2021-03-25 45 瀏覽
𝕄𝕂 旺角 • 阿木台灣麵 🍜📍旺角豉油街𝟞𝟘-𝟙𝟘𝟚號鴻都大廈地下𝟛-𝟜號舖➰阿木台灣麵新店依然人龍不斷,如果不想排隊,大家可以用Tʜᴇ Gᴜʟᴜ Aᴘᴘ拎定位先📯➰🔹芝士肉鬆蛋餅 $𝟺𝟸🧀💯必點蛋餅!份量澎湃,肉鬆酥脆,餅皮煙韌帶芝士蛋香,相當出色。🔸蕃茄牛肉牛筋麵 $𝟼𝟿🍅牛𦟌比市面一般見到的牛肉厚,肉質軟腍,牛筋柔嫩飽滿,湯底濃稠,麵條以高筋麵粉手工製作,故蕃茄湯掛麵入味且有嚼勁。🔸鹽酥肉便當 $𝟻𝟿便當較麵類小食失色,味道普通但勝在滷肉飯大碗,配甜麵筋、滷蛋及辣菜甫。主食配飲品半價,點了芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶($𝟷𝟿)和黑糖珍珠奶菜($𝟷𝟼),可選擇微糖和冰量。
𝕄𝕂 旺角 • 阿木台灣麵 🍜
📍旺角豉油街𝟞𝟘-𝟙𝟘𝟚號鴻都大廈地下𝟛-𝟜號舖

🔹芝士肉鬆蛋餅 $𝟺𝟸🧀💯

🔸蕃茄牛肉牛筋麵 $𝟼𝟿🍅

🔸鹽酥肉便當 $𝟻𝟿

2021-03-25 43 瀏覽
疫情關係,成年幾無得去旅行,本身鍾意食台灣野,所以一掛住便去食台灣野先,早前去了旺角阿木台灣麵。選了蕃茄牛肉牛筋新竹米粉,加三蚊就可以轉。小食點了芝士肉鬆蛋餅,飲品點了熱黑糖珍珠鮮奶。牛展好厚身,但肉質好稔身,不覺得乾和硬,味道適中。牛筋同樣夠入味和整得夠稔身,帶點咬口。我本身愛食新竹米粉,米粉吸收曬湯的精華,特別好味。芝士肉鬆蛋餅,賣相精緻。蛋餅裡有帶溶身芝士,加上滿滿肉鬆,多重口感,仲好滿足。熱黑糖珍珠鮮奶,因有黑糖,少甜已夠甜,珍珠夠煙煙韌韌,若再熱一些,更好飲。店內還有各式各樣的手工蜜餞,拌麵賣。

選了蕃茄牛肉牛筋新竹米粉,加三蚊就可以轉。

小食點了芝士肉鬆蛋餅,飲品點了
熱黑糖珍珠鮮奶。

牛展好厚身,但肉質好稔身,不覺得乾和硬,味道適中。

牛筋同樣夠入味和整得夠稔身,帶點咬口。

我本身愛食新竹米粉,米粉吸收曬湯的精華,特別好味。

芝士肉鬆蛋餅,賣相精緻。

蛋餅裡有帶溶身芝士,加上滿滿肉鬆,多重口感,仲好滿足。

店內還有各式各樣的手工蜜餞,拌麵賣。

• 蕃茄牛肉麵
2021-03-25 759 瀏覽
聞名以久今日終於嚟到阿木台灣麵!果然如朋友所言,好多人!想食真係最好閒日嚟,或者唔好怕排隊!多人嘅原因我諗大家都知,但係仲有其他原因嘅,原來佢哋啲嘢唔貴,幾大份,仲要好好味,我估唔少人係回頭客。我成日都話㗎喇,好食是良知,咁先至可以keep住個人流加嘛。食落我覺得同喺台灣食到嘅味道唔係差好遠,比起好多「掛台灣賣港式」嘅台灣料理都正宗好多。呢個係麻辣肉燥拌麵,少少麻少少辣,肉燥少少甜,撈埋啲青瓜絲,真係唔錯。好食到要幫襯佢哋買幾盒返屋企(係呀呢到有個台灣超市仔,好多嘢買㗎!)唔算貴,呢盒$48有兩個麵,想返屋企煮嚟試下,希望可以還原到阿木嘅水準啦~主食有好多台式便當、牛肉麵呢啲大路嘢。小食選擇仲多,款款都想食...最後叫咗個地瓜條,加梅粉,好好味!一客有好多好多條,自己一個食真心罪惡,下次都係兩個人先叫嚟share喇!另外叫咗杯芝士奶蓋炭燒烏龍茶,由於唔係用外帶透明杯,望落去以為係豆漿,哈哈。但飲落個芝士奶蓋真心唔差,幾厚幾香芝士味,茶底都唔錯!但呢度嘅飲品只可以揀微糖,不可無糖,對於唔係好飲甜嘢嘅我就有少少不便。不過我都明嘅,餐廳咁多人,如果有太多選項,廚房會好辛苦。埋單嗰陣順便去超市

