2020-05-13 82 瀏覽
I like Thai food. As recommended by my friend, I bought some food from this restaurant when I visited Yuen Long. I ordered Thai basil minced pork rice with fried egg. This dish is authentic and tasty, as good as that I tried in Thailand. Lemon grass chicken wings stimulate your appetite. Assorted Thai pastries are fresh and rich. Thai milk tea is sweet and creamy. Amid a busy and hot day, a good Thai meal at affordable price is simple joy of life. I look forward to trying other authentic dishes next time.
有一日揸車入嚟元朗,就睇下食咩黃店好,發現離大街遠小小有間黃店。泊好車,向餐廳方向行,經過幾間車房,正當唔覺有餐廳,就見到一個低調簡約有不失美感嘅門面,仲有少少悠閒度假風情,一開門,就被餐廳嘅油畫所吸引,同初初係門口嘅感覺又有少少唔同,有種同外面世界隔絕嘅感覺,真係營造到小小泰國氣氛~嚟到重點食物介紹,我哋㨂咗冬陰公湯麵同豬肉船麵~整體嚟講麵嘅份量都幾多,比起正宗船麵多好多。冬險公湯麵對於平時食小辣嘅我嚟講都幾辣(見到個紅油就知真係辣haha),但酸辣度個比例啱啱好(我個人覺得辣多過酸少少)勸各位食唔到辣嘅朋友仔注意哦!豬肉船麵有豬肉片同豬肉丸,豬肉片係厚身大塊,味道普通啲,主要靠個湯底浸,重點係湯底出色濃郁,唔會過咸,個人覺得比冬陰公更有驚喜同好食﹗
,一開門,就被餐廳嘅油畫所吸引

冬蔭公湯麵

冬蔭公湯麵
豬肉船麵
我直入元朗,食阿叔泰麵。去得曼谷多既朋友自然估到,”阿叔”係食曼谷BTS站”ASOK”既諧音。今次係第n次過來食,再次食佢最出名既招牌菜- 船麵,丫唔係,係船河。因為餐廳用既泰國寬河粉係零舍爽身同彈牙的,而且好掛湯。所以,識食一定係食河粉。阿叔船河既湯底,係我係香港食過咁多間泰麵之中,算係數一數二鮮濃,大家睇圖都睇得出係thick d。有種返左去曼谷當地食船麵既feel。不過,唯一可惜係,依加已經無上年來食咁鮮濃,要自己加返些少魚露調味。話說,泰國船麵湯底之所以鮮濃,係因為加左唔同醬料、香料同豬/牛血。做得太淡好可能係冇跟做traditional recipe。牛係用牛腩。由於小弟對牛腩好高要求,有時甚至會專登飛入大埔為左食碗清湯腩,所以我認為中規中矩,合格啦,勝在夠入味。炸豬皮、通菜、芽菜都係好夾船河,好正宗既配菜。另外,呢度泰式奶茶做得好香濃,好有茶香。雖然我留意到似乎唔係即叫即沖,但效果同去曼谷floating market飲既不相伯仲。所以,疫情之下冇得去曼谷玩,入元朗食泰麵,飲泰茶,可能係最有泰國掃街feel既選擇。
我直入元朗,食阿叔泰麵。

炸豬皮、通菜、芽菜都係好夾船河,好正宗既配菜。

牛肉船河

泰茶

牛肉船河
泰茶
  • 泰式奶茶
2020-04-30 1181 瀏覽
這間位於元朗泰國餐廳!位置交通都好方便!旺中帶靜非常之唔錯!那間舖頭都唔算好大!但係坐落都好舒適!裝修方面都好有特式!.至於食物方面:.牛肉船米線賣相都好吸引!牛肉都好新鮮味道都好特別!D配菜賣相好特別!牛肉好嫩滑又夠腍身入哂味!咬入口好又口感!非常之唔錯!米線又夠滑身軟硬適中!又其是個自制湯底真係好正冇得定!.粉紅船麵用紅腐乳煲豬骨的湯底!我覺得好特別味道都唔錯!魚蛋、魚片頭咬入口都好爽口又彈牙!炸雲吞皮好脆口味道又唔錯!轉金邊粉都好好食!.香茅雞翼味道好重香茅味道!味道好特別!食入口感覺唔錯!.红咖喱雞翼好重紅咖哩味帶有小小辣!咬入口食到咖哩味好正!味道真係好特別!.青檸梳打加埋泰國D青檸溝埋梳打味道飲入口同其它牌子梳打又D唔同!我覺得好飲好多唔錯!.玫瑰奶茶賣相好吸引!睇見都想試吓!味道唔錯!好重玫瑰味道!飲入口覺得好好飲好特別!.惠顧食物送飲品再加15元有兩隻特式雞翼!.至於價錢方面一般價錢!我覺得好有質素可以試吓!,,
至於食物方面:

