2019-10-11 304 瀏覽
阿叔泰麵係元朗開左唔係好耐,但間唔中都會聽到人講,因為之前有疊疊碗,細細碗麵十蚊起。今次同朋友就黎試下,果然很地道泰味。店內裝潢兩邊都是插畫,有一點可愛風。播著泰文歌,超有泰feel!因為天氣熱,所以先來野飲!同朋友一樣,兩杯lime soda。 可以選擇走甜的,因為正常版本都會有半杯糖水。我的是雞肉船麵配金邊粉,粉量超多,絕對不會吃不飽!炸豬皮脆脆的,但一浸湯就會淋,所以要襯未浸湯吃!雞肉船麵是雞鎚及雞腎,雞鎚有3舊,雞腎兩片,很不錯!朋友點的是牛肉船麵,有牛肉及3粒牛肉,她超喜歡飲湯!湯底顏色淡啡色,但有濃濃牛味。整體而言,老闆很照顧食客!服務也很好呢!而且食物不用等很久,份量也很足夠!價錢也很抵!阿叔泰麵會變成我的食堂!下次會想試埋小食!
今次同朋友就黎試下,果然很地道泰味。

雞肉船麵是雞鎚及雞腎,雞鎚有3舊,雞腎兩片,很不錯!

阿叔泰麵會變成我的食堂!下次會想試埋小食!
2019-10-10
2019-10-08 222 瀏覽
去到元朗展開黃店美食tour太久沒吃泰菜來到阿叔船麵點了4道餐點蝶豆花拌麵很清爽開胃 藍藍的像粉絲的麵條十分爽口配上新鮮爽脆的蔬菜 感覺健康配了2隻紅咖哩雞翼香料味很濃郁 也煮得鮮嫩冬蔭功湯金邊粉椰香夠 也比香港平常喝到的冬蔭功湯重香料味青木瓜沙律少了點豆角 顏色不夠繽紛 但辣勁十足 有在泰國吃的感覺 辣得身體自動排汗了斑蘭菠蘿特飲很refreshing 十分解渴 賣相也佳整個店面乾淨整齊 色彩繽紛叔叔侍應們也很有禮貌
去到元朗展開黃店美食tour

斑蘭菠蘿特飲很refreshing 十分解渴 賣相也佳
整個店面乾淨整齊 色彩繽紛
叔叔侍應們也很有禮貌
2019-10-06
$70 (早餐)
2019-09-30 347 瀏覽
今天入元朗,朋友極力介紹泰國🇹🇭船麵店(阿叔泰麵),一入店內不算太大,但整潔,坐下來就叫了豬肉船麵,雞肉船麵及泰式奶茶。1.豬肉船麵⭐️⭐️⭐️⭐️豬肉片肉味鮮甜沒有雪味,豬肉丸爽口(泰國入口),金邊粉滑溜吸晒牛骨湯,美味可口。2.雞肉船麵⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉船麵不是一片片的雞肉,是雞鎚及雞腎,配上牛骨湯鮮甜美味。非常不錯!3.泰式奶茶⭐️⭐️⭐️甜了一點,等冰塊融化些變淡一點會好味些。回味指數⭐️⭐️⭐️⭐️
1.豬肉船麵⭐️⭐️⭐️⭐️
2.雞肉船麵⭐️⭐️⭐️⭐️
3.泰式奶茶⭐️⭐️⭐️
甜了一點,等冰塊融化些變淡一點會好味些。
回味指數⭐️⭐️⭐️⭐️

雞肉船麵
泰式奶茶
雞肉船麵
2019-09-27 195 瀏覽
今日c 小姐好夜先放工,所以我去到元朗都要食住等佢,因為下午茶又食得太飽既關係,今晚都係唔食飯lu ,所以search 下有咩麵食,見到呢間阿叔泰麵,好似新新地,之前都見唔到,泊低架車,好易就揾到!一入舖頭,裝修有擺心機,兩邊牆都係好可愛既畫,最啱打卡!大概有三十個位既小舖,我9點到都八成滿,野食應該都唔錯呀我諗!坐低左太肚餓既關係,真係無等c 小姐,我就食住先,叫左牛肉船麵$58湯底係淡淡既啡色,不過有濃濃既牛肉味,飲左幾啖就跟住老闆既建議加少少辣粉,會更惹味。果然,信老闆係啱既!食到尾差唔多飲哂!除左個湯底,有一條唔知係咩又好脆既野,原諒我,我食完好好味先問老闆係咩,哈哈哈,原來係炸豬皮!!!9:30 last order, c 小姐仲未到呀,點算??😫 同老闆講佢就到,好彩老闆好好人,幫我同廚房講過多幾分鐘先last order, 最後C小姐順利食到佢自己揀既牛肉船麵同豬頸肉!

