2017-09-15 2170 瀏覽
吾使喺日本,都可以食到正嘅拉麵啦!朋友總是喜歡去找一些特別出名的店鋪食拉麵,如一蘭。。。但又要排隊等得嚟都餓壞啦我比較喜歡試新店,總有一間有驚喜呢今日就去左形點‘金田家’食拉麵喇門口都有人排隊,不過不是太多人,等了不久便有位喇價錢都一般般啦要左北寄貝海鮮沙律做前菜,北寄貝切成小粒,混薯蓉做沙律,墊底是沙律菜,青瓜和蕃茄仔,清爽,開胃黑松露拉麵黑松露都不少哦混到湯內,好香呢义燒不肥不"鞋",既焾又有义燒香味一啖湯,一啖麵麵的軟硬度適中,有咬口溏心蛋,食日本拉麵是必食嘅啦喜歡食蔥嘅我,加蔥,加木耳絲,嘩嘩嘩。。。加幾蚊就有咁多可以兩個Share 都得呀男朋友要左"雞白湯豚骨拉麵"用嘅係豬腩肉,我食一塊,啲肥位係爽口吾肥咖,點解總係隔離嗰碗好食啲咁嘅雞湯好清香,不過我都覺得黑松露好味啲,因為我比較食濃味嘅男朋友加芽菜,都係好大碗咁另上他選軟麵,但仍能保持麵的口感,原來軟麵都吾錯噃成到捧住個肚,價錢算是合理吧
吾使喺日本,都可以食到正嘅拉麵啦!
朋友總是喜歡去找一些特別出名的店鋪食拉麵,如一蘭。。。
但又要排隊
等得嚟都餓壞啦

我比較喜歡試新店,總有一間有驚喜呢

今日就去左形點‘金田家’食拉麵喇

門口都有人排隊,不過不是太多人,等了不久便有位喇

價錢都一般般啦

黑松露拉麵

黑松露都不少哦

混到湯內,好香呢

义燒不肥不"鞋",既焾又有义燒香味

一啖湯,一啖麵

麵的軟硬度適中,有咬口

溏心蛋,食日本拉麵是必食嘅啦

喜歡食蔥嘅我,加蔥,加木耳絲,嘩嘩嘩。。。加幾蚊就有咁多

可以兩個Share 都得呀

男朋友要左"雞白湯豚骨拉麵"

雞湯好清香,不過我都覺得黑松露好味啲,因為我比較食濃味嘅

男朋友加芽菜,都係好大碗咁另上

他選軟麵,但仍能保持麵的口感,原來軟麵都吾錯噃

成到捧住個肚,價錢算是合理吧

2017-09-12
5 分鐘 (堂食)
  • 雞白湯豚骨拉麵
  • 黑松露拉麵
  • 溏心蛋
2017-09-15 31 瀏覽
聽說金田家在日本是出名嘅拉麵店,而且仲拎過獎,係銅鑼灣開業已經大排人龍,所以一於試下新開嘅元朗店。獎潢好簡單,有一人枱、有Bar枱、有大枱。而且都好簡潔的。點了一份激辛拉麵追加黑豚叉燒及溏心蛋。先說說湯底,味道超濃,而且加埋肉醉,超正超有口感。不過激辛就唔太夠辛啦!而腩肉豚肉真係有半肥瘦的。口感一流,加上一半浸在湯一半是冷的,感覺很正!食拉麵不能沒有溏心蛋,絕對是精髓,蛋汁融化係口裡,正呀!麵質方面,選擇了正常,不太硬。而且吸收晒所有辣味,絕對正呀!而小食方面亦點了一份炸雞塊,一上枱已經聞到超香嘅炸味,而雞肉肉質鮮嫩,加上炸過之後皮脆內嫩,正呀!

