2019-10-07 127 瀏覽
旺角新開了一家台灣菜,兩點多到發現店裡很多人!感覺應該很不錯!一進店就看到老闆娘,原來是台灣人,她很熱情,講著國語,介紹了招牌菜—牛肉麵給我~這次試了:-蕃茄牛肉牛筋麵 $69果然是招牌菜!選了蕃茄湯,酸酸濃濃的,很不錯!牛肉是牛𦟌肉,我超喜歡的!!!肉筋就太軟了一點,如果可以更有咬口就好了!麵質也是偏軟,個人喜歡硬硬的,有咬口一點的!-芝士肉鬆蛋餅 $42這個我最喜歡,最推薦!我本來就很喜歡吃台灣的蛋餅~芝士、肉鬆跟蛋,這個配搭太無懈可擊了!吃起來很香很棒!-珍珠奶茶 加配$15奶茶不是很濃郁,但珍珠很有有嚼勁~-整體來說很喜歡~想念台灣美食的時候會再來!
這次試了:

蕃茄牛肉牛筋麵 $69
果然是招牌菜!
選了蕃茄湯,酸酸濃濃的,很不錯!
牛肉是牛𦟌肉,我超喜歡的!!!
肉筋就太軟了一點,如果可以更有咬口就好了!
麵質也是偏軟,個人喜歡硬硬的,有咬口一點的!

芝士肉鬆蛋餅 $42
這個我最喜歡,最推薦!
我本來就很喜歡吃台灣的蛋餅~
芝士、肉鬆跟蛋,這個配搭太無懈可擊了!
吃起來很香很棒!
珍珠奶茶 加配$15
奶茶不是很濃郁,但珍珠很有有嚼勁~
整體來說很喜歡~
想念台灣美食的時候會再來!
芝士肉鬆蛋餅
一進門就會見到老闆娘Polly熱情的笑容❤️非常熱情地介紹她家鄉的美食,座無虛席,但服務態度不會怠慢~紅燒牛肉牛筋麵讓我好驚訝既係!牛肉唔係一細舊,而係一大塊😆仲要有好多舊,完全唔驚唔夠配料!湯底用牛骨、牛肉、蔬菜及藥材煲足20小時,牛味超級的濃郁~麵條用高根麵粉,從來不會過夜,驚變了口感所以每日手工製作,彈牙爽口,沿用老店配方!芝士玉鬆蛋餅製作需時大概15分鐘左右,即叫即做,唔會凍同埋熱辣辣入口特別香濃味道❣️而且蛋餅混合咗兩種雞蛋,蛋味香濃讓我回憶起台灣的味道💕家傳鹽酥肉主要的材料係用松板豬肉製作,台灣除了食鹽酥雞,原來都有用豬肉造的版本!老店配方製作的一款獨特鹽酥肉,外皮酥脆,咬落去爽肉汁多,肉質軟腍。台灣小香腸肉質不肥不膩,帶陣陣香味~ 真的有台灣的特色,有點甜香,非常可口!芝士奶蓋四季春奶香味比較濃烈,而且鹹甜比例剛好~四季春是有茶的甘苦,但不會太苦澀~珍珠奶綠四季春我飲左我閨蜜👭的這杯,珍珠軟硬正好,不會過甜,而且綠茶不會蓋過奶味~綜合芋圓嫩仙草女生都是有2個胃,食完正餐點可以放過甜品這個胃呢!灣甜品芋圓是招牌了,全部手工製作,芋圓煙煙韌韌,仙草嫩滑!真係可以一解思鄉之情啊~可

