2018-11-08 31 瀏覽
太香!行過就忍唔住入去!佢嘅野一片片計,感覺上唔係太貴,食幾多叫幾多。後腿肉好重味!定食嘅牛一d都唔差,好有牛味,脂肪比例都好平均。好底食A5 肉眼必食,感覺同A4 唔太大分別入口即溶但牛味就冇胸肉咁重爽肉 好正!爽口又入味!下胸腹肉! 最好味,燒肉必點!叫完又叫!味道係甜嫁,好正!後胸冇乜味前胸都甜但下胸最甜中胸似肉眼後胸 肥味雖然出面勁多車,但Double parking 都看到車!食完就上車走人勁方便!!
太香!行過就忍唔住入去!
佢嘅野一片片計,感覺上唔係太貴,食幾多叫幾多。
後腿肉好重味!
定食嘅牛一d都唔差,好有牛味,脂肪比例都好平均。
好底食

A5 肉眼必食,感覺同A4 唔太大分別
入口即溶
但牛味就冇胸肉咁重

爽肉 好正!爽口又入味!

下胸腹肉! 最好味,燒肉必點!叫完又叫!
味道係甜嫁,好正!

後胸冇乜味
前胸都甜但下胸最甜
中胸似肉眼
後胸 肥味

2018-11-08 27 瀏覽
不久前看飲食雜誌介紹過,旺角有一間和牛立燒,一直想來食吓,今天在波鞋街買完波鞋,就行過來睇吓有冇位。我19:00 來到人不算太多,侍應招呼我坐在一個邊位的爐,俾個歺牌我㨂,望咗一陣,然後選餐,主餐牌有五片和三片的和牛定食餐,我先點了一個$78三片的和牛胸腹肉定食,然後就各式各樣的部位點一下,很快服務員就先為我送上牛胸腹肉定食,店內有三款醬汁和三款辣粉提供,在我未焼完定食的三片牛胸腹肉,很快其他所選的也全部送上了,食過定食的三片牛胸腹肉後,我就先燒牛舌來吃,牛舌味道和口感想當之不錯,之後我就選擇由價錢較平的開始食,食到A4的西冷和肉眼,真是越食越好味,最後我就點多一個今天特價的A5和牛刺身來試一下,和牛刺身的口感真是跟食拖羅的感覺很相似,也非常好味,今天各式各樣的也試了一下,我最推介的就是牛舌、A4肉眼和A4 西冷、下次我再來我就可以精選一下來燒了。

,主餐牌有五片和三片的和牛定食餐,

我先點了一個$78三片的和牛胸腹肉

定食

和三款辣粉提供

,在我未焼完定食的三片牛胸腹肉,很快其他所選的也全部送上了

和肉眼

2018-11-07 38 瀏覽
食較肥既肉類 理應好重油香 但0肉味只 油香都不足 呢樣令我覺得奇怪 好食暫時只有刺身 或A5最好 刺身唔係就咁比你食 係囉香料 同薑絲葱另佢本來唔夠油香 搞到好正 A5 肉味最夠 囉黎燒一流 本身其實好想食復胸肉 叫左上同下 因為太肥 係完全唔知食緊乜 或許我叫錯部位吧 另外想飲生啤係冇架 只有自助機賣 呢樣真失敗 生啤基本就係燒肉既零魂 冇左零魂跟本行屍走肉冇分別 好在仲有酒既 但又貴到咁 立食完意係平 但搞到罐裝酒咁貴 咪囉黎衰 搞到我想外賣左佢 然後係附近買幾杯生啤去球場飲 上菜唔算太快 叫5類肉 每樣幾片需要等15分鐘先上第一碟肉 其實個爐燒d野唔夠香 如轉用炭爐更好 不過都有好野 1,2個人黎食 快快趣趣走人岩哂 因為有燒肉店唔會受1個人的 另外想試味既 可叫每樣一塊 基本上冇一間店可做得到
食較肥既肉類 理應好重油香 但0肉味只
另外想試味既 可叫每樣一塊 基本上冇一間店可做得到
2018-11-02
  • 西冷A5
2018-11-07 30 瀏覽
一向都好鍾意食燒肉,見到有間係企喺到食嘅日式燒肉店,咁特別,緊係要試下啦!全店真係一個座位都冇,但係會有櫃俾你放袋,食燒肉最驚就係大油煙,不過依度每一至兩位就有獨立燒烤爐同抽風系統,所以入到去都冇乜油煙味餐牌價錢都好親民,都係約十幾廿蚊一種牛類,同埋都有蔬菜可以燒。而餐廳都好貼心,有圖介紹每種牛肉嘅位置、特色、油脂、口感同埋每面所需嘅燒烤時間,唔知揀咩部份好嘅朋友,或者唔知燒幾耐都可以參考依張圖。而我就決定叫一個定食再每個部位叫一塊如果想加啲味,餐廳都有唔同嘅鹽可以揀(右邊係最咸)

