唔乾~食落滿滿蔬菜甜味似日本咖哩口味多d,加分👍有溫泉蛋

晚市禁堂食後,餐廳都紛紛推出外賣優惠!

剛好經過附近呢間新開嘅阿荔車仔麵,店外亦貼出同心抗疫套餐!

阿荔嘅車仔麵湯底比較特別嘅有 馬來喇沙湯底

自選四餸車仔麵

健康人士更可選生菜底替代傳統麵底!
必食牛腩軟稔入味唔痴牙

沙嗲辣魷魚惹味爽彈
豬腸 無異味,中意有留低應有嘅邪惡脂肪
蝦棗 手工名物 首次出現係車仔麵!記得要加埋辣菜甫!

泰式黃咖哩脆炸雞扒飯

雞扒炸漿唔厚,肉質唔乾~

食落滿滿蔬菜甜味似日本咖哩口味多d,加分👍有溫泉蛋
2022-01-13
2022-01-15 43 瀏覽
新開既特色車仔麵店,門面好乾淨,當然要試下~❤️袐製牛腩x沙爹辣魚蛋x粒粒墨魚丸 喇沙湯底牛腩粒粒好淋好香柱候醬味,好入味!沙爹辣魚蛋好香辣彈牙!個喇沙湯底超香,自己揀車仔麵餸但食到喇沙湯麵,正!🧡南乳豬手x柱候牛根x鮮蝦雲吞 咖喱汁+牛腩汁 配火辣辣菜脯 南乳豬手炆到好淋好入味,牛根大大條又淋又Q彈,仲有得揀多過1款 汁,試左咖喱mix牛腩汁好match!!💛冷泡四季春茶 茶味清香既冷泡茶,好似係台式飲品店飲到既茶,好高質💚鮮豆漿 唔太甜既新鮮豆漿,解辣一流,唔食得辣又想試下小辣既一定要嗌
新開既特色車仔麵店,門面好乾淨,當然要試下~

❤️袐製牛腩x沙爹辣魚蛋x粒粒墨魚丸 喇沙湯底

2022-01-02 100 瀏覽
讚1.沙嗲醬香口,唔係重花生味果種,而係偏辣身果種,以車仔麵黎講係幾夾;酸齋煮得好入味下;豬腸唔會整到好難咬開,基本功係過關既2.環境好舒服,區入面應該無乜車仔麵舒服過呢度彈1.燒豬頸肉係夠脆口,但椒鹽味好平板,得個鹹字而無椒香

2.環境好舒服,區入面應該無乜車仔麵舒服過呢度

1.燒豬頸肉係夠脆口,但椒鹽味好平板,得個鹹字而無椒香