芝士玉鬆蛋餅

台灣小香腸

芝士奶蓋四季春

珍珠奶綠四季春

綜合芋圓嫩仙草

可以搭配他們自家製辣椒醬💕超級惹味,又唔會好辣!容易接受~係香同埋開胃的感覺~仲可以買返屋企,食麵既時候加入去🙈非常特別的味道~

阿木台灣麵 (旺角)
旺角廣華街8號地舖
綜合芋圓仙草
鹽酥雞
牛肉麵
2019-10-02 109 瀏覽
我想食仙草想食咗好多日啦而當你好想食而又未食到果陣I就會不斷見到有人出有仙草嘅post 我係响外賣app 度揀有仙草嘅餐廳,揀到再叫老公揀主菜,而我嘅主菜係仙草,其他我都係當小食叫咗紅燒牛肉牛筋麵/家傳鹽酥肉便當/肉鬆蛋餅/綜合芋丸嫩仙草/冰糖雪耳桂圓芋丸湯老公話牛肉個湯底好啱口味。牛肉夠淋但冇乜味。鹽酥肉係豬頸肉,口感好好呀,送到嚟仲脆口的。蛋餅都鍾意我主菜有好多仙草好開心呀🥰配料豐富,我見人地堂食係會加咗碎冰,好彩外賣冇,我唔like任何碎冰/刨冰/沙冰另一個糖水就普通啦,果個老公食,因為有我討厭嘅桂圓我拒絕試味
我想食仙草想食咗好多日啦
而當你好想食而又未食到果陣
I就會不斷見到有人出有仙草嘅post

老公話牛肉個湯底好啱口味。牛肉夠淋但冇乜味。

鹽酥肉係豬頸肉,口感好好呀,送到嚟仲脆口的。蛋餅都鍾意

外賣送餐
2019-10-02 90 瀏覽
去食台灣麵當然就緊係食牛肉麵啦, 今次試新舖就叫左兩碗, 一碗麻辣牛肉麵同麻辣牛根腩麵, 黎到個樣係ok既, 但係食落就有d唔對路. 麵係好食彈牙,出事係個湯同塊肉度. 個湯好淡, 麻辣唔辣, 後加佢地自製既辣椒醬都係吊得少少味出黎, 根同肉淋但無味道, 好似白拾肉咁連基本牛味都流失埋, 佢地要從呢兩方面入手改善, 求其去台南搵間牛肉麵食都會好過佢.  忡有, 飲杯餐飲珍珠奶茶既珍珠係無甜味,但食落好似有d怪怪既膠味, 係咪要改用小小甜既珍珠? 店主可以考慮一下.
2019-09-29
2019-09-28 140 瀏覽
由於Open rice error 呢段食評我打左三次。星期五晚上,本想去觀塘春水堂試一試,但條隊有幾十人,直接放棄。於是轉戰旺角,憶起當日接放學的片段。係對面街已經見到長長的人龍,星期五要找食的確不容易。等了二十幾分鐘左右就有得食,上菜速度快。牛肉麵推介,麵淋,牛肉味濃,用上了牛展,蕃茄湯酸甜適中,好味,好耐無食過咁好味的牛肉麵了。酸菜係一大驚喜,味道適中,層次分明。蛋卷不俗,芝士味重。奶蓋普通,唔夠厚,茶底偏甜。下次會再來。
由於Open rice error 呢段食評我打左三次。

於是轉戰旺角,憶起當日接放學的片段。

係對面街已經見到長長的人龍,星期五要找食的確不容易。

等了二十幾分鐘左右就有得食,上菜速度快。

酸菜係一大驚喜,味道適中,層次分明。

蛋卷不俗,芝士味重。

奶蓋普通,唔夠厚,茶底偏甜。

下次會再來。

2019-09-27
30 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄牛肉麵
  • 芝士玉米蛋餅
2019-09-27 73 瀏覽
一直bookmark左呢間餐廳❤️今日終於黎試下🤤一入到門口 好有文青既感覺D店員好熱情咁介紹點樣落單佢地係用過左膠既餐牌之後寫你點既野係上面 落完單就抹左佢 好環保👏🏻我個日4點左右到 佢地有下午茶供應但我想試下台灣麵 所以就叫左午餐🍜麵質掛湯力唔錯🍲湯底一d都唔味精🥩牛肉好軟身 但食落口又唔會唔知食緊咩咁另外都試埋佢係旁邊既辣醬果然令成碗麵昇華左不少!下次我一定會再黎試其他食品
一直bookmark左呢間餐廳❤️

🍜麵質掛湯力唔錯
🍲湯底一d都唔味精
🥩牛肉好軟身 但食落口又唔會唔知食緊咩咁
另外都試埋佢係旁邊既辣醬
果然令成碗麵昇華左不少!

