2018-12-15 1222 瀏覽
天氣凍,就會好想食熱嘢! 適逢佳節,選擇左一餐超高質鐵板餐,五個感覺系統嘅一齊享受,視覺、聽覺、觸覺、味覺同嗅覺伊勢海老鉄板燒二人前$2288沙拉凍凍地食落夠清新。汁煮白鱈魚首先爆炒啲洋蔥,炒香之後再放落湯汁裏面煮,香甜美味。 鱈魚煮得十分香滑,連埋個美味湯汁,唔會太咸,可以作為一個湯品,我飲晒,好正!海膽汁煮龍蝦隻龍蝦好大隻,一睇就知係靚料。 將咁大隻龍蝦起肉,睇見已經流晒口水,顏色雪白,大件厚肉。 再將龍蝦頭上面嘅蝦膏起出嚟,混合海膽一起煮,蟹膏海膽醬,美味無窮。特別菜品係法國奶油白露筍,清脆爽甜,配搭下一道濃味和牛,一絕。熊本縣A5和王牛和王牛,即係和牛之王,呢塊和牛BMS (Beef Marbling Standard 油花標準等級)仲達到12級,一路睇住師傅煮,啲香味已經撲鼻而來,好香呀! 入口外層微脆,入口即溶。雖然係二人餐,但兩個人都可以按自己喜好揀選唔同熟成,好細心!和牛炒飯由炒蛋開始已經係一場藝術表演,每個步驟都好細心,一絲不苟。清酒雞湯用火點燃清酒湯,再加入雞湯同帶子,顏色清澈,滲出淡淡酒香。甜品可以揀雪糕同埋雪芭,我就揀咗柚子雪芭,有柚子肉,可以refresh口腔

伊勢海老鉄板燒二人前$2288

沙拉
凍凍地食落夠清新。

海膽汁煮龍蝦

特別菜品
係法國奶油白露筍,清脆爽甜,配搭下一道濃味和牛,一絕。

熊本縣A5和王牛

和牛炒飯
由炒蛋開始已經係一場藝術表演,每個步驟都好細心,一絲不苟。

清酒雞湯
用火點燃清酒湯,再加入雞湯同帶子,顏色清澈,滲出淡淡酒香。

甜品
可以揀雪糕同埋雪芭,我就揀咗柚子雪芭,有柚子肉,可以refresh口腔同味蕾,為完美嘅一餐作結。
2018-12-12 119 瀏覽
食鐵板燒又有得睇又有得食,往往令人非常享受。呢一日我同朋友嚟到呢度,點咗[伊勢海老鉄板燒(二人前),$2288]好好享受一下,而且我哋好幸運呀,有鐵板部主管Alan師傅為我哋準備食物![沙律]首先第一樣嘢係上咗沙律先,醬汁加咗wasabi去調味,辣辣哋酸酸哋好開胃[海膽汁煮龍蝦]師傅好純熟地拆咗成條龍蝦肉出嚟!龍蝦肉鮮甜彈牙,配埋濃郁嘅海膽汁,好惹味。而碟邊嘅汁更加係加咗龍蝦膏落去煮,食過原味再點呢一個汁,更香濃[汁煮白鱈魚]其實我哋一坐低就已經見師傅喺度煎魚皮同煮洋蔥。原來就係為咗呢一道菜矜貴嘅南極犬牙鱈魚煎得好嫩滑,食落又有油香;而師傅將洋蔥炒到軟身之後加咗落啲秘製醬汁度煮,煮到洋蔥嘅甜味出哂嚟,然後再加檸檬汁,就變成咗呢個醬汁,非常好味[熊本縣產A5和王牛]我哋同Alan師傅講話要食五成熟,果然,火候掌握得好好,入面仲係粉紅色㗎碟邊有喜馬拉雅岩鹽、wasabi同酸汁,同埋蒜片,可以一次食到幾款風味[特別菜品]我哋呢一日嘅特別菜品係法國奶油白露荀。白露荀好爽口、冇渣。而奶油汁亦好輕盈,一啲都唔漏[和牛炒飯]呢個炒飯用咗黑毛和牛粒、日本產米、雞蛋同埋蔬菜炒成師傅真係好有實力,炒出嚟粒
[沙律]

[海膽汁煮龍蝦]

[汁煮白鱈魚]

[熊本縣產A5和王牛]