埋單嗰陣順便去超市執多幾包台灣乾果、辣醬、酸菜乾,等我試下返屋企都食到台灣味道先!阿木真心係平靚正,絕對有下次!
#旺角阿木台灣麵呢間咁出名嘅黃店唔多介紹,就係主打足料嘅台灣牛肉麵同地道小食,由台灣老闆娘打理,見佢事事都用手去指導員工,感覺佢對所有嘢要求都幾高﹗難怪牛肉麵同服務都咁好﹗不過就真係成日都大排長龍 ------------------------麻辣牛肉麵 $ 65牛肉真係煮到近乎入口即溶,舊舊都切得好靚﹗有得揀一舊都要薄片,我自己就鍾意食片,仲有4️⃣大舊,超足料﹗除咗嗰種溶化口感超正,仲好入味,而且唔會覺得咸,係真係吸晒湯個種香味😭😭點解可以咁好食😭麵質煙韌有彈性,加埋湯底真係無得彈😍🥰-----------------------蕃茄牛肉麵 另外我另一次食咗蕃茄牛肉麵,湯底都牛肉就一樣入味!基本上個牛肉同其他牛肉麵差唔多。————-------肉燥拌麵 $42夜晚想食平啲啲,又唔想食咁多肉,所以我自己就叫咗個拌麵,出面食胖麵最怕咸同肥,但呢到個肉燥真係啱啱好,香之餘個調味做得好開胃,而且唔會話好口渴,我個人覺得女仔細食啲食呢個就啱啱好——啱啱好可以再揀個小食,好似蛋餅嗰啲食🤣牛肉麵嘅話細食少少嘅女仔就真係可能食唔晒啲牛㗎-----------------------鹽酥雞 $38我就
#旺角

------------------------
麻辣牛肉麵 $ 65
,加埋湯底真係無得彈😍🥰

-----------------------
蕃茄牛肉麵
另外我另一次食咗蕃茄牛肉麵,湯底都
牛肉就一樣入味!基本上個牛肉同其他牛肉麵差唔多。

————-------
肉燥拌麵 $42

肉燥拌麵

-----------------------
鹽酥雞 $38
我就覺得肉燥麵同人share一個鹽酥雞都幾正🤣份量真係啱啱好,鹽酥雞熱辣辣咁上,真係要吹涼少少先食到個種新鮮度
食落唔會太厚粉,幾香脆,調味都落得好平圴﹗
鹽酥雞

------------------------
推薦:🌕🌕🌕🌗🌑
性價比:🌕🌕🌕🌘🌑
價錢其實同香港其他台灣菜差唔多,又唔係去到特別貴,但份量就好足
真係食過當少有牛肉麵啲牛肉煮得咁好味,🧚🏻‍♀️想唔使等得咁辛苦可以用GULU拎飛,不過就要全員到齊先可以入座喔🌟
肉燥拌麵
  • 鹽酥雞
2021-03-22 33 瀏覽
旺角嘅阿木台灣麵長期都好多人排隊,發現豉油街開咗新鋪,行街經過決定試吓。兩個人揀咗兩個主食、一個蛋餅,仲有兩杯嘢飲,蕃茄牛肉牛筋面幾好食,特別係牛展好厚,而且炆得好琳,牛筋個骨膠原感覺好重,蕃茄麵條浸到入味。相反,鹽酥雞便當就比較失色,味道一般冇咩特別。小食方面,食台灣野又點可以唔食蛋餅,而阿木嘅蛋餅超有驚喜!蛋餅大份,超多肉鬆同芝士,仲要有埋蛋香,必食之選!而飲品方面今餐可以半價,唔算話好抵飲,同出面買一杯差唔多,但食台灣野就係要配返杯珍珠奶茶先係一個完美嘅句號。
之前經過幾次,每次都好多人排隊冇機會食,今次我醒目,係GULU apps㩒定飛先😆。我點咗「麻辣肉燥拌麵$43」、芝士肉鬆蛋餅「$42」、熱珍珠奶茶$30。作為麻辣愛好者,「麻辣肉燥拌麵」呢個辣度對我嚟講係小麻小辣,惹味嘅醬汁及肉碎,配以粗身煙韌爽口嘅手工關廟面,帶來美味與口感😋。「芝士肉鬆蛋餅」,蛋皮口感Q蛋,包住半蓉芝士及好多肉鬆,令人忍不住一口接一口。仲有我至愛嘅「珍珠奶茶」,好少地方飲到會有茶香,要讚👍。會再來✨。

