2020-08-22 2591 瀏覽
«729»掛住係泰國食嘅軟淋淋豬手飯😩▷楊叔叔豬手飯 $62▶牛肉船麵 $58呢度有賣泰版層層疊船麵,想試但唔啱時段,只可以食返普通大碗嘅船麵。嗌咗牛肉船麵,每碗有牛腩、牛丸、芽菜、通菜、花生碎同炸豬皮。湯底用新鮮牛骨熬製而成,湯頭非常濃厚!牛腩都入晒味,但我覺得唔夠腍,要用啲力咬。跟機試下「四大調味缺一不可」食法,倒晒魚露、白糖、白醋、辣椒粉落去撈,結果辣粉倒太多辣到pk,即時變成東南亞風味嘅酸辣金邊粉😂 都係鍾意牛湯乜都唔落多啲~豬手飯超肥美,豬皮上晒色,裡面層肉都滷得入味不過我又係覺得可以再腍啲,未有泰國食個種入口即融嘅口感,但配埋蛋同酸菜都好泰架啦!當自己去咗泰國食先啦~😗▷火辣阿嫂青木瓜沙律 $42▶泰式奶茶 $24泰式奶茶幾抵飲!係茶飲店大杯size🥤 好彩有嗌先解到辣🥵 落完單先後加沙律,不過我麻麻地,隻味太鹹唔啱食,冇青木瓜沙律個種越食越開胃嘅感覺~整體而言船麵同豬手飯都係值得去食嘅!餐廳位置比較隔涉唔近旺區,大家唔怕麻煩可以行多兩步過去分散投資,呢段期間都有唔同嘅外賣優惠,詳情可以睇返餐廳ig post🙏🏻﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
«729»
掛住係泰國食嘅軟淋淋豬手飯😩

▷楊叔叔豬手飯 $62

▶牛肉船麵 $58

牛腩都入晒味,但我覺得唔夠腍,要用啲力咬。

豬手飯超肥美,豬皮上晒色,裡面層肉都滷得入味

▷火辣阿嫂青木瓜沙律 $42

▶泰式奶茶 $24

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
2020-12-16 189 瀏覽
牛肉船麵配粉絲:牛肉船麵上枱香噴噴,除了牛丸之外,大大件牛肉,應該是牛腩部位,吃下去軟林林的而且牛味濃郁,船麵湯底是濃濃的牛肉香味。粉絲吸收所有牛肉湯汁別有風味。旁邊有各式各樣的泰式調味料任君選擇,店員會介紹它們有畫龍點睛之效。所有船麵配料包括芽菜、通菜、炸豬皮和花生碎。冬陰功麵配蛋麵:確實是泰式的冬陰功湯味,蛋面質地似生面,當然是會帶點點雞蛋香味的麵條。麵條都是軟身的。配料有爽甜大蝦兩隻、吸湯豆腐卜、青口和蟹柳,非常豐富。冬陰功屬於輕微辣度,可以自己再加辣椒粉。芒果糯米飯:加$25的小食。芒果帶少甜,糯米飯煙銀有咬口,配合濃濃的椰汁,份量適中,要是現在吃完一碗麵後吃它的份量剛剛好。是不錯的甜點。泰式奶茶:顏色鮮艷的橙色。用塑膠杯方便客人帶走享用。奶茶味香,算是特色之作。菊花茶:套餐包含免費的菊花茶,凍冰冰的菊花茶用玻璃杯盛着。飲下去有另一種感覺,清!甜!

