2022-02-28 21 瀏覽
荃灣一向多美食🌭🍛🍲🍱🥟🍝🍜咁岩早幾日去開荃灣工作 喺附近搵餐廳食lunch 就見到呢間傳統與新派融合嘅車仔麵餐廳 傳統車仔麵普遍都係自己寫餐紙 但呢間就叫我哋用QR code網上訂單而且車仔麵嘅選擇十分仔細連麵條的軟硬度都可以有得揀 完全真係為食客度身炮製😋😋 湯底竟然有 馬來喇沙 真係新舊crossover🤩餸菜都加入了其他地區特式的小食 🤩👍🏻-當日我地異常地肚餓 🙈😂所以我同朋友 就叫咗三餸嘅車仔麵及小食估唔到份量超十足 食到勁飽😋😋 -1️⃣ 車仔麵 麵底:$13薯粉湯底:清湯+沙爹汁 餸菜:$15南乳豬手+$13炸腐皮豬肉卷+$9生菜-呢度嘅湯底可以混醬汁😎 由於我哋唔係食得太辣我哋只係揀咗沙爹汁 少少辣辣地 配埋清湯 味道岩岩好😋😋 🐷南乳豬手:✨老闆特別推介✨用上傳統40年秘製醬汁炒煮而成 豬皮質感柔軟有彈性 食落啖啖骨膠原 好軟嫩 好qq 🤩🤩 🐷炸腐皮豬肉卷係福建的家鄉小食🤩 食落脆口 充滿豬肉的香味😋😋 腐皮口感可以再加強🙈🥬生菜:健康之選 索晒湯汁😋 -2️⃣ 車仔麵 麵底:$13河粉(份量好多 細食嘅朋友可叫少麵🙈)湯底:$8馬來喇沙湯 餸菜:$15秘製牛腩 +$13
荃灣一向多美食🌭🍛🍲🍱🥟🍝🍜

食落啖啖骨膠原 好軟嫩 好qq 🤩🤩
🐷炸腐皮豬肉卷
🥬生菜:健康之選 索晒湯汁😋

2️⃣ 車仔麵
麵底:$13河粉(份量好多 細食嘅朋友可叫少麵🙈)
湯底:$8馬來喇沙湯

牛腩口感厚實 肉質柔嫩 充滿柱候嘅香味🤤
🦐 炸蝦棗:潮汕傳統小食
蝦肉鮮甜 馬蹄爽口 肉質彈牙🤤🤤
🍤 手包鮮蝦雲吞 :餡料豐富 好有蝦味😋😋

🐷 小食:生炸脆口豬頸肉 (半份$20)
即叫即炸 十分新鮮
外皮香脆可口 豬頸肉肉質鮮嫩多汁 👏
調味 岩岩好好 好食😋😋
生炸豬頸肉(半份)

🍽🍴總結 🍽🍴
餐廳加入了很多不同的小食作車仔麵選擇👏
除了傳統的牛腩 豬手 魚蛋等
仲引入了多款地區特色小食 例如炸蝦棗 糖心蛋及腐皮豬肉卷等🤩✨
而餐廳招牌的南乳豬手及秘製牛腩更加是風味十足 😍😍
餐廳由年輕老闆經營
將長達40年的傳統秘方美食 配以新興潮流方式經營😎😎
餐廳門面簡約乾淨 特別欣賞牆面的字句
「一生只想 尋覓一個肯陪你食車仔麵的人」
好有意思👍🏻👍🏻🤓
拉麵大家應該會爭住食 但車仔麵看似平價的食物 如果能找到一個伴侶願意肯陪你食 就更加難得❤️❤️
希望大家都會找到一個肯陪你食車仔麵的人 🌸🌸