獎潢好簡單,有一人枱、有Bar枱、有大枱。而且都好簡潔的。

點了一份激辛拉麵追加黑豚叉燒及溏心蛋。

食拉麵不能沒有溏心蛋,絕對是精髓,蛋汁融化係口裡,正呀!

2017-09-14 30 瀏覽
今時今日去元朗真是十分方便, 今日約了好友去朝聖大型商場(形點)和睇電影。 睇戲前, 我選了一個有質素的拉麵店食午餐, 名叫「金田家」。金田家位於元朗形點一期1樓1023號舖,在元朗西鐵站K出口, 步行幾分鐘就到。 其實, 我被九洲第一拉麵的廣告牌吸引着, 所以前去看看, 仔細一看,原來此店是好幾年被日本最具公信力的飲食網站Tabelog評定為「最佳福岡拉麵店」,亦獲第一名。地方很寬敞,裝修整潔。入座後,店員給我一張order紙, 客人可以選擇自己喜愛的配料, 小食、甜品、飲料和麵的硬度等等。真係自己話事拉麵 我和好友叫了一碗黑豚拉麵和一碗黑松露拉麵及和風沙律。 《黑豚拉麵$98, 追加糖心蛋$14》美味秘製的黑豚拉麵, 有黑豚叉燒、木耳、青蔥、紫菜和追加的溏心蛋。 湯底味道獨一無二,香濃鮮甜,濃而不膩。豚肉嫩而鬆軟, 十分味美! 《黑松露拉麵$108, 追加糖心蛋$14》拉麵上有黑豚叉燒、自製黑松露醬、黑松露油、木耳、紫菜和青蔥。我也追加了糖心。香濃奶白的豬骨湯底加上黑松露醬,雖然香氣撲鼻,但黑松露掩蓋了豬骨湯味道,有點失色。半肥瘦的黑豚肉, 口感十足,不錯大家都選擇普通硬度的拉麵,

地方很寬敞,裝修整潔。

我和好友叫了一碗黑豚拉麵和一碗黑松露拉麵及和風沙律。

《黑豚拉麵$98, 追加糖心蛋$14》

《黑松露拉麵$108, 追加糖心蛋$14》

大家都選擇普通硬度的拉麵, 拉麵富有彈性和幼身, 煙韌度十足。

日式溏心蛋,有軟滑的蛋白而且有半熟的蛋黃,非常吸引。蛋黃香味濃郁, 溏心蛋用秘製的日本醬汁浸過後, 非常美味。

《和風沙律 $33》

和風沙律十分清甜,既清新又健康, So fresh ! 加上和風醬汁, 酸酸甜甜,十分開胃 。

總結: 食物質素相當認真, 環境舒適, 服務好好, 值得推介!
午餐
  • 黑松露拉麵
2017-09-13 28 瀏覽
今日夾到時間同男朋友食餐晚飯8:00放工坐西鐵既我哋!貪方便走咗入yoho新商場!環境好靚!上次喺度睇過戲!見到對面有間金田家已經想試難得今日冇人排隊一於入去試一試先一如以往麵質都係有得揀軟硬我就揀咗-柚子辛口拉麵一嚟到碗湯已經好濃郁真係有震震嘅柚子香☺️反而辣味就唔係好重男朋友就揀咗-黑豚拉麵我就無試啦...但係佢食完都話幾好食有啲似我哋上次大阪食嗰間🙈另外我哋仲點左個小食薯餅-原來佢一份係有兩個唔同口味架一個係偏甜嘅紫薯一個係正常嘅薯餅十分之新鮮熱辣🤦🏻‍♀️好好食勁想Encore可惜真係太飽啦十分之欣賞佢哋係用冰水嘅☺️食碗咁熱辣辣嘅拉麵如果係熱茶我真係想喊😂
今日夾到時間同男朋友食餐晚飯8:00

