2009-12-22 32 瀏覽
食過以吉列主打的店就是覺得此店為最好之前食過的都完全沒有味道但此店的食物就是出奇的還有肉味其中一樣菜式令我想起了哈廸c的"牛仔芝堡"都是好多層薄薄的肉片+芝士呢個是一級好食的另外一樣都是好好味的就是芝士chicken波+咖哩面層的吉列, 濃濃的芝味 +熱騰騰的咖哩, 好味得很除食物外, 其他都有待改進加配菜要叫人才會加, 不會定時有人出來巡一巡看那台需要添加另外waiters都看似沒精神, 可能已經晚上10時了, 體力已經頂不到一日以來的辛勞但最好就不要讓客人看到吧
食過以吉列主打的店
就是覺得此店為最好
之前食過的都完全沒有味道
但此店的食物就是出奇的還有肉味

其中一樣菜式令我想起了哈廸c的"牛仔芝堡"
都是好多層薄薄的肉片+芝士
呢個是一級好食的

另外一樣都是好好味的就是芝士chicken波+咖哩
面層的吉列, 濃濃的芝味 +熱騰騰的咖哩, 好味得很

除食物外, 其他都有待改進
加配菜要叫人才會加, 不會定時有人出來巡一巡看那台需要添加
但最好就不要讓客人看到吧
2009-11-20
2009-12-08 28 瀏覽
去朗豪坊睇戲順便去附近搵嘢食見呢間店幾特別入去試試原來食吉列黑豚為主令我想起世貿吉列專門店我叫了個黑豚自選定食吉列黑豚+洋蔥芝士小卷+炸茄子吉列黑豚=脆口幾新鮮但豚肉較乾有點鞋洋蔥芝士卷=鬆脆可口幾好食炸茄子=冇咩驚喜總括個吉列黑豚有點失望但價錢算合理,環境招呼尚滿意
去朗豪坊睇戲順便去附近搵嘢食
吉列黑豚+洋蔥芝士小卷+炸茄子
吉列黑豚=脆口幾新鮮但豚肉較乾有點鞋

洋蔥芝士卷=鬆脆可口幾好食

炸茄子=冇咩驚喜

總括個吉列黑豚有點失望但價錢算合理,環境招呼尚滿意
2009-12-07
2009-11-07 2 瀏覽
聞名已久的"近又黑", 一直都在我wish list 之中. 是日同齋妹行完街(上半場), 便夾佢陪我食近又, 相傳這裡的吉列豬扒不錯. 在門口等位時, 先看看有沒有素食食物先, 有啊!! 她去逛朗豪, 我留守等位. 結果好好地, 安排了坐最入面的卡位, 靜靜的一角落. 不用狂聽 "got-sa-i-mas"........每人叫一個定食; 女友的, 當然是一個精選素食定食, 而我就叫了其招牌, 芝士千層吉列豬扒定食, 再叫多一份吉列芝士..(女友喜歡嘛)....首先, 檯上每人一碟芝麻, 店員細心的解說碟芝麻點用 (用來撈醬). 有三種醬的...我同女友掛坐傾計同神遊中, 根本沒有用心記下佢係點撈..不過, 大概是用醬撈芝麻, 撈勻佢, 點炸物用.第一道上既菜, 是我們加叫的吉列芝士, 熱辣辣, 芝士透心熱. 而且一咬, 差一點辣親咀...依然是流質的炸芝士球. 非常香口, 凍了, 芝士凝固了, 雖沒有流質芝士熱辣辣咁正, 但一樣香口滑溜.再說是麵豉湯, 因為預先加了豚肉, 用了豬肉去煲...我頓時給了店員意見, 既然你們有素食定食, 為何湯不能素呢....結果他問了經理後, 不能改

再說是麵豉湯, 因為預先加了豚肉, 用了豬肉去煲...我頓時給了店員意見, 既然你們有素食定食, 為何湯不能素呢....結果他問了經理後, 不能改, 不能換, 我只好飲兩碗湯. 加了豬肉的湯, 固然比起純豆腐麵豉湯好飲, 帶點肉汁精華果然是不同.