2022-02-26
豬手+腐皮豬肉卷+生菜+薯粉
牛腩+炸蝦棗+鮮蝦雲吞+喇沙湯河粉
生炸豬頸肉(半份)
車仔麵 - 一種香港嘅麵食,以往好多人都鍾意叫做「嗱喳麵」。呢日就嚟到荃灣呢間車仔麵舖,不但一啲都唔嗱喳,仲係好乾淨企理叫了兩碗麵食 + 小食,一如大部份車仔麵檔,揀選次序為麵底->湯底->配餸->醬汁->配料,以手機落單,可以慢慢諗慢慢揀店員強烈推介秘製牛腩同南乳豬手,兩樣都係40年傳統味道▶️粗麵底 (馬來喇沙湯底),配餸就叫咗一般食車仔麵會叫嘅:-沙嗲辣魚蛋、牛筋丸、滷水豬大腸、豆卜-秘製牛腩,店員無介紹錯,牛腩燜得淋,又夠入味-柱侯牛筋,口感軟糯適中,不會過淋▶️薯粉底 (重慶麻辣湯底小辣),食得辣嘅可以叫中辣,配餸叫咗:-手包鮮蝦雲吞、牛筋丸、滷水腩肉、豬皮、沙嗲辣魚蛋-南乳豬手,肥而不膩,夠爽彈▶️椒鹽炸三寶 (墨魚丸,魚蛋,蝦棗) - 香脆可口,值得一試▶️炸魚皮 - 鬆脆可口,小食之選▶️自家製火辣辣菜脯 - 絕對係超辣,但都值得一試總結:食物選擇多,製作有誠意,店舖格局舒適,喜歡食車仔麵嘅不妨一試!

店員強烈推介秘製牛腩同南乳豬手,兩樣都係40年傳統味道

-沙嗲辣魚蛋、牛筋丸、滷水豬大腸、豆卜
-秘製牛腩,店員無介紹錯,牛腩燜得淋,又夠入味
-柱侯牛筋,口感軟糯適中,不會過淋

-手包鮮蝦雲吞、牛筋丸、滷水腩肉、豬皮、沙嗲辣魚蛋
-南乳豬手,肥而不膩,夠爽彈

▶️炸魚皮 - 鬆脆可口,小食之選

▶️自家製火辣辣菜脯 - 絕對係超辣,但都值得一試

下午茶
  • 秘製牛腩
2022-02-23 18 瀏覽
具有四十年傳統味道嘅車仔麵檔🍜 加入好多新派食物同湯底選擇*讚岐烏冬 $18 ︳重慶酸辣湯底 (小辣) +$6 ︳秘製辣汁 ︳自製火辣菜脯🌶湯底花椒、八角味好出,份外順口清甜😍一問之下原來係用清湯同酸辣湯膽撞成😌 鐘意食辣既朋友一定要試👍🏾 手包鮮蝦雲吞 $13: 蝦肉新鮮爽口炸蝦棗 $13: 外皮酥香,裡面仲有馬蹄粒滷水豬大腸 $11: 入味柔軟,保留埋部分油筋增加口感🥰潮汕手筋丸 $11: 多汁彈牙*秘製牛筋腩飯 $56🍛入味超腍,裹面蘿蔔亦清甜無渣*南乳豬手 $55炆得軟淋入味,咬落啖啖膠質感😍*人蔘烏龍茶 (熱) $10回甘不得止仲有餘韻😆 *豆漿 凍 $10
具有四十年傳統味道嘅車仔麵檔🍜 加入好多新派食物同湯底選擇

手包鮮蝦雲吞 $13: 蝦肉新鮮爽口
炸蝦棗 $13: 外皮酥香,裡面仲有馬蹄粒
滷水豬大腸 $11: 入味柔軟,保留埋部分油筋增加口感🥰
潮汕手筋丸 $11: 多汁彈牙

*秘製牛筋腩飯 $56🍛
入味超腍,裹面蘿蔔亦清甜無渣

*南乳豬手 $55
炆得軟淋入味,咬落啖啖膠質感😍

*人蔘烏龍茶 (熱) $10
回甘不得止仲有餘韻😆

*豆漿 凍 $10

2022-02-13
  • 牛筋腩
  • 滷水豬大腸
  • 潮汕手筋丸
2022-02-22 18 瀏覽
去搵朋友去到荃灣,見到條街咁多好嘢食😚因為好凍所以想食一碗熱辣辣嘅車仔麵🥰,通常車仔麵店俾人嘅感覺都係好迫好污糟但係阿荔車仔麵就唔同啦,新派嘅裝修乾淨企理再有一個對住窗坐嘅位置,別有一番風味。沙嗲辣魷魚我覺得個沙嗲汁好出色經典牛腩撈麵牛腩真係好入味牛筋入口即溶😋麵嘅口感可以再彈牙d車仔麵蝦栆,牛腩,炸豬肉腐皮卷,糖心蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢幾樣野都真係一定要叫!牛腩入味又冇渣❤️我覺得炸豬肉腐皮卷同蝦栆真係勁好食外脆內彈牙!炸豬肉腐皮卷仲要多一種煙靭嘅感覺❤️❤️❤️❤️❤️❤️仲飲咗教主代言嘅荔枝乳酸無糖汽水🥰又係滿足嘅一餐🥰
去搵朋友去到荃灣,見到條街咁多好嘢食😚

