2K
2019-12-23 94 瀏覽
❄️天氣凍凍地,最啱同屋企人圍埋一齊打邊爐🍲粥底火鍋配上生猛海鮮🦐🐙🦑🐟🦀夠曬吸引,最後食埋海鮮粥底,風味十足👻 ====—====—====—====—食火鍋之前,當然要混醬先 🍲特色鮮味海鮮粥底😋 「最後吃的」;粥底吸收了海鮮發火鍋配料精華,再加入芫茜🍃、冬菜🌿、菜甫粒💛、大頭菜🥬粒或豬油渣粒🐷,軟綿可口,啖啖滋味。 —2️⃣款特選海鮮🦀肉蟹、🐚沙白 海鮮類別都非常新鮮,肉質肥美,鮮甜多汁,還細心地砌成海鮮拼盤,很滿足! —5️⃣款自選海鮮(每天時令海鮮)🐠鮑魚、🦐蝦、🐟多寶魚、🐚油貝、🦑大尾魷 —海鮮過後就是打邊爐,8款配料按人數分配食物,絕對夠飽。8️⃣款自選火鍋配料(超過40款選擇)🐄美國肥牛、🐥農場雞件、🎋竹笙、🌸花膠仔、🔥黃金墨魚燒、🥟魚皮餃、🐙爽滑墨魚丸、🐟炸魚皮 —打邊爐至尾聲時可先放3款海鮮粥蔬菜煮粥3️⃣款海鮮粥準備蔬菜🎃南瓜粒、🍠芋頭粒、🌽粟米件 —🔸成人$198/位🔸小童$168/位—另外再額外點了一份蔬菜和飲品皇帝菜 $32 酸梅湯 $28/勻 最後仲有生果—西瓜送😍 ====—====—====—====—
====—====—====—====—

火鍋之前,當然要混醬先

🍲特色鮮味海鮮粥底😋

2️⃣款特選海鮮

🦀肉蟹、🐚沙白

5️⃣款自選海鮮(每天時令海鮮)

🐠鮑魚、🦐蝦、🐟多寶魚、🐚油貝、🦑大尾魷

海鮮過後就是打邊爐,8款配料按人數分配食物,絕對夠飽。

8️⃣款自選火鍋配料(超過40款選擇)

打邊爐至尾聲時可先放3款海鮮粥蔬菜煮粥

3️⃣款海鮮粥準備蔬菜

🎃南瓜粒、🍠芋頭粒、🌽粟米件

🔸成人$198/位

最後仲有生果—西瓜送😍
====—====—====—====—
2019-11-25
2019-12-22 17 瀏覽
天氣轉涼去打邊爐❤︎食辣蟹粥底火鍋!海鮮料超級新鮮,$198一位抵食到爆鮑魚彈牙爽口、鮮蝦、油貝、花甲、大尾魷魚,少不了主角肉蟹! 肉質鮮嫩、店員仲預先幫手壓開啲殼,食得好方便<3蟹殼勁靚色!食完海鮮之後,就可以叫店員上頭先自選的8款配料❤︎ 幾乎全部都揀咗素菜豬紅、蕃茄、貢丸、午餐肉、冬菇、蘿蔔,仲有肥牛唔記得影!食到最後終於可以食粥可能我地邊食邊傾,滾得太耐,成個湯滾到勁清,做粥底一流❤︎ 配少少菜脯粒豬油渣,成件事好perfect ~

蟹殼勁靚色!

豬紅、蕃茄、貢丸、午餐肉、冬菇、蘿蔔,仲有肥牛唔記得影!

