首先,睇左相先講鹽酥雞,正番茄牛肉麵,又清又野味👍👍仲有咁平下午茶,點忍心可以唔去食🤩🤩🤩午餐就呢張總括來說食物好有質素,好抵食⋯⋯飲品就一般,真係值得去試,希望佢可以一直保持咁嘅水準,以咁嘅價錢,我比五粒星
首先,睇左相先講

鹽酥雞
鹽酥雞,正

番茄厚切牛肉麵,湯又清又野味👍👍
番茄牛肉麵,又清又野味👍👍
仲有咁平下午茶,點忍心可以唔去食🤩🤩🤩

午餐就呢張
鹽酥雞
番茄厚切牛肉麵,湯又清又野味👍👍
2019-11-08 51 瀏覽
又到開心星期五,放工當然要慰勞一下自己啦,我地最後決定左食台灣菜。🔻家傳鹽酥肉便當🔻便當有前菜、滷肉飯同埋一份鹽酥雞,份量都幾多幾豐富。鹽酥肉炸到外層酥脆,入面仍然保持多汁嫩滑,食落一啲都唔油膩。🔻紅燒牛筋牛肉麵🔻厚切牛肉質比想像中要軟得多,而且味道仲醃得岩岩好,唔會過咸。牛筋亦都煮到好腍好滑嫩,一咬已經咬得開。麵質比較腍身一啲,湯底清清地,唔會話太濃食到口乾。跟餐加飲品可以有半價優惠,我地揀左仙草奶茶同埋,茶味飲落好香,亦都無糖漿的死甜,味道唔錯。小店仲有提供自家製的麻辣醬比客人隨意調味,醬料聞落好香,食落就唔算太麻。雖然飯餐同麵餐嘅選擇唔算好多,不過勝在質素同味道都不錯。
🔻家傳鹽酥肉便當🔻
便當有前菜、滷肉飯同埋一份鹽酥雞,份量都幾多幾豐富。

🔻紅燒牛筋牛肉麵🔻

牛筋亦都煮到好腍好滑嫩,一咬已經咬得開。

麵質比較腍身一啲,湯底清清地,唔會話太濃食到口乾。

雖然飯餐同麵餐嘅選擇唔算好多,不過勝在質素同味道都不錯。
  • 紅燒牛肉牛筋麵
旺角新開台灣野,老闆娘係台灣人黎😃🍅蕃茄牛肉麵🍜 $58習慣食所有麵都要食左原味先,本身食牛肉麵我都一定嗌紅燒,但依排好想食蕃茄麵,就搵依個試下水溫啦!想講小編第一次食到咁神既牛肉(牛𦟌),神到完全顛覆左我對牛𦟌既認知😰非常足料地比足4大舊,講緊每舊都厚到好似牛排咁,但竟然軟嫩到入口即化,即刻溶左果隻……化得黎仲要完全無油膩感、帶微微膠質,用文字形容唔到果種感動湯底無SSP「蕃茄帥兄」既咁天然,有啲似譚仔個茄湯,假假地;麵質微微煙韌、偏軟、幾掛湯,但有少少黏成麵餅。其他部分係唔算驚豔既,但舊牛肉真心勁抽,依個價錢位淨食果4舊牛都抵。lunch set大部分飲品都要加錢,嗌熱奶茶唔洗加錢,個茶底唔錯。芝士肉鬆蛋餅 $42香港好少地方有蛋餅去完台灣之後好掛住台式蛋餅,理想中係想食內餡有滿滿肉鬆+拉絲芝士+微脆既蛋餅皮既蛋餅。可惜依個成個蛋餅係微暖,蛋餅皮係古早味軟身果種,但佢整得太軟、唔夠煙韌。肉鬆甜甜地,份量有啲少,提味不提質感。比較失望係芝士得一舊仔,凍左唔拉絲。但驚喜位係佢個蛋好厚身又富有蛋香!一食個蛋香就滲出黎
旺角新開台灣野,老闆娘係台灣人黎😃

