2017-08-11 21 瀏覽
外遊回港,天氣這麼嚴熱,便相約友人行新開的Yoho Mall,貪那裡易找個清涼的飯聚談心處。天口太熱,終於揀了去試剛進駐該商場的金田家祺艦店,友人告知此間是九州正宗的日本拉麵店,仲話日本揾食網曾選金田家為2013最佳食府之一。咁正,啱我呢D四處搵佳餚美食族。雖避過午飯高峰時間,但仍要稍稍排隊等候入位,可見此店頗受食客歡迎。店員待客有禮,向一衆排隊的客人遞上餐牌供參考,好打發排隊的無聊時間。等揀好食物時,已經可入坐了。此店裝修整潔,開掦,當日我倆被安排坐bar枱位但都坐得頗舒服。看點餐單,就知此店做麵正宗認真,每客一張,必不會亂,各人自選喜好,由款式,麵的軟硬口感到要葱,多,少,不要都有紀錄,選擇,安排不錯。我們的坐位清楚看到廚房,友人問我點解廚師們每次煮完麵後都用力篩動裝麵的篩,這我知,那是他們想篩去附在麵上多餘的水份,以免將過多的水帶到濃湯裡沖淡湯的味道。麵送上時不用看就知那碗是我的,因我揀了黑松露拉麵,松露香味馥郁,而友人選的是豚骨mix拉麵,單憑香味便可分出。黑松露拉麵兩碗湯都濃郁成奶色,我的松露拉麵湯還浮着一層薄薄的油香,豚肉比豚肉mix大,查問才知那是因為肉來自豬的不同部位。

黑松露拉麵

飲一口湯,滾熱、濃而不膩,淡淡肉香及松露香正合我意,我選了多葱,硬麵。 麵幼幼的,食時滿滿的麵粉香味,嚼勁十足是我預期的硬度。碗中還有粗幼適中的木耳絲及爽爽的銀芽,兩者與麵同食,不同的層次的口感在嘴内爆發,好正。

豚肉無論是我定友人那碗,都肉同脂肪分明,稔軟入味,惹味,肉量對我來算頗足。多葱的定意就有點嚇着,圖中那是正常的葱量,$5加葱是滿滿一個圓形豉油碟呀,超多。

嘴饞,同友人交换了一片豚肉及一箸麵加湯。豚肉mix的湯都好濃郁也不膩,淡淡豬肉香,麵選特硬,比我碗更加有嚼勁但又全熟不生,麵粉香味足。

豚肉mix拉麵

我們二人還叫了碟 男爵薯餅, 兩排一碟一塊金黃色、一塊就係 燕麥色。 好似氣炸咁完全冇油嘅感覺 過咗五分鐘放入口仍然好滾燙。 咬開金黃色係日式嘅薯仔餅, 而燕麥色呢就驚喜係紫薯加栗子,兩者比例剛好,不甜、 不油、不膩,可再試。

男爵薯餅

整體用餐愉快,食物有水準,服務也稱心。

2017-08-07
6 分鐘 (堂食)
2017-08-11 91 瀏覽
難得一天入來元朗影相,天氣好好又舒適,影完相大家都覺得餓了,便到Yoho Mall搵食。 星期日的Yoho Mall人山人海,四處都排長龍,就在商場的盡頭,發現了新開的金田家,雖然人龍不短,但見到有抽奬活動,便一於試試。 因為今天是開張第一天,所有東西擺設都好新淨,店內是半開放式的,窗外可看到綠悠悠風景。 金田家輪盤大激送,惠顧後可參加抽奬,禮物有電影禮券、心太軟及折扣卷。 店內提供各式醬料。 拉麵款式好多,選擇困難的我好不容易才選到心儀的拉麵。 選擇好了就寫到點餐紙上,還有配料可自由選擇。 辛子黑蒜拉麵 $88湯底帶有黑蒜味,味道不算很重,但黑蒜好惹味,帶點杰身,很容易沾上拉麵。豚肉薄切,入口鬆化,脂肪感不重。 麵條的硬度選了普通,入口爽口彈牙,質感不錯。 另外加配了糖心蛋,入口香甜富有蛋味。 大將餃子 $30煎得香脆皮薄,咬落充滿肉汁,用來送拉麵一流。 男爵薯餅 $38薯餅被炸成金黃色,外脆內軟,入面是紫色的紫薯蓉,還會吃到栗子的香甜味。 Calpis $20味道像乳酪,清涼又解渴。拉麵湯底確實令人有回頭的慾望,相信日後人龍必定更長。