食到最後終於可以食粥
2019-12-22 12 瀏覽
天寒地凍, 無野係好過去打邊爈保暖,所以今晚又去打邊爐啦今次揀左係近排好出名既達順, 佢既邊爐個個都話又平又好味位於駱克道, 係港島區返工一定覺得好方便!叫左手198/位既海鮮邊爐套餐, 有張紙教埋你要淥幾耐, 方便多款醬任我地混! 自己口味自己調!個粥水湯底, 係比你淥晒野之後, 個粥水湯底吸晒各樣精華, 再加入粥, 諗起都覺得正首先加入粟米, 南瓜等等, 先增加粥水湯底甜味有好多海鮮, 有蟹, 鮑魚, 蜆, 蝦, 多寶魚, 睇見都流口水蟹已經整碎晒, 食得好方便, 蟹肉鮮甜無比, 都幾札實, 好正鮑魚大大隻, 好易咬, 好好味, 多寶魚魚味好重, 而且多骨膠原, 食完對皮膚實好好魚皮好香脆, 浸落湯底一秒, 少少淋, 多多脆既感覺真係令人欲罷不能鮮雞肉幾嫩滑, 雞味濃, 花枝丸幾有口感, 似台灣食果D, 同食開既丸有分別魚皮頭幾爽口, 蘿蔔吸晒d湯, 超好味打邊爐邊可以少得肥牛呀? 幾滑又牛, 好味!竹苼+花膠仔, 兩大健康食材, 食完都覺自己健康左, 當然都好好味啦食到尾段, 就比粥我地啦, 咁樣其實幾貼心, 令D粥唔洗煲到爛晒有專人幫我地煮埋粥個粥吸收晒全部食物既精華, 當中蟹
天寒地凍, 無野係好過去打邊爈保暖,
所以今晚又去打邊爐啦
今次揀左係近排好出名既達順,
佢既邊爐個個都話又平又好味
位於駱克道, 係港島區返工一定覺得好方便!
多款醬任我地混! 自己口味自己調!
首先加入粟米, 南瓜等等, 先增加粥水湯底甜味

魚皮頭幾爽口, 蘿蔔吸晒d湯, 超好味
打邊爐邊可以少得肥牛呀? 幾滑又牛, 好味!

有專人幫我地煮埋粥
個粥吸收晒全部食物既精華, 當中蟹味仲係好突出, 我食左三碗, 實在太好味了

總結達順真係又平又好味, 一定會再黎食過!
2019-12-21 29 瀏覽
舊同學回港過聖誕,她想吃火鍋,那便一定要找個好地方吃晚飯,兼適合詳談詳談啦⋯⋯上網找到達順辣蟹火鍋,晚市有$198 火鍋套餐,而且又不用加一,那便立刻訂位了。我們準時六點到來,還選了坐卡位,地方非常寬闊,接著便點了每位$198 的火鍋套餐。調味盆有多款調味料可供選擇粥水做火鍋湯底清清地套餐包的海鮮,種類有五款,非常新鮮矜貴,有我喜歡的鮑魚及蟹,鮮味十足粥料亦豐富火鍋配料亦有驚喜,竟然有花膠仔,夠曬滋補養顏,正什菌亦多款式朋友喜歡吃枝竹,所以額外加了一碟套餐不包蔬菜,我們另外叫了蛙蛙菜吃完火鍋,侍應便送上粥飯及配料,放入鍋內呢個精華靚粥,鮮味爆棚,集所有美食的精粹,雖然好飽,我們亦要堅持吃到底,食到舔舔脷啊最後送上生果盆,西瓜汁多清甜,確是很適合火鍋後食用
調味盆有多款調味料可供選擇
粥水做火鍋湯底清清地
粥料亦豐富
火鍋配料亦有驚喜,竟然有花膠仔,夠曬滋補養顏,正
什菌亦多款式
朋友喜歡吃枝竹,所以額外加了一碟
套餐不包蔬菜,我們另外叫了蛙蛙菜
吃完火鍋侍應便送上粥飯及配料,放入鍋內
最後送上生果盆,西瓜汁多清甜,確是很適合火鍋後食用
2019-12-17
2019-12-21 133 瀏覽
最近天氣變冷,想吃熱騰騰的火鍋,於是同事介紹我吃這家的粥底火鍋,說不會上火。🎈室內環境有獨立的出入口,裝修冠冕堂皇,進去後沿著樓梯上一樓。我們被安排坐卡位,二人世界般的,方便傾談呢。餐廳也有不少包廂,不少公司/朋友來聚餐。🎈Menu我們衝著粥底火鍋而來的,一個價錢已經包括了多款海鮮跟火鍋配料,最後還有集滿海鮮精華的粥,餐牌也有介紹各種海鮮所需的烹調時間,不用怕不熟或過熟。🍴🍴🍴🍴✨精選海鮮(肉蟹、沙白) 自選海鮮(鮑魚、油貝、花甲、多寶魚、大尾魷)✨肉蟹蟹膏很多,很肥美,店員已經把蟹清洗乾淨,直接放進鍋煮10-13分鐘就可以。蟹膏入口甘香,蟹肉結實新鮮,我個2個人吃一隻蟹剛好。✨鮑魚連殼上的鮑魚,也是已經清理乾淨,不怕吃的時候會狼狽不堪。鮑魚煮5-6分鐘就可以,鮑魚的size雖然不會很大,但肉很厚,有嚼勁又爽口,鮮味十足。✨花甲、沙白、油貝這一類只需要煮2分半鐘,我們一把將所有蜆類放進鍋裏,這樣才夠爽快,看上去的外型差不多,但其實是有分別的,吃的時候會發現口味濃有濃有淡。✨多寶魚總共有4件,魚肉煮熟後,仍然結實不會散開,也只需煮2分半鐘,入口實在。✨大尾魷朋友很喜歡這一道大尾魷,說咬下