坐低左太肚餓既關係,真係無等c 小姐,我就食住先,叫左

牛肉船麵$58

• 青檸梳打
  • 阿萊燒豬頸肉
2019-09-25 188 瀏覽
原本打算放假早啲起身出去食個早餐,點之瞓醒都已經成十一點,只好改食午餐想揾間新野試下,於是乎上OpenRice 望一望,被尼間餐廳個名吸引左,阿叔泰麵,好有趣嘅名,一於去試下阿叔煮泰麵嘅手勢如何!店嘅裝修走漫畫風,座位唔算多,雖然係平日嘅中午時段,食客都係一枱接一枱咁,幾乎坐無虛席!一望餐牌,食物種類唔算多,今次就揀左個船麵同兩款小食!枱面都有擺放調味醬料,最緊要係有我喜歡嘅乾辣椒碎午餐時間免費提供飲品,我就揀左杯青檸可樂,青檸冰底配罐裝可樂,爽上網見好多人都大讚酸辣凍雞翼,緊係要叫一份試下,雞翼酸酸辣辣咁,的確係幾醒胃,不過雞翼嘅肉質就有啲「鞋」口!篤篤炸丸,賣相同味道都只屬一般!主角終於出現牛肉船麵,湯底夠濃味,牛腩肉嫩,牛丸又夠彈牙,再配上炸豬皮,好脆口,尼碗船麵的確唔錯可以一試!
枱面都有擺放調味醬料,最緊要係有我喜歡嘅乾辣椒碎
篤篤炸丸,賣相同味道都只屬一般!
主角終於出現
可以一試!
午餐
2019-09-24 96 瀏覽
哇 勁鍾意入面嘅design 超級色彩繽紛 天花上掛滿紙雨傘 好靚湯是okay的 但絕對唔係濃郁嗰堆 飲落好舒服嘅雞腎冇口感 稔bee bee 鬆鬆散散 又冇乜味雞鎚多肉嘅 但係不嫩滑 冇雞汁 有點嚡嚡的 揀咗河粉 是十分大塊的 勁索湯 但係食得好 lao gao 成疊河粉黐埋一齊 仲要係薄薄的 liu開嘅時候就整爛咗好多換句話說 因為有比較 所以覺得呢度只係so so姐不過價錢係好抵嘅正所謂 一分錢一分貨嘛泰式奶茶就好標準likelike!味道:4.5/10阿叔泰麵雞肉船麵 $55📍元朗
湯是okay的 但絕對唔係濃郁嗰堆 飲落好舒服嘅
雞腎冇口感 稔bee bee 鬆鬆散散 又冇乜味
雞鎚多肉嘅 但係不嫩滑 冇雞汁 有點嚡嚡的

換句話說 因為有比較 所以覺得呢度只係so so姐
不過價錢係好抵嘅
正所謂 一分錢一分貨嘛
泰式奶茶就好標準likelike!