可惜真係太飽啦

十分之欣賞佢哋係用冰水嘅☺️
食碗咁熱辣辣嘅拉麵如果係熱茶我真係想喊😂
2017-09-07 1617 瀏覽
金田家是來自福岡縣的過江龍, 一向甚受日本人歡迎, 在日本食評網排名甚高, 來到香港先在銅鑼灣開業扎根, 曾有一段時間想去潮聖, 卻因銅鑼灣引誘太多始終未吃到, 它第一間分店開在元朗區, 對我來說較方便, 這天下午就來吃麵, 順便逛逛新的YOHO MALL商場。商場引入很多中高檔牌子, 同時亦有連鎖商店, 有部分商店設計蠻有日本感呢。兩款小吃對我來說沒什麼吸引力, 芝麻倒是可以用, 但吃麵時卻忘了。柚子辛口拉麵$98 +多蔥$5這裡的拉麵口味蠻多選擇的, 例如: 黑松露、雞白湯、松茸豆乳等, 吸引度較高, 拉麵食得多, 一般的豚骨味已不能滿足我們的胃口, 我就揀選了柚子辛口拉麵, 這口味在香港是甚為少見的。據說湯底是18小時熬煮出來的, 入口先有濃郁的豬骨味, 質感濃厚帶點黏口膠質, 味道是好的, 但因太濃厚, 所以未能喝到最底。欣賞它的辣醬聚集在一點, 如需少辣可以自行動手, 事實上這些應該是自家制作的辣醬, 辣度頗高, 大家要留意, 而那種辣是有層次感的, 有點像一蘭那種。除了麵條外, 碗內有叉燒、蔥、芽菜、紫菜、紫洋蔥, 配料不算多, 所以定價感覺稍高, 通常standard的麵

柚子辛口拉麵$98 +多蔥$5

, 味道是好的, 但因太濃厚, 所以未能喝到最底。

, 有點像一蘭那種。

除了麵條外, 碗內有叉燒、蔥、芽菜、紫菜、紫洋蔥, 配料不算多, 所以定價感覺稍高, 通常standard的麵都附有半隻溏心蛋的, 但這碗竟沒有, 有點失望, 也懶得後加, 就算了。

黑豚叉燒方面, 個人好滿意, 薄而嫩滑又有脂香不算肥, 是我喜歡的豚肉, 有驚喜, 難得。

選了幼麵, 普通硬度, 也做得剛好, 蠻喜歡這些直身滑溜的麵條, 掛湯能力不錯, 自己選了多蔥, 以為只是多一倍, 但竟然來了一整小碗, 份量有原本的數倍之多, 我也沒浪費, 都用光, 蔥切得幼細, 多蔥會清新點。
男爵薯餅$38
分別有一件紫薯甘栗薯餅和一件牛肉薯餅, 兩件都是新鮮即炸, 熱辣辣, 皮咬落酥脆, 蘸上沙律汁, 酸酸的味道也惹味, 紫薯那件散發天然甜香, 栗子增加口感也多一層滋味, 然後再吃牛肉薯餅, 入口有鹹香味, 和紫薯有明顯分別, 細味下吃到小顆的牛肉粒。

金田家拉麵, 比想像中對味, 質素也好, 唯在元朗區價錢算是較高, 優勢是能在新商場舒舒服服的吃, 特別在炎夏是方便的。
平常一直十分愛好拉麵的我,今次好友特別推薦我前往元朗YOHO形點商場,因為有多間拉麵提供選擇!閒逛了一圈,眼前一亮,位於戲院附近有此一家金田家日本菜餐廳大排長龍⋯似乎還不錯!於是前來一試,入眼便是一人頭公仔的金田家,頗有日本風味,裝修簡單樸實!我隨友人一起排隊,5分鐘便安排就位,我翻看服務人員遞來的餐牌!精美真實的拉麵圖片讓我垂涎三尺!我點了一琬黑豚肉拉麪多蔥再加溏心蛋一份/一份日式炸雞,就這樣帶著一份十分期待的心情,等著餐點前來,桌上放著一大壺的冰水,讓人十分舒暢,我喝了半杯的時間,很快的!我的餐巳由服務人員遞來,令人食指大動⋯我選擇適中不硬的麪條!特別一提的是⋯店家的細心分類,麵條可硬可軟,亦可適中,湯頭可醎可淡,是不是體貼入微啊!我喜歡湯汁的濃而不膩,非常入口,晃如上次前往九洲吃的道地拉麵!配上一片紫菜及木耳絲,咬勁爽口,真的非常好吃,嚐一口溏心蛋,很棒的蛋香味。看著酥脆的炸雞,我亦忍不住咬了一大口,很軟不油,連帶雞皮都炸的酥香,果然不負眾望!我非常滿意這次特地前來元朗搵食的美食之行!

