2020-06-27 120 瀏覽
入元朗國,原來很多黃店,朋友說得2成黃店,見排長龍就係,呢間屋企附近的高評價餐廳,5:30pm 落去冇乜人,點知6點幾就排隊。因為早食可以食下午茶層層疊船麵,由於唔知係乜嘢都問左好耐, 就是每碗豬牛雞輪住叫輪住上,每碗少少湯,真係兩啖食完,一啖麵一啖餸,食完真係攝牙罅,但每碗都有很多花生,令湯底多了很多花生味,和原裝牛骨湯別有風味,當你吃到6-7碗,應該有原裝一碗標準麵的份量,但叫試過,影下相都可以,但真係當下午茶好了。而標準麵的牛肉很稔,湯底濃,蛋麵幼滑,比金邊粉和粉絲好吃。最後點了甜品西米糕,椰汁西米糕很多粟米,也有芋頭,另一件黃色的是芒果椰汁西米糕,可能麵的食味太濃,沒嘗到芒果味,但顏色配搭係靚的。黑衣店員服務幾好,但由於他們太忙,百忙都要問下他們,最後兄弟各自努力,加油!區區食玩遊- 元朗
層層疊船麵

而標準麵的牛肉很稔,湯底濃,蛋麵幼滑,比金邊粉和粉絲好吃。

甜品椰汁西米糕,芒果西米糕

區區食玩遊- 元朗
2020-06-25
heard many good reviews about its takeaway food quality and it’s “Yellow” background so i wanted to support too! i ordered self pick up takeaway from openrice here, all went well and efficient, until my husband drove there and arrived at their restaurant... My husband told them that he was there to pick up takeaway then the waiter said: 「裏面!」.... 什麼歡迎唔該多謝晒一句都冇, 算.... then he walked in and said the same to another waiter , this time they just pointed him to the inside where they put the paper bag
then he walked in and said the same to another waiter , this time they just pointed him to the inside where they put the paper bag with our takeaway food ...指佢自己行入去攞! 大佬呀俾錢幫襯講句多謝都應該啊🤨 然後我哋以後都唔會再幫襯呢間野!話知你黃到入血😒服務態度同食物品質其實一樣都係咁重要否則黃色經濟圈只會比呢啲舖頭拖累
芒果糯米飯
雞翼
冬陰功金邊粉
芒果糯米飯
2020-06-16 179 瀏覽
元朗區嘅黃店,每一間都係極之長龍,大家點樣分散投資,都係要等。身為元朗人,緊唔好執輸一於試下船麵有幾把砲啦!豬肉船麵 Thai Pork Noodles $52一場黎到食船麵舖頭,緊係要食佢嘅招牌菜啦!呢度嘅船麵其實有分三款,分別係牛肉、豬肉同雞肉,然後再係麵底(金邊粉、河粉、米粉、粉絲)揀一款,就完成左自己嘅配搭!舖頭選用新鮮牛骨製成,上檯之後即刻試下頭啖湯,相當鮮甜,仲可以根據自己喜好落魚露、白糖、白醋同辣椒粉調味,「四大調味,缺一不可」🤤初嘗船麵已經唔想停落黎!幾啖就食哂啦🤪三式雞翼拼盤 Three Style Chicken Wings $58一打開menu,「三式」呢個字好吸引我,始終一個盤入面可以試到好多款式食物,真係世界上偉大嘅發明🤣而「三式」分別係:🔺酸辣凍雞翼 Thai Style Hot and Sour Single Bone Chicken Wing🔺香茅魚露雞翼 Lemongrass Chicken Wing🔺紅咖喱雞翼Spiced Fried Chicken Wing我就覺得香茅魚露係最好食!呢個配搭比較少見,比一般泰式香茅雞翼多一種魚露鮮味,令你欲罷不能。