味道:4.5/10

阿叔泰麵

雞肉船麵 $55

📍元朗
2019-09-23 121 瀏覽
今日放假,終於可以約朋友仔去元朗西菁街食阿叔船麵(Asok Thai Noodle),上OpenRice 好多人like,所以慕名而來試試入到舖內,麻雀雖小,但裝修得很骨子,牆身有好多卡通圖案,店內播放着泰文歌,好有泰國風情我地order左牛肉船麵及香葉肉碎蛋飯牛肉船麵內有炸豬皮、芽菜、通菜、花生碎,湯底夠濃、炸豬皮夠脆芽菜肥啫啫,同去泰國食嘅船麵一樣香葉玉碎蛋飯,賣相吸引,雞蛋煎得好靚,而肉碎夠晒香辣開胃配埋青檸梳打,個口即刻清涼番曬
我地order左牛肉船麵及香葉肉碎蛋飯
芽菜肥啫啫,同去泰國食嘅船麵一樣
香葉玉碎蛋飯,賣相吸引,雞蛋煎得好靚,而肉碎夠晒香辣開胃
配埋青檸梳打,個口即刻清涼番曬
2019-09-23
  • 香葉肉碎蛋飯
2019-09-22 90 瀏覽
前陣子看元朗開了這家特別小碗麵,特意去試試!環境有泰式風情,店員也很熱情,像到了泰國一樣!😍牛肉金邊粉牛肉淋身牛味重,湯底夠濃,香料味不會過重,金邊粉挺爽口!😋雞肉河粉雞腎挺爽口,雞鎚有驚喜,嫩口易吃!還有配上炸豬皮,非常香脆特別!😊三式雞翼拼盤最特別是酸辣凍雞翼,有咬口,味道也開胃!香茅魚露雞翼味道很突出,喜愛魚露味可一試!紅咖哩雞翼較不同,三款各有特色!😎青檸梳打夠清爽,為這一餐泰式風情畫上完美句號!🤤

牛肉金邊粉
牛肉淋身牛味重,湯底夠濃,香料味不會過重,金邊粉挺爽口!😋

雞肉河粉

三式雞翼拼盤

青檸梳打
夠清爽,為這一餐泰式風情畫上完美句號!🤤

2019-09-20 71 瀏覽
約左朋友係元朗食飯 見佢話想試呢間 就二話不說約左去呢間食 事關之前都已經試過一次 非常唔錯 所以諗都唔諗就帶左佢去到唔洗等位 直接入座 今次坐六人枱但座位有d逼 不過唔緊要 因為呢種小本經營既餐廳本身就唔係食個環境 上次叫左個牛肉船麵 覺得好好食 今次叫左個豬肉船麵試一試碗麵黎到 第一時間試左個湯先 同之前一樣咁濃咁香 入面仲放左炸豬皮 雖然好唔健康 但真係好香 吸左d湯之後 舊豬皮係口入面有溶化既感覺 直頭有衝動叫碟淨豬皮 食到最後d湯差唔多無曬 雖然個湯有維持水準 但係個河粉有少少痴埋一舊 好似食緊布拉腸粉咁 朋友叫左金邊粉 比較無咁吸湯 食到最後都仲有湯淨 所以大家揀麵底個陣記得考慮一下 聽朋友講 船麵本身係細細碗既 估唔到呢到咁夠份量 所以想試好多野既朋友記得都要諗清楚自己既食量 唔好叫太多 一係就叫多d朋友一齊食最後仲叫左個綠奶茶埋尾 飲落似綠茶加斑蘭既味 有d意想不到 飲開泰式奶茶而又想試新野既朋友可以試一試

• 炸豬皮
2019-09-17 130 瀏覽
之前係電視咁啱睇過佢可以挑戰好多碗細船麵,所以好有印象。終於都今日搵到時間去試啦🤣我地2個人,一人叫咗一碗船麵。佢個船麵湯底好濃🤤但佢面頭嘅炸豬皮比我想像中嘅淋少少,我一開頭以為會好脆卜卜嘅🤭 不過佢啲豬肉丸真心surprise到我,好有豬肉味,唔係講緊廢話咖,真係同平時係岀面食嘅有好大分別,真心超正!只係細粒咗少少,不過好食就已經夠啦🥳另外嗌咗個青檸梳打,佢係樽裝個一隻款!好地道🤪不過睇其他食評話小食好似更加正,有機會可以去試多次!不過位置有少少偏,但唔難搵嘅❗️
另外嗌咗個青檸梳打,佢係樽裝個一隻款!好地道🤪
2019-09-12 112 瀏覽
來到元朗這個美食之區 發現這家泰式船麵雖然位置有點偏僻 但其實在身份證中心附近不熟路的話可以開導航就直接到達小店🤔去到的時候已坐爆一半枱了 看來挻受歡迎小店主打泰式食物 環境挻涼快 裝修挻特別·牛肉船麵 HKD$58 裡面有牛肉/牛腩/魚蛋等等配菜 選擇了河粉湯底味道與越南粉湯底相似 但增添辣味挻有趣·雞肉船麵 HKD$52這個是雞膇來的 也是選擇了河粉 湯底味道一樣加了一些七味粉 令到湯底味道更香濃又惹味😋·泰式奶茶 HKD$24泰式奶茶對於我來說是太甜 這家的味道挻香濃奶味很重 與一般的沒太甜 但我是不飲太甜的飲品但味道確實不錯的 喜歡泰式奶茶的朋友不可錯過·泰式檸檬茶 HKD$24這個用青檸檬做成的檸檬茶 與平常飲開的略有不同青檸檬比普通檸檬的功效更佳 挻新鮮的味道耶~