店內提供各式醬料。

拉麵款式好多,選擇困難的我好不容易才選到心儀的拉麵。

選擇好了就寫到點餐紙上,還有配料可自由選擇。

辛子黑蒜拉麵 $88
豚肉薄切,入口鬆化,脂肪感不重。

麵條的硬度選了普通,入口爽口彈牙,質感不錯。

另外加配了糖心蛋,入口香甜富有蛋味。

大將餃子 $30
煎得香脆皮薄,咬落充滿肉汁,用來送拉麵一流。

男爵薯餅 $38

Calpis $20
味道像乳酪,清涼又解渴。

拉麵湯底確實令人有回頭的慾望,相信日後人龍必定更長。
2017-08-10 1110 瀏覽
金田家。香港腩肉叉燒天堂 肉片嫩湯底濃《柚子辛口拉麵》HKD98。 麵條比較幼身 食開普通拉麵嘅我有啲唔習慣 但幼正正就係福岡拉麵嘅特色☺。 成個麵個味道有幾層 首先係豬骨湯 慢慢就感受到辣 仲有淡淡嘅柚子香🌼 整體湯底唔算係香濃 唔會食到要灌水。 配上獨有醃過嘅紅洋蔥 酸酸的同柚香夾到絕。 我最愛嘅溏心蛋追加後冇後悔 水準之作 溏心效果明顯到流落碗湯度 蛋白帶有鹵水香味😍。黑豚叉燒好淋 叉燒味偏淡《腩肉叉燒》HKD20《雅布尼叉燒》HKD28。個人比較鍾意雅布尼叉燒。兩者都係薄切 半肥半瘦 脂肪入口即溶。腩肉叉燒味道比黑豚肉叉燒濃。 雅布尼叉燒略略燒過 係有火炙滋味嘅腩肉叉燒 豬肉味比普通腩肉叉燒更濃 更香《黑松露拉麵》HKD108。 松露拉麵點咗硬麵質 相比柚子拉麵普通麵質更加有嚼感。一口湯一口麵 味道揉合得好。豚肉湯額外加上黑松露唔會有肥膩感 反而份外濃郁 男朋友食得好滋味停唔到口。雖然自己本身都幾鍾意松露料理 但一飲落去 哇真係好濃黑松露wor 好實在感覺 飲完一啖水 松露味仍在。個人私心都係偏愛清新嘅柚子拉麵😂但重口味者們 你絕對會鍾意黑松露拉麵。成碗拉麵特別在於上面灑上黑松
金田家
。香港腩肉叉燒天堂 肉片嫩湯底濃
《柚子辛口拉麵》HKD98
。 配上獨有醃過嘅紅洋蔥 酸酸的同柚香夾到絕
。黑豚叉燒好淋 叉燒味偏淡
《腩肉叉燒》HKD20《雅布尼叉燒》HKD28
。個人比較鍾意雅布尼叉燒
。兩者都係薄切 半肥半瘦 脂肪入口即溶
。腩肉叉燒味道比黑豚肉叉燒濃
《黑松露拉麵》HKD108
。 松露拉麵點咗硬麵質 相比柚子拉麵普通麵質更加有嚼感
。一口湯一口麵 味道揉合得好
。成碗拉麵特別在於上面灑上黑松露 同豬骨湯混合一齊提升咗對方嘅味道
《男爵薯餅》HKD38
。包括牛肉薯餅🐄同紫薯栗子薯餅🍠
。牛肉薯餅牛肉多 薯餅鬆化
。紫薯栗子薯餅比較特別 紫薯味偏淡 反而栗子味濃 相映成趣
甜品一律38蚊
《柚子芝士蛋糕》 《宇治抹茶芝士蛋糕》 《焦糖布丁蛋糕》
。焦糖布丁蛋糕冇乜新奇 味似tiramisu完
。至於宇治抹茶芝士蛋糕 抹茶芝士蛋糕上面多一層薄薄嘅抹茶粉 非常之濃抹茶味 雖然好濃抹茶味 但係仍然唔會覆蓋咗芝士味道 幾好食值得推薦
。最後係外貌平凡但超級驚喜嘅柚子芝士蛋糕 佢地選用咗日本柚子配上忌廉芝士 芝士蛋糕本身重膩感 反而加上柚子嘅清怡果香就中和反 一啲都唔heavy 口感豐富
雅布尼叉燒
男爵薯餅
甜品
雅布尼叉燒
甜品
  • 柚子芝士蛋糕
2017-08-10 366 瀏覽
金田家有最佳福岡拉麵之稱,我一直想試,但進駐登龍街後我總計劃去日本才朝聖,到6月份真的去了福岡,我又想試香港沒有分店的其他拉麵店,結果一直未有食過。最近得知元朗Yoho Mall開了分店,就相約媽媽落街去食,順道逛逛這個新商場!餐廳設計與傳統拉麵店不同,走型格路線,還有落地玻璃透進自然光線,予人寫意悠閒之感。始終是新開張,人流很多,130pm去到大約等15分鐘,不算太久。拉麵有10款,而蔥量及麵的硬度一如大部分拉麵店,都能按自己口味選擇,不過有點失望的是溏心蛋要另加錢。我點了黑松露拉麵($108)加溏心蛋($14),湯底是招牌豚骨湯上再加慷慨的黑松露醬,一上桌我就已經聞到黑松露的濃烈香氣,我急忙把黑松露醬撈勻再呷一口湯底,湯底頗有驚喜,味道清甜中帶有芬芳黑松露香。黑豚叉燒約4-5片,每片都肥瘦均勻,肉質鬆化,不過太過薄切,個人覺得口感欠了一點咬口。而我特別喜歡這兒的拉麵,充滿麵粉香,而且我選了硬麵,硬度亦合我心意,帶有嚼勁。溏心蛋的醬油味道很入味,如果再溏心一點會更得我心。媽媽的辛子黑蒜拉麵($88)加溏心蛋則比較濃味,湯底是豚骨湯加上自家製黑蒜醬,我試了湯底,發覺味道濃郁,蒜香十足,

