2018-11-15 51 瀏覽
上個月同老公經過呢一間鋪頭,覺得好新奇,因為係立食既,嗰陣時已經同老公講一定要黎食,今日臨收工前,老公同我講已經book咗枱啦😱,話今晚就同我去試吓✌🏻,梗係好啦又可以試新野超開心🥳,去到嘅時候已經差唔多爆場,比安排喺角落頭位置👍🏻,好貼心嘅服務就係枱下面有兩個大櫃桶,放晒啲袋同衫入去都仲有好多位👍🏻,亦有提供一件薄薄嘅圍裙,等你唔使比啲油彈到成身都係👍🏻,我同老公決定每樣都試吓,所以叫咗好多款牛肉,首先一定係A5同A4和牛係最好食嘅,油脂分佈得好好,入口即溶,好重嘅牛肉味,其他牛肉都非常出色,一樣都係好重牛肉味,我從來都唔敢食和牛刺身,但今次我試咗😂😂,原來個感覺好似食緊吞拿魚咁樣,仲叫咗一個和牛漢堡,佢會有一個細既小煎pan俾你放喺過火上面,當你要燒塊和牛漢堡嘅時候,首先就放1塊牛嘅脂肪落去,等佢出油嘅時候,再放塊漢堡扒想去煎,整體來講,值得一試
2018-11-15 52 瀏覽
初戀cafe豪仔開左立食燒肉 作為和牛粉絲一定要黎試下啦 依到既燒肉逐片叫架 豐儉由人立食燒肉本港首創架 到底企係道燒肉有咩唔同?位置位於旺角黑布白布街 其實就係e出口行去油麻地方向波鞋街 好多酒吧 食肆個邊 鋪頭係行尾 都幾好搵環境鋪仔細細 五臟俱全 立食區主要靠牆有兩邊同中間台下面有得放包包 唔洗放台面吸油煙調味燒肉/配料基本上好小調味,所以餐廳好貼心咁皮準備左唔貼調味鹽、同醬汁比客人選擇和牛配鹽我覺得係最夾竹炭鹽真係竹炭色架 加埋十倍辣粉講真鹽就都係咸味 辣粉幾出色 唔係日本普通既七味粉 而係堅辣 有d似一蘭辣粉味除左鹽同辣粉,另外就係汁我中意水果汁,帶甜味,襯番日式燒肉,點海鮮/ 蔬菜岩哂黎到戲肉喇食物食物來了A5和牛刺身生牛肉味道較熟牛肉淡,汁酸酸地,配上洋蔥同青瓜絲,好開胃,雪花分佈ok墨魚咀(左)+雞軟骨(右)墨魚咀彈牙,0調味 加小小鹽得中意食濃味d 好似我咁既 加水果汁食,都得肉肉肉肉 牛舌唔so唔in,薄片上,牛味濃後腿肌肥膏位集中係邊邊 肉燒幾秒meet起肥膏 肥膏燒到焦香食 後腿肌肉質較肥美 前胸部肉質較結實,較瘦,怕肥人士必備肩胛、三角肋肉兩舊脂肪比例都好好,
初戀cafe豪仔開左立食燒肉
作為和牛粉絲一定要黎試下啦

依到既燒肉逐片叫架 豐儉由人

立食燒肉本港首創架 到底企係道燒肉有咩唔同?

位置

和牛配鹽我覺得係最夾

竹炭鹽真係竹炭色架 加埋十倍辣粉

除左鹽同辣粉,
另外就係汁

我中意水果汁,帶甜味,襯番日式燒肉,點海鮮/ 蔬菜岩哂

黎到戲肉喇食物食物
來了

A5和牛刺身

墨魚咀(左)+雞軟骨(右)