精美真實的拉麵圖片讓我垂涎三尺!

我的餐巳由服務人員遞來,令人食指大動⋯
我選擇適中不硬的麪條!特別一提的是⋯
配上一片紫菜及木耳絲,咬勁爽口,真的非常好吃,
嚐一口溏心蛋,很棒的蛋香味。

2017-09-03 26 瀏覽
在老銅吃過金田家, 個人是非常喜歡, 見到近家的元朗又開了一間, 所以又來試一試本來是沒想到有這般水準, 想不到竟然不錯喔, 有跟老銅店一拼的實力除了拉麵也有小食, 有炸雞跟餃子之類的東西, 還有小食餃子是比較日式的小食, 所以點了一客, 比想像中出色, 皮薄餡也是打成了蓉, 不過底部沒有像其他日式店連在一起, 不太夠傳統拉麵點了雞白湯, 湯底非常濃郁且帶有豬骨味, 雞味比較淺, 但味道已非常出色, 拉麵底是曲麵, 點了普通依然十分彈牙, 不過並不是我所喜歡的麵型,可惜"麵底"並不能選擇用什麼麵叉燒有4塊, 是入口即溶的類型, 非常好吃!!!缺點是沒有什麼其他配料, 筍, 黑木耳之類的東西也沒有

除了拉麵也有小食, 有炸雞跟餃子之類的東西, 還有小食

可惜"麵底"並不能選擇用什麼麵

叉燒有4塊, 是入口即溶的類型, 非常好吃!!!

缺點是沒有什麼其他配料, 筍, 黑木耳之類的東西也沒有
題外話/補充資料: CP也是合理, $85 一碗水準頗高的拉麵, 不是在市區, 比較近我這一點, 令我會想多多來嘗
2017-09-01 34 瀏覽
形點開咗好多新商舖,食肆亦都有好多,而係下午茶排隊排最長嘅,我冇留意錯就應該係呢一間金田家。呢一個金田家主要係食拉麵,佢嘅拉麵好有特色,好似喺日本食緊咁, 可以揀面嘅軟硬度,而且蔥嘅分量亦都係由你自己決定,一人畫一張,所以呢,非常方便。而環境方面亦都坐得好舒服,喺廣大嘅外境襯托住,感覺食物都升左一個層次咁。至於食物我就點左個黑松露拉面同柚子辛口拉面,一個揀軟面一個揀硬面。黑松露拉面個黑松露味幾濃,而果幾塊叉燒嘅質感亦都好好味,唔會話太韌同冇味,而呢碗拉面係配上硬面,所以面嘅口感會再厚一啲,有咬口好多。而柚子辛口拉面配上軟面,所以會易入口。最特別嘅係佢個醬料,有淡淡嘅柚子味喺湯底度,而辣醬更係激發味蕾嘅主要元素,所以好好食。小食選餃子,肉餡實在有咬口,而且油份亦比較低,唔會重油膩感,值得一食。