會再來✨。
15 分鐘 (堂食)
午餐
成兩點幾先有時間食午餐,經過呢度,一般有好多人排隊,呢日可能比較晏,只有幾個人排緊,咁我都即刻排吓,等咗約15分鐘就可以入去食😆叫咗$69嘅「紅燒牛肉牛筋麵」,加$3轉「粗手工關廟麵」,$36嘅「肉燥蕃薯苗」,半價$19嘅「芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶」😋「牛肉牛筋麵」嘅湯底據聞係用牛骨、牛肋條、牛𦟌、雞腳、藥材等經過24小時熬製而成,咁飲啖湯先,真係幾好味😋;「牛肉麵」嘅牛肉其實係牛𦟌,有兩件,每件都非常巨型,煮得超軟熟😋;牛筋都好腍😋;「關廟麵」夠粗身,我喜歡😋;呢碗麵份量超大😆「肉燥蕃薯苗」簡單好食😋。「奶蓋」唔係好甜,有香濃烏龍茶味,仲有少少煙熏味道😋

15 分鐘 (堂食)
2021-03-21 27 瀏覽
用左gulu 拎左飛,去阿木台灣麵食唔洗排隊等好耐,所以食之前記得拎左飛先😆今日就去左旺角豉油街果間阿木台灣麵,叫左麻辣牛肉麵、肉燥飯、醬油豆苗(原本想叫醬油蕃薯苗,但當日冇晒,下次再叫過🥲)、台灣小香腸、芝士岩鹽奶蓋四季春茶。特別推介係佢地招牌麻辣牛肉麵,d牛肉好厚份量好夠,入口即溶好有牛味,而個麻辣佢地調得好香又夠辣,而麵質又彈牙,碗麵冇得彈!另外佢地出左好多新既產品,有豬腳啊,鴨血粉啊拌麵等等,買返屋企慢慢食🤤

2021-03-14
10 分鐘 (堂食)
2021-03-18 62 瀏覽
疫情以來,大家都無咩機會去台灣。為了解一解條台灣癮, 所以我地今日就去左食阿木。阿木除左有堂食之外, 仲有一d 麵食,果乾或者茶包可以買回家去煮同沖,而且都係台灣製,唔使出街都可以食到台灣食物!今日我地兩個人叫左兩碗牛肉麵, 兩個小食同埋兩杯飲品。麵食方面,我地叫左推介嘅牛肉牛筋麵同麻辣牛肉麵。牛肉牛筋勁足料, 一碗有成四大塊厚切牛肉, 男仔食都好飽肚。牛筋有咬口又唔會過韌。 麻辣湯比較重花椒麻香味,少少辣。 小食叫左醬油蕃薯苗同地瓜條。蕃薯苗好滑, 地瓜條同平時連鎖台式小食地唔同。佢係帶少少煙韌同口感, 配埋佢個梅子粉, 一個人食哂成碟都無難度!飲品叫左金鑽鳳梨四季春同埋蜜桃烏龍。 蜜桃烏龍係無糖冷泡茶,飲落好清爽,都係店舖有埋嘅產品。食完真係好滿足, 可以捧住個肚番屋企!

