2021-03-12 16 瀏覽
近排好鐘鐘食台灣野今日醒目攞定飛,行到過去就岩岩好入座唔使等咁濟👏🏻👏🏻👏🏻之前食過覺得好食所以Encore 叫佐4樣野食一杯野飲麻辣牛肉牛筋面 $69+ $3 轉新竹米粉份量十分足夠,男仔食一樣夠飽。牛肉同牛筋都幾多,唔會好靭湯底唔算好油,食完都唔怕好口渴,米粉都好爽口唔會過淋。炸排骨便當 $56備注佐多飯同多肉燥,今次係第二次食,份量一樣咁足。便當仲有3款小配菜鹵蛋,菜脯同花生面筋咁岩我全部都食清晒!!芝士肉鬆蛋餅 $42上次食完都覺得好味,有6舊餡料都好多,肉鬆係滿晒台式炸大腸 $39 第一次試,炸得都好香脆唔會重油分不過就味道單調少少可能加少少醬汁好啲加咗每張枱面嘅辣椒醬,但都好食凍冬瓜茶$11 ( 1-10號套餐野飲可半價)備注左小糖走冰都做到好貼心總括而言食得好滿足!下次再嚟!!
近排好鐘鐘食台灣野
今日醒目攞定飛,行到過去就岩岩好入座
唔使等咁濟👏🏻👏🏻👏🏻
之前食過覺得好食所以Encore
叫佐4樣野食一杯野飲

麻辣牛肉牛筋面 $69
+ $3 轉新竹米粉
份量十分足夠,男仔食一樣夠飽。

炸排骨便當 $56
備注佐多飯同多肉燥,
今次係第二次食,份量一樣咁足。
便當仲有3款小配菜
鹵蛋,菜脯同花生面筋
咁岩我全部都食
清晒!!

芝士肉鬆蛋餅 $42
上次食完都覺得好味,有6舊
餡料都好多,肉鬆係滿晒

台式炸大腸 $39
第一次試,炸得都好香脆唔會重油分
不過就味道單調少少可能加少少醬汁好啲
加咗每張枱面嘅辣椒醬,但都好食

凍冬瓜茶$11 ( 1-10號套餐野飲可半價)
備注左小糖走冰都做到好貼心

總括而言食得好滿足!下次再嚟!!
2021-03-12
5 分鐘 (堂食)
2021-03-11 15 瀏覽
今次係第一次完整地食阿木 (上次粗心大意的我倒瀉了三分二 T~T)用某app 外賣自取,十五分鐘就可以拎,好方便~今次叫左鹽穌雞便當 (可以叫多肉燥)同埋芝士玉米蛋餅~覺得便當大大份好足料 (雞粒都好多,食極都唔完:P)本身好鐘意食蛋餅,然後果然無令我失望!有幾層口感,好有蛋香同芝味,下次要再叫~ps. 食飯時間門市好多人排隊,可以早d 去 ~

用某app 外賣自取,十五分鐘就可以拎,好方便~
今次叫左鹽穌雞便當 (可以叫多肉燥)同埋芝士玉米蛋餅~
覺得便當大大份好足料 (雞粒都好多,食極都唔完:P)

本身好鐘意食蛋餅,然後果然無令我失望!
有幾層口感,好有蛋香同芝味,下次要再叫~

ps. 食飯時間門市好多人排隊,可以早d 去 ~
2021-03-11
15 分鐘 (外賣自取)
2021-03-11 13 瀏覽
#旺角美食 #旺角黃店🍽肉燥拌麵便當💰54⭐️阿木台灣麵 (豉油街)📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖==============================📝講到台灣食店,第一間就諗起阿木台灣麵,今日難得放假,一於同朋友去回一回味。上次就試左牛肉麵,今次都係食麵,不過就係試佢地既拌麵。唔好睇少一碗拌麵,雖然睇落好簡單,要麵底,醬料,配料夾成一碗拌麵絕對唔簡單。阿木就處理得恰到好處,咸中帶一點甜味,同時肉燥又有少少口感。便當仲可以揀一款小食,我就揀左鹽酥雞。新鮮炸起嘅鹽酥雞,外脆內軟,脆漿唔會話太厚,食落成陣粉味。而且每粒都係一口size,超級方便食,份量仲一啲都唔小。💫⭐️⭐️⭐️⭐️值得一試
#旺角美食 #旺角黃店
肉燥拌麵便當

