餐廳: 銀座炎蔵燒肉
資訊:

2023-10-06 34 瀏覽
荔枝角D2 Place,一直以為主要係cafe小店居多,估唔到呢度有間優質燒肉店,仲坐得幾舒適添!座位闊落有空間感。鹿兒島縣和牛炎藏和牛「極緻」4點拼盤($398)有4款精選和牛,油花油脂都好適中,再加上厚切上等牛舌芯($138),份量都足夠2個人食。除左和牛,仲加配蔬菜拼盤($68)及石鍋拌飯($88)。熱辣辣韓式拌飯好惹味。之後再追加和牛燒肉兩款,分別係龜之甲($168)及肋肉($148),前者充滿雪花,質素頗高。

座位闊落有空間感。

鹿兒島縣和牛

炎藏和牛「極緻」4點拼盤($398)

除左和牛,仲加配蔬菜拼盤($68)及石鍋拌飯($88)。

熱辣辣韓式拌飯好惹味。

Ginza Enzo Wagyu Yakiniku night♨️🥢..荔枝角D2 Place 開左一間來自銀座🇯🇵 既燒肉店♨️,以日本產A4黑毛和牛 & 其稀有部位作招徠,日本過江龍和牛🐮 在日本燒肉專用網上燒製可瞬間鎖緊肉汁,食到高質日式燒肉,係附近想食燒肉不妨一試。 餐廳佈局滿滿和風,來打卡不錯喔📸。雅@特盛(2-3人前)$938🔸沙律前菜🔸和牛4點拼盤🔸夢之大地豚三昧🔸日本產雞肉三昧🔸和牛西冷薄切大判燒🔸白桃乳酸梳打 +$42🔸白飯(日本産)+$22一個餐已經有各類燒肉肉♨️,肉質 & 口感各有不同,而食燒肉當然唔少得配上日本白米飯🍚。不過肉質嫩滑度就取決於自己燒既手勢喔,和牛西冷薄切油花均勻,燒後帶油香而滿有牛脂香🖤,蘸點燒汁 & 蛋汁同吃更顯嫩滑口感。雞肉都做到外帶脆而內嫩。..×××××ש荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓302號舖

餐廳佈局滿滿和風,來打卡不錯喔📸。

雅@特盛(2-3人前)$938
🔸沙律前菜

🔸和牛4點拼盤
🔸夢之大地豚三昧
🔸日本產雞肉三昧
🔸和牛西冷薄切大判燒

🔸白桃乳酸梳打 +$42

🔸白飯(日本産)+$22

一個餐已經有各類燒肉肉♨️,肉質 & 口感各有不同,

雞肉都做到外帶脆而內嫩。
×××[銀座炎蔵燒肉 -Ginza Enzo Yakiniku]×××
©荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓302號舖
2023-10-05 50 瀏覽
最近嚐了燒肉套餐,裡面包含了日本產豚肩胛、日本產雞肩頸柳、日本產豚里肌、日本產雞腿肉和日本產豚肋肉等多種選擇,整體而言,這是一次令人難忘的美食。先讚揚這家餐廳所使用的肉質。無論是日本產豚肩胛、雞肩頸柳、豚里肌、雞腿肉還是豚肋肉,每一種肉都展現出了優質的口感和鮮美的味道。它們都非常嫩滑,入口即化,肉汁豐富,保持了原本的鮮甜風味,肉質細膩,脂肪與肉質的平衡極為出色,給人一種口感上的享受。另外,燒肉方式和服務也令人印象深刻。桌上的燒肉爐,讓你可以親自將肉片放在網架上烤至你喜歡的程度。就餐過程更加有趣和愉悅。他們會提供專業的指導,告訴你如何烤肉以獲得最佳的口感和風味。這家餐廳提供了新鮮的生菜、大蔥、大蒜和各種醬料,可以搭配燒肉一同享用。生菜清脆爽口,能夠平衡肉質的油膩感,而大蔥和大蒜則為肉片增添了些許的辛辣和香氣。此外,他們的醬料選擇也非常豐富,包括麻油醬、燒肉汁等,可以根據個人口味進行調配,使每一口燒肉都能夠擁有不同的風味。