2020-11-29 286 瀏覽
過開嚟元朗,去咗朋友介紹嘅阿叔泰麵。本來以為泰式炒菜類嗰啲泰國菜,原來係麵線類,層層疊嗰啲。6點天一黑就到,所以就無乜人。餐廳掛滿泰國嘅紙遮,同度牆畫咗啲泰式畫。小店感覺好泰風。首先叫咗個牛肉船麵、香茅魚露雞翼同糯米飯。我地叫嘅牛肉船麵係河粉,係泰式大大片嗰種河粉。同埋個湯底濃得嚟唔咸,好明白其他人話好正宗嘅泰風味。牛腩好有牛味又唔韌,牛丸細細粒爽口彈牙。不得不提佢嘅豬皮係脆卜卜架 !唯一份量唔算多,所以食咗一半我地都加多碗冬陰功金邊粉。雞翼隔咗陣就到,佢似乎即叫即整,上菜時熱辣辣!我喜歡佢香茅味剛剛好,平時食嘅香茅成日都整到好重味。魚露味都少少。後加嘅冬陰公金邊粉就不過不失。金邊粉份量就多好多,不過啲配料唔係好新鮮嘅,唔算突出。湯底略嫌唔夠酸。我地仲叫咗杯玫瑰花奶茶,好重香料味,喜歡泰式奶茶嘅一定要試。最後係芒果糯米飯,佢啲糯米飯似乎係即叫即蒸,等咗一陣先送上,啲飯仲係好熱。不過似乎泰國啲芒果送唔到黎,啲芒果好酸。整體係唔錯嘅,我會再嚟,試下佢啲飯。

整體係唔錯嘅,我會再嚟,試下佢啲飯。

2020-11-28
  • 牛肉船麵
2020-11-24 188 瀏覽
Tried this small authentic Thai Boat Noodle shop, and was very surprised at the quality of food!Service and food were both great. The soup was very delicious and rich. The waiter showed us the condiments to go with the bowl of noodles which was great (chili powder, fish sauce etc.)There was a line during dinner time and we had to wait around 20 minutes to be seated. But the food was worth the wait!

2020-10-24
  • Beef Boat Noodle
2020-11-17 288 瀏覽
O係香港真係好難食到同榮泰一模一樣味道既船麵, 就算去到九龍城咁多泰國人開既餐廳都係食唔到.今次如朋友殷食, 簡直係驚為天人呀雖然野食唔多選擇, 只有湯麵同飯, 同埋幾款小食, 不過都夠哂做啦餐廳又播住泰文歌, 簡直係返左泰國一樣呀牛肉船麵, 雞肉船麵: 湯底夠濃味, 最值得讚賞既就係仲加左幾塊炸豬皮O係面. 成碗麵真係冇得輸炸雞棗: 呢個應該係買現成來貨, 唔係自制. 因為我O係出面都食過一模一樣芒果糯米飯: 反而呢個甜品有少少失色,  好似即叫即杠咁, 糯米飯係夠香既, 但熱左少少...芒果應該用返呂宋芒, 咁成件事就perfect啦雖然位置有少少隔涉, 但我都會再返黎食, 因為實在太太太太好味喇
今次如朋友殷食, 簡直係驚為天人呀

餐廳又播住泰文歌, 簡直係返左泰國一樣呀

雞肉船麵
炸雞棗
芒果糯米飯
2020-06-23
雞肉船麵
炸雞棗
2020-11-05 229 瀏覽
今日來了元朗話間阿叔泰麵用餐,由於一段沒有吃泰國菜,今日就試一試這間的招牌菜,船麵。點了一碗牛肉船河粉和泰式凍檸茶。食物方面:湯底濃郁,味道和在泰國吃的一樣,十分正宗配料很多很豐富。有豬肉丸,4塊大牛肉,通菜等等牛肉大塊而香軟,一咬下去就會分開,並不是很難咬的美中不足是河粉一大舊,因為不是和湯一起煮,所以不夠熱,較難散開。飲品方面:泰式凍檸茶,和香港凍檸茶味道不一樣。較甜,而且十分貼近泰國的味道。