下次我一定會再黎試其他食品
2019-09-20
Mu Taiwan Noodles is another Taiwanese restaurant opened by Taiwanese. I simply can’t resist trying it out, as well as supporting them. It’s always tough for F&B industry in Hong Kong, especially in this difficult time.The popcorn chicken was absolutely delicious! Freshly fried with crunchy skin wrapping juicy and tender meat inside. The minced meat was awesome too! Superb toppings to go with rice. Best of all, you can ask for more minced meat if you finish yours. The three little side dishes we

Popcorn Chicken and Minced Meat Rice Set

The popcorn chicken was absolutely delicious! Freshly fried with crunchy skin wrapping juicy and tender meat inside. The minced meat was awesome too! Superb toppings to go with rice. Best of all, you can ask for more minced meat if you finish yours. The three little side dishes were fantastic, tea leaf egg and pickled veggies that went so well with the rice.
I also got a Brown Sugar Bubble Milk. The drink was good, but the bubbles were a bit undercooked and too chewy.
Nevertheless, I would love to visit again to try their beef noodles.
2019-09-21
2019-09-22 165 瀏覽
經過旺角,難得見到新開嘅台式餐廳,見到評價唔錯而且裝修精美即刻要試試佢講到台灣美食,當然要食呢個紅燒牛肉牛筋面牛肉煮得好淋好入味,面嘅份量唔算太大一個人食啱啱好仲試咗另一款比較特別嘅蕃茄牛肉麵,湯底一啲都唔味精而且好香蕃茄味,加$3轉咗做闊面之前未食過呢款面,但覺得比傳統台灣麵更好食另外仲叫咗兩款蛋餅share食,肉鬆芝士蛋餅比較濃味,肉鬆有啲遮蓋左蛋嘅味道而玉米芝士蛋餅就比較淡,食得出蛋玉米嘅鮮味不過兩款各有特色,揀唔到邊個好食啲惠顧飯同面可以用半價加嘢飲,我哋叫咗一杯冬瓜茶加仙草同玫瑰冷泡茶平時喺台灣飲冬瓜茶成日都太甜,但呢度就啱啱好,加仙草$5但分量超多非常有良心冷泡茶就非常香玫瑰味下次有機會要試埋蜜糖冷泡茶最後仲叫咗一個芋圓甜品,但味道比較普通,三款圓都唔係好食得出太大分別。睇嚟甜品都係幫襯返甜品專門店好啲
經過旺角,難得見到新開嘅台式餐廳,
見到評價唔錯而且裝修精美
即刻要試試佢

講到台灣美食,當然要食呢個紅燒牛肉牛筋面

牛肉煮得好淋好入味,面嘅份量唔算太大一個人食啱啱好

仲試咗另一款比較特別嘅蕃茄牛肉麵,
湯底一啲都唔味精而且好香蕃茄味,
加$3轉咗做闊面
之前未食過呢款面,但覺得比傳統台灣麵更好食

另外仲叫咗兩款蛋餅share食,
肉鬆芝士蛋餅比較濃味,肉鬆有啲遮蓋左蛋嘅味道
而玉米芝士蛋餅就比較淡,食得出蛋玉米嘅鮮味
不過兩款各有特色,揀唔到邊個好食啲

冷泡茶就非常香玫瑰味下次有機會要試埋蜜糖冷泡茶

• 芝士肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉麵
2019-09-22 118 瀏覽
這碗紅燒牛肉麵,一共有四大塊厚切牛展份量十足,每塊都非常鬆化麵質很軟彈,應該是新鮮手工製作,口感有別於一般連鎖台式餐廳的麵湯底香濃,微辣,帶一點酒味(藥材味),應該是自家淆製,有一種獨特的自家風味其實我不太喜歡吃豬的內臟,但這味台式炸大腸令我一試愛上外脆內軟,咸香得來又夠juicy芝士玉米蛋餅,一碟六件都是厚切,份量十足外面搽了些蜜糖,再配合內裡芝士與滑蛋,味覺層次就豐富得多了鹽酥雞,咸味適中,不過不失兩個人吃了四道菜,已經很飽,食物味道很好,一定會再來幫襯,品嚐其他菜式