媽媽的辛子黑蒜拉麵($88)加溏心蛋則比較濃味,湯底是豚骨湯加上自家製黑蒜醬,我試了湯底,發覺味道濃郁,蒜香十足,偏重口味的應該會喜歡。麵條依舊掛湯度強,硬度適中,好有口感。

我們還點了一份大將餃子($30),餡料豐富,味道不錯。
2017-08-10 116 瀏覽
嚟自日本九州嘅豚骨拉麵店金田家早年進駐香港銅鑼灣,最近就晌元朗開分店。入面環境唔算太大,啲位就唔少。拉麵有十幾款口味,另外仲有小食同甜品等。檯上面放咗酸薑、辣炸菜、七味粉、即磨芝麻等調味料,同埋仲有凍水。呢次試咗幾樣食物,先係北寄貝海鮮沙律,入面有北寄貝絲同薯仔粒,另外仲有粟米、車厘茄、青瓜、紫生菜。黑松露拉麵入面就有黑豚叉燒、黑松露、紫菜,同埋唔少木耳絲同蔥花。湯底濃厚有豬骨香同黏口感,本身已經加咗黑松露油,再撈埋嗰堆黑松露就多幾分香氣。麵條幼身,煮得軟硬度適中,都幾掛湯嘅。黑豚叉燒有三片,切得比較薄,肥脂唔多食落軟嫩鬆化。黑豚拉麵就同我嗰碗一樣都係豬骨湯底,只係冇黑松露油同黑松露醬,咁樣就可以試清楚個原來味道。黑豚叉燒有六片,好似比我嗰碗厚身少少,同埋食落再有咬口一啲。

嚟自日本九州嘅豚骨拉麵店金田家早年進駐香港銅鑼灣,
最近就晌元朗開分店。

入面環境唔算太大,
啲位就唔少。

拉麵有十幾款口味,
另外仲有小食同甜品等。
調味料

檯上面放咗酸薑、辣炸菜、七味粉、即磨芝麻等調味料,
同埋仲有凍水。

呢次試咗幾樣食物,
先係北寄貝海鮮沙律,
入面有北寄貝絲同薯仔粒,
另外仲有粟米、車厘茄、青瓜、紫生菜。
黑松露拉麵

黑松露拉麵入面就有黑豚叉燒、黑松露、紫菜,
同埋唔少木耳絲同蔥花。
黑松露拉麵

湯底濃厚有豬骨香同黏口感,
本身已經加咗黑松露油,
再撈埋嗰堆黑松露就多幾分香氣。

麵條幼身,
煮得軟硬度適中,
都幾掛湯嘅。

黑豚叉燒有三片,
切得比較薄,
肥脂唔多食落軟嫩鬆化。
黑豚拉麵

黑豚拉麵就同我嗰碗一樣都係豬骨湯底,
只係冇黑松露油同黑松露醬,
咁樣就可以試清楚個原來味道。
黑豚叉燒有六片,
好似比我嗰碗厚身少少,
同埋食落再有咬口一啲。
2017-08-09 156 瀏覽
上個星期六就同CHICKEN 入元朗,行下行下大家見攰,就想搵間野坐低,去到形點一期又唔係太見到有餐廳,睇左下地圖,竟然比我地發現呢到有金田家@@!兩個拉麵控二話不說走左過去~~金田家對於我同CHICKEN 黎講已經唔陌生,因為平時係銅鑼灣果間都成日去食,好中意佢地既湯底同麵質~因為星期六所以都幾多人,排左陣隊先有得入,原來元朗呢間岩岩開業冇耐,唔怪得特別多人。所以拉麵都圖文並茂,可以比到大家做參考,呢間主打做豚骨湯底,拉麵款式相比其他會比較多,豚肉亦有叉燒同黑豚選擇。小食同飲品都有多種選擇,有肚仲可以嗌埋個甜品~可爾必思,乳酸性飲品,入口酸甜開胃,冰涼口感令人為之一振,解除唔少因排隊而屈落黎既悶氣。北寄貝海鮮沙律,份量適中,以薯仔同北寄貝作主調,北寄貝鮮甜爽口,配搭係沙律之中,格外匹配。而蔬菜沙律頗新鮮,可惜既係北寄貝份量唔算多,食得未夠過癮。黑松露拉麵,揀左硬麵質,松露拉麵點咗硬麵質 相比柚子拉麵普通麵質更加有嚼感。豚肉湯配上黑松露,令整體格外濃郁,而且食落去唔會有油膩感。 硬麵質既條狀感比較強烈,吸附唔算高但好岩我依類中意嚼野既人。黑豚為薄切,肥瘦均勻,入口軟腍。黑松露再加上豚肉
上個星期六就同CHICKEN 入元朗,
行下行下大家見攰,就想搵間野坐低,
去到形點一期又唔係太見到有餐廳,
睇左下地圖,竟然比我地發現呢到有金田家@@!
兩個拉麵控二話不說走左過去~~