而我就決定叫一個定食

再每個部位叫一塊

如果想加啲味,餐廳都有唔同嘅鹽可以揀(右邊係最咸)
2018-11-05
今次呢到旺角一間立食燒肉店😝快快手手食完就走🤣.呢度嘅服務都幾細心😆👍🏼職員首先會安排個櫃桶比我地放住啲個人物品,咁就唔怕吸哂啲油煙味😎之後職員會再比條圍裙我地,唔洗驚彈到件衫污漕哂😜不過抽風系統做得麻麻地😫一多人嘅時候就好大油煙味😞.呢度都有幾多唔同嘅牛部位選擇,而且價錢都幾親民😛檯面上面有啲辣粉同埋醬汁,不過我都係中意原汁原味🤔.🍱定食和牛胸腹肉 ($78)有前菜、麵豉湯、飯同埋三片牛肉😝麵豉湯有啲蜆,係入面不過有少少沙😢另外仲有芝麻紫菜碎🍚😍和牛胸腹肉比較多脂肪😫.🐮牛牛舌 ($15)雖然薄薄一片,不過牛味都幾濃😙.牛骨髓 ($20)好小食牛骨髓🤨食落去滑捋捋,感覺似幼同薄版嘅豬腸😍.三角肋肉 ($20)牛味重,夠油香😍.前胸部 ($22)冇乜特別🤔.肩胛 ($20)比較有咬口😝.胸腹肉都幾淋抵食,不過有啲部位嘅脂肪就比較多🤔上胸腹肉 ($18)下胸腹肉 ($18)中胸腹肉 ($12)前胸腹肉 ($15)後胸腹肉 ($15).西冷A4 ($28)肉眼A4 ($28)兩款嘅牛味都好重,而且夠油脂分佈夠平勻😍.😚其他雞皮 ($15)燒到脆卜卜好邪惡😋.黑豚肉 ($28)有3塊,都幾抵
今次呢到旺角一間立食燒肉店😝快快手手食完就走🤣
不過抽風系統做得麻麻地😫一多人嘅時候就好大油煙味😞
🍱定食
和牛胸腹肉 ($78)
有前菜、麵豉湯、飯同埋三片牛肉😝
麵豉湯有啲蜆,係入面不過有少少沙😢
另外仲有芝麻紫菜碎🍚😍
和牛胸腹肉比較多脂肪😫
🐮牛
牛舌 ($15)
雖然薄薄一片,不過牛味都幾濃😙
牛骨髓 ($20)
好小食牛骨髓🤨食落去滑捋捋,感覺似幼同薄版嘅豬腸😍
三角肋肉 ($20)
牛味重,夠油香😍
前胸部 ($22)
冇乜特別🤔
肩胛 ($20)
比較有咬口😝
胸腹肉都幾淋抵食,不過有啲部位嘅脂肪就比較多🤔
上胸腹肉 ($18)
下胸腹肉 ($18)
中胸腹肉 ($12)
前胸腹肉 ($15)
後胸腹肉 ($15)
西冷A4 ($28)
肉眼A4 ($28)
兩款嘅牛味都好重,而且夠油脂分佈夠平勻😍
😚其他
雞皮 ($15)
燒到脆卜卜好邪惡😋
黑豚肉 ($28)
有3塊,都幾抵食😍
後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂
如果唔介意企係到食燒肉,呢到都係唔錯嘅選擇🤣
⭐溫馨小提示
📌前面有張紙,仔教你唔同部位燒幾耐😚不過有啲係冇嘅,如果唔清楚可以問下職員😗
2018-11-07 34 瀏覽
之前睇新聞見到鼎爺個仔李泳豪開左一間立食燒肉店。今日旺角行街經過見到呢間店,都好多人企係度燒緊。未試過立食,就同朋友行入去試試。鋪仔細細,但入面擺設好精緻。日本野講求乾淨衛生,所以店內很乾淨整潔,就算是抽氣管也不見污垢。店員十分友善,向我們講解牛不同的部位及味道,為我們推薦了一些牛肉。此外,他們服務很貼心,怕客人被油彈到,服務員為每位預備紙圍巾。食之前要先選擇喜歡的調味料,主要分為醬油、味粉及鹽為了保留牛的原味,我選了4款鹽 (黑炭、伯方燒、白松岩、柚子)準備工夫做好了,可以開動了!定食配和牛胸腹肉跟餐有沙律、麵豉湯及飯,最重要當然是胸腹肉店員說這是屬於中腹,肥瘦比較均衡食落的確沒有太多的油脂,但也不覺得瘦三角肋肉、肩胛、前胸肉相對於胸腹肉,我認為這三款的肉汁比較多,所以很有牛味。油脂方面,它們也比較多,吃起來特別香。上胸腹肉、下胸腹肉、前胸腹肉、後胸腹肉店員說上下胸腹油脂比較多,燒起香比較香。前後胸腹肉,則肥瘦均衡。對我們來說雖然食的時候未必分到係邊款,但都好好食,哈哈^O^西冷、肉眼這2款是我的最愛,強力推薦!油脂分佈好好,食落有入口即溶的感覺。眾多個部位中,我認為它的最有牛的味道