來到元朗這個美食之區 發現這家泰式船麵

奶味很重 與一般的沒太甜 但我是不飲太甜的飲品
但味道確實不錯的 喜歡泰式奶茶的朋友不可錯過

·泰式檸檬茶 HKD$24

這個用青檸檬做成的檸檬茶 與平常飲開的略有不同
青檸檬比普通檸檬的功效更佳 挻新鮮的味道耶~
2019-09-08
10 分鐘 (堂食)
2019-09-11 1074 瀏覽
今日係西菁街呢個轉角後巷位搵到呢間阿叔泰麵附近係D整車整件嘅舖,顯得呢間野十分隱蔽唔係特登嚟呢度真係唔知開咗間餐廳係到望入去又見到好多人食緊架wo!再望一望門口個Menu,款式都幾吸引,就不如試下新野啦入到去個店舖細細,但環境裝修睇得出用心佈置充滿住泰式嘅風格,天花掛滿一d泰式風格的裝飾,牆面又有d泰拳褲,餐具都十分colorful,幾頂癮★★★★招牌牛肉船麵 $58第一次食緊係試佢招牌船麵啦,麵底揀咗金邊粉但原來佢呢間金邊粉係偏幼身,比米粉粗D但就比米粉更淋身,更索到牛骨湯底嘅味個湯底真係好正,有驚喜!香濃得嚟帶d甜,夾埋d吸滿汁嘅金邊粉食一流呀!牛腩都非常抵讚,大大舊,濃濃的牛肉香味,有肥有瘦,食落又滑又淋,非常鮮嫩相較之下牛丸就比較普通,不過都好彈牙有口感配菜有芽菜同切得好細條嘅通菜仔,平時唔鍾意食配菜嘅我都覺得好易接受又爽口,仲有條炸豬皮,浸一浸再食都唔錯更惹味★★★★阿萊燒豬頸肉 $52呢個燒豬頸肉又係好抵讚,燒得非常之好,微微焦香,配埋個醬汁食甜甜地,好味!不過份量較少稍貴雖然好想試埋佢地D泰式奶茶,但唔方便飲凍野住,店家都有得提供免費熱水,十分好!阿叔泰麵整體評分★★★★
今日係西菁街呢個轉角後巷位搵到呢間阿叔泰麵
附近係D整車整件嘅舖,顯得呢間野十分隱蔽
唔係特登嚟呢度真係唔知開咗間餐廳係到
望入去又見到好多人食緊架wo!
再望一望門口個Menu,款式都幾吸引,就不如試下新野啦

入到去個店舖細細,但環境裝修睇得出用心佈置
充滿住泰式嘅風格,
天花掛滿一d泰式風格的裝飾,
牆面又有d泰拳褲,餐具都十分colorful,幾頂癮

★★★★招牌牛肉船麵 $58
第一次食緊係試佢招牌船麵啦,麵底揀咗金邊粉
但原來佢呢間金邊粉係偏幼身,比米粉粗D
但就比米粉更淋身,更索到牛骨湯底嘅味
牛腩都非常抵讚,大大舊,濃濃的牛肉香味,
有肥有瘦,食落又滑又淋,非常鮮嫩
相較之下牛丸就比較普通,不過都好彈牙有口感
配菜有芽菜同切得好細條嘅通菜仔,
平時唔鍾意食配菜嘅我都覺得好易接受又爽口,
仲有條炸豬皮,浸一浸再食都唔錯更惹味
招牌牛肉船麵

★★★★阿萊燒豬頸肉 $52
呢個燒豬頸肉又係好抵讚,燒得非常之好,
微微焦香,配埋個醬汁食甜甜地,好味!
不過份量較少稍貴
阿萊燒豬頸肉

雖然好想試埋佢地D泰式奶茶,
但唔方便飲凍野住,店家都有得提供免費熱水,十分好!