素食定食先到, 有吉列蘑菇, 吉列十色野菜餅, 吉列露荀, 吉列枝豆薯蓉餅, 同吉列南瓜. 食了半塊十色野菜餅同半條露荀, 好既係炸既蔬菜, 一點也不油膩, 食落亦唔覺熱氣, 炸粉夠薄, 內裡食物又沒有乾. 而且炸粉本身有味. 不點醬也好食. 附上小小的一塊豆腐仔, 非常之滑, 而且豆味超重.

我叫的招牌, 芝士千層吉列豬扒, 一塊大豬扒, 釀了芝士, 拍完照後已急不及待地夾起來食. 絲連的芝士, 齋妹笑嘆...如果這是夾在她的野菜餅內就好了. 豬肉, 夾了香口的芝士, 味道好, 但其實非常之漏. 熱食, 芝士也是熱到直流, 差點辣親咀, 芝士凝固後, 雖沒有絲連的質感, 但肉香夾埋芝士香, 兩種味道一齊....不過, 味道真的被吉列皮同芝士搶去了. 而且好漏呀, 塊扒我食唔哂.

店方不斷供應菜絲, 不過我們已經有適量既菜, 不用添加. (沙律免費添加原來就是這些).

結賬再逛街去....想一想....好似有包甜品啊...不過飽了, 行街消化下仲好過夾硬食.
2009-10-28 40 瀏覽
今天,老朋友約我吃生日飯(遲了2個多月...汗,不過我知老朋友有心,只是各有各忙,始終騰不出時間)其實2個月前,朋友就已問我想吃什麼?旺角對大家來說都較為方便,因此我們就鎖定在旺角區吃飯。不過說實在的,在旺角吃飯,我也真感到頭痛,總理不出頭緒來(要麼就是太多人又或是質素參差不齊)當然旺角也有我想試的食肆,就是「近又黑豚吉列專賣店」,於是我們約好到「近又」。不料飯局一推再推,結果昨天才剛和媽媽到過「豚組」吃了一頓豐盛的吉列大餐(詳情請參閱食評---《甲子國慶》)今天又來「近又」的有趣局面。原本也有想過改去其他食肆,但又心想,這樣可以真切地比較一下「豚組」及「近又」的質素。於是把心一橫,如常赴會。一天前,我已經訂了枱(並要求說要卡位)當天七點,我準時到達,侍應安排我坐到了店內最後的位置的一張卡座(真的剛好容納二人)朋友正在路上,我唯有先研究一下餐牌(大致看過餐牌,除了傳統的吉列食品,亦有很多新穎的菜式,不過「豚組」的始終更多一點)朋友過了不久就趕到了,他以前吃吉列也是光顧「とん吉」,今次我拉他來一同試試「近又」,想不到他也興致勃勃,和我一起探新。他研究了一下餐牌後,決定了要一個吉列千層黑豚

朋友過了不久就趕到了,他以前吃吉列也是光顧「とん吉」,今次我拉他來一同試試「近又」,想不到他也興致勃勃,和我一起探新。他研究了一下餐牌後,決定了要一個吉列千層黑豚(黑胡椒)定食,而我反覆思量後,決定要一個吉列黑豚 + 北海道蝦定食(北海道蝦當然是不可或缺的,問題是應該搭配廣島蠔還是黑豚較好?最後還是試試近又標榜使用....的黑豚吧!)

我們落單時,侍應說正在做推廣,加一個大洋有一件吉列黑豚漢堡,我們就額外要了一件;沒多久,我的吉列黑豚 + 北海道蝦定食就來到了。

前菜

有兩块小小的豆腐,上面加了點麻醬,豆腐頗有豆香,吃很香清新開胃。

吉列黑豚 + 北海道蝦定食

吉列食品放在隔油的架上,做法正宗。吉列黑豚及北海道蝦色澤金黃,賣相吸引,看得出用油新鮮。黑豚Size算大,可切成八小件(與昨天「豚組」的相若)食味方面,外層香脆,黑豚肉令人驚喜的鬆軟,有肉汁,而且亦很有肉味,不過脂肪比例偏少,油香味略遜(食味比「とん吉」的更有肉味,但較「豚組」則差了一丁點,主要是脂肪比例較少的,油香有所不及,肉味除了受肉質本身的質素,鮮度影響外,脂肪與肉味亦是相輔相成的)朋友以前也是「とん吉」的常客,他也覺得「近又」的吉列黑豚吃起來更鬆化及有肉味。