🍅蕃茄牛肉麵🍜 $58
蕃茄牛肉麵

芝士肉鬆蛋餅 $42

香港好少地方有蛋餅
蕃茄牛肉麵
2019-11-01 53 瀏覽
同老公去拍下拖行過旺角想食台式野唔啱就見到間鋪頭店內都幾多人下因為個舖位人流唔多見到有咁多人應該都唔會難食得去邊就去睇下餐牌 又幾抵食喎下午茶呢個價算係咁啦對我黎講貴唔緊要啊 最緊要好食呢一間又平又好食🥰🥰🥰叫咗兩個餐佢個乾伴麵又幾正清清爽爽而入口佢醬汁整得好好味老公就試咗佢哋嘅肉燥飯我老公鍾意佢上面有埋大大粒肥豬肉成個餐食完我老公都話飽我哋都超級鍾意飲珍珠奶茶可惜當日冇晒珍珠我哋都叫咗奶茶佢嘅茶底都唔錯
同老公去拍下拖

佢嘅茶底都唔錯
  • 自家製麻辣醬
1K
2019-10-30 150 瀏覽
阿木台灣麵 #旺角呢間台灣餐廳雖然係新開張,但係已經吸引左好多人排隊。上網留意到原來佢哋家族喺台灣度賣麵已經有60年歷史,因為個女唔想祖傳嘅技術失傳,於是嫁到嚟香港之後都喺香港開返間台灣餐廳。紅燒牛肉牛筋麵 $69我自己好怕紅燒牛肉嘅湯底好大浸酸酸地嘅藥材味,今次呢個依然會食到牛同埋藥材餚出嚟嘅香味,但係又唔會覺得太酸,不過亦都唔算太濃郁。麵條方面,可以揀加$3轉關廟麵,但係落單嘅時候店員推薦佢哋自家製嘅麵條,話更加索湯。聽到唔使加錢嘅麵條仲好過要加錢,所以我哋即刻轉翻佢哋原本嘅麵條。雖然佢哋係沿用老店配方,每日手工製作,但係我自己略嫌煮得有啲淋,而且冇想像中咁濃味。相反,啲牛肉同埋牛筋就真係好好味。佢哋用嘅係金錢腱,每塊都有成隻手咁大,仲要有成1cm咁厚。雖然厚,但係一啲都唔韌,仲幾乎入口即溶。同樣地,啲牛筋亦都非常軟腍,好滑脫脫好淋。而且無論係牛肉定牛筋,都同樣非常入味。味道:4.1/5 (啲肉真係好好好好正,但係麵條就麻麻,湯底不過不失)性價比: 4/5芝士肉鬆蛋餅 $42好欣賞呢一間嘅蛋餅,尤其鍾意佢嘅皮!唔係嗰種煎到好香脆嘅蛋餅,但係就好煙韌,好鍾意呢個口感!而且入面啲肉鬆亦
阿木台灣麵 #旺角

紅燒牛肉牛筋麵 $69

性價比: 4/5

芝士肉鬆蛋餅 $42
好欣賞呢一間嘅蛋餅,尤其鍾意佢嘅皮!唔係嗰種煎到好香脆嘅蛋餅,但係就好煙韌,好鍾意呢個口感!而且入面啲肉鬆亦有少少脆,鹹鹹地更配埋芝士一齊食真係好正!
味道:4.7/5
性價比:4.3/5