豬肉船麵 Thai Pork Noodles $52

我就覺得香茅魚露係最好食!呢個配搭比較少見,比一般泰式香茅雞翼多一種魚露鮮味,令你欲罷不能。拼盤個三款雞翼都有得單點,每份都係$46,淨係想試一款口味又得,得左!
  • 豬肉船麵
  • 3式雞翼拼盤
2020-06-15 2345 瀏覽
我諗每個香港人都一樣已經好耐冇去旅行啦,都一定好掛住其他國家嘅地道美食,而我就好掛住泰國嘅美食,揾咗好多間泰國餐廳,最後都決定黎呢間阿叔泰麵試一試。一入到餐廳,就有店員幫忙探熱,每張枱之間都有塊隔格隔開,可以令顧客食得安心。 一睇餐牌,已經鎖定咗要揀去泰國必食嘅船麵,呢到既船麵都有好多款可揀,有牛、豬、雞、魚片仲有冬蔭功,麵底亦可揀金邊粉、河粉、米粉、粉絲同蛋麵,總有一款啱你,我最後就揀咗牛肉船麵配粉絲。碗麵好快就上枱,碗麵好豐富,有3粒牛丸同埋3大舊牛腩,仲有啲芽菜、通菜、花生碎同埋好多炸豬皮。碗麵一上枱,我就即係試咗一啖湯底,湯底清得黎好有牛味,再睇番餐牌先知原來個湯底係用新鮮牛骨製成,唔怪得知個湯底咁濃。之後當然要試下正宗船麵既食法,每張枱面都貼咗一張阿叔食船麵小TIPS, 要先將四款調味,包括魚露、白糖、白醋同辣椒粉,加入湯底就可享用。 果然加咗調味之後,個湯底即係昇華咗,多咗好多層次,同我喺泰國食過既味道差唔多。試完個湯底就試啲餸啦,牛丸彈牙,牛腩大件,啖啖肉,肉質淋,好正,炸豬皮脆卜卜但又唔會太油膩,粉絲彈牙,煮到啱啱好,成碗麵都好高質。 小

小食方面,都有好多選擇,有木瓜沙律、無骨鳳爪、豬頸肉,小牛扒、雞翼……等等,由於咩都想試下,所以最後揀咗阿叔拼盤,食物包括: 聖巴東無骨鳳爪、香茅魚露雞翼、紅咖啡雞翼同精選糕點。無骨鳳爪酸酸哋好開胃,每款雞翼都有兩隻,好香脆入味,精選糕點分別係椰汁西米糕同椰汁糕,唔會太甜。

最後飲品款式都有好多,除咗常見既汽水、青檸梳打、青檸蜜外,仲有幾款特飲可選擇: 蝶豆花檸檬蜂蜜特飲、蝶豆花Lattle 、香茅班蘭特飲、香茅菠蘿特飲、荔枝玫瑰特飲,仲有老板推介新鮮椰青,但我同朋友都鐘情於泰式奶茶,所以都揀咗泰式奶茶,果然冇令我哋失望,雖然奶茶冇得揀少甜,我哋開頭都擔心會好甜,但好明顯店舖係有為香港人口味考慮,所以奶茶甜度適中,好好飲。

睇黎我冇揀錯呢間餐廳,食完後真係可以減到少少我對泰國既掛念。
2020-06-03
2020-06-12 264 瀏覽
去年已和友人來訪「阿叔泰麵」一次,印象不錯。這晚心血來潮,腦海中突然想起這間泰式麵店,決定帶同家人入元朗吃個泰麵。非常色彩繽紛的店面,好歡愉的感覺。惹味的冬蔭功湯底,入口分別有辣感和椰奶香。麵底有幾款可選,選了金邊粉,把冬蔭功湯底索入,啖啖美味。配餸有蝦、青口、蟹柳和豆卜,當中蝦肉頗彈牙。一向愛吃泰國出品的mama麵,所以一看到炒mama麵便點了。炒麵份量頗多,經炒香後入口惹味,再配上香葉和肉碎。肉碎香口,因為同時加了辣椒粒來炒香,再會帶點微辣。以炒粉麵來說,油量可以,不會令人有太大油膩感。泰式糕點一般離不開椰子、椰汁、椰奶等元素。而這一個糕點拼盤的4件甜點就是充滿著這些元素,入口滿滿椰香又不會太甜。不過千層糕有點黏著牛油紙,要花費一輪工夫才能把它取出呢。