墨魚咀
彈牙,0調味 加小小鹽得
中意食濃味d 好似我咁既 加水果汁食,都得

肉肉肉肉

牛舌

唔so唔in,薄片上,牛味濃

後腿肌

肥膏位集中係邊邊 肉燒幾秒meet起肥膏 肥膏燒到焦香食

後腿肌肉質較肥美

前胸部

肉質較結實,較瘦,怕肥人士必備

肩胛、三角肋肉

兩舊脂肪比例都好好,肩胛食落去牛味更重
三角肋肉肥在中間,放飯食一流

戲肉黎喇!係A4 同A5和牛🐮

肉味濃

大推
食得a4不如黎個a5

叫埋個定食 唔係餓死黑洞胃😌

飯係珍珠米,上面有木魚飯素

湯有大蜆👌🏻
但味道略嫌不夠,略帶苦澀味,可能放得耐左/ 我食得太多水果汁

今次見唔到豪仔 但都係一個好開心既燒肉夜
場內有自動飲品販賣機,夠冰凍
2018-11-15 49 瀏覽
最近返工忙到不得了,日日望住其他朋友去晒日本,引起我食燒肉嘅引,尋日就早少少收工去旺角食近期出晒名香港唯一一間嘅立食燒肉門口掛住一個紅色嘅燈籠,感覺幾和風喺度燒肉嘅爐係比一至三人燒,而且每一個爐都有一個抽油煙機, 確保你食完燒肉成身都唔會有陣味見到啲牛油脂起晒花紋我哋就點左幾款肉食,店舖都非常細心,每個部位都附有牌仔話你知你係食緊邊個部位,而且每塊牛肉都起晒花紋,簡直係流晒口水店員好細心咁同我地講每次燒肉最多3-4塊,如果太多控制唔到牛肉嘅生熟度, 太熟就會曬咗塊牛我就最鍾意食西冷,當你燒完10秒後放入口,牛嘅油脂係你口腔入邊馬上揮發,值得推介除咗食燒肉之外,餐廳還有其他食物可以去笑,我首推鰻魚,當你慢火燒,表皮會好脆身,肉汁嘅香味就會慢慢發出嚟去到最後先發覺有牛肉刺身,見到之前既牛肉咁高質,先有信心去叫食落好重牛脂味,加上中暑夾左洋蔥秘制醬汁,多左層次感,中和左油膩感!!
門口掛住一個紅色嘅燈籠,感覺幾和風

見到啲牛油脂起晒花紋

2018-11-14 41 瀏覽
今晚同男朋友黎試立食燒肉~ 鋪面唔係好大但企住黎食真係好慳位!雖然價錢整體黎講都比較貴又要企住食,但都係值得嫁~個人認為咁多款野食黎講呢個和牛胸腹肉set都幾抵食,胸腹肉都幾高質,食落油脂味重,而且口易咬開,其他前菜面豉湯同飯都唔錯~除左set我地仲叫左唔同部位既牛肉黎試下~ 一塊小小既牛肉平均都要十幾蚊,但每個部位都好好食!可能之前係日本食完A5和牛對佢既肉眼A5抱有太高期望,唔會話唔好食,但同A4差別唔係好大😂比起刺身,都係鐘意食燒肉多d~ 因為可以食到滿滿既油脂味😆串燒黎講食材都幾新鮮,重點推薦雞軟骨!完全係足料😌

比起刺身,都係鐘意食燒肉多d~ 因為可以食到滿滿既油脂味😆

串燒黎講食材都幾新鮮,重點推薦雞軟骨!完全係足料😌
2018-11-13 56 瀏覽
喺instagram已經見左無限次呢間野。自己黎左試,好彩冇帶朋友黎😂 以下係幾點可改善之處:一、餐廳冇水或茶供應,燒肉食店來講難以接受。餐廳內有部機,但啲飲品價錢貴到不合理。二、餐廳位置唔多,中間仲要有張有紙巾、筆等等用品嘅枱,喺咁細嘅空間內顯得更細同冇用。三、冷氣唔夠。四、和牛上枱,完全冇指示要點燒、燒幾耐、食邊啲部位先。好,講番啲肉。除左塊A5肉眼外,佢好多其他牛都揀哂啲得肥膏嘅頭尾比我,一擺落爐一係就痴哂,一係就滴哂油落啲火到,搞到好似火燭咁😓牛舌平時都薄,但呢度係功薄,毫無口感可言。根本薄到taste唔到佢個味好唔好。