金田家對於我同CHICKEN 黎講已經唔陌生,
因為平時係銅鑼灣果間都成日去食,好中意佢地既湯底同麵質~

因為星期六所以都幾多人,排左陣隊先有得入,
原來元朗呢間岩岩開業冇耐,唔怪得特別多人。

拉麵款式相比其他會比較多,豚肉亦有叉燒同黑豚選擇。
小食同飲品都有多種選擇,有肚仲可以嗌埋個甜品
可爾必思
可爾必思,乳酸性飲品,入口酸甜開胃,
冰涼口感令人為之一振,解除唔少因排隊而屈落黎既悶氣。
北寄貝海鮮沙律
北寄貝海鮮沙律,份量適中,以薯仔同北寄貝作主調,
北寄貝鮮甜爽口,配搭係沙律之中,格外匹配。
而蔬菜沙律頗新鮮,可惜既係北寄貝份量唔算多,食得未夠過癮。
黑松露拉麵
黑豚為薄切,肥瘦均勻,入口軟腍。
黑松露拉麵
黑松露再加上豚肉湯的確夠讚,松露香味久久不能散去,回味非常。
呢個湯底偏向中意濃味人士,對於無法抗拒既松露香,可以話係食之享受!
柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕,柚子味清新香口,淡淡香甜味,
口感細軟,食落去唔會太膩,抵讚~

整體黎講,元朗分店依然KEEP到水準,同銅鑼灣果間差別唔大,仲多左款揀,
不過環境相比起黎,就比較商業化,不過食物KEEP到係重大加分位,去幾次都依然想一食再食~
2017-08-07 60 瀏覽
今日同幾個朋友黎到元朗形點既IMAX睇戲, 入場之前當然食返餐好既先啦~咁就黎到位於IMAX側邊既『金田家』歎返個拉麵,因為係星期六黎, 所以都排左陣隊, 睇得出『金田家』既人氣都相當高!- 『金田家』既門口, 招牌簡單3隻字, 簡單純樸而且旁邊仲有幾幅拉麵圖, 仲有1大個店主既LOGO係道, 令人1望就知呢間就係拉麵店, 『金田家』既門口包裝相當唔錯~另外可以見到唔少人係道排緊隊, 暗示出其質素都有返上下啦店內既環境佈置以淡色為主, 混合左外來光同燈膽既光線非常充足, 令人可以精精神神咁去享受陣間既膳食, 而且環境尚算寬敞, 食起上黎唔會綁手綁腳~ 每一張枱都設有一壺冰水, 係炎炎既夏日可以任飲都十分爽!『金田家』既MENU分2部分, 上圖係其中一部分, 用黎陳列每一款『金田家』拉麵既賣相, 並且簡單列出當中既食材。 呢點做得相當貼心, 因為如果冇圖文並茂既話, 會連點左咩類型既拉麵都唔知~MENU既第2部分;當你睇完『金田家』既拉麵圖之後, 就可以用呢張紙去ORDER你想要既野,麵底係可以選擇佢既軟硬度, 符合返個人既口味大將餃子每1隻煎成金黃色, 同埋每隻都煎到有微微地既“燶”,
咁就黎到位於IMAX側邊既『金田家』歎返個拉麵,

- 『金田家』既門口, 招牌簡單3隻字, 簡單純樸
麵店, 『金田家』既門口包裝相當唔錯~
另外可以見到唔少人係道排緊隊, 暗示出其質素都有返上下啦

腳~

每一張枱都設有一壺冰水, 係炎炎既夏日可以任飲都十分爽!

圖文並茂既話, 會連點左咩類型既拉麵都唔知~

MENU既第2部分;
麵底係可以選擇佢既軟硬度, 符合返個人既口味

大將餃子
每1隻煎成金黃色, 同埋每隻都煎到有微微地既“燶”, 所以入口係非常爽脆。
配合附上既醬油入口, 甜左同鹹左, 令到個餃子更加入味,
另外咬開爽脆既外皮後, 裡面既肉仲係熱辣辣, 仲會溢出少量肉汁, 作為小食
而言, 相當不錯

P.S 如果慢辣道條脷, 飲啖冰水/飲品先食, 包冇事��

柚子辛口拉麵
平時既拉麵店好少見呢隻味道, 所以我諗都唔諗就ORDER呢款啦~
岩岩送上黎既時候, 仲熱辣辣出晒煙咁, 於是就聞到佢既拉麵香, 同埋1浸好
濃烈既柚子味!
賣相亦相當唔錯, 每樣配料既擺位都獨立, 令你1望就望到將會食到咩落肚!