點了一碗牛肉船河粉和泰式凍檸茶。
食物方面:湯底濃郁,味道和在泰國吃的一樣,十分正宗

配料很多很豐富。有豬肉丸,4塊大牛肉,通菜等等
牛肉大塊而香軟,一咬下去就會分開,並不是很難咬的
2020-10-22 353 瀏覽
元朗一間頗有名氣既泰式小店💛當中以船麵較為出名!———————————————.🔶牛肉船麵 $58 (💡7/10)湯底以新鮮牛肉熬製 但味道較淡🙈店舖建議加入魚露 白醋辣椒及砂糖調味真係要加 唔加會冇咩味🙈配料有牛腩 牛丸同豬皮其實都冇咩特別😂屬正常水平唯一係豬皮炸得好脆!———————————————.🔶豬肉船麵 $55 (💡5/10)豬肉片非常韌 而且淡而無味🤷🏻‍♀️口感都幾乾柴😅 唔難食既 但真係好一般😥———————————————.🔶香茅魚露雞翼 $46 (💡8/10)全晚唯一較好食嘅菜式😂雞翼外皮香脆 肉滑嫩juicy而且都醃得入味👍🏻—————————————🔶泰式奶茶 $24 (💡7.5/10)味道都唔錯!唔會一味死甜大大杯又唔會太多冰有茶味 口感都香滑🥰*Ig: 📷sissyfoodie
元朗一間頗有名氣既泰式小店💛當中以船麵較為出名!
———————————————
🔶牛肉船麵 $58 (💡7/10)

湯底以新鮮牛肉熬製 但味道較淡🙈
店舖建議加入魚露 白醋辣椒及砂糖調味
真係要加 唔加會冇咩味🙈
配料有牛腩 牛丸同豬皮
其實都冇咩特別😂屬正常水平
唯一係豬皮炸得好脆!

———————————————
🔶豬肉船麵 $55 (💡5/10)

豬肉片非常韌 而且淡而無味🤷🏻‍♀️
口感都幾乾柴😅
唔難食既 但真係好一般😥
———————————————
🔶香茅魚露雞翼 $46 (💡8/10)
全晚唯一較好食嘅菜式😂
雞翼外皮香脆 肉滑嫩juicy
而且都醃得入味👍🏻
—————————————
🔶泰式奶茶 $24 (💡7.5/10)
味道都唔錯!唔會一味死甜
大大杯又唔會太多冰
有茶味 口感都香滑🥰
Ig: 📷sissyfoodie
  • 香茅魚露雞翼
2020-10-16 265 瀏覽
大概7點半左右到從大棠輕鐵站走過去兩三分鐘,非常近,位置很好找呢個時段門口已經有人排緊一個人就唔洗等位🌝-服務態度好好,店內乾淨舒適除咗d位有少少窄,其他都好好-繁忙時間上餐速度都幾快好似等咗5,6分鐘左右就有得食😋😋-【牛肉船麵】$58牛腩非常好味!! 成碗好似有三四塊🤔炸豬皮都好夾,整體黎講,成碗嘢都好好味個湯都濃,好唔好味就真係見仁見智啦-【泰式玫瑰奶茶】$30大推!! 淡淡的玫瑰味整體唔會太甜很特別的奶茶
大概7點半左右到
從大棠輕鐵站走過去兩三分鐘,
非常近,位置很好找
呢個時段門口已經有人排緊
一個人就唔洗等位🌝
服務態度好好,
店內乾淨舒適
除咗d位有少少窄,其他都好好
繁忙時間上餐速度都幾快
好似等咗5,6分鐘左右就有得食😋😋
【牛肉船麵】$58
牛腩非常好味!! 成碗好似有三四塊🤔
炸豬皮都好夾,
整體黎講,成碗嘢都好好味
個湯都濃,好唔好味就真係見仁見智啦

【泰式玫瑰奶茶】$30
大推!! 淡淡的玫瑰味
整體唔會太甜
很特別的奶茶
泰式玫瑰奶茶
2020-10-16
泰式玫瑰奶茶
2020-10-13 126 瀏覽
香港食泰國野嘅地方有好多,依間位於元朗嘅小店以船麵作招徠,算係幾特別~~餐牌嘅食物選擇唔太多,嚟得當然係要食船麵啦,今次就試下豬肉船麵 ($55)。湯底話係用新鮮牛骨製成,飲落唔算好濃厚,易入口,味道偏甜,鍾意重口味啲嘅就可以落埋枱上嘅調味料(包括魚露、白糖、白醋、辣椒粉)。配料方面有豬肉片同埋豬肉丸,不過個人覺得豬肉片有少少鞋,另外每款船麵都有炸豬皮、芽菜、通菜、花生碎,但係炸豬皮唔夠脆,如果可以脆啲就更好。總括嚟講,價錢唔太貴,五十幾蚊一碗船麵算係合理,可以一試!

