2009-01-11 61 瀏覽
星期六晚, 與友人去試下呢間新開嘅店子舒服又係新店, 所以環境幾好 ! 食左"黑豚豬"定食, 友人 order 左"芝士千層豬"定食 ~ waiter/waitress 好有禮貌 and 耐心咁同你解釋點用d醬豬仔定食嚟到, d皮脆又唔厚, 同埋我鍾意d豬有好dd咁多多肥, 香口 ! 好 ~ 2種醬 for 椰菜絲好味, 酸酸甜甜 ~ 佢地埋單時會問你d意見, 有咩地方可以 improve ~ 幾有 heart ! 會再去 ~
星期六晚, 與友人去試下呢間新開嘅店子

舒服又係新店, 所以環境幾好 !
2種醬 for 椰菜絲好味, 酸酸甜甜 ~

會再去 ~

2009-01-10 18 瀏覽
平日吃晚飯,不是銅鑼灣,就是太古城。今天,與老朋友於LangHam Plaza 的 Starbuck 聚舊,閒談約個半小時開始感肚餓,因為老朋友是住太子的,又不希望刻意出港島,決定留於朗豪坊晚餐,不本打算去 Monster Susi,但朋友提議去吃吉列,於是我們到了「近又」。老實說,要吃正宗吉列,莫過於銅鑼灣的老字號,但見老朋友興致勃勃,心裡打消了這個念頭。乾脆在這裡解決吧!當我們到達門口時,Reception 的小姐向我們介紹餐牌上的內容,老朋友說先給位子再慢慢選,小姐安排了一張很寧靜舒適的卡位給我們,(但後來餐廳越來越多人,很吵)我們精挑細選之下點了:千層芝士黑豚餐、香蔥黑豚餐落單的男經理細心介紹醬汁及食法,可能新店開張的關係,除了兩個男女經理外,其他的侍應好像不太熟手,而且有幾個仍然是培訓中(他們心口掛著「培訓中」的牌),但值得鼓掌的是他們很熱心很殷勤的招待客人,相比起某港島名店更出色,落單後我問其中一名男侍應,為什麼我們沒有磨芝麻的工具,那侍應找來又是那個男經理解釋道:現今於日本的吉列店已經不再需要客人磨芝麻,只有一些比較古舊或傳統的吉列店才需要客人磨芝麻,他說得頭頭是道,令我
平日吃晚飯,不是銅鑼灣,就是太古城。
閒談約個半小時開始感肚餓,因為老朋友是住太子的,
又不希望刻意出港島,決定留於朗豪坊晚餐,
不本打算去 Monster Susi,但朋友提議去吃吉列,
於是我們到了「近又」。

老實說,要吃正宗吉列,莫過於銅鑼灣的老字號,
但見老朋友興致勃勃,心裡打消了這個念頭。
乾脆在這裡解決吧!

當我們到達門口時,
Reception 的小姐向我們介紹餐牌上的內容,
老朋友說先給位子再慢慢選,
小姐安排了一張很寧靜舒適的卡位給我們,
(但後來餐廳越來越多人,很吵)
我們精挑細選之下點了:
千層芝士黑豚餐、香蔥黑豚餐
落單的男經理細心介紹醬汁及食法,
可能新店開張的關係,除了兩個男女經理外,
其他的侍應好像不太熟手,
而且有幾個仍然是培訓中(他們心口掛著「培訓中」的牌),
但值得鼓掌的是他們很熱心很殷勤的招待客人,
相比起某港島名店更出色,
落單後我問其中一名男侍應,為什麼我們沒有磨芝麻的工具,
侍應找來又是那個男經理解釋道:
現今於日本的吉列店已經不再需要客人磨芝麻,
只有一些比較古舊或傳統的吉列店才需要客人磨芝麻,
他說得頭頭是道,令我與老朋友都點頭認同,
不久,Order 到了
先說我的千層芝士黑豚餐:
原來是將黑豚切成一片片再將芝士夾於中間再炸,
咬落很有層次感,鬆化彈牙,
可能先吃了點椰菜沙律的關係,
沒有太油的感覺,而且還有陣陣芝士香氣。
接著是我朋友的香蔥黑豚:
由於我討厭蔥的關係,
我先試了一件,要撥開所有蔥,
變成普通的吉列黑豚肉,
點了些豬扒汁加芝麻,
口感不錯,很 juicy,亦沒有太粉及太漿的感覺,
及後朋友極力推薦後,
再試一件有少訐蔥的 (我真的很討厭蔥)
原來,黑豚肉加上蔥及那個汁味道,
並非我想像中攻鼻、難吃,
口感很香,那些蔥汁剛剛好帶出肉味的精華,
再重點說明一次我絕對抗拒「蔥」這東西!
經此一役我對蔥改觀了少訐,
也訐真的要我吃蔥的話我會吃這間的香蔥黑豚,
哈哈!

