2019-01-19
念念不忘的飯店,無論環境、食物、服務都令我再度光臨這間鐵人旨花。鐵板燒食過兩次。龍蝦、鮑魚鐵板燒十分美味。今晚做節,慶賀豬年到來,今晚食廚師發板。三點前菜。酸啫哩蟹肉:有淡淡嘅酸味,有蟹香嘅味道。醋汁白子:甘香鮮甜入口融化。魚子水母:爽爽脆脆,有海水味。🐥⭐⭐⭐⭐澳洲龍蝦:白雪雪嘅刺身。無論是豉油芥辣,或者青檸檬汁,都可以提起龍蝦嘅鮮甜味。我個人就喜歡豉油芥辣。👍👍👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐海膽平目魚刺身、北海道白海膽。 海膽平目魚刺身,食出鮮甜及幸福的感覺。只有三片刺身真係唔捨得食。👍👍👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐新鮮赤貝。爽口,彈牙。鮮甜味。加少少檸檬汁。更顯鮮味。👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐赤睦魚:炙燒、全身甘香甜美,油份重、嫩滑無比。👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐紫菜燒帶子:帶子燒香有醬油味、配上脆紫菜提昇味道。🐥⭐⭐⭐⭐香煎白銀鱈魚:魚皮香脆、銀鱈魚,甜滑。🐥⭐⭐⭐⭐柚子蘿蔔:廚師窩心發板,先清清味蕾,迎接下一輪嘅美味。👍🐥⭐⭐⭐⭐白蝦壽司。睇佢唔出原來有十隻白蝦刺身喺裏邊架,加上海膽、芝麻,滋味無窮,與一般壽司,有很大嘅分別,滿口甘香。👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐我十分推薦。真鯛:新鮮真鯛入口嫩滑,煙煙韌韌。係不同嘅質感。🐥
三點前菜。
酸啫哩蟹肉:有淡淡嘅酸味,有蟹香嘅味道。
醋汁白子:甘香鮮甜入口融化。
魚子水母:爽爽脆脆,有海水味。🐥⭐⭐⭐⭐
香煎白銀鱈魚:魚皮香脆、銀鱈魚,甜滑。🐥⭐⭐⭐⭐
真鯛:新鮮真鯛入口嫩滑,煙煙韌韌。係不同嘅質感。🐥⭐⭐⭐⭐
鰹魚:味道濃郁,魚味俾10分。🐥⭐⭐⭐⭐
芥末子大拖羅:大拖羅甘香鮮甜,配上芥末子,減低肥膩感覺,讚。👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐
炙燒左口魚邊:燒香的味道一流🐥⭐⭐⭐⭐
赤身:香味甜,入口溶化。🐥⭐⭐⭐⭐
北海道白海膽丼:清甜、清甜、清甜。重要的事講三次。👍👍👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐
最近一道是以龍蝦刺身的頭煮成的湯,喝完這個美味可口湯,就完成了今晚的廚師發板。
不經不覺已經去到甜品,我選了柚子雪糕,清甜無比。🐥⭐⭐⭐⭐
今晚廚師發板足足兩個半小時,開開心心冩出千字文❤❤❤❤❤