2021-03-23 0 瀏覽
今日入左元朗,又好想食泰國嘢,咁就係IG見到呢一間泰國餐廳,主要係食船麵,從而吸引咗我過嚟呢一到試一試。佢門口具有異國風情嘅味道,顏色十分鮮艷,都好適合大家過嚟影相打卡。咁過嚟呢到真係要試一試佢哋嘅船麵,而我就叫咗佢哋豬肉船麵配金邊粉,當中亦都有豬肉丸、炸豬皮、同埋香茅等。根據個人嘅口味你都可以落一啲辣椒粉、魚露、糖同白醋,而佢哋就建議四樣調味料都落晒。個湯底好鮮甜,反而個豬肉就一般般,而個炸豬皮就好香口,個人建議落晒四樣調味料就比較好啲!另外,叫咗一個冬陰功海鮮米粉,都非常之多料喺入邊,而冬陰功湯底唔會好油同好辣,如果唔係太食得辣嘅朋友都可以叫嚟試一試,而係海鮮方面佢哋都有青口、蝦、蟹柳。我亦都叫咗佢哋泰式奶茶,味道都幾好飲唔會好甜!

我亦都叫咗佢哋泰式奶茶,味道都幾好飲唔會好甜!
環境:店舖小小,大約有8張4人枱,聽講平時要排隊😛但我周末下午去到唔洗排哦~ 裝修融入左多種泰國🇹🇭元素,例如有代表泰拳既褲、代表泰國潑水節既水槍💦 好有心思!但我就唔鍾意燈光藍藍紅紅咁🙈.♡.牛肉船麵 $58有三大件牛腩,4粒牛丸,炸豬皮,好足料😌 湯底係牛骨湯,枱面有4大調味(魚露、白糖、白醋、辣椒粉)餐廳建議我哋落晒去船麵嘅湯底,再食! 唔知係咪加左四大調味就重味左,有少少怪,下次試下落小d😆 慢慢試味泰北金邊 $62椰汁🥥咖哩湯太濃味,配雞髀,味道麻麻,$62🤔偏貴阿叔拼盤(小)$68無骨鳳爪、香矛魚露雞翼、紅咖哩雞翼、椰汁糕點☺️ 雞翼炸得好香,糕點做飯後甜品岩哂💓菠蘿🍍梳打 $24酸酸甜甜幾好味😋

.♡.

牛肉船麵 $58

泰北金邊 $62
椰汁🥥咖哩湯太濃味,配雞髀,味道麻麻,$62🤔偏貴

阿叔拼盤(小)$68

菠蘿🍍梳打 $24
酸酸甜甜幾好味😋
2021-03-21 0 瀏覽
老朋友見面,都是在區內搵食。阿叔泰麵位於西菁街的街尾,不近輕鐵和巴士站,因此食客多是區內居民。正因為元朗的交通,令這區的食店都隱藏起來。店內裝修簡單,天花掛上不少特色物品。我與朋友分別點了一個湯麵和撈麵。牛肉船麵$58船麵的湯底十分濃郁,從湯底的色澤都可以。船麵有牛丸、牛腩和炸豬皮。牛丸質地不像潮州牛丸般彈牙,更不像食神中能取代乒乓球的情節。阿叔泰麵的牛丸咬下去像普通手打肉丸的質感,反樸歸真,不刻意追求彈牙爽口,味道更佳。而牛腩燜煮火候十足,用的是牛肋條,但筋膜和肉都入口即化,不用咬上半日的時間。泰北金麵$62泰北金麵是咖喱湯配雞髀粗蛋麵。咖喱湯其實更像咖喱汁,給我一碗白飯都可以餸飯了,他的味道出色,夠濃夠好味,亦有小小辣,如不食辣的朋友,請多加注意。加一杯青檸可樂$18,將一日的辛勞都嗝出。

我與朋友分別點了一個湯麵和撈麵。

牛肉船麵$58

泰北金麵$62

加一杯青檸可樂$18,將一日的辛勞都嗝出。

2021-03-17
  • 牛肉船麵
2021-03-19 112 瀏覽
今天在元朗逛街,逛到肚子有點餓,於是上網看看附近有什麼餐廳便宜又好吃,見到這間餐廳的評價不錯,所以就試一試~ 門面裝修很有異國風情🥰🐂 牛肉船麵 $58有牛腩同牛丸,我選了金邊粉,麵質不錯,不會軟爛~ 湯底很香,牛腩有四大塊,軟腍入味,牛丸亦彈牙。果然是招牌之選👍🏻🥭 芒果糯米飯 $58去泰國菜餐廳必點!白糯米飯的口感煙韌、有咬感,點着椰漿吃更香口。芒果清新香甜,份量不少,飽肚又好吃👍🏻🧋 泰式奶茶(少冰)$24原本想點蝶豆花特飲,不過今天沒有,所以職員推介他們自家製的泰式奶茶/咖啡~ 果然是好介紹,奶茶色澤漂亮、偏深橙色,味道香濃且甜😋 希望晚上睡得著😂 值得嘗試👍🏻很欣賞這裏每台都有酒精搓手液,裝修和餐具都色彩繽紛,令人心情愉悅😙 餐廳名字是阿叔泰麵,但員工都是年輕人😆

