2019-11-07 135 瀏覽
收工約朋友到旺角看電影,先到長阪燒吃晚餐。這店在2樓,樓下像是公寓入口,不太顯眼。門內裝修挺有心思,有一邊座位能看街境。店員服務很親切,給我介紹各種新鮮送到的食材。時令生蠔一打,非常鮮甜,258元,送一枝白酒,我們要了2杯蘋果汁,不太甜。燒牛舌,好煙韌。日本雞肉大蔥串,一口雞肉與蔥,口感豐富。美國牛小排,肉質鮮嫩。燒秋刀魚,日本空運,肉質嫩滑,甘香。北海道活帶子壽司,活赤貝壽司,肉厚,鮮嫩多汁。牛肉稻庭烏冬,牛肉熟度適中,烏冬有咬口。
收工約朋友到旺角看電影,先到長阪燒吃晚餐。

店員服務很親切,給我介紹各種新鮮送到的食材。

燒牛舌,好煙韌。

日本雞肉大蔥串,一口雞肉與蔥,口感豐富。

美國牛小排,肉質鮮嫩。

燒秋刀魚,日本空運,肉質嫩滑,甘香。

北海道活帶子壽司,活赤貝壽司,肉厚,鮮嫩多汁。

牛肉稻庭烏冬,牛肉熟度適中,烏冬有咬口。

2019-11-07
5 分鐘 (堂食)
2019-11-05 79 瀏覽
有驚喜的一餐😋下班約了朋友到旺角食飯 想食日本菜 隨意選了這家 但質素不錯 頗驚喜😋點了6隻蠔配白酒的套餐- 蠔十分肥美 海水味頗重 偏爽的口感 挺新鮮的火灸平目魚背壽司- 十分足料 燒得很香 肉質偏爽 松蟹壽司- 蟹肉很多 而且很鮮甜!葱粒呑拿魚蓉壽司- 呑拿魚混合葱粒可以帶出鮮味😋燒牛胸腹- 肉質肥瘦均勻 但又不太膩燒活海鰻- 魚身很厚 啖啖肉 肉質很爽甜松葉蟹膏多士- 見到旁邊有人吃得很香 我們也點了一份 真的很不錯!份量頗多 蟹膏可以鋪滿每塊多士 而且超鮮甜!
有驚喜的一餐😋

火灸平目魚背壽司- 十分足料 燒得很香 肉質偏爽

松蟹壽司- 蟹肉很多 而且很鮮甜!

葱粒呑拿魚蓉壽司- 呑拿魚混合葱粒可以帶出鮮味😋

燒牛胸腹- 肉質肥瘦均勻 但又不太膩

燒活海鰻- 魚身很厚 啖啖肉 肉質很爽甜

2019-11-02 88 瀏覽
日本川海老隻隻蝦仔都炸得好脆口,岩晒做佐酒小食清酒煮蜆每一隻蜆本身都好新鮮,加上清酒煮得非常入味,酒味唔會過濃,食晒蜆之後仲可以飲埋D湯TIM松葉蟹膏多士多士烘得好脆,撈埋松葉蟹膏一齊食,正楚蟹肉壽司、火灸平目魚背壽司、蒽粒吞拿魚壽司(由左至右,由下至上)楚蟹肉壽司啖啖蟹肉火灸平目魚背壽司油脂分明,燒過後更加魚香四溢蒽粒吞拿魚壽司味道OK la ,味道唔算突出燒活海鰻、燒牛舌、燒牛胸腹燒活海鰻肉質彈牙,加少少鹽去燒已經好好食燒牛舌同牛胸腹就係我女朋友食左,但佢都話燒得唔錯,幾好食。最後埋單6百幾
日本川海老
隻隻蝦仔都炸得好脆口,岩晒做佐酒小食