柚子辛口拉麵 (Cont’)
最重要既拉麵當然浸左係湯底入面, 份量岩岩好, 唔多唔少~
湯底對我黎講更係一絕, 因為柚子同辣味十分配搭, 係甘香又甘甜既柚子味
當中, 有一浸顯著既辣味, 單純一個湯底就食得出佢既層次感。
配合我ORDER既硬身拉麵, 我覺得會更加有咬口!
佢既叉燒都相當唔同, 脂肪同肉既位置分明, 大塊而薄身柔軟既叉燒可以1啖
入口, 啖啖肉而啖啖滋味

佢既辣係可以就住個人口味去落, 真係好怕辣既話, 可以拎走部分辣既醬料,
所以唔食得辣既人都可以享用呢個香濃既柚子拉麵

我覺得呢個柚子辛辣拉麵非常適合我, 好味道!

宇治抹茶芝士蛋糕
芝士蛋糕就食得多, 加左宇治抹茶落去既就相對食得少,
值得一提既係佢抹茶味非常重, 可以話仲重過個芝士味, 我個人就好迷抹茶
類既野, 所以作為甜品, 我覺得非常好

另外可以加個CREAM落去食, 增加多一種口味道去, 更加可口! 而佢既口感就
同平時食到既芝士蛋糕無異, 都係又軟又滑。

整體而言;
『金田家』既拉麵價錢絕對唔高, 同一般拉麵店既相約,
但拉麵及其湯底既用料, 品質絕對稱得上非常不錯!

可能因此咁多人食, 相當有人氣
2017-08-06 79 瀏覽
雖然家住九龍,但最近知道元朗有 Sanrio 公仔影,就山長水遠去了一次元朗。元朗 Yoho Mall 商場接連落成,陸續有不同商戶進駐,加上今期有 Sanrio,多人的程度直迫旺角,尖沙咀。其實今次 Sanrio 都不算太多影相位,所以短時間已經影完,順道可以行下商場。Yoho Mall 商場的確好大,初次行真的會蕩失路。行行下剛巧又碰到其中一間餐廳新開業,就順道試試。餐廳剛開業已經有人龍,地方不算好大,所以要有排隊等位的心理準備。拉麵的種類都幾多,比較特別的是有一個叫兒童豚骨拉麵(會否像開心樂園餐有公仔送)?黑豚拉麵 $98加了1隻溏心蛋($14)和紫菜($10),令拉麵看上去很豐富。黑豚雖然不是厚切,但薄身又夠腍,口感討好,而且有好多片。拉麵湯沒有死咸,稠度恰到好處。另外麵選了(硬),麵滑身又稍有咬口。日本茶 (煎茶) $20起初以為是打開"蓋"飲,原來"蓋"是一隻杯,令整個用茶感覺提升不少。今日元朗一日遊發現元朗已經變得人山人海,而且這裡商鋪的知名度亦和市區冇分別,整體已令元朗發展成一個完善的新社區。

行行下剛巧又碰到其中一間餐廳新開業,就順道試試。
黑豚拉麵 $98
日本茶 (煎茶) $20

2017-07-29
10 分鐘 (堂食)
午餐
日本茶 (煎茶)
咁大個女! 好日不過元朗, (因為唔識路!)但早排一個住在元朗的朋友, 一直叫我們入去探佢之餘,話附近一個叫YOHO形點的大型購物商場開幕, 可以順道行吓! 食吓! 或者看埋電影!因為自己大鄉理, 心怕不識路,故比大家相約時間特別早到很多,唯有自己一個週圍逛了一個圈.行到一邊, 有很多不同種類的食店, 可能是午市時間到了, 差不多每間食店,門外都開始有客人等候,而行到盡頭處, 有一間食店特別多人排隊.更有工作人員身穿和服正在為客人玩日本式抽獎遊戲,自己見時間尚早, 亦走過去玩了一次, 得了一張優惠卷.到了約定時間與朋友又再閒逛,有同朋友們提起這間食店很多客人,後來大家異口同聲告訴我, 這間是九州拉麵專門店,而且很出名, 原來叫--金田家!於是就這樣我們也來金田家一試, 什麼是九州拉麵了!他們暫時種類不算太多, 但勝在每樣都會有數款選擇,而且份量不少, 必定會令你填飽肚才離開.( 而且, 細心到, 可以任客人選擇拉麵要軟, 硬或普通.要蔥, 不要; 要辣, 不辣或可以辣醬另上. )我們4個女人真的一個墟, 打開餐牌, 這個又想食, 那個又想食! 最後,由一位比較冷靜的朋友,幫我們清楚分析
咁大個女! 好日不過元朗, (因為唔識路!)
但早排一個住在元朗的朋友, 一直叫我們入去探佢之餘,
話附近一個叫YOHO形點的大型購物商場開幕,
可以順道行吓! 食吓! 或者看埋電影!

因為自己大鄉理, 心怕不識路,
故比大家相約時間特別早到很多,
唯有自己一個週圍逛了一個圈.

行到一邊, 有很多不同種類的食店,
可能是午市時間到了, 差不多每間食店,
門外都開始有客人等候,
而行到盡頭處, 有一間食店特別多人排隊.
更有工作人員身穿和服正在為客人玩日本式抽獎遊戲,
自己見時間尚早, 亦走過去玩了一次, 得了一張優惠卷.