🐂 牛肉船麵 $58

🥭 芒果糯米飯 $58

🧋 泰式奶茶(少冰)$24

2021-03-16 130 瀏覽
呢間阿叔泰麵我一直save系openrice,諗住經過元朗一定要去試吓,系openrice睇過相、食評,以為好好食,點知。。。今日終於去元朗,帶來嘅只係無窮嘅失望!今日我哋一行二人叫左:1. 牛肉船麵 + 泰國鳳爪小食+ 泰國奶茶2. 青咖喱牛肉飯+ 雞丸小食+ 青檸梳打🍲牛肉船麵 肉:牛肉故名思意係牛肉片,不過上菜嘅係三塊牛腩,心想:嘩,有三塊牛腩,都幾抵食喎!?點知一咬入口,舊牛腩得個甜字,無其他香味,而且作為一塊牛腩,炆得唔夠「林」,食起嚟癡牙湯底:正宗泰國船河濃郁嘅湯底係加有豬血,因此個湯顏色會較濁;相反嘅係呢間麵舖嘅船粉湯粉雖然好黑,但清到可以見底!問我係乜味:除左甜味,食唔到其他味⋯⋯ 成個粉嘅精髓在於湯底,個湯唔好食,配料好食都無用😅個粉有咩值得表揚:豬皮幾香口,幾條通菜無渣,肉丸幾香🙂食淨咁多直接叫佢收走👇🏻係有小小浪費,我有問家人舊牛腩好可好拎返屋企喂狗,但家人話費事喎🥲🐤泰國鳳爪小食調味一般,撈得唔夠混!一咬入口就只呷到浸泡鳳爪嘅水味,並非調味料及醬汁嘅香味。有何可取之處:洋蔥夠辣,生菜夠新鮮🧋泰國奶茶杯奶茶一送到,我都好好奇點解杯茶係橙色,一試冇乜茶味、亦冇乜奶味

今日我哋一行二人叫左:
1. 牛肉船麵 + 泰國鳳爪小食+ 泰國奶茶
2. 青咖喱牛肉飯+ 雞丸小食+ 青檸梳打

🍲牛肉船麵

肉:

湯底:

個粉有咩值得表揚:
豬皮幾香口,幾條通菜無渣,肉丸幾香🙂

🐤泰國鳳爪小食
有何可取之處:洋蔥夠辣,生菜夠新鮮

🧋泰國奶茶
杯奶茶一送到,我都好好奇點解杯茶係橙色,一試冇乜茶味、亦冇乜奶味,只有甜味!點餐時問過可唔可以叫少甜,不過係唔可以嘅⋯⋯
有咩做得好:啲冰夠凍

🐮青咖喱牛腩飯
青咖喱牛腩飯嘅牛腩,竟然同我個河粉嘅牛腩係一模一樣!再講下個青咖喱:冇乜青咖喱味,而且非常稀,分量是多是少,大家自己睇吓

🐤 雞丸小食
成餐飯最好食,可以話係呢粒炸雞丸,炸得夠脆,味道最正常!墊底生菜亦好新鮮!

🧊青檸梳打
以為一杯簡簡單單嘅青檸梳打,肯定會做得好飲?
咁就錯啦!呢杯青檸梳打,雖然啲青檸夠新鮮,但係啲梳打水已經冇晒氣!一飲落去就係梳打水走晒氣嘅嗰種澀味!

