2019-08-17 136 瀏覽
午餐一人前,有日步行經過朗豪坊無意中發現的,樓上鋪來說午市生意相當不錯,差不多全場坐滿。我們剛好坐下了最後一張空桌,店員很有耐心介紹不同餐牌的內容,下單後很快就上了小食及麵豉湯,這都是午餐免費贈送的。主菜送到時都不敢嘩了一聲,非常足料非常豐盛,豚肉口感有層次,充滿肉香但不油膩。配上温泉蛋伴飯,一流享受!結帳時店員特意上前查問食後感,推薦我們下次試試他們晚餐,並輕輕解說他們自家料理的梅酒,服務非常貼心。

配上温泉蛋伴飯,一流享受!

2019-08-16 96 瀏覽
日式串燒向來是我的最愛,同朋友去食的呢間長阪燒更是我朋友的私心推介,專食新鮮海鮮燒物,位於旺角,位置都幾方便。整體設計理念偏向親近顧客,師傅會放很多即日推介的海鮮於Bar枱前,更主動介紹當日鮮的不同種類,口感及製法等等,對於甚少接觸海鮮的我們,真在是一大救星。首先是南非活鮑魚,是當日的推介之一,鮑魚味道濃郁,有咬口,而且師傅更細心切了4份,可以一口一份,食用時很方便。然後是汁燒日本槍烏賊,烏賊本身已是新鮮水產,配上燒汁烤,味道立即再上一層。值得一提的是牛油燒冬菇,牛油的油香,加上冬菇本身特別的氣味,兩者配合得相得益彰。其他食物大多也很出色,但未能一一盡錄,埋單兩人大約$700,合理價格。

2019-08-15 88 瀏覽
旺角鬧市的餐廳通常也比較迫 今天我和朋友想悠閒一點決定找一間居酒屋慢慢坐底閒聊一個晚上一來到這家居酒屋 佈置非常精美 如置身在日本一樣我們坐在前枱酒吧位置 跟師傅們距離很近可以看到他們製作過程聽了職員的介紹,我們隨意點了一些串燒和甜品,包括:雞軟骨,大蔥雞肉串,燒雞翼,鮑魚,燒魷魚筒,燒冬菇,燒秋葵,燒飯團,牛肉烏冬,安格斯肉眼扒甜品:柚子雪芭,非常濃郁的柚子香味,酸酸甜甜很開胃!總結:全部串燒也達到水平以上,食物新鮮吃出食物本身的鮮甜,加上餐廳的佈置和員工友善的態度,仿古置身日本一樣!

一來到這家居酒屋 佈置非常精美 如置身在日本一樣
我們坐在前枱酒吧位置 跟師傅們距離很近可以看到他們製作過程

甜品:柚子雪芭,非常濃郁的柚子香味,酸酸甜甜很開胃!

2019-08-15 72 瀏覽
同朋友慶祝生日,佢話想喺公司附近食日本野,就去咗呢間。因為近公司,去到餐廳六點半都未到,所以好彩唔洗等位。環境唔錯,幾舒適同乾淨。侍應好殷勤,會細心解釋今日有咩招牌菜或者有啲咩新鮮魚。佢啲食物主要分燒物同埋刺身,近我哋客人嘅嗰啲食物就係燒物,我哋揀咗藍鯨吞拿魚下顎拎去燒。燒好之後超好味!個皮同啲魚鱗都燒到卜卜脆,第一次食魚鱗,脆到好似薯片咁,啲魚肉都好滑同好juicy,仲有好香嘅魚油滲出嚟,呢個會再encore!另一個唔能夠錯過嘅係松葉蟹膏多士,佢嘅蟹膏有烤過,再配新鮮熱辣辣脆卜卜嘅多士簡直係絕配🤤蟹膏加熱過但依然不失其咸香美味。生蠔配白酒set都好抵食,半打生蠔加杯白酒。生蠔都新鮮,白酒比較酸,整體性價比好高。壽司就揀咗飛驒牛、油甘魚腩同三文魚腩,三款都好新鮮,油脂比例啱啱好,值得推介!串燒就點咗明太子雞翼、黑豚肉、白鰻、雞皮、牛舌同牛胸腹。特別推介白鰻同牛胸腹,兩者都好香口。白鰻好新鮮,連皮都燒得脆脆的;牛胸腹都燒得啱啱好,又唔會過老。整體都好高質,值得大家去試下