鋪仔細細,但入面擺設好精緻。

食之前要先選擇喜歡的調味料,主要分為醬油、味粉及鹽

準備工夫做好了,可以開動了!

定食配和牛胸腹肉
跟餐有沙律、麵豉湯及飯,最重要當然是胸腹肉
店員說這是屬於中腹,肥瘦比較均衡
食落的確沒有太多的油脂,但也不覺得瘦

三角肋肉、肩胛、前胸肉
相對於胸腹肉,我認為這三款的肉汁比較多,所以很有牛味。
油脂方面,它們也比較多,吃起來特別香。

上胸腹肉、下胸腹肉、前胸腹肉、後胸腹肉

西冷、肉眼
眾多個部位中,我認為它的最有牛的味道,加少許鹽更帶出其鮮味。

牛肚
我未試過燒牛肚,感覺不錯,食落煙靭有咬口。

牛胸爽
它很多油脂,所以燒起來很搶火。
店員說留到最後才燒比較好。吃起來,口感比較爽口。

雞軟骨、甜薯
雞軟骨本身味道不濃,建議加一點醬油。甜薯好好吃,又香又甜。

粟米、菠蘿、洋蔥、大蒜
食完咁多肉,最後叫了一些素菜。用料很新鮮,粟米及菠蘿鮮甜,洋蔥及大蒜很香口。

第一次試「立食」和牛燒,感覺不錯。今次有了經驗,下次可叫多些喜歡的部位。
2018-11-06 3328 瀏覽
繼立食壽司之後,而家最hit係立食燒肉😍🥩其實都幾岩香港人生活節奏😂呢間餐廳感覺闊落,而且無乜油煙味😉一至兩人share一個迷你燒爐,仲有圍裙提供👍🏻店員服務態度都好好初初以為食和牛一定好貴,點知價錢其實算大眾化😳最平$12就有交易😱最欣賞係價錢以每片計算,所以可以每個部位試哂都唔會肉赤!🤣一開始我地叫左蔬菜類熱下身先😂有冬菇、菠蘿、翠玉瓜、車厘茄、大蒜、甜薯食肉之前,仲叫左墨魚咀$20同雞軟骨$18仲有外表看似普通,但實質原來和牛丸!🥩和牛部位好多選擇仲有指引教埋你每個部位燒幾多秒🙈我最愛係A5肉眼同西冷🤤✨ A5西冷$35雪花分佈平均,口感嫩滑,牛味香濃👍🏻A5肉眼$35 近乎入口即融!肉汁多又香🤤另外淨係腹肉都分左五個位😳上胸腹肉 $18/塊、中胸腹肉 $12/塊、下胸腹肉 $18/塊、後胸腹肉 $15/塊、前胸腹肉 $15/塊每個部位都各有特色,真心好高質❤️推介👍🏻仲有牛舌$15同牛胸爽$16感覺同其他部分好唔一樣,都可以一試最後叫埋個和牛胸腹肉定食(HKD98/5片)有前菜、麵豉湯同飯🍚 個湯仲有蜆肉咁樣就大滿足啦!!
