2018-12-02
今日去旺角行街,經過見到阿久根和牛立燒店,睇落店面雖然唔係好大,但係周圍都貼住係標榜和牛,所以我同朋友決定入去食🤤一入到去,顧名思義係企喺度食,我哋兩個人share一個爐,睇餐牌見到都有唔少嘅和牛選擇,我哋就決定乜嘢都叫啲食下!我哋叫咗個胸腹肉定食,再叫唔同牛嘅部位,再叫啲蔬菜。雖說係日本和牛,但係其實佢每碟都唔算好貴,平均大約十幾至廿幾蚊一碟已經食到和牛了!現場都有唔少調味料俾我哋揀,除咗醬汁之外,仲有三種辣粉,我個人就覺得蒜味辣最好味!🔻啲食物到喇!擺滿左我同朋友前面嘅空間🤩每款牛肉旁邊都有一個牌仔說明係乜嘢部位,咁我哋就唔會搞錯啦!🔻先講個定食,麵鼓湯有驚喜,因為入面有幾粒蜆,蜆嘅鮮味好重!仲有個飯都好好味,唔會太硬或者太林,加埋上面嘅配料就好惹味了!🔸前胸腹肉,好牛香味,油脂都較多!🔸下胸腹肉、上胸腹肉 , 都有啲脂肪,但入口即溶!🔸西冷A4,平時我哋喺出面食西冷就啖啖肉,但呢度嘅西冷係入口即溶嘅,有少少咬口但一定唔會係韌!🔸肉眼,就咁睇個樣已經覺得雪花好平均!食入口果然入口即溶。🔸後腿肌會肥少少,肉地重啲,較有咬口,但係好林嘅!🔸肩胛,顏色較深紅,好重肉嘅口感,相比其他部位會
🔻
啲食物到喇!擺滿左我同朋友前面嘅空間🤩
🔻
先講個定食,麵鼓湯有驚喜,因為入面有幾粒蜆,蜆嘅鮮味好重!
前胸腹肉
🔸前胸腹肉,好牛香味,油脂都較多!
🔸下胸腹肉、上胸腹肉 , 都有啲脂肪,但入口即溶!
西冷
🔸肉眼,就咁睇個樣已經覺得雪花好平均!食入口果然入口即溶。
🔸後腿肌會肥少少,肉地重啲,較有咬口,但係好林嘅!
🔸肩胛,顏色較深紅,好重肉嘅口感,相比其他部位會較有咬口。
🔸三角肋肉,我認為係今次我叫嘅和牛裏面最重牛味嘅!
🔸我哋同時都叫咗啲蔬菜,燒菠蘿真係好好味,外面燒到乾咗,但係入面嘅菠蘿汁好多!
總括來講,呢一度好處就係每碟和牛可以叫一件兩件,咁就可以係一餐入面試晒唔同嘅部位。而唔同部位都各有特色,佢嘅建議燒嘅時間都幫咗我哋唔少,因為我都有一兩件係燒得比較耐,果然就會過熟了!和牛整體嘅口感都好好,好重牛味亦都入口即溶!
而通常食完燒肉都會覺得件衫有一大陣味,我諗呢一度嘅通風都做得唔錯,因為我哋食完之後唔會覺得成身都係有陣燒肉味,而地方都算幾乾淨。