整體都好高質,值得大家去試下
2019-08-09 95 瀏覽
男朋友生日,知佢鐘意食日本野,見到哩間評價幾好就試下,點知一試愛上和牛壽司😊照燒魷魚最愛蟹膏😍食完的刺身仲幫我地加錢整魚湯❤️所有精華都食晒💪🏻💪🏻

和牛壽司😊

照燒魷魚

最愛蟹膏😍

食完的刺身仲幫我地加錢整魚湯❤️
所有精華都食晒💪🏻💪🏻

• 刺身
2019-08-02 114 瀏覽
與朋友在旺角找到一間高水準的日本居酒屋-長阪燒。長阪燒內裡乾淨企理。都坐得幾舒服。餐廳食物選擇都好多。沖繩海葡萄蕃茄沙律無論是海葡萄或者番茄或者沙律菜,都好新鮮,海葡萄咬下去卜卜聲,爽中帶甜。番茄和沙律亦都好鮮甜。再加上有沙律汁,十分之開胃。松葉蟹膏配多士蟹膏抄得香,又不是太油,唔跟多士食都ok,不會太油. 多士都做得好好,夠脆口,跟蟹膏一齊食,真係一流。燒活海鰻燒活海鰻肉質嫩白又爽口, 鰻魚肉厚身鮮甜,很美味。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

沖繩海葡萄蕃茄沙律

松葉蟹膏配多士

燒活海鰻
燒活海鰻肉質嫩白又爽口, 鰻魚肉厚身鮮甜,很美味。

2019-07-28
12 分鐘 (堂食)
午餐
用餐優惠
現金券
2019-07-28 93 瀏覽
上網睇到食評不錯,朋友加人工,所以同佢黎食餐好既慶祝!我地book左台,不過早左去~ 店員安排我地坐bar台~成間鋪頭個裝潢好好日本feel,好舒服。平日既七點都已經滿座,建議去食之前都係book左位先好d!🧚🏻‍♂️💁🏻‍♂️店員好nice,有主動過黎介紹有咩好食,同埋有講到當日新鮮魚,介紹我地食~👍🏻我地點左一個👑🥢藍鯨吞拿魚下巴,都幾貴架~$480~ 不過朋友好鐘意食魚既🙈,呢個都唔係邊度都有得食,試左~ 成個魚烤得好好,外邊既魚鱗烤得好脆🥰,好好味!入面既肉好有魚油既香味,好滑!❤️❤️❤️成個擺盤都打卡ABLE!仲好好味!🤤🤤🤤另外我都有叫左🥢松葉蟹膏多士,因為上網好多人都話OK!😛個多士整得好脆,夠厚!正!❤️❤️蟹膏裝滿成個蟹殼,有炒香左!食落咸香,好襯個多士,空口食都唔會話好咸!👍🏻👍🏻👍🏻我地仲叫左個半打🥢生蠔,送一杯🥂白酒,其實叫一打黎送一枝酒,但我地仲叫左好多野,所以叫半打過下口癮先!都幾新鮮既!😋$148好抵!👍🏻👍🏻壽司🍣飛驒牛好好味!好特別!🥰🥰👍🏻👍🏻👍🏻個壽司飯唔係普通醋飯,應該有調味過👍🏻呢度叫長板燒,所以我地要試下佢地既🍢串燒:🥢黑豚:好香👑🥢牛胸腹:好腍既牛肉,