北海道蝦賣相亦相當吸引,Size比我相像中要大一點(我過往到「とん吉」或「豚組」時是吃車海老或巨虎蝦的,一般的吉列蝦是第一次吃,因此對於Size倒沒什麼概念)外層同樣香脆,蝦本身很新鮮鮮味,蝦肉味香濃,不過與豚組的巨虎蝦有類似的問題,就是稍欠了一點爽口的感覺(蝦本身應該是新鮮的)不過整體食味仍然令人相當滿意。

吉列千層黑豚(黑胡椒)定食

朋友的吉列黑豚(黑胡椒)定食隨後就到,賣相比我的吉列黑豚厚,對半切成八件,朋友也給了一块我試試。入口感覺頗為有趣,吃到出由很多塊薄豚肉組成,中間放入了黑胡椒,薄豚肉的肉味依然香濃。而黑胡椒更帶起了肉味,令食味更香,黑胡椒份量得宜,不會太辣亦沒蓋過豚肉的味道;整個千層黑豚吃起來很是鬆化(的確與吃千層酥的感覺相類似)充滿新鮮感。

吉列黑豚漢堡

加一元要的吉列黑豚漢堡,賣相呈圓型,對半切成兩件;賣相也很吸引。食味上也相當不錯,外層鬆脆之餘,肉味頗濃,加入一些蔬菜,豐富了整個漢堡食味的層次之餘,亦減低了漢堡的油膩感。對於「近又」人氣榜的第二位,我朋友就明言不太欣賞,我自己覺得食味是不錯的,試試也不妨;但作為主菜,總覺得普通一塊黑豚來得更實在。

白飯及椰菜絲

「近又」標榜用上日本的「越光米」,的確有其過人之處。飯粒分明飽滿,吃起來充滿飯香(我也添了半碗)椰菜絲新鮮爽脆,配上柚子醋,味道清新,亦可解吉列的油膩(及後才發現原來椰菜也可選擇千切或角切,服務貼心)

麵豉湯

麵豉湯與「豚組」的麵豉湯類似,都是加入了一些紅蘿蔔及豚肉(豚肉是否用上三元豚就不得而知了)紅蘿蔔及豚肉分別炒香,因此令麵豉湯的味道更香更濃,「近又」的麵豉湯比「豚組」的勝上一籌。麵豉湯這些細節位依然做得毫不馬虎,值得一讚。

來「近又」前,得知其在Openrcie的風評不甚佳,不過我仍抱著平常心一試「近又」。正如我在食評---《甲子國慶》也提過,對於食肆,我沒有門第之見,因此我不會先入為主覺得名人大肆吹捧的「とん吉」一定最好(正如我覺得「豚組」的吉列赤豚要比「とん吉」的出色)這樣才能吃到食物最真切的味道。

說回「近又」,坦白說,我覺得其吉列黑豚要比「とん吉」的吉列豬柳好吃,但正如上文提及,仍以「豚組」為最佳(雖然豚肉部份或有不同,但舉一而反三,也能大概知道)而北海道蝦雖然不是巨虎蝦或車海老等大蝦,但食味仍然相當不俗(可惜另一常吃的吉列廣島蠔沒試,沒能作出評比)由此可見「近又」亦有相當高的質素。

「近又」以這樣的價錢,餐廳環境及食物質素方面來說在旺角不難成為鶴立雞群的名店(要知道我在旺角覓食的失望經驗不在少數,詳情可參閱食評---《由愛爾蘭走向鬼王地獄》及《今非昔比》)想不到吉列界在「とん吉」一國獨大多時後,接連出現「豚組」及「近又」,不計品牌效應,質素的確在伯仲之間,絕對可爭一日之長短,這個吉列界的三國演義發展如何,且看未來分解,不過應該是各位喜愛吉列食品的食客之福。

後記:得知尖沙咀新開了「吉列派」,吉列界又一新的勢力,雖然想試,但怎樣說也得讓喉嚨休息一下,唯有在《甲子國慶》及這篇食評寫得詳細點,好讓未來去吃「吉列派」時做個比較。欲知後事如何,且看下回分解......