🎈室內環境

沙白
花甲

✨多寶魚

✨大尾魷
朋友很喜歡這一道大尾魷,說咬下去很爽,醮點豉油更鮮味。
大尾魷

✨ 吃完海鮮,是時候把南瓜粒、芋頭粒及粟米放進鍋裏,慢慢熔化
南瓜粒、芋頭粒、粟米

自選火鍋配料方面
✨炸魚皮
平時我就能吃2包當零食,炸魚皮當然是不能放過的,煮一秒就吃掉。
炸魚皮

✨豬頸肉、豬皮
用豬頸肉當火鍋配料比較少見,沒想到這樣煮也很好吃,豬頸肉的脂肪令牠的肉質較滑嫩。我們喜歡把豬皮煮久一點,喜歡吃軟軟的,又吸滿湯汁。
豬頸肉、豬皮

✨芝士腸、墨魚丸
墨魚丸彈牙,有墨魚味。芝士腸是朋友的最愛,一咬,裡面的芝士就噴發。
芝士腸、墨魚丸

✨竹笙
吸滿湯汁之選的竹笙,平時在其他店點竹笙,價值都會偏貴而且份量很少,意想不到的是這家的份量也不少呢。
竹笙

✨鮮淮山、萵荀
這2種也是比較健康的配料,只要多點蔬菜,就不會弄到整鍋都是油,最後的粥也不會油膩,可以安心吃。
鮮淮山、萵荀
粥的配料
海鮮粥

✨水果
最後還有水果作結,可以下一下火。
水果

🎈總結
這一次用餐,覺得這裡環境確實不錯,座位地板乾淨,食材都很新鮮,且有清洗乾淨,而且座位之間都有足夠空間,不會容易被撞到。下次還會再來!
海鮮
粥的配料
海鮮粥
水果
2019-12-20 23 瀏覽
達順辣蟹火鍋銅鑼灣駱克道391號金禧大廈地下及一樓適合冬天的粥底火鍋🍲近排香港天氣變冷 決定同屋企人一齊去試試粥底火鍋 暖一暖個身6:30到餐廳 已經人山人海 想食既記住要book枱😉成人一位$198 小童一位$168粥底包肉蟹🦀同沙白 另可選五款海鮮同八款配料 送南瓜粒 芋頭粒同粟米🌽增加粥底甜味 我地揀左蝦 鮑魚 花甲 多寶魚 油貝花甲同油貝一d沙都無 全部都好鮮甜 令粥底味道越來越濃郁 好食到停唔到口 得一個字形容:鮮!😋 跟埋佢教既最佳食用方法 真係不得了👍🏻唔食粥底都可以揀打邊爐形式 下次會試下大滿足啊 食完暖笠笠 下次會再黎食 推薦推薦
達順辣蟹火鍋