2023-10-03 24 瀏覽
一排冇嚟既 D2 place,而家原來多咗間燒肉店。呢間係日本過江龍,由東京開到嚟香港。裝修靚仔,比人感覺唔係hea既燒肉店。QR下單,見到有多款燒肉。炎蒧和牛「極致」6點拼盤 $588喜歡打咭當然要叫拼盤,咁多靚肉一齊視覺先夠震撼。六款包括和牛內腿肉、和牛貝身、和牛上等肋肉、和牛友三角、和牛芯芯及龜之甲。拼盤組合幾全面,要油脂有油脂,要厚肉有厚肉,要爽嫩有爽嫩,雖然有提供燒肉汁,但只需少量鹽已能突出味道。上等牛舌 $98牛舌大大片,肉汁豐富又爽脆。月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48喜見紫菜飯,食燒肉點可以冇。仲要配頂級既蘭王蛋又大大碗,真係唔可以錯過。牛油粟米粒 $28粟米粒用金屬杯上,放上爐後,牛油溶化,香味出晒嚟。3.5 牛奶軟雪糕 $38食咗咁多燒肉,食番杯雪糕即刻冇咁膩,舒服晒。
一排冇嚟既 D2 place,而家原來多咗間燒肉店。

呢間係日本過江龍,由東京開到嚟香港。

裝修靚仔,比人感覺唔係hea既燒肉店。

QR下單,見到有多款燒肉。

炎蒧和牛「極致」6點拼盤 $588

上等牛舌 $98
牛舌大大片,肉汁豐富又爽脆。

月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48

牛油粟米粒 $28
粟米粒用金屬杯上,放上爐後,牛油溶化,香味出晒嚟。

3.5 牛奶軟雪糕 $38
食咗咁多燒肉,食番杯雪糕即刻冇咁膩,舒服晒。
2023-09-27
2023-10-03 23 瀏覽
今天我們來到位於荔枝角的銀座炎藏燒肉餐廳,我們點了他們的招牌菜,炎藏和牛「極致」六點拼盤,這個拼盤包括了多種不同部位的和牛,讓我們有機會品嚐到各種口感和風味。拼盤中的和牛包括鞍下、笹身、貝身、龜之甲、芯芯和牛舌等部位。每一塊和牛都鮮嫩多汁,入口即化。我特別喜歡鞍下和龜之甲,鞍下肉質鮮甜,而龜之甲肉質更為豐腴,讓人回味無窮。拼盤中的每一塊肉都經過了精心挑選和處理,能夠品嚐到如此高品質的和牛實在令人驚艷。除了拼盤,我們還點了一個石鍋和牛肉拌飯。這個拌飯簡單卻美味,石鍋燜煮的和牛肉散發出濃郁的香氣,融入飯粒中,每一口都帶來滿滿的滿足感。整個用餐過程中,服務員的服務態度非常好,對我們的需求和問題都能夠及時回應和解答。餐廳的氛圍也很舒適,燈光柔和,座位間距適中,能夠讓客人享受愉悅的用餐體驗。總結來說,銀座炎藏燒肉是一家值得一試的日式燒肉餐廳。他們用心的選材和精湛的烹飪技巧讓每一道菜都散發出獨特的風味。