到了約定時間與朋友又再閒逛,
有同朋友們提起這間食店很多客人,
後來大家異口同聲告訴我, 這間是九州拉麵專門店,
而且很出名, 原來叫--金田家!
於是就這樣我們也來金田家一試, 什麼是九州拉麵了!

他們暫時種類不算太多, 但勝在每樣都會有數款選擇,
而且份量不少, 必定會令你填飽肚才離開.
( 而且, 細心到, 可以任客人選擇拉麵要軟, 硬或普通.
要蔥, 不要; 要辣, 不辣或可以辣醬另上. )
我們4個女人真的一個墟, 打開餐牌, 這個又想食,
那個又想食! 最後,由一位比較冷靜的朋友,
幫我們清楚分析然後ORDER!
飲品: 可爾必思--$20
味道帶點酸酸甜甜.
橙汁

橙汁--$18
我這杯橙汁, 雖然不是鮮搾, 但加了冰,
夏天飲清涼又開胃!

2杯熱玄米茶--$20
他們把茶端過來時, 我們幾個都在注視著
這個盛茶的器皿很特別, 有點中國茶壺與日本混合設計的感覺.
黑松露拉麵--$108
我們幾個都有互相淺嚐對方的拉麵,
我自己試了少少黑松露, 帶點蒜香味的黑松露,
不會太搶, 因為朋友大讚湯底香濃, 而且叉燒又薄又嫩,
正合她意!
雞白湯豚骨拉麵

雞白湯豚骨拉麵( 曲麵 )--$85
自己一向偏愛清淡, 故已經第一首選這款,
薄薄的豚肉, 濃度適中的湯底,
特別的是粗而曲身的拉麵都是第一次試,
初初第一眼以為是香港人食開的即食麵,
但食落口感與味道原全是兩回事,
不能言諭!
柚子辛口拉麵--$98
試了一口朋友的湯底, 人生竟然第一次
嚐試有如此明顯層次分名的湯底!
先是濃郁豬骨湯味; 繼而是酸中帶點鹹 ;
最後, 有如吃了日本芥辣一樣, 它的辣是直衝上鼻子的???
我這個朋友一向喜歡嘗試新事物, 亦令我眼界大開,
但見她一邊說很好味, 不過一邊叫著辣得很熱,
我都需說佩服! 佩服!
黑豚肉拉麵
黑豚肉拉麵--$98
純以視覺來說, 這個色彩和材料是最豐富之餘,
木耳的爽口彈牙, 加上又大塊卻又薄身, 肥瘦適中
的黑豚肉拉麵, 反而是平實得來最好味的一個,
這個朋友都算最懂吃了!

唐揚雞塊--$35
自己一向喜歡吃雞, 但卻怕食炸物外面那層油多又熱氣的脆醬.
但今次一口吃下時, 已經很久未曾食過, 這麼香濃鮮雞味,
而且外層脆醬炸得剛剛好, 簡直要用鬆化來形容, 而且沒有多餘油份滲出.

大將餃子--$30
外表皮薄, 煎得底部夠脆及挺身,
內裡多肉, 可惜我們七嘴八舌的,
掛住傾談, 完全忘記了吃它們, 到食的時候,
已經不著時了! 可惜啊!

柚子芝士蛋糕2件--$32/1
她們說吃到柚子的香甜, 亦欣賞芝士的濃郁.
宇治抹茶芝士蛋糕2件--$32/1
我自己個人感覺芝士味太濃, 略為蓋過了抹茶的茶香,
偏向膩了一點.

今次真的見識了一次九州拉麵,
印象最深刻一定是那個柚子辛口拉麵,
那種層次分明的湯底, 真的令我眼界大開!
橙汁
雞白湯豚骨拉麵
黑豚肉拉麵
2017-08-05 104 瀏覽
日本拉麵款式包羅萬有,其中最有名既一定唔少得豬骨湯拉麵!亦係小弟既最愛之一!來自九州福岡的《金田家》,多次奪得日本拉麵大獎,有九州第一拉麵之美譽!就等我試下九州第一拉麵既味道先!同"X蘭"比較,款式選擇算係多好多,重有好多小食!我點左黑松露拉麵同唐楊雞塊。麵我選擇左"硬",只係個人喜好!黑松露拉麵 $108一上台就有黑松露既香味,第一時間飲湯,豬骨湯底好濃郁,好鮮甜,未搞個湯都有黑松露味!重有咁大"pat"黑松露醬,真係真材實料!肉都好大塊。肥瘦均勻,入口即融,黑松露味好夠!麵條掛得住濃湯!唐揚雞塊$35外脆,肉質原來超軟滑,加埋蛋黃醬,超惹味!誠意推介喜歡辣嘅朋友,衣隻辣菜好刺激!撈麵一流!

就等我試下九州第一拉麵既味道先!
同"X蘭"比較,款式選擇算係多好多,重有好多小食!

我點左黑松露拉麵同唐楊雞塊。

麵我選擇左"硬",只係個人喜好!

黑松露拉麵 $108

肉都好大塊。肥瘦均勻,入口即融,黑松露味好夠!