[特別菜品]
[和牛炒飯]
呢個炒飯用咗黑毛和牛粒、日本產米、雞蛋同埋蔬菜炒成
師傅真係好有實力,炒出嚟粒粒飯都金黃色,食落又有牛油同雞蛋味,非常香口

[清酒雞湯]
師傅首先將清酒加落雞湯度,再點火比酒精揮發,令清酒味道更出
碗入面仲加咗帶子,撞啲湯落去更會加咗一份鮮甜味道

甜品
呢一日嘅甜品有紅豆雪糕、黑芝麻雪糕,同埋柚子雪葩可以揀。我就揀咗柚子雪葩,酸酸哋,個感覺好似可以幫助消化咁,而且佢入面仲有柚子粒,非常好食

由材料、烹調到擺盤,真係一啲都冇馬虎。一路睇一路食,物有所值
2018-12-07 392 瀏覽
平時都有聽到鐵人旨花尼個名,知道係一間好特別既日式餐廳,有日式燒肉同日式魚生刺身。於是趁住三週年紀念日, 決定同男朋友一齊去食好D。鐵人旨花正門打開個 menu,其實野食真係花多眼亂。樣樣都想食,但又怕嗌得太多,所以我地揀左一人一個Shika Omakase (師傅發版) 既餐。鐵人旨花餐牌師父話前菜食返少少酸野可以開胃。因為之後會好豐富咁話!水母刺身配柚子汁,水母本身無咩味道,但就非常襯柚子汁,而且好爽口。海苔蟹肉啫喱,無柚子汁咁濃味,蟹肉味突出,口感好特別好滑。至於櫻煮八爪魚,特別在個日式醬油,其實佢無櫻花味,只係覺得佢煮完出黎似櫻花而命名(笑)。左上有水母刺身配柚子汁,右上海苔蟹肉啫喱,中下係櫻煮八爪魚。之後都係食D味道比較清既龍蝦刺身。尼隻龍蝦非常生猛,嚮湯佢之前,師父仲比我地捉住隻龍蝦影相添。即湯龍蝦刺身平時食魚生我地都會點日本豉油同埋加芥末,但係食得尼度既師父發版,當然會有特色好多啦。尼度既魚生拼盤有真鯛,鰹魚,赤貝同埋拖羅。特別在師父係會用唔同既配料黎配合D魚生帶出另一種風味。好似真鯛咁,師父配左海苔同埋海膽一齊食,原本味道比較淡既真鯛,襯返濃味少少既海苔同埋海膽就帶出左
於是趁住三週年紀念日, 決定同男朋友一齊去食好D。
鐵人旨花正門

鐵人旨花餐牌

師父話前菜食返少少酸野可以開胃。因為之後會好豐富咁話!
海苔蟹肉啫喱,無柚子汁咁濃味,蟹肉味突出,口感好特別好滑。
師父發牌前菜

之後都係食D味道比較清既龍蝦刺身
龍蝦刺身
即湯龍蝦刺身

好似真鯛咁,師父配左海苔同埋海膽一齊食,原本味道比較淡既真鯛,襯返濃味少少既海苔同埋海膽就帶出左魚既鮮味。
魚生拼盤

聽到魚腩,大家一定會諗好肥,好油膩。
其實拖羅魚腩係好滑,雖然食到成口油,但係完全無肥膩既感覺。
食完仲有好暖添!
拖羅魚腩燒

之後黎返個清少少既熟食,鹽燒白雪魚。
但我地都係比較期待跟住落黎既魚生類別!
鹽燒白雪魚

跟住落黎就係我地最期待既師父發版壽司喇!
今日師父為我地準備左7款唔同既壽司,我地好似食法國大餐一樣,師父等我地食完一件之後先再整下一件比我地。

第一件黎既係庫山縣白蝦壽司。整尼款壽司要好有心機,因為庫山縣既白蝦比較細隻,所以師父要剥成十幾隻蝦先可以舖滿個舊飯。
雖然細細隻蝦食落口無彈牙既感覺,但係就好有鮮味。
庫山縣白蝦壽司

第二樣黎既係深海池魚壽司,味道比較濃,有浸海水魚既鮮味。比起白蝦,係重口味D既。
深海池魚壽司

師父話平政魚係油甘魚個細佬? 因為平政魚同油甘魚屬於同一科目,
個肉質同油甘魚好相似,但係比油甘魚清新。

油甘魚既肉比較軟,而且油份比較多,
但平政魚係細佬既關係,比較嫰口,肉質彈牙,而且無咁多油。
平政魚壽司

喉黑魚尼個名,其實係直接形容緊佢既外表,顧名思義就係佢喉嚨個度有條黑線。
好少嚮其他日式餐廳見到尼款魚,第一次食到都覺得好新奇。
佢比平政魚彈牙爽口,而且個海水魚既鮮味更深刻。
喉黑魚壽司

金目鯛壽司經過火灸之後,將佢既油份浮晒出黎。
入口個下D魚油多到可以啷口咁,好暖胃,但完全無個種肥膩既感覺。
金目鯛壽司

拖羅壽司用左好靚既拖羅,唔駛咀嚼,入口即溶,一條魚根都無。
嚮拖羅壽司上面白色既其實係拖羅魚眼既眼白,雖然無味道,但係順滑到咕一聲就吞左落肚了。
拖羅壽司

最後一款就係馬糞海膽壽司。尼一款壽司師父比左好多心機去整咖。
首先師父用火灸既方法燒左條拖羅魚根,燒出黎既魚油再加少少普通海膽用黎撈勻個壽司飯,
最後先將馬糞海膽舖上個面度,鮮味十足!
馬糞海膽壽司