2023-10-02 25 瀏覽
同朋友行完D2 Place想搵地方食飯,咁啱見到呢間日式燒肉餐廳環境好似幾好😛一於入嚟試吓👍🏻店內環境寬敞,通風都唔錯,唔會食到成身油笠笠😆餐廳仲做緊啤酒買一送一優惠😍Yebisu都只係$68,抵!我哋先叫咗和牛極致六點拼盤同上等牛舌,拼盤分別有內腿肉、友三角、鞍下、和牛芯等🐮個人最鐘意和牛鞍下,雪花非常均勻,入口即溶,肉味濃郁👍🏻最後仲叫咗和牛咖喱飯,咖喱味香濃不辣,和牛嫩滑,屬飽肚之選😋
店內環境寬敞,通風都唔錯,唔會食到成身油笠笠😆
餐廳仲做緊啤酒買一送一優惠😍Yebisu都只係$68,抵!
2023-10-01 2355 瀏覽
台灣人中秋節會食燒肉慶祝,今年我都食燒肉慶一慶節!聽朋友講D2 place有間燒肉唔錯,二話不說就黎左啦~燒肉menu有2人套餐或燒肉套餐,我中意試多啲野就揀左舞之特盛,有雞、牛豬,三款都試得晒!前菜有沙律菜同泡菜,超級中意佢地既泡菜!口感偏淋,味道唔會太酸,帶少少香甜,又有啲辛辣感,配飯/肉都好正!!舞之特盛,包括有和牛4點拼盤:和牛里肌芯、和牛芯芯、和牛龜之甲、和牛內腿肉款款雪花紋都分佈得好靚,日式和牛就係唔同啲!另外套餐仲有夢之大地豚三味&日本產雞肉三味,6百幾就食到咁多款真係幾抵!開動了~~~和牛真係好新鮮,放落去十幾秒已經食得!款款都好特別,而且口感好唔同,好有質素非常推薦和牛里肌芯,牛味香濃而且口感超嫩,加少少鹽隻味已經好出!!另一款推薦係和牛羽下,油香感較重,建議先食左佢先!每啖都充滿和牛香氣,入口即化,以價格黎講都幾值得一試!燒肉配飯食會特別滿足,又可以增加飽肚感同降低油膩感,因為泡菜太好食又encore,配上泡菜更惹味!
台灣人中秋節會食燒肉慶祝,今年我都食燒肉慶一慶節!
聽朋友講D2 place有間燒肉唔錯,二話不說就黎左啦~

泡菜
前菜有沙律菜同泡菜,超級中意佢地既泡菜!
舞之特盛

款款雪花紋都分佈得好靚,日式和牛就係唔同啲!
舞之特盛
開動了~~~和牛真係好新鮮,放落去十幾秒已經食得!
款款都好特別,而且口感好唔同,好有質素
和牛羽下
另一款推薦係和牛羽下,油香感較重,建議先食左佢先!
每啖都充滿和牛香氣,入口即化,以價格黎講都幾值得一試!

泡菜
2023-09-25 49 瀏覽
平時一般係D2 place都係買下野,但最近發現愈黎愈多高質餐廳呢日係轉角發現呢間日式燒肉店,入去好快手就簡左個二人和牛setkimchi 食得出係自家製,味道偏酸,我鍾意沙律菜非常新鮮,好爽脆,上面仲有d 魚仔個和牛拼盤好得!!!有晒牌仔,又明顯見到d 雪花係非常美麗既真。入口即溶亮蝦都唔錯爽彈多汁呢個set 仲有咖喱飯,滿滿日本味估唔到最後個甜品都唔頹,可以簡要檸檬雪芭或者芒果軟雪糕,個人鍾意後者多d,但前者都好清新

kimchi 食得出係自家製,味道偏酸,我鍾意

沙律菜非常新鮮,好爽脆,上面仲有d 魚仔

真。入口即溶

亮蝦都唔錯

爽彈多汁

呢個set 仲有咖喱飯,滿滿日本味

見好多人嚟都食招牌2人前套餐,性價比係幾高但因為想食多啲肉同海鮮 最後決定散叫🥩🔥🇯🇵炎藏和牛極致4點拼盤 $3984款唔同部位和牛 口感和有不同薄身和牛油脂分布較平均 入口即化但燒嘅時候好易overcook 真係幾秒就得厚身2款牛口感好唔同!一款油脂飽滿入口即化另一款口感較扎實有咬口 牛味就更濃上等牛舌 $98牛舌唔係厚切 但份量都可以剛送到時仲有啲未解雪 但都爽口有牛味海鮮三昧 $1883款海鮮係蝦🦐魷魚🦑元貝海鮮水準唔錯,處理得好乾淨,蝦腸都清哂👍🏻全部都新鮮,燒起嚟自然好食😋日本🇯🇵產豚肋肉 $88睇落好肥但食落唔油膩 而且肉味幾濃不過就略微薄咁少少🤏泡菜三昧 $58食咁多肉 都想有啲蔬菜中和一下3款泡菜包括大白菜、蘿蔔、青瓜蘿蔔同青瓜酸酸辣辣,爽口開胃👌🏻大白菜就偏淋同鹹月見紫菜飯 配蘭王蛋 $48價錢有少少貴 但隻蛋係幾靚仔配日本🇯🇵米飯🍚係冇得輸 可惜淨咗少少醬油調味就完美最後散叫價錢同套餐差唔多,但我哋就可以只叫想食嘅嘢,感覺良好😆
見好多人嚟都食招牌2人前套餐,性價比係幾高

