2020-01-16 10568 瀏覽
在旺角的這條街都有不少食市,其中有間台灣麵都有不少人等位,喜歡台灣菜的我都忍不住來試,這裡的麵飯都多選擇,其中有款蕃茄牛肉麵都幾吸引我,就叫了一個,蕃茄味沒想到那麼濃郁,仲有蕃茄肉裡面,牛肉好入味又軟熟有牛肉味,麵質有口感夠彈牙。小食古早味炸排骨,皮帶脆而入面豬扒厚薄剛好有口感之餘肉味和肉質都保持到。飲品飲了凍飲的黑糖珍珠奶茶,不會十分甜而珍珠有咬口,奶茶味都不錯,不會太奶味重,坐得都幾舒服價錢又抵食,可以下次來食過。

2020-01-14 9929 瀏覽
之前食過這裡的牛肉麵不錯今晚再來過,等了一陣就入去吃,今次我就叫了這個家傳鹽酥肉便當,原來這裡的鹽酥肉是一條條,好香又脆又保持到肉汁不會太乾身,當然仲要這裡三款前菜都是我期待,和上次的前菜又不同,蛋入味有口感,菜甫配飯十分夾。小食再叫了台灣小香腸,皮脆又濃味再夾蒜食最好味。飲品芝士奶蓋炭燒烏龍仲可以轉小甜少冰,不太甜有芝士同烏龍茶香,少冰都夠凍。上次食牛肉麵試過這裡的辣醬好香又夠辣,今次最後忍不住買了這裡的辣醬回家吃。

2020-01-11 10743 瀏覽
Been hearing a lot of positive comment for this restaurant and decided to come over to have a try. We came here on a weds night and it’s already packed with people lining up for the food. We ordered a few recommended dishes - egg rolls, fried pork, Taiwanese beef noodles! fried pork came first with a lot of pieces on plate and it was fried perfectly- crunchy outer layer and soft meat in the inner layer. we ordered Taiwanese tea to go with it and it was fresh and tasty.after this, the noodles fin
after this, the noodles finally arrived with different kinds of beef inside the bowl, soft and delicious. Soup base is lighter than usual which is similar to the Taiwanese type as their own came from Taiwan 🇹🇼
last the egg roll also arrived freshly, hot - made from melted cheese, pork floss and egg. It was heavenly tasted with the perfect amount of sweet sauce.
super yummy! We loved it.
they also have their own home made spicy sauce which one can purchase, will definitely give it a try next time!
overall, quality meal with affordable pricing.
  • 紅燒牛肉牛筋麵
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 家傳鹽酥肉
2020-01-10 12438 瀏覽
朋友帶我黎食呢間台灣麵。間店係旺角廣華醫院附近一條小街中,眼見四周都有不少其他的食肆,原來呢度都有甘多好野食。我地入去坐低,來自台灣既老闆娘就好親切甘同我地介紹佢地個餐牌。我決定叫返碗紅燒牛肉牛筋麵。佢地既紅燒湯底唔會好油,但卻有濃郁既牛肉味。牛肉好厚身,看起來堅挺,但吃起來偏偏相反,超柔嫩。牛筋超淋,有入口即溶既感覺同。佢地既手工麵好有嚼勁,好好食的。小食方面我叫咗炸豬大腸。呢個亦係好好味。豬腸外皮好脆,薄薄的。而且放耐左都係咁脆。飲品叫左芝士奶蓋炭燒烏龍茶。烏龍茶味好重,不過我覺得芝士奶蓋味略淡,可能因為我係芝士迷。但就甘淨食一啖奶蓋,味道就濃好多。 另外,老闆娘介紹我哋買咗一樽自家製麻辣椒醬。即場好識佢都有得加黎試下,好惹味,我平時好怕食麻辣,但試完覺得都幾好食,同加落個麵,味道都會提升,再加上佢有蝦米🦐仔係入面。我地都買左一樽返去食。

2020-01-10 9888 瀏覽
這天因為工作的需要於旺角停留了一段長時間, 到達午餐的時間, 也就是需要醫肚子的時間了, 我找了一家位於醫院附近的 台式料理店。我點選了麻辣牛肉面, 麻辣味還不錯,麻辣比重剛剛好,6分麻4分辣, 沒有因為麻而搶過了辣的味道,也不會因只有辣而失去了麻辣的真諦。 如果覺得麻辣味不夠重還可以添加麻辣醬, 另外牛肉方面厚切不在話下,使用性價比極高的牛展,更是一大佳話。喜愛更可即場購買自家製麻辣醬,內裏含蝦成分一樽仔48元,對蝦敏感的朋友要小心。