食完壽司之後,師父再準備左鮟鱇魚肝比我地。
個鮟鱇魚肝係用紅酒醃既,甜甜地,夾埋個最終餅食,
好似雪糕三文治。
鮟鱇魚肝

到最後黎個首尾呼應,一開始個隻龍蝦剩返既頭同埋殼拎左去滾湯,
飲埋個湯,我地兩個都好滿足。加埋個紅豆雪糕做甜品,尼個三週年既晚餐真係非常滿足呀!
2018-12-03
慶祝紀念
紀念日
師父發牌前菜
龍蝦刺身
2018-12-06 1969 瀏覽
朋友看見我上次力推和閨蜜慶祝生日的這間餐廳,不停嚷著要來一試~反正都十二月今個月尾就有bonus~辛苦一整年當然要好好打賞一下自己~咁就不如就豪一豪佢,嚟試一下佢嘅omakase師傅發辦啦!一入門口就見到魚生檯,食Omakase就坐係刺身台前面~可以望住師傅即場處理新鮮刺身~好期待啊~Omakase分二個價位,顧名思義都係無菜單料理,由師傅決定當晚新鮮的材料~既然一場來到,當然要揀選豪氣一點的Shika Omakase ($1580/位)師傅很快就開始整前菜啦~見到師傅用純熟的刀功去斬斬切切~好像看表演一樣~首先來的前菜有三款(左上)水母刺身加柚子汁爽口鮮甜的水母刺身配以酸酸甜甜的柚子汁~打開了味蕾(右上)海苔蟹肉啫喱很有心思的一個啫喱,平時我哋印象中嘅啫喱係甜,佢呢個啫喱係酸酸地,加了一點醋和海苔去調味,包滿著手撕的新鮮蟹肉去增加口感鮮美(下)櫻煮八爪魚新鮮切的八爪魚腳,以慢煮方法去處理~八爪魚柔軟入味但又不失彈牙口感,師傅解釋櫻煮即是以紅豆加高湯去慢煮的一個醬料,甜味中帶有一點甘味,作為開胃小菜是十分不錯的開胃小菜之後就到刺身~師傅手起刀落即場係我哋面前劏龍蝦~新鮮嘅龍蝦比師傅純熟

好期待啊~

師傅很快就開始整前菜啦~
見到師傅用純熟的刀功去斬斬切切~好像看表演一樣~

首先來的前菜有三款

(左上)水母刺身加柚子汁

爽口鮮甜的水母刺身配以酸酸甜甜的柚子汁~打開了味蕾
(右上)海苔蟹肉啫喱

(下)櫻煮八爪魚

開胃小菜之後就到刺身~師傅手起刀落即場係我哋面前劏龍蝦~新鮮嘅龍蝦比師傅純熟嘅手勢起肉變成刺身之後,上碟的時候龍蝦頭仍然在活動呢~

刺身最特別係有一塊岩鹽板,將透明的龍蝦刺身輕輕地係岩鹽板上面掃幾下,立即令鮮味加倍~

再來就是刺身拼盤~師傅嚴選當日最新鮮的海鮮來做刺身,加上不同的香料去提升口感~而且師傅排碟也很有心思,加以不同的日本植物去點綴~真正色香味享受~視覺也很有享受!

刺身有 真鯛,鰹魚,拖羅和赤貝

真鯛刺身
刺身上面配以海藻醬和海膽,意想不到的配搭。 真鯛本身味道比較淡口,師傅建議先吃真鯛~刺身比較薄身,每一口都可以拌以海藻海膽醬~很鮮味呢

鰹魚刺身
平時食大阪燒上面的鰹魚片就食得多,鰹魚刺身真係第一次食~口感比較硬身,魚肉也比較厚切,吃得到絕對的鮮味!很特別

拖羅刺身
嚴選吞拿魚比較少筋的部份,入口即溶~上面配以一些芥末籽,不會有辣味但又同時令到口感爽爽的很特別

赤貝刺身
很考師傅的刀功的刺身~師傅純熟的界了很多下,令到赤貝口感更加爽口!

吞拿魚拖羅手卷
以拖羅最肥美的部位用火輕輕燒一下再包上新鮮香脆的紫菜~超級鮮味又不肥膩!食落口非常順滑~唔駛咬到充滿魚油的香味!

鹽燒白鱈魚
白鱈魚魚肉呈現有透明感的白色,外皮燒至鬆脆~魚肉比較多油脂所以口感很滑~不知不覺很快食完還想再添加呢~

柚子醋浸蘿蔔
食完燒物之後師傅拿了一些自家製柚子醋浸蘿蔔給我們清一清味蕾~蘿蔔以日本柚子皮和醋浸二天,浸得十分入味~絕對令人胃口繼續大開的一度涼菜

紅酒浸鮟鱇魚肝
呢度食物非常特別,偏甜的紅酒浸鮟鱇魚肝,放入預先整好的最終皮內~鮟鱇魚肝口感比較似鵝肝,可是不會肥膩~以紅酒調味可以辟走魚本身的腥味~又比食鵝肝健康~不會擔心膽固醇!

然後到師傅嚴選壽司~師傅會逐件壽司係你面前新鮮整和逐款介紹~好正!