三、冷氣唔夠。
四、和牛上枱,完全冇指示要點燒、燒幾耐、食邊啲部位先。

好,講番啲肉。

2018-11-13 68 瀏覽
立食呢樣、立食嗰樣,其實都係都係噱頭野。見呢晚黎開旺角,就試下立食燒肉啦。真心,立食都唔係問題,但燒肉餐廳黎講,佢啲冷氣好唔夠,我一開始已經出哂汗。和牛逐件叫,想食多啲都應該會破產😂 和牛肉質太軟腍,同埋好多塊都係過份多脂肪,肥到唔係用黎食嘅,燒嗰陣仲搶哂火添🙃🔥🔥🔥如果真係要揀,可以當呢間野係食正餐前後嘅小食,咁叫A4 or A5肉眼,叫幾塊胸腹肉都夠。另外,我接受唔到食燒肉連茶/水都冇杯,洗唔洗咁孤寒🤷🏻‍♀️

2018-11-13 47 瀏覽
由鼎爺兒子、藝人李泳豪開嘅阿久根和牛立燒店主打日本直送頂級和牛🐮開張以黎都人龍不絕尋晚我都貪得意去左試🙈叫左唔同嘅和牛部位淨係牛胸腹肉都有前後上中下5款每款肉質都好嫩滑 全晚最中意係件A5肉眼肉味甘香 油脂豐腴想食多一百塊🙃PS 啲紫色番薯仔真心超甜超好食!!整體服務ok 上菜同收碟都好快仲有塊圍巾提供 驚燒肉彈污糟件衫唯一係食燒肉嘅地方冇茶冇水供應 好似有啲奇怪🤔Taste: 👅👅👅Value for Money: 💰💰💰(on a scale of 0-5 emojis)-
由鼎爺兒子、藝人李泳豪開嘅阿久根和牛立燒店
主打日本直送頂級和牛🐮

每款肉質都好嫩滑
全晚最中意係件A5肉眼
肉味甘香 油脂豐腴
想食多一百塊🙃
PS 啲紫色番薯仔真心超甜超好食!!

整體服務ok 上菜同收碟都好快
仲有塊圍巾提供 驚燒肉彈污糟件衫
唯一係食燒肉嘅地方冇茶冇水供應
好似有啲奇怪🤔

Taste: 👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰
(on a scale of 0-5 emojis)
2018-11-13 115 瀏覽
天氣轉涼又開始想吃烤肉,今天來到旺角白布街的阿久根和牛立燒店,和牛可以逐片單點,每片只是$12起,一嚐瘋狂吃和牛的慾望。餐廳特點是全店立食,立食是日本飲食文化的一種,這種快速和價格實惠的方式,令人感覺置身日本。餐廳有提供烤肉定食,另外有多種不同部位和級別的和牛單點,更有雞肉類、豬肉類、海鮮、蔬菜等,任君選擇。餐廳提供五種不同的鹽,十分適合為和牛提味,如果亦有三款烤肉醬汁為烤肉增味。枱面上有為介紹和牛不同部位的特點及燒烤時間,當然最好是全部部位都點一次,嘗嘗不同的滋味。刺身A5先來一客A5和牛刺身,雪花紋理清晰,分佈均勻,入口帶著油脂香氣,微酸的醬汁及蔥段為刺身帶來新感覺。因為價錢實在太相宜,接近把所有和牛部位都點了一遍,三角肋肉及後腿肌最為突出,因為牛肉味較濃郁,當然牛舌亦是必點,爽口有嚼勁。胸腹肉將前、後、上、中、下的胸腹肉都試一次,這些部位的口感軟腍,脂肪分明,可以多烤幾秒增加焦香。A5和牛肉眼少不了要有A5及A4級別的和牛,每面輕輕烤數秒即可,入口即化,油香豐腴馥郁,質地軟身,建議只加一點鹽提味,方可品嚐本身的油脂香味。和牛胸腹肉定食叫了一個經濟實惠的定食,$98元便有沙律、麵豉
和牛
因為價錢實在太相宜,接近把所有和牛部位都點了一遍,三角肋肉後腿肌最為突出,因為牛肉味較濃郁,當然牛舌亦是必點,爽口有嚼勁。
和牛胸腹肉定食
叫了一個經濟實惠的定食,$98元便有沙律、麵豉湯、白飯及五片胸腹肉,基本上己經足夠一人份量。
墨魚咀、雞軟骨
最後最加點了墨魚咀、雞軟骨,放在兩旁慢慢燒烤,入口焦香惹味,加點鹽及辣椒粉,送酒一流。
2018-11-13
和牛
  • A5和牛
位於旺角的阿久根和牛立燒店,是全港唯一一間立燒和牛餐廳。和牛主要來自九州鹿兒島地區,有分為不同等級,以A4及A5為主,最便宜的和只需$12/片,值得試試呢。和牛胸腹肉套餐$78一整個套餐只需$78,有齊和牛胸腹四片,沙律,前菜,白飯,味噌湯,價錢真的便宜呢。不過由於價格相宜,牛肉偏薄,不夠喉的我,另點不少牛肉阿,相片中的份量約需$400。其實牛胸腹都有分上中下前後等,五個不同部份,當中以中胸腹油脂最平勻,前後部份是半肥家瘦,上下部分會較油膩哦。和牛的肉質非常軟嫩,色澤鮮紅亮麗,並沒有一片令人不滿意。片片肉腍鮮美,牛香十足,油份溢出甘香當中我最愛肉眼A4/片和西冷A4/片,肉味濃郁,微微咀嚼便能輕易吞下,超美味哦
位於旺角的阿久根和牛立燒店,是全港唯一一間立燒和牛餐廳。