不得不提這裡的服務,雖然他們很多培訓中,
但見其他沒有培訓中的侍應有求必應,有問必答,
畢竟我對食物及服務也各有要求,
值得一讚是男女經理都很專業,對食物及汁醬很有學問。
完全感受到那份誠意、用心。
相比起某名店更出色。
聽聞只開了十多天,
老實說,新開的店或新出的食物可能很多人都不太接受,
但我卻認為不錯,
眼見此店的食評惡劣,
與我今天所感受到的完全是兩回事,
非打個好評不可,
老實說,九龍區的餐廳不論食品與服務我亦不看好,
(除了又一城)
此店確實是云云之中的奇蹟。
我建議去開世貿的朋友到此店試試,
相信不久日子裡我會再來試男經理介紹的漢堡餐。
提提大家這裡要每人Order一個餐,
另外椰菜和白飯都是任添的,
還有個很特別的自選餐可以挑選自己喜歡的食物配搭。

此行收獲豐富,
不但可與老朋友聚舊,更証實了九龍是有好吃的。
  • 吉列千層芝士黑豚
2009-01-09 7 瀏覽
見雜誌介紹得甘好,, 未try下羅真系幾期待去架服務態度好好牙~~~~d食物來我個fd吾小心跌左茄子落地,, 佢地竟然炸反件比, good*旦系食物真系普通啦....我覺得個滑蛋豬真系吾好食羅,, 太多汁啦如果甘既質素要甘既價錢我諗下次吾會去羅如果要比世貿好似好食d波....下次會去試下黃金果間
見雜誌介紹得甘好,, 未try下羅
真系幾期待去架
服務態度好好牙~~~~
旦系食物真系普通啦....
我覺得個滑蛋豬真系吾好食羅,, 太多汁啦
如果甘既質素要甘既價錢
我諗下次吾會去羅

如果要比世貿好似好食d波....
下次會去試下黃金果間
多汁吾好食
2009-01-09 8 瀏覽
來近又食飯,你一定要有無比的耐性。在門口等了五分鐘,我後面排了十幾人,仍然冇人出來帶位。好啦,終於坐低啦。我非常口乾所以問侍應想要杯茶.......又等了五分鐘每人最少要叫一份定食,想兩個人share再加小食都唔得.....十分掠水講下食物先....1)蒜味千層黑豚($148):麻麻地。上檯時微暖,不像即炸的豬扒。唔熱的豚肉食落成口油...唔掂!2)香吉列黑豚($138):非常差。塊豬扒唔熱都算,咬落去好似食緊肥豬肉咁。十分懷疑自己食緊五花腩,唔係豬扒。3)吉列和牛漢堡($35):原本以係mini-burger,上到檯先發現係兩小塊乾爭爭的炸牛肉餅。食唔出和牛的肉味和油香,d味道反而似美國牛肉。完全不合格!到埋單的時候,我想將食唔晒的千層黑豚打包,點知叫了四次(不同的侍應)都冇人拎個外賣盒比我。最後有個應該係經理的女仔同我講佢地冇晒外賣盒....冇都應該早d講聲,d 侍應答完你就算,一d跟進都冇。到埋單啦....又等了十五分鐘先搞掂,勁無奈!總的來說,以近似的價錢來講,銅鑼灣的Tonkinchi 和「豚組」的食物和服務好好多。
來近又食飯,你一定要有無比的耐性。

在門口等了五分鐘,我後面排了十幾人,仍然冇人出來帶位。

講下食物先....