上網睇到食評不錯,朋友加人工,所以同佢黎食餐好既慶祝!
我地book左台,不過早左去~ 店員安排我地坐bar台~

另外我都有叫左🥢松葉蟹膏多士,因為上網好多人都話OK!😛

壽司
🍣飛驒牛好好味!好特別!🥰🥰👍🏻👍🏻👍🏻
壽司飯唔係普通醋飯,應該有調味過👍🏻

呢度叫長板燒,所以我地要試下佢地既🍢串燒:
🥢黑豚:好香
👑🥢牛胸腹:好腍既牛肉,好香牛味,好JUICY🥰
🥢牛舌👌🏻
🥢白鱔:一個字,正!👍🏻🥰🥰
🥢明太子雞翼我覺得有點辣👌🏻👌🏻
🥢雞皮普普🙂

Overall價位中上,串燒壽司烏冬鍋物都有,平有平食貴有貴食,重點好味!所以都可以encore!👌🏻🥰

2019-07-25
2019-07-27 80 瀏覽
日本食物離不開、海鮮、肉類及蔬菜,如何將新鮮的食材烹調出好味道,這個除了食物質素之外廚師多烹調技巧是十分重要,這食店的環境使人好像置身於魚市場一樣,但是非常乾淨沒有半點腥味。點了幾種串燒為前菜,先來燒銀杏外皮經燒烤後產生焦化效果脆中帶甜,再來是燒牛舌這個是必點的因牛舌經燒烤後味道更濃烈,還有燒青葵經燒烤的青葵外面是脆脆的裏面軟淋淋汁多味甜。今晚的主角是燒油甘魚頭及魚鮫,這個是店員推薦,真的沒令人失望,頭的位置肉非常多而且沒有骨鮮味得來肉質也是嫩滑的,最特別的地方是眼的位置裏面充滿了骨膠原另外附近的肉是特別嫩滑甘甜油分也較多,魚鮫的位置,肉多而且香滑, 還有啦魚皮你是不能錯過的,因加了少許鹽來燒有一點點香口感覺。還叫了一個燒鮑魚,這個上碟很漂亮,大家要看看我影的這張相,鮑魚爽口沒有一點韌的感覺,配上柚子醋更把鮑魚的鮮味發揮到極點。味道: 色香味全環境: 舒適衛生: 乾淨企理服務: 尚可以價錢: 跟食物質素成正比

先來燒銀杏外皮經燒烤後產生焦化效果脆中帶甜,
再來是燒牛舌這個是必點的因牛舌經燒烤後味道更濃烈,
還有燒青葵經燒烤的青葵外面是脆脆的裏面軟淋淋汁多味甜。

味道: 色香味全
環境: 舒適
衛生: 乾淨企理
服務: 尚可以

價錢: 跟食物質素成正比
2019-07-19 78 瀏覽
1.和牛刺身2.串燒即燒 熱辣辣 3.壽司4.蟹膏多士 係味道咸咗DD 5.鰻魚 太多骨 其實味道ok6.燒鮑魚7.桃🍑雪芭整體嚟講 味道唔錯 環境好舒服 好日系FeelD員工都好有禮貌 特別係一位經理...佢過嚟問你 D野食ok嗎 有冇咩係做得唔好 我幫你同廚房反映返有心改善不足
1.和牛刺身