繼立食壽司之後,而家最hit係立食燒肉😍🥩
其實都幾岩香港人生活節奏😂
呢間餐廳感覺闊落,而且無乜油煙味😉
一至兩人share一個迷你燒爐,仲有圍裙提供👍🏻
店員服務態度都好好

初初以為食和牛一定好貴,
點知價錢其實算大眾化😳最平$12就有交易😱
最欣賞係價錢以每片計算,
所以可以每個部位試哂都唔會肉赤!🤣

一開始我地叫左蔬菜類熱下身先😂
有冬菇、菠蘿、翠玉瓜、車厘茄、大蒜、甜薯

食肉之前,仲叫左墨魚咀$20同雞軟骨$18

仲有外表看似普通,但實質原來和牛丸!

🥩和牛部位好多選擇
仲有指引教埋你每個部位燒幾多秒🙈
我最愛係A5肉眼同西冷🤤✨

A5西冷$35雪花分佈平均,口感嫩滑,牛味香濃👍🏻
A5肉眼$35 近乎入口即融!肉汁多又香🤤

另外淨係腹肉都分左五個位😳

每個部位都各有特色,真心好高質❤️推介👍🏻
仲有牛舌$15同牛胸爽$16
感覺同其他部分好唔一樣,都可以一試

最後叫埋個和牛胸腹肉定食(HKD98/5片)
有前菜、麵豉湯同飯🍚 個湯仲有蜆肉

咁樣就大滿足啦!!
2018-11-05 106 瀏覽
今日第一次去立食的燒肉店。朋友約時我質疑,燒肉起碼燒一個鐘,要企這麼久有無可能!?但想不到原來感覺好自由自在。當然也因六點幾得小貓幾隻,所以感覺成個場都任你行,就似大廚般揮灑自如。看得出這裏主打牛,而且還是高質素的。價格以件數計,適合我們這種吃不多又想試高級食材的人。所以我們差不多每樣都叫了一件。還好牛類有名牌放在旁邊,要不然根本分不清是什麼部位。每一款肉都很高水準。入口即溶不用講,牛味、油脂分佈、口感都各有不同。很讚。肉燒了這麼多次算是訓練有數,而且還有貓紙提示要燒幾多秒,不難。反而蔬果要點多幾次來練習了。不過即使製作上失了水準,但本身食材優質也差不了多少。這裏還有多款調味料讓食物增加層次。我和朋友左試右試好過癮。飲品要在自助售賣機買的,門口位置。買完店員會主動提示放一陣才好開,免得噴到一身都是。門外還有部紙巾機,好像是免費的。因吃完離開才留意到,天已黑就沒硏究了。