家傳鹽酥肉便當 $59
鹽酥肉比較少聽,而且講到係家傳,所以決定試一試。其實嗰炸粉同鹽酥雞差唔多,不過幾欣賞佢鹽酥肉嘅份量都幾大,之前曾經喺另一度食過啲鹽酥肉嘅炸粉仲厚過啲肉,但係呢一間就真係食到啖啖肉,而且肉質都幾淋,冇因為炸完之後變到好鞋。
至於個肉燥飯就一般,肉燥嘅份量比較少,絕對唔夠撈晒成碗飯,而且唔算好多肉,醬汁亦唔算特別濃。
另外嗰便當中配有一啲酸菜、花生麵筋同埋青瓜,味道都係正正常常,普通配菜。
味道:3.9/5 (啲肉幾正,但係飯同配菜冇乜特別)
性價比: 3.5/5

整體來講,最欣賞呢間餐廳嘅蛋餅,另外佢哋嘅肉類食品唔錯,包括佢哋嘅紅燒牛肉牛筋同埋鹽酥肉,但係啲飯面就麻麻哋,未至於好好味,但係得閒經過都可以食下。
家傳鹽酥肉便當
家傳鹽酥肉便當
Meeting boyfriend in Mong Kok for lunch, we decided to try out this place that serves Taiwanese food. But by the time he came out, they had already put out an afternoon tea menu.Menu is in Chinese only. There is no 10% service charge. Basically for $36, you choose a noodle or rice item plus three appetizers and a hot drink. Cold drinks and special drinks are  available for an upgrade price.I had the sesame sauce dry noodle with appetizers of marinated pigs ear, beef brisket and beef tripe. The n

I had the sesame sauce dry noodle with appetizers of marinated pigs ear, beef brisket and beef tripe. The noodles were ok. The sesame sauce wasn't too fragrant and a bit of on the bland side. Though it said mini size, I would say it's more like a medium size. It was a decent portion. The appetizers not strongly marinated either. The pigs ear was pretty oily. I also rarely talk about the ice lemon tea but this place? It was pretty bland. Just taste like water with slices of lemon in it.

Boyfriend chose the minced pork rice.  It was also stated to be a mini size but again ... larger than expected. The mince was a bit on the spicy side but it had a lot more flavor than my sesame sauce. For appetizers he chose Taiwanese sausage, Taiwanese fried chicken and sweet potato fries. The only stand out was the fried chicken. A nice tasty coating and the meat was very moist.

Food was ok. Nothing truly stood out. But for the price of $36, it was a pretty good deal.
2019-10-23
2019-10-25 67 瀏覽
居港台灣人主理的台灣牛肉麵店,餐廳面積不大,檯與檯之間空間有限。除了麵食外,另有台式便當、小吃和飲料。麻辣牛肉麵,湯底選用牛大骨、牛肋條、牛𦟌肉、雞腳和藥材等熬製,濃郁鮮甜,有淡淡的甘香味,不會有加了味精的口乾感。麵內有四大片牛腱,腍軟香口;麵款加錢轉了粗手工關廟麵,麵身較粗有咬口。相較之下飲料就比較失色了。珍珠奶綠四季春,珍珠口感不佳,奶綠很稀很淡味,不像加了四季春。飲料以外,麵食和甜品還是有一定質素的。

2019-10-23 75 瀏覽
🍜 麵麵麵麵麵麵麵麵麵 請你食麵粗麵 幼麵 撈麵 拉麵定係手打麵? 🤣 今次係「阿木台灣麵」👍🏻台灣人開主打手製麵😋老闆娘熱情招待,環境衛生,燈光光猛。🍜紅燒牛肉麵麵質唔太淋亦唔太硬湯底濃郁 牛肉嫩而入味鐘意仲可以配佢地手作的麻辣醬吃😋鹽酥肉好食過平時d吉列豬排十倍夠厚、嫩又多汁老闆娘仲話係佢地秘製的飲品今次無叫到 但食牛肉麵或便當🍱可以半價加都幾好👍🏻📌阿木台灣麵 (旺角)地址:旺角廣華街8號地舖電話:2311 9922
🍜 麵麵麵麵麵麵麵麵麵 請你食麵
粗麵 幼麵 撈麵 拉麵定係手打麵?