2017-08-30 45 瀏覽
Yoho Mall 新開嘅食肆有好多間,上次經過已經見到每間鋪頭門外都有大量嘅人喺外面等食。今日襯自己早左少少番到元朗,決定要過嚟呢度試新野。呢d過江龍食肆其實元朗係好缺乏嘅,當區外人湧入元朗食小店嘅時候,其實區內嘅人都餓左好耐市區式嘅食店。今次嚟試試銅鑼灣都有分店嘅日本拉麵--金田家。呢間係日本福岡過嚟開嘅過江龍,多數日本過嚟開嘅拉麵店都可以保持番咁上下嘅質素,等我試試呢間又得唔得先。2個每人都各自叫左一款拉麵試試,叫左豚骨MIX拉麵、辛子黑蒜拉麵、溏心蛋同埋餃子。辛子黑蒜拉麵湯底比較深色,亦都比較濃味。麵嘅軟硬度同埋蔥量都可以揀,不過關於蔥嘅份量就好似有少少小氣,多蔥要另加 $5。不過對我嚟講就無影響嘅,因為我只係要正常嘅蔥量。溏心蛋雖然要$14一隻,不過睇左d食評話佢嘅拉麵本身係無蛋嘅,所以最後都係決定要加番隻蛋,始終拉麵無左隻蛋真係唔係好似樣,加錢都係要加番隻蛋先掂!至於麵嘅軟硬度我揀左普通,始終係第一次食都係叫番正常會保險d!對我嚟講,麵嘅軟硬程度適中,普通已經岩我喇!至於叉燒係切左薄片,肥瘦算係適中,始終肉都係要有d肥先好食。豚骨MIX拉麵湯底相對辛子黑蒜拉麵湯底比較清,可
辛子黑蒜拉麵

豚骨MIX拉麵湯底相對辛子黑蒜拉麵湯底比較清,可能因為辛子黑蒜比較濃味,湯底望落都比較清!兩個拉麵嘅湯底都唔錯,睇下個人口味。
豚骨MIX 拉麵

大將餃子外皮煎得好脆,裡面亦都好足料。餃子味道唔錯,$30有4隻算係差唔多。
大將餃子

唯一美中不足嘅係呢間鋪頭個冷氣唔係好夠,未開始食拉麵已經有少少熱,尤其係坐近窗邊嘅位置,唔知同商場嘅鋪頭未開晒有冇關係。食緊拉麵嘅時候開始流汗,食完個拉麵之後更加食到滿頭大汗,下次都係要等冬天先再去食!
題外話,當日鋪頭有個牌寫住電子收費嘅儀器有問題所以暫時用唔到!喺一個咁現代化嘅商場入面有咁嘅情況真係令人覺得唔係好合理。當對面嘅麵包鋪買20蚊麵包都可以電子消費嘅時候,呢間要7、80蚊食個拉麵要俾現金找數,雖然呢樣野同食物質素無關,不過都會令人覺得唔係太方便,希望佢真係只係儀器有問題所以用唔到啦,始終都係電子消費方便d!
2017-08-07
辛子黑蒜拉麵
2017-08-29 26 瀏覽
元朗旗艦購物商場YOHO MALL形點既擴展部份系7月21日全面開幕啦!擴建後總面積好大,有好多全新品牌進駐, 成為咗元朗區 最大規模的商場。 住喺元朗又鍾意周圍食嘢嘅我聽講 呢度餐飲店佔最多,梗係要過嚟兜番兩圈試下啲新餐廳喇!                        其中最吸引到我嘅就係呢間拉麵店金田家,呢度嘅環境好舒適,行過見到都幾多人食,拉麵嘅味道應該都唔錯, 而且成間拉麵店嘅裝修好有日本餐廳嘅感覺,所以一於決定喺度嘆番個午餐。                         同屋企人第一次過嚟食叫咗兩碗拉麵同埋一個小食,拉麵就叫咗碗黑松露拉麵同埋一碗黑豚拉麵,而小食就叫咗一個芝士年糕! 金田家呢度嘅拉麵十分之彈牙,湯底亦都好濃好新鮮, 所以我覺得呢度比拉麵係值得呢個價位,值得 嚟一試! 全家都好鍾意食蔥嘅我哋就叫多咗兩碗蔥 ,從上圖可以睇到啲蔥好新鮮, 個人認為食拉麵越多葱越香,越好食!                        而個小食芝士年糕出面就係炸到表面脆脆嘅年糕入面包著軟綿綿嘅芝士,食起嚟嘅感覺外脆內軟,口感好正, 食完成大碗拉麵,再加多嚿芝士年糕,感覺飽到

