2020-01-10 12440 瀏覽
朋友帶我黎食呢間台灣麵。間店係旺角廣華醫院附近一條小街中,眼見四周都有不少其他的食肆,原來呢度都有甘多好野食。我地入去坐低,來自台灣既老闆娘就好親切甘同我地介紹佢地個餐牌。我決定叫返碗紅燒牛肉牛筋麵。佢地既紅燒湯底唔會好油,但卻有濃郁既牛肉味。牛肉好厚身,看起來堅挺,但吃起來偏偏相反,超柔嫩。牛筋超淋,有入口即溶既感覺同。佢地既手工麵好有嚼勁,好好食的。小食方面我叫咗炸豬大腸。呢個亦係好好味。豬腸外皮好脆,薄薄的。而且放耐左都係咁脆。飲品叫左芝士奶蓋炭燒烏龍茶。烏龍茶味好重,不過我覺得芝士奶蓋味略淡,可能因為我係芝士迷。但就甘淨食一啖奶蓋,味道就濃好多。 另外,老闆娘介紹我哋買咗一樽自家製麻辣椒醬。即場好識佢都有得加黎試下,好惹味,我平時好怕食麻辣,但試完覺得都幾好食,同加落個麵,味道都會提升,再加上佢有蝦米🦐仔係入面。我地都買左一樽返去食。