冇都應該早d講聲,d 侍應答完你就算,一d跟進都冇。

到埋單啦....又等了十五分鐘先搞掂,勁無奈!

2009-01-05 10 瀏覽
周日晚上七時許在此晚餐.座位只六成滿, 不用等位即能入座要了吉烈豚肉拼蠔及香葱吉列黑豚上枱時已覺上粉上得唔靚, 粉太厚, 而且亦油了一點咬入口, 跟坊間其他專門店立見高下.說是黑豚肉, 但吃不出豬肉香味 而且亦太肥. 似五花腩多過豬扒 最敗筆的是竟然有筋未有油益味, 但充滿了油炸的味道. 令人有肥膩的感覺吉列蠔則普普通通香葱吉列黑豚更差如同在吃加了吃白切雞的葱油在炸五花腩上油上加油椰菜要了幼切. 看得出切功馬虎, 亦不夠新鮮配椰菜的 青瓜醬汁跟 另一醬汁味道尚可. 但還是另一品牌店的紫菜/柚子汁來得好一些店員服務水準以下.沒有介紹醬汁, 添飯/椰菜 亦不夠醒目.雖然店內客人不多. 但埋單亦要叫了兩次才來.食物雖不算難食, 但以此價格, 實在物非所值整體食物及服務在水準以下, 令人失望 沒有再來的道理 所以要比喊口
周日晚上七時許在此晚餐.
座位只六成滿, 不用等位即能入座
要了吉烈豚肉拼蠔及香葱吉列黑豚
上枱時已覺上粉上得唔靚, 粉太厚, 而且亦油了一點
咬入口, 跟坊間其他專門店立見高下.
未有油益味, 但充滿了油炸的味道. 令人有肥膩的感覺
吉列蠔則普普通通
香葱吉列黑豚更差
如同在吃加了吃白切雞的葱油在炸五花腩上
油上加油

椰菜要了幼切. 看得出切功馬虎, 亦不夠新鮮
店員服務水準以下.
沒有介紹醬汁, 添飯/椰菜 亦不夠醒目.
雖然店內客人不多. 但埋單亦要叫了兩次才來.
食物雖不算難食, 但以此價格, 實在物非所值
2009-01-04 4 瀏覽
睇完戲見到呢間好似係新開就走嚟試吓.吉烈豚肉拼蠔----件豚肉好明顯上粉上得唔靚,一夾起已開始甩皮!肉質一般咬落有少少筋,算可以接受.蠔就真係麻麻喇!細隻同好啖口同井吉無得比!吉烈千層豚肉黑椒味----有淡淡黑椒味感覺無咁單調.胡麻野菌荳腐沙律----炸過嘅荳腐粒粒同野菌估唔到又幾好味喎!吉烈和牛漢堡扒----最好食呢個!牛肉打得好淋同咬落感覺唔太油.白飯,椰菜任加,切絲或切角,有兩款汁一個係靑瓜一個係蘋果,蘋果好味D!跟餐個野菜豬肉湯都ok.待應細心有禮貌!慢慢講解各樣款式分別,抵讚!
睇完戲見到呢間好似係新開就走嚟試吓.
吉烈千層豚肉黑椒味----有淡淡黑椒味感覺無咁單調.
跟餐個野菜豬肉湯都ok.
待應細心有禮貌!慢慢講解各樣款式分別,抵讚!
2009-01-03 15 瀏覽
除夕夜在旺角朗豪坊睇戲,原本去11樓紅X頭醫肚,去到不少人等位,又唔想去扒x.唯有去試新野‧聽友人講港島區有一間吉列豚肉店好正,一直想試.今日就試下這間新開的近又黑豚專門店.吉列千層芝士黑豚肉定食:係唔係黑豚肉佢先知,肉最多三四層薄片,卷着芝士,何謂千層不得而知,大細完全跟相片不同,只有四小舊薄薄的炸物,吃不到豚肉味,只有吉列脆皮及芝士味.非常失望,有被騙感覺,還賣$148.吉列蝦及吉列蠔定食:蝦不及三河x的鮮甜,蠔也很細,一般貨色,又係$148.總括而言,不值一試!