這碗紅燒牛肉麵,一共有四大塊厚切牛展
份量十足,每塊都非常鬆化

其實我不太喜歡吃豬的內臟,但這味台式炸大腸令我一試愛上

外脆內軟,咸香得來又夠juicy

芝士玉米蛋餅,一碟六件都是厚切,份量十足
外面搽了些蜜糖,再配合內裡芝士與滑蛋,味覺層次就豐富得多了

鹽酥雞,咸味適中,不過不失

• 台式炸大腸
今次去左旺角新開嘅台灣餐廳試左佢嘅小食, 牛肉麵同埋飲品🤤 呢間餐廳嘅老闆係台灣人, 之所以嚟香港開餐廳係希望爸爸家傳40年嘅牛肉麵唔好失傳! 佢仲會主動同客人介紹菜式, 好親切架😊✵🐖 家傳鹽酥肉首先介紹係餐廳嘅出名菜式之一, 鹽酥肉! 所選擇嘅部位係豬頸肉, 爽口得嚟大大嚿, 而且炸得好鬆脆, 炸粉亦唔會厚👍焦鹽味又啱啱好唔太鹹, 係其中一味必食嘅小食💯✵🐟 滷甜不辣另一味小食係台灣地道小食, 甜不辣😌 甜不辣係由魚漿製成, 然後落鑊炸, 而今次係滷甜不辣, 廚師用甜味嘅祕制醬汁煮, 有别於平時嘅炸魚餅, 另有一番風味😋 魚餅煙韌, 配搭餐廳自家製嘅麻辣醬好正😍✵🌶自家製麻辣醬(含有蝦成分)麻香味引起食慾, 用嚟點小食唔會太辣,辣度大概係譚仔5小辣同10小辣之間, 落去啲牛肉麵度都好好味👍大力推薦食到小辣或者不嬲鍾意食辣嘅朋友試下😆 不過因為醬料入面有蝦成分, 過敏嘅朋友要留意‼ 麻辣醬除左可以堂食, 亦可以買返一樽返屋企用嚟送小食或者落去啲湯麵度架😛✵🍲紅燒牛肉牛筋麵餐廳嘅所有麵都係人手製嘅手工麵, 而牛肉牛筋煮得好淋好有牛味🐄 湯底亦係濃郁牛肉湯, 聽講每日至少用20個鐘熬製,

🐖 家傳鹽酥肉

🐟 滷甜不辣

🌶自家製麻辣醬(含有蝦成分)

🍲紅燒牛肉牛筋麵
餐廳嘅所有麵都係人手製嘅手工麵, 而牛肉牛筋煮得好淋好有牛味🐄 湯底亦係濃郁牛肉湯, 聽講每日至少用20個鐘熬製, 食得出廚師落左幾多心機去煮呢碗牛肉麵☺️

🥃玫瑰花烏龍
濃醇嘅茶味配搭淡淡嘅玫瑰花味, 清香又可以消濟😙 食得太多油膩同炸嘢就啱哂!

🥤黑糖珍珠奶綠四季春
同樣係茶味濃郁, 而奶味較少, 珍珠都好煙韌, 不過黑糖味可以重啲🤔 餐廳嘅飲品茶味偏濃, 令飲品相比下無咁甜, 所以建議大家唔洗叫少甜, 試正常甜度就okay😉
滷甜不辣
滷甜不辣
自家製麻辣醬
玫瑰花烏龍
2019-09-17 228 瀏覽
星期日去廣華街搵食,見到新開咗間台灣麵店,於是入去試下,出來招呼嘅係個講國語嘅姐姐,佢好熱心介紹小店食物,原來佢係老闆娘,佢話由於父母在台北板橋開牛肉麵店,闆娘嫁到來香港,想做返父母小店嘅味道,唔怪得呢間鋪頭嘅食物,咁似我在台灣吃到嘅呢!!難得佢價錢大眾化,叫主食仲飲品半價添。. 紅燒牛肉牛筋面$69.牛肉牛筋有4大塊,煮到好腍,好入味,老闆娘仲提議我哋落少少佢自家製嘅辣椒漿嚟食,真係好惹味,我連個湯都飲晒呢..鹽酥雞$38即叫即炸,薄薄一層鹽酥炸粉啱啱好。好新鮮,呢個好味。台式炸大腸$39.炸大腸最怕佢洗得唔乾淨,有陣味,呢個洗得好乾淨,同埋外脆內靭,非常之有咬口,配埋佢嗰啲蔥花,同自家製辣椒醬,正👍🏼