今日我地兩個人叫左兩碗牛肉麵, 兩個小食同埋兩杯飲品。

食完真係好滿足, 可以捧住個肚番屋企!
麻辣牛肉麵
醬油蕃薯曲
紅燒牛肉牛筋麵
梅子地瓜條
蜜桃烏龍
2021-03-16
5 分鐘 (堂食)
麻辣牛肉麵
醬油蕃薯曲
紅燒牛肉牛筋麵
梅子地瓜條
蜜桃烏龍
2021-03-17 17 瀏覽
早前看了Alfred的影片介紹 一直很想試小店的牛肉麵和蛋餅🍳實測後 的確性價比很高😎〰️麻辣牛肉麵 ($65)是令人震驚的份量 一碗有4大塊牛肉 入味而且好淋 超厚身(好像牛扒般厚 沒誇張🤣 麵質就好彈牙 而湯底是令人不斷想喝一小口 雖說是麻辣 但實質又不會過辣〰️芝士肉鬆蛋餅 ($42)蛋餅皮薄身 有點煙韌 肉鬆是完全不吝嗇的份量 又是超級多😽 很滿足🤎✨加分位:筷子及匙羹都用了膠袋密封 感覺乾淨衛生✅
〰️麻辣牛肉麵 ($65)
〰️芝士肉鬆蛋餅 ($42)
✨加分位:
筷子及匙羹都用了膠袋密封 感覺乾淨衛生✅
2021-03-17 15 瀏覽
阿木台灣麵相信呢個名大家都唔會陌生因為佢係旺角近期非常人氣高企嘅食店淨係經過見到佢哋門口嘅人龍就知道佢哋有幾受歡迎就算係平日都等咗一段時間先有位食~不過唔緊要我知道美食係需要等待嘅喺等待嘅途中我就睇吓餐牌 門口仲有啲台式食品俾大家揀下~ 某啲產品喺門市都唔多見到㗎今晚做完運動有啲肚餓等我揀個主食再加啲小食先!紅燒牛肉牛筋台式麵~ 我諗台式牛肉麵大家都唔會覺得陌生 佢哋個湯底非常濃厚 而且一定唔會有味精嘅感覺!牛肉牛筋肥瘦適中非常入味為食嘅我再加多個芝士肉鬆蛋餅!滿滿嘅肉鬆加埋芝士真係非常夾~~加埋杯芝士奶蓋飲品 猶如置身於台灣一樣
阿木台灣麵相信呢個名大家都唔會陌生
因為佢係旺角近期非常人氣高企嘅食店

淨係經過見到佢哋門口嘅人龍就知道佢哋有幾受歡迎

就算係平日都等咗一段時間先有位食~
不過唔緊要
我知道美食係需要等待嘅

今晚做完運動有啲肚餓
等我揀個主食再加啲小食先!

牛肉牛筋肥瘦適中非常入味

為食嘅我再加多個芝士肉鬆蛋餅!

滿滿嘅肉鬆加埋芝士真係非常夾~~

加埋杯芝士奶蓋飲品 猶如置身於台灣一樣
2021-03-16 26 瀏覽
常客🤪終於得閒去呢間新分店食一如既往咁多人😂😂 現家仲有好多台灣手信買番屋企食肉燥飯 ($35)最近要食得清淡一點 呢個就係最佳選擇!多肉燥啊 大大碗😚😚好滿足台灣小香腸 ($29)好似臘腸咁 佢係炸完 切到薄薄一片可加蔥同蒜一齊食醬油蕃薯苗 ($32)第一次食 就係吾知咩黎 先叫黎試下係一樣好好營養價值的蔬菜🥬可抗衰老同埋加強骨骼強健好食架最後招牌麻辣牛肉麵 ($65) 男友最愛 最近我介緊牛啊! 忍下口😚😚但我食過佢d 牛係好正好厚😝😝芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 ($19)飲開呢個 因為呢間的芝士奶蓋係可以走冰🤪🤪桂圓紅棗茶 ($24)好好好好好甜😂😂😂 但我都叫左微糖鐘意飲甜野就可以試下阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
常客🤪終於得閒去呢間新分店食
一如既往咁多人😂😂 現家仲有好多台灣手信買番屋企食

肉燥飯 ($35)
最近要食得清淡一點 呢個就係最佳選擇!
多肉燥啊 大大碗😚😚好滿足

台灣小香腸 ($29)
好似臘腸咁 佢係炸完 切到薄薄一片
可加蔥同蒜一齊食

醬油蕃薯苗 ($32)
第一次食 就係吾知咩黎 先叫黎試下
係一樣好好營養價值的蔬菜🥬
可抗衰老同埋加強骨骼強健
好食架

最後招牌麻辣牛肉麵 ($65)
好厚😝😝

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 ($19)
飲開呢個 因為呢間的芝士奶蓋係可以走冰🤪🤪