非常色彩繽紛的店面,好歡愉的感覺。
冬蔭功湯麵

惹味的冬蔭功湯底,入口分別有辣感和椰奶香
香葉肉碎炒Mama

一向愛吃泰國出品的mama麵,所以一看到炒mama麵便點了

炒麵份量頗多,經炒香後入口惹味
阿咩糕點拼盤
泰式糕點一般離不開椰子、椰汁、椰奶等元素。

。不過千層糕有點黏著牛油紙,要花費一輪工夫才能把它取出呢。
2020-06-11
2020-06-11 54 瀏覽
今天去元朗食船麵,止下旅行的心癮。牆身壁畫很有意思,有泰國的大象、四面佛等,有泰國象徵。桌子上則魚露、白砂糖、辣椒粉等,可自行加配。湯底牛味好香,十分濃郁,原來湯底是加牛骨、藥材熬足12小時,沒有味精,小妹整碗湯喝掉,帶陣陣藥材香,好喝!金邊粉好爽滑,麵吸光汁,好滋味。豬肉丸細細粒,好彈牙,原來食材有8至9成都來自泰國,怪不得有泰國風味。很喜歡吃船麵上的菜,泰國叫怕醜草,香港叫「通菜」。炸豬皮、花生碎、芽菜等配料點綴整碗麵。至於服務質素方面,員工好友善好禮貌。
今天去元朗食船麵,止下旅行的心癮。
牆身壁畫很有意思,
有泰國的大象、四面佛等,有泰國象徵。
桌子上則魚露、白砂糖、辣椒粉等,可自行加配。
湯底牛味好香,十分濃郁,
原來湯底是加牛骨、藥材熬足12小時,沒有味精,
小妹整碗湯喝掉,帶陣陣藥材香,好喝!
金邊粉好爽滑,麵吸光汁,好滋味。
豬肉丸細細粒,好彈牙,
原來食材有8至9成都來自泰國,怪不得有泰國風味。
很喜歡吃船麵上的菜,泰國叫怕醜草,香港叫「通菜」。
炸豬皮、花生碎、芽菜等配料點綴整碗麵。
至於服務質素方面,員工好友善好禮貌。
2020-06-09 87 瀏覽
店舖環境好泰國🇹🇭 好有feel 枱同枱距離好夠~坐得舒服店舖主打船麵,仲有啲泰式飯、炒麵同小食我地嗌咗牛肉船麵 (麵底: 金邊粉) $58除咗牛肉,船麵配料有炸豬皮、芽菜、通菜同花生碎牛肉係牛腩,幾諗~貢丸幾好食雖然未食過正宗嘅船麵,但呢個幾好食,加埋佢建議落嘅調味料,味道好豐富,好開胃🥰🍛 燒豬頸肉飯 $55豬頸肉燒得好靚~唔會好肥,皮燒得脆脆地~配埋佢比嘅醬汁,辣辣地酸酸地好開胃,過濾咗豬頸肉嘅膩加咗小食香茅魚露雞翼2隻 $15篤篤炸丸 $15嘢飲要左青檸可樂同泰式奶茶 (+$10)