當然也因六點幾得小貓幾隻,所以感覺成個場都任你行
,就似大廚般揮灑自如。

看得出這裏主打牛,而且還是高質素的。

價格以件數計,適合我們這種吃不多又想試高級食材的人。

。反而蔬果要點多幾次來練習了
。不過即使製作上失了水準,但本身食材優質也差不了多少。

這裏還有多款調味料讓食物增加層次。我和朋友左試右試好過癮

• 西冷A5
  • 西冷A4
  • 牛舌
2018-11-05 73 瀏覽
星期日 …… 懶洋洋…… 又同朋友去食食食。今日我地去立燒,一間專食牛既立燒店,令人非常振奮,因為我很喜歡吃牛! 好多肉肉肉呢到有好多牛既唔同部位選擇一片片計錢,價錢都親民 (我心入面其實暗暗諗: 份量同價錢即使一個人自己來食,都絕對可以 )。日本直送A5和牛,超香肉味又香又腍,口感非常非常好! 食了好多不同的牛腹肉,由上至下,左至由 都是牛腹肉,正!牛胸油很薄片,燒完又香又脆。牛舌也是非常美味。唔同嘅部位味道都有少少不同空腹肉普遍油脂比較重,特別係下胸腹肉 ,入口非常香。肩胛、後腿肌望落雖然都覺得有小小肥,但係肉質比較結實;A5及A4西冷牛味特別濃,入口又會覺得鬆軟多汁。食完一轉牛,仲可以點雞同蔬菜,隔一隔口味,令味覺refresh一下。 我地仲另外點左一set定食,因為都想有d飯氣落肚,和牛胸腹肉定食,已經有前菜、有湯、有沙律、有飯… 仲可以自己燒,好抵食! 每樣份量都好足前菜係酸酸既青瓜粒,我最愛,沙律味道調得好開胃,啲菜又夠新鮮;個湯好夠熱,唔會鹹;白飯上面嘅味素份量唔少,基本都夠送飯; 幾片嘅胸腹肉都幾大塊,燒完之後亦都係超級好味嘅! 下次自己一個既話,來食呢個定食都得! 勁
星期日 …… 懶洋洋…… 又同朋友去食食食。

好多肉肉肉
呢到有好多牛既唔同部位選擇

肩胛(1片)

後腿肌(1片)

前胸部(1片)

三角肋肉(1片)

日本直送A5和牛,超香肉味又香又腍,口感非常非常好!

西冷A5、A4

食了好多不同的牛腹肉,由上至下,左至由 都是牛腹肉,正!

牛胸油很薄片,燒完又香又脆。
牛舌也是非常美味。

唔同嘅部位味道都有少少不同
空腹肉普遍油脂比較重,特別係下胸腹肉 ,入口非常香。
肩胛、後腿肌望落雖然都覺得有小小肥,但係肉質比較結實;
A5及A4西冷牛味特別濃,入口又會覺得鬆軟多汁。

雞肉、墨魚咀、菠蘿、翠玉瓜、甜薯

和牛胸腹肉定食

每樣份量都好足
前菜係酸酸既青瓜粒,我最愛,
沙律味道調得好開胃,啲菜又夠新鮮;
個湯好夠熱,唔會鹹;

下次自己一個既話,來食呢個定食都得! 勁正
!
肩胛(1片)
後腿肌(1片)
前胸部(1片)
三角肋肉(1片)
雞肉、墨魚咀、菠蘿、翠玉瓜、甜薯
和牛胸腹肉定食
立食係日本🇯🇵文化,而香港立食文化就未算好普及,主要係壽司店居多🍣,今次就試左一間係旺角嘅立食燒肉店🥓🐮。A4和牛🐂套餐(3片 $78/5片 $98)我地一行2人揀左5片的和牛🐮定食,和牛係邊個部份全由廚師發辦,今日師傅推介嘅和牛係下牛胸腹肉🤤,套餐另外附上一個沙律🥗、味㬝湯🥘同一碗飯🍚,牛胸腹肉油脂較重,食落非常有口感🤤。我們另外亦散點了和牛其他部份同埋其他食材,單係和牛已經有17款咁多😱,都算係幾齊全👍上/中/下/前/後牛胸🐂推薦各位真係要試齊先知道有咩分別,上下胸腹油份較多,中胸腹就會比較均勻,前後胸腹就係半肥瘦😈,個人還是喜歡上下胸腹,燒起上黎更加香更加有口感🤤三角肋肉呢個亦係我favourite😛,牛味同油脂味都非常重🥩,值得一試😋•由於和牛絕對係無添加,如味度想重口味,就一定要試下呢度嘅辣粉🌶🌶,有原味辣同10萬辣🔥,10萬辣辣度相等於平時中辣,中意食辣嘅朋友都一定要試試🙆🏻‍♀️

