2020-08-22 571 瀏覽
«729»掛住係泰國食嘅軟淋淋豬手飯😩▷楊叔叔豬手飯 $62▶牛肉船麵 $58呢度有賣泰版層層疊船麵,想試但唔啱時段,只可以食返普通大碗嘅船麵。嗌咗牛肉船麵,每碗有牛腩、牛丸、芽菜、通菜、花生碎同炸豬皮。湯底用新鮮牛骨熬製而成,湯頭非常濃厚!牛腩都入晒味,但我覺得唔夠腍,要用啲力咬。跟機試下「四大調味缺一不可」食法,倒晒魚露、白糖、白醋、辣椒粉落去撈,結果辣粉倒太多辣到pk,即時變成東南亞風味嘅酸辣金邊粉😂 都係鍾意牛湯乜都唔落多啲~豬手飯超肥美,豬皮上晒色,裡面層肉都滷得入味不過我又係覺得可以再腍啲,未有泰國食個種入口即融嘅口感,但配埋蛋同酸菜都好泰架啦!當自己去咗泰國食先啦~😗▷火辣阿嫂青木瓜沙律 $42▶泰式奶茶 $24泰式奶茶幾抵飲!係茶飲店大杯size🥤 好彩有嗌先解到辣🥵 落完單先後加沙律,不過我麻麻地,隻味太鹹唔啱食,冇青木瓜沙律個種越食越開胃嘅感覺~整體而言船麵同豬手飯都係值得去食嘅!餐廳位置比較隔涉唔近旺區,大家唔怕麻煩可以行多兩步過去分散投資,呢段期間都有唔同嘅外賣優惠,詳情可以睇返餐廳ig post🙏🏻﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
«729»
掛住係泰國食嘅軟淋淋豬手飯😩

▷楊叔叔豬手飯 $62

▶牛肉船麵 $58

牛腩都入晒味,但我覺得唔夠腍,要用啲力咬。

豬手飯超肥美,豬皮上晒色,裡面層肉都滷得入味

▷火辣阿嫂青木瓜沙律 $42

▶泰式奶茶 $24

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
2020-06-15 1483 瀏覽
我諗每個香港人都一樣已經好耐冇去旅行啦,都一定好掛住其他國家嘅地道美食,而我就好掛住泰國嘅美食,揾咗好多間泰國餐廳,最後都決定黎呢間阿叔泰麵試一試。一入到餐廳,就有店員幫忙探熱,每張枱之間都有塊隔格隔開,可以令顧客食得安心。 一睇餐牌,已經鎖定咗要揀去泰國必食嘅船麵,呢到既船麵都有好多款可揀,有牛、豬、雞、魚片仲有冬蔭功,麵底亦可揀金邊粉、河粉、米粉、粉絲同蛋麵,總有一款啱你,我最後就揀咗牛肉船麵配粉絲。碗麵好快就上枱,碗麵好豐富,有3粒牛丸同埋3大舊牛腩,仲有啲芽菜、通菜、花生碎同埋好多炸豬皮。碗麵一上枱,我就即係試咗一啖湯底,湯底清得黎好有牛味,再睇番餐牌先知原來個湯底係用新鮮牛骨製成,唔怪得知個湯底咁濃。之後當然要試下正宗船麵既食法,每張枱面都貼咗一張阿叔食船麵小TIPS, 要先將四款調味,包括魚露、白糖、白醋同辣椒粉,加入湯底就可享用。 果然加咗調味之後,個湯底即係昇華咗,多咗好多層次,同我喺泰國食過既味道差唔多。試完個湯底就試啲餸啦,牛丸彈牙,牛腩大件,啖啖肉,肉質淋,好正,炸豬皮脆卜卜但又唔會太油膩,粉絲彈牙,煮到啱啱好,成碗麵都好高質。 小