香茅雞翼味道好重香茅味道!味道好特別!食入口感覺唔錯!

惠顧食物送飲品再加15元有兩隻特式雞翼!
至於價錢方面一般價錢!我覺得好有質素可以試吓!,,
2020-04-21
10 分鐘 (堂食)
2020-04-30 54 瀏覽
今日想同大家介紹嘅就係依間阿叔泰麵😛阿叔泰麵其實聽個名都知主要食泰國嘢,主打船麵嘅。咁我同朋友一坐低就即刻叫咗牛肉船麵嚟試下👍🏻。依到推薦大家係食佢地嘅船麵之前就落白糖,白醋,魚露同辣椒去令到嗰湯底更加好味嘅。嗰麵嚟到喇,覺得佢都算幾足料。然後就加埋佢啲調味料啦,我自己就覺得好正嘅,但朋友就覺得有啲辣,如果唔食得辣嘅朋友就可能唔好落咁多辣椒喇。朋友就咩都唔落就原味湯底咁,都正嘅。佢啲配料我覺得牛腩佢地整得好淋好入味。牛丸就普通啦👌🏻。佢依到麵嘅種類都幾多選擇,有金邊粉,河粉,米粉,粉絲同蛋麵。我就覺得蛋麵冇特別,朋友揀咗河粉,河粉真係幾唔錯,好吸湯,正😍。
今日想同大家介紹嘅就係依間阿叔泰麵😛

2020-04-29 52 瀏覽
午餐時間跟朋友到了這間不太起眼的泰式餐廳, 但沒想到內裡裝修特別, 好像到了泰國的感覺!藍蝶拌麵 $55聽到名字時覺得特別, 便點了這個, 是用了蝶豆花造的米粉, 健康又美! 另外可以配豬頸肉或紅咖喱雞翼!米粉好爽口, 加點醋拌在一起更好食! 豬頸肉有點乾身和薄, 如果大塊一點會開心d!飲品點了泰式綠奶茶, 跟餐加$10, 綠茶加泰式奶茶, 奶味好香好特別, 好有泰國風味!好match好好飲!另外還加$15點了篤篤炸丸, 就是炸豬肉丸, 幾好食, 細細粒!
藍蝶拌麵

藍蝶拌麵 $55

篤篤炸丸

2020-04-20
10 分鐘 (堂食)
藍蝶拌麵
篤篤炸丸
2020-04-28 112 瀏覽
這間餐館好耐之前已想來試,上星期日終於一個人走來吃吃。這兒裝修很可愛,充滿色彩。由於今天約唔到人又想試吓,我只叫了兩樣食物。椰青……好大個新鮮又清甜泰國香葉肉碎煎蛋飯……吃一口,嘩,竟然有去了泰國吃這個飯的感覺但個人覺得米飯太軟太林,我喜歡硬身些一粒還一粒的泰國米。唯一少少美中不足約了朋友後天再去試吃出名的船麵,很期望……原來他們做delivery 的,good 呀!連錦綉花園都送呢啲優質服務真窩心,比20元 service charge, 抵比呀
。由於今天約唔到人又想試吓,我只叫了兩樣食物。
椰青……好大個新鮮又清甜