總括嚟講,價錢唔太貴,五十幾蚊一碗船麵算係合理,可以一試!
2020-10-05 131 瀏覽
中秋長假像是不應高興,但始終要食,結果出左三日街幫襯左8間黃店。本人食黃店甚少中伏,皆因我係數據L,會睇哂D OK同負皮先決定食定唔食。食左幾間特別出色,決定係度分享一下,首選係本身已經好出名既阿叔泰麵,數據再一次叫左本人要叫船麵而非冬蔭公,果然無錯。船麵既湯底高質到不得了,極濃郁既牛骨味卻完全唔油,仲加入八角,同肉骨茶有幾分相似。我揀左粉絲,又滑溜又索湯。食食下再加白醋、魚露同辣椒粉,華體轉身即刻變左酸辣湯,本身唔餓既我瞬間食哂成碗,好想瘋狂Encore唔係講笑。另外有個菠蘿特飲,唔飲甜野既我覺得呢杯好易接受,係好清新酸甜既果甜。嗚呀,正!
2020-10-04 83 瀏覽
作為港島人,好日都唔入元朗,入去緊係貫徹「睇好評、搵好食」嘅做法啦!係唔知實際地點嘅情況下就揀左呢間!舖頭面積唔算好大,裝修方面卻有特式,餐廳內播放住一粒音都聽唔明嘅泰文歌,頓時增添不少泰式風情。泰版層層疊船麵好有趣,可惜撞唔岩時間,只可以食返普通大碗嘅船麵。嗌咗豬肉船麵,每碗有豬肉片、豬肉丸、芽菜、通菜、花生碎同炸豬皮。湯底用新鮮牛骨熬製而成,湯頭非常濃厚!餐廳介紹「四大調味缺一不可」食法,包括魚露、白糖、白醋、辣椒粉落去撈,除了白糖外我每樣都加了一羹,結果辣粉的辣把牛骨湯底的味道覆蓋了,成餐味蕾都浸淫係辛辣之中😂溫馨提示記得逐少逐少落調味料去調味~飲品方面如果飲到香茅班蘭特飲就好啦~踩單車前避免飲奶類制品,最後選擇了蝶豆花檸檬蜂蜜特飲,係辛辣的船麵中呢杯特飲簡直係救星! 小食方面,都有好多選擇,有芒果糯米飯、木瓜沙律、無骨鳳爪、豬頸肉,小牛扒、雞翼……等等~諗住最後先嗌芒果糯米飯去埋尾,由於碗船麵份量十足,我地芒果糯米飯無緣……餐廳位置比較唔近旺區,唔熟路嘅可能會兜多幾個圈先到。

餐廳位置比較唔近旺區,唔熟路嘅可能會兜多幾個圈先到。
2020-10-02
2020-09-12 191 瀏覽
🔎阿叔泰麵 (元朗) 💛📍元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖-🔹牛肉船麵 $58 (牛腩、牛丸)麵底可選金邊粉、米粉、河粉、粉絲、蛋麵呢個揀咗河粉 係比起平時食嘅幼身好多配料有炸豬皮、芽菜、通菜、花生碎 配料嚟講我就覺得麻麻地 但個船湯就幾好飲 好濃好想keep住飲 跟麵配咗4款調味料 包括魚露、白糖、白醋同辣椒粉 加完更加惹味 少少辣又幾過癮湯同麵我都覺得唔錯 不過牛腩同牛丸就普普通通 牛腩都幾大件 不過唔淋但又唔會韌 牛丸細細粒但又唔夠彈牙 正常操作🔹雞肉船麵 $52 (雞鎚、雞腎)呢個麵底揀咗蛋麵 似係比較少人揀嘅麵底餸就真係一般 雞鎚都算老老地 不過雞腎就爽口嘅不過另外一題就係份量偏少 可能加小食再加埋飲品會好啲💬不過外賣係用紙盒有加分 仲要分埋湯 拎到返去都仲係好熱 啲麵同配料又唔會淋哂🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗 #元朗黃店
🔎阿叔泰麵 (元朗) 💛
📍元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
🔹牛肉船麵 $58 (牛腩、牛丸)
麵底可選金邊粉、米粉、河粉、粉絲、蛋麵
呢個揀咗河粉 係比起平時食嘅幼身好多