現在大家都知道覓食的大方向都變了好多,由以前的要講打卡力 / 星星指數 / 新鮮感等等,到現在大家要加入「顏色良心指示」,因此大家都比以前更用心更用力找合適的店子好好「懲罰」。上星期要同一群「Minions」去旺角附近的酒吧聚會,所以到了旺角先行下。本來都唔打算係酒吧吃飽(要飽應該要好貴),所以諗住自己吃碗麵打打底。見到新開的台灣麵,查一查由台灣人開設,幾穩陣,一於入去試試。一個人吃又吃不多,一小食一碗麵加個飲品,Pre-飲酒剛剛好。紅燒牛肉麵 ($65)它是台灣主菜中我必點的是食物,這裡的牛肉麵份量很多,有四五塊大大件的牛腱肉,筋肉層次分明,好吃的樣子似的。那個肉一吃就是化了一樣,滷汁都透在肉裡,非常入味。嚼下去又沒渣,又有肉味。一問之下才知道它們的紅燒牛肉是用了超過12小時燜煮,怪不得它看來很完整很漂亮,一吃就是化在嘴裡。肉好吃但麵亦不要小覤。店用的全是自家手工麵,很有彈性很掛湯,浸湯久了仍然不會太糊,口感很好。湯是紅燒牛肉麵的精髓,當然不可以浪費它的湯。第一口湯可能你會覺得甜了點,濃了點,其實你要加上旁邊的酸菜(沒炒酸菜根本不正宗)及蔥,混在湯裡一齊喝,感覺才在﹗店裡酸菜都是由老

紅燒牛肉麵 ($65)
湯是紅燒牛肉麵的精髓,當然不可以浪費它的湯。第一口湯可能你會覺得甜了點,濃了點,其實你要加上旁邊的酸菜(沒炒酸菜根本不正宗)及蔥,混在湯裡一齊喝,感覺才在﹗店裡酸菜都是由老闆用自家配方炒製,酸的惹味醒胃跟湯的甜就平衡回來,搭得很似的。一口湯,一口麵,一口肉,就是完美。
如果你愛吃辣,可以加入店裡自家炒製的麻辣醬(含有蝦成份),吃下去有麻、微辣的感覺,卻是很香的風味,口感有種像蝦籽顆顆的,加入麵/小吃又是另一番風味,愛它的話可以用$48貫一瓶回家。
滷牛筋 ($46)
我日常的最愛,好多地方都有得吃,但好吃不多,很多都不夠化,仍然好硬的質惑,燜煮的時間不夠。這裡煮的很好,不會淋到溶化、散唒,有如花膠黏稠的口感,加入它全滷透在牛筋裡,味道及質感都超讚。
黑糖珍殊奶綠四季春($32)
吃得濃濃的是時候清清地喝杯凍飲,雖然是黑糖珍珠,不會太甜,珍珠亦有嚼頭但未算入味,奶茶清甜不瀝,舒服。
店裡還有好多選擇,鹹的有蛋餅、鹽酥雞等,甜的還有人人都愛的芋圓,必定合到大家不同的口味。除了性價比高,更欣賞店老闆用心的製作,自家製手工麵、麻辣醬、酸菜,用了超過12小時燜煮的紅燒牛肉牛筋,全都是心機野。沒有特色的包裝,就有地道的風味及滿滿的誠意。
其實所有美食/事情,都不是單靠一樣就成事,就如紅燒牛肉麵,裡面有牛肉、麵、湯、及酸菜。再矜貴的肉,沒有質素的麵和濃厚的湯,肉再好都是白費;沒有酸菜及蔥花,同樣襯不出湯的精華及滋味。只有同心才可成就最好;缺一不可。
2020-01-04
2020-01-06 11049 瀏覽
今次夜晚嚟到油麻地食台灣菜 阿木台灣菜餐廳雖然空間不大勝在溫暖 餐廳仍是試業中,店員服務態度很好,環境衛生。餐廳非常受人歡迎,六點半到八點半 人流十分多 九點入座 粒粒菠蘿🍍四季春 酸甜酸甜 茶味唔係太出 小食鹽酥雞 ($38) 皮酥脆 肉嫩 唔會乾身 最緊要 唔會油膩膩今次叫左個麻辣牛肉麵($65) 首先要講下 佢嘅肉係好厚身 一碗有五塊 十分足料 雖然個名麻辣但湯底微辣同好有香料味 麵嘅質地很Q 同場仲有自家製麻辣醬另加入蝦米🦐 非常香,香料味勁 堂食試過岩味更提供小瓶出售($48) 最最最值得推介嘅就係 台式炸大腸 ($39) 外脆內嫩 十分可口 最緊要唔會非常油膩 加上自家製麻辣醬 風味十足
今次夜晚嚟到油麻地食台灣菜 阿木台灣菜