如果大家好似我咁,慕名幫襯的話,可以再諗諗 🤔️
2021-03-11 173 瀏覽
假日去到邊間良心店都排哂長龍👨🏻‍🤝‍👨🏾,去到哩間話仲有兩台就揀佢喇。等左二十分鐘應該到我地,但店員搞錯左號碼俾左後我地一個號碼入先,之後同佢講佢先話睇錯。雖然好無奈😅但對方已經就座左都無計。再等左二十分鐘先入座成功。入座後我地揀左一個麵一個飯,結果足足等左三十分鐘先有得食😣,隔離同時間入座既食客都同樣等左咁耐。燒豬頸肉飯 $55睇落去唔錯,點知食落去個豬頸肉🐷好韌,好難咬碎,唔知筋多定咩原因。佢跟左個酸汁,真係好酸😖,食唔出其他辣味甜味,食到少少青檸味🍋,我覺得同個豬頸肉唔係咁搭。豬肉船麵 $55有豬肉丸🐷同肉片,豬肉丸細細粒好易入口,肉片都正正常常,唔會有雪味個啲。碗麵雖然就夠哂熱辣辣🔥,但湯底認真失望,可能係泰國食過好濃郁好重口味既船麵🍲,哩個湯底明顯高下立見,只係食到豉油味加啲甜味,無咩層次既味道。可能排隊人數令我期望太高,結果不如人意。然而,我覺得可以改善空間好大😅,出餐時間以麵食黎計都比較耐,希望下次會有進步喇。

燒豬頸肉飯

燒豬頸肉飯 $55

豬肉船麵

豬肉船麵 $55

2021-03-05 224 瀏覽
本身唔食牛,購買錯卷堅持不肯轉雞,只強調卷不可換,只是把牛轉雞都不可能嗎? 價錢都是一樣,下次不會再去,味道一般,不值得推介,第一次去這樣的黃店,只跟你就條文細則。
細則。

外賣自取
2021-02-19 447 瀏覽
💛💛2月14日初四情人節,下午茶時間等了一會入場。店舖裝修有特色,好泰。叫了牛肉船麵份量不少,牛肉大大嚿,感覺滿足,口感似牛腩,湯底面底也有水準。篤篤炸丸,有兩款丸子,上枱時熱辣辣脹卜卜,過一陣便漏氣了。 泰式奶茶,個樣不似奶茶飲落非常奶茶。同事招呼好,食物質素可以,價錢非常經濟,💛💛💛值得幫襯💛💛💛
💛💛2月14日
初四
情人節,下午茶時間等了一會入場。店舖裝修有特色,好泰。

叫了牛肉船麵
份量不少,
牛肉大大嚿,感覺滿足,
口感似牛腩,湯底面底
也有水準。
牛肉船麵

篤篤炸丸
,有兩款丸子,上枱時熱辣辣
脹卜卜,
過一陣便漏氣了。
篤篤炸丸

泰式奶茶
,個樣不似奶茶飲落非常奶茶。
熱青檸蜜、泰式奶茶

同事招呼好,
食物質素可以,
價錢非常經濟,💛💛💛值得幫襯💛💛💛
2021-02-14
2021-01-31 416 瀏覽
之前喺大圍見到已經想食,估唔到元朗都開咗分店。星期六嘅兩點幾嚟到大排長龍,等咗20分鐘先有位,奇怪嘅係一點打嚟嘅時候話忙沒有排隊😞。泰式牛肉船麵,見係open rice 最多人食嘅,我同朋友各自叫了一碗,一個叫蛋麵一個叫粉絲,我覺得個湯略嫌爭少少🤏味,但係自己加咗辣粉之後就perfect 最好飲係個奶茶🧋下次上嚟試吓佢其他嘅泰北咖喱麵,同埋basil 肉碎炒麵

最好飲係個奶茶🧋
下次上嚟試吓佢其他嘅泰北咖喱麵,同埋basil 肉碎炒麵
泰式牛肉船麵
泰式牛肉船麵
  • 牛肉船麵
2021-01-31 301 瀏覽
呢間船面成日都好多人排隊,今日特登過去會一會佢,好彩都唔係好多人. 等左一陣就可以入去坐低, 叫左牛腩船麵粉絲同金邊粉叫咗飲品同埋香茅魚露雞翼。水吧完全做唔切碗麵差唔多食曬飲品先到, 雞翼熱辣辣明顯係生炸的, 好香香茅味。碗船麵就真係幾令人失望,湯底落得太多冰糖得個甜字, 完全唔係嗰種牛骨湯嘅清香,個炸豬皮夠晒脆就真嘅。呢間鋪試過過癮下便算數完全唔值得排隊再食。食飽後見店出面仲有成十幾人排隊等位,真係好誇張。

呢間鋪試過過癮下便算數完全唔值得排隊再食。
食飽後見店出面仲有成十幾人排隊等位,真係好誇張。
完全一d 都唔好食 真係難食到嘔 自己亂9甘煮個麵都好食過佢 第一口 飲淡湯 有d 怪怪地。。溝埋落d 麵到 重嬲 食左兩啖 我同條女 都唔夠膽再食重有幾個 調味。。 去食既人 真係諗清楚 嬲到我第一次係open rice 到留言 去話間野
完全一d 都唔好食 真係難食到嘔
自己亂9甘煮個麵都好食過佢
第一口 飲淡湯 有d 怪怪地。。
溝埋落d 麵到 重嬲 食左兩啖 我同條女 都唔夠膽再食
重有幾個 調味。。 去食既人 真係諗清楚
嬲到我第一次係open rice 到留言 去話間野