Berlin
近又吉列黑豚專賣店
近又人氣榜
豬扒 & 沙律醬汁
吉列黑豚 + 北海道蝦
吉列千層黑豚(黑胡椒)
吉列黑豚 + 北海道蝦
吉列千層黑豚(黑胡椒)
  • 吉列黑豚
2009-10-14 16 瀏覽
呢次食近又係我今年內第三次去食,差唔多三個月一次今次叫咗一個天婦羅炸蝦定食同一個千層芝士吉列豚肉定食D飯夠綿,好好味D菜絲好幼,易入口再加埋D醬汁簡直一流呀至於天婦羅炸蝦同千層芝士吉列豚肉唔使講好正呀~~~醬汁好特別,有芝麻比你磨, 個醬汁好好味環境坐位得舒服服務主動
呢次食近又係我今年內第三次去食,差唔多三個月一次

今次叫咗一個天婦羅炸蝦定食同一個千層芝士吉列豚肉定食

D飯夠綿,好好味

D菜絲好幼,易入口再加埋D醬汁簡直一流呀

至於天婦羅炸蝦同千層芝士吉列豚肉唔使講好正呀~~~

醬汁好特別,有芝麻比你磨, 個醬汁好好味
環境坐位得舒服
服務主動
2009-10-09
  • 天婦羅炸蝦定食
2009-10-04 33 瀏覽
Came here just to try their fried snacks, ordered the curry burato, fried curry rice ball, which is similar to the italian version, except the italian version is not that crunchy on the outside.Surprisingly the curry rice ball was quite nice, and the cheese in the centre went well with the curry rice.The next snack was fried edame beans and potato croquette, it tasted rather plain and boring and need sauces to spice it up.

2009-09-28 6 瀏覽
其實尼到的吉列都好味架,有些水準,但我自從吃過丼吉的豬扒,都無咩店可令我鍾情,講番這裡,格局令人舒服但又坐得不安,因為我在晚飯時候幫襯,都係得幾台客,令我有懷疑,係咪真係唔掂尼!食法同丼吉一樣,但侍應不夠主動,我地好幾次菜都唔過來添加,吉列和牛豚肉漢堡…黎到就想起叫錯了,話就和牛,但炸了,鬼吃到和牛味,厚身,有兩塊,味道可以,豆腐(前菜)…帶些酸。

疑,係咪真係唔掂尼!

食法同丼吉一樣,但侍應不夠主動,我地好幾次菜都唔過來添加,

塊,味道可以,

豆腐(前菜)…帶些酸。
2009-09-26
2009-09-27 29 瀏覽
食飯食飯, 今次走O黎近又吉列黑豚專賣店試試佢。睇食評大家都踏到佢麻麻地, 所以今次就親身O黎試吓有幾難食... 無可否認, 佢O既主菜真係麻麻地, 而且偏貴。 讚: 酒煮蕃茄($33)。非常清新, 酒味淡淡地, 加埋麻醬, 出奇地夾, 而且夠哂冰涼。 讚: 只得一啖O既伴菜-麻醬豆腐, 呀....好食到呢...勁有豆味, 而且個麻醬應記一功。 三文魚刺身 ($58), 頭一ROUND 叫O既有成吋厚, 厚肉得O黎夠新鮮, 不過有少少筋。見好食, 於是再叫一客, 咁就出事喇!!! 第二客D刺身薄到.....1CM左右啦...係好長...不過超多筋, 被騙了!!! 差: 吉列北海道蝦+廣島蠔($148)。D 蠔出水O既!!?? 見佢熱咪放一陣先食囉, 點知佢就出水喇...流到個碟底都係蠔水....咦.......好核突呀.... 結果食完返到屋企真係肚屙....都唔知係咪佢D蠔有問題... 讚: 松葉蟹忌廉薯餅($28)。另外再點O既薯餅, 又出奇地好食; 忌廉味超勁, 薯仔亦好夠味, 不過唔覺有蟹囉... 千層黑豚定食--芝士($148)。無咩特別.....食完...無乜記

無可否認, 佢O既主菜真係麻麻地, 而且偏貴。

千層黑豚定食--芝士($148)。無咩特別.....食完...無乜記憶....就知佢真係好普通...

總括而言, SIDE DISH 比主菜好

同埋....有好多"蚊滋"飛來飛去...