總括而言,不值一試!
2009-01-01 25 瀏覽
08年的除夕,晚上九時多,兩人跑到朗豪坊搵食。Menu簡潔,看了一轉都算吸引,決定入坐。因為已經好肚餓,又唔使等位。全店均是吉列定食,平均一份定食約HK$140,有白飯(可添加)、椰菜(可添加,分千切和角切兩種)、面豉湯(味道偏淡)、漬物、主菜。除外,也有追加(散叫)、沙律、甜品、前菜、乳酸飲品。Order了:- 招牌千層吉列黑豚芝士外層炸得金黃,可惜味道一般,沒有芝士味。份量偏少,SIZE約有1.5塊漢堡扒。- 香葱吉列黑豚豚肉偏鞋,肥豬肉多了少少,味道不太咸。份量比千層吉列為多。- 近又沙律值得推介!面包粒香脆,溫泉蛋好滑,沙律汁酸酸的,很開胃。- 日本啤酒一杯埋單HK$388芝麻吉列汁一般,不及日本吉列專門店的即磨即吃般香。椰菜麻麻,唔夠新鮮,那款近又沙律汁不好味,得個酸味。可能天氣太冷,所有食物都不夠熱。值得一提的:這店的service不錯,當落order時,waiter有問必答,詳細及夠耐心,有禮貌,讚!埋單時,waiter會問及客人對今餐食物的意見。我認為都係世貿的日本吉列專門店比較好。