沙嗲辣魷魚
我覺得個沙嗲汁好出色

經典牛腩撈麵
牛腩真係好入味牛筋入口即溶😋
麵嘅口感可以再彈牙d

車仔麵
蝦栆,牛腩,炸豬肉腐皮卷,糖心蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢幾樣野都真係一定要叫!
牛腩入味又冇渣❤️
仲飲咗教主代言嘅荔枝乳酸無糖汽水🥰

又係滿足嘅一餐🥰
2022-02-21 54 瀏覽
[荃灣]阿荔車仔麵.車仔麵食剩指數 : 0/100車仔麵揀左油麵麵底餸就揀左秘制牛腩,蘿蔔每日限定既手包鮮蝦雲吞,日本溏心蛋加左牛腩汁同滷水汁牛腩好入味好香蘿蔔好清甜無渣仲有啲辣菜脯加埋食唔停口.招牌南乳豬手撈麵食剩指數 : 0/100佢既粗麵同平時粉麵鋪既有少少唔同會比較厚身撈麵係直接淋豬手汁撈每啖都好有膠原蛋白豬手全部都煮得好軟好入味一口咬都會有皮有肉唔會淨係得啲皮食可以食得乾淨唔會浪費.椒鹽炸三寶食剩指數 : 3/100三寶分別係蝦棗、墨魚丸、魚蛋炸得幾香口3款都好彈牙 .四季春茶、白桃鳥龍食剩指數 : 0/100除左豆漿同汽水呢度仲有冷泡茶好似健康啲~茶味幾香唔甜仲解膩
[荃灣]阿荔車仔麵
車仔麵
車仔麵揀左油麵麵底
餸就揀左秘制牛腩,蘿蔔
每日限定既手包鮮蝦雲吞,日本溏心蛋
加左牛腩汁同滷水汁
唔會淨係得啲皮食
可以食得乾淨唔會浪費
椒鹽炸三寶
食剩指數 : 3/100
三寶分別係蝦棗、墨魚丸、魚蛋
炸得幾香口
3款都好彈牙
四季春茶、白桃鳥龍
除左豆漿同汽水
呢度仲有冷泡茶
好似健康啲~
茶味幾香
唔甜仲解膩
車仔麵係香港特色美食一直都好鍾意食 因為可以自己揀呀嘛😆以為車仔麵都係果幾味餸㗎啦估唔到都可以搞搞新意思🧐保留到車仔麵嘅傳統風味之餘 又有多啲花樣可以試~------------------------------💖自選車仔麵 $57麵底:粗麵; 湯底:喇沙;餸:牛腩、溏心蛋、豬紅有喇沙湯底揀真係好正食落滿滿椰香 微微辣辣地🌶粗麵煮得啱啱好 口感十足如果對麵嘅口感有特別要求 你可以揀想要啲麵硬啲定軟啲必試佢個秘制牛腩 軟腍入味仲要係牛筋腩 正呀!🥴個溏心蛋🥚都好食 食落creamy~💖 自選車仔麵 $54麵底:生菜底;湯底:清湯;餸:豬手、牛筋、沙爹魷魚係呀!有菜底呀!🥬啱曬想減肥唔想食澱粉嘅你 留返多啲quota食餸至於個豬手又係必試!一份有三至四大舊煮得軟 啲南乳入曬味 好惹味!食落滿滿嘅膠質 真係真係好好味呀!想揀沙爹汁 所以叫咗清湯底 費事撞曬味仲加咗個火辣辣菜脯 真係好辣!💖 冷泡白桃烏龍茶 $15因為啲菜脯太辣拿拿聲叫返杯冷泡茶解下辣好香嘅白桃甜香 無添加糖 飲落唔甜 冇罪惡感💪🏻大大一樽 飲唔曬都可以拎走------------------------------呢間車仔
車仔麵係香港特色美食
一直都好鍾意食 因為可以自己揀呀嘛😆
以為車仔麵都係果幾味餸㗎啦
估唔到都可以搞搞新意思🧐
保留到車仔麵嘅傳統風味之餘
又有多啲花樣可以試~