清酒煮蜆

松葉蟹膏多士
多士烘得好脆,撈埋松葉蟹膏一齊食,正

楚蟹肉壽司啖啖蟹肉

火灸平目魚背壽司油脂分明,燒過後更加魚香四溢

蒽粒吞拿魚壽司味道OK la ,味道唔算突出

燒活海鰻、燒牛舌、燒牛胸腹
燒活海鰻肉質彈牙,加少少鹽去燒已經好好食
燒牛舌同牛胸腹就係我女朋友食左,但佢都話燒得唔錯,幾好食。
最後埋單6百幾
2019-11-01
2019-11-02 93 瀏覽
午飯時間喺旺角搵好味嘅日本菜,必選呢間長版燒,因為用料新鮮,價錢又唔貴,今日就同好姊妹,係一個裝修充滿日本風味嘅日本餐廳來個休閒午餐午市餐牌選擇都很多,揀了兩個套餐,先來個前菜,海帶裙邊,煙韌彈牙,沙律菜新鮮,加上醋汁,食完很開胃豐洲海鮮井,魚生種類不少, 三文魚鮮味,章紅魚彈牙,帶埋子大大粒,鮮甜可口,仲有牡丹蝦,食落鮮甜蝦味濃,海膽雖然份量少少,但一食落口新鮮冇腥味,整碗飯份量不少,再飲埋個麵豉湯,真係好飽好友就叫咗個長阪燒三重奏,三碗不同的小丼飯,鮮甜的海膽,令人食不停口,三文魚生帶子丼飯,仲有呑拿魚碎加點蔥花更香更惹味

2019-10-31 59 瀏覽
想在旺角吃好少少的日本菜,朋友推薦來長阪燒。一入去,已經覺得充滿日式風味!吧檯前放滿不同的新鮮海鮮籃,師傅在面前即整壽司和燒海鮮,門口位置又擺放了自家釀梅酒桶及生蠔盤,置身其中有點像去到日本居酒屋!餐廳每日都有幾款日本直送的海鮮,秋刀魚在秋天最為肥美,當然要把握秋天的尾巴,就點了店員推薦的秋刀魚刺身($240)。有些人可能會嫌秋刀魚較為腥,但我卻獨愛秋刀魚的魚味,一小口已經令人齒頰留香,可惜秋刀魚不算大條,有點不夠喉的感覺。點了北海道松葉蟹蓋($68),上桌後才發現原來是甲羅燒!蟹膏燒後味道香滑鮮味,如果加蟹子口感會更豐富呢!最後點一客牛肉烏冬($78)填飽肚子。烏冬很有驚喜,口感滑溜又彈牙,而且非常掛湯,盡吸湯底的鮮味。牛肉份量很多,而且牛肉脂肪比例剛好,不會太肥或太瘦。烏冬上還有粟米和腐皮條,味道毫不單調。

2019-10-30 65 瀏覽
旺角除左大型商場多餐廳 也有不少高質餐廳在小街 這次我和朋友就來到砵蘭街一個大廈二樓的日本餐廳 氣氛食物都不錯!一踏入餐廳就有身在日本居酒屋的感覺 裝修擺設都很地道 食材亦會擺放出來我和朋友點了三款壽司 一嚐餐廳食材的新鮮程度 首先是葱粒呑拿魚蓉壽司 完全沒有腥味 也不會很多筋 處理得很好👍 第二是火炙平目魚背 燒得蠻香 也是不錯!但我最喜歡是蟹肉壽司 很rich 蟹肉得鮮甜 上面還有蟹子帶出更多鮮味!🤤再點了個松葉蟹膏多士 蟹膏相當多 而且很鮮味!配上烘烤過的多士 超級搭 又不會膩 真想多吃一份🤤🤤🤤之後點了串燒類 燒牛舌也是居酒屋必點的 燒得剛好 不會太硬咬不到 牛味也很濃! 燒活海鰻也很新鮮 這家的口感是偏爽的 很有嚼勁 味道也不錯👍最後多點了兩個小吃 清酒煮蜆和日本海老 兩個都很適合跟朋友邊聊天邊吃 份量也不錯!