麵條掛得住濃湯!
唐揚雞塊$35

外脆,肉質原來超軟滑,加埋蛋黃醬,超惹味!

誠意推介喜歡辣嘅朋友,衣隻辣菜好刺激!撈麵一流!
2017-08-02
1 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-08-04 65 瀏覽
[2017/08/03 元朗 金田家]元朗形點有多間食肆新開張,其中有金田家。金田家在香港的本店位於銅鑼灣,口碑不錯,而且由日本福岡擴張到香港,我未曾去過但愛吃拉麵,當然不容錯過,所以就決定與朋友來元朗新店一試。我們12時多去到,已有7-8人在等位,我們看看餐牌,只有拉麵,沒有沾麵。我點了「辛子黑蒜拉麵」,麵條選軟,多蔥。雖有「辛」字但湯底及材料並無辣料,只是很油很多黑蒜,但無味道,已感失望。個人喜歡軟身麵,麵條幼身,口感普普通通,但未覺有特別「軟」。叉燒薄身,無口感,普普通通。蔥不是蔥花而是像韮菜碎,而且「多蔥」是另上一碟蔥。湯底沒有令我喝下它的念頭,反而是吃完好渴,我要不停喝冰水。總結:很普通的拉麵店,個人認為價錢不值,但我不排除會去銅鑼灣本店再試一次。
[2017/08/03 元朗 金田家]

我點了「辛子黑蒜拉麵」,麵條選軟,多蔥。
叉燒薄身,無口感,普普通通。
蔥不是蔥花而是像韮菜碎,而且「多蔥」是另上一碟蔥。
湯底沒有令我喝下它的念頭,反而是吃完好渴,我要不停喝冰水。

15 分鐘 (堂食)
在香港呀,想跟朋友吃點高質的東西,總是要東西南北到處找,對於新界人來說更加要過海往市區跑。然而得銅鑼灣、尖沙咀、旺角一定是大家不二之選。吃拉麵的確就是去銅鑼灣啦~~ 什麼一風堂、一蘭等等,但至從元朗Yoho新一期開幕,一帶地區越來越多人,大小品牌進駐,今日終於有時間跟家人來逛逛。而讓我最驚喜就是,之前一試愛上的【金田家】竟在元朗開設新分店,二話不說,把全家人都拉過來!唔講唔知,在日本這拉麵可是名牌,除了2011、12年成為北九州拉麵節冠軍,都係 日本 Tabelog 現時福岡排名【第一】中午食飯時間已過,仍然大排長龍,可想然之是多麼的受歡迎~雖然店內店外滿滿的客人,店員們還是服務周到,不會怠慢客人而且態度良好!金田家雖然無日本正宗點餐機叫拉麵,但係都採用一紙一拉麵形式【每一張紙填寫一碗拉麵】是因為當中客人可以因應自己喜好,選擇【蔥的份量】還有【麵的硬度】令拉麵更加個人化😊來到冠軍餐廳🏆 當然要吃主打的豚骨拉麵,其次都有幾特別既黑松露拉麵、松茸豆乳拉麵。等15分鐘左右,黑豚拉麵終於送到啦!第一眼給人的感覺色澤鮮艷,比其他油膩膩的湯底來得清一點。薄得黎卻好大一塊既豚肉的油脂分佈均勻,層次分
然而得銅鑼灣、尖沙咀、旺角一定是大家不二之選。

溏心蛋

中午食飯時間已過,仍然大排長龍,可想然之是多麼的受歡迎~

黑豚拉麵

薄得黎卻好大一塊既豚肉的油脂分佈均勻,層次分明,十分誘人。

黑豚拉麵

俾「相機」食完之後後,首要任務就是喝一口湯底,第一口喝下去真的有驚豔到,豬骨味道好濃郁而不油膩,湯汁比較黏身,特別開胃!

這裡的拉麵特別幼細,第一次選了【正常】硬度的,後來發現拍完照之後都要變軟了,這次選了【硬身】,不出所料,質地堅韌爽口,特別出色。

黑豚拉麵

溏心蛋是當中評價最高,咬落去,濃稠的蛋液慢慢流下,蛋白位置散出甜鹹香味,半邊溏心蛋配上一口拉麵,美味非常👍👍

溏心蛋

吃到開始飽飽的感覺,喝一口玄米茶,可以騙騙自己~減輕負擔。

玄米茶

芝士年糕鬆脆可口,濃濃的芝士香味在口中打滾,外脆內軟,令人一試難忘。

芝士年糕

店內裝修簡約,細小的空間但沒有過多位置不算逼,加上落地窗戶挑高了視覺高度,陽光充足;同時也引起一大問題- 室內溫度過熱,店內冷氣不夠強,中午的確會讓人汗流浹背,挺影響分數的。