💖自選車仔麵 $57
麵底:粗麵; 湯底:喇沙;餸:牛腩、溏心蛋、豬紅
有喇沙湯底揀真係好正
食落滿滿椰香 微微辣辣地🌶
粗麵煮得啱啱好 口感十足
如果對麵嘅口感有特別要求 你可以揀想要啲麵硬啲定軟啲
必試佢個秘制牛腩 軟腍入味
仲要係牛筋腩 正呀!🥴
個溏心蛋🥚都好食 食落creamy~

💖 自選車仔麵 $54
麵底:生菜底;湯底:清湯;餸:豬手、牛筋、沙爹魷魚
係呀!有菜底呀!🥬
啱曬想減肥唔想食澱粉嘅你 留返多啲quota食餸
至於個豬手又係必試!一份有三至四大舊
煮得軟 啲南乳入曬味 好惹味!
食落滿滿嘅膠質 真係真係好好味呀!
想揀沙爹汁 所以叫咗清湯底 費事撞曬味
仲加咗個火辣辣菜脯 真係好辣!

💖 冷泡白桃烏龍茶 $15
有啲東南亞嘅小食 估唔到食車仔麵都可以食到呢啲嘢食
但佢創新得黎又可以保留到傳統食物嘅水準
果到仲有霓虹燈牌可以打卡 下次一定會同朋友再黎試埋佢👀
2022-02-18 18 瀏覽
車仔麵都可以好好食架!荃灣新開左間阿荔車仔麵,試完之後覺得質素都幾高車仔麵應該有既配料都有齊,有D有手指公既就係餐廳既推介店員都向我地推介佢地豬手同埋牛腩,仲有一樣幾特別既地方係佢地既車仔麵係有喇沙湯底架咁我同朋友就分別叫左一個喇沙湯底同埋一個清湯加南乳汁同牛腩汁個喇沙湯底做得幾好,幾濃味同埋有椰香,味道 可以媲美出面專食喇沙既餐廳而清湯加南乳汁同牛腩汁係店員既推介2種味道Mix埋幾特別,味道好濃,店員的確冇推介錯店員推介既牛腩的確幾正,牛腩炆得好腍又夠入味滷水大腸都唔錯,整體上所有配料都幾高質另外令我覺得驚喜既係佢地既炸雞翼,大大隻即叫即炸又夠Juicy,非常推介大家試下個雞翼呀!
車仔麵都可以好好食架!
荃灣新開左間阿荔車仔麵,試完之後覺得質素都幾高
車仔麵應該有既配料都有齊,有D有手指公既就係餐廳既推介
而清湯加南乳汁同牛腩汁係店員既推介
2種味道Mix埋幾特別,味道好濃,店員的確冇推介錯

店員推介既牛腩的確幾正,牛腩炆得好腍又夠入味
滷水大腸都唔錯,整體上所有配料都幾高質
另外令我覺得驚喜既係佢地既炸雞翼,大大隻
即叫即炸又夠Juicy,非常推介大家試下個雞翼呀!

午餐
2022-02-15 118 瀏覽
🥢阿荔車仔麵荃灣見到有間新開嘅車仔麵, 入去試吓佢用QR code 落單幾方便🧎🏻老闆推薦:清湯+南乳汁+牛腩汁+秘製辣汁清湯: 湯底有牛骨味秘製辣汁: 要咗小辣, 辣得過癮,後勁強勁河粉$13 : 正常發揮, 份量好多清甜蘿蔔$9: 好大件又好甜💯秘製牛腩$15 : 夠淋入味,唔痴牙南乳豬手 $15 : 啖啖肉滿滿骨膠原,炆得好淋又入味日本溏心蛋 $11 : 同拉麵鋪個啲一樣咁好味豬紅 $10 : 正常發揮📍估唔到幾隻汁加埋一齊又幾夾, 咸香辣😜🧎🏻喇沙湯底喇沙湯底 $8 : 本身有芫荽/芽菜/豆卜, 湯底有椰香味,唔油膩易入口粗麵$13: 份量好多, 似有1.5-2個麵餅滷水豬大腸 $11 : 有咬口,腸乾淨潮汕手筋丸$11: 爆肉汁又彈牙炸腐皮豬肉卷 $13: 有4舊好大塊,食落似扎肉,略嫌口感實咗少少🤏老闆話係新岀品呢嫁,餐牌冇,用qr code落單先睇到🐖生炸香口豬頸肉 $34好大塊, 生炸得啱啱好, 外層酥脆, 內面有肉汁滑嫰🌶麻辣雞翼尖$20 滷水雞翼尖再加麻辣汁,非常惹味,略嫌鹹咗少少🤏🥵自製火辣辣菜脯 : 甜甜地,少少辣好開胃,同清湯底最夾鮮豆漿 $10蜂蜜雪梨茶