🔹雞肉船麵 $52 (雞鎚、雞腎)
呢個麵底揀咗蛋麵 似係比較少人揀嘅麵底
餸就真係一般 雞鎚都算老老地 不過雞腎就爽口嘅
不過另外一題就係份量偏少 可能加小食再加埋飲品會好啲

2020-09-08 105 瀏覽
自從朋友帶我去過呢間食過船麵之後就成日心思思想食,就算一個人都要去,因為個度真係有去左泰國既感覺叫左碗豬肉船麵,湯底好濃味,一定要加埋枱上既調味料,會有層次好多好有泰國風味碗麵都算大碗,餸都唔少,女仔一定夠好掛住泰國呀😣無得去旅行唯有去食野扮去左啦

碗麵都算大碗,餸都唔少,女仔一定夠
好掛住泰國呀😣無得去旅行唯有去食野扮去左啦
2020-09-07 157 瀏覽
我哋會支持小店但5代表盲撐, 咁嘅質素,5會再幫襯第一次叫外賣, 3個都係飯豬手、肉碎、咖喱牛腩3個飯D飯質都太淋, 一 pat pat豬手太甜..肉碎同咖哩牛腩冇乜味...因第一次實在太5好吃,但可能因為外賣關係,就俾多次機會,第二次堂食,叫咗牛肉船麵同冬蔭功湯米船麵係好味,牛腩夠淋冬蔭功湯就椰汁偏多,5多like, 同埋冇乜料,5多抵食另外服務態度,嗰日星期六可能客人多得滯嗰位四眼妹妹態度5多好, 見到比我哋遲入坐嘅人都有嘢食, 咁咪問吓囉!以為漏單嘛一句得埋嚟:黎緊啦(嗰樣係黑口黑面)就算你真係好味,但咁嘅態度,係5會再黎囉可惜係味道只係算oK再加咁嘅服務態度, 真係請都5嚟!
我哋會支持小店但5代表盲撐, 咁嘅質素,5會再幫襯
第一次叫外賣, 3個都係飯
豬手、肉碎、咖喱牛腩
3個飯D飯質都太淋, 一 pat pat
豬手太甜..肉碎同咖哩牛腩冇乜味...
船麵係好味,牛腩夠淋
冬蔭功湯就椰汁偏多,5多like, 同埋冇乜料,5多抵食
另外服務態度,嗰日星期六可能客人多得滯
一句得埋嚟:黎緊啦(嗰樣係黑口黑面)
就算你真係好味,但咁嘅態度,係5會再黎囉
可惜係味道只係算oK再加咁嘅服務態度, 真係請都5嚟!
2020-05-09
2020-08-16 176 瀏覽
—呢排外賣自取有特價 熊貓嗌夠錢就全單6折試咗4款午市套餐 加埋都係$160!!香葉肉碎炒mama媽媽應該就係泰國公仔麵牌子名?!肉碎喺底所以要撈勻晒先食 香辣惹味但係我都係鍾意食炒河多d青咖喱牛腩飯香氣濃郁就咁撈汁已經好下飯有3條牛腩條 都腍身入味仲有泰國小圓茄子 車厘茄 長豆燒豬頸肉飯表面幾香口 肉質爽彈 份量算多但食多幾嚿有d膩 要蘸酸辣汁先得Share嚟食 每人食d就啱啱好冬蔭功金邊粉湯喺分開裝 偏椰奶辛香味餸就放咗喺粉上面清楚見到有蝦 青口 蟹柳 豆卜仲有餐飲可以揀青檸梳打/泰式檸檬茶...唔洗另外加錢之餘 有保鮮紙包實唔會倒瀉————————————————阿叔泰麵 元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

呢排外賣自取有特價 熊貓嗌夠錢就全單6折
試咗4款午市套餐 加埋都係$160!!
香葉肉碎炒mama
媽媽應該就係泰國公仔麵牌子名?!
肉碎喺底所以要撈勻晒先食 香辣惹味
冬蔭功金邊粉
湯喺分開裝 偏椰奶辛香味
餸就放咗喺粉上面
清楚見到有蝦 青口 蟹柳 豆卜

仲有餐飲可以揀青檸梳打/泰式檸檬茶...
唔洗另外加錢之餘 有保鮮紙包實唔會倒瀉
————————————————