和牛胸腹肉套餐$78

2018-11-09
2018-11-11 35 瀏覽
夜晚放左工,一條友走左去行街,係間電話專门店内睇吓有冇啲新嘢出,睇咗好耐,都揾唔到啲好嘢,就走咗去食飯,係付近見到間阿久根,走入去座下,睇完歺牌,點咗個套餐,食落又好好食,牛肉昧特別濃,價錢還可以,下次可以同朋友來。

,睇完歺牌

,點咗個套餐,食落又好好食,牛肉昧特別濃

,價錢還可以,下次可以同朋友來。
2018-11-10 33 瀏覽
有朋友去日本post過立食燒和牛,而且可以遂件點,試試不同部位,價錢又抵,已經好想試試。今日入開飯搵食,偶然見到呢間和牛立食,仲要係屋企付近😍機會嚟啦,即刻同老公去試試。店舖細細幾骨子,試左5件牛套餐,飯面有香鬆好味道,味噌湯有2隻蜆仔幾鮮味,牛肉都唔錯,生菜免費任點。另外點左啲蔬菜,重點係牛舌~淋滑香口😚,A5西冷有牛香,A4肉眼更是全晚至愛,追加左上3項各2件,滿足。仲試埋沖繩麥啤同花茶。整體來說好滿意,會再來。
2018-11-10
  • 牛舌
  • 西冷A5
  • 西冷A4
2018-11-10 36 瀏覽
放工出旺角買野, 諗下晚餐食咩好, 突然醒起鼎爺個仔響白布街開左間新日式燒肉, 一於黎試下先.呢度最特別係立食, 將日本既食肆文化搬黎香港.肉類係每片點選, 可以試多唔同款式, 日本食過都係咁樣叫法.先要左牛胸腹肉既前後上下位置, 呢個部位既脂肪比例較多, 每個都有D唔同, 雪花牛食落油脂豐富, 但唔油膩, 燒起上黎夠晒香, 肉質嫩滑, 肉味濃郁.另外再要左其他部位, 後腿肌, 肩胛呢D位無咁多脂肪, 所以較有咬口, 肉味都好濃. 三角肋肉同前胸部入口夠滑溜,唔肥膩.牛舌同牛胸爽唔會太厚, 食落好爽口, 唔韌. 牛舌既牛味好濃.剩係食果幾片肉又點會夠飽, 所以仲左5片既和牛胸腹肉定食, 定食除左有5片胸腹肉之外, 仲有前菜, 麵豉湯同飯.定食既牛胸腹肉幾厚身, 口感豐富, 一樣脂肪分怖平均, 入口嫩滑.仲有好多牛既部份都未試, 下次會再黎食.
呢度最特別係立食, 將日本既食肆文化搬黎香港.
唔肥膩.
仲有好多牛既部份都未試, 下次會再黎食.
2018-11-09 35 瀏覽
新開咗間和牛立食燒肉店,係香港第一間又在旺角區,當然要第一時間要去試試新食法。 店內抽風系統十分好,不會有太重油煙味。 隨身物品放在燒爐下櫃內,令人輕鬆立食。在入口處有一部飲料售賣機,方便購買啤酒及汽水。有3款不同辣度辣椒粉,看看你可以挑戰什麼程度。 另外也有3款沾汁,黑椒丶蒜茸及生果汁,生果汁味道帶少甜好特別。正宗日本和牛,信心保證~每款肉也可以逐片柯打和牛胸腹肉定食沙律菜好新鮮,份量也多。 麵豉湯內有蜆肉,令到湯更清甜。 每款也跟有一個小牌,令人不會混淆,可以逐片燒,細膩慢慢品嚐,每一款肉質及牛脂香濃度也有不同,慢慢選出自己最喜歡的部分。牛肉刺身包裹著大蔥絲,味道較清肉質鮮甜,最適合燒肉前吃。西冷丶肉眼,我會留下最好先燒,因為牛脂分佈平均,一燒油脂就令火光紅紅香味四溢,一吃就回味無窮。