. 紅燒牛肉牛筋面$69

.鹽酥雞$38
即叫即炸,薄薄一層鹽酥炸粉啱啱好
。好新鮮,呢個好味。

台式炸大腸$39
2019-09-15
  • 自家製麻辣醬
  • 家傳鹽酥肉
2019-09-17 106 瀏覽
值得支持的小店,今次試左個麻醬伴面,有種熟悉既台灣味道家族傳承仲有個自製麻辣醬,唔算辣,好入味好想試哂成個餐牌菜式靚女台灣老闆娘很落力,希望可以長做長有,加油!
值得支持的小店,
今次試左個麻醬伴面,
有種熟悉既台灣味道
家族傳承

仲有個自製麻辣醬,唔算辣,好入味
好想試哂成個餐牌菜式

靚女台灣老闆娘很落力,
希望可以長做長有,加油!
  • 自家製麻辣醬
話說寫反食評先發現原來點左咁多野食。🤓 係Weekday差不多9點時間經過,聽到老闆娘用普通話介紹餐廳同招攬客人,所以就特別留意佢,知道左原來佢係台灣人,開左一個月。見到入邊差不多坐滿人,係後街黎講都算多人,所以試下。🤣 餐廳嘅職員好Nice好善談,同每台都有講有笑。--🍅 蕃茄牛肉牛根麵 HK$69 ⭐ 加飲品半價湯底好有蕃茄味,牛肉牛筋都整得好冧。 面份量好多,聽老闆娘講個麵係自家製。 🌶 仲有自家製辣醬,味道唔會好似四川咁辣咁麻,但係落落湯麵就會更香。(PS. 個人食酸辣粉係食中辣或者大辣,所以感覺唔係好辣,不過都好睇你落幾多) 😂 如果鐘意可以買反屋企整涼拌或者餸麵食都幾整。.🍚 台式肉燥飯 HK$35平時嘅肉燥飯都係細細碗,另外再點小食,不過佢呢個肉燥飯嘅份量已經好多。 感覺幾有台灣嘅味道,唔會太甜或者太重味,不過飯份量比較多,多啲醬汁會好食啲。.🔥 台式炸大腸 HK$39好耐冇食過炸大腸,頭幾舊覺得幾好食,不過食得多就覺得好肥膩。試咗餐廳自家製嘅辣醬點下,開胃啲。.🍟 梅子地瓜條 HK$36地瓜條好香脆,好嘅係就算放耐左再食都仲係咁脆。而且個粉唔會咁厚,梅子粉都好夠。.🐣