2019-10-30 52 瀏覽
在旺角朗豪坊看完電影後在這間餐廳吃晚飯,那時大約晚上九時多,我們上到餐廳店員說我們是今晚第一位客人哈哈,我們半信半疑⭐️食物⭐️1️⃣刺身:三文魚腩$88,北海道活帶子$108,2款刺身也非常新鮮👍🏻而且切得很厚,值得一試🤤2️⃣岩鹽燒美國西冷牛小排$138:牛肉肉質很嫩,味道不錯👍🏻3️⃣汁燒日本槍烏賊$78: 肉質彈牙,份量大飽肚感十足🤗4️⃣北海道帆立貝串燒$39: 燒得比較乾,但味道不錯。⭐️環境⭐️裝修很有日本風,空間大坐得好舒服😌⭐️服務⭐️店員很有禮貌,而且很主動,亦都有介紹食物,很好👍🏻⚠️總結⚠️食物質素很好,食物種類都很多,價錢雖然略貴但值得一試😜(5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️❤️
哈哈,我們半信半疑

⭐️食物⭐️
3️⃣汁燒日本槍烏賊$78: 肉質彈牙,份量大飽肚感十足🤗
4️⃣北海道帆立貝串燒$39: 燒得比較乾,但味道不錯。
⭐️環境⭐️
裝修很有日本風,空間大坐得好舒服😌
⭐️服務⭐️
店員很有禮貌,而且很主動,亦都有介紹食物,很好👍🏻
⚠️總結⚠️
食物質素很好,食物種類都很多,價錢雖然略貴但值得一試😜
(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️❤️
  • 刺身
2019-10-29 85 瀏覽
與友人friday lunch,呢度的確唔錯。首先地鐵行出嚟唔遠就到,另外有window seat,雖然唔係乜嘢特別景,但係感覺開揚坐得舒服,員工服務亦算周到, 我哋食完亦不停為我哋加水, 可以慢慢傾多陣計。至於食物呢,我叫咗雜錦魚生飯,朋友叫咗三色魚生飯, 兩個午餐都有前菜,麵豉湯。 我覺得整體80分啦,賣相ok,味道唔係唔ok,不過啱啱去完日本返嚟就係覺得唔夠鮮味, 而飯嘅味道都有點欠缺, 我覺得壽司醋味濃多點會更好。而至於朋友嘅三色一邊食一邊讚,佢話真係好好食,每一小碗都好用心做,雖然佢好飽但都食得哂。

午餐
想不到旺角竟然有一間高質爐端燒居酒屋!店面很大,有吧枱位,也有臨窗私隱度較高的包廂座位,裝潢極有日式居酒屋氣氛,熱鬧非常!門口擺了幾桶自家釀製梅酒,愛飲梅酒的我當然不能錯過。我點了一杯梅酒($56),酒精濃度甚高,酒香十足,入口有梅香,酸酸甜甜帶餘韻,叫人滿足!雖然餐廳擺了不少新鮮海鮮,但價錢稍高,這晚就先試試串燒水準。免治雞肉棒($38)是我串燒的至愛,雞肉燒得juicy惹味,被金黃濃稠的蛋黃包裹著,嫩滑濕潤,味道配合。燒活海鰻($68)果然用料新鮮,海鰻肉質彈牙爽口,毫不鬆散,沒有太多調味反而更能凸顯鮮味。日本雞心($27)爽口彈牙,吃起來略帶嚼口。牛舌($38)大塊厚肉,口感十足,肉質亦軟腍,不會很韌。鹽燒豚拖羅($26)值得一試,豚肉脂肪分佈,輕輕燒到逼出油香,肉味香濃,真想叫多一串!
門口擺了幾桶自家釀製梅酒,愛飲梅酒的我當然不能錯過。