好食到停唔到口 得一個字形容:鮮!😋

大滿足啊 食完暖笠笠 下次會再黎食 推薦推薦
2019-12-10
2019-12-17 26 瀏覽
放工一班同事食飯,突然間好想食蟹喎,就搵左呢間食辣蟹火鍋。🥰因為當當中有人唔食得辣,所以我哋叫咗唔辣嘅湯底。本身以為冇辣會唔夠惹味,但原來湯底都幾足料。叫咗魚皮,淥過嘅魚皮索埋湯,都好正。🍲 一開始就打邊爐,餸同海鮮都尚算新鮮。帶子夠新鮮,食落又滑又嫩。 另外嚟得食蟹,冇理由唔食避風塘炒蟹。🦀店員好細心,建議我哋可以一般辣一般唔辣。咁想食辣嘅人就可以試吓辣嘅蟹。 炸蒜炒得好香,分量仲要多到,差啲睇唔到隻蟹。每隻蟹都好大隻夠肉地,剝咗學之後係啖啖肉😋。 最後邊爐食晒之後,仲加咗粥底落去,食返碗粥解番之前嘅膩。 下次去可以再試食辣啲,但今次BB辣都唔錯

最後邊爐食晒之後,仲加咗粥底落去,食返碗粥解番之前嘅膩。

下次去可以再試食辣啲,但今次BB辣都唔錯
2019-12-16 11 瀏覽
自從在youtube沈迷上趕海的視頻,見到地漁夫整日抓大肉蟹就好想吃。所以今日就同朋友一起去找蟹吃。吃蟹一定要去左敦找,那裡整條街都是吃蟹。我們選左這間吃蟹粥,因為地價錢相對合算地。我們是叫粥底火鍋套餐,一人是198加上服務費同醬料錢。一開始會給你6種海鮮,你可以選5種。多寶魚同蟹非常推薦,其他可以看個人喜好。油甲鮮甜,不會有沙,份量又多,我都好推點油甲。之後會給你粥底,南瓜同芋頭粒。少少tips,我個人推薦可以一開始就先放這三樣從頭煮到未,因為這樣個粥最後會非常甜。除左海鮮同蔬菜,你還可以選另外八種食材。強推炸魚皮,脆卜卜的魚皮同甜粥,真是絕配。如果想在最後吃甜粥,可以點地菇增加鮮味。魚蛋方面可以選黃金墨魚燒,甜又彈牙。個人覺得這家給你份量好多,最後飽到吃不完粥,超浪費。