在入口處有一部飲料售賣機,方便購買啤酒及汽水。

正宗日本和牛,信心保證~

每款肉也可以逐片柯打

和牛胸腹肉定食
沙律菜好新鮮,份量也多。 麵豉湯內有蜆肉,令到湯更清甜。

牛肉刺身包裹著大蔥絲,味道較清肉質鮮甜,最適合燒肉前吃。

2018-11-08 25 瀏覽
今日特別想試下新開的立食燒肉,由出發嘅時候朋友就以為我講笑,燒肉點立食?無得座點食丫。。一路鵝上身。。到左嘅時候仲嘈得勁。。。我就一語不發,心諗。打死都要好食丫,如果唔係今鑊死緊。。一嚟到嘅時候睇一睇個Menu發現花多眼亂 ,有好多唔同嘅牛嘅部位可以比我選擇,但係講真我食嚟食去嘅部位。有啲部位完全未試過,但係又心思思想試多幾款呢,度就可以一次過滿足晒你咁多個願望,因為呢度係可以每一個部位只係點一片嘅。我特別鍾意就係呢一個牛肉刺身出面其實好少機會食到,而可以食到嘅地方牛肉嘅質素一定係相當之高,而呢一度嘅牛肉刺身口感唔錯比我想像之中好食。頭先啱啱講到牛有好多個唔同嘅部位,我特別就喜歡a4和a5肉眼,因為肉眼嘅部位通常係比較嫩,口感好好。另外仲要介紹一下就係肩胛,牛味好濃,有嚼口。食完之後朋友一句聲都無出,我就微微笑,心照喇哈哈。

我就一語不發,心諗。打死都要好食丫,如果唔係今鑊死緊。。

另外仲要介紹一下就係肩胛,牛味好濃,有嚼口。

食完之後朋友一句聲都無出,我就微微笑,心照喇哈哈。
2018-11-08 24 瀏覽
第一次試立食燒肉 有圍裙供應 不怕被油濺到衣服店內有自助飲品販賣機 有多款日本飲品選擇 🍻🍻比個櫻花罐迷住左 點都要試 點了很多款 朋友密密燒 我密密食 基本上都無伏 好juicy 加上有幾款醬汁和辣粉 好惹味🔥每塊:牛舌 $15 牛胸爽 $16前/後胸腹肉 $15上/下胸腹肉 $18三角肋肉 $肩胛 $20 後腿肌 $ 18三角肋肉 $20前胸部 $22另外點了一個和牛胸腹肉定食 $98有5塊和牛 雪花好靚啊 油脂好香 輕輕燒一燒 配埋白飯 湯 一定夠飽 😋
第一次試立食燒肉 有圍裙供應 不怕被油濺到衣服
店內有自助飲品販賣機 有多款日本飲品選擇 🍻🍻