日本雞心($27)爽口彈牙,吃起來略帶嚼口。
2019-10-23 179 瀏覽
我同我個好姊妹都好鍾意食日本嘢 呢排我哋愛上咗食日式丼飯 仲要係揀晏晝食 皆因價錢會比較平 午市定食一般都會包咗前菜,沙律,麵豉湯及當飯午市定食套餐最平$78有交易 最貴只不過係$168 全部都有相 圖文並茂 款款都想食 好鬼吸引在眾款當飯之中 我揀咗長阪燒三重奏$158 因為可以滿足我三個願望 有海膽三文魚籽,吞拿魚蓉,雜錦刺身每個丼飯大概有手板咁大 食曬三個其實已經好飽 我就最對海膽沒有抵抗能力 我雙眼已經發光了粒粒三文魚籽又大又圓又飽滿 味道鮮而且帶點鹹香海膽色澤鮮亮 非常新鮮 沒有苦澀味 軟熟細滑嘅口感像吃雪糕般一樣 極度鮮甜吞拿魚蓉丼 魚脂味非常豐富 味道甘香 一點腥味也沒有 軟綿綿嘅口感 我超喜歡雜錦丼 刺身包括:帆立貝,三文魚,鯛魚…… 全部刺身都用厚切方式呈現 帆立貝鮮甜鮮嫩 三文魚肥美 鯛魚爽口 非常豐盛定食 包括咗沙律菜 蔬菜夠新鮮又爽脆 醬汁酸酸咪咪 夠開胃麵豉湯唔會過鹹 帶有鮮味前菜是帶子裙邊 煙煙靭靭有趙口 分量仲好多添餐廳充滿日式風格 如果比較喜歡看風景的客人可以選擇坐窗邊 餐廳亦有提供吧枱 和廚師來個近距離的接觸 我和好姊妹都表示非常滿意這裏的食物 午市套

午市定食一般都會包咗前菜,沙律,麵豉湯及當飯

粒粒三文魚籽又大又圓又飽滿 味道鮮而且帶點鹹香

定食 包括咗沙律菜 蔬菜夠新鮮又爽脆 醬汁酸酸咪咪 夠開胃
麵豉湯唔會過鹹 帶有鮮味
前菜是帶子裙邊 煙煙靭靭有趙口 分量仲好多添

餐廳充滿日式風格 如果比較喜歡看風景的客人可以選擇坐窗邊 餐廳亦有提供吧枱 和廚師來個近距離的接觸 我和好姊妹都表示非常滿意這裏的食物 午市套餐價廉物美
2019-10-22 155 瀏覽
DatingDinner👭 叫左幾款刺身,三文魚、拖羅同甜蝦都唔錯,冇雪味,魚脂味都啱啱好,但赤貝就一般,同鮮甜兩個字扯唔上關係;串燒方面,牛舌同菠蘿都可以試一試,但毫無明太子味道既燒明太子雞翼同縮水蘆筍就可一不可再。印象最深刻既都係爛到無倫既服務質素。每一碟野係夾完最後一件既時候,就即刻秒速被收走,係咪真係咁唔夠碟用。最誇張既係,食緊個芝士年糕,食到一半,個碟就同個女侍應一齊不翼而飛了。其實咁‘埋身’服務,睇實客人幾時食完碟野,係咪同時都可以留意埋飲完既茶杯可以添一添呢?我地原本order既野上齊,仲想睇menu加單,但餐碟同筷子就已經被收走,咩胃口都冇曬。我地冇要求好好既服務,但最基本安樂、悠閒咁食餐飯都做唔到,未滿座就好似要趕客,好似我地食慢少少阻住佢地做生意咁😠
2019-10-22
2019-10-19 172 瀏覽
經朋友介紹今晚試試爐端燒 時令海鮮和魚都唔係menu上自己親自揀選 價錢少貴 份量比較少 但味道還是很不錯 壽司無串燒出色 服務還是好殷勤 爐端燒種類不多 適合細group朋友一齊
2019-10-14 257 瀏覽
今晚約左朋友食晚飯,就選擇左係旺角區,因為大家都方便坐車回家。上網👀搵下有咩好食...見到有間樓上鋪嘅日本餐,查看食評都幾好,而且看食物照片質素都有些水準,應該都唔會中伏掛,雖然價錢都唔算平,但都想去試下當晚入到去唔算太多客人,環境舒服,起碼唔會好嘈同有些座位好迫等問題服務態度都好殷勤先來個小食我嘅至愛✍🏻燒雞泡魚干🐡雖然份量係少左d,但係火喉燒到剛剛好唔會乾爭爭,仲係淋淋地好軟身✍🏻韓國海膽好新鮮✍🏻活燒元貝食得出鮮同甜,連汁都比我飲埋✍🏻免治雞肉棒是自家製,配埋生雞蛋食是日本正宗食法👍🏻✍🏻蟹膏多士一上枱已經聞到好香,未食已經流晒口水,可惜蟹糕燒得比較乾身左✍🏻明太子雞翼普普通通冇咩特別✍🏻义燒烏冬是唯一今晚最令我失望嘅菜式,因為义燒又厚又嚡最後飽住個肚都要叫左個菠蘿雪葩食總括來說我們二人都是食左一千鬆d,都唔算太貴,值得推薦👍🏻👍🏻