阿叔泰麵
整體評分★★★★

地理環境★★★★
後街地方較為隱蔽,門面乾淨整潔,
店內濃厚泰式風格,座位間格寬闊舒適

服務★★★★
員工nice,落單快有禮服

食物★★★★
款式唔算太多,但食物質素非常好,湯底有驚喜
等候上菜20分鐘左右

價格$$
如果平少少或者份量多返少少會更好
2019-09-10
招牌牛肉船麵
阿萊燒豬頸肉
2019-09-04 143 瀏覽
冬蔭功湯金邊粉🥢、3式雞翼拼盤、香茅班蘭特飲🍃冬蔭功湯金邊粉🥢• 湯底的辣度不高,易入口;奶味較為突出,湯色變得奶白;• 配料份量適中:豆卜、蟹柳、蝦、青口,但質素一般;• 金邊粉質感偏硬身,不會一夾就散斷,而且更有口感。3式雞翼拼盤,分別是:酸辣、紅咖哩、香矛• 整體來說雞翼都醃得入味;• 酸辣味感覺是海南雞飯其中一款醬的那種酸辣、雞翼肉質結實;• 紅咖哩與香矛很惹味,略為偏咸。香茅班蘭特飲🍃• 班蘭味突出、甜度適中,很有泰式風味,喜歡班蘭味的絕對要一試。
冬蔭功湯金邊粉🥢、3式雞翼拼盤、香茅班蘭特飲🍃

冬蔭功湯金邊粉
冬蔭功湯金邊粉

冬蔭功湯金邊粉🥢
• 湯底的辣度不高,易入口;奶味較為突出,湯色變得奶白;
• 配料份量適中:豆卜、蟹柳、蝦、青口,但質素一般;
• 金邊粉質感偏硬身,不會一夾就散斷,而且更有口感。

3式雞翼拼盤
3式雞翼拼盤

3式雞翼拼盤,分別是:酸辣、紅咖哩、香矛
• 整體來說雞翼都醃得入味;
• 紅咖哩與香矛很惹味,略為偏咸。

香茅班蘭特飲

香茅班蘭特飲🍃

香茅班蘭特飲
2019-09-04 71 瀏覽
天氣太熱唔太想食飯,食啲酸酸辣辣嘅泰國野就最適合不過了~呢間泰國船麵聽聞一直都好受歡迎,今日順道黎一探究竟,餐廳位置唔多,差唔多9點黎到,都幾full..不過店員好快就安排到位置。✨牛肉船麵 (河粉) $58店家寫明湯底用鮮牛骨製成,飲落鮮甜,不過比起之前食嘅船麵湯底佢冇落到好多香料去淆製,味道較單一,配上辣椒🌶️粉會更好食,牛肉好彈牙,牛腩唔係好夠腍~泰底河粉較粗身,好爽滑,有啲似食腸粉🤭✨三色雞亦拼盤 $58分別有咖哩、香芽同酸辣凍雞亦各3隻,炸嘅兩款雞亦醃製得非常入味,鹹左少少同埋有啲油,酸辣雞齊酸味較重,有啲似白雲鳳爪味🤣✨泰式奶茶 $24略嫌唔係好夠濃同埋凍,建議可在雪凍左啲奶茶再加冰應該會好飲好多
✨牛肉船麵 (河粉) $58

✨三色雞亦拼盤 $58

✨泰式奶茶 $24

2019-09-02 72 瀏覽
自從和男朋友食過一次之後,已經變成了常客。雖然是小店但環境裝修十分精緻,而且店內會播放泰國歌曲,氣氛不錯。我們分別點了牛肉船麵和豬肉船麵,值得稱讚是這裏的肉丸和炸豬皮都十分好味!牛腩爽口不痴牙,重點是河粉,推介必點,質感寬大而薄身而且帶點煙韌!湯底更是惹味,是正宗泰國的味道,桌面有調味料可以再添加,我們一般會再加糖、醋和辣粉,令口感層次上升!男朋友還會點凍青檸七喜。值得一提是這裏還有大食比賽,有意者可以來挑戰
自從和男朋友食過一次之後,已經變成了常客。

男朋友還會點凍青檸七喜。
值得一提是這裏還有大食比賽,有意者可以來挑戰