約了朋友後天再去試吃出名的船麵,很期望……

2020-04-26
2020-04-26 1607 瀏覽
很久沒有去這家吃東西了,所以再和家人來吃個午餐才行呢。在店舖剛剛開門的時間來了,未有人可以選擇位置坐,然後快快點餐吃吧🤭。💥粉紅船麵 HKD$55 ,由於湯底用了紅腐乳豬骨湯製成,所以呈現粉紅色的賣相😍,感覺很特別的湯底。配料方面有魚蛋/魚片頭/豆卜/炸雲吞皮,沒有點船麵轉了河粉,湯底味道挻香帶微微辣味🤤,簡單的食物也好吃❤。💥牛肉船麵 HKD$58 ,湯底味道濃郁挻香🤤,配料方面有炸豬皮/牛腩/牛丸,牛腩很腍身有咬感挻不錯,這個轉了米粉,吸入醬汁後更入味😝。💥紅咖哩雞翼 | 香茅雞翼 HKD$15 (跟餐價),紅咖哩雞翼味外表帶少少深色,味道很香帶微微辣,挻香濃的咖哩味🤤。香茅味道很香,是平常吃開的味道💕。💥青檸梳打 HKD$0 (跟餐價),除了杯子的飲料,還另外附上原枝梳打水以作添加,雖然這個飲品的味道簡單,但挻喜歡又解渴的飲品🍸。💥泰式玫瑰奶茶 HKD$10 (跟餐價),賣相是少女心粉紅色的飲品,打於不錯呢❤。由於是預先沖製好,所以不能選擇甜度。但味道不算很甜可以接受,味道挻香濃又特別🤤。

2020-04-24
15 分鐘 (堂食)
2020-04-25 161 瀏覽
今日下午茶同男朋友落咗元朗食船麵係泰國同去佢食完船麵 佢就對船麵有情意結船麵特色就係細細碗 一口氣食幾十碗 再叠埋一齊 過癮 鬥食得多但香港鋪租貴 大部份嘅船麵 都唔係細碗 根本係一大碗湯麵 為左慳時間 接多幾枱客仲好 洗碗都洗死人阿叔真係可以做到細細碗 不過只限非繁忙時間 叫得越多就越平 不過係跟人頭我叫左豬牛各一碗 男朋友就叫左豬牛雞各一再加一人一杯Thai milk tea 因為食下午茶都5點 所以費事食得太飽 夜晚仲要去食飯先講湯底 因為食麵 湯底係個靈魂湯底都叫做有牛味 但唔會係好濃烈有少少花生碎 但通菜可以多啲其餘嘅調味料 都需要自己加 包括辣我同男朋友都覺得唔加糖會好啲 加咗有啲似滷水汁湯底但泰式嘅乾辣真係好正呀😍😍泰國嘅船麵湯底牛骨味好濃 個湯係比較杰身所以相對之下 會覺得而家好似食緊牛腩麵咁正所謂無對比無傷害$15一小碗雞船麵 真係一舊雞鎚講抵食真係好抵食 成舊雞鎚俾你 舊雞鎚仲食得出係滷過嘅但以船麵黎講 我覺得就咁雞肉會夾啲一致認為豬同牛 係同個船麵最夾個河粉 係我愛既闊河粉呀😍😍口感一流一講起泰式奶茶就會諗起紅色果間野個茶底出嚟嘅色會係橙橙紅紅色飲得出呀叔係用緊呢
今日下午茶同男朋友落咗元朗食船麵