服務態度都好殷勤

✍🏻韓國海膽好新鮮

✍🏻活燒元貝食得出鮮同甜,連汁都比我飲埋

✍🏻免治雞肉棒是自家製,配埋生雞蛋食是日本正宗食法👍🏻

✍🏻明太子雞翼普普通通冇咩特別

✍🏻义燒烏冬是唯一今晚最令我失望嘅菜式,因為义燒又厚又嚡

最後飽住個肚都要叫左個菠蘿雪葩食

• 燒雞泡魚干
  • 活燒元貝
  • 免治雞肉棒
2019-10-11 159 瀏覽
一入到門口,就被日式氛圍包圍着,沒有想過一進門口就是各式各樣新鮮生猛的一桶桶海鮮,全部賣點日本直送,除了餐牌上的每天都有一些特別日本送到的海鮮,例如今天就有日本烏賊、南非鮑魚、藍鰭等等我就揀咗燒元貝、原版海膽、帶子、飛襌和牛試下雞軟骨揀咗雞胸軟骨作為串燒,比平時坊間食到的雞軟骨不同,這個骨位更多,更爽更有口感牛舌是這裏其中一個招牌,熟到燒得剛好,入口即溶燒元貝非常香牛油味,店員介紹我們食完元貝後可把汁飲清光,這個燒到剛剛好,不會太熟,表面帶有燒烤香味刺身船每樣都非常新鮮,飛襌和牛$108/3片真的非常抵吃,呢個位置很好很肥美入口即溶,活帶子沒想過這麼厚,吃落先至有口感海苔年糕吃落少少甜甜的醬油味,喜歡煙韌口感的人一定喜歡這個

我就揀咗燒元貝、原版海膽、帶子、飛襌和牛試下

牛舌是這裏其中一個招牌,熟到燒得剛好,入口即溶

海苔年糕吃落少少甜甜的醬油味,喜歡煙韌口感的人一定喜歡這個
2019-10-03
  • 刺身
  • 牛舌
  • 北海道活元貝
2019-10-08 314 瀏覽
好早之前已經想來這家餐廳試一試,果然期待是值得的,一點都沒有讓我失望。一走進餐廳就知道老闆的用心,無論是BAR枱、牆紙和燈飾,都散發著日本風的格調。在這裡挑食物不是一件容易的事,每一款都很吸引。最後決定每一種類都要試一下︰飛驒牛和牛刺身在香港不容易找到餐廳有供應,非常出色。帶子、三文魚腩和海膽刺身各樣都非常新鮮。北海道活元貝是今天最有驚喜的一道菜,燒得很香,但也不減元貝的鮮味,一級棒。火炙三文魚壽司火喉剛好,不會太熟也不會太生。燒牛舌很香,而且是厚切,很讚。日本雞胸軟骨很特別,燒得很香脆。想吃的遠不止這些,一定要再挑個時間再來。

飛驒牛和牛刺身
在香港不容易找到餐廳有供應,非常出色。

帶子、三文魚腩和海膽刺身
各樣都非常新鮮。

北海道活元貝

火炙三文魚壽司
火喉剛好,不會太熟也不會太生。

燒牛舌
很香,而且是厚切,很讚。

日本雞胸軟骨
很特別,燒得很香脆。

想吃的遠不止這些,一定要再挑個時間再來。
刺身
燒元貝