🤣 今次係「阿木台灣麵」👍🏻
台灣人開主打手製麵😋
老闆娘熱情招待,環境衛生,燈光光猛。

🍜紅燒牛肉麵

老闆娘仲話係佢地秘製的

飲品
今次無叫到 但食牛肉麵或便當🍱可以半價加
都幾好👍🏻

📌阿木台灣麵 (旺角)
地址:旺角廣華街8號地舖
電話:2311 9922
2019-10-22
雖然我經常吃西餐,但有時也會想吃其他菜~和朋友在旺角邊逛街邊聊天,講下往事就講起我們的第一個旅行是去台灣,之後朋友提議不如食台灣菜,見到《阿木台灣麵》就入去一起尋找台灣的味道和我們的回憶~入到去光線充足,環境乾淨又舒服👍🏻老闆娘親自幫我們點餐,態度非常友善和熱情❤️我們點了芝士肉鬆蛋餅,蛋味充足而且蛋皮唔厚,配上芝士和肉鬆,味道更層次。另外加了一個小菜 - 家傳鹹酥雞,炸得好脆,而且調味調得不錯,不會太鹹和太油✨至於main dish當然要叫招牌台灣麵啦🤣呢碗紅燒牛肉牛筋麵真的很推介😭它的牛筋超易咬開,加埋濃郁的湯底,我用了超短時間就把它光光了🤭🤭🤭台灣食品當然少不了飲品,由於我太愛奶蓋😍所以點了芝士奶蓋炭燒烏龍,香濃的奶蓋加上甘香的烏龍,味道讓人樂而忘返🤣仲有一樣超值得提就是它們家的辣椒漿是自家製的👍🏻難怪朋友吃的麻辣拌麵這麼香口惹味,現在只要$40,就可以帶這個自家制醬汁回家啦❤️
雖然我經常吃西餐,但有時也會想吃其他菜~
之後朋友提議不如食台灣菜,
見到《阿木台灣麵》就入去一起尋找台灣的味道和我們的回憶~

入到去光線充足,環境乾淨又舒服👍🏻
老闆娘親自幫我們點餐,態度非常友善和熱情❤️

家傳鹹酥雞

至於main dish當然要叫招牌台灣麵啦🤣

芝士奶蓋炭燒烏龍

麻辣拌麵
現在只要$40,就可以帶這個自家制醬汁回家啦❤️
家傳鹹酥雞
2019-10-22 42 瀏覽
台式炸豬大腸炸到外表香脆肉嫩帶有點嚼勁好邪惡😈芝士肉鬆蛋餅、玉米蛋餅食落分別不大 一份6件 蛋味都幾濃因為外賣的緣故食果時蛋餅內的芝士凍左拉吾到絲 但都好食😊下次有機會會試下堂食

台式炸豬大腸
炸到外表香脆肉嫩帶有點嚼勁
好邪惡😈

芝士肉鬆蛋餅、玉米蛋餅
食落分別不大 一份6件 蛋味都幾濃
因為外賣的緣故食果時蛋餅內的芝士凍左拉吾到絲 但都好食😊

下次有機會會試下堂食
2019-10-21 34 瀏覽
每次想起台灣美食,最早想起的總是牛肉麵。在香港試過的牛肉麵大大話話可能超過二十間店,想不到最令我心動的居然是間試業中的小店。小店位於油麻地一帶,職員熱情的在門口招呼,就算是四點多的時間也有不少人在排隊等候。我和朋友食得辣,所以點了麻辣牛肉麵,牛肉有四大執,炆至入口即化又不至於糊口,十分美味。湯頭很濃厚又不會太油膩,是可以飲上幾口的程度。不得不提是這家自家制辣醬,入口麻痺的感覺十分有趣,留辛不太久所以不是吃得辛苦得辣,令人上癮。