5.鰻魚 太多骨 其實味道ok

6.燒鮑魚

7.桃🍑雪芭

整體嚟講 味道唔錯 環境好舒服 好日系Feel
D員工都好有禮貌 特別係一位經理...
有心改善不足

2019-07-04
外賣自取
2019-07-18 71 瀏覽
見到砵蘭街有間型格日本餐廳,就走上去試下。一入去冇耐,店員先遞上一杯熱茶,然後同你介紹下有一啲由日本直送的新鮮海產,有元貝 、鮑魚、吞拿魚下巴和油甘魚頭。我地揀咗幾個爐端燒系列:北海道活元貝有成個殼連住的元貝,比雪藏的元貝鮮味。南非活鮑魚廚師幫我被切開一片片鮑魚,只係簡簡單單落鹽燒已經好有味道。鹽燒油甘魚頭連鮫魚肉好滑,特別係魚雲部分,唔會腥。串燒系列:蘆筍唔係好適合燒、日本直送銀杏,幾特別個外貌似魚蛋,口感實淨、秋葵唔會覺得滑潺潺、燒蕃薯比較乾但係甜。牛舌好滑亦都唔會有羶味。壽司系列:楚蟹肉,火炙飛禪和牛壽司,火炙金目鯛壽司米飯比較有咬口,細細粒圓碌碌。坐係長吧檯上面用餐,椅上有一個咕臣都坐幾舒服。
見到砵蘭街有間型格日本餐廳,就走上去試下。
我地揀咗幾個爐端燒系列:
北海道活元貝
有成個殼連住的元貝,比雪藏的元貝鮮味。
南非活鮑魚
廚師幫我被切開一片片鮑魚,只係簡簡單單落鹽燒已經好有味道。
鹽燒油甘魚頭連鮫
魚肉好滑,特別係魚雲部分,唔會腥。
串燒系列:
蘆筍唔係好適合燒、
日本直送銀杏,幾特別個外貌似魚蛋,口感實淨、
秋葵唔會覺得滑潺潺、
燒蕃薯比較乾但係甜。
牛舌好滑亦都唔會有羶味。
壽司系列:
楚蟹肉,火炙飛禪和牛壽司,火炙金目鯛壽司
米飯比較有咬口,細細粒圓碌碌。
坐係長吧檯上面用餐,椅上有一個咕臣都坐幾舒服。
2019-07-14 89 瀏覽
餐廳氣氛浪漫,感覺好高级。店員服務好好,好主動來講今日日本直送的海鮮。因為剛好虎蝦就放在我面前,虎蝦真係特大隻,點可以唔叫。燒虎蝦果然是特別香,蝦又大大隻,食起來真係啖啖肉。松葉蟹膏配多士,蟹膏抄得香,又不是太油,唔跟多士食都ok,不會太油. 多士都做得好好,夠脆口,跟蟹膏一齊食,真係一流。岩鹽燒美國西冷牛小排,牛肉中間肉嫩粉紅,這個熟到好好,肉質鬆軟嫩滑。海膽夠新鲜,味道好好,好咁香。因為唔新鮮個陣怪味,同生蠔一樣,係食唔到嫁。生蠔都好鮮好味,配白酒飲,今晚餐飯,極滿意。

生蠔都好鮮好味,配白酒飲,今晚餐飯,極滿意。
2019-07-10
2019-07-14 52 瀏覽
今日有開心事,決定食好野,飲番杯,友人訂了位,去到入座時,門口有一樽樽梅酒,是自家釀製,另一邊有即開生蠔,勁吸引。餐廳氣氛好好,我們坐在吧枱前,看住廚師和面前各款魚和海產,樣樣都好想食,攪到心情都興奮D。店員講了今天日本直送了邊幾款魚和海產後,我都係比門口的生蠔吸引住,要了1set生蠔配白酒。生蠔1set有三款味,由淡到鹹食,肉質都算厚,細細隻,有海水鹹味。飲白酒配生蠔外,配海膽都是一流。海膽軍艦壽司和真鯛壽司一到,就有陣陣紫菜香,海膽顔色靚,味道新鲜。