個人覺得這家給你份量好多,最後飽到吃不完粥,超浪費。
2019-12-16 22 瀏覽
咁凍天時打邊爐一流!今晚我同一班朋友來光顧這間位於銅鑼灣既「達順辣蟹火鍋」!由於有一些朋友唔食辣,所以我們點了鴛鴦鍋,可以滿足辣及不辣的朋友!四寶丸: $78/碟:四款丸囗味不同,但都非常彈牙!我特別喜歡鯪魚丸,不但入口有微彈,還能嚐到鯪魚香味,很驚喜!美國肥牛: $78/碟:肥牛切得薄薄的,淥一淥就食得,很易熟。而且肥牛好有質素,油脂適量,肉味又很濃郁。美國桶蠔: $158/碟:蠔比較肥美,而且一碟都有好多隻,蠔滾完後依然食到好鮮甜,好滑,簡直是大滿足!
2019-12-03
2019-12-15 14 瀏覽
呢排天氣咁凍當然就想食火鍋啦又唔想食咁多肉所以我哋就搵海鮮粥底火鍋 上網搵到呢間餐廳都幾多好評而且價錢實惠呢個套餐$198 有一個粥底之後就可以揀五款海鮮同埋八種食物 首先梗係食海鮮先啦 揀咗水魷海蝦花甲鮑魚同蟹 佢呢度有好親切嘅海鮮時間提示煮幾耐時間 煮完之後根本唔需要任何調味已經好有鮮甜味 正 我地再單點要多碟貴妃蚌$98一碟分量好多 簡單淥幾十秒就可以食得 非常之嫩同埋彈牙轉頭其他食物就送嚟啦 要咗肥牛豬頸肉雞件竹笙等等 其實食到呢度都已經飽飽哋但係食得粥底火鍋就梗係要食埋個粥吸曬所有湯底精華先至滿足㗎啦佢雖然話係兩人份量但係每個人食三碗都有突呢間餐廳真係性價比超高食物質素好而且價錢實為 佢其實食嗰個套餐係唔需要收加一又無醬油收費 讚讚讚 佢仲要有房仔 下次人多慶聖誕可以再黎試

我地再單點要多碟貴妃蚌$98
一碟分量好多 簡單淥幾十秒就可以食得 非常之嫩同埋彈牙

佢雖然話係兩人份量但係每個人食三碗都有突

2019-12-15 16 瀏覽
在今時今日的香港能夠以198元吃到特色粥底火鍋,用超值價錢吃到兩款精選海鮮,五款時令海鮮,八款自選配料,貨真價實,吃得飽足,我和朋友都說達順辣蟹火鍋回頭率達百份之一百。我們選好所吃的,開始自行調製火鍋醬料,店員亦陸續將火鍋粥水,海鮮,精選蔬菜送到我們桌前。海鮮拼盤相當澎湃,鮑魚,蝦,油甲,花甲,多寶魚,沙白及肉蟹鋪滿大碟,光吃這一碟已值得。火鍋湯底是無油無鹽的粥水,比起平日所吃的火鍋健康多了,美味無負擔。待會涮煮海鮮,其精華融入湯裡,最後利用精髓煮成粥,來一碗海鮮粥身心變得療癒。店員說先把粟米滾煮,至於南瓜粒,芋頭粒則在煮粥時倒入粥中。多寶魚肉質細緻滑溜,魚肉純粹以粥水涮鍋,嚐出它原始的鮮甜,當然亦要多寶魚本身新鮮。六分鐘煮鮑魚剛剛好,鮑魚飽滿圓潤,口感彈牙鮮美,不過個人比較喜歡沾醬吃,夠爽辣。肉蟹被我們丟進湯鍋裡好好洗禮,由於蟹肉需時煮熟,又不想餓肚子的話,可邊吃快熟的貝類邊等肉蟹熟透,沙白,花甲與油貝飽含海味,我們一口接一口吃過不停。剝開肉蟹蟹鉗,滿是鮮嫩的蟹肉,瞬間吸引大家的目光,大口咬下蟹鉗確實大滿足,就連蟹腳內的蟹肉同樣肥美細嫩,原愧是肉蟹。蝦隻變成紅通通的,可以正式剝開品味

剝開肉蟹蟹鉗,滿是鮮嫩的蟹肉,瞬間吸引大家的目光,大口咬下蟹鉗確實大滿足,就連蟹腳內的蟹肉同樣肥美細嫩,原愧是肉蟹。蝦隻變成紅通通的,可以正式剝開品味,蝦肉頗有彈勁,蘊藏豐腴的蝦膏,朋友吃到合不攏嘴。