🍽肉燥拌麵便當
💰54
⭐️阿木台灣麵 (豉油街)
📍旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
💫⭐️⭐️⭐️⭐️值得一試
2021-03-10 19 瀏覽
聽講好多人講話一定要去食最近大熱嘅台灣牛肉麵餐廳!芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶上面嘅奶蓋好香濃鹹鹹甜甜😍 下層嘅烏龍茶較甜,撈埋一齊味度道就剛剛好! 朋友叫咗紅燒牛肉牛筋麵, 我就叫咗蕃茄牛肉牛筋麵🤤肉嘅份量好多! 牛肉好厚身好淋🤤 牛筋唔會太韌! 仲有好多蔥花配菜,但係都唔會太濃味!蕃茄湯底好好味, 都幾濃郁😍 另外小食嗌咗鹽酥雞 🐓鹽酥雞有十粒,唔會炸得太燶,不會過鹹,細細粒好易入口 ,個皮好香脆金黃,配埋鹽酥雞調味粉,味道一流 !呢度仲有賣好多款阿木梅梅,同阿木伴麵!!! 好多款都想買返屋企試!仲有阿木香芋豬腳超特別!
聽講好多人講話一定要去食最近大熱嘅台灣牛肉麵餐廳!

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

朋友叫咗紅燒牛肉牛筋麵, 我就叫咗蕃茄牛肉牛筋麵🤤

另外小食嗌咗鹽酥雞 🐓

• 芝士肉鬆蛋餅
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • 蕃茄牛肉麵
今日放學之後,朋友帶我去旺角朝聖呢間好hit嘅良心食店💛️ 以下係我食嘅😙🐂🍜 紅燒牛肉牛筋麵 $69牛腱同牛筋真係勁大塊🤯 不過我影唔出🙈 口感軟腍,牛味濃👍🏻 份量又多,我係好肚餓嘅狀態下都食到好飽😆 麵好彈牙,加埋蔥同梅菜,大大碗真係好好食😋 🫔 芝士肉鬆蛋餅 $42肉鬆口感綿密,肉香味好出🤤 加埋芝士嘅鹹香味、蔥嘅鮮味,同埋蛋香味,層次豐富~ 唔怪得知咁多人都嗌,推薦💯🧋黑糖珍珠鮮奶(熱、微糖)+$17珍珠有好多粒,就算浸係熱鮮奶入邊,都一樣咁煙韌Q彈😋 黑糖味好出,適合嗜甜嘅朋友🤤臨走之前見到阿木梅梅同拌麵都幾吸引,款式又多,買啲返去試下先☺️

🐂🍜 紅燒牛肉牛筋麵 $69

🫔 芝士肉鬆蛋餅 $42

🧋黑糖珍珠鮮奶(熱、微糖)+$17

2021-03-10 17 瀏覽
阿木台灣麵講起食台灣野一定會去排呀木明知呀木多人排點樣仲會去?因為真係真心好好味😋上次食過鹽酥雞 今次試下鹽酥肉個鹽酥肉大件啲但係都好好味個人比較中意鹽酥雞醬油菜苗好好食😋見佢係新出 點都要試下加上食小小茶健康d 今次第一次花岐丸 好正呀🤗 炸得岩岩好粟米蛋餅一如以往咁好味😋其實我都鍾意肉鬆 不過更中意粟米好中意佢cheese 會流出黎呀台灣牛肉麵真係必叫 因為個麵又彈牙又好味 牛肉又多😜😜😜🥰🥰🥰
阿木台灣麵

講起食台灣野一定會去排呀木
明知呀木多人排點樣仲會去?
因為真係真心好好味😋
粟米蛋餅一如以往咁好味😋
其實我都鍾意肉鬆 不過更中意粟米
好中意佢cheese 會流出黎呀
2021-03-08 23 瀏覽
呢間餐廳門外成日企滿等候嘅食客,今次好難得等咗十五分鐘就有位啦!太開心!🥳.餐牌內有好多想試嘅嘢,因為價錢真係好抵食,仲要唔使加一。我哋二百零蚊嘅價錢已經可以食好多樣嘢。🤪.//「台灣腸便當」$52🍽:便當餐係會跟三款前菜、一碗超大碗嘅肉燥飯、同埋可以以半價嘅優惠揀飲品。份量真係好多,自家製嘅菜圃好好味,台灣腸亦好香口唔肥膩。😋.//「鹽酥肉便當」$59🍽:檯面上有一樽粉,食客可自行決定加唔加落去調味,外層嘅皮唔會太厚,肉質仲保留到啲肉汁,好味😋.//「肉鬆蛋餅」$39🍽:鍾意食肉鬆嘅朋友真係千祈唔好錯過呢個蛋餅,好好好好味啊!😆.「醬油蕃薯苗」$32🍽:男朋友話台灣好似好少菜食,其實係夜市難有菜食姐🤣。呢隻蕃薯苗好好味,有啲炸蒜喺面仲好味。.//「玫瑰花烏龍」$14 (已半價).「金鑽鳳梨汁」$17(已半價).一間我絕對會食第二次嘅餐廳,但下次如果兩個人食就唔會再叫兩個便當,因為碗飯實在太大碗,食唔晒⋯🙈會散叫可以試多啲嘢!😉同埋唯一挑剔嘅係位置太迫,連便當嘅木盤都放唔到。😂
//「台灣腸便當」$52