題外話
餐廳 食食下野播香港之歌
2020-04-25
2020-04-19 85 瀏覽
新冠肺炎影響下都吾知幾時先有得飛,有得飛都要隔一陣子先敢飛,好掛住啲東南亞美食呀,點算,今日做完野途經元朗見到門口超多人,原來系食泰式船麵,經驗話我知排得隊應該吾會差掛,於是一於跟隊排,排隊時見到門口好多黃色紙仔,呢間應該系……,好肚餓呀系門口餐牌睇定食咩先,當然要試招牌牛肉船麵再加杯泰茶,甘先似系泰國食緊,終於到我啦,湯底好得,好濃郁,牛肉好入味,吾怪得甘多人排隊,至於泰茶,始終覺得泰茶有啲花香味,都系覺得傳統港式奶茶好味啲,純屬個人口味
2020-04-12 135 瀏覽
自從上年一位人氣的旅遊達人引入泰式船麵之後,香港各區也多了同類型的食店。嚐過兩次船麵之後,茶包覺得,泰式船麵跟港式車仔麵一樣——湯底就是靈魂。⠀⠀今晚跟朋友相約支持小店,各自從不同地方出發,身邊元朗地膽的我,竟然不小心迷路了。📍原來阿叔泰麵位於千色譚仔,喜上加喜的後方,一直沿著直航往路前行,就可以到達小店。⠀⠀💛🧡店中以壁畫點綴牆身,鮮色的色彩,令人感到明快🧡💛⠀⠀=|| 泰國奶茶 HK24 ||=我們先點一杯泰國奶茶再看MENU。地道的泰國奶茶會以甜甜的煉奶沖製,所以入口會覺得口中塞了一口砂糖,甜度是直迫患糖尿病的狀態。⠀⠀但阿叔的泰國奶茶的甜度沒有想像中的嚇人,應該有調整配方,調至適合香港的口味之餘,又有泰國奶茶的傳統風味。有獨特手標茶香的泰國奶茶,跟茶走版的香港奶茶完全不同,畢竟手標茶就是泰茶的靈魂。朋友本點了一杯梳打,本是嚐嚐茶包的泰茶,不小心就一口一口呷光大半杯(可惡的友人)⠀⠀=|| 🍜冬陰公湯麵 HK$58🦐 ||=UM….. 是一碗越吃越好吃的湯粉,初嚐的時候,會覺得椰奶味香濃,沒有酸爽的香辣味道,是有種失望的感覺。怎料到我倆越吃越靜,因為吸收了湯汁的粉麵,每一口都有微
⠀⠀
💛🧡店中以壁畫點綴牆身,鮮色的色彩,令人感到明快🧡💛
=|| 泰國奶茶 HK24 ||=

=|| 🍜冬陰公湯麵 HK$58🦐 ||=
UM….. 是一碗越吃越好吃的湯粉,初嚐的時候,會覺得椰奶味香濃,沒有酸爽的香辣味道,是有種失望的感覺。怎料到我倆越吃越靜,因為吸收了湯汁的粉麵,每一口都有微薄的酸辣,口腔疊加了一口口的酸辣,茶包的臉上也出了一層薄汗🤭