小食方面,都有好多選擇,有木瓜沙律、無骨鳳爪、豬頸肉,小牛扒、雞翼……等等,由於咩都想試下,所以最後揀咗阿叔拼盤,食物包括: 聖巴東無骨鳳爪、香茅魚露雞翼、紅咖啡雞翼同精選糕點。無骨鳳爪酸酸哋好開胃,每款雞翼都有兩隻,好香脆入味,精選糕點分別係椰汁西米糕同椰汁糕,唔會太甜。

最後飲品款式都有好多,除咗常見既汽水、青檸梳打、青檸蜜外,仲有幾款特飲可選擇: 蝶豆花檸檬蜂蜜特飲、蝶豆花Lattle 、香茅班蘭特飲、香茅菠蘿特飲、荔枝玫瑰特飲,仲有老板推介新鮮椰青,但我同朋友都鐘情於泰式奶茶,所以都揀咗泰式奶茶,果然冇令我哋失望,雖然奶茶冇得揀少甜,我哋開頭都擔心會好甜,但好明顯店舖係有為香港人口味考慮,所以奶茶甜度適中,好好飲。

睇黎我冇揀錯呢間餐廳,食完後真係可以減到少少我對泰國既掛念。
2020-06-03
  • 牛肉船麵
2020-05-26 1341 瀏覽
小編今日放假就走去元朗買禮物,就算平日元朗都好多人🤯,真係要左閃右避先得呀🕺。小編買完心儀禮物之後就緊係要搵嘢食啦,而元朗出名就係又新街嗰邊,但小編今日特別想食泰式菜🤔,上網搵一搵見到一間比較遠少少係西菁街嗰邊😆,近住球場同公國。鍾意食嘢嘅小編緊係唔會理行程嘅遙遠,即刻行過去幫襯🏃‍♀️。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦未入到去餐廳就已經畀門面吸引住咗,好有泰國建築風味🏠,而入到去見到餐廳嘅天花,牆身都好靚👍,而天花掛滿各種擁有泰國風味嘅裝飾,而牆身油滿藍色為主嘅畫風🎆,望得好舒服,令到食客可以食得好自在👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈香葉肉碎炒MAMA $55小編見識少問咗店員乜嘢係mama,店員好細心咁話畀小編原來mama係泰國嘅一款公仔麵嚟🍜。香葉肉碎已經標明咗泰國菜獨有菜式,而mama麵小編係一次食👆,聽完之後忍唔住都想試下🤔。肉碎好多,多到肉碎同啲麵接近1比1份量,真係好足料😋。味道方面就偏少少辣,傳統香葉肉碎嘅口味都做到👍。而mama麵比係香港嘅公仔麵較幼身同淋身啲,小編仲可以一啖食到好多mama麵落口呀🤭!炒出嚟味道特別香,出色✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈碟豆花Latt

🎈香葉肉碎炒MAMA $55

🎈碟豆花Lattle $24
賣相吸引,由上層紫到白好有層次感。加咗奶嘅豆花好滑👅,而且無咗豆花有一層漿住口嘅感覺,不過就少咗豆花有嘅豆香味😮。但整體嚟講,都好好飲,從賣相同味道都值得一試😝。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