而個小食芝士年糕出面就係炸到表面脆脆嘅年糕入面包著軟綿綿嘅芝士,食起嚟嘅感覺外脆內軟,口感好正, 食完成大碗拉麵,再加多嚿芝士年糕,感覺飽到好滿足啊!
2017-08-29 49 瀏覽
今日去yoho 形點I期行街行到有啲餓又想食拉面就簡左金田家依間食去到時冇人等緊位但就入面都full去到果陣係下午三點幾以暑假又下午茶時間都算多人環境其實都幾舒服下午時間非常充足既日照點餐係每人一set既過底紙一人一張,跟自己左下角枱號填好拉麵就會送岩位我同男人一人叫左一碗我就叫左黑豚拉麵普通麵硬,加溫泉蛋,加栗米個湯底夠濃,但唔夠熱面硬就如我所點唔太硬唔太軟溫泉蛋到果時都仲有點流心黑豚肉唔韌唔痴牙豚肉既份量對女仔來講可能就多左少少另一碗叫左濃豚骨拉麵普通麵底,加溫泉蛋,加豚肉叉燒同第一碗一樣個濃底唔夠熱跟拉麵既係腩肉,肥瘦部分分明口感很好我地都加左個小食日式餃子上菜既時候餃子係出緊煙菜同肉既比例均勻味道不錯下次可以泥試下其他款既拉麵距既選擇都唔少!
今日去yoho 形點I期行街

以暑假又下午茶時間都算多人

環境其實都幾舒服
下午時間非常充足既日照

點餐係每人一set既過底紙
一人一張,跟自己左下角枱號填好

拉麵就會送岩位

我同男人一人叫左一碗
我就叫左黑豚拉麵

普通麵硬,加溫泉蛋,加栗米
個湯底夠濃,但唔夠熱
面硬就如我所點唔太硬唔太軟
溫泉蛋到果時都仲有點流心
黑豚肉唔韌唔痴牙
豚肉既份量對女仔來講可能就多左少少

另一碗叫左濃豚骨拉麵

普通麵底,加溫泉蛋,加豚肉叉燒

同第一碗一樣個濃底唔夠熱
跟拉麵既係腩肉,肥瘦部分分明
口感很好

我地都加左個小食
日式餃子
上菜既時候餃子係出緊煙
菜同肉既比例均勻
味道不錯

下次可以泥試下其他款既拉麵
距既選擇都唔少!