牛舌唔係厚切 但份量都可以
剛送到時仲有啲未解雪 但都爽口有牛味

海鮮三昧 $188
3款海鮮係蝦🦐魷魚🦑元貝
海鮮水準唔錯,處理得好乾淨,蝦腸都清哂👍🏻
全部都新鮮,燒起嚟自然好食😋

日本🇯🇵產豚肋肉 $88
睇落好肥但食落唔油膩 而且肉味幾濃
不過就略微薄咁少少🤏

泡菜三昧 $58
食咁多肉 都想有啲蔬菜中和一下
3款泡菜包括大白菜、蘿蔔、青瓜
蘿蔔同青瓜酸酸辣辣,爽口開胃👌🏻大白菜就偏淋同鹹

月見紫菜飯 配蘭王蛋 $48
價錢有少少貴 但隻蛋係幾靚仔
配日本🇯🇵米飯🍚係冇得輸 可惜淨咗少少醬油調味就完美

• 海鮮三昧
2023-09-23 38 瀏覽
難得老公早放工,同d仔申請左一晚我哋出街食飯,見到有個和牛燒Dinner Set包埋枝酒,和牛都係其次,即刻飲返幾杯happy下先😂🥂前菜先有沙律同埋泡菜,成功開胃,之後再來和牛有四款,仲有我最鍾意嘅牛舌。牛舌都唔使燒好耐,但有入口爽爽地嘅感覺非常好味。和牛真係唔係講笑,油脂非常豐富,入口即溶,牛味非常香濃,兩邊只係燒幾十秒,入口真係有幸福嘅感覺,好好味呀!我覺得套餐呢個牛肉份量好適合我同我老公,因為唔會好多,但係足夠滿足我哋食牛嘅慾望,最後食埋兩隻大蝦,已經覺得好滿足。最後再上埋日式咖喱飯,醬汁唔會好辣,但日本珍珠米做到個口感好好,雖然食燒肉已經食到有啲飽,但成個飯都俾我哋食晒,因為真係好食,最後仲有甜品,我就選擇咗檸檬雪葩清一清口腔,老公就揀返佢最鍾意嘅牛奶雪糕,一樣好味。呢間餐廳如果唔係喺荔枝角區,價錢可能會貴一倍,成個套餐連埋支酒都係$1000 ,都算性價比高呢。👍🏻

2023-09-21 39 瀏覽
荔枝角打工人想食好西🥸去D2 place搵食就實無死見開咗間新燒肉店打正旗號係日本過江龍嚟主打靚和牛!🤩梗係要試吓係咪真材實料啦入到去環境闊落 光猛通風系統都做得好好👍🏻唔會超大味同油煙冷氣都好夠涼爽😌坐低即刻送上熱茶招待同主動介紹餐牌 肉類 除咗有牛🐮,仲有雞🐔、豬🐽可以單點或者套餐另外仲有一品料理(飯/熟食可叫)飲品就有酒類、汽水、梳打為咗唔想諗,直接叫咗二人餐$938有兩個前菜泡菜偏酸,切得大小適中份量可以多啲會更好沙律好大兜🥗面頭有啲白飯魚仔,幾夾,十分開胃燒物有三樣上等牛舌👅好薄好薄 無腥臭味輕輕燒兩燒就食得完全唔韌🥰炎藏和牛4點盛 🐮一次過試到四個唔同部位全部啲脂肪比例都好平均紋理好靚,入口即融重牛味、勁juicy❣️完全揀唔到邊個位係最好食因為樣樣都正虎蝦2隻🦐超大隻,有手掌咁大😯新鮮,肉質彈、唔係霉嘅而且幫你開埋邊方便燒熟又方便食🤪和牛咖哩飯🍛傳統日式咖哩味 係偏甜 有微微辣和牛粒都唔少 好腍😝吸埋咖哩汁 十分惹味甜品係檸檬雪葩🍨酸酸甜甜解油膩 份量又岩岩好唔會太多食唔落飲品本身送一支酒但我地唔岩,所以轉咗叫水果味梳打菠蘿同白桃都唔錯,無死甜👌🏻幾解渴,又夠凍值得一讚✔️店
荔枝角打工人想食好西🥸