另外,餐廳係檯面上擺放咗四款調味料,分別有魚露、白糖、白醋、辣椒粉。呢啲都係泰國餐廳經常會有嘅調味料🧂,畀大家自己調教適合口味。泰國餐廳用料真係千變萬化,獨特又濃烈🤩,呢間餐廳絕對會再嚟多次,嘗試一下佢哋嘅船麵🍜。
香葉肉碎炒MAMA
2020-05-25
香葉肉碎炒MAMA
2020-04-30 858 瀏覽
這間位於元朗泰國餐廳!位置交通都好方便!旺中帶靜非常之唔錯!那間舖頭都唔算好大!但係坐落都好舒適!裝修方面都好有特式!.至於食物方面:.牛肉船米線賣相都好吸引!牛肉都好新鮮味道都好特別!D配菜賣相好特別!牛肉好嫩滑又夠腍身入哂味!咬入口好又口感!非常之唔錯!米線又夠滑身軟硬適中!又其是個自制湯底真係好正冇得定!.粉紅船麵用紅腐乳煲豬骨的湯底!我覺得好特別味道都唔錯!魚蛋、魚片頭咬入口都好爽口又彈牙!炸雲吞皮好脆口味道又唔錯!轉金邊粉都好好食!.香茅雞翼味道好重香茅味道!味道好特別!食入口感覺唔錯!.红咖喱雞翼好重紅咖哩味帶有小小辣!咬入口食到咖哩味好正!味道真係好特別!.青檸梳打加埋泰國D青檸溝埋梳打味道飲入口同其它牌子梳打又D唔同!我覺得好飲好多唔錯!.玫瑰奶茶賣相好吸引!睇見都想試吓!味道唔錯!好重玫瑰味道!飲入口覺得好好飲好特別!.惠顧食物送飲品再加15元有兩隻特式雞翼!.至於價錢方面一般價錢!我覺得好有質素可以試吓!,,
至於食物方面:

香茅雞翼味道好重香茅味道!味道好特別!食入口感覺唔錯!

惠顧食物送飲品再加15元有兩隻特式雞翼!
至於價錢方面一般價錢!我覺得好有質素可以試吓!,,
2020-04-21
2020-04-26 1374 瀏覽
很久沒有去這家吃東西了,所以再和家人來吃個午餐才行呢。在店舖剛剛開門的時間來了,未有人可以選擇位置坐,然後快快點餐吃吧🤭。💥粉紅船麵 HKD$55 ,由於湯底用了紅腐乳豬骨湯製成,所以呈現粉紅色的賣相😍,感覺很特別的湯底。配料方面有魚蛋/魚片頭/豆卜/炸雲吞皮,沒有點船麵轉了河粉,湯底味道挻香帶微微辣味🤤,簡單的食物也好吃❤。💥牛肉船麵 HKD$58 ,湯底味道濃郁挻香🤤,配料方面有炸豬皮/牛腩/牛丸,牛腩很腍身有咬感挻不錯,這個轉了米粉,吸入醬汁後更入味😝。💥紅咖哩雞翼 | 香茅雞翼 HKD$15 (跟餐價),紅咖哩雞翼味外表帶少少深色,味道很香帶微微辣,挻香濃的咖哩味🤤。香茅味道很香,是平常吃開的味道💕。💥青檸梳打 HKD$0 (跟餐價),除了杯子的飲料,還另外附上原枝梳打水以作添加,雖然這個飲品的味道簡單,但挻喜歡又解渴的飲品🍸。💥泰式玫瑰奶茶 HKD$10 (跟餐價),賣相是少女心粉紅色的飲品,打於不錯呢❤。由於是預先沖製好,所以不能選擇甜度。但味道不算很甜可以接受,味道挻香濃又特別🤤。

2020-04-24
2020-09-12 21 瀏覽
🔎阿叔泰麵 (元朗) 💛📍元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖-🔹牛肉船麵 $58 (牛腩、牛丸)麵底可選金邊粉、米粉、河粉、粉絲、蛋麵呢個揀咗河粉 係比起平時食嘅幼身好多配料有炸豬皮、芽菜、通菜、花生碎 配料嚟講我就覺得麻麻地 但個船湯就幾好飲 好濃好想keep住飲 跟麵配咗4款調味料 包括魚露、白糖、白醋同辣椒粉 加完更加惹味 少少辣又幾過癮湯同麵我都覺得唔錯 不過牛腩同牛丸就普普通通 牛腩都幾大件 不過唔淋但又唔會韌 牛丸細細粒但又唔夠彈牙 正常操作🔹雞肉船麵 $52 (雞鎚、雞腎)呢個麵底揀咗蛋麵 似係比較少人揀嘅麵底餸就真係一般 雞鎚都算老老地 不過雞腎就爽口嘅不過另外一題就係份量偏少 可能加小食再加埋飲品會好啲💬不過外賣係用紙盒有加分 仲要分埋湯 拎到返去都仲係好熱 啲麵同配料又唔會淋哂🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗 #元朗黃店
🔎阿叔泰麵 (元朗) 💛
📍元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
🔹牛肉船麵 $58 (牛腩、牛丸)
麵底可選金邊粉、米粉、河粉、粉絲、蛋麵
呢個揀咗河粉 係比起平時食嘅幼身好多