//「鹽酥肉便當」$59

//「肉鬆蛋餅」$39

「醬油蕃薯苗」$32

//「玫瑰花烏龍」$14 (已半價)

「金鑽鳳梨汁」$17(已半價)

15 分鐘 (堂食)
  • 肉鬆蛋餅
  • 台灣腸便當
  • 鹽酥肉便當
2021-03-07 13 瀏覽
偶然行經呢條街, 雖然都唔係橫街窄巷, 不過真係好少行呢邊。 前一日經過已經見到非常多人, 第二朝再經過趁人少少即刻試一試, 鋪頭門外有好多台灣地道小食同醬料, 感覺好台灣味, 好多都想試下。 我哋點咗麻辣牛肉麵, 芝士肉鬆蛋餅, 同埋鹽酥肉。 必須要講!!!3樣都令我好驚喜!好驚喜!好驚喜!首先我本身唔係太鍾意牛肉麵個湯, 有啲舖頭會整得好騷, 不過呢度完全冇個麻辣汁仲非常好食。 同埋我未試過食牛肉麵既牛展同埋牛筋咁大舊, 好多時出面都係畀牛展片, 呢個大嚿牛展口感極佳, 真係好意外~~另外蛋餅唔係好乾身嗰種, 明明好多肉鬆不過唔會覺得太黏住個口。 最後係鹽酥肉, 我哋不停落旁邊個鹽酥肉粉, 好惹味。唯一大意嘅地方係叫咗一杯走冰嘅黑糖珍珠奶茶, 上枱嘅時候係暖既, 亦都冇乜黑糖味, 不過都唔難飲就係普通嘅珍珠奶茶。絕對會再黎~~
必須要講!!!3樣都令我好驚喜!好驚喜!好驚喜!
最後係鹽酥肉, 我哋不停落旁邊個鹽酥肉粉, 好惹味。
絕對會再黎~~

2021-03-06 22 瀏覽
人氣台灣小店每次經過呢間小店都好多人排隊,趁老公平日放假又系我地兩個搵食既時候,呢日黎之前已經向apps攞定飛,我地就邊行街邊等位。我地點了紅燒牛肉麵、麻辣拌麵便當配台灣小香腸兩個小食鹽酥雞,鹵水牛肚絲;飲品就點了珍珠奶茶,檸檬四季春青茶(熱)。🐮紅燒牛肉麵🍜份量比較多,牛肉大舊得黎仲非常淋身,麵彈牙又掛汁,湯底好重牛味,飲完一啲都唔好口渴。涼拌既菜甫,蛋,豆卜花生都好食🍝麻辣拌麵便當台灣小香腸麻辣拌麵有份外驚喜,未撈勻前淨係望醬汁覺得會好辣,但食落只有麻麻地帶少少甜既感覺,好味呀。份量同樣十足。小香腸多汁夾埋蒜片一齊食,正👍🍗鹽酥雞熱辣辣啖啖肉還帶有少少肉汁,炸粉唔太厚,曬左少少鹽酥雞調味粉就香味出晒黎。🐮鹵水牛肚絲爽口又入口,細細碟份量都較多至於珍珠奶茶🧋略為淡左少少,檸檬四季春青茶(熱)🍵,青青地算好飲。太多野想食,我諗好快又會再來食過。呢度除左食野,門外面仲有好多台灣小食,麵,茶包,醬料比你買番屋企慢慢嘆。
人氣台灣小店
每次經過呢間小店都好多人排隊,
趁老公平日放假又系我地兩個搵食既時候,
呢日黎之前已經向apps攞定飛,我地就邊行街邊等位。

我地點了紅燒牛肉麵、麻辣拌麵便當配台灣小香腸

紅燒牛肉麵(角切)