題外話/補充資料: 商場消費滿$100 可以停車1小時,最多2小時免費停車 🅿️
芝士年糕
位於元朗的金田家,是銅鑼灣正舖的新分店時日相約吃貨大佬來吃午餐,其後去尖沙咀銅鑼灣金鐘各吃三杯雪糕,然後晩飯,吃貨放假的行程可是超級忙呢。想吃很久的金田家,竟然在元朗開分店。拉麵控即刻要到來光顧一下吧柚子辛囗拉麵$98+$14來自九洲的金田家被譽為當地第一拉麵店,曾奪多個拉麵大獎,小女子實在期待不已。印著おすすめ即推介的日文,小女子忍不住點選來嚐嚐吧湯底是奪獎無數的豚骨湯,豚骨湯以15小時烹煮而成,漂亮的奶白色帶著油脂。湯底入囗清而不膩,豚骨的甘甜在囗中散發,充滿肉香,帶有麻油的味道。湯頭屬濃而不厚,微微黏稠,一般大眾勻會接受。加入柚子和辛辣味噌,甘甜中沖擊著酸味和辣勁,更為惹味。配菜有黑豚叉燒,芽菜,紅洋蔥,青蔥,+$14溏心蛋。溏心蛋做得很好,蛋黃鮮亮橙紅,極為溏心化,蛋味超濃,蛋白滑香,順囗溜溜,是必吃之選。黑豚拉麵$98黑豚拉麵也是採用豚骨湯頭,就不作多介紹了。配菜有五片黑豚叉燒,木耳,紫菜,青蔥。黑豚叉燒大片薄切,肥瘦部份適中,偏向瘦肉較多,肉質軟腍且帶有嚼勁。金田家採用白麵,麵條富有麵粉香,直幼身拉麵把微黏的豚骨湯輕易掛上,豚骨甘甜和白麵清爽極為合配。拉麵軟硬適中,帶有嚼勁
位於元朗的金田家,是銅鑼灣正舖的新分店

柚子辛囗拉麵$98+$14

印著おすすめ即推介的日文,小女子忍不住點選來嚐嚐吧

配菜有黑豚叉燒,芽菜,紅洋蔥,青蔥,+$14溏心蛋

黑豚拉麵$98

,豚骨甘甜和白麵清爽極為合配。拉麵軟硬適中,帶有嚼勁,整體來說我非常喜歡呢。
2017-08-03 45 瀏覽
去咗元朗Yoho 形點,發現已經面目全非有好多新嘅食店開張,包括韓式炸雞同日本料理等等等等。見到呢一間金田家開張,好多人排隊,當然要試一試啦!原來佢係九州第一間拉麵店進軍來香港。見到出邊擺滿左炮谷車同埋派氫氣球,我都要拎返個先。鋪面都有30幾個座位,而且都坐得好舒服,唔似一般嘅拉麵店,只有兩排座位,仲要係高櫈。見到有唔同類型嘅拉麵可以揀,有10款咁多。真係花多眼亂,我就揀左最原始既黑豚湯拉麵同比較新穎的黑松露拉麵。另外仲叫左2個小食,分別係北寄貝海鮮沙律同芝士年糕。不消10分鐘我個拉麵就到左啦,湯底都好濃郁而且有好豐富嘅豬骨湯味。唔算太油,而且有好多好多塊嘅豚肉,保證食得你飽。而我朋友嗰個黑松露嘅拉麵,黑松露嘅味非常之入味,而且佢放咗好多黑松露嘅碎喺面頭,方便食家可以攪拌來吃。但我就唔係太喜歡吃黑松露嘅,不過都偷咗我朋友幾啖黎食,幾過癮。最令我難忘嘅係嗰堆小食,北寄貝海鮮沙律好令我難忘,因為北寄貝切到一粒粒咁樣,伴住新鮮嘅生菜同埋番茄仔,仲有少許嘅沙律醬,食落去好清新而且北寄貝會保持到佢嘅彈牙口感,非常唔錯,出邊真係好少食到架。之後我要講一講呢一個芝士年糕,佢並唔係一般係韓式餐廳食到嘅

之後我要講一講呢一個芝士年糕,佢並唔係一般係韓式餐廳食到嘅芝士年糕咁簡單。而係揸咗出嚟一個細細地嘅圓轆轆波波,睇落去個樣金黃色咁,冇乜特別,但係一咬落去令人回味無窮,因為芝士做夾心好豐富,而且鹹鹹地幾好食,唔會太濃太膩,令人有反胃嘅感覺。

最後結帳每人150幾,算不錯。

2017-07-29
5 分鐘 (堂食)
最令我期待既形點新食肆眼見網上咁多食評既好評滿心期待 午市排隊試九州第一拉麵結果我失望了😭😭😭同姐姐兩個人叫了2款拉麵+2款小食豚骨Mix拉麵:豬骨味唔夠濃 配菜太少激辛拉麵:感覺得個辣油味 完全冇豬骨味 冇個種想一路飲湯一路食麵既感覺 不過d拉麵ok 都幾有彈性 所以我吃哂d麵 但湯仲有大半碗大將餃子:是不熱的 餡料味道普通 街市10蚊幾隻個d好似仲好味男爵薯餅:唯一覺得好食既 是熱的 一碟2款口味 其中一款係紫薯包栗子 好有口感👍🏻賣單二百六十幾蚊 係元朗區咁既質素好唔抵 希望只係新開張質素未穩定啦唉🤤
最令我期待既形點新食肆
眼見網上咁多食評既好評