2017-08-11
15 分鐘 (堂食)
2017-08-29 25 瀏覽
好少入嚟元朗呢邊,今日同女朋友嚟Yoho Mall行街。佢話想食拉麵,見到金田家就入左嚟食。一入到嚟會每人俾一張點菜紙,可以自己揀拉麵、配料同小食,麵既硬度同蔥既量都可以按個人喜好自己選擇。係暑假咁熱既天氣有冰水提供,另外有唔同調味料,好體貼😋。由於唔係太餓 我地淨係嗌左一個拉麵加小食。嗌左柚子辛口拉麵,加左一隻溏心蛋。拉麵硬度岩岩好,入邊有芽菜、蔥、豚肉、紫菜同追加既溏心蛋。湯底好重豬骨香味,辣度唔算好辣,柚子味道同個湯底出奇地夾,味道好清新,中和左湯底既辣味。豚肉夠淋,肥瘦肉分佈得好平均,麵揀左硬岩岩好,另外溏心蛋係半熟都好入味,值得追加👍🏻我地小食嗌左大將餃子同唐揚雞塊。雞塊個炸皮唔厚,亦都唔會炸得太乾,肉汁仲保留到係入面食落好juice,炸雞有跟一個沙律醬同檸檬汁,好貼心。餃子同平時日本餐廳既差唔多,入邊有豬肉同菜,皮夠薄饀夠多,餃子醋同餃子都好夾。仲有叫左個甜品-宇治抹茶芝士蛋糕芝士味好重,有淡淡既綠茶味,食落唔會好漏,加埋甜甜地既cream,味道幾好,但綠茶味可以再重小小。下次如果有機會嚟呢邊都會再食。
我地小食嗌左大將餃子同唐揚雞塊。
下次如果有機會嚟呢邊都會再食。
過了午市時間來到元朗新開來自九州的金田家,門口仍有客人在等待入座,幸好只有短短幾個等候時間不長。用餐桌上提供杯及凍水,另還有酸菜、紫薑、芝麻及七味粉等等均可自由享用,服務員亦不時會添水及食具。這裡如一般日式拉麵店採一人一麵入單,點麵底以外還可選麵的硬度及是否要䓤。另外亦有配料及小食可追加,選擇可不少。今次我點了黑豚拉麵另點了一份芝士年糕,黑豚拉麵配料包括5塊黑豚肉,1塊紫菜,木耳絲及䓤花。拉麵重點在湯底,湯底啖啖濃濃豬骨香,帶稠的質感卻不覺油膩。拉麵麵質爽口有勁,麵條分明,我點的普通軟硬度來得恰好。黑豚肉脂肪比重比一般叉燒低,肉味較香濃。品嚐拉麵的同時,熱辣辣的芝士年糕亦來到了。一碟三件的芝士年糕香氣撲鼻,年糕被炸得均勻的金黃色,表面乾身而沒有多餘油份。即炸的年糕真的很熱,小心奕奕地咬開年糕,內裡流心芝士餡盛得滿滿的,芝士味很香卻不會過濃。
黑豚拉麵
芝士年糕
2017-08-16
10 分鐘 (堂食)
黑豚拉麵
芝士年糕
2017-08-27 25 瀏覽
好野 今日家姐萬歲 就揀左之前係登龍街分店大排長龍既金田家 我地今次去左元朗分店 可能仲早 等幾個人排隊 我地就叫左2個拉麵加餃子 都不錯 不過冇想像中咁好食 個人口味 湯底冇咁'結'會好食d
第一次來新開張的YOHO一期,K出口直接連著商場,很快便找到金田家,地點方便。金田家可為大有來頭,,三度獲得有如日本Openrice的Tabelog封為福岡最佳拉麵總冠軍店外大大個金田先生的嘜頭,彷如認證商標般。裝潢貫徹日式風格,簡約木製桌椅,銅金色的招牌襯托「金」田家的名字,月亮星球般的燈罩,簡約中見心思。之前聽朋友說要排隊,特地在閒日下午茶時段來,避開人潮。開放式廚房,透明度高;上方放了各式日本酒,餐牌上卻標示著「酒類暫停」,可能要待拿到酒牌才能供應?桌上放了冰水、水杯、餐具和紙巾,令我想起即使冬天到日本旅行,餐廳也會供應冰水,以示對客人的尊重,因為從前冰塊得來不易。除了餐具桌上還放了自助調味料,由左至右為醃漬高菜絲、紅薑絲、七味粉及即磨芝麻。高菜類似酸菜/雪菜,爽脆開胃,加入拉麵可中和湯底的油膩。拉麵款式眾多,由傳統豚骨拉麵至新興黑松露、柚子拉麵也有;拉麵質感可選超硬、硬、普通及軟;另外可追加配菜、小食、甜品和飲品。黑豚拉麵 $98 + 溏心蛋 $14 Chashu Tonkotsu Ramen + Hanjuku Egg 先試招牌黑豚拉麵,大大片黑豚叉燒圍滿碗邊,跟餐牌上一模一