店舖環境好泰國🇹🇭 好有feel 枱同枱距離好夠~坐得舒服

店舖主打船麵,仲有啲泰式飯、炒麵同小食

我地嗌咗

牛肉船麵 (麵底: 金邊粉) $58
除咗牛肉,船麵配料有炸豬皮、芽菜、通菜同花生碎
牛肉係牛腩,幾諗~貢丸幾好食

🍛 燒豬頸肉飯 $55
豬頸肉燒得好靚~唔會好肥,皮燒得脆脆地~
配埋佢比嘅醬汁,辣辣地酸酸地好開胃,過濾咗豬頸肉嘅膩

加咗小食
香茅魚露雞翼2隻 $15
篤篤炸丸 $15

嘢飲要左青檸可樂同泰式奶茶 (+$10)
2020-06-06 83 瀏覽
黎元朗想食下啲小店,openrice一下,都幾多選擇,lunch想簡單啲就㨂左呢間,平日唔係咁多泰式餐廳有船河食~我地叫左:牛肉船河$58湯底唔錯,牛腩都幾多,幾淋。牛丸細細粒,味道正常。粉紅船麵$55南乳味湯底,朋友食覺得唔太鍾意,因為食其他野都只係食到南乳味😂 。另外加左3款小食,每款加$15。酸辣鳳爪-正正常常,份量唔算好少篤篤炸丸-粒丸本身無咩味,炸得都唔算香口魚露雞翼-啲雞翼有啲畸形😅味道普普通通,炸丸同雞翼覺得可以不試!午餐本身有包飲物,特飲加$10我地叫左玫瑰奶茶,泰奶綠,幾特別又唔算太甜!玫瑰味又唔會好怪。推廌牛肉船麵😋泰奶茶都唔錯,不過啲小食希望可以改良一下😛
我地叫左:
牛肉船河$58
湯底唔錯,牛腩都幾多,幾淋。牛丸細細粒,味道正常。

粉紅船麵$55

另外加左3款小食,每款加$15。
酸辣鳳爪-正正常常,份量唔算好少

篤篤炸丸-粒丸本身無咩味,炸得都唔算香口
魚露雞翼-啲雞翼有啲畸形😅味道普普通通,
炸丸同雞翼覺得可以不試!

午餐本身有包飲物,特飲加$10

推廌牛肉船麵😋泰奶茶都唔錯,不過啲小食希望可以改良一下😛

2020-06-06 47 瀏覽
🥢 冬蔭公海鮮湯麵:冬蔭公湯底椰汁味較重,味道偏甜,適合香港人口味,不會太辣。配菜有豆腐卜,另外海鮮有蟹柳、蝦、青口,所有食材都非常新鮮。🥢 牛肉船麵:配料有牛丸和牛腩,其實正宗船麵湯底的味道對於香港人來說比較似藥材味,味道濃郁,麵底吸收了湯底精華,令人吃不停口!🥢 香茅菠蘿特飲:入口是滿滿的菠蘿果香,香茅從後而來,這杯特飲非常清新,還可以吃到少少菠蘿蓉,有新鮮保證!🥢 青檸梳打:用上正宗泰國Chang的梳打水,配上新鮮青檸,能夠止渴解辣。

2020-06-05 54 瀏覽
船麵係香港就唔多有得食,所以見到元朗有加上係黃店點可以唔支持吓☺️另外,店入面啲裝修好有泰國特色,好適合打卡😍藍蝶拌麵配豬頸肉 $55角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕賣相十分靚😍打卡一流👍🏻藍色嘅麵係用蝶豆花整成粉絲,十分搶眼🤩撈埋個汁酸酸辣辣好開胃🥰豬頸肉就幾好食,肉厚燒得啱啱好😋牛肉船麵 $58角落評分:🌕🌕🌕🌕🌗船麵好足料,湯底好濃郁😍牛肉指牛腩同牛丸,啲牛腩煮到好淋好入味,牛丸就彈牙😋雖然同泰國比係差緊啲😢但係香港止下癮都唔錯🥰可惜份量就偏少,男仔食完未必夠😂青咖哩牛腩飯 $58角落評分:🌕🌕🌕🌑🌑青咖哩就嫌個汁太稀,送飯食都還可以接受☺️但個汁唔夠椰香,好彩牛腩夠晒淋,整體都還可以🥰粒粒雞棗 $48角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕十分好食👍🏻雞棗係雞肉溝埋啲泰式醃料整出嚟,配埋泰式酸辣醬真係好過癮🥰阿咩糕點拼盤 $30角落評分:🌕🌕🌕🌑🌑4款糕點分享係椰汁大菜糕、芒果西米露、椰汁西米露同斑斕糕☺️除咗椰汁大菜糕係比較好食,其他都唔太夠味😢普普通通☺️椰汁大菜糕就好夠椰汁味👍🏻芒果糯米飯 $52角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕啱啱整完即刻拎出嚟係好好食😋糯米飯整得好出色,煙韌度啱啱好👍🏻芒果係好甜得嚟帶點微酸,唔會淨係得