庫山縣白蝦壽司
原來白蝦只有日本的庫山縣才有,蝦身比較小~一舊壽司上面原來已經有幾十隻白蝦~蝦味道比平時的甜蝦或者大蝦香濃一點~上面配以日本馬糞海膽加三色芝麻~三色芝麻帶有一些海苔味道,令到整個壽司更添鮮味

深海池魚壽司
深海池魚肉質比較嫩和爽口帶一點油份~有少少似魷魚的口感~以厚切形式去整壽司~爽滑滋味

平政魚壽司
有一點似油甘魚~可是比油甘魚少一啲油份,比較嫩口~魚肉味道比較濃~魚肉顏色帶有透明感,鮮味無窮

喉黑壽司
顧名思義,這種魚是因為喉嚨有一點黑色而命名~師傅介紹說是深海夜行魚~平時不多機會食到呢!師傅說是冬季比較當做的魚類~魚肉厚身,比較鮮甜~師傅把魚肉以格仔形式界開,魚肉更加爽滑~

金目鯛壽司
金目鯛比較是常見的一種魚類,可是價錢也不便宜~金目鯛連皮刺身,皮比較有嚼勁,色澤比較鮮艷同有一點閃閃發光~味道最濃和鮮味~師傅特意安排放在比較後一點的位置才品嚐不會和前面其他魚類壽司搶了味道

拖羅壽司
這個拖撈壽司簡直充滿驚喜~師傅突然拿出一舊圓形的物體叫我們估一下是什麼~原來是吞拿魚眼!師傅慢慢的把吞拿魚眼邊的肉切下然後慢慢一刀一刀的剁碎~放在色澤鮮美的拖羅肉上~師傅特意選一個部位比較無咁肥美~用意突出眼邊肉的滑滑質感!很特別呢!

海膽拌飯
師傅先拿一些壽司飯,再用吞拿魚比較肥美的拖羅,用拖羅的油脂去拌飯,加一些三色芝麻,上面再豪爽地加上一層層的日本馬糞海膽~主菜以這個海膽拌飯作結實在是神來之筆!每一啖飯都充滿著吞拿魚的鮮味,加上新鮮肥美滑不溜口的海膽~實在是令人回味無窮,想再多添一杯呢!

龍蝦湯
剛才食的龍蝦刺身也沒有浪費~龍蝦頭拿了去煲湯~湯頭鮮美十足,可以暖一暖胃!湯中也看見很多龍蝦膏~令整個湯頭更加鮮甜!一讚~

柚子雪糕
Omakase 以柚子雪糕作總結~清新的柚子雪糕為全晚錦上添花!

整個omakase我們都和師傅有傾有講,氣氛輕鬆愉快!每人一千五百元絕對是性價比高~今餐我和朋友也吃得超爽,辛苦搵來志在食嘛!好好打賞之後下年再繼續努力賺多點錢又可以再來品嚐鮮味了!
2018-12-03
  • 紅酒浸鮟鱇魚肝
  • 海膽拌飯
2018-12-05 282 瀏覽
朋友一直都話想食鐵人旨花,所以今晚約埋幾個朋友一齊去食,去到職員都好有禮貌。今次我地都揀左食omakase。師傅一開始就會問我地有無咩係唔食,好細心。前菜分別有水母刺身,蟹肉啫喱,和牛海膽,師傅提我地由左邊開始食起,水母刺身入口好脆而且重有魚子配搭,蟹肉啫喱口感好特別,啫喱既感覺,食落有鮮味。然後就係和牛海膽,都係我最鍾意食,和牛好嫩滑,海膽味道好濃郁。第2道係龍蝦刺身,師傅首先會現場拎隻生猛龍蝦俾你睇,然後再去整做刺身,好生猛!龍蝦刺身好厚肉,另外有鹽同檸檬可以配點,龍蝦口感好脆,好鮮甜再來係右口魚配海膽,嘩,海膽味真係好濃郁,而右口魚都係第一次食,好鮮味,然後螺肉好脆,最右手面就係燒金目鯛,魚肉厚切,燒完味道更香鱈魚(南極犬牙)煎得岩岩好,好香,魚肉好嫩滑。白蝦壽司,自己好鍾意食蝦,今次加埋海膽係上面再加上少少芝麻,口感好特別,海膽味道好鮮加上白蝦口感,真係好搭壽司上面有啫喱都係第一次食,深海池魚壽司,上面有一塊由醋造成啫喱片,令到味就更加特別秋刀魚壽司,都係第一次咁食,因為次次都係食原條燒,仍然保留好香既秋刀魚味赤睦壽司都係第一次食,魚肉好香,油份好豊富赤身吞拿魚壽司,師傅特別係

鱈魚(南極犬牙)煎得岩岩好,好香,魚肉好嫩滑。

赤睦壽司都係第一次食,魚肉好香,油份好豊富

赤身吞拿魚壽司,師傅特別係吞拿魚上面加左魚眼周圍脂肪,令到壽司鮮味提升。

海膽飯真係不得了,滿滿既海膽,海膽上面有芝麻,海膽味勁香濃!