通風系統都做得好好👍🏻
唔會超大味同油煙
冷氣都好夠涼爽😌

坐低即刻送上熱茶招待同主動介紹餐牌

肉類 除咗有牛🐮,仲有雞🐔、豬🐽
可以單點或者套餐
另外仲有一品料理(飯/熟食可叫)
飲品就有酒類、汽水、梳打

為咗唔想諗,直接叫咗二人餐$938

有兩個前菜
泡菜偏酸,切得大小適中
份量可以多啲會更好
沙律好大兜🥗
面頭有啲白飯魚仔,幾夾,十分開胃

燒物有三樣

炎藏和牛4點盛 🐮
一次過試到四個唔同部位
全部啲脂肪比例都好平均
紋理好靚,入口即融
重牛味、勁juicy❣️
完全揀唔到邊個位係最好食
因為樣樣都正

虎蝦2隻🦐
超大隻,有手掌咁大😯
新鮮,肉質彈、唔係霉嘅
而且幫你開埋邊

甜品係檸檬雪葩🍨
酸酸甜甜解油膩 份量又岩岩好
唔會太多食唔落

飲品本身送一支酒
但我地唔岩,所以轉咗叫水果味梳打
菠蘿同白桃都唔錯,無死甜👌🏻
幾解渴,又夠凍

值得一讚✔️
店員好有禮貌 唔該前唔該後
而且細心,見到我凍飲粒冰跌咗喺枱
即刻拎紙巾幫我清理 大加分🫶🏻
2023-09-20 43 瀏覽
今日去荔枝角睇中醫,順便約個朋友食晚餐。朋友介紹D2 位於1期3樓銀座炎蔵燒肉。餐廳座位非常舒適。職員態度非常良好有禮貌又主動。食物質素超好,而且價錢亦不算貴。絕對係好介紹。多謝朋友推介. 最開心就係朋友補請食生日飯. 開心都癲咗餐廳有好大個酒柜餐廳有好幾個不同套餐,亦可散叫。雖然我地只有2人。但為了想食多幾款和牛,所以最後選了花@特盛3-4人前套餐。前菜是沙律菜, 沙律菜新鮮爽口 還有KimChi 開爐後店員先掃一層菜油在爐面上, 是用來燒雞肉及豚肉的. 如燒牛就不需要加菜油.套餐包括6款和牛, 和牛龜之甲,和牛貝身,和牛內腿肉,和牛羽下,和牛笹身,和牛鞍下以上6款和牛的名稱我都唔識, 而且仲係第一次食. 好味又吸引. 牛肉質素非常高, 每一款肉油脂均勻,肉質幼嫩。入口即溶,牛味香濃。完全處身於幸福的感覺.我們推介加上wasbi一起食, 更加突出牛的另一可口味道. 大家可以試試.日本産雞肉三味 (雞腿肉、雞頸柳、雞胸肉)雞腿肉, 肉質軟滑雞頸柳及雞胸肉, 燒到有少少濃邊, 夠香夢之大地豚肉, 有三款的. 每片豚肉油脂分部都很好. 肉質嫩滑海鮮三味(大魷魚1隻, 大虎蝦2隻, 大元貝2