藍蝶拌麵配豬頸肉 $55

阿咩糕點拼盤 $30
角落評分:🌕🌕🌕🌑🌑

芒果糯米飯 $52
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕
啱啱整完即刻拎出嚟係好好食😋糯米飯整得好出色,煙韌度啱啱好👍🏻芒果係好甜得嚟帶點微酸,唔會淨係得種死甜🤩兩樣撈埋一齊食係十分之夾🥰

泰式奶茶系列 $24-$30
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌗
試咗3款唔同味嘅泰式奶茶,款款都好好飲🥰
泰式奶茶:茶底好香濃👍🏻同泰國飲果啲差唔多但冇咁甜☺️
泰式綠奶茶:綠茶味好突出好香濃🤩同奶茶一樣都好好飲😍
泰式玫瑰奶茶:玫瑰味唔會好假,飲落幾fresh☺️比奶茶會較淡味啲同唔會好甜😋
2020-06-05 50 瀏覽
突然掛念船麵的味道,午餐時間再到阿叔吃!特色裝潢配以泰式音樂,座位舒適,帶有一種悠閒感覺。🤗桌手有消毒啫喱,筷子架有蓋住,感覺更衛生!😊牛肉船麵船麵幼身,容易入口,配上入味牛腩,啖啖肉,慢慢咀嚼牛肉香味四溢。桌上有溫馨提示,可自己隨意加四款調味料,有魚露、白糖、白醋和辣椒粉,因應個人口味,湯底由本來的咸香變了更多層次!😋楊叔叔豬手飯☺️☺️☺️豬手大大塊,肉質淋身,配上彈牙豬皮,很有口感。值得一提是醬汁甜甜的,配上少少咸酸菜,送飯一流😝加$15 - 香茅魚露雞翼炸得剛好,不會過乾,肉汁可留住。外皮香香的香茅味很惹味,不錯!😉青檸七喜青檸加冰配上冰凍七喜,解渴之選!😍😍加$10 - 泰式咖啡炭燒味道濃厚的凍咖啡,微微奶味,適合喜愛苦澀滋味咖啡的人!😎😎