蕃茄牛肉牛根麵

🍅 蕃茄牛肉牛根麵 HK$69 ⭐ 加飲品半價
🍚 台式肉燥飯 HK$35
🔥 台式炸大腸 HK$39

🍟 梅子地瓜條 HK$36
🐣 鹽酥雞 HK$38
炸得唔算好油,配肉燥飯就啱,不過其他佢都有便當係呢個配搭。

🧀 芝士肉鬆蛋餅 HK$42
蛋餅嘅皮唔會好厚,中間肉鬆嘅份量好多,加上芝士就更加野味,不過唔算特別多,剛好唔會溜。
🍧 綜合芋圓仙草 HK$38
材料嘅份量真係好多,特別係仙草同碎冰, 另外仲有薏米、珍珠、芋圓。 淡奶分量唔會好多, 整體唔會好甜。食完咁多熱氣嘢,之後食番啲冰真係爽,鍾意食甜嘅人,可以要求餐廳畀多啲淡奶。
🍵 蜜桃烏龍冷泡茶 / 玫瑰花烏龍茶 HK$28
雖然佢有台式飲品,但個人其實幾鐘意飲清茶,解膩。叫完先知道原來係樽裝,飲唔晒都可以攞走。
蕃茄牛肉牛根麵
每次經過廣華街都是吃甜品,最近經過發現多了一間看起來頗舒服的台灣菜餐廳,還有超多小吃選擇!!肉燥飯 $35看這個價錢以為是小碗的飯,原來是正常份量!上面還有滷蛋 肉燥很有鹹香,不會太肥,提供足夠口感,如果可以配上酸蘿蔔會更好呢~鹽酥雞 $38新鮮炸起的鹽酥雞散發熱氣,椒鹽味飄香,加上酥脆口感,令人會一吃再吃,它不太掛油,多吃也不會膩。台式炸大腸 $39重口味的朋友對此讚不絕口,特別是當她配上餐廳秘製的辣椒醬以後 外層很脆,裡面保留了大腸的靭勁,很有口感。題外話:辣椒醬打開的時候已經有濃烈辣香刺激味蕾,喜歡的話還真的可以買走!梅子地瓜條 $36我自己最喜歡吃這個小吃!雖然常常吃地瓜條,但配梅子粉吃還真的是第一次!地瓜條很香口,完全不會油,加上微酸的梅子粉,超級開胃,強!推!芝士肉鬆蛋餅 $42蛋餅份量超大份.蛋餅外層用了很多雞蛋製作,所以蛋香濃郁,裡面有依然香口的肉鬆和拉得出的芝士,配上正宗的醬油膏,追捧古早味的朋友不能錯過~~綜合芋園嫩仙草 $38這份甜品性價比很高,我和朋友兩個人根本吃不完,除了很彈牙和散發微甜味道的芋圓外,還有紅豆、仙草等等多款各具特色的食材,在擺盤上明顯有花過心思

肉燥飯 $35

梅子地瓜條

芝士肉鬆蛋餅 $42

綜合芋園嫩仙草 $38
綜合芋園嫩仙草

這份甜品性價比很高,我和朋友兩個人根本吃不完,除了很彈牙和散發微甜味道的芋圓外,還有紅豆、仙草等等多款各具特色的食材,在擺盤上明顯有花過心思,整體不算太甜,男士們吃也不會很抗拒。

店主是台灣人,她的爸爸在台灣也是經營食店,當中牛肉麵等麵類是他們最皇牌的菜式,我覺得可以再encore呢~~
梅子地瓜條
2019-09-14 114 瀏覽
近排走左去台灣快閃一轉返到黎對台灣既美食念念不忘上網見到呢間新開餐廳啲食物都幾吸引一於就去試下呢間餐廳由台灣人主理裡面食物既種類都幾多叫得台灣麵 一於試下佢既麵食蕃茄牛肉麵唔係度度有湯頭好香蕃茄味係酸酸甜甜既蕃茄牛肉湯 幾濃郁牛腱牛筋份量都唔少架牛腱厚切 肉質嫩身軟腍 炆得入味牛筋咬落亦好有彈性有「膠質」而麵底係幼身麵麵質比較彈牙 非常索湯加埋自己製麻辣醬好惹味好正!竟然有埋蛋餅食!個人偏好酥脆口感既蛋餅呢度既蛋餅係古早味軟身個種但都冇令我失望!芝士肉鬆蛋餅皮口感較嚥韌蛋香味十足夾住厚厚既餡 仲有拉芝添肉鬆同芝士鹹香 配搭得非常好
近排走左去台灣快閃一轉

湯頭好香蕃茄味
係酸酸甜甜既蕃茄牛肉湯 幾濃郁
牛腱牛筋份量都唔少架
牛腱厚切 肉質嫩身軟腍 炆得入味

牛筋咬落亦好有彈性有「膠質」

而麵底係幼身麵
麵質比較彈牙 非常索湯
加埋自己製麻辣醬好惹味好正!

竟然有埋蛋餅食!

個人偏好酥脆口感既蛋餅
呢度既蛋餅係古早味軟身個種
但都冇令我失望!
芝士肉鬆蛋餅皮口感較嚥韌
蛋香味十足