餐廳非常受人歡迎,六點半到八點半 人流十分多 九點入座

粒粒菠蘿🍍四季春 酸甜酸甜 茶味唔係太出

雖然個名麻辣但湯底微辣同好有香料味 麵嘅質地很Q

2020-01-05 129 瀏覽
這家店剛開的時候吃過一次覺得真的他家的玉米蛋餅很好吃昨天去了旺角所以又去了他家吃飯我們叫了一個滷肉飯和一個麻醬拌麵本來想另叫玉米蛋餅,可是發現沒有了所以再另叫了一個芝士肉鬆蛋餅滷肉很香又入味,拌著飯吃真的好開胃口,不過略覺得份量有點小,男生的話應該要兩份才可以🤣🤣麻醬拌麵的麻醬偏甜,不像我們平時吃的那種比較濃郁的花生味,反而他家是花生味比較淡偏甜的那種,里面還加了靑瓜絲,拌著麵一起很淸爽,不會太膩芝士肉鬆蛋餅是我最愛,里面的芝士是半溶的狀態,非常濃郁的芝士味,再加上熱騰騰的蛋,香氣撲鼻,另加上肉鬆,很香脆,增加口感,真的很好吃,這個真的必叫整體來說講是一家不錯的台灣菜
這家店剛開的時候吃過一次
覺得真的他家的玉米蛋餅很好吃
昨天去了旺角所以又去了他家吃飯
我們叫了一個滷肉飯和一個麻醬拌麵
本來想另叫玉米蛋餅,可是發現沒有了
所以再另叫了一個芝士肉鬆蛋餅

整體來說講是一家不錯的台灣菜[得意]

• 芝士肉鬆蛋餅
2020-01-05 9569 瀏覽
旺角鬧市中,途路小店,時間是下午茶時段,竟然有愈八成食客。隨即叫了碗蕃茄牛肉牛筋麵,單看外貌巳覺得不錯,大大塊的牛肉,粗粗的牛筋,附上酸酸甜甜,滿有蕃茄粒的湯底,真是意想不到的好味。牛肉又大又厚身但很軟淋,牛筋煮很入味,最重要是麵底有很好的口感,彈牙好爽,份量不少。配上一杯濃郁的芝士奶蓋四季春,平凡中添不平凡,绝對值得一試。坐了一會,又叫了一碗甜品,就算好飽,食甜品都係有另一個胃的,叫了綜合芋圓嫩仙草,裹面真的甚麼都有,紅豆,綠豆,珍珠,芋圓,薏米 ,仙草。好大碗又甘足料,一個人真係食唔晒,另外仙草都好味,不過可能食完面太濃味,要飲啖水清一清口腔,味道會比較突出。另外推介自家製麻辣醬,內有小蝦米,啱我口味,提升味覺。

另外推介自家製麻辣醬,內有小蝦米,啱我口味,提升味覺。
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
  • 綜合芋圓嫩仙草
2020-01-04 11129 瀏覽
阿木台灣麵放工約咗舊同事去旺角食lunch,去返以前我們返工附近,見到有間試業中嘅舖頭:「阿木台灣麵」🍜。雖然有人排隊,但多人排應該係唔錯嘅舖頭,所以就試下,等咗一陣就入得😋侍應好快手就比Menu我地,好環保,Menu過咗膠,用蠟筆下單,用完抹乾淨就可以再比另一枱客用,值得一讚👍,另外,其中一幅牆壁上貼滿支持香港的post cards 好warm😍我們點了🥢番茄牛肉牛筋麵 🍜🥢紅燒牛肉牛筋麵 🍜份量十足,牛筋牛肉好嫩,熱辣辣,麵條軟硬適中,不錯🥢鹽酥雞香脆可口嘅炸雞,唔乾,好juicy ,味道也不會好咸,有好多舖頭整這道菜會用好多調味料,但這兒處理得恰到好處,不會太咸!🥢花枝丸四粒,不油不膩,好彈牙,四粒唔係好夠喉添😅老闆娘推介我們試埋佢哋的自家抄製麻辣醬,我自己一向對麻辣無太大興趣,但見老闆娘咁熱情款待,就試試,味道不錯,有咬口,少少麻,辣度太算太強,加咗落啲炸物一齊食,的確增加咗食慾😋大家下次行過,可以去試下吖👍#阿木台灣麵地址: 旺角廣華街8號地舖
阿木台灣麵