🥢阿荔車仔麵

荃灣見到有間新開嘅車仔麵, 入去試吓佢
用QR code 落單幾方便

🧎🏻老闆推薦:清湯+南乳汁+牛腩汁+秘製辣汁
清湯: 湯底有牛骨味
秘製辣汁: 要咗小辣, 辣得過癮,後勁強勁
河粉$13 : 正常發揮, 份量好多
清甜蘿蔔$9: 好大件又好甜💯
秘製牛腩$15 : 夠淋入味,唔痴牙
南乳豬手 $15 : 啖啖肉滿滿骨膠原,炆得好淋又入味
日本溏心蛋 $11 : 同拉麵鋪個啲一樣咁好味
豬紅 $10 : 正常發揮

📍估唔到幾隻汁加埋一齊又幾夾, 咸香辣😜

🧎🏻喇沙湯底
粗麵$13: 份量好多, 似有1.5-2個麵餅
滷水豬大腸 $11 : 有咬口,腸乾淨
潮汕手筋丸$11: 爆肉汁又彈牙
老闆話係新岀品呢嫁,餐牌冇,用qr code落單先睇到

🐖生炸香口豬頸肉 $34
好大塊, 生炸得啱啱好, 外層酥脆, 內面有肉汁滑嫰

🌶麻辣雞翼尖$20
滷水雞翼尖再加麻辣汁,非常惹味,略嫌鹹咗少少🤏

🥵自製火辣辣菜脯 : 甜甜地,少少辣好開胃,同清湯底最夾

鮮豆漿 $10
蜂蜜雪梨茶 $8

2個人埋單$201
其實都幾抵食,食咁多野人圴先$100
除咗有新派嘅食物,仲有傳統嘅味道😆
推介大家蘿蔔、牛腩、豬手、辣汁同辣菜脯🙌🏻
餐廳坐位闊落,坐得舒服,環境衛生ok
老闆好仔細咁介紹餐牌比我地👍🏻
可惜冷泡茶賣哂,下次要再去試吓
2022-02-14 16 瀏覽
🍜馬來喇沙湯底 配讚岐烏冬-一上枱聞到喇沙湯底好香,唔會油膩,味道都好balance,甜味係黎自🧅!濃稠度恰好💛。👩重口味女士仲加左秘制辣汁同辣菜脯,撈埋之後多左陣港式風味!烏冬粗身煙韌彈牙,份量夠多,就算放耐左都唔會變淋!👍🏻配料:🔹秘制牛腩:唔大舊但肉質非常鬆軟👍🏻,個腩汁好濃郁,真係會想叫碗🍚黎撈下😃!🔹手包雲吞:肉餡好夠味,🦐新鮮!🔹炸蝦棗:比平時蝦丸唔同既係外表炸得特別金黃香口,入面加左啲馬蹄同蔥花增添口感同香氣。🔹潮汕牛筋丸:牛丸控見到潮汕呢2個字就知係正野🤭,多汁彈牙架!🔅用一次性餐具夠哂衛生!
🍜馬來喇沙湯底 配讚岐烏冬

配料:
🔹手包雲吞:肉餡好夠味,🦐新鮮!