A4和牛🐂套餐(3片 $78/5片 $98)

上/中/下/前/後牛胸🐂

三角肋肉

2018-10-30 35 瀏覽
今晚黎到MK 白布街搵食,比我見到有間日式燒肉店係立食~~~同朋友見到MENU D 價錢都唔貴,所有燒肉逐片收費,價錢比坊間便宜,十幾蚊就食到日本和牛!呢度設有獨立燒烤爐同抽風系統,大部分優質黑毛和牛由日本九州農場直送,絕對要試~牛有好多刁鑽部位,我同朋友叫到一枱都係,eg. 和牛A4及A5級、牛胸爽、牛舌、胸腹肉 etc..另外值得一提,呢度配上多種唔同既調味料,等大家都可以試到牛肉既多種口味變化 =]當中必食既一定係A5級西冷、肩胛、前胸腹肉,佢地都有油花豐腴的~BTW, 我地仲試左個定食,有三至五塊和牛,仲配埋白飯、麵豉湯,都唔洗$100~最後仲叫左D蔬菜燒,EG. 紫薯、蕃茄、翠肉瓜、菠蘿,清清個口。OVERALL 一D都唔貴,下次可以再黎!

OVERALL 一D都唔貴,下次可以再黎!

2018-10-28
2018-10-27 47 瀏覽
立食既意思係真係企住食咁解, 玩法黎講係香港算係新既, 所以都係幾新鮮, 但係對於年長小小既前輩們可能就吃力d, 因為長期企住係到食野 都幾累.醬料方面完全充足, 調味黎講無問題.一般黎講叫個餐係有必要, 除左飯+肉係比較好味之外, 飽肚都好緊要,呢到d肉味道上算濃, 仲要我地加左醬汁既話更濃, 有白飯送下,中和下係好味好多!西冷呢比較硬身小小, 同埋我煮個陣有小小難燒可能太大風, 唔夠火力,因為我地開左2個爐,左邊爐係燒到, 右邊爐就燒好耐都唔變色, 火力唔太夠 呢到要改善.西冷肉感比較強, 肉汁都多, 整體呢到d肉都係中上級的肉眼就軟返好多,口感就無西冷咁爽口,同埋油脂味會重返小小.我地每件肉都試下, 基本上會有唔同既口感,  但我個人比較中意中胸肉多d , 因為軟硬岩岩好, 我又唔中意太軟同太硬, 肉汁味又重, 肉本身係好靚, 但我覺得燒牛要猛火 鎖肉汁個d 會好d呢到差火力. 肉係真係唔錯的!