餐廳有好大個酒柜
前菜是沙律菜, 沙律菜新鮮爽口
 還有KimChi

日本産雞肉三味 (雞腿肉、雞頸柳、雞胸肉)
雞腿肉, 肉質軟滑
雞頸柳及雞胸肉, 燒到有少少濃邊, 夠香

海鮮三味(大魷魚1隻, 大虎蝦2隻, 大元貝2隻)
虎蝦2隻, 超級大大隻 廚師已開邊, 放在爐上慢慢燒, 陣陣蝦味樸出. 蝦頭的膏超香. 蝦肉夠晒爽口彈牙.
大元貝要連壳燒, 因為可保留汁液及元貝肉不會燒濃(店員教的) 元貝肉很香甜. 我飲埋D汁,
好好味呀!
大魷魚, 燒好之後放進咀裡咀嚼. 簡直是極好之味在心頭.

今晚這餐和牛宴, 實在食食滿足又開心.  下次要帶個女一齊再食多次.
上個月同囝囝去日本玩時都品嚐咗好多美食,不過因為佢仲係細,所以串炸店、和牛燒肉店同高級壽司店我哋今次旅程都冇去。所以返到香港我即刻搵返間和牛燒肉專門店同老婆撐枱腳解解癮。😁我哋去呢間和牛燒肉專門店喺來自東京非常有人氣嘅和牛燒肉專門店銀座炎蔵焼肉。餐廳位於荔枝角D2 Place,係銀座炎蔵喺海外第一間分店,裝修風格參照本店設計,融合咗江戶時代町屋風格同以前銀座嘅舊日本風情。餐牌亦同東京本店一樣主打日本產A4黑毛和牛嘅稀有部位,當中炎蔵和牛[極致]6點拼盤食材同配搭都同本店一樣,包含霜降、適中部位同赤身部位。我哋兩個點咗一客,再加一份和牛西冷薄切大判燒同沙律已經好夠食。😙炎蔵和牛[極致]6點拼盤 $588呢個拼盤嘅六個和牛和牛部位分別係和牛龜之甲、和牛內腿肉、和牛肋肉、和牛鞍下、和牛友三角同和牛羽下。和牛內腿肉、和牛龜之甲我哋先試屬於和牛赤身部位內腿肉同龜之甲,雖然係赤身部位油脂唔多,不過始終都係日本A4和牛嘅稀有部位,肉質都相當軟嫩而且牛味非常濃郁,口感非常清爽。👍🏻和牛肋肉、和牛鞍下和牛適中部位嘅牛肋肉同和牛鞍下口感比較柔軟,肉質同油脂感非常平均,牛味亦都係相當濃郁。😋和牛友三角、和牛

炎蔵和牛[極致]6點拼盤 $588

炎蔵和牛[極致]6點拼盤

和牛內腿肉、和牛龜之甲
和牛內腿肉

和牛龜之甲

和牛肋肉、和牛鞍下

和牛肋肉

和牛友三角、和牛羽下
霜降部位係全隻和牛油脂最豐腴嘅地方,喺高級燒肉店最普遍食到嘅就係和牛上肋肉,而6點拼盤就選用咗比較稀有嘅和牛友三角同和牛羽下。呢兩個霜降部位油花分佈均勻細緻,口感極度軟嫩,肉汁非常豐富。😍