桂圓紅棗茶 ($24)
好好好好好甜😂😂😂 但我都叫左微糖
鐘意飲甜野就可以試下

阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
2021-03-15 17 瀏覽
這家暫時是香港數一數二最愛的台灣餐廳,已經重覆光顧過無數次了。即使開了分店,但每次去都依然排長龍,超受歡迎!總括來說食物質素相當高,而且價錢亦很合理,喜歡台灣菜的一定不能錯過!・⊳ 鹽酥肉便當這家的炸物很出色,如果第一次去吃十分推介這個鹽酥肉。豬肉條肉質嫩滑有彈性,口感酥脆,炸粉亦不會太厚😋!⊳ 紅燒牛肉牛筋麵這碗麵份量十足!就算大胃口吃一碗真的已經飽了。牛肉麵麵質有彈性,掛湯能力不錯!另外亦附有兩至三塊超厚切牛肉,肉質肉味都不錯,能滿足一眾食肉獸!⊳ 甜不辣這個脆口亦不會太油膩,口感煙韌,好吃。⊳ 芝士肉鬆蛋餅這個亦是必吃!餡料滿滿的,配上鹹鹹甜甜的醬汁,超好吃的!🤤

⊳ 鹽酥肉便當

⊳ 紅燒牛肉牛筋麵

⊳ 甜不辣
這個脆口亦不會太油膩,口感煙韌,好吃。

⊳ 芝士肉鬆蛋餅
這個亦是必吃!餡料滿滿的,配上鹹鹹甜甜的醬汁,超好吃的!🤤
2021-03-13 25 瀏覽
好耐無食牛肉麵,就諗起阿木牛肉麵今日就去試下水準能否保持得到===================蕃茄牛肉麵湯底好濃郁,好足料飲得出唔係用茄膏溝出黎係用新鮮蕃茄煮好fresh好健康牛肉一如既往咁大塊同多足足有成4,5塊好軟淋 正!鹽酥雞炸粉好薄,火喉剛好外脆內軟另外叫左一杯芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶奶蓋既甜同烏龍茶好夾,一飲難忘店外有賣雜貨,今期新到有乾貨包括烏龍梅,青芒果,紅心芭樂,鳳梨角,糖山渣,姆檸檬片,紫蘇梅,柚皮乾,愛文芒果,蜜洛神花全部都係台灣名產,值得一試! 另外點少得佢地自家既拌麵同豬手好有質素,一定唔可以錯過!
好耐無食牛肉麵,就諗起阿木牛肉麵
今日就去試下水準能否保持得到

鹽酥雞
炸粉好薄,火喉剛好
外脆內軟

另外叫左一杯芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
奶蓋既甜同烏龍茶好夾,一飲難忘

店外有賣雜貨,今期新到有乾貨
全部都係台灣名產,值得一試!

另外點少得佢地自家既拌麵同豬手
好有質素,一定唔可以錯過!

2021-03-13 22 瀏覽
成年都冇得去旅行,相信大家都好掛住台灣嘅美食😞今次就黎到呢間旺角人氣台式小店,之前已經喺總店食過兩三次,今次嚟試吓新店,味道依然無變,保持到質素💛🤩呢間台灣餐廳長期都有一條好長嘅人龍,大家想食嘅話就記得上gulu拎定位先喇😆今次約咗朋友食6:30 ,搭車途中就上 app拎定位,去到啱啱好有得食😚-紅燒牛肉麵 $65之前食佢嘅午市已經試過肉操飯同埋拌麵,今次就試吓新野牛肉麵啦!一上枱我同朋友都”哇”咗一聲,牛肉有四大舊仲要全部都係厚切!😱面嘅軟硬度非常適中,加埋個湯底飲得出係足料熬製,加埋阿木秘製辣醬一齊食非常之惹味啊🤩芝士肉鬆蛋餅 $42;台灣小香腸 $29小食方面我哋叫咗一份芝士肉鬆蛋餅同埋香腸😽蛋餅方面蛋餅皮非常之薄而且肉鬆仲好足料!一份有成六件,但係就略嫌食唔到芝士味,我哋食到一半都有少少懷疑係咪落漏咗芝士😶台灣小香腸好有台灣夜市嘅味道!本身以為香腸係吼嘅點知原來係炸嘅,但係依然非常之好食,小香腸非常之多汁再夾埋蒜片一齊食,正呀😆醬油番薯苗 $32朋友想食啲菜所以就叫多咗一碟番薯苗。免頭有啲炸過嘅蒜頭撈勻一齊食之後非常之惹味!但係就略嫌呢個價錢來講比較細碟,如果可以多多兩條菜就好
紅燒牛肉麵 $65

芝士肉鬆蛋餅 $42;台灣小香腸 $29

醬油番薯苗 $32
朋友想食啲菜所以就叫多咗一碟番薯苗。免頭有啲炸過嘅蒜頭撈勻一齊食之後非常之惹味!但係就略嫌呢個價錢來講比較細碟,如果可以多多兩條菜就好喇🤣