🔹雞肉船麵 $52 (雞鎚、雞腎)
呢個麵底揀咗蛋麵 似係比較少人揀嘅麵底
餸就真係一般 雞鎚都算老老地 不過雞腎就爽口嘅
不過另外一題就係份量偏少 可能加小食再加埋飲品會好啲

2020-09-08 19 瀏覽
自從朋友帶我去過呢間食過船麵之後就成日心思思想食,就算一個人都要去,因為個度真係有去左泰國既感覺叫左碗豬肉船麵,湯底好濃味,一定要加埋枱上既調味料,會有層次好多好有泰國風味碗麵都算大碗,餸都唔少,女仔一定夠好掛住泰國呀😣無得去旅行唯有去食野扮去左啦

碗麵都算大碗,餸都唔少,女仔一定夠
好掛住泰國呀😣無得去旅行唯有去食野扮去左啦
2020-09-07 30 瀏覽
我哋會支持小店但5代表盲撐, 咁嘅質素,5會再幫襯第一次叫外賣, 3個都係飯豬手、肉碎、咖喱牛腩3個飯D飯質都太淋, 一 pat pat豬手太甜..肉碎同咖哩牛腩冇乜味...因第一次實在太5好吃,但可能因為外賣關係,就俾多次機會,第二次堂食,叫咗牛肉船麵同冬蔭功湯米船麵係好味,牛腩夠淋冬蔭功湯就椰汁偏多,5多like, 同埋冇乜料,5多抵食另外服務態度,嗰日星期六可能客人多得滯嗰位四眼妹妹態度5多好, 見到比我哋遲入坐嘅人都有嘢食, 咁咪問吓囉!以為漏單嘛一句得埋嚟:黎緊啦(嗰樣係黑口黑面)就算你真係好味,但咁嘅態度,係5會再黎囉可惜係味道只係算oK再加咁嘅服務態度, 真係請都5嚟!
我哋會支持小店但5代表盲撐, 咁嘅質素,5會再幫襯
第一次叫外賣, 3個都係飯
豬手、肉碎、咖喱牛腩
3個飯D飯質都太淋, 一 pat pat
豬手太甜..肉碎同咖哩牛腩冇乜味...
船麵係好味,牛腩夠淋
冬蔭功湯就椰汁偏多,5多like, 同埋冇乜料,5多抵食
另外服務態度,嗰日星期六可能客人多得滯
一句得埋嚟:黎緊啦(嗰樣係黑口黑面)
就算你真係好味,但咁嘅態度,係5會再黎囉
可惜係味道只係算oK再加咁嘅服務態度, 真係請都5嚟!
2020-05-09
2020-08-16 65 瀏覽
—呢排外賣自取有特價 熊貓嗌夠錢就全單6折試咗4款午市套餐 加埋都係$160!!香葉肉碎炒mama媽媽應該就係泰國公仔麵牌子名?!肉碎喺底所以要撈勻晒先食 香辣惹味但係我都係鍾意食炒河多d青咖喱牛腩飯香氣濃郁就咁撈汁已經好下飯有3條牛腩條 都腍身入味仲有泰國小圓茄子 車厘茄 長豆燒豬頸肉飯表面幾香口 肉質爽彈 份量算多但食多幾嚿有d膩 要蘸酸辣汁先得Share嚟食 每人食d就啱啱好冬蔭功金邊粉湯喺分開裝 偏椰奶辛香味餸就放咗喺粉上面清楚見到有蝦 青口 蟹柳 豆卜仲有餐飲可以揀青檸梳打/泰式檸檬茶...唔洗另外加錢之餘 有保鮮紙包實唔會倒瀉————————————————阿叔泰麵 元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