和牛西冷薄切大判燒 $238
大判燒黑毛和牛西冷大大塊,大火燒至5成熟左右沾上蘭王蛋漿食,入口除咗充滿和牛油脂香氣同蛋香之外,仲帶有少少焦香,非常惹味。😋

炎蔵沙律 $68
老婆加點的沙律好大份,沙律菜新鮮爽甜,配上小銀魚同特製醬汁,清新解膩。😙
炎蔵沙律

埋單每位數500有找,價錢合理。👍🏻
2023-09-10
和牛內腿肉
和牛龜之甲
炎蔵沙律
餐廳的位置,印象中之前是一間齋舖,一段時間冇行D2發現轉左做日式燒肉店,反差甚大,我就非常鍾意🧡今日行完街就選這家食燒肉晚餐。炎蔵和牛「極致」6點拼盤首先點咗一個和牛拼盤,有六款和牛部位,有齊赤身、油脂分佈適中的霜降和牛、稀有部位嘅牛肉。非常滿足。🐮和牛芯芯🐮和牛羽下🐮和牛笹身🐮和牛內腿肉🐮和牛友三角🐮和牛鞍下每款肉嘅油脂分佈都好均勻,肉質柔軟細膩,入口淋滑而富有香濃肉味。當中和牛內腿肉美味之餘較為有嚼勁。我個人就最喜歡和牛芯芯&和牛鞍下🫶🏻🫶🏻日本產雞肉三味雞腿肉、雞頸柳、雞胸肉,雞肉燒完都唔鞋,雞胸亦都係。海鮮三味魷魚、帆立貝、海老魷魚🦑厚肉又大隻海老🦐帆立貝 鮮味十足,三味價錢比單點抵食喎!蔬菜拼盤鮮冬菇、南瓜🎃、翠玉瓜、雞髀菇、粟米🌽、大蔥,多款蔬菜平衡返整餐肉類🙌🏻🙌🏻餐廳服務超好,店員主動幫我哋更換燒烤網、加茶,又非常有禮貌💯食物有質素環境舒適,絕對有下次🧡🧡
今日行完街就選這家食燒肉晚餐。

炎蔵和牛「極致」6點拼盤
🐮和牛友三角
🐮和牛鞍下

我個人就最喜歡和牛芯芯&和牛鞍下🫶🏻🫶🏻

日本產雞肉三味
雞腿肉、雞頸柳、雞胸肉,雞肉燒完都唔鞋,雞胸亦都係。

海鮮三味
魷魚、帆立貝、海老
魷魚🦑厚肉又大隻
海老🦐帆立貝 鮮味十足,三味價錢比單點抵食喎!

蔬菜拼盤

2023-09-18 1170 瀏覽
朋友想食燒肉,又怕去d要等好耐位既餐廳最後佢介紹佐我去一間佢屋企附近既日式餐廳餐廳位於D One Place一個好local既shopping mall唔好睇佢好似唔喺旺區細心一看,原來佢係來自日本既過江龍喺銀座同埋神田都有分店點餐好簡單,枱上有電子QR code嘟一嘟就可以慢慢睇,慢慢揀白鹿 純米吟釀 300ml $98食燒肉,當然唔少得一杯Sake我地要佐一枝白鹿,價錢抵,又易入口炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588拼盤有和牛內腿肉,和牛羽下,和牛肋肉,和牛龜之甲,和牛鞍下,和牛友三角,一次過滿足6種願望,佢既各種部位都好特別,好多喺其他餐廳都未試過,而和牛既肉質係食落油脂分布平均,好有清甜肉味,好正。上等牛舌 $98牛舌基本上係食燒肉必點既,拼盤唔包,唯有另外單點,一客大約6塊,配上大蔥墊底,食落爽口彈牙,配白飯食一流。魷魚 $68魷魚比較難燒得好,但係識得處理既,亦都係燒肉必點,燒得外皮少少香脆,內裡彈牙,為滿口肉味中和一下。月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48食燒肉總少不免要配上紫菜飯中和一下油膩感,蘭王蛋可以說得上係日本蛋既Hermes,呈鮮橙色,混和白飯上帶鮮甜口感。銀座炎蔵燒肉

朋友想食燒肉,又怕去d要等好耐位既餐廳
最後佢介紹佐我去一間佢屋企附近既日式餐廳

餐廳位於D One Place
一個好local既shopping mall

唔好睇佢好似唔喺旺區
細心一看,原來佢係來自日本既過江龍
喺銀座同埋神田都有分店

點餐好簡單,枱上有電子QR code
嘟一嘟就可以慢慢睇,慢慢揀

白鹿 純米吟釀 300ml $98
食燒肉,當然唔少得一杯Sake
我地要佐一枝白鹿,價錢抵,又易入口

炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588

魷魚 $68

月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48

銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓302號舖

#荔枝角美食 #燒肉 #日本燒肉 #日式燒肉 #和牛 #D2place #銀座炎蔵燒肉

2023-09-11