2019-07-11 59 瀏覽
襯著放假相約好友在旺角睇戲,之後就去左朗豪坊附近的長阪燒晚餐,環境充滿著日式的設計,好像身處在日本;而且服務又好,員工又友善👍🏻👍🏻日本直送雞小肉 雞肉串十分香口細嫩,燒到味道剛好,而且能夠鎖住肉汁,滋味十足!日本雞曰本雞胸軟骨 雞軟骨同平時食既型狀都有d唔用,入口味道岩岩好,很有口感😋😋😋大蝦天婦羅 蝦天婦羅都很大碟,蝦好新鮮,即叫即炸食落十分爽口彈牙,美味極了!叉燒烏冬 烏冬很滑溜很爽口彈牙,配上叉燒更加美味可口。可可雪葩 很濃郁的可可味,應該是餐廳自家製造的雪葩,質感好細滑陣陣的奶香,為晚餐作結尾💕滋味串燒😋襯著放假相約好友在旺角睇戲,之後就去左朗豪坊附近的長阪燒晚餐,環境充滿著日式的設計,好像身處在日本;而且服務又好,員工又友善👍🏻👍🏻日本直送雞小肉 雞肉串十分香口細嫩,燒到味道剛好,而且能夠鎖住肉汁,滋味十足!日本雞曰本雞胸軟骨 雞軟骨同平時食既型狀都有d唔用,入口味道岩岩好,很有口感😋😋😋大蝦天婦羅 蝦天婦羅都很大碟,蝦好新鮮,即叫即炸食落十分爽口彈牙,美味極了!叉燒烏冬 烏冬很滑溜很爽口彈牙,配上叉燒更加美味可口。可可雪葩 很濃郁的可可味,應該是餐廳自家製造的雪葩,質感好

日本直送雞小肉

日本雞曰本雞胸軟骨

大蝦天婦羅

叉燒烏冬
烏冬很滑溜很爽口彈牙,配上叉燒更加美味可口。

可可雪葩

日本直送雞小肉

日本雞曰本雞胸軟骨

大蝦天婦羅

叉燒烏冬
烏冬很滑溜很爽口彈牙,配上叉燒更加美味可口。

可可雪葩
2019-07-10 60 瀏覽
約了好耐無見既朋友,在旺角收工上網睇到評語唔錯,便過來試試,環境舒服又寬敞,充滿著日本的味道😍蠔精選套餐配白酒一杯 $148首先見到蠔的套餐包6隻,我和朋友都想食就叫左來食,十分新鮮又夠凍好鮮甜可口,還帶陣陣海水的味道實在令人回味!松葉蟹膏多士 $118店員推薦店內主打菜色松葉蟹膏多士,濃郁的蟹膏配多士先能帶出味道,如果就咁食感覺很油膩。日本雞翼 $56雞翼燒得很香口,內裡肉質鮮嫩好juicy😋😋蜜桃雪葩(原個)$48最後都是要點番個甜品才覺得完美,蜜桃雪葩入口清新甜美,啖啖清新的桃味!

蠔精選套餐配白酒一杯 $148

松葉蟹膏多士 $118

日本雞翼 $56
雞翼燒得很香口,內裡肉質鮮嫩好juicy😋😋

蜜桃雪葩(原個)$48
2019-07-10 59 瀏覽
我們在旺角找到一間高水準的日本居酒屋-長阪燒。長阪燒內裡乾淨企理。都坐得幾舒服。餐廳食物選擇多,刺身,壽司,小食,一品料理,野菜,爐端燒等等皆有。經店員的推介下,點了馬友自家制一夜干。馬友鹽醃風乾之後拿去燒。馬友自家制一夜干上枱時, 香氣撲鼻。馬友外皮燒得脆口。魚肉則又白又嫩。這條馬友自家制一夜干實屬有驚喜。燒秋葵秋葵燒得出色,外脆內軟。清酒煮蜆白蜆肉質爽滑彈牙,味道鮮甜。清酒煮過來,味道濃, 和白蜆一起吃,是Perfect match。三文魚腩和赤貝刺身三文魚腩刺身柔軟鮮味, 滿口油香。赤貝刺身則爽脆不腥。燒活海鰻燒活海鰻肉質嫩白又爽口, 鰻魚肉厚身鮮甜,很美味。

燒秋葵

秋葵燒得出色,外脆內軟。

清酒煮蜆

三文魚腩和赤貝刺身

三文魚腩刺身柔軟鮮味, 滿口油香。赤貝刺身則爽脆不腥。

燒活海鰻

燒活海鰻肉質嫩白又爽口, 鰻魚肉厚身鮮甜,很美味。