垃膠垃
外賣自取
2021-01-25 225 瀏覽
揸車成日經過見到都想黎試,呢日終於都黎左食,好好彩,唔駛等位,遲多5-10分鐘黎就已經坐滿座要排隊喇篤篤炸丸(牛丸同豬肉丸雙拼)同喺泰國食嘅一樣,都係細細粒每張枱都放左酒精搓手液,同埋個筷子座都好特別👍🏻叫左杯熱青檸蜜,杯幾靚,大大杯,唔係好甜,幾好香茅魚露雞翼有六隻,食到魚露、香茅味,但唔會好咸,幾好我同老公都叫左豬肉船麵大大碗,又多料,我地都係叫左河粉,d河粉係粗河粉,好似陳村粉咁,好軟糯,又索湯,好食!枱面上都放左4款調味料,想酸、甜、咸、辣,都可以自己調味;可能因為索湯嘅關係,我地都食唔哂碗粉,好飽!

篤篤炸丸(牛丸同豬肉丸雙拼)
同喺泰國食嘅一樣,都係細細粒

每張枱都放左酒精搓手液,同埋個筷子座都好特別👍🏻

叫左杯熱青檸蜜,杯幾靚,大大杯,唔係好甜,幾好

香茅魚露雞翼
有六隻,食到魚露、香茅味,但唔會好咸,幾好

我同老公都叫左豬肉船麵
枱面上都放左4款調味料,想酸、甜、咸、辣,都可以自己調味;
可能因為索湯嘅關係,我地都食唔哂碗粉,好飽!
2021-01-10
2021-01-22 132 瀏覽
二人食牛肉+雞肉牛肉有兩塊牛腩,偏乾柴,牛丸重味精雞肉有四件雞錘+兩雞腎,雞肉有雪藏味,雞腎一般湯底“驚艷”,第一次食可能唔識貨,但是睇曬食評,點解我地湯底黑到似老抽溝水,有人湯底又帶啡色唔識欣賞偏清淡餐牌選擇少,分量似下午茶,價錢又偏高,性價比不高。環境裝修不錯,好多情侶學生哥,但是坐得唔舒服,明白香港地寸金寸土唯一覺得炸豬皮唔錯,無油溢味,好脆飲品凍菊花同熱飲,一個少甜,一個無糖,可以自己加糖,感覺比較健康養生中伏
二人食牛肉+雞肉
牛肉有兩塊牛腩,偏乾柴,牛丸重味精
雞肉有四件雞錘+兩雞腎,雞肉有雪藏味,雞腎一般
唔識欣賞
偏清淡
唯一覺得炸豬皮唔錯,無油溢味,好脆
中伏
2021-01-22
2021-01-20 133 瀏覽
滿懷期待 但第一口已經伏個湯極甜 係加糖果種不自然甜d味好淡同食開船麵根本兩回事個粉不過不失 可以的話林身d會更好完全麵同湯分開 冇融為一體嘅感覺 咁都叫船麵 侮辱左呢個名詞唔難食但唔會再食
滿懷期待 但第一口已經伏
個湯極甜 係加糖果種不自然甜
d味好淡同食開船麵根本兩回事
個粉不過不失 可以的話林身d會更好
完全麵同湯分開 冇融為一體嘅感覺
咁都叫船麵 侮辱左呢個名詞

唔難食但唔會再食
2021-01-19 126 瀏覽
🐣雞肉船麵($55)湯底非常濃郁 豬皮脆卜卜 雞鎚和雞腎非常入味 金邊粉軟硬度適中夾起不會斷開 通菜和芽菜可以中和吃肉的單寡🐽豬肉船麵($55)船麵含有彈牙的小豬肉丸 和鮮味十足的豬肉片 但略嫌過瘦和對比起雞肉味道有點淡.🍱小阿叔拼盤($68)👉🏻聖巴東酸辣無骨鳳爪 辣味完全滲透入鳳爪之中 不會維持在口腔很久👉🏻香茅雞翼紅咖喱雞翼 新鮮炸起熱辣辣十分惹味👉🏻精美高點是兩種不同的椰汁糕 留作飯後甜品很不錯🙈
🐣雞肉船麵($55)
🐽豬肉船麵($55)

🍱小阿叔拼盤($68)
👉🏻香茅雞翼紅咖喱雞翼 新鮮炸起熱辣辣十分惹味
👉🏻精美高點是兩種不同的椰汁糕 留作飯後甜品很不錯🙈