最後龍蝦湯好鮮甜,飲完湯就岩岩好食飽

最後重有甜品,我揀左紅豆雪糕,佢面頭重有d脆脆,連雪糕都有唔同口感,好滿足
2018-11-18
2018-12-05 144 瀏覽
臨近聖誕開始感受到節日氣氛,連食野嘅氣氛都帶動起來🎨🎇💝鐵人旨花-出名到相信冇乜經常出街食飯嘅人都可能聽過。今晚我倆點了個二人前,唔洗諗太多一開始指定動作小沙律,菜夠新鮮基本上想失手都好難啦正當我地食野同時望住貓師傅準備第2道菜...真係好吸精,大大隻活龍蝦放上黎不過當d生物o係熱板上抽搐時心入面都會有點兒抖動...不看了不看了,,,預備上碟!龍蝦肉當然冇得輸,鮮味爽口,獨特嘅係個汁,混合海膽汁一齊成為咁黃金色嘅美食🦞🌼細心d會留意到o係煮龍蝦時已經預備緊呢個菜,-魚皮一早煎起放涼保持脆口✴️--洋蔥慢煮至半爛濃稠真係好甜,刺激味流失後就會食到甜味,放上南極犬牙銀鱈魚(呢個名我問左3次都差d記唔到)啖啖肉..食過兩味靚海鮮後以奶油白蘆筍做過門,,好聰明..可以帶走殘留於口中嘅味道,getting ready for following dishes..🤤A5 牛啊,,,我鍾意配上碟旁嘅粉紅鹽,更能食到牛香,如果想濃D,加多片蒜片甚至WASABI都係得呢~~唔好俾佢停..再黎個和牛炒飯,,呢張相真係冇調過色,本身係咁金黃,可能因為落左好多蛋黃定咩..反正就好香..飯粒分明冇痴牙..後面噴火
臨近聖誕開始感受到節日氣氛,連食野嘅氣氛都帶動起來🎨🎇💝
一開始指定動作小沙律,菜夠新鮮基本上想失手都好難啦
細心d會留意到o係煮龍蝦時已經預備緊呢個菜,
-魚皮一早煎起放涼保持脆口✴️
唔好俾佢停..再黎個和牛炒飯,,呢張相真係冇調過色,本身係咁金黃,可能因為落左好多蛋黃定咩..反正就好香..飯粒分明冇痴牙..後面噴火係煮緊清酒煮硯喲..
仲有帶子肉,,湯頭比較淡,,同前幾個餸形成好大對比..將節奏慢慢緩和......
最後以芝麻雪糕收尾..不過我覺得拎走d cereal會更加好,簡簡單單不多餘🍧
2018-12-05 111 瀏覽
聽到喱間餐廳,相信好多人都會諗到佢地既鐵板龍蝦餐,其實佢地既Omakase都相當有水準。-首先要讚,係兩位師傅都好健談好nice,亦好詳細咁講返每一份食物係咩食材,唔怕食完都唔知係乜👍🏻。司令最愛既係前菜食到既海膽牛肉同海膽卷,同埋手握壽司,食材非常新鮮,而且食得出每種魚嘅口感,鮮味不同,再加埋師傅嘅介紹,係雙重享受🙆🏻‍♂️。-想食豪啲,不妨加多$300,有埋成隻龍蝦刺身,正啊喂🤤。-

想食豪啲,不妨加多$300,有埋成隻龍蝦刺身,正啊喂🤤。
2018-12-04 101 瀏覽
老闆請客,同事推介這家吃鐵板燒的高級餐廳,平常午餐有吃過他們家,質素的確很不錯,晚餐是第一次,十分期待。鐵板燒區主要是各人圍著鐵板檯而坐, 坐得不會太擠擁, 可以欣賞師傅的巧手。伊勢海老鐵板燒 先是手作前菜, 分別是沙律和三文魚子帆立貝。蔬菜吃下去輕盈, 小小的前菜三文魚子帆立貝鮮味十足。深海魚 秘制醬汁魚皮煎得香脆, 插在魚肉中作特色擺盤。魚肉結實分明且細滑, 十分鮮味。師傅輕鬆把整塊蝦肉拔岀。海膽龍蝦膏煮龍蝦特製龍蝦海膽醬汁,配上龍蝦,突岀鮮味。龍蝦肉質結實又彈牙, 每口吃下去都是個享受。熊本A5和牛王 師傅會詢問過我們和牛的生熟程度,大家可以自由選擇喔。先吃原味,肉汁完全的鎖在肉裡,油脂燒過後頃瀉出來,十分滿足。再沾上岩鹽,令和牛味道提升。另外還有Wasabi 酸汁,可以沾上和牛解除油膩感。伴碟配菜有大啡菇、露筍、金黃的炸蒜片,蔬菜減低油膩感,值得一提的是香氣十足的炸蒜片,十分特別。清酒煮蜆蜆肉粒粒飽滿,把湯喝下去,鮮味十足。和牛炒飯飯粒、洋蔥粒、蘿蔔粒和和牛粒,加入蔥花,色香味俱全。最後的紅豆雪糕,真是過了十分滿足的一個晚上哦。