自製芝麻醬
酒煮蕃茄
伴菜: 麻醬豆腐
松葉蟹忌廉薯餅
2009-09-20 16 瀏覽
點菜時侍應講明用HSBC 信用CARD 簽帳可免費送贈南瓜餅 , 但係本人多次 追問都 不了了之原本點了 吉列黑豚柳+北海道蝦定食 $158 , 侍應又推薦 較貴既 吉列黑豚排+北海道蝦定食 $178 , 結果 兩者都唔知有咩分別 , 淨係知俾 貴左荔芝梅梳打 :味道唔錯 , 有荔枝味之餘 有梅味吉列千層黑豚定食 :鍾意食芝士既朋友 , 可以試下 吉列黑豚柳 ?? + 北海道蝦定食 :完全唔知 豚柳同豚排 有咩分別吉列方面 本人略縑肥膩

荔芝梅梳打 :
味道唔錯 , 有荔枝味之餘 有梅味
吉列千層黑豚定食 :
鍾意食芝士既朋友 , 可以試下
吉列黑豚柳 ?? + 北海道蝦定食 :

吉列千層黑豚定食 $148
2009-09-06
荔枝梅梳打
吉列千層黑豚定食 $148
諗住收工同朋友食飯,佢地話想試下呢度之前打去話無得訂位,但open rice又話有,再打去, 真係有得訂喎 諗住book 八點半,但滿哂啦,有冇咁好生意…..=.=”七點半有枱,都ok啦今次食左兩個餐,一個咖喱豬, 一個和牛漢堡前菜 近又沙律~~好好味,d汁加埋隻蛋超正咖喱豬:個fd話驚整淋d吉列豬,唔知可唔可以要求咖哩分開上。問下個待應,佢即刻話ok喎。幾好味~~d豬幾有肉味,個咖喱汁好正,我個fd食左三碗飯~~烏冬: 叫左個凍烏冬,好好o趙,加埋個個烏冬汁,好滑…和牛漢堡: 似牛肉餅包住拎去炸,但好juice, 咬開入面仲有d汁流出黎,一d都唔干,牛味都幾重..小食,未試過,諗住叫黎試試,一口氣叫左四款。但都係吉列野,好溜。都係main course 好食d~~雖然唔係d咩高級餐廳, 但估唔到服務態度超好, 特別是個男經理, 問佢d 豬扒汁應該點整好, 佢真係答得好詳細,好有耐性....今時今日咁既服務態度先叫得.
諗住收工同朋友食飯,佢地話想試下呢度
七點半有枱,都ok啦
今次食左兩個餐,一個咖喱豬, 一個和牛漢堡
前菜 近又沙律~~好好味,d汁加埋隻蛋超正

烏冬: 叫左個凍烏冬,好好o趙,加埋個個烏冬汁,好滑…

2009-09-12
$175.00 (晚餐)
  • 咖喱豬
  • 和牛漢堡
  • 近又沙律
2009-09-11 8 瀏覽
今晚終於有機會到「近又」一嚐那兒的吉列豬,打正旗號賣吉列黑豚,入去之前真係有好大期望。見到滿是圖片的餐牌,勾起了在日本的超好味吉列豬。 最後我們點了一客二人晚餐($29X-),首先上枱的是日式蕃茄,冰凍的蕃茄帶著酸甜的味道,是一道醒胃的前菜。接著的是近又沙律,沙律中有菜絲和玉子,混上酸酸的醬汁,剛好中和了帶點苦味的菜絲。 吉列南瓜十分香甜,外脆內香軟,還算不錯。加了$10把白飯轉為冷烏冬,但味道一般。麻醬凍豆腐小小的一件,一口便吃光。 主菜上枱,一盤吉列拼盤裏包含了:吉列廣島蠔(不夠熱和炸皮太厚);吉列黑豚(完全不鬆綿,做不到傻仔敏稱為「化肉綿豬」的效果,和吉列專門店的相差九條街,更遑論和日本的那些相比);吉列漢堡(比起打正旗號賣的黑豚出色,肉汁豐腴,只是肉味稍遜);吉列茄子及蕃薯(不過不失,沒有驚喜水準)。 這餐最終一道是甜味,我和豬頭人都同點了柚子味雪糕,雪糕充滿了柚子的清甜味,間中又吃到一、兩絲柚子皮,點點的苦澀反而增加了味道的層次,要數到今天最出色的非這雪糕莫屬。相片:http://hk.myblog.yahoo.com/ranky-kwan

