6天前
🍜 旺角廣華街「阿木台灣麵對」食評喺旺角搵平靚正嘅台灣味,試咗「阿木台灣麵對」,主打親民價錢同地道風味。今次嗌咗紅燒牛肉麵同冬瓜茶, $79,性價比相當高。🥩 紅燒牛肉麵• 牛肉:出奇地腍滑,唔會咬唔開,入口即化,絕對唔係「鞋」嘅那種。• 湯底:偏清甜,唔係重口味嗰種紅燒,飲落唔會飲完口乾, 冇味精。• 麵質:冇咁彈牙但勝在吸湯,食落有台灣街頭麵店嘅感覺。• 整體:以 $79 嚟講,牛肉份量唔少,湯底有誠意,麵亦唔馬虎,絕對係一碗令人滿意嘅台灣牛肉麵。🧊 冬瓜茶• 味道唔算特別突出,但勝在夠冰夠甜,喺炎炎夏日飲落去都幾清爽。• 唔會太膩,配牛肉麵啱啱好,解膩又解渴。💬 總結「阿木台灣麵對」係一間值得回頭嘅小店,價錢親民,味道有驚喜。紅燒牛肉麵以呢個價位嚟講絕對係超值之選,冬瓜茶雖然唔算出眾,但都係一杯舒服嘅夏日飲品。
🥩 紅燒牛肉麵
• 麵質:冇咁彈牙但勝在吸湯,食落有台灣街頭麵店嘅感覺。
🧊 冬瓜茶
• 唔會太膩,配牛肉麵啱啱好,解膩又解渴。
💬 總結