伊勢海老鐵板燒
先是手作前菜, 分別是沙律和三文魚子帆立貝。

蔬菜吃下去輕盈, 小小的前菜三文魚子帆立貝鮮味十足。

深海魚 秘制醬汁

師傅輕鬆把整塊蝦肉拔岀。
海膽龍蝦膏煮龍蝦

特製龍蝦海膽醬汁,配上龍蝦,突岀鮮味。
龍蝦肉質結實又彈牙, 每口吃下去都是個享受。

熊本A5和牛王

師傅會詢問過我們和牛的生熟程度,大家可以自由選擇喔。

再沾上岩鹽,令和牛味道提升。

另外還有Wasabi 酸汁,可以沾上和牛解除油膩感。

清酒煮蜆
蜆肉粒粒飽滿,把湯喝下去,鮮味十足。
和牛炒飯

飯粒、洋蔥粒、蘿蔔粒和和牛粒,加入蔥花,色香味俱全。

最後的紅豆雪糕,真是過了十分滿足的一個晚上哦。
2018-12-04 91 瀏覽
媽媽生日帶她到外面吃一頓豐盛大餐,想到媽媽最愛吃鐵板燒,想到帶她到銅鑼灣的鉄人旨花, 他們家主打鐵板燒,位置既舒適,又可以看著師傅料理美食。A5日本產和牛龍蝦二人前鐵板燒 $2088套餐前菜酸汁沙律和三文魚子帆立貝蔬菜口感清爽, 車厘茄、露筍、沙律菜等, 伴以酸汁同吃。還有三文魚子帆立貝,令人胃口大開。這是我們的大餐囉!深海魚配秘制醬汁師傅認真的擺盤。使用的是法國犬牙鱈魚,魚肉煎得均勻金黃,師傅把魚片切岀並煎得極為香脆,魚肉十分細滑, 配上秘製醬汁更突岀魚的鮮味。海膽龍蝦膏煮龍蝦師傅的刀工十分精巧,不消一會就把龍蝦肉完整地起了出來。龍蝦十分鮮味,嫩滑肉質結實而有彈牙, 配上味道濃郁的海膽汁, 增加了龍蝦鮮味。熊本A5和王 熊本A5和牛王師傅會先詢問和牛的生熟程度後, 我選了medium rare.和牛外表香脆,肉質呈粉嫩。和牛王軟腍,脂肪部位的油脂燒過油香十足。配菜有大啡菇、露筍和金黃的炸蒜片, 煎過的秋葵潺感減低之餘爽脆, 蔬菜跟和牛一起食用減低油膩感。最後的和牛炒飯炒飯粒粒分明,入口仍是香口, 帶有點點的和牛油香。最後甜點柚子雪芭,清新口感是十分滿足的結束。

A5日本產和牛龍蝦二人前鐵板燒 $2088套餐

前菜
酸汁沙律和三文魚子帆立貝

蔬菜口感清爽, 車厘茄、露筍、沙律菜等, 伴以酸汁同吃。
還有三文魚子帆立貝,令人胃口大開。

這是我們的大餐囉!

深海魚配秘制醬汁

師傅認真的擺盤。

海膽龍蝦膏煮龍蝦
師傅的刀工十分精巧,不消一會就把龍蝦肉完整地起了出來。

熊本A5和王

熊本A5和牛王

最後的和牛炒飯

炒飯粒粒分明,入口仍是香口, 帶有點點的和牛油香。

最後甜點柚子雪芭,清新口感是十分滿足的結束。

2018-12-04 104 瀏覽
今日放工朋友話想食日本料理,提議去鐵人旨花,一直都聽人講好好味好吸引,今晚就去食下先我地揀左omakase師傅發辦,因為真係唔洗諗食咩,完全交俾師父幫我地去諗一開始分別有水母刺身,蟹肉啫喱同埋和牛海膽,水母刺身口感好爽脆,而蟹肉啫喱真係好有新鮮感,和牛海膽,一入口食到海膽既鮮味,然後再有牛肉口感然後好快見到重頭戲,師傅會俾你睇下隻龍蝦先,然後再即埸料理成為刺身味道方面佢重有預備一塊鹽磚,都係第一次見,龍蝦刺身係上面滑一下,就會有少少鹽味另外右口魚配上海膽,今晚海膽真係俾到好大驚喜,入口真係好香好鮮甜,重有我鍾意食既燒金目鯛,岩岩好,口感之後就係煎雪魚,燒得好靚,味道好嫩,而且師傅煎得岩岩好,唔會過火然後白蝦壽司,上面都有海膽壽司好精緻呢款深海池魚壽司真係印象好深刻,因為壽司上面有一塊啫喱片,問師傅先知係醋啫喱,都係第一次見,入口喇感好有層次,先係感受到醋啫喱然後同池魚再混埋一齊秋刀魚壽司,第一次食秋刀魚刺身,平時都係食開燒秋刀魚,魚既味道好濃郁呢款赤身吞拿魚壽司個製作過程印象好深,師傅會將魚眼脂肪放上吞拿魚上面,味道唔會好油膩,反而更突出到個口感同鮮味呢一小杯海膽加飯,完全係無得嘆,我