😷對於初患感冒的朋友,吃阿叔冬陰公湯麵,身子會暖和一點,會快點痊癒喔🥴

總體而言,湯底是不錯的,但不是想像中傳統的冬陰公口味,另外碗中的海鮮我們也沒有碰了😣因為蝦子青口不新鮮,有點奇怪的味道,只吃了碗中的蟹柳棒。
⠀⠀
🔆食物分數率:6.5分(10分為滿分)
=|| 阿叔泰麵 ||=
地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
⠀⠀
#HK茶包日記 #茶包泡新界 #hkfoodie #852girl #lovehk #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄 #hkig #hkg #NorthPoint #HKFood #NP #港式 #hongkongfood #thefeedfeed #instafood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #foodstyling #tea #teatasting #dinnertime
2020-04-11 250 瀏覽
----------💛#黃店💛12/6/2019罷工----------🐮牛肉船麵 $58 (星期一至五午餐價錢)配料有炸豬皮、芽菜、通菜、花生碎,麵底可以揀金邊粉/米粉/河粉/粉絲,我揀左金邊粉,金邊粉比較幼身。有2大舊牛腩同3粒牛丸,牛腩勁淋勁入味。佢地建議加4款調味粉:魚露+白糖+白醋+辣椒粉,加左湯底味道更豐富而且好香濃。午餐仲送飲品,我揀左熱青檸蜜,好靚好滋潤。----------🔎阿叔泰麵🚩元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
💛#黃店
💛12/6/2019罷工
----------
🐮牛肉船麵 $58 (星期一至五午餐價錢)
午餐仲送飲品,我揀左熱青檸蜜,好靚好滋潤。
🔎阿叔泰麵
🚩元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖
2020-04-06 97 瀏覽
豬肉船麵船麵本身配料有炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎🥜🥜豬皮炸得酥脆乾身唔油膩👍🏻👍🏻豬肉片肉質岩岩好無冰鮮味, 豬肉丸細細粒好爽口😋😋啲金邊粉滑到吸埋湯味,每一啖都好有湯底味,連芽菜都係泰國芽菜☺️☺️🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂粉虹船麵 酸酸甜甜帶有少少辣味🌶🌶既湯底係腐乳豬骨湯, 食得辣既人唔會覺得辣😬😬😬魚旦, 魚片頭好彈牙, 炸雲吞皮好酥脆口, 豆卜不過不失😐😐🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🍜船麵的麵底可以揀金邊粉/河粉/米粉/粉絲如果再想惹味啲,可以加台面既辣椒粉🌶️🌶🌶🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂另外, 聽講好似麵唔夠食,可以叫多麵, 唔知有冇人試過呢?🤔🤔🤔有既可以話比小編知證實岩唔岩😃😃🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂泰式奶茶呢杯泰茶既奶同茶比例好好,好有泰國🇹🇭風味, 又夠大杯🥰🥰
豬肉船麵
船麵本身配料有炸豬皮,芽菜,通菜,花生碎🥜🥜
粉虹船麵
🍜船麵的麵底可以揀金邊粉/河粉/米粉/粉絲
如果再想惹味啲,可以加台面既辣椒粉🌶️🌶🌶
有既可以話比小編知證實岩唔岩😃😃
泰式奶茶
呢杯泰茶既奶同茶比例好好,好有泰國🇹🇭風味, 又夠大杯🥰🥰
粉紅船麵
粉紅船麵
2020-04-04 161 瀏覽
今日到元朗找家姐吃飯,她知道我喜歡吃泰國菜,特意介紹我到這家阿叔泰麵。餐廳的門口不太多,一不留意就會走過了。但一打開門,看到裡頭是很有特色的裝潢,給人很歡樂的感覺。午餐價格平民,麵跟飯類都有。我點了這杯泰式奶茶,茶味濃而不澀,口感順滑,叫了少甜後甜度剛好。家姐點的是香茅斑蘭特飲,這杯味道較清新,可以中和泰國菜的重口味食品。牛肉船麵,麵類都可選要金邊粉、米粉、河粉或粉絲。我們選了粉絲,索滿船麵的湯汁,很惹味。湯底濃稠,帶有香料香味。炸豬皮非常香口。餐廳還給了小貼士,教你可加什麼配料令味道更出色。粉紅船麵,看名字已經好吸引,原來是腐乳湯底!這個湯底比剛才那個更濃和重口味,酸中帶辣,不過我認為稍微鹹了一點。丸類不過不失。它的食物真的很有泰式風味,要支持香港人的食店!

午餐價格平民,麵跟飯類都有。

餐廳還給了小貼士,教你可加什麼配料令味道更出色。

它的食物真的很有泰式風味,要支持香港人的食店!
  • 炸豬皮
牛肉船麵(HKD58)★★★(美味度滿分五星)用30公斤牛骨加入蒜頭、洋蔥、香茅、班蘭葉、南薑、肉桂、八角香等藥材熬製12小時,搭配鬆軟肥美、燜得軟嫩入味的牛腩,來自泰國的牛丸、炸豬皮和芽菜作為配料,再已炸蒜頭碎、金不換提味,跟船麵一起吃起來很滿足。以價格來講,這碗船麵的水平算不錯。只是吃過更道地的船麵,覺得湯頭沒有想像中濃郁,會略為偏甜。建議自行加少許魚露和乾辣椒碎,會更滋味。配料上,牛腩很入味好吃,來自泰國的牛丸則普普通通,沒什麼味道。小故事:店主親自前往泰國布吉拜師學藝半年,把當地家庭式的船麵帶到香港,加上太太是泰國人,在烹飪中給予很多專業意見。而船麵是非常傳統的一種泰國麵食。泰國水路發達,以前大多以小船來往住家及市集之間。因此有人開始在船上賣麵食,船麵通常比較小碗又不會裝滿,是擔心船上人吃的時候溢出。泰國船麵的湯底那麼濃稠是因為加了牛血或豬血一起熬製的緣故喔!———————————————————🌟性價比:4/5🏡環境:4/5📍地址:元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖🕐營業時間:每日11:30-23:30———————————————————
牛肉船麵
牛肉船麵(HKD58)★★★(美味度滿分五星)

———————————————————
🌟性價比:4/5