湯頭很濃厚又不會太油膩,是可以飲上幾口的程度。

2019-10-19
2019-10-16 44 瀏覽
期待了很久,很想回憶台灣味。要齊人才可以入座,雖然地方很小,也很快便安排了入座。叫了一碗紅燒牛肉牛筋麵,芝士肉鬆蛋餅,炸大腸,肉躁飯,芝士奶蓋烏龍加珍珠及冬瓜茶。覆單的姐姐將紅燒讀了蕃茄,肉躁讀了魯肉... 不過落機是另一位姐姐,anyway 張單上的食物是正確的。好快就上菜,牛肉麵的牛肉很好吃,牛筋比較硬,下一次應該會凈叫牛肉麵,湯底不錯,加秘製麻辣是另一個吃法,也不錯!肉躁飯的飯很大碗,相比之下肉躁就不夠😂然後芝士奶蓋比較薄的一層,珍珠是比較特別,但不是我杯茶,冬瓜茶就是普通味。最後一直等,蛋餅及大腸一直沒有上菜。再看一看單,原來一直沒有幫我們落機大腸。而蛋餅有下單但卻漏左上。令人有點不愉快。告知姐姐漏單很快就上返蛋餅,下次再試大腸吧
期待了很久,很想回憶台灣味。
要齊人才可以入座,雖然地方很小,也很快便安排了入座。
肉躁飯的飯很大碗,相比之下肉躁就不夠😂
最後一直等,蛋餅及大腸一直沒有上菜。
2019-10-14 138 瀏覽
旺角廣華街附近近年來多了不少特式餐廳營業,亦吸引了吃貨的我到此處找好吃😋未決定落腳點之際,突然聽到有人以普通話作招徠,才發現這間台灣人開的台式料理餐廳—阿木台灣麵。進店後,發現整間店裝修簡潔,燈光明亮,而老闆娘更很熱心以普通話向我們推介店內名物,更指明不得不試一下他們的手製麵和辣椒醬😋最後我們二人點了紅燒牛肉麵、家傳鹽酥肉、肉燥蕃薯葉、芝士岩鹽奶蓋四季春青茶及金桔檸檬四季春。家傳鹽酥肉和肉燥蕃薯葉是最先上菜的菜式,未先品嚐鹽酥肉,已經知道其色、香、味均令人食指大動,而碟上的吸油紙更看到沒半分多餘的油,可見準備時間充足。咬一口,是有別於港式吉列豬排的感覺,是十分爽口和「Q彈」,真是萬分推介的菜式。肉燥蕃薯葉上的肉燥,十分香,而豬肉肥瘦比例均等,是很好的下飯菜😂👍🏻紅燒牛肉麵和兩杯飲品亦隨之而來。先嚐一口湯底,感受到老闆娘下了不少肉和蔬菜來製成湯底,十分濃郁。而麵是手作的,很有質感,配湯一流。而燉牛肉,我很怕其他店燉得硬硬的,但這間不單沒有很硬,更是很嫩,不是一般冷凍牛肋條能比擬,台灣味滿滿👍🏻🥰最後,芝士岩鹽奶蓋四季春青茶及金桔檸檬四季春,兩杯均能感受到淡淡的青茶香味,但配上濃郁的奶蓋,