🔅用一次性餐具夠哂衛生!
2022-02-06 188 瀏覽
大壩街沿路一帶開咗好多新餐廳,其中一間比較吸引係主打新式口味既「阿荔車仔麵」✨🥢食物🥢1️⃣喇沙湯底$8: 老闆推介喇沙湯底,入邊仲有芫荽/芽菜/豆卜😍湯底帶有少少椰香味,飲完唔口渴,適合唔食得辣嘅人。油麵$13: 份量都幾多,麵彈牙。南乳豬手$15: 炆得好淋又夠入味👍🏻手包鮮蝦雲吞$13: 餡料好滿,蝦肉新鮮爽口😛甜酸齋$10: 車仔麵比較少見嘅款式,酸酸甜甜好開胃2️⃣清湯+秘製辣汁:清湯都有少少牛骨味,秘製辣汁我哋要咗小辣,不過都似中辣😆辣味唔搶口,主要後勁散發,味道幾香。秘製牛筋$13: 超入味,咬落有少少膠質感,正清甜蘿蔔$9: Size好大舊,清甜不過有少少渣。炸蝦棗$13: 第一次食,屬於粵菜系潮州菜;外皮酥香,馬蹄爽脆✨沙嗲辣魷魚$13: 口感爽口,有淡淡既沙嗲味。冷泡四季春茶$15;人蔘烏龍各$18: 食車仔麵通常飲汽水,但我覺得選擇茶都比較適合,健康啲又解肥膩☺️茶味香,回味甘甜👏🏻💥環境💥好乾淨又坐得好舒服,仲有啲霓虹燈及特別字句做裝飾,有別於一般嘅車仔麵檔。💥服務💥老闆係後生仔,幾好傾又有禮貌,而其他店員都幾好又醒目。

🥢食物🥢
油麵$13: 份量都幾多,麵彈牙。
南乳豬手$15: 炆得好淋又夠入味👍🏻
手包鮮蝦雲吞$13: 餡料好滿,蝦肉新鮮爽口😛
甜酸齋$10: 車仔麵比較少見嘅款式,酸酸甜甜好開胃

秘製牛筋$13: 超入味,咬落有少少膠質感,正
清甜蘿蔔$9: Size好大舊,清甜不過有少少渣。
沙嗲辣魷魚$13: 口感爽口,有淡淡既沙嗲味。

💥環境💥

💥服務💥
老闆係後生仔,幾好傾又有禮貌,而其他店員都幾好又醒目。
2022-02-02 34 瀏覽
阿荔車仔麵保留40年傳統味道,第二代接手, 不但裝修新潮, 用QR code 落單方便快捷, menu都有心思, 例如加入日本溏心蛋, 麻辣同喇沙湯底等新意思!!👍🏻------------------------------1. 南乳豬手+牛筋丸+柱候牛筋+滷水豆腐清湯米線.2. 秘製牛腩+日本糖心蛋+清甜蘿蔔+重慶麻辣湯底3. 冷泡白桃烏龍茶 無糖又好香桃味..私心推介❤️❤️❤️- 非常推薦南乳豬手同柱侯牛筋好腍好入味😋😋😋- 日本溏心蛋,軟滑流心,襯車仔麵感覺新鮮😋😋😋- 清甜蘿蔔, 入味冇渣🥰🥰- 秘製菜莆(唔洗錢🤩),爽甜小辣好開胃,同清湯底最夾- 有重慶麻辣湯底, 辣得過癮,坊間車仔麵少見🥰🥰價錢豐儉由人, 食平d 可揀兩餸清湯麵, 3, 40幾蚊可以埋單。出左糧食豪d, 叫晒咁多餸又得。------------------------------小貼士💡阿荔車仔麵除咗面底有得揀,湯底有得揀,食物種類, 多少,走青多蔥🌱樣樣都有得揀。 用QR code 落單,所以喜好逐樣揀諗清楚唔使急!!外賣WhatsApp落單好方便------------------------------

1. 南乳豬手+牛筋丸+柱候牛筋+滷水豆腐清湯米線

2. 秘製牛腩+日本糖心蛋+清甜蘿蔔+重慶麻辣湯底
3. 冷泡白桃烏龍茶 無糖又好香桃味

私心推介❤️❤️❤️
- 非常推薦南乳豬手同柱侯牛筋好腍好入味😋😋😋
- 日本溏心蛋,軟滑流心,襯車仔麵感覺新鮮😋😋😋
- 清甜蘿蔔, 入味冇渣🥰🥰
- 秘製菜莆(唔洗錢🤩),爽甜小辣好開胃,同清湯底最夾
- 有重慶麻辣湯底, 辣得過癮,坊間車仔麵少見🥰🥰