相片:
2009-08-25
2009-09-10 28 瀏覽
3個人食完異口同聲"呢D野食一次都嚴多"叫左3個定食"普通黑豚"<~真係好普通..不過都可以接受"芝士千層"<~佢仲話人氣No.1...D肉"梅"的..芝士同"愛爾蘭瘋薯"差唔多..不過價錢貴5倍"鐵窩蛋黑豚"<~3樣之中較為好的..味道都係一般仲追加了和牛漢堡.Cream蝦.蟹餅.熱烏冬追加D野仲好過主菜炸豚囉...同埋個豬排Sauce...難食到嘔棷菜+青瓜Sauce都ok..蒜蓉Sauce就真係想嘔仲有杯死人"巨蜂梅" 完全唔明點解可以咁難飲D飯頂胃頂到第二日~~~^^Black List左呢間野了^^
3個人食完異口同聲"呢D野食一次都嚴多"
叫左3個定食
"普通黑豚"<~真係好普通..不過都可以接受
"鐵窩蛋黑豚"<~3樣之中較為好的..味道都係一般
仲追加了和牛漢堡.Cream蝦.蟹餅.熱烏冬
追加D野仲好過主菜炸豚囉...
同埋個豬排Sauce...難食到嘔
棷菜+青瓜Sauce都ok..蒜蓉Sauce就真係想嘔
仲有杯死人"巨蜂梅" 完全唔明點解可以咁難飲
D飯頂胃頂到第二日~~~
^^Black List左呢間野了^^
2009-09-08
在旺角區晚飯,如想找店面比較得體,食物又較高質素的餐廳,只有朗豪坊。可是上次試 Monster Sushi 又貴又難食,令我對朗豪坊部分食肆起了戒心。上周五晚,忽然好想吃炸豬扒,試過豚組,一般,丼吉在尖沙咀,不順路,人在旺角,就試試朗豪坊的「近又」吧。餐牌上,定食價約$90-150不等,二人餐款式較多,只是$298,就點一個試試看。看餐牌及店內的設計,懷疑此店與「盛八」屬同一集團?因為那些港式得來又想扮日本店的格局,似曾相識。不過,我會喜歡這裡的食物款式,多於丼吉,因為我也是喜歡多樣選擇的香港人,百分百的專門店,很難令我有興趣一而再、再而三的光顧。近又沙律。上有溫泉蛋一只,與早幾天在 niji 吃的沙律上那只溫泉蛋相比,niji 的橫濱雞蛋較香,而近又的蛋較生、較軟。我會喜歡吃較生的蛋。胡麻蕃茄。這道菜無技術可言,我在家裡也常常造。如果這麼簡單的菜也會做得難食,門口應該沒有幾十人在排隊。吉列黑豚、吉列廣島蠔、吉列和牛漢堡,日本蕃薯及茄子,以及咖哩汁一碗。此店標榜用「三元豚」,宣傳海報寫道:「三元豚 顔色鮮紅,肉質濃厚纖細,如日本降霜和牛的雪白脂肪」(應該是「霜降」才對?)。可是吉列黑豚

此店標榜用「三元豚」,宣傳海報寫道:「三元豚 顔色鮮紅,肉質濃厚纖細,如日本降霜和牛的雪白脂肪」(應該是「霜降」才對?)。可是吉列黑豚的豚肉味道沒有帶來驚喜,可能因為我偏愛脂肪較多的肉,而它太瘦了吧。反而,不是主打的吉列廣島蠔及吉列和牛漢堡都好吃,尤其是和牛漢堡,肉汁全都封在炸漿裡!

不過,用到胡麻豆腐當「漬物」,就有濫竽充數之嫌啦。香港店扮日本店,就是會出現這些「漏洞」!