呢排外賣自取有特價 熊貓嗌夠錢就全單6折
試咗4款午市套餐 加埋都係$160!!
香葉肉碎炒mama
媽媽應該就係泰國公仔麵牌子名?!
肉碎喺底所以要撈勻晒先食 香辣惹味
冬蔭功金邊粉
湯喺分開裝 偏椰奶辛香味
餸就放咗喺粉上面
清楚見到有蝦 青口 蟹柳 豆卜

仲有餐飲可以揀青檸梳打/泰式檸檬茶...
唔洗另外加錢之餘 有保鮮紙包實唔會倒瀉
————————————————
阿叔泰麵
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
外賣自取
2020-08-04 84 瀏覽
次次經過,條龍都長到一個點,今次特登一開門就去到,即刻有得入!舖頭真心唔大,佈置幾有泰國feel, 檯櫈擺得疏落,幾好坐!豬船麵:之前食過第二間船麵,頗Fail, 搞到我對船麵有陰影!今次卒之扭轉我對船麵嘅印象!湯底清得嚟夠味,係未食過嘅味道,配料豐富,蛋麵底好正!粉紅船麵:fd試粉紅船麵,好啱打咭嘅一碗麵,湯底加咗南乳,又係第二種風味!總括嚟講,好食嘅船麵,唔怪得平啲咁多人排!服務好,嘢食ok,又有良心,入嚟元朗國記得幫襯!

• 豬肉船麵
2020-07-17 68 瀏覽
個牛肉船麵d湯底好濃, d牛腩好入味, 加埋佢地既教學, 係個麵度再加少量白醋, 魚露, 砂糖同埋辣椒粉, 成個湯底既鮮味更加出更加好味💙💙 個香葉肉碎炒mama麵都好足料, 多豬肉, 個麵帶到少少辣味加泰式酸味, 泰式風吹十足😍😍好鬼正🙌🏻 個泰式奶茶都好好飲, 甜度適中, 成個晚餐都好似真係置身於泰國咁🇹🇭😭😭😭
2020-07-14 90 瀏覽
去完睇向日葵🌻食個早dinner醫下肚~黎到西菁街搵食!湯底好濃郁,味道層次好豐富!甜得黎又唔會好油膩、仲有好香既牛肉味!牛腩入味得黎又夠鬆化,配埋炸豬皮幾正~呢個⋯好失望~唔推薦!。$55蚊都唔平啦、食材只有係一堆乾淨淨既麵同肉碎,感覺好單調同不停食調味粉。如果佢加返隻脆邊蛋會吸引D~食完個麵就想食個甜品開心返啦!點知⋯個芒果睇落好新鮮同甜,實質食落有陣草青既中味,唔太了解係咩芒果品種、個感覺好奇怪,唔係我杯茶!總括黎講船麵整得好出色!推薦大家試!其它野野麻麻地,有待改善。
去完睇向日葵🌻食個早dinner醫下肚~
黎到西菁街搵食!