然後白蝦壽司,上面都有海膽
壽司好精緻

呢一小杯海膽加飯,完全係無得嘆,我完全愛上左海膽

龍蝦湯,最後龍蝦湯好清甜,唔會話好咸,同成個餐開始既龍蝦刺身好有首尾呼應

Omakase 樂趣就係可以一邊享受美食一邊同師傅有對話有交流

2018-12-03 1288 瀏覽
感謝女友帶我食高級日式菜, 真係令我大開眼界。 (雖然我埋單, 但都好值得) 無論餐廳既環境, 食物質素, 廚師手藝師同服務態度, 都令我對日本菜有別有一番體驗。 鱈場蟹鐵板燒套餐餐廳安排左專長不同料理既廚師為客人烹煮食物, 我地order左食物之後, 廚師就走係我地面前煮食。 原來睇住廚師用心地處理食物, 會大大提升左食物既層次。 來自北海道嘅雪場蟹腳肉質厚嫩, 加上芥末, 會有種溶化喺你口腔嘅感覺, 食得多都唔會覺得滯。西班牙鱈魚加咗洋蔥同埋檸檬汁, 咬落去呢個雪魚係特別有層次。 放置左乾花喺碟度, 令個菜成為一件藝術品。A5日本和牛師傅煮到外面微燶, 中間啡色, 最入面係紅色。 係我食過最正既和牛。除咗肉質要靚仔, 師傅廚藝都要十分了得, 先可以凌駕到呢個靚牛肉。 加上高質大啡菇加茄子南瓜。 呢個和牛很完美。白露筍忌廉湯白露筍湯湯汁十分之美味。 白露荀甘香鮮甜。回味無窮。帶子清酒煮雞湯去加咗酒落去煮, 帶子鮮嫩美味, 好正。日式抄飯對於男士嚟講食埋呢個啱啱好, 一個平平無奇嘅炒飯呢都可以煮到啖啖精華, 真係犀利呀。甜品雪巴 好滑我強烈建議未食過呢間餐廳嘅人嚟試下, 因為呢度嘅日本
感謝女友帶我食高級日式菜, 真係令我大開眼界
。 (雖然我埋單
, 但都好值得

鱈場蟹鐵板燒套餐

原來睇住廚師用心地處理食物, 會大大提升左食物既層次。

西班牙鱈魚

A5日本和牛

白露筍忌廉湯

白露筍湯湯汁十分之美味。 白露荀甘香鮮甜。回味無窮。

帶子清酒煮雞湯

去加咗酒落去煮, 帶子鮮嫩美味, 好正。

日式抄飯

雪巴 好滑

我強烈建議未食過呢間餐廳嘅人嚟試下, 因為呢度嘅日本菜十分出色, 會令到你對餐飲有另一番嘅體驗。
  • 清酒焗鱈場蟹
2018-12-03 315 瀏覽
因為看了食評感覺不錯,就去了試一試。我地去到果時,仲未有咩人,所以感覺都幾好,廚師都專心有心機煮的。但加分只在廚師有心機,但食物質素真係唔得,尤其食左個鮑魚餐,完全蓋左鮑魚既鮮味,食材係好,但廚師浪費左個食材。去到開始有其他客人,侍應竟然叫我調位,我黎食野係想體驗食物同對得起呢個價錢既服務,但侍應一陣煙味仲叫我調位,話隔離會坐多個人,但我去到最後都見唔到果度有多個人。之後愈黎愈多人,廚師已經掌握唔到,開始急,仲有啲為求野食快啲熟,我最早去到,第二對客人黎遲我地20分鐘,但我地竟然同步食最後一道甜品!真係等左好耐!廚師只為自己方便,無諗過我最早到,但要等哂咁多人食哂野,先上甜品!坐到癲左!唔明點解咁多人讚好!
2018-12-02 714 瀏覽
撞左公事無法出席best friend 既婚禮, 決定食餐豪黎慶祝人生大事。環境: 鐵人旨花係銅鑼灣鬧市內, 餐廳播輕音樂, 環境好寬敞舒適, 同樓下鬧市成好大對比。 好似置身世外桃源一樣舒適。選擇: 餐廳內可以選擇鐵板燒或者壽司。 我哋揀左鐵板燒。 師傅叫做🐱貓師傅, 佢好細心烹煮鱈場蟹套餐。 食物: 沙律: 酸酸咪咪好開胃。 鱈場蟹: 好巨型嘅鱈場蟹, 好粗身同肉好肥美。 睇住師傅喺我哋面前好細心咁落油同水, 再用酒調味。 師傅亦好細心咁整到好似藝術品咁樣立體嘅。雪場蟹已經一開二啦, 只要用手輕輕撕開就有一大堆肉。 加上芥末醬非常之好食。 汁煮白鱈魚魚肉係非常厚。 加咗洋蔥同埋檸檬汁, 好好飲好濃味。 熊本縣產A5和牛我哋要咗五成熟啱啱好. 出面已經變咗深啡色, 中間仲係軟綿綿嘅紅肉. 再加上呢一啲蒜片, 更加可以帶出牛肉嘅味道. 白蘆筍湯白蘆筍非常營養, 亦係一個好貴嘅食材加咗忌廉去煮, 白蘆筍好爽口. 清酒雞湯好清甜, 再加埋少少芹菜同帶子片。 潤喉鮮甜蟹肉抄飯炒飯加咗紅蘿蔔粒, 同埋蔬菜粒 。 粒粒分明。甜品芝麻雪糕總結: 無論喺師傅嘅質素, 服務態度, 店內裝修, 食材

食物:

沙律: 酸酸咪咪好開胃。

鱈場蟹:

汁煮白鱈魚

魚肉係非常厚。 加咗洋蔥同埋檸檬汁, 好好飲好濃味。

熊本縣產A5和牛

我哋要咗五成熟啱啱好.

白蘆筍湯

白蘆筍非常營養, 亦係一個好貴嘅食材
加咗忌廉去煮, 白蘆筍好爽口.