楊叔叔豬手飯

加$15 - 香茅魚露雞翼

青檸七喜
青檸加冰配上冰凍七喜,解渴之選!😍😍

加$10 - 泰式咖啡

• 香茅魚露雞翼
2020-05-31 42 瀏覽
朋友一直都向我拍介呢間餐廳!最近都幾想食泰國野食!今日同朋友仔去咗食 本身諗住星期日要等位等好耐!點知都幾快有位食物方面:我同朋友各叫左唔同野食一個香葉肉碎蛋飯一個係冬陰功湯麵我個人比較推介香葉肉碎蛋飯香口惹味😚會有下次
本身諗住星期日要等位等好耐!點知都幾快有位
食物方面:我同朋友各叫左唔同野食
一個香葉肉碎蛋飯
一個係冬陰功湯麵
我個人比較推介香葉肉碎蛋飯
香口惹味😚
會有下次
2020-05-27 84 瀏覽
[元朗]阿叔泰麵💛船麵(雞肉、牛肉、豬肉)食剩指數:20/100 佢既湯底係用牛骨做香濃而不膩麵底有5款可選今次我就揀左河粉同金邊粉覺得金邊粉口感比較好份量唔算多啱啱好枱面仲有紙仔教大家可以加白醋、魚露、辣椒粉同白糖增添風味😂.阿萊燒豬頸肉食剩指數:0/100 表面比較似炸豬頸肉😂好香脆入面都仲會有少少肉汁調味唔會好鹹.另外,見到有最好玩既細碗船麵挑戰 可以挑戰一下自己總數食到幾多碗希望下次有機會再試😂
[元朗]阿叔泰麵💛
船麵(雞肉、牛肉、豬肉)
食剩指數:20/100
佢既湯底係用牛骨做
香濃而不膩
麵底有5款可選
今次我就揀左河粉同金邊粉
覺得金邊粉口感比較好
份量唔算多啱啱好
枱面仲有紙仔教大家可以加白醋、魚露、辣椒粉同白糖增添風味😂
阿萊燒豬頸肉
食剩指數:0/100
表面比較似炸豬頸肉😂好香脆
入面都仲會有少少肉汁
調味唔會好鹹
另外,見到有最好玩既細碗船麵挑戰
可以挑戰一下自己總數食到幾多碗
希望下次有機會再試😂
2020-05-26 2057 瀏覽
小編今日放假就走去元朗買禮物,就算平日元朗都好多人🤯,真係要左閃右避先得呀🕺。小編買完心儀禮物之後就緊係要搵嘢食啦,而元朗出名就係又新街嗰邊,但小編今日特別想食泰式菜🤔,上網搵一搵見到一間比較遠少少係西菁街嗰邊😆,近住球場同公國。鍾意食嘢嘅小編緊係唔會理行程嘅遙遠,即刻行過去幫襯🏃‍♀️。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦未入到去餐廳就已經畀門面吸引住咗,好有泰國建築風味🏠,而入到去見到餐廳嘅天花,牆身都好靚👍,而天花掛滿各種擁有泰國風味嘅裝飾,而牆身油滿藍色為主嘅畫風🎆,望得好舒服,令到食客可以食得好自在👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈香葉肉碎炒MAMA $55小編見識少問咗店員乜嘢係mama,店員好細心咁話畀小編原來mama係泰國嘅一款公仔麵嚟🍜。香葉肉碎已經標明咗泰國菜獨有菜式,而mama麵小編係一次食👆,聽完之後忍唔住都想試下🤔。肉碎好多,多到肉碎同啲麵接近1比1份量,真係好足料😋。味道方面就偏少少辣,傳統香葉肉碎嘅口味都做到👍。而mama麵比係香港嘅公仔麵較幼身同淋身啲,小編仲可以一啖食到好多mama麵落口呀🤭!炒出嚟味道特別香,出色✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈碟豆花Latt

🎈香葉肉碎炒MAMA $55

🎈碟豆花Lattle $24
賣相吸引,由上層紫到白好有層次感。加咗奶嘅豆花好滑👅,而且無咗豆花有一層漿住口嘅感覺,不過就少咗豆花有嘅豆香味😮。但整體嚟講,都好好飲,從賣相同味道都值得一試😝。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

另外,餐廳係檯面上擺放咗四款調味料,分別有魚露、白糖、白醋、辣椒粉。呢啲都係泰國餐廳經常會有嘅調味料🧂,畀大家自己調教適合口味。泰國餐廳用料真係千變萬化,獨特又濃烈🤩,呢間餐廳絕對會再嚟多次,嘗試一下佢哋嘅船麵🍜。
香葉肉碎炒MAMA
2020-05-25
香葉肉碎炒MAMA
2020-05-19 167 瀏覽
住開元朗既我竟然一直都冇發現呢到開左間咁既泰國野,上網睇到忍唔住即刻要去試下佢既牛肉河船麵真係超超超好味,河粉係我鐘意個但種,牛湯好濃!勁正!不過青咖哩略嫌淡左少少,不過泰國茄子爽口
住開元朗既我竟然一直都冇發現呢到開左間
咁既泰國野,上網睇到忍唔住即刻要去試下
佢既牛肉河船麵真係超超超好味,河粉係我
鐘意個但種,牛湯好濃!勁正!
不過青咖哩略嫌淡左少少,不過泰國茄子爽口
青咖喱牛腩
2020-05-16