小貼士💡

外賣WhatsApp落單好方便
秘製豬手
秘製豬手
  • 日本溏心蛋
  • 牛筋
  • 清甜蘿蔔
2022-02-02 91 瀏覽
🍜「新派」得黎又帶有「懷舊味道」嘅車仔麵❤就係我最近係荃灣食到嘅車仔麵嘅感覺🍜@alai_noodle 阿荔車仔麵👍唔單止性價比高👍呢個質素只係收呢個價錢💰真心抵食😋年青店長謹守住上一代長輩留比佢哋對食物質素嘅堅持✊加埋自己新派「與時並進」嘅想法❤例如:佢哋有自家製嘅「冷泡茶」☕️呢份充滿信心嘅經營模式👍真係鍾意食車仔麵嘅人嘅福音☺️除咗堂食坐滿人之外,疫情之下亦好多人黎買外賣🥡證明佢哋已經有好多粉絲支持嚕👍㊗️大家「🐯年大年初二」都「搵到陪你食車仔麵嘅人」啦🧧🧧🐷南乳豬手:出面食車仔麵真係好少見到有得揀豬手,呢個南乳豬手好大嚿啖啖肉又入味👍必食😋🍡潮汕手筋丸:呢個牛筋丸裡面好多汁又彈牙❤食嘅時候小心「燙」親個咀喔😋🥕清甜蘿蔔:白蘿蔔本身真係已經好清甜😍加埋佢「索」埋啲湯汁😋我好喜歡呢❤🥟手包鮮蝦雲吞:呢個雲吞好多餡好結實🤣👍佢結實嘅程度係可以好輕易用筷子夾起佢😍雲吞爽口彈牙😋必選項目之一喔✍🏻..🦐炸蝦棗:之前幾個月我喺盆菜嗰度食過炸蝦棗❤但食車仔麵一樣食到咁好食嘅蝦棗呢啲手工菜真係超級驚喜❤呢個一定要一上枱就即刻食😋咁先至食到佢最新鮮炸出嚟嘅味道😍一定要試呀😍👍🐂秘製牛腩:平時出面車仔麵

🐂秘製牛腩:平時出面車仔麵好多時都會見到牛腩嘅蹤跡❤呢個牛腩肥瘦適中👍鍾意食牛筋建議可以揀埋牛筋❤一樣唔會令你失望😋👍

🇯🇵讚岐烏冬:另一個驚喜位🥰係食車仔麵嘅地方竟然+$5就可以食到咁有水準嘅「讚岐烏冬」❤若果你同我一樣平時都鍾意食烏冬❤你都可以試吓吖👍

🚩阿荔車仔麵

📍荃灣大壩街41號地下6號舖

💰 $172 (2 ppl)
  • 手打鮮蝦雲吞
  • 清甜蘿蔔
  • 潮汕手筋丸
荃灣廣場對面新開左間車仔麵,呢間車仔麵餐廳比較新式,餸既款式都好多,豬手同牛腩都係40年傳統味道,湯底除咗有重慶麻辣湯,仲有比較少見既喇沙湯,整體黎講都幾吸引😍🐽 三餸車仔麵第一碗叫咗柱侯牛筋、豬紅同沙嗲辣魷魚,牛筋夠淋而且入味,辣魷魚有淡淡既沙嗲味,口感爽口,湯底叫左重慶酸辣,再加左秘製辣汁同自製火辣菜脯,小編有啲睇少左佢既辣,所有野加埋都幾辣😂,但係味道好食既🙈,順帶一提,油面嘅份量都幾多,食完都好飽第二碗叫咗柱候牛腩、炸蝦棗同粒粒墨魚丸,牛腩都係已經整到好淋,墨魚丸真係食到一粒粒既墨魚,幾彈牙,呢度最特別既係有炸蝦棗,蝦棗係用蝦膠、肥豬肉粒和馬蹄粒製成,食落其實就好似蝦丸,多左啲爽口感,小編下次去會再叫🤤,呢碗就清湯加南乳汁,都好夠鹹味,呢度係可以一次過揀幾款汁😎🐽冷泡四季春茶 $15食辣野飲茶就岩哂,竟然有冷泡茶,解渴又解辣😆