清酒雞湯

好清甜, 再加埋少少芹菜同帶子片。 潤喉鮮甜

蟹肉抄飯

炒飯加咗紅蘿蔔粒, 同埋蔬菜粒 。 粒粒分明。

芝麻雪糕

總結: 無論喺師傅嘅質素, 服務態度, 店內裝修, 食材 都係一流。

我好開心同朋友可以喺香港品嘗到咁高質嘅日本料理。

廁所都好靚

• 清酒焗鱈場蟹
2018-12-01 109 瀏覽
一直想搵間高質的日本餐廳食晚飯,聽過鉄人旨花的鐵板燒好高質,可以近距離睇睇鐵板燒師傅的手藝,一於叫老公book 黎試試。餐廳內的裝璜幾高級,特別鐘意佢地鐵板燒的半圓型枱,具設計感又可以欣賞師傅的手藝。menu 有多款鐵板燒套餐,經理同店員好細心會向你介紹,而佢地的食材係日本新鮮運黎。我地揀左伊勢海老鐵板燒,首先會有個salad, 食落好開胃,醬汁酸酸地帶甜,作為前菜十分正!👍🏻海膽汁煮龍蝦師傅好細心咁將龍蝦肉切開,向我地介紹此菜食的特別之處。原來佢地的海膽汁係由海膽加龍蝦膏製成,師傅將醬汁慢慢落係龍蝦上,再把剩下的放落碟邊。上碟時還加放了朵花作襯托。每上一道菜,店員都會向客人逐一講解菜式,更加了解到佢地的認真同細心。龍蝦肉肉質彈牙有鮮味,配上濃郁的海膽汁,味道極佳!👍🏻汁煮白鱈魚師傅製作依味菜時就如創作一件藝術品👍🏻👍🏻👍🏻佢幾魚皮同魚肉慢慢切開,成塊魚皮厚薄一致,魚肉同魚皮分開烹調,魚皮煎成金黃焦脆,魚肉就加入洋蔥汁同檸檬,再配上幾朵食用花上碟。魚皮香脆而不膩,鱈魚味道鮮甜,肉質嫩滑!特別菜品餐廳會以季節時令準備特別的菜式俾客人。而依加係蘆筍當造季節,師傅為我地烹調奶油蘆筍。用左法國

海膽汁煮龍蝦

汁煮白鱈魚
魚皮香脆而不膩,鱈魚味道鮮甜,肉質嫩滑!

特別菜品
餐廳會以季節時令準備特別的菜式俾客人。而依加係蘆筍當造季節,師傅為我地烹調奶油蘆筍。用左法國奶油煮蘆筍,食落去奶油香甜配上蘆筍的爽口,仲去除左頭先海洋的濃郁鮮味,可以清清喉嚨,值得推薦!

熊本縣a5和牛
點了5成熟的和牛,有多種食法!可先試原味唔點醬汁,和牛油香味濃郁,入口軟腍鬆化,真係超好味!再配一口加入岩鹽更突出和牛的鮮味,而配上酸汁或wasabi 可以減膩😍👍🏻配上蒜片爽脆味道又不同,正!

和牛炒飯
將和牛加上日本味、蔥、蘿蔔碎炒成的炒飯,香味濃,飯粒粒粒分明而乾身,好香好好食!

清酒雞湯
師傅話平時大家飲開都係蜆湯,冇咩特別咁。所以佢地就特意研究可以如何配搭,能帶到新的味道給食客。清酒雞湯就係咁而成。雞湯味清,配上帶子,好啱食完鐵板燒清清油膩感。

紅豆雪糕
食完仲有個冰凍的雪糕,正

餐廳好著重食客的氣氛同感覺,佢地希望當客人品嚐佢地料理時,可以有種家的味道。我覺得一間質素高的餐廳,除左食材環保吸引外,大廚的用心同同食客的互動都好重要。好欣賞佢地好鐘意同食客互動,會將佢地的溝思分享給大家,更重要係睇到佢地製作的認真同用心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

• 海膽汁煮龍蝦
2018-11-28 93 瀏覽
身邊好多朋友都介紹呢個高質鐵板燒,今日難得出到銅鑼灣,決定同老婆豪一豪試試!一入到餐廳已經好有格調,老婆話想食龍蝦,咁就揀左個伊勢海老鐵板燒!一上碟就黎前菜芥末沙律材料十分新鮮混入芥末沙律醬,十分開胃!跟住就黎主菜啦,龍蝦!超級新鮮好大隻,師父先煎香龍蝦,起出龍蝦肉,配海膽,白酒及牛油,食落超好味,肉質極好!食完龍蝦就食法國鱈魚,師父將魚皮同肉分開,魚皮煎得又香又脆,肉則配洋蔥,日本醬油慢煮,食落簡直一流!食左咁多好野,師父話要食d白露荀清清口腔,配以忌簾汁,絕配!a5和牛,油花牛味濃郁,沾少許岩鹽,牛味更強,再加少少芥末,極推薦清酒雞湯清酒雞湯口味獨特,幾清新,難得外飲到家的味道!和牛炒飯,飯粒分明,忍唔住口食晒!最後叫左個柚子雪糕,成個人清新晒

一上碟就黎前菜芥末沙律

材料十分新鮮混入芥末沙律醬,十分開胃!
跟住就黎主菜啦,龍蝦!

清酒雞湯
清酒雞湯口味獨特,幾清新,難得外飲到家的味道!

和牛炒飯,飯粒分明,忍唔住口食晒!

最後叫左個柚子雪糕,成個人清新晒
2018-11-26
  • 和牛炒飯