08年的除夕,晚上九時多,兩人跑到朗豪坊搵食。

Order了:
- 招牌千層吉列黑豚芝士

- 香葱吉列黑豚
豚肉偏鞋,肥豬肉多了少少,味道不太咸。份量比千層吉列為多。

- 近又沙律
值得推介!面包粒香脆,溫泉蛋好滑,沙律汁酸酸的,很開胃。

- 日本啤酒一杯
埋單HK$388

我認為都係世貿的日本吉列專門店比較好。

二人卡位,自成一角
近又沙律
香葱吉列黑豚
招牌千層吉列黑豚芝士
近又沙律
2008-12-28 6 瀏覽
星期六同老公去朗豪坊食0野,去到lift口見到有幅好大張食吉列豬扒,幅相就影到好似好好味,於是就上去食。去到門口裡面竟然一個食客都無(當時已經係7點幾),入到去個環境都幾舒服。我老公就揀左千層吉列豬蒜蓉定食($148),我就叫左一個吉列豬扒定食(包括有豬扒+小卷+野菜+飯+湯)$148。d豬扒的賣相就ok,但食落去d豬扒就較多油,同埋千層豬食落去無千層的感覺,不過d野菜蓄茄就超好食,d湯都幾好味,因為佢落左d碎肉,不過食椰菜一定要落佢地d汁,真係好好味。其實整體都ok,不過以佢地個價錢來說,都係吉列豬扒專門店夠專業d,但講到佢地d員工,態度同服務一流,是值得一讚。
  • 吉列豬扒
2008-12-28 8 瀏覽
又是假期,就趁這聖誕氣氛還沒過的日子下,跟男朋友出去行街街,我地出左去旺角,見有少少餓咁我就提意食左野先啦我鐘意食日本野,不過響旺角的話來來去去唔係壽司就打邊爐,冇D新意...咁男友就提意不如行下朗豪坊啦,我地就搭LIFE上去幾層睇睇,行左幾層,都冇咩心水野食....行行下見到有間新開吉列,好!!!就入去試下啦!!地方環境唔錯,裝修好日本FEEL,一坐低,WAITER好有禮貌咁同我地講話一定每檯最少叫一客定食,咁我心諗都冇咩所謂啦~反正都係試下新野,就叫左一客黑豚定食,仲要有口味選擇!?本小姐最鍾意食芝士啦,好啦!!就要芝士,HEHE!!因為都係諗著試下...所以唔敢叫太多野..都係等個定食黎左先啦...等左一陣....野食到啦我二話不說就拿起對筷子夾塊食下先!!夾起已睇到好多肉汁,芝士味好香..咬落好香口!!正!!正!!食左之後覺得唔差,諗著問下佢地仲有咩好介紹,有個著西裝、打呔(擬似經理或老闆的物體...)的人行過,叫佢冇反應,又口黑面黑,難道佢覺得我地叫得少野唔高興!?之後有個冇打呔著西裝既以好快速度行埋黎問 : 唔好意思,請問有咩幫到你?有冇攪錯!!!?叫下你唔使唔應下嘛...
又是假期,就趁這聖誕氣氛還沒過的日子下,

有冇攪錯!!!?叫下你唔使唔應下嘛...咩態度...我見咁都冇咩胃口食落去,一心諗著叫野食而家都係埋單喇,咁我就同佢講埋單,野食真係唔差,不過我覺得D態度唔係咁囉,我男友同我講佢下次都唔會再去啦.....

2008-12-27 37 瀏覽
禮拜二(23/12)經過朗豪坊見佢新開,之前又食開銅鑼灣某吉列專門店,於是走上去試吓,可能係無咩人知佢開左既關係,七點幾上到去唔洗等位又無咩人,跟住就叫左一客吉列千層芝士黑豚肉定食($128)同埋一客吉列黑豚肉拼吉列廣島生蠔定食($168),每個定食都有跟前菜,麵豉湯,白飯同埋椰菜(白飯同埋椰菜可以任加)前菜 - 應該係酸菜黎,因為唔鐘意食所以無食到麵豉湯 - 同一般麵豉湯,麵豉味唔重,落左肉碎落去煲,好有肉味,我自己反而幾鐘意呢個有肉味既麵豉湯椰菜 - 有得揀角切同幼切,我地緊係揀左幼切,不過椰菜絲切得唔夠平均,有d粗有d幼,但係配埋兩種汁(好似係酷汁同青瓜汁)就非常好味,食到唔停口,每人食左三碟有多吉列千層芝士黑豚肉 - 個脆皮做得唔錯,唔油夠薄,食落去無熱氣感,芝士好味,黑豚肉好松較,唔錯吉列黑豚肉 - 即係吉列豬扒,呢個又係好食,豬肉裡面夾雜住肥膏,成塊扒好淋好有肉味,自己反而鐘意食呢個多過吉列千層芝士黑豚肉吉列廣島生蠔定食 - 呢個係全晚最差既,個蠔雖則有蠔味,但係入面完全無汁無水份,比較乾身左d,如果下次再黎都唔會再叫整體黎講,服務唔錯,侍應有禮貌同埋會解釋食法同調味料用法

前菜 - 應該係酸菜黎,因為唔鐘意食所以無食到

整體黎講,服務唔錯,侍應有禮貌同埋會解釋食法同調味料用法,座位寬闊舒適,唯獨是二人卡位旁邊有個後門,經常有清潔工人同埋送貨人士出入,呢樣野有待改善
食物質素唔及銅鑼灣某吉列專門店,但價錢方面就拍得住,所以有少少覺得唔係咁抵食
  • 吉列黑豚肉