家傳鹽酥肉

肉燥蕃薯葉

紅燒牛肉麵

最後,芝士岩鹽奶蓋四季春青茶及金桔檸檬四季春,兩杯均能感受到淡淡的青茶香味,但配上濃郁的奶蓋,別有一番滋味。

如果再來旺角覓食,阿木台灣麵實屬首三選😋
2019-10-08
家傳鹽酥肉
肉燥蕃薯葉
紅燒牛肉麵
2019-10-12 89 瀏覽
🍜油麻地.正宗台灣牛肉麵🍜今日為大家介紹係廣華街一間非常用心,有質素的台灣餐廳!餐廳由台灣人主理,連廚師同大部分店員都是台灣人!所以從進店一刻,點單開始,到食物的風味都非常正宗👍🏻有一種好似去左台灣既感覺!🇹🇼首先,點單方式是用可擦式蠟筆在膠片餐單上劃自己喜愛的,然後膠片餐單可以清理,再重用。呢個正正就是台灣小店常用到既點單方式☺️至於食物方面,一樣非常足料!🌟紅燒牛肉牛筋麵($69)👉🏻我食麵既習慣,第一啖係先飲湯。第一啖湯有好濃郁既牛肉味,之後撈勻左面頭的酸菜,就會隱約飲到酸酸地既味道。非常之開胃👉🏻麵條是自家製的手工麵,而你亦可加$3轉粗既關廟麵(不過當日賣晒)🤣但唔緊要,本身預設既手工麵都已經好好食,夠彈牙~👉🏻厚切牛肉🐮呢個真係不得了,我未見過咁厚既牛肉🙈。佢既肉同脂肪分佈均勻,食到好香既油脂味,而且煮得好腍,好似係口融化咁😍👉🏻牛筋🐮超級大條!真是沒有在省的!我本身以為口感會好柔軟,滑嘟嘟個種。但呢個係雙反,係比較有𡁻勁。唔算係我最愛,但係會食到豐富膠質🙈(你知啦,女仔最在意呢d架嘛😍骨膠原喎🤩)🌟特別推介🌟店員叫我試下加埋佢地自家製既麻
🍜油麻地.正宗台灣牛肉麵🍜

今日為大家介紹係廣華街一間非常用心,有質素的台灣餐廳!

至於食物方面,一樣非常足料!

🌟紅燒牛肉牛筋麵($69)

🌟特別推介🌟店員叫我試下加埋佢地自家製既麻辣醬一齊食;的而且確係會令碗麵既風味更出,更有層次😋搞到以家都心思思有d掛住添...而如果試過鐘意,其實仲可以原罐帶走架!($48)😋

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
小吃&甜品

🌟芝士肉鬆蛋餅($42)
👉🏻肉鬆甜甜的,配埋鹹香的芝士蛋餅,真心一流👍🏻👍🏻👍🏻有好多肉鬆😍

🌟冰糖雪耳桂圓芋圓湯($32)
👉🏻芋圓是三色芋圓,分別有紫薯,蕃薯🍠,芋頭三款,口感比較實淨,唔算超煙韌。不過每一隻色既味道都做到好出,好明顯食到分別👍🏻一解我對芋圓既思念😍😚

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
總結:今篇打得太長。CP值爆高,總之交比你試就知道了☺️唔會中伏!我下次都仲想食😋

📍阿木台灣麵
地址: 旺角廣華街8號

2019-10-09 132 瀏覽
今日係旺角發現開咗間台灣小館子,睇落好似唔錯,仲好多人,一於試下。坐下後,發現老闆娘一口台式普通話,感覺更地道。我覺得食台灣野,一定要試牛肉麵,佢地嘅牛肉麵加咗酸菜,麵身夾口彈牙,牛肉用牛展,煮得好冧好入味,湯底都有濃郁牛肉香味,整體好食。台式香腸滷肉飯: 點餐時,侍應好細心問駛唔駛加多d肉燥,我當然卻之不恭。上菜時,佢另外加咗一小碟肉燥俾我。台式香腸好香,唔肥,加上生蒜片好惹味。肉燥食到肉粒,唔算肥,依款都好食。枱面還放咗自家製麻辣醬,我加咗少少落麵,配埋酸菜都唔錯。我見人地嘅冷泡茶係樽上,好吸引,下次都想試下。

坐下後,發現老闆娘一口台式普通話,感覺更地道。

台式牛肉麵

台式香腸肉燥飯

枱面還放咗自家製麻辣醬,我加咗少少落麵,配埋酸菜都唔錯。

我見人地嘅冷泡茶係樽上,好吸引,下次都想試下。

2019-10-09
台式牛肉麵