🐽 三餸車仔麵

🐽冷泡四季春茶 $15

食辣野飲茶就岩哂,竟然有冷泡茶,解渴又解辣😆
荃灣出名多野食,荃灣廣場隔離既大霸街,短短數百米,已經有數十間食店臨立,有貴有平,有中有西,想食乜都有!媽媽今次就揀左一間新派車仔麵店,佢裝修設計十分modern,坐得好舒服😌而且店面地方好乾淨,一洗那渣麵既故有印象👍🏻雖然佢哋嘅裝修好新穎,但係佢哋嘅車仔麵,就好有舊時傳統既味道!媽媽私心推薦:南乳豬手 - 好香濃惹味,好傳統既味道,豬手炆得好淋,唔會覺得肥膩,反而係滿滿骨膠原既感覺🥰秘製牛腩 - 好淋好入味,非常有層次,連偽韓仔都食到舔舔脷😋蘿蔔 - 十分清甜,冇渣,超高質,仲有3大舊添呀!潮汕牛筋丸 - 大大粒,好彈牙,咬開會有肉汁爆出黎🤩生炸香口豬頸肉 - 外面非常酥脆,入面肉質爽口而且充滿肉汁,勁juicy🥳人參烏龍 - 清甜可口,十分解渴,飲完會有一種回甘aftertaste,好有層次,媽媽大推👍🏻👍🏻👍🏻香桃烏龍 - 芳香十足,比人參烏龍較為淡口,唔中意飲濃茶就岩晒,偽韓仔就中意呢款多啲❤

媽媽私心推薦:

蘿蔔 - 十分清甜,冇渣,超高質,仲有3大舊添呀!

潮汕牛筋丸 - 大大粒,好彈牙,咬開會有肉汁爆出黎🤩

2022-01-31 140 瀏覽
去朋友新居housewarming,上去之前佢帶左我黎呢間新開既車仔麵食lunch,話試過一次覺得水準唔錯~我哋叫咗一個車仔麵同一個便當share☺️(呢個朋友好就得人,所以基本上兩樣野都係我揀既😆)❤️秘製牛腩,炸蝦棗,豬皮,蘿蔔,生菜喇沙湯底幼麵 💰7️⃣5️⃣呢度既幼麵同平時食開既有啲唔同,呢度比較似上海麵~湯底帶輕微椰香,個人認為都幾辣喉嚨😂牛腩帶少少筋位,夠淋,入味,幾出色!😋我問老闆炸蝦棗同蝦丸有咩分別,佢話蝦棗係潮州野黎,比較多配料喺裏面,例如馬蹄芹菜等等,而且會油炸過所以更加香,食落果然好足料!味道層次豐富👍豬皮好乾淨,口感係偏淋唔係彈牙果種,索湯底唔錯👍👍蘿蔔分量好多亦好大嚿,但係略嫌唔夠淋~❤️冷泡白桃烏龍茶 💰1️⃣5️⃣聞落幾香白桃味,飲落幾清新🙂❤️泰式黃咖哩脆炸雞扒便當 (少飯,多汁) 💰5️⃣8️⃣雞扒好大塊,炸得非常出色💯外層勁酥脆,裡面肉質勁嫰滑!🤤叫左多咖哩汁但都好少,可能廚房太忙睇漏左😅 所以叫店員另外俾碗咖哩汁,佢都好樂意好殷勤👍 咖哩汁好香濃,唔會太辣另外仲有隻流心蛋,撈飯超正!😋車仔麵黎講呢度既環境真係非常唔錯,食物選擇亦都非常多👍 值得一試!

我哋叫咗一個車仔麵同一個便當share☺️
(呢個朋友好就得人,所以基本上兩樣野都係我揀既😆)

秘製牛腩,炸蝦棗,豬皮,蘿蔔,生菜喇沙湯底幼麵

呢度既幼麵同平時食開既有啲唔同,呢度比較似上海麵~
湯底帶輕微椰香,個人認為都幾辣喉嚨😂
秘製牛腩,炸蝦棗,豬皮,蘿蔔,生菜喇沙湯底幼麵

牛腩帶少少筋位,夠淋,入味,幾出色!😋
秘製牛腩,炸蝦棗,豬皮,蘿蔔,生菜喇沙湯底幼麵

豬皮好乾淨,口感係偏淋唔係彈牙果種,索湯底唔錯👍👍
秘製牛腩,炸蝦棗,豬皮,蘿蔔,生菜喇沙湯底幼麵

蘿蔔分量好多亦好大嚿,但係略嫌唔夠淋~

❤️冷泡白桃烏龍茶 💰1️⃣5️⃣
聞落幾香白桃味,飲落幾清新🙂

❤️泰式黃咖哩脆炸雞扒便當 (少飯,多汁) 💰5️⃣8️⃣
泰式黃咖哩脆炸雞扒便當

泰式黃咖哩脆炸雞扒便當

雞扒好大塊,炸得非常出色💯
外層勁酥脆,裡面肉質勁嫰滑!🤤
咖哩汁好香濃,唔會太辣
另外仲有隻流心蛋,撈飯超正!😋

2022-01-30
  • 秘製牛腩