🐮紅燒牛肉麵🍜

麻辣拌麵便當

涼拌既菜甫,蛋,豆卜花生都好食

🍝麻辣拌麵便當台灣小香腸

份量同樣十足。

小香腸多汁夾埋蒜片一齊食,正👍

🍗鹽酥雞

🐮鹵水牛肚絲
爽口又入口,細細碟份量都較多

太多野想食,我諗好快又會再來食過。

呢度除左食野,門外面仲有好多台灣小食,麵,
茶包,醬料比你買番屋企慢慢嘆。

紅燒牛肉麵(角切)
麻辣拌麵便當
今日行過旺角餓餓哋,見到呢間台灣黃店,掛住台灣之餘又好想撐黃店,所以就即刻走咗入去😀叫咗:🍜麻辣牛肉牛筋麵 ($69)🥬醬油蕃薯苗 ($32)🧋黑糖珍珠奶奶茶-少甜 ($16)🍜麻辣湯底超有味超香,作為麻辣愛好者,表示好味😋牛筋好淋,入味!而牛肉共有三大塊,係真係好厚好大塊!呢個我覺得真係超值!食完真係超飽😂🥬個醬油蕃薯苗個醬油好特別,唔剩止得鹹味,仲好有鮮味,同蔬菜真係好夾😀😀😀🧋黑糖珍奶好香好甜,少甜對我黎講啱啱好!除咗serve堂食/外賣之外,阿木都有好多packaged food, 有果乾,又有台灣食品,臨走前都買咗個麻辣鴨血豆腐冬粉($55)走,期待搵日煮佢黎食😆
叫咗:
🍜麻辣牛肉牛筋麵 ($69)
🥬醬油蕃薯苗 ($32)
🧋黑糖珍珠奶奶茶-少甜 ($16)

麻辣牛肉牛筋麵

醬油蕃薯苗

🧋黑糖珍奶好香好甜,少甜對我黎講啱啱好!
黑糖珍珠奶奶茶-少甜

2021-03-04
下午茶
麻辣牛肉牛筋麵
醬油蕃薯苗
2021-03-03 95 瀏覽
以前經過阿木台灣麵舊店嘅門口都一定係企🈵️人等位👥👥👥 雖然知道新店都一定係好多人等位,不過店面大d,又可以手機一早攞定飛🎫應該可以快啲有位,所以就去咗試吓~紅燒牛肉牛筋麵🐮嘅牛肉好厚好大塊🤩而且肉質好嫩,一啲都唔鞋👍🏼牛筋亦都好軟同夠入味🤤芝士肉鬆蛋餅超有內函‼️軟糯嘅蛋餅包裹着一層芝士及滿滿嘅台灣BB肉鬆🐷蜜桃烏龍冷泡茶🥤係🈚️糖🈚️🧊飲多都感覺零負擔😍500ml大大杯可以一邊食麵一邊嘆茶🍵淡淡蜜桃香配上烏龍茶,非常醒神😌

紅燒牛肉牛筋麵

紅燒牛肉牛筋麵
2021-03-01 75 瀏覽
💛阿木台灣麵 @旺角阿木台麵真系好hit 星期六去到門口超級多人排隊 真係好受歡迎!不過好彩可以用GULU apps 拎籌排隊 咁就慳番好多時間 可以係附近行吓先嚟都得~▫️蕃茄牛肉麵 $65湯底有香濃蕃茄味 酸酸甜甜好開胃😋肉質軟淋淋 牛肉係厚切有4大舊 又厚又淋 成碗份量都好足料😍 性價比好高💯▫️紅燒牛肉牛筋麵 $69牛肉一樣係煮得好淋身 好入味😋牛筋仲配上豐富骨膠原蛋白 入口即溶 而且麵質爽口彈牙👍🏼湯底唔係味精 飲完都唔會頸渴▫️鹽酥雞 $38外皮炸得香脆又入味 香脆可口 又唔會太油膩 不過我覺得雞肉再滑d 就perfect😚 size唔算大舊 我覺得份量啱啱好!▫️甜不辣 $29外脆內軟 好煙韌 質感好似軟彈既魚蛋😆好味到食到唔停口🤪🧋黑糖珍珠奶茶 (飲品半價) $16冇叫到少甜 所以都幾甜下😣 不過珍珠好有咬口 份量都幾多~佢哋舖頭出面有賣自家品牌台灣食品 依家冇得飛去台灣 可以買尼過下癮 買尼送比朋友又得!🤣
💛阿木台灣麵 @旺角