店外大大個金田先生的嘜頭,彷如認證商標般。
之前聽朋友說要排隊,特地在閒日下午茶時段來,避開人潮。
先試招牌黑豚拉麵,大大片黑豚叉燒圍滿碗邊,跟餐牌上一模一樣,完全符合商品說明條例
;配菜有木耳絲、青蔥、紫菜及另外加的溏心蛋。
黑豚拉麵+溏心蛋 Chashu Tonkotsu Ramen + Hanjuku Egg
加調味料前先呷一口豚骨湯,以大量豬骨熬製18小時,肉味香濃,湯面飄著薄薄油花,濃而不膩,重口味的朋友可加錢配秘製辣醬。
黑豚叉燒來自鹿兒島及沖繩,選用了較瘦的豬肩肉,脂肪不多,大大片,啖啖肉;用陳年燒鳥汁混合叉燒汁浸煮,鹹香味美。
拉麵採用了直身幼麵,我選了普通硬度,入口爽滑,配合爽脆木耳絲一起吃口感更佳。
溏心蛋是開心大發現!一試難忘!滷得非常入味,有味醂的甘甜及醬油的鹹香;蛋黃呈半透明膏狀,不會過份流心,名副其實的溏心,入口溶化,香軟幼滑,$14一隻確實不便宜,但值得回味

辛子黑蒜拉麵 $88 + 溏心蛋 $14 Black  Garlic Saucr Ramen + Hanjuku Egg
辛子黑蒜拉麵+溏心蛋 Black Garlic Saucr Ramen + Hanjuku egg
同樣以豚骨湯作湯底,但加了秘製黑蒜醬,味道更濃厚,質感更濃稠,別給名字中的「辛子」騙了,其實不算辣
跟黑豚拉麵不同的是採用了腩肉叉燒,肥瘦分明,甘香油潤,口感豐腴;配料比黑豚拉麵多了點京蔥,味道更豐富。
這隻溏心蛋賣相更佳,嬌艷的橙紅色蛋黃,晶透剔透,巴不得一口滑進喉嚨內。
用店內的手攪即磨芝麻器灑上芝麻碎,更添香味。

男爵薯餅 $38 Korokke Danshaku (Beef Croquette & Sweet Potato Chestnut Croquette)
男爵薯餅 Korokke Danshaku (Beef Croquette & Sweet Potato Chestnut Croquette)
所謂男爵薯,即來自日本北海道的特產,原為Irish Cobbler,質感較粉較鬆軟,適合製作薯蓉、薯餅。
新鮮即炸的薯餅金黃圓渾,麵包糠裹得均勻,熱辣辣香噴噴。
 兩塊薯餅分別為牛肉味 (左) 及紫薯栗子味 (右)。
用筷子輕輕切開,完全感受到何謂外脆內軟;外層炸得剛好,鬆脆而不硬,放了一會還是熱騰騰的;牛肉味鹹香惹味,內裡的薯蓉非常香軟幼滑,均勻地混入了不少免治牛肉碎;紫薯栗子味香甜可口,紫薯蓉質感較紥實,內有粒粒粟子,更添口感。兩款薯餅一甜一鹹,各有特色。

宇治抹茶芝士蛋糕 $32 Baked Matcha Cheesecake
想不到拉麵店也有如精緻的甜品
宇治抹茶芝士蛋糕 Baked Matcha Cheesecake
焗芝士蛋糕比芝士凍餅更考工夫,焗好後再冷藏,才有這種豐盈綿密的口感。
抹茶味不俗,吃得出是用了日本抹茶粉,而不是人工化學的味;用忌廉芝士製作的芝士蛋糕味道香濃,口感濕潤,甜度適中,如果大件一點更佳

餐單