醬料方面完全充足, 調味黎講無問題.
西冷肉感比較強, 肉汁都多, 整體呢到d肉都係中上級的
肉眼就軟返好多,口感就無西冷咁爽口,同埋油脂味會重返小小.
呢到差火力. 肉係真係唔錯的!
2018-10-24 142 瀏覽
見新開張去試試,d評價好似唔錯,反應無係香港試過立食。入到去光缐充足,有櫃筒放袋,但大背囊放不下,都有一層架可放背囊,好彩立食好快走,d袋吸味唔算多,還可以。牛肉還可以,但一件件計,要滿足個胃就貴啦,最好叫餐,起碼有碗飯,飽肚D...牛肉都ok,選擇都算多,有寫大約煮幾耐,個沙律d醬鹹左少少,生菜都夠爽脆新鮮。有日本飲品,但無單劃,所以懶得叫。我覺得一次試下無問題,但無咩原因會吸引我回頭再試多次。
見新開張去試試,d評價好似唔錯,反應無係香港試過立食。
有日本飲品,但無單劃,所以懶得叫。
我覺得一次試下無問題,但無咩原因會吸引我回頭再試多次。
2018-10-24 64 瀏覽
叫咗5件牛套餐,完全唔飽,嗰5片牛薄到透明,又細塊,味噌湯冇味,好淡。之後散叫咗幾款(有A4及A5牛,牛舌,墨魚咀),牛肉份量只是一少塊,咁就$250。食完好似冇食過咁😞😞。不會再食⋯
日本立食已經好多去日本既朋友仔真係試過,但係香港玩立食就未必試過,旺角阿久根立食就係主打立食燒肉,仲要係每片計錢,食幾多,叫幾多,鍾意食邊款就叫邊款,唔係就住就住,鍾意食某一款就叫死果款,唔駛同朋友爭,好好既意念呀。入到去已經見到幾個爐頭,店員好好服務提供左圍裙畀我地,唔駛擔心D油彈晒出黎整污糟件衫。一口氣點了多款牛肉,在等待期間看一看調味了,發覺有多款特色醬油,而且調味牛肉的鹽也有多款,最最特別是他們的辣椒調味粉有分為普通辣、十萬度辣,以及100萬度辣。嗜辣的我,當然會試100萬度辣。美食上場了,首先是牛胸爽及牛舌牛胸爽烤好油香四溢,入口牛味充斥口內,而牛舌則本身肉有口感,可惜是牛舌太薄,沒有細味品嚐肉質。阿久根有牛肉定食,五片胸腹肉加一飯一味噌湯,只需98元,很實惠,而且牛胸腹似油脂極多,烤完後入口非常嫩滑,實在是非常超值。和牛怎可以沒有A5級,點了一份A4及A5的西冷,一烤便火光大作,因為油脂太強,成個爐立即火光烘烘,證明油脂絕對頂級,入口都感到和牛的嫩滑及油脂超多。價錢方面,一片35元的A5實在不算太貴,出面一份拖羅壽司都唔只呢個價啦,我覺得食和牛抵得多。之後係其他部位,肩胛、

美食上場了,首先是牛胸爽及牛舌
牛舌

和牛胸腹肉飯

多款燒肉
之後係其他部位,肩胛、肋位同前胸等,呢幾個部份比較少油脂,主要食個肉味,煎時記得唔好煎太老,否則就食唔到果種嫩滑感
肩胛

前胸肉
肩胛比較大片,但比起西冷又韌左少少,反而前胸肉幾嫩,油又唔多,可以食到幾滑既牛味。
胸腹肉
中胸腹肉
上胸腹肉

食番胸腹肉位,我發覺呢個部位係非常之油份多,而且嫩得黎就算煎得over左都仍然好腍,如果想平食多幾塊,我個人推薦主打胸腹位置。而定食既胸腹肉都一樣咁靚,唔會想為你叫定食就畀差肉你,個沙律好多芝麻醬,而飯底係加左鰹魚粉調味,就算淨食飯都好好食。

翠玉瓜、車厘茄、菠蘿

翠肉瓜真係原來好適合做燒烤食物,烤到乾身後食,好似食緊薯片咁,而車厘茄燒一燒就食得,又係抵而好食既野,燒菠蘿當然係燒烤首選,燒完之後入口極清甜,用黎解油賺佳品。
雞肉、墨肉咀
最後介紹下非牛肉既肉類,雞肉好好食,燒熟少少都係好腍好滑好多汁,但墨魚嘴就蝦人燒啦,初初燒左5分鐘都唔知熟未,一入口就發覺內裡仲係生既,結果又要燒多幾分鐘先食得,如果有興趣試既朋友,最好一早就放上爐燒啦。

最後講番個辣油,食得辣既朋友可以試下十萬度辣粉先,頂得順先試100萬度辣油,因為真係好辣,已經食得好辣既我都辣到唔係太頂得順,好在店內有自動售賣機買野飲。
2018-10-18
牛舌