牛肉船粉

香葉肉碎炒媽媽

呢個⋯好失望~唔推薦!。

芒果糯米飯

總括黎講船麵整得好出色!推薦大家試!
其它野野麻麻地,有待改善。

2020-07-11
牛肉船粉
2020-07-13 64 瀏覽
好耐之前去泰國旅行,試咗船麵一直念念不忘,但翻到香港一直食唔翻個種。近幾個月啲人成日成日介紹元朗呢間船麵,話好好食,今日終於有機會入元朗國試下😍星期一至五 1130-1800有lunch menu,跟餐有嘢飲,價錢合理👍🏻有酒精搓水液提供,而且筷子筒有蓋,感覺衛生啲👍🏻👍🏻試完原味湯底記得落「四大調味」✨大熱天時,飲青檸梳打好爽~ 泰式奶茶本身偏甜,但可以接受😋跟餐加$15配無骨鳳爪,爽口又開胃。跟餐加$15配篤篤炸丸,幾彈牙,點泰式甜辣醬好食😋主角船麵 —— 牛肉船麵!好大碗,而且好多配料,當然要相機食先!個湯底超濃郁,落埋「四大調味」,酸甜辣味都齊晒,好香好好食😍牛肉夠腍又入味,炸豬皮同魚蛋都好食😋食唔停口,大碗又好食👍🏻👍🏻燒豬頸肉飯~豬頸肉份量足夠,入面嘅肉質好嫩,但外層燒得有啲太乾身,唔夠juicy,有進步空間💪🏻元朗國出名多好嘢食,呢間船麵絕對係必食之一💛

有酒精搓水液提供,而且筷子筒有蓋,感覺衛生啲👍🏻👍🏻

試完原味湯底記得落「四大調味」✨

大熱天時,飲青檸梳打好爽~ 泰式奶茶本身偏甜,但可以接受😋

跟餐加$15配無骨鳳爪,爽口又開胃。

跟餐加$15配篤篤炸丸,幾彈牙,點泰式甜辣醬好食😋

主角船麵 —— 牛肉船麵!
好大碗,而且好多配料,當然要相機食先!
牛肉夠腍又入味,炸豬皮同魚蛋都好食😋
食唔停口,大碗又好食👍🏻👍🏻

燒豬頸肉飯~

元朗國出名多好嘢食,呢間船麵絕對係必食之一💛
疫情蔓延,可以出走嘅機會微乎其微,唯一止下遊行癮嘅方法就係搵啲特色又有外國風味嘅餐廳試下🤤•今次去左元朗一間幾出名嘅餐廳「阿叔泰麵」試下,顧名思義,食物主打泰國船麵,亦提供唔同泰式小食同飲料😋食物選擇唔算特別多,但起碼每個種類都有幾款選擇。我就叫左雞肉船麵同泰式奶茶🥤🐥雞肉船麵賣相吸引,有幾分泰國街檔嘅味道🤪湯底味道好濃,河粉索哂啲湯汁好入味🤤配料就有雞䭔、雞什、芽菜、通菜以及炸豬皮。份量對女仔嚟講啱啱好,男仔就建議追加小食啦🥶🥤泰式奶茶食麵食到熱辣辣,最爽就係飲杯冰凍嘅泰奶降溫🥶泰奶一般以煉奶特調所以味道偏甜,但阿叔就提供埋甜度選擇,十分細心💛茶底好香濃,同知名泰奶連鎖店有得揮💪🏻👍🏻小店整體水準都幾高,價格相宜,服務周到,絕對會再幫襯支持💛推薦!

🐥雞肉船麵

🥤泰式奶茶

2020-07-08 126 瀏覽
今日胃口不太好,行街散步中經過一間位置偏僻,人流比較少的麵店。鋪仔細細,但內部裝修獨特,壁畫好有特色。店舖以泰國船麵為主,所以就隨便叫了個船麵,試試。剛好適合無咩胃口的我,船麵有牛腩、牛丸,湯底濃,牛腩好入味,牛丸也好彈牙。朋友就叫左個冬陰功湯麵,除咗麵還有河粉、米粉、粉絲、金邊粉選擇。但個湯偏咸左少少。剛好配上象啤啤酒🍻⋯⋯再嚟一杯當地熱買的碟豆花檸檬🍋蜂蜜特飲,雖然個杯沒有見到新鮮檸檬🍋片,但都有檸檬🍋加上蜂蜜的味道⋯⋯
象啤
牛肉船麵