吃完海滋味,我們馬上展開探索陸滋味。自選配料我們分別挑了美國肥牛,鮮蕃茄,黃金墨魚燒,豬頸肉,花膠仔,津白,農場雞件及海鮮菇,我們將蔬菜倒入湯中烹煮,提升它的鮮甜度,用新鮮食材煮的湯吃了不會口乾舌燥。

接下來換超邪惡的鮮紅肥牛,肥牛油花細緻有厚度,太銷魂了。肥牛輕涮數秒即可享用,粉嫩的熟度,嫩中帶點咬勁,油脂地方增添豐腴感,不需多沾醬直接吃已很讚。

若不是親口嘴嚼這農場雞件,都不知雞件的魔力,雞肉不但滑彈,且雞汁滿瀉,口齒留香。大家吃豬頸肉吃得欲罷不能,豬頸肉肥瘦混合具彈勁,豬味濃重,多美好的味道咬感。

我們整力推薦黃金墨魚燒,蠻有驚喜的,朋友常誤說黃金墨魚燒是炸魚蛋,墨魚燒外層被炸過,外型確實像炸魚蛋,吃時亦有炸魚蛋的風味,不過黃金墨魚燒有所不同的是多了墨魚粒的咬口,討喜萬分。花膠仔給得大方,膠質豐沛,用來滋補最適合不過。

在煮海鮮粥之前,朋友將湯鍋的雜質過濾,之後開始煮粥。這粥濃縮山珍海味的精華,不只有海鮮的鮮,亦有蔬菜的清甜,再均勻拌入豬油渣粒,大頭菜粒,菜脯粒,冬菜及芫茜,搖身一變熱呼呼的美味粥品,我們細細嘴饞,揚起心滿意足的微笑。
冬天真係會令人好想打邊爐,咁凍最好就有埋粥食。朋友搵左呢一間就一次滿足曬我既願望☺️佢好叻搵到呢間好抵食$198仲要唔洗加一,有蟹食仲要有5種海鮮同8款配料任簡。一開始佢攞定曬火鍋要用既醬料比自已調味,仲好窩心講解牆上有海鮮既最佳食用時間。落完單海鮮都好快送上,D海鮮都擺得好靚一大盤有曬我想食既野,好吸晴😍全部海鮮都好新鮮❤️然後食完海鮮佢先會再上個8款配料,份量其實真係岩岩好。最後職員就攞埋粥水幫我整粥底,可以將最精華浸完海鮮好鮮既粥水變成粥,果然不令我失望,非常好味👍🏻趁住天氣仲咁凍,心動不如馬上行動去食,絕對抵食👍🏻

然後食完海鮮佢先會再上個8款配料,份量其實真係岩岩好。

趁住天氣仲咁凍,心動不如馬上行動去食,
絕對抵食👍🏻

2019-12-14 10 瀏覽
朋友話帶我食粥底海鮮鍋佢上次同同事來食過話呢間唔錯來到環境幾闊落下火鍋湯底我哋揀咗海鮮做粥底火鍋材料有鮑魚、大蝦、大尾魷、花甲、油貝同多寶魚wa好豐富啊自選配料可以揀八款😍我地叫左黃金墨魚燒、農場雞件、花膠仔、美國肥牛、墨魚丸同魚皮整體d食物都唔錯個人推介雞件同肥牛雞件好嫩滑肥牛脂肪平均分布食落牛味濃同好juicy唔會「鞋」美國桶蠔爽口同鮮味澳洲帶子新鮮好味墨魚滑好彈牙鯇魚片魚味鮮同埋爽口呢碗粥真係超正又香又鮮甜呢度服務唔錯