跟其他吉列專門店一樣,這裡的白飯及椰菜都是「任添」,吃到飽。丼吉是用日本米嗎?近又標榜用日本米,門口亦放了好多包新潟米。到頭來是否用新潟米我不知道,只知道這碗白飯,吃下去令我登時有「幸福」的感覺。

日本米本身已是水份較多、質感較軟,不能與泰國米的煮法相提並論。而且吉列食物脆、硬,白飯應該是軟如綿才相配啊。

甜品可選意大利雪糕或雪芭。前面是柚子Gelato,後面是番石榴雪芭。柚子Gelato內有粒粒柚子肉,有點澀,我比較喜歡番石榴雪芭,香甜清滯。

埋單約$330,比起上次在 Monster Sushi 花$400吃的「腐屍」...「近又」不戰而勝!
近又沙律
胡麻豆腐
日本米飯
柚子Gelato,番石榴雪芭
2009-08-16 7 瀏覽
見佢個門口同裝修幾靚,再睇埋個餐牌價錢(定食過$100),以為在旺角可以找到一間好味道的日本料理,但純粹自己一相情願的想法。當晚點了個$298集錦二人餐,先來過招牌沙律,係隻半熟蛋特別一點外,有失招牌特色;再來客酒造蕃茄,酒味不翼而飛,跟自己買一個蕃茄切開來吃無異。炸物方面唔夠熱,脆粉尚可,但係收得呢個價錢,質素比期望低。炸黑豚肉方面,希望童叟無欺是黑豚肉,但論肉質味道及鬆軟程度,個人認為一哥焗豬排的豬排好食過佢。兩碗偏爛的米飯表示食物質素控制不穩。三種調味汁尚算有獨特香味,但芝麻又真係比得太少(芝麻咁少野都要比少你,自己諗下啦)。甜品無得揀,只有番石榴雪巴,清香好味道,算比佢囉返個尾彩。一期一會,祝佢好運

。炸物方面唔夠熱,脆粉尚可,但係收得呢個價錢,質素比期望低

一期一會,祝佢好運
2009-08-14
2009-08-15
間中會上opanrice睇邊度有好野食.睇到呢度咁多個喊樣.一直唔想來食.我都係住mk區..成日都經過朗豪坊十五十六左好耐...見都有D笑樣.好..心諗試一次如果真係唔好味就算,今晚去食完回來.order左自選定食.我記得有5部份選擇..1:係吉列黑豚肉..同黑豬柳,我選了黑豚肉.無豬肉蘇味,唔鞋口,2:有三種.有唔知咩芝士卷..里芋豚肉卷..同有個卷係有露荀肉的..我選了最後那個,露荀豬肉卷.D露荀包住豬肉感覺幾特別.3:有日本南瓜,矮瓜同蕃薯,我緊係揀南瓜,夠甜嘛4:有個菜沙律同酒煮蕃茄.我揀蕃茄.呢個不過不失個餐有耶菜絲跟埋.可以唔夠再加.(情有獨鐘個蘋果醬汁..落左都幾多.反而我無用過個豬扒汁)5:仲有當然係飯.有白飯同十五穀飯選擇..唔敢搏.因為唔知十五穀飯係咩飯.都係叫了白飯.白飯都可以自由添加.但我夠哂飽.無加了.要讚下個湯,好味最尾食埋個甜品.咖啡凍.都ok!都唔係咁差wor,點解會有咁多喊樣?可能人人口味唔同.但個人就認為幾好.旺角區都有間唔差ge吉列店,算係咁!
間中會上opanrice睇邊度有好野食.
睇到呢度咁多個喊樣.一直唔想來食.
我都係住mk區..成日都經過朗豪坊
十五十六左好耐...
見都有D笑樣.好..心諗試一次如果真係唔好味就算,
今晚去食完回來.order左自選定食.
我記得有5部份選擇..
係吉列黑豚肉..同黑豬柳,
我選了黑豚肉.無豬肉蘇味,唔鞋口,
我選了最後那個,露荀豬肉卷.D露荀包住豬肉感覺幾特別.
有日本南瓜,矮瓜同蕃薯,我緊係揀南瓜,夠甜嘛
有個菜沙律同酒煮蕃茄.我揀蕃茄.呢個不過不失
個餐有耶菜絲跟埋.可以唔夠再加.
(情有獨鐘個蘋果醬汁..落左都幾多.反而我無用過個豬扒汁)
仲有當然係飯.有白飯同十五穀飯選擇..
唔敢搏.因為唔知十五穀飯係咩飯.都係叫了白飯.
白飯都可以自由添加.但我夠哂飽.無加了.
要讚下個湯,好味

最尾食埋個甜品.咖啡凍.都ok!
都唔係咁差wor,點解會有咁多喊樣?
可能人人口味唔同.但個人就認為幾好.
旺角區都有間唔差ge吉列店,算係咁!
2009-08-15