我們點了
🥢番茄牛肉牛筋麵 🍜
🥢紅燒牛肉牛筋麵 🍜
份量十足,牛筋牛肉好嫩,熱辣辣,麵條軟硬適中,不錯

🥢鹽酥雞

🥢花枝丸
四粒,不油不膩,好彈牙,四粒唔係好夠喉添😅

大家下次行過,可以去試下吖👍

#阿木台灣麵
地址: 旺角廣華街8號地舖
2020-01-04 10881 瀏覽
撐台灣撐香港 星期六放工約咗舊同事經過「阿木台灣麵」見到有數對男女正在排隊, 門口貼著試業中我們便排隊等。 老闆是個說國語的美女,很年輕! 會少少廣東話很可愛。店舖不大,座位有點逼,員工也有四名,十分勤勞。用已過膠嘅菜單上面用紅蠟筆下單。在台灣旅行就是用這種方式下單,感覺十分方便環保及清晰,而牆壁上也貼滿台灣支持香港的便利貼。我們點了番茄牛肉牛筋麵 / 紅燒牛肉牛筋麵 $69- 熱辣辣份量滿滿台灣麵 ,一邊牛筋一邊台灣牛肉類似香港的牛展 , 中間放著滿滿的酸菜,我還加了老闆娘極力推介的自家製麻辣醬,初嘗小小嘴唇已有麻麻痺痺的感覺沒有太辣,加完再加,十分好味。 牛筋很Q彈 而且充滿高濃度膠質, 會黐牙。 牛肉十分柔嫩軟塌,都不用咬,不會鞋口。 麵條雖然不及台灣的粗,但麵條質地彈牙爽口。 嘗了一口同事的蕃茄湯底十分濃郁香甜。鹽酥雞$38 - 份量比想像中多, 都是用瘦雞球肉, 肉質結實,鹽酥味香濃 ,唔係死咸, 沒有太大負擔。跟牛肉麵或便當,餐飲半價去冰 黑糖珍珠鮮奶$17 - 珍珠粒粒分明,無痴住一大舊,很有趙口。黑糖溝鮮奶甜度岩岩好,香滑得得。老闆員工笑容很親切 ,十分難得,會再幫襯。
撐台灣撐香港
星期六放工約咗舊同事