朋友話帶我食粥底海鮮鍋

佢上次同同事來食過

話呢間唔錯

來到

環境幾闊落下

火鍋湯底我哋揀咗海鮮做粥底火鍋

材料有鮑魚、大蝦、大尾魷、花甲、

油貝同多寶魚

呢碗粥真係超正

又香又鮮甜

呢度服務唔錯

2019-12-12 226 瀏覽
就趁搬離港島區嘅前一個星期,#小秘書 嘅 #飯局 都安排得密密麻麻,偶有湊巧😅個個都話要去 #烚吓烚吓🥢 可能大家諗住就我掛🤣 朋友話早排試過 #銅鑼灣 一間 #火煱店 #達順辣蟹火鍋 好抵食,既然唔使我諗,當然樂意去試吓新嘢啦☺️#小秘書 見呢排有兩聲咳,決定呢次先試吓佢哋嘅粥底火鍋... 希望冇咁熱氣呀嘛😝 除咗order紙上面嘅食物,原來套餐仲包左兩隻 #大肉蟹、仲有幾款 #海鮮,睇到都口水流🤤 服務員提議我哋可以先放蟹落粥底,等水滾再放其他 #海鮮,我哋四個人分份量剛剛好。#肉蟹 固然之鮮味,其他嘅 #鮑魚、#大蜆、#鮮蝦、#多寶魚 都好新鮮🥳 不過我哋仲未夠喉,加錢要多份 #桶蠔 嚟滿足下呢班為食鬼🤤 #套餐 裏面仲可以揀多八款 #火鍋料,#雞件、#魚皮餃、#墨魚丸、#魚片頭... 全部食材都係我嘅至愛🤩 其貌不揚嘅 #墨魚丸 好彈牙、#魚皮餃 都唔錯呀!試想想擺咗咁多新鮮食材喺個粥水裡面一齊煮咁耐,啖粥水又點會唔鮮味?#服務員 最後仲幫我地加咗啲 #爛飯 落煲粥水裡面一齊煮... 鮮到吖😋 再者$198(未計另加嘅食物)就食到呢個套餐... 咩世界呀?#達順辣蟹火鍋 裡裡內

#達順辣蟹火鍋 裡裡內內都以中式設計,#大紅花燈 掛喺 #卡位 旁邊都幾別緻,#整體服務 同 #食物質素 我都滿意呀🤩
2019-12-11
$249.25 (晚餐)
  • 肉蟹
  • 粥底火鍋
2019-12-12 12 瀏覽
繼琴日個豬骨鍋,呢餐已經係呢個星期第三次打邊爐😅 原來同一類人,真係會識返同一類朋友🤪每次約食飯,不論係30度定12度,我班飯腳都會話想打邊爐🥢 不過今次就特別啲,我哋喺銅鑼灣搵到間出名平靚正嘅粥底火煱「達順辣蟹火鍋」。我哋約咗喺銅鑼灣廣場集合,沿住鵝頸橋行過灣仔方向,5分鐘就到。餐廳以中式枱調,卡位裝修到獨立庭院咁,環境都幾舒服。我哋今次特登黎就係試吓佢嘅粥底火鍋套餐,餐廳用粥水代替濃湯底,味覺比較清新,我哋叫個4個套餐,包括有2隻肉蟹、5款海鮮、8款火煱配料,當然唔少得粥底+落粥嘅配菜啦!我哋先將肉蟹放入粥水裡面煮,12分鐘左右剛剛熟,肉質鮮甜不在話下,仲啖啖肉... 唔錯唔錯。海鮮方便我哋揀咗蝦、鮑魚、多寶魚、花甲,樣樣都好新鮮🤩 而其他火鍋配料都唔差呀,魚片頭更係爽口彈牙,一定要試!原來食完晒所有配料之後,服務員仲會幫我地加一啲米飯入煱裡面,同頭先一鍋海鮮粥水合併,真係正到脾啊呀👍🏻 而且價錢仲要係198一位冇加一,如果唔係我哋為食加咗份桶蠔同酸梅湯,真係$200都有得找... 抵到呢!

2019-12-11
5 分鐘 (堂食)
  • 花甲
  • 鮑魚