▫️蕃茄牛肉麵 $65
蕃茄牛肉麵

▫️紅燒牛肉牛筋麵 $69

▫️鹽酥雞 $38

▫️甜不辣 $29
外脆內軟 好煙韌 質感好似軟彈既魚蛋😆好味到食到唔停口🤪

🧋黑糖珍珠奶茶 (飲品半價) $16
冇叫到少甜 所以都幾甜下😣 不過珍珠好有咬口 份量都幾多~

蕃茄牛肉麵
2021-03-01 35 瀏覽
📍 阿木台灣麵呢間真係好出名,成日都好想試下。同時都要多支持下小店。好彩係the guru apps可以拎飛先。➖➖ 📌 芝士肉鬆蛋餅 $42favourite! 總共有6件,海量肉鬆,加埋拉絲芝士,鹹香味足。個蛋皮比較軟身,偏好脆少少既口感。➖➖📌 鹽酥雞 $38鹽酥雞份量唔少,每舊都大大舊。炸粉唔算厚。但略略唔係好夠調味。➖➖質素一般,勝在夠平。有少少過度吹捧。➖➖ 地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖➖➖人均消費:$250 (subject to service charge)好食指數:3.5/5抵食指數:3/5環境指數:4/5服務指數:3.4/5回頭指數:3.5/5- #hksharingwithlove_food #hksharingwithlove_chicken #香港美食 #hkfoodie  #吃貨日常  #吃貨  #香港美食  #相機食先  #foodporn  #Yummyfood  #hkrestaurant  #fooddiary  #hkblogger  #hkfoodie  #foodie  #hkeats  #foodshare  #hk
📍 阿木台灣麵

📌 芝士肉鬆蛋餅 $42

📌 鹽酥雞 $38

➖➖
質素一般,勝在夠平。有少少過度吹捧。
地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
好食指數:3.5/5
抵食指數:3/5
環境指數:4/5
服務指數:3.4/5
回頭指數:3.5/5
 #hksharingwithlove_food
 #hksharingwithlove_chicken

#foodshare  #hkigfood  #lifestyle  #hkfoodstagram  #hkfoodblogger
#hkfoodblog  #hkfoodlover  #hkfoodshare  #foodlover  #hkdaily
#topcitybiteshk  #foodiehk  #twfoodie  #Teatime  #travelgram

2021-02-28 70 瀏覽
因疫情關係,香港已禁晚市堂食一段時間。襯著晚市及戲院重開,我和朋友來了「阿木台灣麵」吃一餐較早的晚餐。久仰大名,另一位朋友於旺角上班,他幾乎每星期都吃一次。五時半左右,二人桌仍要等十分鐘左右。餐廳外有售賣自家調味料和各類台灣美食,客人有機會未入座已銀包見血。我和朋友點了紅燒牛肉麵、肉燥拌麵、台灣小香腸、芝士肉鬆蛋餅、芝士奶蓋四季春及芝士奶蓋烏龍茶。肉燥麵份量不少,麵質彈牙。牛肉麵份量更大,我和朋友分享也可每人吃5塊牛肉。我很久未吃過蛋餅,疫情下嘗試在家裏自己做。吃過這個蛋餅才驚覺自己弄的十分不好吃。這個蛋餅有滿滿肉鬆,芝士有一點拉絲效果,餅皮薄而彈牙。芝士奶蓋烏龍茶要了走冰及微糖,烏龍茶是常溫,很滿意。不像另一間台灣過江龍的走冰與沒走一樣冰度,特意選走冰,喝完卻害怕會肚子痛。與朋友一直吃的時候,鄰座叫了麻辣紅燒牛肉麵,麻辣香撲鼻而來,下次一定要試試。

肉燥拌麵、台灣小香腸

紅燒牛肉麵

2021-02-20
15 分鐘 (堂食)
肉燥拌麵、台灣小香腸
紅燒牛肉麵
2021-02-18 96 瀏覽
阿木台灣麵一直人氣高企,之前試過一次,都覺得幾好味😋知道佢開咗新店,出開旺角,就去探一探佢😆今次醒目啦~一早用定手機攞飛,去到就唔使等咁耐👍🏼新店比舊店大少少,不過依然係高朋滿座👥👥上次試過紅燒牛肉牛筋麵🍜今次就試吓蕃茄牛肉牛筋麵🍅呢個蕃茄湯底真係🈶️濃濃嘅蕃茄味,仲見到有新鮮蕃茄添~而牛𦟌依然係好厚肉好大塊,而肉質就軟林林,牛筋都係。 將酸菜撈勻,令湯頭再酸d好開胃😋小食又係食鹽酥雞,炸得夠香脆又入味。 跟住飲番杯冰凍嘅甜甜地又微微酸嘅金鑽鳳梨汁🥤,好爽又解膩~😌走嘅時候順便買埋佢哋嘅自家品牌台灣食品返去試吓😍

新店比舊店大少少,不過依然係高朋滿座👥👥

金鑽鳳梨汁
蕃茄牛肉牛筋麵