用已過膠嘅菜單上面用紅蠟筆下單。

我們點了

自家製麻辣醬

番茄牛肉牛筋麵

嘗了一口同事的蕃茄湯底十分濃郁香甜。

鹽酥雞

跟牛肉麵或便當,餐飲半價
去冰 黑糖珍珠鮮奶

老闆員工笑容很親切 ,十分難得,會再幫襯。 放工講出嚟已經兩點,其實也是我的午餐也吃得很飽,十分滿足。
2020-01-04
下午茶
自家製麻辣醬
番茄牛肉牛筋麵
鹽酥雞
去冰 黑糖珍珠鮮奶
2020-01-04 9692 瀏覽
一定會再幫襯!一係因為老闆娘好好人,二係啲食物性價比同質素真係好高!2個人每人叫左一樣主菜小食同飲品,緊係試下台灣地道魯肉飯啦,職員好友善見我地大包細包主動問我地轉唔轉卡位,上菜速度快。魯肉好大碗而且賣相不俗,米飯好好咬口夠煙韌大粒,滷水蛋好味,魯肉汁足料肉碎同埋豬腩肉,重點係佢食到碗底唔油!平時食好多台灣野去到最底會成碗油但佢係乾的!鹽酥雞都係!隔油功力好好,雞肉係juicy,仲有熱珍珠奶茶都好正特別冬天飲落去爽啊!大力推薦佢個自家制麻辣醬,撈飯落湯支麵都一流,因為材料有埋蝦變相就好香麻味,但食落又唔係太辣,自己好喜歡呢種味,有興趣都可以買樽返去食支持下小店!
2020-01-03 49 瀏覽
好耐冇出旺角喇, 臨近歲晚 唔想同人逼,都係早啲出嚟買嘢先, 行到兩點幾真係有啲肚餓 , 突然間想食台灣嘢就搵附近有冇得食啦, 見到間叫~阿木台灣麵, 裡面鬼死咁多人, 兩點幾仲要等位🙊唔係真呀, 呢個鐘數都仲要等位,應該唔差得去邊, 等咗大約十分鐘左右,有位喇,雖然地方細細, 但都坐得幾舒服, 一坐低老闆娘就拎餐牌畀我哋, 見到餐牌上寫住(好食), 咁梗係揀呢啲啦🤣我哋叫咗 紅燒牛肉牛筋麵, 鹽酥肉肉燥便當, 台式炸大腸, 粒粒鳳梨紅茶 ,芝士岩鹽奶蓋四季春先講下牛肉麵先 😋我成日以為茶木已經好好味 呢間直情好味道想encall, 牛筋好淋好滑身, 直情有骨膠原喺個口度浪下浪下, 牛肉淋身之如, 仲入未到不得了,再加埋佢嘅秘製麻辣醬😋😋😋 簡直齒頰留香, 鹽酥肉拎到埋你覺得好突然,一條條 炸大薯條咁, 真係炸得剛剛好,完全唔鞋口仲有肉汁漏出嚟👍🏻👍🏻, 花枝丸彈牙, 又唔太鹹 好香, 個炸大腸真係不得了,之前仲諗住喺街邊食, 好在冇姐真真正正食得出 外脆內軟 😍鍾意食 豬大腸一定要點, 我杯 岩鹽奶蓋,係我鍾意嘅重奶味超滑, 仲要配埋四季春甜甜地好好味, 今日呢餐真係 食得好開心樣樣
先講下牛肉麵先 😋我成日以為茶木已經好好味 呢間直情好味道想encall, 牛筋好淋好滑身, 直情有骨膠原喺個口度浪下浪下, 牛肉淋身之如, 仲入未到不得了,再加埋佢嘅秘製麻辣醬😋😋😋 簡直齒頰留香, 鹽酥肉拎到埋你覺得好突然,一條條 炸大薯條咁, 真係炸得剛剛好,完全唔鞋口仲有肉汁漏出嚟👍🏻👍🏻, 花枝丸彈牙, 又唔太鹹 好香, 個炸大腸真係不得了,之前仲諗住喺街邊食, 好在冇姐真真正正食得出 外脆內軟 😍鍾意食 豬大腸一定要點, 我杯 岩鹽奶蓋,係我鍾意嘅重奶味超滑, 仲要配埋四季春甜甜地好好味, 今日呢餐真係 食得好開心樣樣都好好味,讚👍🏻👍🏻
順帶一提,佢個麻辣醬有得買㗎, 大家可以買返樽走😂😂😂
紅燒牛筋牛肉麵
紅燒牛筋牛肉麵
2020-01-03 24091 瀏覽
太座話要去家樂坊買衫,一家三口都好耐冇去嗰邊,唔揸車由石門坐鐵路出去都好快又方便!出到去都十人十睇吓有咩食,發現到呢間台灣麵呢個鐘數仲係咁多人,於是入去試吓有咩咁好食,坐低唔知食乜,睇餐牌見到標示“好吃”之類照點唔會點錯,一定係招牌食品!食台灣麵當然首選係食牛肉麵,個人較喜歡食牛筋,叫咗紅燒牛肉牛筋麵,牛肉夠淋有肉味,牛筋一定唔可以硬,呢度夠軟身有食骨膠原嘅感覺;湯底濃度適中,唔會飲完覺得口渴;家傳鹽酥肉便當,夠膽叫家傳果然名不虛傳,條狀外形以為古怪,食一啖就知從來未食過咁好食嘅鹽酥肉,加上適嘅量肉燥飯,吃清光!炸花枝丸已經好味但都唔夠台式炸大腸咁驚喜,慶幸之前冇喺隔離街食街邊炸大腸,呢度皮脆肉滑,唔會過鹹,廚師好嘢!太座飲芝士岩鹽奶蓋青春茶,佢話更勝出面嘅茶舖,我揀咗金鑽鳳梨紅茶,每飲一啖都有細細粒嘅菠蘿,又唔太甜,所以我建議大家唔使點少甜;值得一提係呢度嗰隻自家制麻辣醬,對於唔嗜辣嘅我都覺好香口,難怪嗜辣嘅太座係咁加,最後仲買咗一樽返屋企!我見到餐牌仲有好多款食品都好吸引,好似炸甜不辣、芝士肉鬆蛋餅唔係度度有,下次一定叫嚟食!期待!
家傳鹽酥肉便當
2020-01-03
午餐
  • 自家制麻辣醬
2019-12-25 64 瀏覽
聖誕節怕到處沒有位置,選擇了這家台式小店,一直都很喜歡台灣菜,鹽酥雞,滷肉飯,台式香腸以及港式奶茶,這家鹽酥雞味道還可以,但是感覺炸的不透,起司蛋餅不錯,奶茶不夠台式,反而有點港式